wlserwis 22.12.08, 16:40 Straszne! Jakie Święta będą mieli ci biedacy? :( A natura pokazuje, że potrafi wszystkie opcje polityczne i nie tylko pogodzić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: takijeden Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 17:05 Powiadasz że potrafi pogodzić wszystkie opcje polityczne? To poczytaj komentarze do opisów tego zdarzenia na portalach ogólnopolskich.Szczególnie na Onecie. Współczucie dla poszkodowanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.vectranet.pl 22.12.08, 17:20 Wola Goryńska nie leży na Mazowszu. Dziennikarze powinni rozróżniać tzw. województwo mazowieckie związane z aktualnym podziałem administracyjnym, z Mazowszem - krainą historyczną, do której nie należała Wola Goryńska, czy Radom. Jeśli będziemy tak lekko sobie traktować przynależność historyczno-geograficzną, to może, kiedy ktoś przyłączy nas do Wielkopolski, będziemy sobie mówić żeśmy wielkopolanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.08, 17:55 Gość portalu: ja napisał(a): > Wola Goryńska nie leży na Mazowszu. Dziennikarze powinni rozróżniać tzw. > województwo mazowieckie związane z aktualnym podziałem administracyjnym, z > Mazowszem - krainą historyczną, do której nie należała Wola Goryńska, czy Radom > . > Jeśli będziemy tak lekko sobie traktować przynależność historyczno-geograficzną > , > to może, kiedy ktoś przyłączy nas do Wielkopolski, będziemy sobie mówić żeśmy > wielkopolanie. A niby gdzie leży? Na Lubelszczyźnie? Administracyjnie leży na Mazowszu i skrótowo, może nie do końca poprawnie piszą że na Mazowszu zamiast w woj. mazowieckim, ale oczywiste jest że chodzi o położenie administracyjne a nie geograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.vectranet.pl 22.12.08, 18:58 Zaprzeczasz a potem potwierdzasz :). Poza tym trudno mi się powtarzać. Bywaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządkowy Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 20:10 To się nie powtarzaj i skończ wreszcie z tym bredzeniem o regionach historycznych przy każdej okazji. Regiony historyczne nikogo nie obchodzą, bo do niczego nie służą. Kiedyś jakieś były, teraz są inne, w przyszłości będą jeszcze inne, a o tych z przeszłości wszyscy kiedyś zapomną. I nie będzie w tym nic złego, bo śmiecie z pamięci się wyrzuca tak samo jak każde inne śmiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.vectranet.pl 22.12.08, 20:49 Cóż kolego porządkowy. Po takim tekście powinienem cię zignorować, bo nie ma co rozmawiać z kimś, kto próbuje mnie obrażać. Anonimowość wyzwala chamstwo. Jeśli tożsamość regionalna jest dla ciebie tylko śmieciem, to ciekawe, czy uważasz się za Polaka. Może szybko dałbyś się zgermanizować czy zrusyfikować. A może już jesteś zamerykanizowany. Tradycja nic dla ciebie nie znaczy? Podejrzewam, że nie wiesz co to znaczy tożsamość regionalna. Gdybyś wiedział, nie napisałbyś tego co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządkowy Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 01:16 > Po takim tekście powinienem cię zignorować Ale jakoś ci się nie udało:) > bo nie ma c > o > rozmawiać z kimś, kto próbuje mnie obrażać. A w jaki sposób próbuję cię obrażać? Pisząc, że pojęcie regionu historycznego to bezużyteczny śmieć? Cóż, skoro mylisz siebie z bzdetnymi fikcjami, to potem masz właśnie takie problemy!:) > Anonimowość wyzwala chamstwo. Pewnie wiesz coś o tym. Często bywasz chamem anonimowo? Podziel się śmiało swoimi doświadczeniami, skoro już poruszyłeś ten problem. > Jeśli > tożsamość regionalna jest dla ciebie tylko śmieciem, to ciekawe, czy uważasz si > ę > za Polaka. A jakże! Uważam się za Polaka i dlatego tożsamość regionalna dla mnie nie istnieje. Nie mam żadnej regionalnej przypadłości. Nie istnieje dla mnie rasa ani kultura mazowiecka czy małopolska. Istnieje dla mnie region w postaci województwa mazowieckiego ale i tak się z nim nie utożsamiam. Przeszkadza ci to? > Może szybko dałbyś się zgermanizować czy zrusyfikować. A skąd ten wniosek? Bo nie gadam radomska gwarą i nie bredzę o tożsamości z nazwami geograficznymi? > Podejrzewam, że nie > wiesz co to znaczy tożsamość regionalna. Wiem co to jest. To fikcja i głodne kawałki dla bystrych inaczej:) > Gdybyś wiedział, nie napisałbyś tego c > o > napisałeś. Z nas dwu to właśnie ja wiem o czym piszę. Ty piszesz o czymś co nie istnieje. A o tym co nie istnieje, nie można nic wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nico Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 22:17 Żałosna ta dyskusja jest . Ludzi spotkało nieszczęście a wy się o taką głupotę kłócicie . Żenada i tyle . Jedźcie lepiej do woli goryńskiej i pomóżcie tym ludziom znawcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 22:29 A ty już byłeś i pomogłeś?> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządkowy Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 22:36 Właśnie o to mi chodzi, że tem żałosny gość powyżej widzi w tym całym zdarzeniu tylko nieistotme bzdety. Zamiast zajmować się rzeczywistymi problemami wymyśla sobie sztuczne i zawraca nimi głowę innym. Do tego robi to już kolejny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.vectranet.pl 28.12.08, 16:06 Sądziłem, że milczenie będzie wymowniejsze od mowy. Widzę jednak, że tak nie jest. Udowodniłeś po raz kolejny, porządkowy, że jesteś chamem. Czy mam ci napisać, w którym miejscu próbujesz mnie obrazić? Próbujesz, bo widzisz, kiedy pijany kogoś obrzyga, to czy to jest obrażanie? Cóż. Na początek proponuję ci dowiedzieć się co to jest Mazowsze, dopiero później wypowiadać się na ten temat. W przeciwnym wypadku wychodzi na to, że piszesz bzdury. Przykład? "A niby gdzie leży (Wola Goryńska i Radom)? Na Lubelszczyźnie? Administracyjnie leży na Mazowszu i skrótowo, może nie do końca poprawnie piszą że na Mazowszu zamiast w woj. mazowieckim, ale oczywiste jest że chodzi o położenie administracyjne a nie geograficzne." - administracyjnie Wola Goryńska i Radom nie leżą na Mazowszu (krainy historyczne nie są jednostkami administracyjnymi, przynajmniej w tym przypadku). Przeczytaj i zrozum czym jest Mazowsze, wtedy będzie o czym rozmawiać. Dziennikarze nie piszą "nie do końca poprawnie", tylko piszą niepoprawnie. Nie ma stanu pośredniego. Albo coś jest prawdą, w tym przypadku, albo nie. Oczywiste są tu dwie rzeczy: dziennikarz robi błąd, ty usprawiedliwiasz dziennikarza nie mając odpowiedniej wiedzy. "To się nie powtarzaj i skończ wreszcie z tym bredzeniem o regionach historycznych przy każdej okazji. Regiony historyczne nikogo nie obchodzą, bo do niczego nie służą. Kiedyś jakieś były, teraz są inne, w przyszłości będą jeszcze inne, a o tych z przeszłości wszyscy kiedyś zapomną. I nie będzie w tym nic złego, bo śmiecie z pamięci się wyrzuca tak samo jak każde inne śmiecie." - zacietrzewiasz się zanadto. Po pierwsze nie mów mi co mam robić. To przypomina dziecko, które tupie, kiedy mu po pomyśli coś nie idzie. Ciebie nie interesują regiony historyczne i niewiele o nich wiesz - twoje prawo. Nie przywiązujesz wagi do nich i są dla ciebie śmieciami - proszę bardzo. Można się z tym zgodzić bądź nie. Jeśli jednak usprawiedliwiasz, nie mając ku temu odpowiedniej wiedzy, dziennikarza, który robi błąd, to jest to kolejny błąd (o sięgnięciu do źródła już pisałem), czy ci się to podoba czy nie. "> Z nas dwu to właśnie ja wiem o czym piszę. Ty piszesz o czymś co nie > istnieje. A o tym co nie istnieje, nie można nic wiedzieć." - ładnie dobierasz sobie argumenty. Logika bez zarzutu. "Właśnie o to mi chodzi, że tem żałosny gość powyżej widzi w tym całym zdarzeniu tylko nieistotme bzdety. Zamiast zajmować się rzeczywistymi problemami wymyśla sobie sztuczne i zawraca nimi głowę innym. Do tego robi to już kolejny raz." - zawróciłem ci głowę problemem? Nie zmuszałem cię do wypowiadania się na ten temat. Gdybym miał ci coś zaproponować, to brzmiałoby to mniej więcej tak: - nie zacietrzewiaj się zanadto, - jeśli wypowiadasz się na jakiś temat, sięgnij do źródła, byś wiedział o czym piszesz/mówisz, - nie próbuj obrażać osób, z którymi wymieniasz poglądy. Nie wypowiadałem się o pogodzie, tylko o błędzie, który został popełniony. Argumenty, których używasz, świadczą o tobie. Zaproponuj mi jakiś rzeczywisty problem, nad który można się wypowiedzieć. Ciekawy jestem twojego pomysłu. Zaznaczam, że jeśli twoja kolejna wypowiedź będzie chamska, zignoruje ją. Nie jest dla mnie przyjemnością tracenie czasu i czytanie sfrustrowanego, starającego się dowartościować aroganckiego kolesia, któremu wydaje się, że ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządkowy Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 19:38 Wzruszyłeś mnie:) Myślisz, że jak nazwiesz mnie chamem, to stanie się to prawdą? Będzie to dokładnie taka sama prawda jak to, że pierwsza z cytowanych przez ciebie wypowiedzi jest moja. Przypisz mi jeszcze parę innych, nazwij chamem do kwadratu, rozpisz się regionach historycznych i o tym jak to ja się na nich nie znam, bo nazywam ich pojęcie śmieciem. Czasem lubię poczytać jak jakiś nadęty buc robi z siebie kompletnego durnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: like Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.08, 17:21 Dla tych, którzy wolą więcej wiadomości :) www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081222/POWIAT0206/814246156 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rakin Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:16 No i jak tam ? Już wszystko pozałatwiane ? nie widać już skutków trąby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Gorynia Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 21:44 Chłop kupił zabudowania i trochę ziemi 2 lata temu. Ale OBOWIĄZKOWEGO ubezpieczenia rolników nie opłacił bo mu to umknęło. Jakieś 200 złotych zapłacić trzeba, inni płaczą ale płacą. Potem jak im zdmuchnie 5 płyt eternitu ze stodoły to płaczą mniej. Jak remontował Pan S. ten dom to podobno nawet krokiew nie zmienił. Teraz ma nowe i do tego odeskowanie, papa i pokrycie. Wójt dał, wojewoda też, nawet i ksiądz się dorzucił. A ten ciągnik, co w TVN24 pani mówiła, że go przywaliło w garażu, to ruski traktor, który stał w drewnianej komórce, którą jakbym ze szwagrem złapał to byśmy ją wzięli pod pachę. Ludzie mówią, że ta chałupa to jakaś przeklęta jest, bo jak ją kupowali to podobnież przekręt przy rejencie był. Mieli się jeszcze potem dorzucić tamtym i się nie dorzucili. I ta trąba już drugi raz za to była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turi Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 12:26 Jaki by nie był to trzeba mu pomódz . Wola Goryńska , Goryń i dorzecze Radomki to fajna okolica . Polecam sie tam wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: 93.105.148.* 14.01.09, 20:35 racja brachu jestem za a swoją drogą to debilom i mendom i tak się fuksnęło bo wzięli kasę za gratis Odpowiedz Link Zgłoś
rikol efekt cieplarniany daje o sobie znac 22.12.08, 17:32 Jakos nie widze jeszcze ani jednego wpisu, ze zmiany klimatu to wymysl naukowcow lub, ewentualnie, politykow. Tymczasem widac jak na dloni, co Polsce przynosza zmiany klimatyczne - straty gospodarcze. Kto powtorzy, ze ochrona srodowiska sie nie oplaca? Na pewno nie zaden z tych, ktorzy wlasnie stracili dach nad glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazoopalacz Re: efekt cieplarniany daje o sobie znac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 17:43 Przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałem opinii, której tak tu wyglądasz. Nie słyszałem, żeby ktoś negował sam fakt zmian klimatycznych, a tylko dyskusje o tym, czy ich przyczyną są procesy naturalne, czy może zmiany te są wynikiem działalności człowieka. A nawet w przypadku tych, którzy sądzą, że jedną z ważnych przyczyn jest działalność człowieka, niewielu jest takich, którzy chcieliby zagwarantować, że chroniąc środowisko ale nie rezygnując z cywilizacji można zmiany klimatyczne odwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: efekt cieplarniany daje o sobie znac IP: *.nat.tvk.wroc.pl 22.12.08, 17:47 nie ma zadnego ocieplenia młoty, przeciez juz w czasach dawnych były powodzie i huragany, litosci nei wyolbrzymiajcie Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Trąba powietrzna? 22.12.08, 18:40 Ciekaw jestem, czy to naprawdę była trąba powietrzna (tornado) czy po prostu tzw. szkwał, czyli gwałtowny, ostry i krótki atak silnego wiatru. Od minionego lata polskie środki masowego przekazu trochę nadużywają tej nazwy, bo jest bardziej... medialna i przerażająca niż znana wszystkim wichura, wicher itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghf Re: efekt cieplarniany daje o sobie znac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 22:00 a u nas i lodowiec był kiedyś i dinozarły Odpowiedz Link Zgłoś
gregor7502 Re: efekt cieplarniany daje o sobie znac 22.12.08, 22:22 rikol napisała: > Jakos nie widze jeszcze ani jednego wpisu, ze zmiany klimatu to wymysl naukowco > w > lub, ewentualnie, politykow. Tymczasem widac jak na dloni, co Polsce przynosza > zmiany klimatyczne - straty gospodarcze. Kto powtorzy, ze ochrona srodowiska si > e > nie oplaca? Na pewno nie zaden z tych, ktorzy wlasnie stracili dach nad glowa. Jaki efekt cieplarniany,przecież prezes Kaczyński już się wypowiedział że żadnego efektu cieplarnianego nie ma,to wymyśliła EU żeby tylko wyciągnąć pieniądze od polski.Teraz poustawiali w niemczech potężne dmuchawy oraz farelki i dmuchają w stronę polski.Dlatego teraz tak wieje i jest tak ciepło.Tak więc nie podważaj słów prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.icpnet.pl 22.12.08, 19:20 "W najbardziej zniszczonym domu mieszkały trzy dorosłe osoby. Dom niestety nie był ubezpieczony,(...)" a potem płacz i zgrzytanie zębów, no comments... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynthia Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 11:36 Ty za to pewnie masz wszystko ubezpieczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.pilicka.pl 22.12.08, 20:56 tak to straszne mieszkam obok poszkodowanych i widze co oni teraz przezywaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: 93.105.148.* 14.01.09, 20:29 to znowu TY pewnie jak jesteś SOMSIADEM to też masz rozwaloną stodołę i oborę ze szklanym dachem zrobionym z butelek po piwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.radom.pilicka.pl 22.12.08, 21:00 jestem somsiadem poszkodowanych i widze co oni przerzywaja to straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: 93.105.148.* 14.01.09, 20:26 naucz się czubie pisać popaprańcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 21:57 a co to jest wola goryńska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 21:58 W większości gospodarstw w Polsce podwórka i zabudowania wyglądają jakby codziennie przechodziło tornado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goryniak Re: Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.08, 23:08 Brawa dla Wójta Jastrzębi . Stanął na wysokości zadania ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Trąba powietrzna zrywała dachy IP: 93.105.148.* 14.01.09, 20:42 ale dachy kupa złomu a i obok innym też rozwaliło stodołę szklany dach na oborze zwiało no i okna w domu podobno tez trzeba wymienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Trąba powietrzna zrywała dachy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.02.09, 17:35 szkoda slow co te debile pisza zenada nastepni mozecie byc wy kambury Odpowiedz Link Zgłoś