yupek1 15.12.09, 15:24 Czy ktoś wie jak nie płacić faktur za prąd wystawianych na przyszłość/prognoza/,apłacić je jak dotychczas tj.za rzeczywiste wykorzystanie energii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qwerty Re: Rachunki za prąd IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.12.09, 21:36 W naszym "państwie prawa" a do tego pełnym demokracji i zasad wolnego rynku tak oczywista sprawa jak płacenie za coś po skorzystaniu z tego czegoś jest niemożliwe!!!! PGE ma nas w kieszeni na skutek decyzji konkretnych ludzi z kolejnych rządów oraz posłów. A oni tym bardziej w tej kieszeni PGE siedzą, tylko w innym sensie.... Tak więc aby płacic tak jak proponujesz, musimy iśc do sądu, z tym że ten też ze sprawiedliwością się raczej rozmija... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Rachunki za prąd IP: 195.136.36.* 16.12.09, 10:24 nie chcesz płacić to nie płać, rozwiąż umowe z PGE i będziesz mial problem z głowy. Ja nie widzę problemu jak zapłacę na podstawie prognozy to albo zapłaćę mniej (zużyje więcej niż będzie na prognozie) lub więcej (zużyję mnie niż jest na prognozie) ale przy następnym odczycie i tak będzie wpisane na rachunku zużycie rzeczywiste więc przez kilka miesięcy będę miał nadpłatę albo niedopłatę w rezultacie zapłacę za tyle ile zużyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abba Re: Rachunki za prąd IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.09, 12:29 a odsetki..? ja prowadziłem budowe, więc siła rzeczy zużycie prądu było duże. na podstawie tego mam tez i prognozowane zużycie wysokie. Co z tego, że za pół roku nic nie zapłace za prąd, skoro teraz płace horrendalne rachunki, czyli PGE teraz obraca moimi pieniędzmi. Mam pójść do sądu o odsetki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Rachunki za prąd IP: 195.136.36.* 16.12.09, 15:21 A to jesteś w nieco innej sytuacji i może warto postarać się o odczyt i na takiej podstawie wystawić fakturę. Natomiast w przypadku rachunku 100 - 150 miesięcznie (ja tak płacę) to mysle ze nie ma o co kruszyć kopii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty real Bandytyzm IP: *.rzeszow.mm.pl 16.12.09, 12:35 Mnie się nie podoba to płacenie, bo to jest tak jakby prywatny odbiorca kredytował usługodawcę, w dodatku za spóźnienie z zapłatą naliczają odsetki, czyli nie dość, że kredytuję, to jeszcze karę płacę za opóźnione kredytowanie chamów. To się w głowie nie mieści. Pomijam, ze rozeznanie się w tych nowych rachunkach przekracza moje chęci dojścia o co tam w tym wszytstkim chodzi. I chyba o to im chodzi, zeby bylo nieczytelnie i mozna było nas łupić do woli. Panie Kochanowski do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bandytyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 13:34 W biurze informacji pani powiedziała, że można napisać podanie z prośbą o wystawianie rachunków wg stanu bierzącego licznika - nie prognozowanych. Czy podanie rozwiąże problem - tego pani nie wie :D prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/98537,faktury_prognozowane_to_dla_dostawcow_energii_nieoprocentowane_kredyty.html Odpowiedz Link Zgłoś