Dodaj do ulubionych

jaką książke polecacie ?

IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.10, 21:55
co ostatnio fajnego czytaliście ?
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: jaką książke polecacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.10, 22:12
      Hurry Poster i Więzień Fizjologiczny
      • Gość: zielonka Re: jaką książke polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 22:36
        "S@motność w sieci" bądź "11 minut"
        • Gość: . Re: jaką książke polecacie ? IP: 89.230.90.* 14.02.10, 07:07
          Na ferie zrobiła się fajna pogoda, to będzie mało czasu na czytanie,
          bo trzeba z dzieckami naśnieg, ale wieczory ciągle długie :)
          Ostatnio przeczytałem trylogię "Millenium" - dobrze napisane, fajnie
          się czyta. Przyzwoita rozrywka, chociaż bez wielkiej głębi:D
    • Gość: Goździkowa Re: jaką książke polecacie ? IP: *.19.165.33.osk.enformatic.pl 14.02.10, 09:43
      Narrenturm Sapkowskiego - słuchowisko - audiobook. Polecam! Można wypożyczyć w
      bibliotece na Baranówce ul.Osmeckiego!
      • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.10, 16:53
        Gdzie mieści się ta biblioteka dokładniej?
        • Gość: ona Re: jaką książke polecacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 09:13
          Biblioteka ta mieści się w budynku Młodzieżowego Domu Kultury na osiedlu
          Baranówka IV (w niedalekim sąsiedztwie szkoły podstawowej i gimnazjum). A
          jeszcze dokładniej , gdybyś nie była dobrze zorientowana w tym terenie - idąc od
          frontowej strony budynku szkoły w kierunku sklepu Biedronka, mijasz po drodze
          właśnie MDK.
          • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 16.02.10, 12:12
            Wielkie dzięki!
    • disa Re: jaką książke polecacie ? 14.02.10, 15:49
      Éric-Emmanuel Schmitt - świetnie pisze
      ewentualnie dla relaksu "Kurs wiedzy o winie" Kevin Zraly
      • Gość: jola może ksiązkę kucharską ?? IP: 84.38.160.* 14.02.10, 16:34
        no bo można i sobie poczytać a przy okazji i pichcić coś dobrego nauczyć się
        można ??
        • Gość: anna Re: może ksiązkę kucharską ?? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.10, 16:51
          Jest masa książek świetnie napisanych, a przy okazji zawierających inspiracje
          kulinarne: książki Caponi Borawskiej i F.Mayes o Toskanii, Petera Mayle'a o
          Prowansji i M. Biasi o różnych regionach Włoch.
          No i perła: Przepiórki w płatkach róży. Świetna.
    • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.10, 16:48
      Bieguni Tokarczuk
    • dr_psychol Re: jaką książke polecacie ? 14.02.10, 17:13
      a co to znaczy fajnego? Bo jeśli za coś fajnego uważasz jakąś
      pozycję z gatunku: Horror, Kryminał, Fantasy, Romans albo
      ewentualnie coś z fantastyki, to ja ci nic "fajnego" nie polecę :)
      hehe

• Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.10, 17:24
        Eeetam, z kryminalno- szpiegowskich znajdzie się dużo niezłych czytadeł. Np.
        stary Follet.
        W literaturze fantasy nie gustuję, ale z racji obowiązku muszę się zapoznawać i
        też nie jest to zawsze katastrofa literacka.
        • dr_psychol Re: jaką książke polecacie ? 15.02.10, 00:03
          Czytadeł to tak, ale książek już nie za bardzo :)

Ja proponuję trochę klasyki:

"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" - Sergiusz Piasecki.
          "Pociągi pod specjalnym nadzorem" - Hrabal.
          "Mistrz i Małgorzata" - Bułhakow.
          "Paragraf 22" - Heller
          "Hotel New Hampshire" - John Irving
          "Kubuś fatalista i jego Pan" - Dennis Diderot

To tak przekrojowo i przystępnie :)

• Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.10, 00:09
            To faktycznie klasyka czyli podstawa. Ale wierz mi, że kiedy przebrnie się przez
            klasykę i wielką literaturę docenia się tez czytadła dobrze napisane. Np. Igłę
            Folleta. I człowiek pozbywa się zadęcia;)
            • dr_psychol Re: jaką książke polecacie ? 15.02.10, 10:34
              A jakiego tam zadęcia :) Ja myślę że tej klasyki jest tyle że
              przeciętnemu czytelnikowi nie starczyłoby czasu żeby to przeczytać
              do końca życia hehe :)

A ze współczesnych - ostatnio natrafiłem na ciekawą pozycję i
              polecam:

"Dzień oprycznika" - Władimir Sorokin.
              • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.10, 11:43
                Ale klasyka to nie tylko starocie. Warto samemu poszukać w nowych czegoś, co
                może stanie się niebawem klasyką:)
                Poza tym każdy z nas ma swój gust i ulubione gatunki, a każdy z tych gatunków ma
                swoją klasykę. Np. horrory czy fantasy.
                • dr_psychol Re: jaką książke polecacie ? 15.02.10, 11:59
                  Zgadza się co nie znaczy że nie można nazwać rzeczy po imieniu.

Przytłaczająca większość Horrorów kryminałów i Fantasy to niestety
                  rzeczy bez zadnej wartosci literackiej :) Ja np nie jestem w stanie
                  przez takie coś przebrnąć choćbym chciał, a kilka razy będąc za
                  granicą byłem zmuszony sięgnąć po tego typu twórczość. Niestety
                  średnio, w 9 przypadkach na 10 nie dałem rady. Wliczając w tę
                  dziewiątkę - super gniota - Kod Leonarda da Vinci ;)

Ale trafiłem tez na cos niezłego, zekranizowanego zresztą przez
                  Alana Parkera - Harry Angel.

Trochę Horror trochę kryminał utzrymany w konwencji tzw literatury
                  wagonowej, ale całkiem niezłe ;) Jednak to rzadkość ;)
                  • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.10, 12:02
                    Harry angel nie czytałam, ale film ogladałam. Też nie gustuję w horrorach, nie
                    doceniam,ale moja koleżanka jest ogromną fanką i docenia, a na literaturze
                    trochę się zna, bo tłumaczy ją.
                    • dr_psychol Re: jaką książke polecacie ? 15.02.10, 12:08
                      Znam kilku tłumaczy i zapewniam Cię mało który ma jakiekolwiek
                      pojęcie o literaturze ;) Przeważnie tłumaczą to co jest chodliwe. A
                      co jest chodliwe ... instrukcje obsługi róznych urządzeń, przepisy,
                      przedruki gazet dla kobiet oraz wlasnie Horroy, Fantasy, Kryminały,
                      Romanse etc. Zeby przetłumaczyc horro wystarczy znać konkretny język
                      obcy, żeby przetłumaczyć prawdziwą literaturę trzeba być wybitnym
                      tłumaczem albo najlepiej pisarzem dwujęzycznym.

Czytam teraz Gargantuę i Pantagruela - Rebalaisego - w tłumaczeniu
                      Boya Żeleńskiego. Myślisz że ilu tłumaczy w Polsce byłoby to w
                      stanie przetłumaczyć? Ja myślę że może jeden, może dwóch a może
                      żaden. Oczywiscie na takim poziomie jak Boy pewnie żaden ;)
                      • Gość: anna Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.10, 12:17
                        Wiem jak trudno jest tłumaczyć. Poezję szczególnie i dobrą literaturę. A
                        koleżanka jest dobrym tłumaczem:)
                        Oczywiście masz rację, co do poziomu tłumaczeń. Wydawnictwa (te mniejsze)
                        oszczędzają na tym, w w efekcie zatrudniają osoby nie mające pojęcia, co
                        tłumaczą. I to nawet nie jest kwestia wielkiej literatury, poezji. Stąd mamy w
                        50% książek kulinarnych kminek zamiast kuminu.
                        Szczęscie do dobrych tłumaczy ma w Polsce Marquez i Vargas Llosa.
    • Gość: andrzej Re: jaką książke polecacie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.10, 19:20
      Cormac Mc Carthy - DROGA
      • Gość: qwerty Szwedzki kryminał IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.10, 11:11
        Stieg Larsson: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet.

Dla mnie rewelacja. Zagadka sprzed lat, bogata rodzina
        przemysłowców, dziennikarz na tropie i niezwykła Lisbeth Salander na
        tle szwedzkiego społeczeństwa.
        • Gość: ja Re: Szwedzki kryminał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 13:54
          Polecam ogólnie Harlana Cobena którego się czyta doskonale.
          Ponadto "Człowiek firmy" i "Paranoja" - obydwie pozycje Josepha
          Findera.
          No i na koniec: "Miasto radości" - Dominique Lapierre.
          • po.prostu.ona Re: Szwedzki kryminał 15.02.10, 16:50
            Nie podoba mi się ani Stig Larsson ani Harlan Coben. Jakoś mnie nie
            kupili. Z horrorów - "Historia Lisey" Stephena Kinga - przeczytałam
            jednym tchem.
            Teraz, w związku z pogodą, zamierzam przypomnieć sobie "Najdziksze
            serca" Curwooda. :-)
            • Gość: mali Re: Szwedzki kryminał IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.02.10, 23:58
              elementarz
            • Gość: s Re: Szwedzki kryminał IP: *.krak.tke.pl 16.02.10, 00:47
              A jakiż to horror?! Plizzz... Chyba jedna z najsłabszych książek Kinga (bez
              urazy) Jeśli już gustujesz w tego typu odłamie jego twórczości, przeczytaj Grę
              Geralda...
              • Gość: ja Re: Szwedzki kryminał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 07:29
                po.prostu.ona - a jakie książki Cobena przeczytałaś???
    • Gość: a ja... Re: jaką książke polecacie ? IP: 94.42.116.* 16.02.10, 11:23
      polecam
      "Syberia zachowana w pamięci" Genowefa-Maria Olsińska
      • zuza2533 Re: jaką książke polecacie ? 23.02.10, 09:41
        Ostatnio kupiłam książkę "Miasto Kości" Cassandry Clare. Naprawdę świetna.Podobna do Zmierzchu. Bardzo fajna i wciągająca książka.Powinna Ci się spodobać :)Cena też nie jest szokująca
        nala.pl/miasto-kosci-p-241824.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka