Dodaj do ulubionych

Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 18:59
i znowu polska muzyka bez wyrazu w stylu pop rock.. dajcie spokoj.. pomysl z gory swietny.. ale nim blizej realizacji..tym gorzej z pomyslami i weną.. przypominam, ze mamy prawie 2011 rok !! a nie 1982.. !! heh..
Obserwuj wątek
    • Gość: marian Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.171.40.194.static.crowley.pl 23.11.10, 19:05
      chyba nie wiesz o czym piszesz, jeżeli piszesz o pop rock
    • Gość: stokrotka Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 79.139.60.* 23.11.10, 19:42
      krótka promocja? myslę, że wystarczająca i tak w perspektywie kampanii wyborczej co niektórych kandydatów kampania Festiwalu zniknęłaby pod kolejnymi warstwami "usmiechniętych panów w krawatach"
    • tomasz.michalski Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 23.11.10, 19:57
      Od siebie dodam, że jedna z sesji festiwalu poświęcona będzie projektowi "Park Odkrywców" wchodzącemu w skład warszawskiego Centrum Nauki Kopernik.
      Prezentację poprowadzi dyrektor artystyczny w/w Centrum pani Dagmara Babińska.
      Po prezentacji podyskutujemy sobie trochę o specyficznym kreowaniu przestrzeni publicznej której elementy mają nie tylk zdobić ale także intrygująco uczyć.
      Sobota 11 grudnia godz. 15. Teatr Maska
      Prezentacja "Park Odkrywców CN Kopernik oraz panel dyskusyjny.
      Zapraszam
      • meg83 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 23.11.10, 20:30
        > "Park
        > Odkrywców" wchodzącemu w skład warszawskiego Centrum Nauki Kopernik.

to bezsensu - jeżeli nie będzie to coś niezależnego to nic fajnego z tego nie będzie - zawsze to będzie takie centrum b - małe, niedofinansowanie, gdzieś daleko

w rozmowach zwłaszcza nasi włodarze są nieźli - rozmawiano o aquaparkach, basenach, lodowiskach, teatrach muzycznych, ścieżkach rowerowych z prawdziwego zdarzenia, czystych parkach, fontannach.....i pewnie jeszcze nie o jednym... jak wyszło - jak zwykle
        • tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 23.11.10, 20:56
          Zajrzyj tutaj najpierw a wtedy zobaczysz o czym rozmawiamy :)
          • Gość: gongo Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.ostnet.pl 23.11.10, 21:05
            Obecność obowiązkowa :) Datę w kalendarzu zakreśliłam i czekam :)
            Malkontentom pozostaje zbierać na bilet do innych krain mlekiem i miodem płynących, het het daleeeko.
            Rzeszów a i owszem mały, piłka a i owszem wstrętna, decydenci a i owszem niezdecydowani, ale ludzi z inicjatywą tu nie brakuje. Smutasy dajcie na luz z tym narzekaniem na coś czego nawet jeszcze nie doświadczyliśmy. Marzy mi się żeby to forum było bardziej merytoryczne... Może to prośba do moderatorów? Gdzie jest doktor psychol!!! ???

• tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 23.11.10, 21:20
              O i to mi się podoba. Optymistycznie optymistyczna wypowiedź !
              Tak trzymać ! No i obowiązkowo, zanucić za Palinem i spółką:

"Always look on the bright side of life......"

hmmmm... mam tylko nadzieję, że nie będziemy tego śpiewać tak jak na filmie... nieco to "niewygodne" byłoby :)
          • meg83 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 07:43
            ehh racja nie doczytałam :D myślałam, że znowu piszesz o waszym rzeszowskim pomyśle :)
            • tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:29
              ha... no widzisz :)
    • Gość: bis Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 23:03
      Znowu impreza po rzeszowsku: na kolanie, byle jak i bez kasy. Pomysł dobry, ale wykonanie - pożal się Boże. Lepiej tego nigdzie nie promować, żeby nikt o tym nie usłyszał, bo zwyczajnie wstyd. I tak jeszcze co najmniej przez następne cztery lata... Mam już tego dość...
      • Gość: Gonzo Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.10, 00:59
        Wstyd bo co?
      • Gość: abc Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 193.105.192.* 24.11.10, 07:26
        Bis może najpierw pójdź, zobacz, oceń, a później sie wypowiedz o całej imprezie? To by było bardziej logiczne od gadania o czymś, o czym sie nie ma narazie bladego pojęcia. Pozdrawiam.
      • Gość: ProfesOr X Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 24.11.10, 07:52
        " pomysl dobry ale wykonanie - pozal sie Boze "

Kolega rozumiem Marty McFly z Back to the future. Witam zacnego przybysza z Hollywood.
        Przepraszamy za poziom wykonania, ale jakby nam Pan napisal teraz co zrobiliśmy źle w przyszłosci to moze uda nam sie cos wspolnie naprawic.
        Licze na Pana pomoc.
      • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 16:08
        "... bo zwyczajnie wstyd... "

Wstyd to KRAŚĆ.
        Puknij się w kiepełę, może zaskoczysz...

S.
    • Gość: mata_kari Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 08:20
      Bradzo dobry pomysł, tylko nie rozumiem zdania o podziale na części dla fachowców i dla gawiedzi. Dlaczego? Jestem socjologiem, ale nie jestem zawowodo związana z intytucją zajmującą się zagospodarowaniem przestrzeni w szerokim tego słowa znaczeniu. CZy to znaczy, że np. nie będę mogła uczestniczyć w dyskusjach?Jak jest z dostepnością poszczególnych części?A co do hali PKP- super pomysł, tylko porządnie rozreklamować w mieście!!!!!!!
      • Gość: Restaurator Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 09:07
        byłoby fantastycznie, gdyby ta lokalizacja była udostępniana regularnie. w Rzeszowie brakuje poważnej przestrzeni wystawienniczej, a jeszcze bardziej brakuje POWAŻNYCH kuratorów.
        miasto zamiast sfinansować etat dla takiej osoby woli w ramach promocji kręcić teledysk Danzela... (sic!)

sam znam wielu znakomitych fotografów młodego pokolenia, których wystawy możnaby zorganizować, ale brakuje przestrzeni. ale jak nie w Rzeszowie, to w Jarosławiu :) w końcu w Jarosławiu jest festiwal fotografii. szkoda tylko, że mało rozreklamowany i z średnimi wystawami, ale nie odrazu Miesiąc Fotografii w Krakowie zbudowano :)

pozdrawiam
      • wojciech-jama Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 10:04
        "CZy to znaczy, że np. nie będę mogła uczestniczyć w dyskusjach?Jak jest z dostepnością poszczególnych części?"

Też nie jestem fachowcem i również stawiam identyczne pytanie. Jestem "jedynie", "tylko" użytkownikiem tej przestrzeni miejskiej, którą mi stworzą, ci fachowcy. W niektórych miejscach, przy niektórych planach, wypadałoby stawiać przy słowie fachowiec, specjalne oznakowanie "fachowiec" i pytać czy w Rzeszowie jest ktoś odpowiedzialny za ład w przestrzeni miejskiej?

Obecność wśród organizatorów znanych mi Aleksandra Rusina i Tomka Michalskiego powoduje iż staram się spojrzeć na festiwal bardziej pozytywnie z nadzieją, ale...

Ogólnomiejskie okoliczności "poczęcia" festiwalu, czyli najpierw jego spuszczenie w niebyt, a następnie na fali krytyki hasełka-wydmuszki "Stolica innowacji", rozpaczliwe wyciągnięcie, jak królika z kapelusza na chwilę przed wyborami, powoduje że zasadnym jest postawienie pytania. Czy wysupłanie funduszy na festiwal było jedynie przedwyborczym zagraniem mającym pokazać alibi dla tej rzekomej innowacyjności?

Wskazywałaby na to informacja że:
        "Wstępnie mówi się, że następna edycja odbędzie się za dwa lata. Ostateczna decyzja zostanie jednak podjęta dopiero po zakończeniu tegorocznej edycji"

Czy to jest jakaś wizja cyklicznej imprezy potrzebnej miastu, do której podchodzimy poważnie i z pewną nadzieją? Czy też jak to zwykle w mieście bywa, sie zrobi, sie zobaczy. Pracując nad obecną edycją, nawiązując pewne kontakty wypadałoby chyba już rozmawiać, ustalać pewne kwestie związane z kolejnym festiwalem. To - sie zobaczy nie jest najmocniejszą podstawą pod myślenie perspektywiczne.

Oby była to impreza ogólnodostępna, cykliczna i miała realny wpływ na to co się w mieście tworzy. Obecność prezydenta na wykładach powinna być obowiązkowa. Mam nadzieję że nie będzie tak że po jednorazowej imprezie, przez kolejne lata będzie to dla władzy jedynie element propagandy sukcesu "ptarzajta ludzie jaki innowacyjny festiawal zrobiliśmy".

Oby festiwal był stałą i rozwijającą się imprezą, której pozytywne skutki będziemy widzieć w przestrzeni miasta.
        Życzę tego wszystkim pasjonatom zaangażowanym w to przedsięwzięcie.

• Gość: antyredaktor Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 18:01
          Pan już dał popis podczas wyborów gdzie otrzymał pan 80 głosów. Co za wynik - tylko startować na posła w przyszłorocznych wyborach. ambicje za wysokie w stosunku do wykształcenia i doświadczenia emerytowanego milicjanta. do piaskownicy z tymi zabawkami i niech pan znika z kulturalnej mapy Rzeszowa. Dobrze że pana przegonili z ratusza !!!!! to jedno im się udało! Brawo !
          • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:42
            To może teraz pan przedstawi się i opowie o tym czego dokonał? Jakim dysponuje WYKSZTAŁCENIEM i ile GŁOSÓW nazbierał???

Nie ma pan ODWAGI, panie kolego...!
            A może się mylę?
    • Gość: tama Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 188.33.209.* 24.11.10, 08:55
      uważam że to całkiem niezłe wydarzenie. Na pewno inne od tych wszystkich które odbywaja się na rynku. Pomysł z halą PKP - rewalacyjny. Gratulacje dla pomysłodawców! Nareszcie impreza na poziomie
    • Gość: stanley Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 195.33.129.* 24.11.10, 09:32
      Jak to "polska muzyka bez wyrazu w stylu pop rock"? L.U.C.? Jeden z najoryginalniejszych polskich artystów dekady, pominięty w mainstreamowych mediach.. Micromusic? Fantastyczny zespół z Wrocławia z charyzmatyczną wokalistką o cudownycm, dziewczęcym głosie - prawdziwa sztuka.. Swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego w artykule skupiono się na sylwetce LUCa, a zupełnie pominięto Micromusic, który to zespół moim zdaniem powinien być główną gwiazdą festiwalu. Pomijając te drobiazgi - jestem na tak i czekam z niecierpliwością :)
      • Gość: mata_kari Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 09:46
        A te wejściówki to jak będą rozprowadzane???
    • Gość: Aleksander Rusin Wstęp na wszystkie wydarzenia jest otwarty. IP: *.171.40.194.static.crowley.pl 24.11.10, 10:41
      Witam,

wstęp na wszystkie wydarzenia jest otwarty i wolny.
      Wykłady są prowadzone, owszem przez grono ekspertów ale skierowane do wszystkich chętnych, zatem zapraszam i do zobaczenia.
    • jagienka.prima Idźmy dalej... 24.11.10, 10:53
      Wraca do mnie rzucona tu kiedyś myśl, przez Pawła Pasterza nt. zaadaptowania tej naszej wieży ciśnień... Są w Polsce przykłady, gdzie te stare budowle żyją nowym życiem... [pisałam o tym kiedyś tu na forum]: forum.gazeta.pl/forum/w,69,109128425,109275732,A_jednak_mozna_.html

Może i u nas dałoby się także w tym kierunku coś zrobić...? Bo za chwilę ta wieża zniknie z naszego miejskiego krajobrazu... A szkoda by było...
    • Gość: mata_kari Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 12:42
      Wiecie co, to naprawdę jest novum jak na Rzeszów - błagam o wrzeszczące plakaty w mieście!!! Na razie nic nie widać!!!! Zwłaszcza plakaty powinny zawisnąć w uczelniach i w domach studenckich.Ja na pewno będę!!!
      PS A można wiedziec czy Ratusz aktywnie wspiera organizatorów????????
      • wojciech-jama Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 13:40
        "PS A można wiedziec czy Ratusz aktywnie wspiera organizatorów????????"

Poczytaj:
        Rzeszów idzie w miejski design. Ale czy dojdzie?

i tutaj:

"Festiwal to dla miasta impreza do odfajkowania
        Magdalena Mach
        2010-09-19,

Miał być festiwal designu - będzie Festiwal Przestrzeni Miejskiej, miał być w listopadzie - będzie w grudniu. Miał odbyć się po to, by pokazać nowoczesne trendy, a odbędzie się chyba tylko po to, żeby się odbyć, bo miasto przeznaczyło już na niego pieniądze.

Impreza, która w założeniu miała być mocnym uderzeniem promocji miasta, planowana była na listopad. Jest połowa września. To ostatni moment, żeby zacząć kampanię promocyjną. - Jesteśmy po kilku spotkaniach roboczych z szefami innych wydziałów urzędu miasta. Ustaliliśmy, że przesuwamy termin imprezy na grudzień - informuje Katarzyna Olesiak, dyrektorka wydziału kultury, sportu i turystyki UM. - Żeby prasa nie pisała, że chcemy ją zrobić przed wyborami, bo to śmieszne - wyjaśnia. Informuje też, że podjęła decyzję o zmianie pierwotnej nazwy z Festiwalu Designu Miejskiego na polsko brzmiącą: Festiwal Przestrzeni Miejskiej Rzeszów 2010. - Żeby każdy ją zrozumiał, zresztą w Rzeszowie trudno mówić o designie - przyznaje Olesiak
        "

Może nie będzie to w myśl zasady "Jak się wieźmiemy to... zrobicie"

Ale też jestem ciekaw odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytanie.
        • Gość: mata_kari Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 13:51
          Już po wyborach, więc można się bez "podejrzeń prasowych" zająć pracą w wydziale pani Kasi, czyż nie? Czy plakaty będą widoczne gołym okiem???
      • Gość: ProfesOr X Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.171.40.194.static.crowley.pl 24.11.10, 13:56
        Organizatorem calego festiwalu jest Ratusz, wiec automatycznie wspiera inicjatywe. Impreza na PKP jest produkowana przez jednego z podwykonawcow. Wsparcie ze strony Ratusza w sama impreze jest bardzo znaczace. Zalatwienie zgody od szefostwa tych terenow PKP Krakow jest dla zwyklego smiertelnika sprawa przegrana, UM nie przegral. Teren nie jest tez latwym do przystosowania do takich celow i tutaj rozne wydzialy UM deklaruja pomoc.
        Inna sprawa ze nie wrzucenie takiego pomyslu do smietnika z znanego wielu powodu " po co sobie pracy dorabiac" nas cieszy.
        • Gość: mata_kari Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 14:02
          Oj, to może coś drgnie w pojmowaniu edukacji w Rzeszowie:-))))))))) Życzę powodzenia i tłumów na wszystkich spotkaniach. A kto wymyślił tą halę PKP??????????? Super pomysł!!!!
          • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 14:59
            "... A kto wymyślił tą halę PKP??????????? Super pomysł!!!! ..."

O pomysłach trudno się rozmawia, bo pomysłów nie da się opatentować... jako tylko POMYSŁÓW.
            Jeśli natomiast chodzi o NIEETATOWE wykorzystanie obiektów PKP (lokomotywowni i dawnych hal) oraz ich rewitalizację w stronę np. funkcji wystawienniczej i jako miejsce prezentacji interaktywnych - po raz pierwszy oficjalnie mówiliśmy o tym z Tomkiem Michalskim przy okazji naszych projektów Centrum Nauki. Jako jedni z pierwszych równierz, rozpoczęliśmy rozmowy z obecnymi właścicielami obiektów: instytucjami PKP z Rzeszowa i Krakowa.

S.
            • Gość: ProfesOr X Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 46.113.112.* 24.11.10, 15:30
              Pisząc iż o pomysłach trudno się rozmawia, bo nie da się ich opatentować sugerujesz iż ktoś wykorzystał twój/wasz pomysł na zorganizowanie na hali obrabiarek należącej do PKP imprezy artystycznej ?
              Taką wymowę tego stwierdzenia można odczytać, choć mam nadzieję iż mylnie.

Pomysł na takie dopełnienie Festiwalu Przestrzeni Miejskiej imprezą artystyczną w takim nie innym składzie i w tym miejscu padł na burzy mózgów w której udział brał m.in Aleksander Rusin

Nie wiem kto wcześniej myślał, rozmawiał, planował współdziałanie z PKP.
              My staramy się robić swoje i nie patrzeć na innych.

Dasz bór.
              • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 16:01
                Nadinterpretujesz, Kolego...
                Nie napisałem, nigdzie że ktoś wykorzystał czyjś pomysł, tylko że jako pierwsi, z Tomkiem Michalskim zwróciliśmy uwagę na forum publicznym (w prasie, radiu itp.) na możliwości WYKORZYSTANIA nieczynnych/nieużywanych obiektów PKP do rewiltalizacji dla innych potrzeb.
                Pierwsze publikacje miały miejsce jeszcze w roku 2008, także przy okazji organizacji imprez jubileuszowych 650 lat kolei w Rzeszowie...
                Nie wiem o jakiej burzy mózgów piszesz, Kamerad ale ja pamiętam rozmowy z ubiegłego roku, w których omawialiśmy szybką koncepcję połączenia Festiwalu z Piknikiem (z czego i tak g.. wyszło) i wtedy na temat obiektów PKP niewiele się wspominało...

Pozdr,
                S.
        • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 14:53
          "... Zalatwienie zgody od szefostwa tych terenow PKP Krakow jest dla zwyklego smiertelnika sprawa przegrana... "

MYLISZ się dość poważnie.
          Z PKP można bardzo WIELE zrobić i można się dogadać. I nie ma znaczenia czy chodzi o wejście na strzeżone i zamknięte obiekty na ich terenie, czy też wypożyczenie do DOŚWIADCZEŃ FIZYCZNYCH lokomotyw i wagonów... :-)
          Wiem co mówię. Z PRAKTYKI.

S.
          • Gość: ProfesOr X Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 46.113.112.* 24.11.10, 15:36
            Ja jednak uważam iż się nie mylę. A tym bardziej nie poważnie.
            Rozumiem z twoich wypowiedzi iż współpracę z PKP jakąś już odbyłeś. Gratuluję.
            Zgody na zorganizowanie w tym miejscu wydarzenia które będzie miało miejsce w ramach Festiwalu Przestrzeni Miejskiej "sami z ulicy" nie dostalibyśmy z pewnością.
            Wiem to także z praktyki, gdyż nie od jednych drzwi się w życiu odbiliśmy próbując wprowadzać niekonwencjonalne rozwiązania w organizację eventów.

Dasz bór.
            • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 16:06
              "... Przestrzeni Miejskiej "sami z ulicy" nie dostalibyśmy z pewnością. ..."

Zatem musicie jeszcze trochę powalczyć. :-)
              Zapewniam Cię: można zrobić wiele BEZ ŁASKI i POMOCY URZĘDU i WYDZIAŁU PROMOCJI!

"... Rozumiem z twoich wypowiedzi iż współpracę z PKP jakąś już odbyłeś. Gratuluję... "

Jak już wspomniałem: cały czas odbywam i bardzo sobie chwalę. :-)
              I nie róbmy z PKP - Kolda - naprawdę da się współpracować BEZ PROBLEMÓW.
              • Gość: antyredaktor Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 18:06
                skoro tak świetnie wspóracujesz to z czym sie bujasz tyle czasu że do tej pory nic się tam nie dzieje. shephard na prezydenta!!! boże jaka to była porażka :)
                • tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:28
                  A cóżes ty uczynił by oceniac innych ?
                • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:32
                  Owiec z panem NIE PASŁEM.
                  Jak zacznie pan jeszcze raz - najlepiej od przedstawienia się - wtedy pogadamy...
                  Na razie - buźka w kubeł... i tak poza ujadanie zza krzaka się pan nie wychyli, więc po co ta nerwówka?

P.P.
            • tomasz.michalski Pax, pax !! 24.11.10, 18:16
              Oczywiście nikt tu nikogo nie posądza o "podbieranie" pomysłów a i otwartość PKP na takie działania jest dostrzegalna. Sam się o tym mogłem przekonać. Myśle, ze po prostu każdy dobry pomysł ma szanse na realizację.

Wykorzystanie Zachodniej Hali Wachlarzowej (tak to się nazywa w nomenklaturze PKP) na potrzeby festiwalu jest śmiałym projektem - swoistym novum w Rzeszowie.
              To jest bardzo ciekawa (mam nadzieję że udana) akcja o charakterze "jednorazowym".
              Naszym pomysłem było docelowe zagospodarowanie tejże hali na potrzeby Centrum Edukacyjnego a więc na projekt dlugofalowy.
              Mówimy więc o dwóch nieco innych projektach.

Tak naprawdę to najważniejsze jest aby ten zabytek budownictwa kolejowego zagospodarować na stałe w sposób niekomercyjny bowiem jak tak dalej pójdzie to na tym terenie stanie jakaś rzeszowska wersja Złotych Tarasów czy też Galerii Krakowskiej.
              Jednorazowy event w ramach festiwalu może być pierwszym i ostatnim wydarzeniem tego typu tam przeprowadzonym.

Kluczowe jest zatem znalezienie sposobu na trwałe zagospodarowanie tego terenu dla potrzeb innych niż handel i usługi. To jest realne, choć wymaga czasu no i (a jakże) środków finansowych. Przede wszystkim wymaga zaangażowania i dobrej woli z każej strony.

Własciciel tego obiektu czyli PKP Nieruchomości nie widzi przeszkód aby umieścic tam Centrum Edukacji Interaktywnej. Podobny projekt realizowany jest własnie w Lublinie gdzie w tzw Dworcu Północnym powstanie Lubelskie Centrum Nauki. Droga jest więc przetarta i co ważniejsze możliwa do zrealizowania. Jesteśmy, jako Stowarzyszenie Explores w kontakcie z PKP w tej sprawie.

Dodam, ze jeśli powstała by tam instytucja kultury jaką byłoby Centrum Edukacji to możliwe byloby wykorzystywanie jego zasobów właśnie na organizowanie tego typu eventów jak ten planowany w ramach Festiwalu. Cały obiekt to kilka tysięcy metrów kwadratowch, wiecej niż ma "Kopernik" i z powodzeniem możliwe byłoby wielokierunkowe wykorzystanie jego zasobów.
              • shepard102 Re: Pax, pax !! 24.11.10, 18:36
                "... Cały obiekt to kilka tysięcy metrów kwadratowch, wiecej niż ma "Kopernik" i z powodzeniem możliwe byłoby wielokierunkowe wykorzystanie jego zasobów... "

DOKŁADNIE.
                Proponując zainteresowanie się tymi obiektami - mieliśmy na uwadze wykorzystanie ich dość wszechstronne i w wielu wymiarach. Nas interesuje popularyzacja nauki, techniki i rzeczy z tym związanych... nie stoi nic na przeszkodzie aby włączyły się inne podmioty i grupy pasjonatów uprawiających inne dziedziny: razem można naprawdę więcej.
                Tak jak napisał Tomek: droga jest przetarta... :-)
                P.P.
                • tomasz.michalski Wachlarz 24.11.10, 19:37
                  Oczywista oczywistością (że zacytuje klasyka), jest to, że połączenie wielu pasji, pomysłów i projektów może stworzyć nową jakość. Działajmy !

To mogłoby przybrać formę luźnej współpracy zainteresowanych.
                  Ale większą siłę bedzie miało "coś" w rodzaju porozumienia niezależnych podmiotów: stowarzyszeń, organizacji itp.
                  Także indywidualistów którzy wolą raczej działać poza "organizacjami".

Jak pisałem wcześniej, ta hala nosi nazwę "wachlarzowa" i myślę, że nazwa "Wachlarz" jest adekwatna. Razem bowiem tworzymy wachlarz przeróznych pasji i zainteresowań w obszarach przenikania się nauki, wiedzy, kultury i sztuki.

Porozumienie "Wachlarz"

Czemu nie ???
                  Stowarzyszenie ExploRes i ja deklaruję współpracę.

KTO JESZCZE ?
                  Przestańcie tylko marudzić na forum. Działąjmy !

Zainteresowanych zapraszam do kontaktu i dyskusji na ten temat ( info@explores.pl )
                  • shepard102 Re: Wachlarz 25.11.10, 08:04
                    Jestem cały czas permanentnie... zdeklarowany. Ale o tym sam wiesz... :-)
                    Poza tym: reprezentuję obszar zainteresowań zbieżny z Twoimi...

Czekamy na INNYCH...
                    ?

P.P.
    • Gość: antyredaktor Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 17:56
      Szanowna Pani Redaktor od razu widać że w życiu pani żadnej imprezy nie zrobiła ani w żadnej nie uczestniczyła. Pisze Pani o rzeczach o których pani nie ma zielonego pojęcia. Wielka redkatorka od "wielkiej kultury". kicha na sto dwa. Śmiechu warte. Hahaha
      Niech Pani w końcu ruszy dupę i obejrzy wielkie wydarzenia kulturalne które odbywają się w Rzeszowie - koncerty światowych gwiazd, a także imprezy w klubie LIVE. czytam pani arytukuły i stwierdzam że przeciętna z Pani dziennikarzyna
      • tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:24
        Hmmm
        Zdaje mi sie, że rozmawiamy o dwóch róznych rzeczach.
        A możę mi się nie zdaje ?
        • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 24.11.10, 18:39
          Daj na luz... Niech się gość wyżali... :-))))
          Do każego ma jak widać jakiś smęt...: świnia, gdyby rozumowała o orle - rozumowałaby podobnie...
      • Gość: gongo Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.ostnet.pl 25.11.10, 10:27
        No to wywołałeś wilka z lasu :)
        Tu się niestety muszę zgodzić. Co prawda pod frazą "ruszać dupę" się nie podpiszę, bo to nieelegancki zwrot, a ja bardzo cenię sobie dżentelmenów, ale zgodzę się, że Pani redaktor pisze średnie teksty. Podejrzewam, że w dużej mierze korzysta z notek prasowych podsyłanych do gazety przez różne instytucje, sama się w kulturę w Rzeszowie nie wgłębiając, a notki owe przed drukiem niezbyt korygując.
        Spotykam się ze stwierdzeniami, że w Rzeszowie nie ma kultury, jest jej mało, nie ma inicjatyw. To nieprawda, to że się o niej nie pisze, albo pisze płytko nie świadczy o tym ze nic się tu nie dzieje. Mamy sporo bardzo dobrych artystów, którzy niestety, albo może i stety nie są utalentowani marketingowo. Chyba jeszcze wisi wystawa Basi Hubert na wsizie. Jej malarstwo jest na bardzo wysokim poziomie!! Sprawdźcie sami.
        Pani Mach jedzie po łebkach i być może traktuje swoją pracę jako ciepłą posadkę. Tak być jednak nie powinno. Dziennikarz piszący o kulturze nie powinien bać się konfrontacji z twórcami opisywanych prac i tego że może przestać być lubiany. To nie o sympatię w tej pracy chodzi. Od głaskania są przyjaciele. No to co, że już więcej nie dostanie materiału pod nos bo się ktoś na nią obrazi? Dlaczego Pani Mach nie napisała o otwarciu filharmonii całej prawdy, że nie odbyła się wystawa towarzysząca, że artyści zostali bardzo źle potraktowani przez panią dyrektor? Być może pani Mach nie chce żeby teksty przestały same nadchodzić z tej instytucji? A może dopuścić do pisania o kulturze parę osób, specjalizujących się w różnych dziedzinach, jeżeli nie mamy o czynienia z pracowitą pszczółką która doskonale obraca się w zagadnieniach sztuki? Nie jestem w stanie uwierzyć dziennikarce która pisze o wszystkich dziedzinach sztuki po kolei. A pani redaktor pisze, teksty te są miałkie ... to są właściwe sprawozdania, a nie konstruktywne opinie, refleksje nad, itp. Dlaczego pani redaktor nie szuka ciekawych tematów, niszowych inicjatyw? To co z tego, że stowarzyszenia kultury w Rz nie mają swoich stron internetowych i ciężko do nich trafić nawet telefonicznie. Trzeba wyjść z redakcji i porozmawiać z ludźmi. Jest u nas trochę stowarzyszeń które robią coś w Rzeszowie i poza nim. Chcę wiedzieć co robi "Po drabinie" "Proplastyka" czy chce dowiedzieć się co stało się z rzeszowskim zespołem Thecalog. Chcę dowiedzieć się, dlaczego Galeria Fotografii m Rzeszowa ma stronę internetowa przypominającą blog sprzed 10 lat, i dlaczego Pani dyrektor tak długo trzyma się stołka, nie prezentując innowacyjnych rozwiązań, które przyciągną przedstawicieli młodego pokolenia spoza liceum plastycznego, którzy chodzą tam na lekcjach fotografii. Może nie umie, a boi się przyznać, że jest już troszkę wypalona? Chcę czytać artykuły o kulturze na poziomie tych z wydania chociażby warszawskiego GW, lub pism artystycznych typu Format, Arteon. Czy musicie pisać w stylu Nowin? Póki co więcej dowiaduje się o kulturze z dwumiesięcznika VIP niż z gazety codziennej, której newsami dnia są wypadki drogowe. To wiemy z Nowin.
        Talentów jest sporo. Czy w końcu zaczniemy gdzieś o nich czytać?
        • tomasz.michalski Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 25.11.10, 19:17
          Ten wątek to dyskusja o festiwalu przestrzeni oraz sprawach mniej lub bardziej z tym festiwalem związanych a nie o autorce artykułu na ten temat :)
          Kto o tym napisał nie ma znaczenia również dlatego, że nie chodzi tu tylko o czysto "kulturalny" temat.
          Oczywiscie, że na forum mozna odniesc sie tez do takich spraw ale ciekawiej byłoby przeczytać twoje merytoryczne uwagi do festiwalu oraz do proponowanych w tym watku przedsięwzięc i opisywanych projektów.
          Podejmowanie dyskusji kto o tym napisał przy okazji wytaczając cały zestaw przykladów i na dodatek odpowiadając na post frustrata który kazdemu w tym watku chciał przywalic nie wnosi nic mertorycznego do dyskusji. Czy to że krytycznie oceniasz autorke (masz do tego prawo) przenosi sie w jakis sposób na projekt festiwalu ?
          Przeciez to nie ona to organizuje i nie ona odpowiada za dobór tematyki imprezy.
          A wiec ? Co sądzisz o festiwalu i o tym co napisano w tym watku ?
      • Gość: tama Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: 46.112.96.* 25.11.10, 13:23
        To dziennikarze niszczą wolne media wypisując bzdury. Przykładem jest redaktorka Mach. Często pisze nieprawdę w pogoni za tanimi sensacjami. Musi jeszcze dojrzeć do tego, że my (odbiorcy kultury) uczestniczymy w wydarzeniach, imprezach, czytamy inne gazety, oglądamy telewizję i wiemy co jest podane rzetelnie i prawdziwie a co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Informacje podane przez redaktorkę GW generalnie są niesprawdzone (chyba ma zbyt duże zaufanie do swoich informatorów).
        Niech odejdą przypadkowi i nieuczciwi dziennikarze a zostaną prawdziwi i rzetelni!!!
    • Gość: mata_kari Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 15:10
      Napiszcie coś więcej o tej niedoszłej wystawie w Filharmonii-dlaczego ją odwołano? Pomysł organizowania w foyer wystaw jest bardzo dobry!!!!
    • Gość: ewa Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.krak.tke.pl 29.11.10, 09:12
      I co z tymi wejściówkami na PKP? 1500 sztuk na Rzeszów to maleńko. Da się to jakoś profesjonalnie zorganizować? Nie zostawiać na ostatnią chwilę i samemu sobie robić logistyczną plamę? Pojutrze grudzień. Mam wrażenie (i chyba nie jestem przewrażliwiona), że najwyższy czas te wejściówki uwolnić.
    • Gość: mata_kari Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 15:14
      Panowie organizatorzy, co z rozreklamowaniem imprezy?????? Dlaczego plakaty są tak mało widoczne w mieście? I jeszcze pytanie: gdzie można dostać bilety na koncert???????
      • Gość: karoshi Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.krak.tke.pl 02.12.10, 19:24
        Co rozumiesz przez mało widoczne ? Ponad 400 plakatów samej imprezy na PKP zostało puszczonych w autobusy MPK i tablice informacyjne. W centrum w kilkunastu witrynach ( przychylnych takim wydarzeniom ) sklepowych także wiszą plakaty. Plakaty zostały rozwieszone także na uczelniach wyższych i liceach ogólnokształcących.
        Podobna ilość ( nie są mi znane dokładne liczby ) plakatów reklamujących całość festiwalu także została rozkolportowana w autobusach MPK i na tablicach informacyjnych.

Festiwal dotyczy tematyki przestrzeni miejskiej, więc "dzikie" plakatowanie raczej nie wchodzi w grę :).

Bezpłatne zaproszenia są już dostępne w Estradzie Rzeszowskiej, Trasie Podziemnej, OX ( 3-go Maja 13 ) oraz skateshop`ach Dibo i Code. Najprawdopodobniej będą jeszcze dostępne przy wejściu na imprezę.

Kolejne informację, mapka i poglądowy plan godzinowy samej imprezy będą podane niebawem.

Pozdrawiam.
      • Gość: gość Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 21:44
        wypowiadali się w tym wątku organizatorzy pikniku naukowego; podobno impreza ta miała dużo słabszy budzet niz festiwal, ale reklamy oprócz plakatów na mieście /także na autobusach i wystawach sklepowych/ i ulotek, były tez na panelach reklamowych led /np. na tym vis-a-vis grafiki/, spoty w radiu i TVP. czy to znaczy, że można jak się chce, czy też organizatorzy nie mówią całej prawdy i pieniądze na piknik były znacznie wieksze? pozdrawiam.
        • Gość: mata_kari Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 10:04
          rzeszowzezem.blog.onet.pl/Festival-Przestrzeni-Miejskiej,2,ID417841009,n
          A co do reklmy graficznej imprezy - plakaty są naprawdę mało widoczne, ja czytałam wcześniej o imprezie, więc dopatrzyłam się info ,ale podpytywałam innych ludzi czy wiedzą, że jest taka impreza i nic.........GŁOŚNIEJ !!!
        • shepard102 Re: Rzeszów. Nowa przestrzeń miejska dla artystów 03.12.10, 14:52
          Kurcze... jak ja LUBIĘ te spiskowe teorie: niby chciałeś pochwalić, ale wyszło jak zwykle?..
          Mieliśmy TYLE ile mieliśmy.

A że istotnie: w budżecie zmieściły się plakaty (na słupach, autobuach MPK, w szkołach...), ulotki, foldery-informatory, reklama wizulana (wideo) na displayach, reklamowe spoty w TVP i TV kablowych i regionalnych oraz radiowe (o audycjach nakierowujących nie wspominam... :-)... Może to i wygląda BARDZIEJ BOGATO niż tylko plakaty na mieście i autobusach?... :-)

Nam po prostu zależało na odpowiednim poziomie imprezy.
          A ocenia - każdy sam.

P.P.
    • Gość: karoshi Zaproszenia !!! IP: *.krak.tke.pl 02.12.10, 19:26
      Bezpłatne zaproszenia są już dostępne w Estradzie Rzeszowskiej, Trasie Podziemnej, OX ( 3-go Maja 13 ) oraz skateshop`ach Dibo i Code. Najprawdopodobniej będą jeszcze dostępne przy wejściu na imprezę.

Kolejne informację, mapka i poglądowy plan godzinowy samej imprezy będą podane niebawem.

Pozdrawiam.
      • Gość: ser Re: Zaproszenia !!! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.12.10, 18:23
        Może pan S.wytłumaczy mi co ma do przestrzeni miejskiej koncert w parowozowni.
        Widzę, że największa ekscytacja jest tym koncertem, na który chyba idą największe środki , bo na architekturę miasto daje 10 tys. zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka