Dodaj do ulubionych

Gmina Iwierzyce - II runda wyborów

03.12.10, 11:55
W gminie, której nie ma na mapie, szykuje się II tura wyborów. Z udziałem obecnego pana wójta. Przygotował się do tego - z tablic, płotów i drzew spogląda jego nieporuszone, acz wielce zażywne oblicze. I uwodzi wzruszającym hasłem: Bądźmy razem 5 grudnia.
Warto by się zastanowić, a po co? Żeby przedłużyć snujące się po opłotkach utyskiwanie - że ONI to, i ONI tamto? ONI - czyli Gmina...
Powszechnie wiadomo, że z Urzędu Gminy żyje kilka rodzin; że zamyśla ię rotację kadr - czyli przymiarkę do dziedziczenia stanowisk: mamuś sposobi się na emeryturę, ale powoli...bo córuś musi zdążyć skończyć studia.
Powszechnie wiadomo, że te kilka z UG żyjących rodzin gromadziło bardzo obszerną wiedzę, dotyczącą wszystkich mieszkańców gminy, którzy cokolwiek w urzędzie próbowali załatwić. Nie jest to sytuacja ani komfortowa, ani bezpieczna.
Powszechnie wiadomo, że w rozumieniu UG majątek gminy traktowany jest jako dobro urzędników. Decydują o nim niezależnie od woli mieszkańców. Większość zaś decyzji podejmowana jest "na gębę" - czyli sposobem "na rympał" wstrzymującym procedury odwoławcze.
Powszechnie wiadomo, że pracownicy jednostek podległych gminie (szkoły, domy kultury) swoje posady zawdzięczają przede wszystkim gminnym powiązaniom. I że traktują te posady głównie jako pretekst do wykazywania, że oni tu rządzą.
Powszechna w gminie jest obawa - żeby tylko IM się nie narazić, bo ONI i tak zrobią, co zechcą.

Obecnej władzy gmina może serdecznie podziękować. Najpierw za to, że jest białą plamą na mapie. Nie istnieje ani na mapach samochodowych, ani na wirtualnej mapie okolic Rzeszowa. Kto nie wierzy, niech sprawdzi w wyszukiwarce, np. tej lokalizującej ulice rzeszowskie, przez opcję "mapa"... Niech poszuka samych Iwierzyc oraz Wiercan, Nockowej, Olimpowa, Wiśniowej, Bystrzycy. Nie istnieje więc gmina ani dla ewentualnych turystów, ani dla (mitycznych) inwestorów.
Wdzięczność należy się za szkoły - nieuczestniczące w żadnych programach oświatowych, niemające pojęcia o istnieniu olimpiad przedmiotowych; niedające swoim absolwentom nawet umiejętności w miarę poprawnego posługiwania się językiem polskim.
Kłaniać się nisko należy za gminne inwestycje: za chodniczek, który - ledwie zrobiony - zaczął się rozpadać. I za to, że przecież na 3 dni przez I turą wyborów największe dziury w nim załatano. I za to, że - jak i zeszłej zimy - będzie "odśnieżany" wyłącznie przez roztopy.
I za dbałość o resztę dróg: tu do szczególnych błogosławieństw mają prawo mieszkańcy Olimpowa i Wiśniowej. Za nieoświetlone zejście z przystanku PKS w Olimpowie - no, taka dziura, przerwa w latarniach i już. A zejście jest parszywiutkie. Kończy się ostrym zakrętem - który zimą jest piekielną pułapką. Przez % lat nikt nawet garści piasku tam nie sypnął - a to ponoć droga gminna.
Mieszkańcy Wiercan, Olimpowa i Wiśniowej zgoła pieśni pochwalne winni śpiewać za zatruwanie życia prywatnemu przewoźnikowi, dzięki któremu można dotrzeć do Rzeszowa. Ba - można nawet z miejskiej oferty kulturalnej korzystać...

Biała plama gminy Iwierzyce - czyli najbardziej oczywiste, gołym okiem widoczne (na mapie) dokonanie władzy obecnej - graniczy z gminami Boguchwała i Czudec. Warunki podobne - ten sam teren, takie same zasoby... Tylko gminy inne

Jest jeszcze dzień na przemyślenie: czy aby na pewno warto "być razem 5 grudnia" z Jerzym Jakubcem? Czy jednak - z podziękowaniami - odesłać na dobrą dietę. Zdrowotną.
Obserwuj wątek
    • Gość: anonim Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 22:51
      Ten artykuł, mimo iż zawiera w sobie nieco prawdy jest w sporej części totalną brednią. Nie chce mi się komentować całego odniosę się tylko do szkół i konkursów przedmiotowych, w których uczniowie szkół z terenu gminy jednak uczestniczą niejednokrotnie zajmując miejsca w czołówce.
      Ponadto artykuł jest napisany tak obelżywym językiem, że czyta się go z ogromną nieprzyjemnością, jak widać autor nie czuje się specjalnie dumny ze swej publikacji skoro nie ma odwagi podpisać się imieniem i nazwiskiem - nie dziwne za takie "coś" ciężko oczekiwać sławy.
      Na usprawiedliwienie dodam, że nie jestem nie byłem i nie będę zwolennikiem pana Jerzego Jakubca
      • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 05.12.10, 11:23
        Nie mam na myśli konkursów typu "kolędy i pastorałki". Mam na myśli udział w projektach edukacyjnych. Takich, jak choćby te, w których brała udział np. szkoła w Zagorzycach.
        Jedyny projekt, nad którym się zastanawiano, to "Zero tolerancji" - czyli akurat największy niewypał.

• Gość: Jerzy Jakubiec Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: 89.231.214.* 10.12.10, 20:50
      Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy byli ze mną 5 grudnia i tym którzy zauważają pozytywne zamiany w naszej gminie. Bardzo mi przykro jeżeli są osoby, które przedstawiają swoją gminę w złym świetle. Na pewno tak nie postępują prawdziwi patrioci. Dlatego bardzo proszę wszytkich, uczmy się szacunku dla swojej małej ojczyzny, dla samych siebie i dla naszych wspólnych dokonań.
      Pozwólcie Państwo, że tym wszystkim którzy w sposób bardzo krytyczny odnoszą się do wszystkigo dam dobra radę, aby zmiany na lepsze rozpoczęli od siebie i swojego własnego podwórka. Natomiast tym, którzy doceniają nasze wspólne dokonania życzę wszelkiego zadowolenia, szacunku rodziny i przyjaciół, zdrowych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Niech rodzący się Jezusek wszystkim błogosławi i rozjaśnia serca i umysły. Czasem tak bywa, że dobro przegrywa ze złem, ale wierzę głęboko że dobro zwycięży. Pokój i dobro niech zawsze będą z Wami.
      • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 11.12.10, 00:16
        Nie przepadam za "uszczęśliwianiem" każdego swoimi świętościami. Nie rewanżuję się obnoszeniem z własnymi.
      • dorothy_v Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 11.12.10, 01:48
        nie ma sie co przejmowac, tutaj jest takie towarzystwo ktore umawia sie na kawę na forum jakby telefonow nie mieli, jeden wszystkich wyzywa i obraza, druga prowadzi bloga ktorego nikt nie czyta a ona pisze elaboraty o tym ze jak ktos chce patrzec na rozklad jazdy na przystanku MPK to mu na rozporek patrza bo "rozklad ustawiony w rogu", tak sie dobrali i zasmiecaja wszystko. pozdrawiam.
        • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 11.12.10, 10:41
          Poza tym ludzie się dogadują, gdzie dobre, a gdzie złe knajpy, który salon kosmetyczny warto odwiedzić; gdzie jest ciekawa impreza i gdzie działa dobra wróżka też.
          Taki urok sieci.
          • Gość: G.N. Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 19:13
            Droga (albo i nie) pani profesor UR albo w zasadzie dr hab. bo co to za profesor UR :] (skoro można kpić z habilitacji jak pani to czyni to i z profesury UR, może nawet bardziej) jestem w stanie zrozumieć pani frustracje z powodu przeprowadzki z w miarę dużego miasta na jakby to nie patrzeć(nie obrażając super mieszkańców bo tacy tam mieszkają) prawie że zabitą dechami wieś. Otóż zajmowanie się krytyka wszystkiego co tylko występuje w okolicy nie przyniesie żadnego pozytywnego rezultatu muszę zgodzić się z przedmówcą panem J. że należy zacząć od siebie i próbować podjąć działania w celu poprawy warunków. Z reguły bywa tak że "krowa która dużo ryczy mało mleka daje" (jesteśmy na wsi wiec porównanie będzie dość trafne) no i druga rzecz "zły to ptak który własne gniazdo kala" jak by nie patrzeć na mądrości i przypowiastki ludowe wzięły się z wielu lat doświadczeń ludzi więc nie podlegają rozważaniom podważaniom itd. Aby uniknąć posądzenia o kolaboracje z panem J. uprzedzam że jestem osobą akurat z innego obozu jak już wogóle z jakiegokolwiek. Przeprowadzając się na odległą od miasta wieś wypadało by mieć świadomość pewnych niedogodności, np. tych komunikacyjnych oraz wielu innych których w mieście pani nie doświadczała doradzam do nich raczej się przyzwyczaić gdyż "ujadanie na około" jakie wszystko jest złe w znacznym stopniu może utrudniać asymilacje z "tubylcami". Zdaję sobie oczywiście sprawę że są ludzie którym do szczęścia nie jest potrzebne obcowanie z sąsiadami bądź innymi ludźmi w okolicy ale w takim wypadku należało by się przeprowadzić do buszu (tam są zwierzątka które jak wszystkim wiadomo bardzo pani lubi) z tym że tam będzie jeszcze większy problem z oświetleniem zakrętów odśnieżeniem i innymi "luksusami" które w owej małej miejscowości dostępne są przynajmniej w niektórych miejscach. Zamiast marnować czas na wypowiedzi w części ocierające się o totalne brednie demaskujące masę merytorycznych braków w pani jakże "obszernej wiedzy" zaczynając od mody ogrodnictwa projektowania wnętrz przez zdrowie na polityce kończąc, bo to jak widać jest pani ulubiony temat :] proponuje coś zrobić żeby wszystkim mieszkańcom żyło się lepiej milej i bezpieczniej. Czerpanie satysfakcji z obrażania wszystkich dookoła nie poprawia w zasadzie niczego psuje jedynie stosunki międzyludzkie a tego raczej należało by się wystrzegać.
            Gorąco pozdrawiam panią "profesor" i wszystkich mieszkańców Gminy Iwierzyce. :]
      • Gość: Rolnik Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 15:41
        Panie Jakubiec, a nie prościej to by było zarzadać aby wybrano Pana?
        Tak jak to było na początku działania Izby rolniczej?, kiedy to Pan z drugim wójtem, żadał aby was wybrano do zarządu Izby Rolniczej, tam wybierało Walne Zgromadzenie a tu wyborcy czyli na jedno wychodzi.
        • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 14.12.10, 15:48
          To dopiero historia... Niech się wszystkie kontrole NIK-u, sprawdzające, jak to jest z zatrudnieniem w jednostkach samorządowych, do komina schowają.
          • Gość: bbbbb Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 00:13
            Do jael53, małe sprostowanie, bo zman historie parafialnych gazetek i o SIEWCY nigdy nie słyszałam i nie czytałam ,ale o takiej gazetce jak SIEW to owszem, może należałoby się dokładnie dowiedzieć jak się już chce coś napisać.
    • Gość: pasta Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 03:07
      Dzisiaj dostałem link do tej strony. Już po wyborach wszystko wiadomo a jednak zrobiło mi się "i smieszno i straszno" . Jednak zdecydowanie bardziej straszno, bo nie rozumiem czy ktoś z tytułem naukowym prowadzi badania antropologiczne na "terenie strasznie PiS-im, z silnymi naleciałościami LPR-owskimi" (cyt), prowadzi kampanię wyborczą, czy po prostu naigrawa z ludzi między którymi przecież niedługo, ale mieszka. Zaskoczony jestem również metodą. Można traktować ludzi z wyższością, można pouczać, ale dlaczego wszystkich jednocześnie traktować jak osoby zacofane, ciemne i ograniczone? Rozumiem, że kampania kieruje się swoimi prawami, ale uważam za uwłaszczające osobie wykształconej posługiwanie się zwrotami typu „powszechnie wiadomo, że”. Bardzo prosto jest posłużyć się plotką, pomówieniem, czy po prostu kłamstwem, czyli jak słusznie Pani zauważyła tzw. metodą na rympał (dla tych wg. jael53 nie posiadających „umiejętności w miarę poprawnego posługiwania się językiem polskim”: w sposób pozbawiony finezji, bez wysilania się). Skoro w każdej plotce jest ziarno prawdy na tych ziarenkach buduje Pani paradygmaty i tworzy teorię spiskową. Bo przecież „powszechnie wiadomo, że ” do nas, ludzi ze wsi, nieco ociężałych, troszkę zastraszonych, ale jakże prostodusznych, w taki sposób dotrzeć najłatwiej. Nas nie wolno zmuszać do myślenia! To nie studia! Nam wystarczy podrzucić gotową opinię, wyznaczyć kierunek i czekać na efekty. Tym bardziej jeśli zdania typu „powszechnie wiadomo” wyraża „autorytet” krytykujący urząd, szkoły, władzę i ludzi. To takie proste a jakże chwytliwe i efektywne.
      Niestety nie zdobyła się Pani na zasięgnięcie nawet elementarnych informacji na tematy które Pani z taką uszczypliwością komentuje. Pomijając wiele innych spodziewać by się można, że o projekcie „Przywróćmy Pamięć” realizowanym wspólnie z Fundacją Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego przez Gimnazjum powinna Pani wiedzieć.
      Nie wiem też z jakich map Pani korzysta, ale mogę polecić kilka na których gmina jest. Może po prostu nie trzeba było szukać Iwierzyc wśród ulic Rzeszowa?
      Proszę też nie wierzyć w to, że jeśli czegoś Pani nie widzi to tego nie ma, o tym dowiadują się studenci już na pierwszym roku. Na zajęciach z filozofii.
      • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 13.12.10, 10:17
        "Powszechnie wiadomo" to zwrot równoważny określenie "fakty powszechnie znane". A to jest z kolei uznane określenie prawnicze. Nikogo ono nie obraża - wskazuje tylko na to, że każdy może sprawdzić: zobaczyć czy usłyszeć.
        Osobliwa to mowa, w której zwroty neutralne są traktowane, jak obraźliwe; choć poza tym słów obraźliwych ma pod dostatkiem i są one w nagminnym użyciu.

O projekcie gimnazjalnym nie słyszałam, niestety. Nawet gdy szukałam materiałów, dotyczących zagadnień, mieszczących się w projekcie "Przywróćmy pamięć". Poznałam, owszem, bardzo ciekawych ludzi, sporo interesujących rzeczy się dowiedziałam. Żałuję, że tej informacji nie miałam - i czuję się zobowiązana do zrobienia poważnej korekty w swojej własnej pracy. Antropologicznej.

Tzw. niewygody wiejskiego życia znam od wielu lat - od opuszczenia rodzinnego miasta do dużych miast nie zbliżam się bardziej niż na 20 km. Po raz pierwszy jednak spotykam się z takimi trudnościami, jakie np. - w też niezamożnej - Małopolsce jeśli występują, to w promieniu 80 km od miasta wojewódzkiego. Wtedy zresztą ludzie mają sporo dobrych pomysłów, a władza nie przeszkadza.

Pisałam o działaniach władzy. Tym się różni działanie władzy od prowadzenia "polityki we własnym ogródku", że za swoją politykę w ogródku PŁACI właściciel ogródka.
        Za działania władzy Państwo PŁACI sprawującym władzę. Kto sprawuje władzę, temu "miłość do małej ojczyzny" po prostu niezgorzej się opłaca.
        A pytanie - jak to się opłaca mieszkańcom... odpowiedź jest już od tygodnia zna.

O tym, że ludzie boją się wyrażać swoje opinie wiem bardzo dobrze. Ale to, że rozumiem, nie oznacza, że traktuję to jako "moc przeznaczenia". Zdaję sobie sprawę, czym jest wysoki poziom lęku społecznego - i że tego się nie "odczaruje", jeśli osoby tym lękiem dotknięte nie zdecydują się z nim uporać. Inaczej trwa błędne koło: lęk społeczny powstrzymuje (od różnych działań, nie tylko od wyrażania opinii)... więc choć widzimy, że jest niedobrze, to nic nie możemy, ponieważ się boimy.

• Gość: pasta Re: Gmina Iwierzyce - off-topic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 00:56
          Szanowna Pani, nie jest tematem wątku dywagacja na temat zwrotu „powszechnie wiadomo”. Niestety z wrodzonej przekory nieco go jeszcze przeciągnę.
          Jestem pełen podziwu dla Pani erudycji i erystyki. Nie poczułem się urażony samym zwrotem, w ogóle nie poczułem się urażony. Czuję po prostu niesmak do stosowanych przez Panią metod. Fakty mogą być powszechnie znane, albo i nie - jak sama Pani zauważyła - natomiast poglądy oparte na powszechnych nawet opiniach nie zawsze. To tak jak z opinią o kotach: „powszechnie wiadomo”, że są fałszywe, (związek frazeologiczny: „fałszywy jak kot* **, a nawet z francuska: „faux comme un jeton” ) nie jest to jednak - nawet dla mnie - „fakt powszechnie znany”. Nie jest to nawet fakt.
          Koty z pewnością nie czują się wzburzone takimi opiniami. Jednak o ileż łatwiej urazić jest absolwentów lokalnych szkół (z pewnością nie ideały!), którzy to według opinii wyrażonej przez Panią na sporym jakby nie było forum, nie posiadają nawet „umiejętności w miarę poprawnego posługiwania się językiem polskim”. Jeśli poprzez wyrażanie takich poglądów chciałaby Pani kształcić w nich asertywność i wiarę we własne siły to zdecydowanie przeczy to moim przekonaniom jak i doświadczeniu. Bo przecież jak trafnie Pani zauważyła „nie wszyscy muszą wiedzieć, że jesteśmy gorsi”!
          Wyrażając nadzieję na zakończenie tego wątku, życzę refleksji nad odpowiedzialnością za słowo.
    • Gość: Aga Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:46
      Warto zobaczyć:
      www.fodz.pl/PP/?d=107&id=242&l=pl
      • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - gimnazjum, link 14.12.10, 11:14
        Dziękuję za link do strony FDŻ.

O tym przedwojennym filmie z Sędziszowa Młp. wiele by można powiedzieć. Podobnie jak o całej lokalnej historii społeczności żydowskiej. Chociaż np. to miejsce z października 1939 r. jest trudne do zlokalizowania - trudne przez rozbieżność informacji. Aż do zaprzeczania, że takie wydarzenie było.

Bardzo dobrze, że Gimnazjum w Iwierzycach w takim programie uczestniczyło. Mam nadzieję, że w kolejnej edycji uczniowie będą mogli: a) spotkać się z sędziwymi mieszkańcami, którzy pamiętają te czasy i potrafią znakomicie opowiadać (bo z raportu nie wynika, czy takie spotkanie było); b)porozmawiać także o tym, co prezentuje się na codzień, niejako w wersji oficjalnej, choćby na łamach "Siewcy" (gazety parafialnej).

Życzyłabym szkole w Iwierzycach, aby również powalczyła o miejsce w innych projektach - "Szkoła z klasą" czy "Szkoła dla tolerancji"; także sukcesów w olimpiadach przedmiotowych.
        W tym roku szkolnym - i patrzę na to z radością - na pewno kilkoro absolwentów Gimnazjum rozpoczęło naukę w rzeszowskich szkołach średnich. Piszę "kilkoro" - bo tylu zauważyłam, regularnie wracających ze szkoły. Traktuję to jako dobry znak - i ambicji uczniów, i ich rodziców.

• Gość: garfild Re: Gmina Iwierzyce - gimnazjum, link IP: 89.231.5.* 14.12.10, 14:09
          Czyżby Pani sądziła że szkoły średnie z Rzeszowa są leprze od Sędziszowskiego czy Ropczyckiego LO??? Tak się składa że mam kontakt z młodzieżą szkół średnich z Rzeszowa jak i podmiejskich miejscowości i widzę ogromną różnicę!!! Choćby w zachowaniu, oczywiście na niekorzyść miejskich szkół. Bezczelne, niewychowane dzieciaki, którym społeczeństwo, MTV, i kolorowe gazety wmówiły, że jeśli nie jesteś przebojowy, arogancki i np. asertywny to nic nie osiągniesz :/
          Poza tym Licea z Ropczyc i Sędziszowa na pewno nie odbiegają naukowo od Rzeszowskich.
          Oczywiście nie generalizuję, ale to są moje spostrzeżenia.
          Jeśli chodzi o Gminę Iwierzyce, to są tu braki jak w każdej wiejskiej Gminie, ale ma ona też i wiele plusów. Jeśli ktoś ma sporo wolnego czasu i chęci do pracy społecznej to na pewno mieszkańcy (dorośli, młodzież i dzieci) przyjmą ciekawe inicjatywy z radością:)
          • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - gimnazjum, link 14.12.10, 15:04
            Niektóre licea rzeszowskie są zdecydowanie lepsze. I dobrze, jeśli chętni do nauki mają wybór.

Natomiast nie widzę wielkiego uzasadnienia dla dzielenia młodzieży na "lepszą" (bo wiejską) i "gorszą" (bo miejską). Młodzież ze szkół w większych miastach nie jest wyłącznie zainteresowana galeriami handlowymi i MTV - to pewne. Ani też "przebojowa" (wręcz przydałoby się więcej wiary we własne umiejętności i asertywności).
            Tak samo młodzież wiejska nie jest w całości wzorem cnót. Doskonale widać, że w tej grupie także istnieją problemy - choćby z negatywnym obrazem siebie.
            Co zresztą poniekąd wyszło: jeden z Dyskutantów przedstawił nader szczególny portret "ludności wiejskiej"... byłaby wielka uraza, gdyby taki portret sporządził ktoś z zewnątrz. W tym wypadku portret jest rezultatem działania pewnego mechanizmu obronnego - a skoro taki mechanizm się uruchamia, to znaczy, że są powody.

Także u młodzieży wiejskiej częściej zdarza się nastawienie lękowe wobec "świata zewnętrznego" - przekonanie (budowane na tym negatywnym autoportrecie), że "wszyscy muszą widzieć, że jesteśmy gorsi"; łatwiej niż miejscy rówieśnicy młodzi ze wsi wycofują się, rezygnują z "przymiarek" do ambitnych planów, w przekonaniu (często wypowiadanym), że "to nie dla nich", ze "nie dadzą sobie rady".
            Czy jednak dlatego, że młodzi "miejscy" rzadziej są wycofani i nastawieni rezygnacyjnie nazywać ich "przebojowymi"? - tak jakby to było coś dyskredytującego? Asertywność to jednak zaleta. Lęk społeczny - nie.

• Gość: garfild Re: Gmina Iwierzyce - gimnazjum, link IP: 89.231.5.* 15.12.10, 08:43
              Jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe dlaczego Pani ma tak przedziwnie wręcz przerażająco wyrobione zdanie o "wiejskich" dzieciakach czy młodzieży!
              Po pierwsze licea z Sędziszowa i Ropczyc w niczym nie ustępują Rzeszowskim, poza tym jeśli ktoś chce się uczyć to będzie się uczył wszędzie w odwrotną stronę też to działa!
              Nie dziele młodzieży na lepszą i gorszą, a jeśli ktoś to robi to raczej Pani, twierdząc że wiejska ma często "nastawienie lękowe wobec świata zewnętrznego" czy też że się "wycofuje z ambitnych planów".
              Śmiem twierdzić po prostu, że młodzi ludzie kształtowani są przede wszystkim przez środowisko w jakim żyją, stąd te różnice w zachowaniu. A "wycofanie się" młodzieży wiejskiej, związane może być tylko po prostu z mniejszego dostępu do zajęć dodatkowych i różnych rozrywek a także z mniejszej zasobności portfelów ich rodziców a nie z inteligencji tych dzieciaków.
              Przykro mi że robi Pani z mieszkańców Gminy Iwierzyce mało ambitnych, zacofanych i bojących się leniów:/ To Pani właśnie swoimi wypowiedziami kreuje portret zacofanej społeczności wiejskiej.
              Oczywiście wielu mieszkańców gminy korzysta z pomocy opieki społecznej i są wśród nich i tacy, którym ona nie powinna przysługiwać, ale tacy ludzie są wszędzie – również w mieście.
              Nie wierzę także, że któryś z mieszkańców naszej gminy chciałby dla swoich dzieci źle. Przecież każdy z nas woli sobie odjąć aby jego dzieci miały lepiej!
              Sama pochodzę ze wsi, 75% mojej klasy z szkoły podstawowej poszło na studia, a było to już dość dawno,nie wiem może taki dziwny rocznik był. Każdy z moich sąsiadów pracuje, „inwestuje” w swoje dzieci, kurcze może my w jakiejś innej rzeczywistości mieszkamy, bo ja całkowicie nie mogę Pani zrozumieć.
              • jael53 Re: Gmina Iwierzyce 15.12.10, 10:40
                "Niemały wpływ na życie mieszkańców naszej wsi mieli Żydzi (...) na małej posesji Dzięgów mieszkał Żyd Josek, który prowadził karcę i sklep. Karczma jako jedyne ognisko życia zbiorowego wsi odgrywała istotną rolę. Tu odbywały się uroczystości rodzinne i zabawy zapustne, tu schodzono się na narady i plotki, zasięgano wieści z szerszego swiata i tu także rozpijano chłopów. Mówiono, że Żydzi wszystko od chłopa kupili, ale za wszystko wódką płacili. Dawanie wódki na kredyt prowadziło do pijaństwa, demoralizacji orza wymuszonego handlu. Po I. wojnie światowej Żydzi sprzedali swoje posiadłości i opuścili naszą wieś"

Cytat pochodzi z "Siewu" - gazety parafialnej - zwracam honor za przekręcenie tytułu tego pisma. Cytowany fragment został zamieszczony w broszurze, poświęconej wsi Olimpów, wydanej w ramach grantu Równać Szanse 2006 - Małe Granty Regionalne - Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży. Cytat ten został użyty w opracowaniu ZAMIAST zebranych przez uczestników materiałów; także: ZAMIAST relacji najstarszych mieszkańców wsi. W realizacji grantu brali udział chętni uczniowie szkół podstawowych i gimnazjum. Efekt finalny bodaj nie był im znany do samego końca, tzn. do wydrukowania broszurki...

A opowieści, wszystkie, były wspaniałe. Żadna z najciekawszych i najpiękniej powiedzianych nie znalazła się w tym opracowaniu. W tej broszurze odnotowano zresztą, jakobym miała coś wspólnego z jej powstaniem... Jeżiszmaria! To taki drobny przyczynek do rozważań o władzy tudzież pedagogice.
                Cała broszura daje pojęcie o języku... oczywiście, nie wierzę, że całą młodzież takiej mowy używa. Ale też sporo słyszę; sporo czytam i poprawiam. Wiem, co słyszę oraz co poprawiam - nawet domyślam się, czego to skutek.

@garfield: różnice między młodzieżą wiejską i miejską widzimy podobnie; podobnie też oceniamy źródła tych różnic. Czyżby o to miał być spór?
                Różnice te wychodzą w raportach MEN; są przedmiotem bardzo licznych analiz, zamawianych przez ten organ.
                Nieżyjąca już Anna Radziwiłł wiedziała, w czym rzecz - jej konceptem (od którego musiała odstąpić) było wyprowadzenie ze wsi wszystkich szkół ponadpodstawowych. Takie zresztą było, na etapie prac koncepcyjnych, główne uzasadnienie utworzenia gimnazjów...

Pisałam o władzy - tego wątek dotyczy. Czy władza = mieszkańcy? Gdybym tak sądziła, nie chciałoby mi się pisać.

Co do lęku społecznego i strachu przed władzą: wysoki poziom lęku społecznego, silniejszego na wsi niż w miastach, wychodzi we wszystkich badaniach, dotyczących postaw i zachowań społecznych. W szczególności w badaniach tzw. kapitału społecznego. Nie ma znaczenia, czy badania te prowadzą jednostki krajowe, czy międzynarodowe.
                Strach przed władzą, zwłaszcza w małych środowiskach, nie tylko jest - on ma realne przyczyny. Jakie? Wykazują raporty pokontrolne NIK, z tego roku - w małych miejscowościach organy samorządowe bywają najpoważniejszym pracodawcą i wyłącznym organizatorem życia gospodarczego. Jeśli jako pracodawcy przeważnie omijają przepisy o warunkach zatrudnienia - to strach jest realny. A przeważnie - wedle tych raportów - oznacza: 9 na 10 kontrolowanych jednostek przepisy łamie lub omija.
                Do tego dochodzą uwarunkowania historyczne...
                Wobec tych danych zamknięcie oczu i uznanie, że "nieprawda, takie zwierzę nie istnieje" nie jest chyba reakcją najstosowniejszą.

• Gość: MapoZnawca Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.zone12.bethere.co.uk 16.12.10, 23:46
      Już sam tego monologu jest kłamstwem, gdyż gmina Iwierzyce jest na wielu czołowych serwisach z mapami. Poniżej podaje linki:

google.maps.pl -najbardziej popularna mapa na świecie
      http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=iwierzyce&sll=52.025459,19.204102&sspn=6.329422,19.753418&ie=UTF8&hq=&hnear=Iwierzyce,+Ropczycko-S%C4%99dziszowski,+Podkarpackie&ll=50.054659,21.759281&spn=0.025791,0.077162&t=h&z=14

zumi.pl - drugi w zakresie popularności serwis z mapami w Polsce
      mapy.zumi.pl/,iwierzyce,1336,21.7559648,50.0282464,2,4,index.html
      • gminaxxx Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 17.12.10, 00:38
        Co do powiazan rodzinnych w UG Iwierzyce zgadzam sie zupelnie. Kiedy wchodze do pokoju zalatwic dana sprawe w pierwszej kolejnosci odnosze wrazenie,ze brakuje juz tam wolnej powierzchni dla urzednikow. Nie daj Bog zapytac ich o przepisy prawne, nikt nic nie wie.
        Pytanie skad maja posiadac wiedze skoro swoja kariere zawdzeczaja mamusi, tesciowej i Bog wie komu. Ludzie wyksztalceni pracuja w fabrykach gdyz nie maja " plecow"
        Prymitywni na stanowiskach ( kolokwialnie dupowlazy wladzy lokalnej politycznej i koscielnej)
        Bede dziekowac Bogo ze Pan Jakubiec nie jest wojtem.
        Kiedy przyszlam do jego gabinetu prosic o kamien poczulam sie jak zebrak, ktoremu byly wojt mial dac z wlasnej kieszeni. Na dzien dobry zapytal mnie czy jestem z ksiezyca,
        pytam czy ktos chcialby dojezdzac do domu droga blatna, nie mowiadz o dojezdzie karetki??nie miec dojazdu gdyz przez wszystkie kadencje Jakubca nie doczekalismy sie utwardzenia drogi gdyz, zaden urzednik z gminy nie mieszka przy niej.
        Najlepiej pokaywac przed wyborami jakim to sie jest dobrym.
        Prymitywne jest to jak P Jakubiec jako scene teatru wybral niedzielna msze ( oczywiscie rzd 5 gr)
        Nie interesuje mnie czy przystepuje do komunii ,czy jest katolikiem i jakiego jest stanu cywilnego, skoro ubiega sie funkcje spoleczna.
        Zenujacy jest fakt obludy najwyzszego poziomu ( moglo by sie wydawac) Bylego wojta i ksiezy.
        Jak tak ma wygladac prawda to z pewnoscia mineliscie sie z powolaniem.
        Wstyd mnie za was.
        Apel! ludzie trzymajcie sie swojego rozumu, nie musicie dawac co lasaka ( Nie mniej niz...)
    • Gość: nick Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 19:49
      Jeśli chodzi o p. jael53 to mam już stuprocentową pewność co do poprawności powiedzenia mojego taty:
      "im więcej fakultetów tym bardziej popiep .... we łbie"
      Pozdrawiam
      • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 19.12.10, 11:16
        Źle czytał ten, kto doczytał, że to wątek o osobie.
        Wzór takiego czytania opracował Jerzy Waldorff:

"Krytyk Wieczorek napisał: kompozytor Poranek nie ma żadnych własnych pomysłów - ciągle od kogoś ściąga i w dodatku źle instrumentuje. Kompozytor Poranek odpowiedział: ja źle instrumentuję?!!! To pan jest piegowaty, ma głupie dzieci i w dodatku kuleje!!!"

Wzorzec trzyma się mocno... tradycja nie ginie.
        Nie ma sprawy? Ależ jest - sposoby sprawowania władzy...@gminaxx opisał(a) to bardzo wyraźnie...

• Gość: guer Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.tktelekom.pl 27.12.10, 15:23
          jael53......żal Cię czytać kobito, nawet Twoje tytuły naukowe juz tutaj nie pomagają. Bo CZŁOWIEK nie musi mieć wcale wielu tytułów naukowych i wiele z jego mądrości można czerpać, a człowieczek może mieć ich mnóstwo i.......kompletnie z tego nic z tego nie będzie wynikało. Oprócz jego wysoko podniesionej głowy.
          • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 27.12.10, 15:31
            No to nie czytaj. Przymusu nie ma. I nie łżyj - z tego żalu odgrzebałeś stary wątek?

Te mądrości pokazują, że chyba miała rację ta z moich babek, która była zawziętym wrogiem "oświecania ludu" - jako czynności kosztownej, daremnej i samemu :ludowi" całkowicie zbędnej.

• Gość: guer Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.tktelekom.pl 27.12.10, 19:16
              hahahahahahhahahahahaha!!! Masz u mnie nową ksywę: żarówa!! Hahahhahahahahahahaha !!! Jak cudnie kaganek oświaty niesiesz ciemnemu ludowi...jak cudnie.... niby stare forum, ale jednak lubisz tu zaglądać? Czyżby dni chwały gdy się o Tobie pisze? Pewnie rzadkie w Twoim życiu, co widać....
              • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 27.12.10, 19:46
                Nie rozumiesz, że wygrzebałeś ten wątek? Nie wiesz, co robisz? Nie było go już od dość dawna - więc widocznie miałeś jakąś potrzebę pogrzebania po starociach. Takie potrzeby, owszem, są... jeśli odczuwa się je jako przykre, a mimo to ulega im (a tak to z tego wcześniejszego postu wynika), to taka przypadłość nazywa masochizm. No, ale to problem tego, kto tę przypadłość ma.
                • Gość: guer Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.tktelekom.pl 28.12.10, 09:49
                  1.Trafiłem na niego zupełnie przypadkowo. 2. Ja odgrzebałem-zgadzam się, ale Ty jakim cudem do niego trafiłaś? Też przypadkiem? Czy raczej codziennie włączając kompa pierwsze co robisz to tutaj zaglądasz z nadzieją, że znowu skomentują Twoje wypocinki? I to ja jestem masochistą?? Ja??? 3. Jest mi kompletnie obojętne tak naprawdę kto jest (czy w przyszłości będzie) wójtem tej gminy, bo uczciwie mówiąc mało się z nią identyfikuje, jednak to co piszesz jest w moim przekonaniu nieuczciwe. I naprawdę nikogo nie bronię. Ale mam oczy i obserwuję. I wiem też, jakimi finansami taka biedna gmina może dysponować. Więc to co Ty piszesz jest w dużej mierze i nieuczciwe i nieprawdziwe. Ale po Twoich postach widzę już, jakim typem osobości jesteś....i dlatego już dziwie się Twoim wypowiedziom znacznie mniej. Pozdawiam i w Nowym Roku życzę Ci więcej i uczciwości i przyzwoitości w ocenie innych. Tym samym zamykam jakąkolwiek polemike z Tobą.
                  • jael53 Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów 28.12.10, 11:08
                    Gość portalu: guer napisał(a):

> 1.Trafiłem na niego zupełnie przypadkowo. 2. Ja odgrzebałem-zgadzam się, ale Ty
                    > jakim cudem do niego trafiłaś? Też przypadkiem?

Nie. Ponieważ się wpisałeś, jako odświeżony znalazł się na początku. Nie wiesz o tym?

Czy raczej codziennie włączają
                    > c kompa pierwsze co robisz to tutaj zaglądasz z nadzieją, że znowu skomentują
                    > Twoje wypocinki? I to ja jestem masochistą?? Ja???

Tak.Ponieważ grzebierz po watkach, których nie lubisz.

3. Jest mi kompletnie obojęt
                    > ne tak naprawdę kto jest (czy w przyszłości będzie) wójtem tej gminy, bo uczciw
                    > ie mówiąc mało się z nią identyfikuje, jednak to co piszesz jest w moim przekon
                    > aniu nieuczciwe. I naprawdę nikogo nie bronię. Ale mam oczy i obserwuję. I wiem
                    > też, jakimi finansami taka biedna gmina może dysponować.

Wiem, wiem... "jestem biedny i chory, jestem chory i biedny"... A problem nie jest z "byciem biednymi chorym", tylko z tym, co robić, żeby być mniej "biednym i chorym". Ale Ty się z tym miejscem nie identyfikujesz; no więc na dobrą sprawę Cię to nie obchodzi.
                    .
                    Więc to co Ty piszes
                    > z jest w dużej mierze i nieuczciwe i nieprawdziwe. Ale po Twoich postach widzę
                    > już, jakim typem osobości jesteś....i dlatego już dziwie się Twoim wypowiedziom
                    > znacznie mniej. Pozdawiam i w Nowym Roku życzę Ci więcej i uczciwości i przyzw
                    > oitości w ocenie innych. Tym samym zamykam jakąkolwiek polemike z Tobą.

Nie doczekałam się odpowiedzi, dlaczego inaczej jest w gminie Czudec czy w gm. Boguchwała - gdzie warunki wyjściowe są (były) bardzo podobne. To też biedne tereny - a zresztą, cała dawna Galicja wychodziła od biedy (nie bez powodu mówiło się kiedyś "Golicja i Głodomeria").

Polemiki nie było. Polemika to wymiana argumentów. Nie wścibskie czepianie się kogoś, co (jako metodę "dyskusji") prawie 40 lat temu wyśmiał Waldorff. Takie wścibstwo jest zresztą bardzo charakterystyczne dla wiejskiego obyczaju - trzymać ręce w cudzych kieszeniach, włazić do cudzej szafy... ale tylko osobom prywatnym, czyli tam, gdzie nie trzeba. Natomiast broń boże, nie patrzyć na ręce żadnej władzy. Od tego chroni "nieidentyfikowanie się". Oraz, jakby to powiedzieć, elastyczny kark.

Fałszowanie cudzej biografii - jak to jedna z "polemistek" zrobiła - też nie jest polemiką. Choć rozumiem, dlaczego to zrobiła - w przeciwnym razie musiałaby skonfrontować się z niemiła zapewne dla siebie okolicznością, że - skoro przeprowadziłam się z małej wioski małopolskiej do małej wioski podkarpackiej, to frustruje mnie porównanie WSI małopolskiej i podkarpackiej.

• Gość: rolnik jak i Bury Re: Gmina Iwierzyce - II runda wyborów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:20
      Jakubiec kaput..... Bury go wesprze i do jakiejs agencji trafi, byle nie do towarzyskiej bo chłopisko wielkie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka