Dodaj do ulubionych

Media Markt? Dla idiotów!

IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.11, 18:41
Jako, że jestem na etapie kompletowania nowej obsady AGD, ostatnimi czasy tułałam się po rzeszowskich sieciówkach sprzętowych, w poszukiwaniu tychże. Co nieco sobie notowałam w celu porównania cen. Początkiem tygodnia byłam w MM i pstryknęłam kilka fotek z cenami i specyfikacją pralek, kuchenek, lodówek. Porównałm z innymi sklepami i w innych wyszło taniej. Ale skuszona promocją "bez VAT", w sobotę udałam się ponownie do MM. I cóż tam? Ano faktycznie: AGD bez VAT. Jeno ceny jakby wyższe. Dużo wyższe. No to pstryknęlam kilka fotek i w domu omało z krzesła nie spadłam.
W zasadzie nie jestam aż taką naiwniaczką, żeby wierzyć w te 23% upustu. Wiedziałam, że ceny nieco najpierw pójdą w górę, coby było z czego obniżyć. Ale żeby najpierw je podnieść o ponad 23% - tego się nie spodziewałam.
Żeby nie być gołosłowną: Pralka Candy GO-y 1050D - przed promocją: 1349 zł , w czasie promocji: 1669.
Czyli, po uwzględnieniu promocji zamiast 1669 zł, do zapłaty wyjdzie ...1356,91 zł co daje o 7,91 zł więcej niż przed "promocją"!!!
A najbardziej zadziwiło mnie to, że sporo ludzi to łyknęło. Czy naprawdę "PROMOCJA" to aż tak magiczne słowo? Czy "PROMOCJA" jest ważniejsza od ceny?

Jeżeli MM nie jest dla idiotów to wobec tego DLA KOGO? D
Obserwuj wątek
    • jasioplo Re: Media Markt? Dla idiotów! 27.03.11, 19:22
      Na Twoim miejscu od razu tą sprawę (to są działania sprzeczne z obowiązującym prawem) zgłosiłbym do odpowiednich organów czyli rzecznik ochrony konsumentów, PIH itp.
      MM dostanie z marszu za takie "praktyki" na pewno kary, grzywny itp.
      • Gość: mylink Re: Media Markt? Dla idiotów! IP: 217.98.14.* 28.03.11, 11:38
        Niestety jest to zgodne z prawem. Sklep sam ustala sobie cenę i od niej stosuje upust w wysokości odpowiadającej stawce VAT. To że kilka dni wcześniej cena była niższa nie znaczy że sklep nie miał prawa do zmiany ceny. I sklep nie wprowadził klienta w błąd. Sklep wykorzystuje nieuwagę klientów - a tych jest zdecydowanie więcej niż tych, którzy są w stanie racjonalnie spojrzeć na cenę (bez spoglądania na hasło promocja i ile to mamy zniżki na danym artykule).
        • jasioplo Re: Media Markt? Dla idiotów! 28.03.11, 12:31
          Oj, według mnie takie działania są zapisane w prawie jako "praktyki" zakazane !
          Od jakiegoś czasu prawo chroniące konsumentów zostało w dość znacznym stopniu poprawione i zakazuje pewnych działań.
    • mal49 Re: Media Markt? Dla idiotów! 28.03.11, 11:47
      Ja-sia napisał(a):
      > Jeżeli MM nie jest dla idiotów to wobec tego DLA KOGO?

MM stosuje podobne chwyty jak sprzedawcy cukru.
      5 lat temu coś tam kupiłam. Pierwszy i ostatni raz.
    • Gość: antypolak Polska dla idiotów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 28.03.11, 13:52

Kraj z którego wywodzą się wszystkie ku... i złodzieje wyrobniki bezmózgowce alkoholicy i idioci
    • jasioplo Re: Media Markt? Dla idiotów! 03.04.11, 09:51
      Miałem chwilę czasu i sprawdziłem pod względem prawnym opisaną przez Ciebie sytuację.
      Najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, iż cena wyższa (przed promocją) tak jak to sugeruje MM nigdy nie była ustalona na ten towar !
      1. takie działanie jest uznawane wg. prawa za tzw. "zakazane praktyki"
      2. to nawet podchodzi za oszustwo ! przecież ten produkt wczesniej nie kosztował tyle ile przedstawia MM, a wg prawa, ten który podaje kłamliwie dane aby kupujący źle "rozporządził swoim majątkiem" podlega karze za oszustwo !
      Moje wypowiedź jest trochę "nieformalna" ale w języku prawniczym jest to dość dobrze i jednoznacznie opisane.
      • Gość: Ja-sia Re: Media Markt? Dla idiotów! IP: *.rzeszow.mm.pl 03.04.11, 20:50
        Wiesz, można by było poświęcić czas i próbować dochodzić "sprawiedliwości" przed sądem. Tylko,że ja nie mam na to sił. Niestety, z molochem dysponującym zapewne armią prawników, cięzko wygrać. No i nie wiem, czy zdjęcia są wystarczającym dowodem.
        Mój post miał przede wszystkim ostrzec innych. Ja już swoje - całkiem spore - zakupy zrobiłam. I nie było to w MM.
        Pozdrawiam.
        • jasioplo Re: Media Markt? Dla idiotów! 03.04.11, 22:05
          ale można ten fakt zgłosić do Rzecznika Konsumenta a on już poprowadzi sprawę dalej ...
          ja osobiście bym nie odpuścił - bo to tylko daje takim "cwaniakom" poczucie bezkarności i że mogą tak oszukiwać ludzi bez końca ...
          • Gość: Ja-sia Re: Media Markt? Dla idiotów! IP: *.rzeszow.mm.pl 03.04.11, 22:21
            tylko widzisz, Mój Drogi: rzecznik jest, wg mnie, do pomagania osobom, które już zostały w jakiś sposób skrzywdzone czy to zakupem, czy niezgodną z prawem umową. Ja tego towaru nie zakupiłam i nie jestem wobec tego poszkodowaną. Ale, jeżeli masz ochotę, służę zdjęciami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka