Dodaj do ulubionych

Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do

IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.02, 15:34

Chodzi o powrot do wolnego swiata. Do swiata wolnego od bzdurnych zakazow i
nakazow ktore nikomu nic nie daja, ale za to wiele nam zabieraja i do tego
wszystkiego nie maja zadnego zdrowego uzasadnienia.

Poczucie wstydu, jak je jeszcze dzis odbieramy, zaczelo sie ksztaltowac w
Europie w XVI wieku, a swoje apogeum osiagnelo w XIX wieku. Klasc sie nago spac
wsród obcych albo nago udawac sie do lazni bylo czyms normalnym.

I niech kazdy wie, że naturyści bardzo się wstydzą, ale innych rzeczy, które w
najbardziej religijnych domach są traktowane jako coś normalnego: fałsz,
obłuda, zakłamanie, przemoc w kształtowaniu światopoglądu, brak dyskusji na
pewne "drażliwe tematy". My nie wstydzimy się swojego ciała, ale też na siłę
nie narzucamy się ze swoja nagością innym. Kąpiel i opalanie w tekstyliach
uważamy za skrajną głupotę, ale nie obrażamy sie z tego powodu na innych ludzi -
ich sprawa, niech na plażę ubierają nawet kożuchy. Natomiast purytanin działa
jak nakręcony automat, jak papuga na drucie, obraża nas i nazywa grzesznikami.
Czy widział ktos małe dziecko wstydzące się nagości, zanim rodzice, wujkowie,
babcie wmówią mu, że "te" części ciała są wstydliwe i należy je ukrywać? Wprost
przeciwnie, małe dzieci uwielbieją nagość, traktując ją jak najnaturalniejszą
rzecz na świecie. Jak im jest ciepło, to zrzucają swoje szmatki wprawiając
rodzinę w czarną rozpacz.

Dlaczego purytanie maja prawo sila narzucac nam swoj pruderyjny skrzywiony
psychicznie swiat i to niezgodny z natura? Dlaczego ci radykalnie dzalajacy
ludzie, maja prawo paragrafami ograbiac caly rodzaj ludzki z tej synfonji
sensorycznych doznan, odczuc i naturalnej pozytywnej stymulacji do zycia, ktora
to przgotowala natura dla nas w darze, aby ten szary i nudny Swiat niosl tez
troche przyjemnosci wizualnych i ciepla z soba. Ktore to z kolei zaczely by
ludzi znowu do siebie zblizac w przeciwienstwie do szmat, ktore sprawiaja ze
ludzkosc staje sie coraz bardziej oziebla, wyizolowana, egoistyczna, sztuczna,
stywna i pozbawiona tych, naturalnych bardzo waznych i wartosciowych cech
zyciowych.

Naturalnym ubraniem stworzonym przez nature jest nasza skora. A ze psychika
ludzka sie do tego ubrania przez miliony lat przystosowywala, to teraz odarta z
tych bodzcow jest coraz bardziej hora w stosunkach miedzyludzkich. Tekstylne
ubranie to dla homo sapiens rodzaj sciany, muru z powodu ktorych ludzie sie ze
stulacia na stulecie coraz bardziej od siebie oddalaja i coraz mniej kochaja.

Tu jest maly przyklad z jakiego pieknego Swiata musielismy zrezygnowac, ktorego
rozwoj potoczyl sie niestety innymi torami, z powodu purytanskiego
swiatopogladu, od sredniowiecza narzuconego przemoca calemu Swiatu.

www.members.aol.com/Teletrader/fkkgros.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: Zibi Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.wsiz.rzeszow.pl / 10.3.117.* 26.02.02, 16:48
      Ja wiem czy to taki piekny swiat (mowie o tym linku )skoro wyobraznia nie jest
      juz do niczego potrzebna .
    • momi Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do 26.02.02, 21:31
      Jaki jest cel Twojego postu? Czyżbyś był nawiedzony podobnie zresztą jak część
      purytan, których atakujesz? A ja lubię TEKSTYLNE zwiewne fatałaszki,szczególnie
      wiosną,bo zimą raczej otulające ,miękkie i ciepłe swetry.
      • Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 09:52

Ciesze sie mozna jednak znalezc sporo liberalnych ludzi. :)

Mnie chodzi przedewszystkim o to aby nikt nie tworzyl zakazow albo nakazow
        ktore dla innych swiatopogladow sa bzdurne i nie ubieral je jeszcze dodatkowo
        w zrecznie zakamuflowane paragrafy, tylko dlatego ze wyznaje jakas tam religie.

Inymi slowy to prawo z gory wtedy zaklada, ze kazdy musi byc wyznawca religinym
        co nie ma pokrycia z rzeczywistoscia. Ja tez niemam zamiaru nikomu czegos sila
        narucac co niezgadza sie z jego pogladami. Purytanskie prawa ktore obecnie
        narzucone sa wszystkim w krajach w ktorych my wszyscy zyjemy, a nie tylko
        purytanie, godza w wolnosc innych swiatopogladow.

I my nie chcemy wiecej aby purytanie (jako wybrana spolecznosc) wyganiali ludzi
        o innych swiatopogladach do wyznaczonych miejsc (reserwatow). Bo to ze obecnie
        purytanie uzurpuja sobie prawa do narzucania innym stylu zycia i swoich
        pogladow nie znaczy ze musi tak w przyszlosci byc. Przyszedl czas na wolny do
        wyboru proces socjalizacji, wolny od uzurpatorow.

pozdrawiam
        • Gość: radek Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 10:43
          Natural zapomniałeś o fajnym linku.

Myślałem, że to będzie "nowa świecka tradycja" tego forum, czyli na zakończenie
          link z fikuśną fotką.

Mam tylko jedną prośbę: postaraj się streszczać (fajne masz poglądy,
          ale "trącisz" grafomanią).
          • Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 13:38
            Radku niemam tylu fotek. Nestety nie zyjemy jeszcze w Swiecie gdzie mozna miec
            ich pelno i bez problemow. :(
            Ale jak bedziemy mieli ten Swiat to przypusczam ze takie fotki nie beda nikomu
            potrzebne.

ps. Sorry za ort., objecuje poprawe :)
        • Gość: trigger Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 11:30
          Gość portalu: Natural napisał(a):

>
          > Ciesze sie mozna jednak znalezc sporo liberalnych ludzi. :)
          >
          > Mnie chodzi przedewszystkim o to aby nikt nie tworzyl zakazow albo nakazow
          > ktore dla innych swiatopogladow sa bzdurne i nie ubieral je jeszcze dodatkowo
          > w zrecznie zakamuflowane paragrafy, tylko dlatego ze wyznaje jakas tam religie.
          >
          > Inymi slowy to prawo z gory wtedy zaklada, ze kazdy musi byc wyznawca religinym
          >
          > co nie ma pokrycia z rzeczywistoscia. Ja tez niemam zamiaru nikomu czegos sila
          > narucac co niezgadza sie z jego pogladami. Purytanskie prawa ktore obecnie
          > narzucone sa wszystkim w krajach w ktorych my wszyscy zyjemy, a nie tylko
          > purytanie, godza w wolnosc innych swiatopogladow.
          >
          > I my nie chcemy wiecej aby purytanie (jako wybrana spolecznosc) wyganiali ludzi
          >
          > o innych swiatopogladach do wyznaczonych miejsc (reserwatow). Bo to ze obecnie
          > purytanie uzurpuja sobie prawa do narzucania innym stylu zycia i swoich
          > pogladow nie znaczy ze musi tak w przyszlosci byc. Przyszedl czas na wolny do
          > wyboru proces socjalizacji, wolny od uzurpatorow.
          >
          > pozdrawiam

Nazywając zakazy i normy bzdurnymi obrażasz tych, którzy się z nimi zgadzają i
          wyznają "jakąś tam" religię. Wydaje się, że jesteś bardzo podobny do tych,
          których nazywasz fundamentalistami. No coż, są różne fundamentalizmy. Ja jakoś
          nie czuję tych "purytańskich" praw. Sam osobiście nie mam nic przeciwko nagości i
          pięknu ciała, ale jakoś nie dociera do ciebie, że nie wszyscy mają ochotę te
          ciała oglądać. Uszanuj to. Poza tym widok np. 60-letniej pani w stroju Ewy nie
          jest zbyt pociągającym wrażeniem estetycznym. Dorabiasz sobie jakiś
          pseudoświatopogląd "purytanizm, uzurpatorzy". W efekcie wychodzi bełkot.
          Wydoroślej trochę. Czekam jednocześnie na widok twojego pięknego ciała na głównym
          deptaku w Rzeszowie.

• Gość: radek Do Natural'a IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 13:48
            Natural!
            Nie chodzi mi o ortografię, ale o długość Twoich tekstów (zdecydowanie za
            długie, czyli grafomańskie).

• Gość: Natural Re: Do Natural'a IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 13:52
              Dzieki za konstruktywna krytyke.
              Wezme sobie do serca. ;)
          • Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 13:49
            Witam cie

Rozumiem doskonale twoja troske o dobrze funkcjonujace systemy spoleczne.
            W gruncie rzeczy nam obydwu chodzi o to samo. Oczywiscie masz racje cale nasze
            zycie jest jednym wielkim kompromisem i bez tego nie mogli bysmy zgodnie
            wspolzyc.
            Ale pozwole sobie zauwazyc ze jednak przeoczyles jeden bardzo wazny problem.
            Problem ktory nie pozwala na zycie w kompromisie kiedy ktos uzurpuje sobie
            prawo do bezkompromisowosci. I tacy sa wlasnie purytanie.
            Nie szukaj wiec wroga we mnie, bo ja sie z taba jak najbardziej zgadzam.
            Szukaj go tam gdzie sie kompromisow nie uznaje.
            Dla mnie kazdy byt, a szczegolnie zywy organizm stworzony przez nature jest
            godny podziwu i nalezytego respektu.
            Dziekuje za zaproszenie ale z Düsseldorfu to troche daleko i narazie za
            zimno. :)

Pozdrawiam
            • Gość: trigger Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 14:27

> Witam cie
              >
              > Rozumiem doskonale twoja troske o dobrze funkcjonujace systemy spoleczne.
              > W gruncie rzeczy nam obydwu chodzi o to samo. Oczywiscie masz racje cale nasze
              > zycie jest jednym wielkim kompromisem i bez tego nie mogli bysmy zgodnie
              > wspolzyc.
              > Ale pozwole sobie zauwazyc ze jednak przeoczyles jeden bardzo wazny problem.
              > Problem ktory nie pozwala na zycie w kompromisie kiedy ktos uzurpuje sobie
              > prawo do bezkompromisowosci. I tacy sa wlasnie purytanie.
              > Nie szukaj wiec wroga we mnie, bo ja sie z taba jak najbardziej zgadzam.
              > Szukaj go tam gdzie sie kompromisow nie uznaje.
              > Dla mnie kazdy byt, a szczegolnie zywy organizm stworzony przez nature jest
              > godny podziwu i nalezytego respektu.
              > Dziekuje za zaproszenie ale z Düsseldorfu to troche daleko i narazie za
              > zimno. :)
              >
              > Pozdrawiam

Tasiemiec też? Pozdrowienia w Eugene/Oregon.

• Gość: dude Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.rsk.pl 27.02.02, 14:56
            Gość portalu: trigger napisał(a):

> Poza tym widok np. 60-letniej pani w stroju Ewy nie
            > jest zbyt pociągającym wrażeniem estetycznym.
            I tutaj oto, brakuje tylko linku do jakiejś świntusznej stronki, co by nie
            pozostawiać wątpliwości co do urody wyzej wspomnionej;-)

• Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 15:41
              Rozne fikusne zwierzaki latajace z golym tylkiem ci nie przeszkadzaja.
              A przeskadza ci cialo starszej kobiety, zastanow sie. Nierozumiem dlaczego
              wlasny gatunek napawa cie odraza. Czy starsze kobiety zrobily ci jakas krzywde.
              Albo czy ktos ci kaze z tymi ludzmi ktorych mijasz na ulicy isc do lozka? Dla
              mnie jest kazdy czlowiek i to w kazdym wieku godzien podziwu, respektu i
              szacunku, nawet ulomni i poszkodowani przez zycie. Nierozumiem jakie masz z tym
              problemy. Bo ja nie mam zadnych, dlamnie wszystko co ludzkie nie powinno byc
              nam obce.
            • Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 15:42
              Rozne fikusne zwierzaki latajace z golym tylkiem ci nie przeszkadzaja.
              A przeskadza ci cialo starszej kobiety, zastanow sie. Nierozumiem dlaczego
              wlasny gatunek napawa cie odraza. Czy starsze kobiety zrobily ci jakas krzywde.
              Albo czy ktos ci kaze z tymi ludzmi ktorych mijasz na ulicy isc do lozka? Dla
              mnie jest kazdy czlowiek i to w kazdym wieku godzien podziwu, respektu i
              szacunku, nawet ulomni i poszkodowani przez zycie. Nierozumiem jakie masz z tym
              problemy. Bo ja nie mam zadnych, dlamnie wszystko co ludzkie nie powinno byc
              nam obce.
              • momi Re: Natural 27.02.02, 15:50
                Natural sporo racji w Twoim poście,ale pomyśl o tym co Ci już napisałam
                poprzednio o zakodowanych wzorcach estetycznych.To czasem silniejsze od nas
                (ode mnie też)niestety...
        • momi Re: Natural 27.02.02, 14:52

Przyszedl czas na wolny do
          > wyboru proces socjalizacji.

Oj jakoś sobie tego nie wyobrażam i nawet nie chcę sobie wyobrażać jak wielu
          skorzystałoby z tej nieograniczonej wolności,bo przecież socjalizacja to nie
          tylko kwestia chodzenia nago lub bez.Z Twoich postów wynika,że blisko Ci do
          poglądów JJ.Rousseau:człowiek jest dobry,a niszczy go cywilizacja,powróćmy do
          natury i zródeł to staniemy się dobrzy.Masz sporo racji w tym, że religia naszego
          kręgu kulturowego przez lata wpoiła nam nieco niezdrowy stosunek do ciała i
          czasem nawet chorobliwą wstydliwość.Faktycznie apogeum tego purytanizmu to epoka
          wiktoriańska ,schyłek XIX wieku.Inaczej było zawsze np. w Japonii.Tam kobiety i
          mężczyzni korzystali z łazni oczywiście nago.Podobnie jest teraz w krajach
          skandynawskich(właściwie nie tylko teraz, bo od wieków np.Szwecja słynęła z
          liberalizmu).Oczywiście nie mówimy tu o paradowaniu nago w sytuacjach codziennych
          (klimat nie ten,hehe).Możesz mnie nazwać purytanką,ale nie chciałabym tego.Moja
          nagość to jeden z elementów mojej intymności i tak jak nie dzielę się z każdym
          moimi osobistymi przemyśleniami tak też niewielu ogląda mnie nago.Jeden ze
          współdyskutantów zaproponował Ci nagi spacer po centrum miasta.I tu faktycznie
          wypada przyznać Ci rację,bo zakazy i nakazy ,o których wspomniałeś zabraniają tego
          (ale mam propozycję-jeśli jesteś artystą możesz nazwać to kreacją
          artystyczną,jest to "na czasie"-vide pani Kozyra).Sądzę,że wiele osób,które Ci
          odpisało na różnych forach(np.psychologia)zdaje sobie sprawę,że istnieje w każdym
          zakodowany wzorzec obyczajowy, społeczny ,moralny ,że o estetycznym nie wspomnę.I
          to się nie zmienia.I dlatego pewnie nie chcieliby(ja też,wybacz)oglądać na
          ulicach miasta spacerujących nago ludzi.Ale miejsca takie jak plaża,sauna to inna
          sprawa.Absolutnie nie przeszkadzają mi tam naturyści!!Choć muszę przyznać,że
          czasem poczucie estetyki odzywa się...
          Pozdrawiam
          momi

• Gość: Natural Re: Natural IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 15:40
            Witam cie droga Momi!

Dziekuje ci za bardzo interesujaca i wyczerpujaca wypowiedz.
            Czy pozwolisz ze umieszcze ja w swoich moich zbiorach najbardziej ineresujacych
            wypowiedzi? Naturalnie masz pod wieloma wzgladami racje i szanuje twoje poglady
            jak najbardziej.

Chcialbym jedynie podkreslic ze ja nie mam zamiaru nikomu niczego narzucac,
            wrecz przeciwnie. To co jest moim celem to tylko stworzenie takiej mozliwosci
            ktorej, teraz narazie jeszcze niemamy i moze nigdy nie bedziemy miec, chociazby
            z tego powodu zo sily ktore po przeciwnej sronie stoja sa zbyt ogromne.

A na dzien dzisiejszy mamy niestety wiele tak dalece purytanskich krajow, ze na
            plazy placi sie kary za niewymiarowe stroje. Podkreslam nie chodzi o niepelne
            tylko niewymiarowe. Nieraz to mam wrazenie ze to apogum wstydliwosci coraz
            bardziej przenosi sie na nasze czasy.

Pozdrawiam
    • Gość: des Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 14:39
      Dziękuję CI Natural. Dawno się tak nie ubawiłem. Wyobraziłem sobie ciebie
      pięknego, nagiego i walczączego z purytanizmem w dwóch miejscach:
      a/ w piękny lutowy dzień w Dusseldorfie (np. na tarasie wieży nad Renem),
      b/ w upojny letni wieczór na Mazurach ściganego przez hordę komarów.
      A następnie wyobraziłem sobie twoje czerwone z zimna uszy i .... oraz pokrytą
      bąblami pupę.
      Napisz coś jeszcze, śmiechu nigdy za dużo.
      • Gość: Natural Re: Dlaczego pozwalamy sie ograbiac z Raju! Powrot do IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.02, 09:20
        Juz mozna zauwazyc pierwsze panienki ktore te propozycje nie do odrzucenia
        podlapaly Tak trzymac diewczyny nie dajcie sie szmacianym snobom. :)

www.alsscan.com/bios/krisztina/nudeflash012.jpg
        Dla zainteresowanych podaje pare przydatnych adresow o ruchu naturystycznym na
        swiecie. Stronki sa niestety obcojezyczne, ale obrazkow dla nieznajacych
        jezykow tez niebrakuje

www.fkk-club-deutschland.de/
        www.fkk-club-deutschland.de/galerie/warnung.htm
        www.nudistcommunity.com/preview.html
        www.8ung.at/fkk-noe/fkknatur.htm
        www.waldfkk.de/
        www.inffni.org/deutsch/nation.htm
        www.fkk-reisefuehrer.de/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka