Gość: Ania IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 01:01 Gdzie w Rzeszowie kupie ekstrat z wanilii? bo jak dotąd nigdzie mi sie nie udało znaleźć , prosze o informację, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 16:05 czyzby w Rzeszowie nie było albo nikt nie kupuje ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 16:21 Rzecz jest banalna do wykonania z tym, że jeśli potrzebujesz na dziś to faktycznie pozostaje jedynie zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 16:53 robiony samodzielnie ekstrakt potrzebuje czasu do odstania, minimum tygodnia, zapach klaruje sie znacznie pozniej ;), na to nie mam czasu, potrzebuje pilnie do tortu...dzieki za zainteresowanie, jak widac Rzeszowianie nie kupuja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 17:08 Właśnie dlatego Ci napisałam, że skoro potrzebujesz na już to faktycznie za pózno. Po co kupować przemysłową rzecz skoro można zrobić samemu przy żadnym wysiłku i lepszej jakości? Warto pomyśleć wcześniej:) Sprawdz w Almie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 17:51 nie bardzo rozumiem, pomyslec wczesniej o zrobieniu domowego ekstraktu? jesli o to chodzilo to to nie mieszkam w Rzeszowie na stale, jestem u rodzinki na Święta, u siebie w domu mam ekstrakt z wanilii, bylam pewna, ze w Rzeszowie łatwo dostać...dzięki, sprawdze jeszcze w Almie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 18:09 W Polsce przeważa używanie produktów opartych na sztucznej wanilinie, a nie naturalnej wanilii. Sadziłaś, że ekstrakt na bazie prawdziwej wanilii na dobrym alkoholu znajdziesz w każdym osiedlowym sklepiku w Polsce? Powodzenia w zakupach na ostatnią chwilę, udanego tortu i Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 19:06 W duzych miastach typu Krakow i Warszawa mozna kupic bez problemu, nawet w takich malych sklepikach ;), a jesli chodzi o rzeszowskie osiedlowe sklepiki, to nie sadzialam ze w takich moge dostac, ale ludziłam się, że w większych marketach juz mozna kupić...jak widac myliłam się. Tort bedzie bez ekstraktu, mam nadzieje ze mimo to bedzie smaczny, rowniez zycze Wesołych Świąt. ps. zadowoliłabym się nawet ekstraktem na bazie sztucznej waniliny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 19:59 Na bazie sztucznej waniliny robi się cukier waniliowy i olejek/aromat waniliowy i to kupisz w każdym sklepie. W Warszawie i Krakowie ekstrakt waniliowy (nie wiem czy mówimy o tym samym- ekstrakt waniliowy jest robiony z prawdziwej wanilii na alkoholu) widziałam tylko w delikatesach dla smakoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.04.11, 20:44 Warszawa to dosc duże miasto ;), a sam aromat czy cukier waniliowy to jednak nie to samo co ekstrakt nawet jesli jest on robiony na bazie sztucznej waniliny (wiem bo probowalam), ekstrakt ma zupelnie inny smak (zasluga alkoholu), a cukier czy aromat pachna chemicznie i niestety ten zapach przechodzi do ciasta czy masy, wiec na pewno nie uzyje ani jednego ani drugiego bo zepsuja mi tort, pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ekstrat z wanilii IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 21:25 Ten smak to nie zasługa alkoholu, ale czasu i prawdziwej wanilii, a nie sztucznej waniliny. Nie wiem jak robi się ekstrakt na bazie sztucznej waniliny i co w nim dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: wanilina IP: *.rzeszow.mm.pl 21.04.11, 21:26 pl.wikipedia.org/wiki/Wanilina Odpowiedz Link Zgłoś