Dodaj do ulubionych

Ciekawe Podkarpacie

27.07.11, 09:37
Mam pytanie ;]
Znacie jakieś ciekawe miejsca w okolicach Rzeszowa (niezbyt daleko), gdzie można podjechać na 2 dni odpocząć lub odpocząć aktywnie.
Najlepiej takie gdzie człowiek nie zanudzi się i będzie też inna atrakcja niż spacery po łonie natury, albo stadnina koni.
Mile widziane miejsca których nie odwiedzają rodziny z dziećmi/kolonie itd. w ogóle może nie być ludzi.

Może też być miejsce "jedno dniowe" czyli blisko i takie żeby wylegiwać się w słońcu nad wodą-bez większej ilości ludzi.

Jeśli temat się powtarza to przepraszam, ale nie za bardzo mam czas przeszukiwać google/forum, a może ktoś zna jakąś perełkę i chce się nią podzielić to ja będę bardzo wdzięczna.
disa@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • meg83 Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 10:10
      do ilu km?
      • disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 10:19
        Nie wiem właśnie.
        Chyba im bliżej tym lepiej 150km jeszcze wysiedzę, ale dla dobrego miejsca też może być 200... 250km
        Jednak im bliżej tym lepiej żeby nie tracić czasu na dojazd.
        • Gość: Saturator Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.07.11, 10:42
          Nie, zbym sie czepial, ale 250 km od Rzeszowa to juz definitywnie nie woj. podkarpackie ;-)

Ustrzyki Gorne, to pewnie ze 170 km, Wołosate to jakies 180, czyli najbardziej oddalone od Rz-wa miejscowosci na mapie wojewodzkiej.
          • disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 10:49
            :) nie wiedziałam :)
            czyli jest szansa, że znajdę coś ciekawego i 50km od Rzeszowa? ;]
        • Gość: hycel Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.07.11, 10:48
          proponuję wyjazd do rodzicow,na wieś.Pomóc przy zniwach.Pełna aktywnośc.
          • disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 11:00
            a Ty wiesz, że ja się Mamy pytałam czy któryś sąsiad ma wykopki :)
            Chętnie bym poszła pozbierać ziemniaki i później zjadła takie upieczone z ogniska .... mmmmmmmmmmmm
            od takiej ilości ruchu pewnie zakwasy bym tydzień miała, ale ... takie ziemniaczki są tego warte :)
            • meg83 Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 11:12
              >Najlepiej takie gdzie człowiek nie zanudzi się i będzie też inna atrakcja niż spacery po łonie natury, albo stadnina koni.
              Mile widziane miejsca których nie odwiedzają rodziny z dziećmi/kolonie itd. w ogóle może nie być ludzi.

inne atrakcje czy co np?

jeśli chodzi o brak ludzi /turystów/ to polecam Beskid Niski /miejscowości np Myscowa/ - oprócz przyrody ciekawe są ślady Łemkowszczyzny - stare cmentarze, krzyże, kapliczki, chyże łemkowskie; dla fanów historii najnowszej - cmentarze wojenne z I wojny światowej w okolicach Krempnej; no i w Ożennej możesz przejechać na Słowację; coś co jest charakterystyczne dla krajobrazu to wypas krów - jest ich masa!!! ludzie pod domami nawet całe stada trzymają

>Może też być miejsce "jedno dniowe" czyli blisko i takie żeby wylegiwać się w słońcu nad wodą-bez większej ilości ludzi.

bez ludzi i woda to brzegi Sanu np Wybrzeże, Słonne, Niewistka - o ile nie przeszkadza brak piaseczku :)
              • disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 11:38
                ja chętnie jakieś quady bym zaliczyła -znajomy ma mi dać namiary :)

Brzeg Sanu.. nie muszę mieć piasku, ale jak z czystością wody ?
                • Gość: hycel Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.07.11, 13:55
                  Jak quady to koniecznie skuter wodny i po rzeszowskim zalewie.Juz jeden taki nowobogacki przyglup tam pływa.Co ci daje prowokowanie głupich tematów?Wacek Pulardowicz
                  • disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 14:01
                    nie za bardzo rozumiem. Twoim zdaniem zapytanie o fajne miejsce, gdzieś niedaleko Rzeszowa żeby wyskoczyć na weekend to prowokujący temat..... gratuluje mentalności i życzę miłego dnia
                    • mjot1 Re: Ciekawe Podkarpacie 28.07.11, 19:27
                      disa napisała:
                      > nie za bardzo rozumiem.

Ja też.
                      Spokojne miejsce powiadasz... i qady.
                      To już lepiej (po)zostań dziewczyno w blokowisku, bo „nikt nam nie wmówi, że białe jest białe...”

Bez ukłonów!
                      Były łyk M.J.
    • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.150.169.3.fenomenalny.net 27.07.11, 11:10
      Krasiczyn i okolice z noclegiem np. w Dybawce. Dużo atrakcji dookoła i lody w Przemyślu na kazimierzowskiej pyszne! Forty! A dla folkloru pod granicę można pol-ua a dla hardkoru przejść pieszo i wrócić! :) Tamte okolice mi przychodzą do głowy.
      I można znaleźć miejsca odludne i poopalać się.

• disa Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 11:36
        lody w cukierni Fiore ? Byłam raz :) świetne desery :)
        Dobry pomysł z Przemyślem (zupełnie o nim zapomniałam) i znajomi pewnie jeszcze tam nie byli :)
        Dziękuję
        • Gość: scpt co Ciekawe ? IP: *.play-internet.pl 27.07.11, 14:23
          całoroczne łyżwy i basen w Sanoku, rower okolic ustrzyk dln i soliny (polańczyka) - ze zwiedzaniem podziemnej części zapory, szlak fortów przemyskich (ok 30 km jazdy), baranów i krzyżtopór, sandomierz, okolice strzyżowa z bunkrem hitlera, skanseny w sanoku i kolbuszowej, szlak drewnianych cerkiew okolic Krempnej, okolice Wysowej, magóry wątkowska i małastowska, kemping w ożannie lub wilczej woli, noclegi w Cisnej z wyjściem na jasło, hotel górski w ustrzykach górnych,
          A jeśli komuś łażenie i wysiłek fizyczny nie pasi - to zawsze można pojechać w którąś z górskich miejscowości i pić wódkę kilka dni - w górach ponoć kac łagodniejszy :)
          • disa Re: co Ciekawe ? 27.07.11, 14:36
            :)

NO, NO :) coraz więcej :)
            mogłam już dawno wątek zapytawczy założyć bo siedziałam i ględziłam, że nie wiem gdzie podjechać wypocząć
            a tu proszę
            Forty przemyskie mi się podobają połączę z 2 atrakcjami z tamtej okolicy które wciągnęłam na listę ;]

dziękuję
          • meg83 Re: co Ciekawe ? 27.07.11, 14:43
            hotel górski to niby jaka atrakcja jest?

żadna
        • Gość: joozek Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.150.167.68.csa-net.pl 27.07.11, 23:32
          A może wypad w góry np Bystre, Cisna, ladne okolice góry niewysokie, obecnie niewiele ludzi (pewnie przez pogodę), jako ciekawostkę mozna pójśc zobaczyć jeziorka duszatyńskie a wieczorem można zorganizować grila lub ognisko.
          Z bliższych terenów polecam Prządki, ruiny zamku w Odrzykoniu i dalej za Krosnem beskid niski no i nowo otwarta karpacka troja osobiście jeszcze nie byłem ale podobno warto.
          • meg83 Re: Ciekawe Podkarpacie 28.07.11, 07:51
            pogórze przemyskie - od kalwarii po arłamów - ludzi brak, niestety noclegów też prawie nie ma
    • Gość: anna Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.rzeszow.mm.pl 27.07.11, 16:46
      Nie wiem czy umiem doradzić, bo oprócz pierwszego wpisu w innym wspomniałaś o quadach zatem kompletnie nie moje klimaty. Jeśli chodzi o spokojny odpoczynek to Pogórze Dynowskie polecam. Z miast Sanok, Przemyśl.
      • meg83 Re: Ciekawe Podkarpacie 27.07.11, 21:52
        pogórze dynowskie zaczyna się orientacyjnie od Tyczyna więc w zasadzie to miejsce na wypad na rower albo na 1 dzień - podobnie pogórze strzyżowskie
        • Gość: scpt solanka w Sołonce i takie tam.... IP: *.play-internet.pl 28.07.11, 08:16
          całkiem milutkie miejsce - dobrze przygotowany teren - solankowy gejzer, miejsce do zabawy dla dzieciaków, źródełko. A kilka kilometrów dalej - lasek z kapliczką w Przylasku. Cudowny, rowerowy spacer. z okolicznych górek ładne krajobrazy na pogórze czarnorzeckie i okolice Rzeszowa.
          dalej na południe - oczywiście Prządki i zamek, Krosno robiące się całkiem milutkim miastem, a jak Krosno - to już tylko skok przez miedzę do Iwonicza i Rymanowa (zarówno miasta jak i zdroju).
          A jak już Rymanów = to bardzo blisko do Puław na gospodarstwo agroturystyczne z dobrym jedzonkiem i wyciągiem krzesełkowym na Kiczerę :

www.kiczerapulawy.pl/
          A z Puław już bardzo blisko do stadniny koni i dworu w Woli Sękowej

www.dworwolasekowa.com.pl/index.php?menu=3
          - a tam pyszna kuchnia, malownicze okolice i tylko kilka kilometrów do Sanoka, a tam ....itd itd
          • Gość: bolo Re: solanka w Sołonce i takie tam.... IP: 82.177.196.* 28.07.11, 16:57
            Było! Prządki i beskid niski już ktos proponował:)
        • Gość: anna Re: Ciekawe Podkarpacie IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.11, 14:35
          Ja właśnie po Podkarpaciu robię takie wypady 1 lub półdniowe. Piękne są okolice Krzemiennej. Podobają mi się też pięknie położone klasztory.
          • Gość: Prześmiewca Re: Odpowiadam Disie IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.11, 19:20
            W promieniu 30km od Rzeszowa są:Kamionka,Głogów Małopolski,Ośrodki Jeździeckie w liczbie 12
            Strzyżów ,Dynów, Łańcut, Przeworsk,Kolbuszowa,Ropczyce-Sędziszów, Medynia Głogowska,Rakszawa,Żołynia, Boguchwała, Tyczyn ,Błażowa,Sokołów Małopolski,Trzciana .Jeśli ktoś zapyta a co w nich?Odpowiadam megahistoria R.P., atrakcje, rozrywka odpoczynek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka