Dodaj do ulubionych

Namalować strzałki na rondach!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 17:20
Jeżdżę dość dużo po mieście i praktycznie za każdym razem na rondach kierowcy popełniają masę błędów które mogą spowodować kolizje a nawet wypadek.

Podstawowym błędem - najczęstszym jest to, że jadąc z lewo na rondzie ktoś jedzie zewnętrznym pasem ruchu - prawym. Wszystko jest w porządku do czasu gdy jadący pojazdem wewnętrznym pasem - lewym - będzie chciał jechać prosto i w pewnym miejscu ich drogi się przetną, skrzyżują - dochodzi do kolizji.

Z prawego zewnętrznego pasa skręcamy tylko w prawo lub prosto, a jeśli ktoś chce skręcić w lewo lub jechać prosto należy to zrobić jadąc pasem wewnętrznym - lewym.

Obrazowo: Jadąc od Przemyśla, Krasnego, Auchan w kierunku Tesco, Leclerc, Krosna należy zająć lewy pas a nie prawy! Nie raz widziałem jak ktoś prawym pasem objechał dookoła całe rondo wymuszając pierwszeństwa.

Zdarzyło mi się również, że już zjeżdżam z ronda z lewego wewnętrznego pasa a widzę jak auto wjeżdża w bok mojego samochodu. Dość często się to zdarza zwłaszcza na rondzie na Pobitno "na górce" koło szpitala. Jadę od Przemyśla właśnie do Tesco. Zajmuję lewy pas, koło mnie jest inny pojazd na prawym pasie - BMW. On powinien skręcić w prawo na Załęże albo prosto w kierunku centrum. Ja zjeżdżam z ronda, a tamten kierowca dalej objeżdża rondo dookoła. W momencie kiedy ja zjeżdżałem to jego tam nie powinno już być na tym prawym pasie, powinien już wcześniej opuścić rondo. Ale był i zakończył jazde na boku mojego samochodu.

Co z tego że ja umiem jeździć na rondzie jak inni nie... Pewnie dlatego, że boją się zjeżdżać z ronda z pasa wewnętrznego. Nie chcą by ktoś w nich wjechał ale powodują to, że sami mogą w kogoś wjechać wymuszając pierwszeństwo jadąc prawym pasem dookoła ronda.

Dlatego też może by odpowiednie służby namalowały jakieś poziome oznakowanie na asfalcie? Strzałki, które pokażą niedouczonym kierowcom że pas prawy służy do jazdy w prawo i prosto a pas lewy do jazdy prosto i w lewo. Nie wiem, dlaczego tak wielu z Was boi się tego lewego pasa. No chyba, że sami chcecie żeby ktoś w Was wjechał przez Wasz błąd.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jasioplo jesteś pewiem że wiesz o czym piszesz ? 25.02.12, 18:13
      jesteś pewiem, że wiesz o czym i czy dobrze piszesz ?
      bo ja widzę w Twoim "> Co z tego że ja umiem jeździć na rondzie jak inni nie...<" sporo nieścisłości a nawet błędnego rozumowania !

> powodują to, że sami mogą w kogoś wjechać wymuszając pierwszeństwo jadąc prawym
      > pasem dookoła ronda.
      to jest totalna głupota ! każdy pojazd poruszający się po rondzie w przypadku zmiany pasa (czy zjeżdżając z niego z pasa wewnętrzenego) ma obowiązek sygnalizować to odpowiednio wcześniej i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi który zajmuje ten pas

podstawową i bezpieczną zasadą jazdy na rondzie jest zjeżdzanie z niego z pasa zewnętrznego ! który trzeba zająć odpowienio wcześniej, opuszczanie ronda w sposób o jakim ty piszesz jest możliwe tylko w przypadku ustąpienia przejazdu ewentualnym pojazdom z pasa zewnętrzego !
      • Gość: v Re: jesteś pewiem że wiesz o czym piszesz ? IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 18:24
        przecież pisze wyraźnie, że trzeba namalować strzałki - wtedy zasada o której piszesz przestaje działać (albo raczej nie ma na nią miejsca) bo odpowiednie linie i strzałki wymuszałaby zjazd w odpowiednich miejscach w zależności od tego który pas ktoś zajął przed wjazdem na skrzyżowanie.

Ta zasada, obecna w KRD, może by i przeszła ale nie na takich malutkich rondach jak w Rzeszowie. Zmiana pasa na zew. powoduje że często trzeba stać i czekać w miejscu blokując lewy pas albo jeździć sobie dookoła albo wymusza od razu konieczność zajęcia pasa prawego i lewy jest niewykorzystany.

Ja osobiście nadal stoję na stanowisko, że tak zwane rondo to zwykłe skrzyżowanie; i tak jak na zwykłym skrzyżowaniu z prawego pasa nie jedziemy w lewo! Tylko w prawo lub prosto.
        • jasioplo Boże ! widzisz i nie grzmisz ! 25.02.12, 18:33
          >przecież pisze wyraźnie, że trzeba namalować strzałki - wtedy zasada o której piszesz
          >przestaje działać (albo raczej nie ma na nią miejsca) bo odpowiednie linie i strzałki
          >wymuszałaby zjazd w odpowiednich miejscach w zależności od tego który pas ktoś zajął
          >przed wjazdem na skrzyżowanie.

ale pisze też, że ma pierwszenstwo w opuszczaniu ronda z pasa wewnętrzego ! co jest wierudną nieprawdą i grozi wypadkiem !
          nie znakuje się też rond oznakowaniem poziomym (strzałki na wlotach) bo to jest bez sensu !
          • Gość: v Re: Boże ! widzisz i nie grzmisz ! IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 20:35
            jeżeli chodzi o to 1 to tak (na takim "zwykłym" rondzie)
            jeżeli chodzi o to 2. to się mylisz - zbyt mało chyba jeździsz. na przykład w Radomiu jest takie rondo. przed wjazdem na nie należy zająć odpowiedni pas, gdyż linie są tak wymalowane, że wymuszają zjazd z ronda w określonym kierunku. więc jak się nie znasz to się nie unoś i nie mieszaj w to Boga. rozwiązanie jest absolutnie sensowe i powiem więcej - panował na tym rondzie dużo większy porządek. Już nie wspominam o rondach turbinowych bo to jednak odrobinę inna sprawa.
            • jasioplo Re: Boże ! widzisz i nie grzmisz ! 25.02.12, 21:27
              > jeżeli chodzi o to 1 to tak (na takim "zwykłym" rondzie)
              bo cała dyskusja rozgorzała głównie i tylko powodu "wątpliwości" i negowania przez "obserwatora" pierwszeństwa jazdy samochodu, który jedzie swoim (zewnętrznym)pasem !

PS
              jak sam piszesz, ronda "wymalowane" są bardzo a to bardzo rzadko spotykane
              a ja wcale nie napisałem, że takich rond nie ma ...
    • Gość: ja Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.12, 18:19
      Problemem jest brak jednoznacznych przepisów w PoRD. Czasami Policja i specjaliści w temacie wydają sprzeczne opinie.
      Jednak w Twoim zachowaniu niestety widzę błędy.
      Po pierwsze:
      - na rondzie nie skręcamy w lewo, w prawo, nie jedziemy prosto a po prostu wjeżdżamy na rondo i je opuszczamy. Dlaczego? Dlatego że nie każde rondo ma cztery symetrycznie rozmieszczone wloty. Na przykład jadąc Marszałkowską w stronę Radomia to według Ciebie skręcamy w lewo czy jedziemy prosto? Nie da się tego jednoznacznie określić.
      Po drugie:
      - jeżeli opuszczasz rondo z wewnętrznego pasa to nie ma znaczenia skąd przyjechałeś. Ważne jest to, że przecinasz zewnętrzny pas ruchu i MUSISZ ustąpić pierwszeństwa pojazdom na tym pasie.
      Po trzecie:
      - ja robię tak: nie ma znaczenia dokąd jadę, ważne aby przed opuszczeniem ronda zająć skrajny zewnętrzny pas. Wyklucza to kolizję z jakimikolwiek pojazdami, proste i bezpieczne.
      Po czwarte:
      - szkoda, że Policja nie udziela się w edukowaniu kierowców. Karanie to nie wszystko ( ja wiem: statystyki, mandaty itd.) Uważam,że prawo jazdy to nie jest uprawnienie nadane raz na zawsze ale świadomy kierowca uczy się i dokształca całe życie (chociażby dlatego, że przepisy się zmieniają).
      Po piąte:
      - ugryzłem się w język....
      Pozdrawiam
      • jasioplo ale Kolega przeświadczony jest że robi dobrze ! 25.02.12, 18:26
        ale Kolega przeświadczony jest że robi dobrze jeżdżąc w sposób jaki wyżej opisuje ! toż to cud, że nikogo jeszcze nie skrzywdził !
        ciekawe kto go tak nauczył ! i jak długo "żył" w takiej świadomości ?

PS
        podzielam Twoje zdanie odnośnie jazdy na rondzie - co zresztą opisałem w swoim poście ...
      • Gość: obserwator Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:44
        Jadąc Marszałkowską do Radomia skręcamy w lewo, na Lublin jest prosto
        • Gość: obserwator Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:46
          zresztą tak uczą na egzaminach czy kursach prawa jazdy.
          • Gość: PEPE Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 18:53
            Zdziwiłbyś ile i jakich głupot teraz uczą... :P
        • Gość: ja Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.12, 18:56
          Jakiś argument? Patrząc na mapę albo z punktu widzenia osoby przyjezdnej jakoś mnie nie przekonujesz.
        • jasioplo głupot większych nie widziałem ! 25.02.12, 18:57
          głupot większych jeszcze nie widziałem !
          kto go szkolił i dał prawo jazdy !? jeśli on tak jeździ jak pisze to w końcu kogos pie...ie !
          skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest specyficzną krzyżówką z tego względu, że da się go opuścić skręcając wyłącznie w prawo !
          • Gość: v Re: głupot większych nie widziałem ! IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 20:40
            najpierw zajrzyj do KRD, potem do testów a potem się wypowiadaj. bo gadasz ewidentne głupoty. nie tak dawno znowu dorabiałem sobie kategorię prawka więc miałem okazje po latach przypomnieć sobie te testy i kodeks i jest trochę inaczej niż prawisz!Przed wjazdem na rondo należy zająć właściwy pas ruchu w zależności od tego gdzie się jedzie a skręcanie "tylko w prawo" to chyba jakiś żart (w najlepszym razie skrót myślowy).
            • jasioplo "specyfika" ronda 25.02.12, 21:38
              >a skręcanie "tylko w prawo" to chyba jakiś żart (w najlepszym razie skrót myślowy).<
              wcale nie żart, można nazwać to skrótem myślowym, ale to nieistotne ...

po prostu trzeba rozpatrywać jazdę na rondzie jak jazdę po "łuku" jezdni, na którym znajdują się zjazdy i to oczywiście każdy w prawo !
              tak więc na rondzie nie jesteś w stanie tak na prawdę skręcić w lewo !!! jak na "normalnej" krzyżówce, bowiem "klasyczny" skręt w lewo przecina oś jezdni i pas jezdni do jazdy w przeciwnym kierunku ! a w przypadku ronda nigdy nie dochodzi do takiej sytuacji !
              • Gość: obserwator Re: "specyfika" ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 21:42
                jasio! jedziesz od przemyśla, a chcesz dojechać do tesco. Dojeżdżasz do ronda i skręcasz w prawo? Skręcasz w lewo jadąc po łuku
                • Gość: PEPE Re: "specyfika" ronda IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 21:56
                  Bynajmniej... :)
                  W trakcie tego manewru (będąc już na rondzie), w którą stronę skręcasz kierownicę? :P
                  • Gość: obserwator Re: "specyfika" ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 22:12
                    Nie skręcam kierownicy, prostuję i jadę prosto po wyjściu z łuku - zatkało kakao

widzę, że z głupim nie pogada

czyli że jadąc od przemyśla według ciebie skręcam kierownice w prawo i jestem na drodze do Tesco... ale tesco nie ma na załężu.
                    • jasioplo brawo - i w drzewo ! 25.02.12, 22:25
                      no pewnie ;-) w żadnym momencie nie masz kół w prawo ?!
                      brawo - i w drzewo !
                      • Gość: obserwator Re: brawo - i w drzewo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 22:31
                        najpierw mam koła w lewo a potem jak już chcę opuścić rondo mam koła prosto. Ale dopiero 3-5 metrów za rondem kieruje koła delikatnie w prawo. Ale to za rondem. Proponuje sie przejechać na Pobitno i wykonać taką próbę.
                    • Gość: PEPE Re: "specyfika" ronda IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 22:27
                      >widzę, że z głupim nie pogada
                      Widzisz... Staram się GRZECZNIE argumentować, chociaż widzę, że bez skutku :P Prosiłbym zatem o trzymanie jakiegoś poziomu dyskusji, w myśl zasady "zachowuj się byle jak ale się zachowuj". Mam nadzieję, że nie wymagam za wiele... :P
                      Oczywiście, jadąc po łuku ronda jedziesz w lewo - jest to zupełnie zrozumiałe, szczególnie w przypadku ruchu prawostronnego, który obowiązuje w Polsce. Ale skręcając na zjazd do Tesco, wykonujesz ruch kierownicy W PRAWO... Tak samo zresztą jak w każdym innym przypadku kiedy próbujesz zjeżdżać z ronda... (piszę to na wypadek gdybyś chciał do Tesco dojechać od strony Rejtana:P) Więc trudno mówić tu o skręcaniu w lewo... :P
                      ---------------------------------------------------------------------------
                      Sam nie wierzę, że jeszcze chce mi się pisać w tym temacie... :)))
                      • Gość: obserwator Re: "specyfika" ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 22:35
                        nie skręcam w prawo tylko tak jak napisałem wcześniej - prostuję koła które wcześniej były ustawione w lewo. Więc opuszczając rondo jadę prosto. Dopiero tuż za rondem na wysokości przejścia dla pieszych nieco skręcam w prawo by jechać zgodnie z wydzielonym pasem ruchu by nie znaleźć się na trawie
                        • jasioplo czekam na odpowiedż ... 25.02.12, 22:46
                          może w końcu napiszesz jak to jest z tą twoją jazdą ?
                          bo to jest zasadnicza sprawa w tym całym wątku !

nie pociągnąłeś jakoś dalej "niewygodnej" dla Ciebie wypowiedzi z g. 19.52
                          i mojego postu z 20.01

• Gość: obserwator Re: czekam na odpowiedż ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 22:51
                            odnośnie 19:52 to była moja wypowiedź w której zadałem ci pytanie

A poza tym pokaż mi w Rzeszowie rondo na którym jest pas prawy, wewnętrzny i lewy

a odnośnie wypowiedzi z 20:01 to ok, będe cie trzymał
                • jasioplo Re: "specyfika" ronda 25.02.12, 22:01
                  tu się mylisz ! bo można rondo rozpatrywać jako jazdę po prostej (łatwiej to pojąć, niż wcześniejsze moje porównanie do jazdy po łuku) !
                  trochę dziwnie to brzmi, ale tak to jest !

bo jak wcześniej napisałem: na rondzie nigdzie nie uświadczysz tak na prawdę skrętu w lewo (bo to związane jest z przekroczeniem osi jezdni i kierunku jazdy dla przeciwnego kierunku) !
                  nie mówię tu samym kierunku jazdy ! bo nie w tym jest sens ! co innego oznacza łuk (zakręt) a co innego skręt !
    • Gość: obserwator Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:40
      Nie da się namalować strzałek na asfalcie?

A to:

www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Site=NW&Date=20120223&Category=fotostory&ArtNo=328307217&Ref=PH&Params=Itemnr=3
      Jasno i wyraźnie widać jak trzeba się poruszać na rondzie.
      • jasioplo ale jeździj zgodnie z przepisami ! 25.02.12, 18:50
        da się namalować *ale nie praktykuje się tego*, poza tym to nie jest w tej chwili istotne !
        naprawdę ważne jest to, że piszesz i jeżdzisz żle na rondzie !

PS
        ta wizualizacja nie jest poparta żadnymi PoRD !
        • Gość: obserwator Re: ale jeździj zgodnie z przepisami ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:57
          W wielu innych miastach Polski są tablice, strzałki na rondach które mówią jak się powinno jezdzić po rondzie. I powstają ronda turbinowe w których nie może dojść do kolizji bo pasy są oddzielone betonową barierką i same nas kierują do prawidłowego zjechania. W prawo się skręca tylko z prawego pasa, prosto i w lewo z lewego. Jak się pomylisz jedziesz nawet i tysiąc metrów żeby zawrócić i podejść do ronda raz jeszcze.
          • jasioplo Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeństwie 25.02.12, 19:00
            akurat znam ronda turbunowe, tak więc nie nie musisz mi o nich pisać !

Wytłumacz się koniecznie o tym "Twoim" pierszeństwie przy zjeździe z wewnętrznego !
            • Gość: obserwator Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:13
              no już pisze wyżej. Jeśli ktoś jedzie prawym pasem to musi skręcić w prawo albo prosto a nie w lewo czy całkiem zawracać. Jadący prawym pasem nie może skręcać w lewo.

Jeśli twierdzicie że rondo to skrzyżowanie to czy widzieliście żeby ktoś na skrzyżowaniu z prawego pasa skręcał w lewo?
              • Gość: roco Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.02.12, 19:18
                Powtórzę się - ale co tam ....

Jakim cudem ktoś kto jedzie swoim pasem ( skrajny prawy ) nawet dookoła ronda może wymusić pierwszeństwo na kimś kto zmienia swój pas ruchu ( z wewnętrznego prosto - przecinając właśnie skrajny prawy ) ????

Rondo to też pasy ruchu, które zmieniając należy ustąpić pierwszeństwa tym co na nich są !!!
                • Gość: obserwator Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:22
                  no jak już jakiś niedouczony kierowca jedzie tym prawym pasem dookoła to nie mam wyjścia i trzeba ustąpić, Ale trzeba przyjąć to, że nie powinien tak jechać.
                  • Gość: roco Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.02.12, 19:25
                    Na chwilę obecną niedouczony to waść jesteś - o czym paru forumowiczów bezskutecznie próbuje cię uświadomić - niestety z mizernym skutkiem. Jak trafisz na kogoś mając pierwszeństwo z wewnętrznego to wtedy panowie w białych czapkach wytłumaczą co i jak - ale to już będzie lekcja odpłatna - i pół biedy jak tylko finansowo.
                  • Gość: PEPE Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 19:28
                    >Ale trzeba przyjąć to, że nie powinien tak jechać.

Przyjąć to można w zasadzie wszystko... Problem w tym, że jeździ się nie na "przyjęcie" czy "założenie" ale według przepisów ruchu drogowego, więc dopóki nie znajdziesz odpowiedniego przepisu, który określa "obowiązki" kierowcy na rondzie... No, sam rozumiesz... D... blada... :)
                  • jasioplo zagadka ;-) 25.02.12, 19:30
                    "nie mam wyjścia ..." ale wytłumaczenie ... ;-)
                    to teraz zagadka: zgodnie z oznakowaniem które pokazałeś 1. gościu jedzie z prawego pasa prosto a ty jesteś na wewnętrznym obok niego i chcesz zjechać w prawo i co wtedy ?
                    też powiesz według Twojego "rozumowania", że go tam nie "powinno być" ???
                    śmieszny jesteś ... ;-)
                    • Gość: obserwator Re: zagadka ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:39
                      śmieszny jesteś jasioplo. Przecież napisałem że z prawego pasa jedzie się w prawo albo prosto. Więc ja nie mógłbym skręcić z lewego pasa w prawo. Bo nie skręca się z lewego pasa w prawo albo z prawego w lewo!
                      • jasioplo kłania się tak zwane czytanie ze zrozumieniem ! 25.02.12, 19:42
                        kłania się tak zwane czytanie ze zrozumieniem !
                        ja nigdzie nie napisałem tam, że Ty jedziesz "lewym" !
                        • Gość: obserwator Re: kłania się tak zwane czytanie ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:52
                          śmieszny jesteś jasioplo. Przecież napisałem że z prawego pasa jedzie się w prawo albo prosto. Więc ja nie mógłbym skręcić z WEWNĘTRZNEGO pasa w prawo. Bo nie skręca się z WEWNĘTRZNEGO pasa w prawo albo z prawego w lewo!

A poza tym pokaż mi w Rzeszowie rondo na którym jest pas prawy, wewnętrzny i lewy
                          • jasioplo chłopie - pogrążasz się i to bardziej ! 25.02.12, 20:01
                            z pierwszego Twojego postu :
                            >>>Zdarzyło mi się również, że już zjeżdżam z ronda z lewego wewnętrznego pasa a widzę jak auto wjeżdża w bok mojego samochodu. Dość często się to zdarza zwłaszcza na rondzie na Pobitno "na górce" koło szpitala ...
                            ....Co z tego że ja umiem jeździć na rondzie jak inni nie... Pewnie dlatego, że boją się zjeżdżać z ronda z pasa wewnętrznego.<<<

trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam !
                          • jasioplo Re: kłania się tak zwane czytanie ze zrozumieniem 25.02.12, 23:12
                            > A poza tym pokaż mi w Rzeszowie rondo na którym jest pas prawy, wewnętrzny i lewy

nie ma takiego miejsca i co z tego ?
                      • jasioplo Re: zagadka ;-) 25.02.12, 23:14
                        zagadka i pasy dotyczą jazdy już na rondzie na nie wlocie !
                        • Gość: obserwator Re: zagadka ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 23:21
                          czyli na rondzie nie ma pasa lewego i prawego? więc co to w ogóle jest?
              • jasioplo udajesz czy naprawdę nie wiesz o co chodzi ? 25.02.12, 19:23
                udajesz czy naprawdę nie wiesz o co chodzi ? bo ja się chyba poddaję ... ;-)
                no ale na rondzie nie da się jak Ty to piszesz "skręcać w lewo" !
                jazda na rondzie jest tak na prawdę wyłącznie prosto a zjazdy wyłącznie w prawo !
                skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest specyficzną krzyżówką właśnie z tego względu

konkretne pytanie i oczekuję także takiej odpowiedzi !kto ma pierwszenstwo jesli ty opuszczasz skrzyżowanie z "wewnętrzego" pasa ?
                Ty czy pojazd na zewnętrznym ?

• Gość: PEPE Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 19:24
                >Jeśli ktoś jedzie prawym pasem to musi skręcić w prawo albo prosto a nie w lewo czy całkiem zawracać.
                MUSI ?!
                Przepraszam ale gdzie to wyczytałeś? Pokaż proszę przepis, który określa, że on MUSI skręcić...
                I wytłumacz w jaki sposób "przymus" ten daje Ci pierwszeństwo przy zmianie pasa ruchu?

Co do reszty... na rondzie nie można skręcić w lewo... zawrócić tym bardziej... :P
                A raczej... nie powinno się tego robić, podobnie jak cofać...:)))
              • Gość: zulu-gula Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 20:02
                wszyscy macie rację i g,,,o rację jakie to rondo?chyba na kapeluszu skrzyżowanie z ruchem okrężnym mocium panie trzeba od ronda odróżnić,a potem się pluć publicznie!
                • jasioplo ale każdy wie o co chodzi 25.02.12, 20:07
                  ale każdy wie o co chodzi
                  więc nie ważne, że nie trzymamy się nazwy urzędowej
                • Gość: obserwator Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:13
                  Skrzyżowanie o ruchu okrężnym i rondo to jedno i to samo
            • Gość: v Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 20:44
              ale ty jesteś namolny. jeżeli nie ma znaków poziomych to wiadomo, że nie ma pierwszeństwa przy zjeździe z ronda z pasa wewnętrznego. jak są znaki poziome to należy się do nich stosować i koniec kropka. ta wizualizacja jest w 100% zgodna z KRD i jeżeli by takie znaki były to nikt nie ma prawa pojechać w lewo z prawego pasa bo może tylko w prawo lub prosto.
              jesteś ignorantem a sadzisz się na jakiegoś znawcę.
              • Gość: obserwator Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:53
                dlatego napisałem żeby takie strzałki namalować to wszystko będzie jasne
                • Gość: v Re: Wytłumacz się koniecznie o "Twoim" pierszeńst IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 21:05
                  ja nie do ciebie tylko do tego jasia.
    • Gość: PEPE Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 18:44
      >Podstawowym błędem - najczęstszym jest to, że jadąc z lewo na rondzie ktoś jedzie zewnętrznym pasem ruchu - prawym.
      Ja tak jeżdżę i jeździł będę dopóki przepisy nie sprecyzują jasno, że jest to wykroczenie. Póki co, panuje tendencja ( w formie zalecenia) że powinno się robić inaczej - na prawym pasie poruszają się ci, którzy zjeżdżają pierwszym najbliższym zjazdem, a na lewym ci, którzy zjeżdżają następnymi... Może to i jest zasada usprawniająca ruch ale spróbuj ją zastosować np. na rondzie na Warszawskiej... Jest ono tak małe, że zajmując lewy pas i próbując z niego zjechać na prawy, praktycznie nie jesteś w stanie zobaczyć w prawym lusterku czy jest on wolny. Po prostu promień łuku tego ronda skutecznie to uniemożliwia. Trochę lepiej jest na rondzie na Pobitnym ale i tam szału nie ma. Dlatego ja wolę zajmować prawy pas, przede wszystkim dla swojego bezpieczeństwa...
      >Ja zjeżdżam z ronda, a tamten kierowca dalej objeżdża rondo dookoła. W momencie kiedy ja zjeżdżałem to jego tam nie powinno już być na tym prawym pasie, powinien już wcześniej opuścić rondo.
      Sorry ale to Ty tak uważasz... moim zdaniem on miał prawo jeździć po tym rondzie do usr... śmierci tym prawym pasem, a to Ty powinieneś był zachować szczególną uwagę zmieniając pas ruchu. Takie są przepisy.

Reasumując... Po rondzie powinno się jeździć z głową (a właściwie z oczami dookoła niej) i jeśli nie ma takich możliwości , to na siłę nie wprowadzać nawet najsłuszniejszych pomysłów racjonalizatorskich "usprawniających" ruch... :P
      • jasioplo i tak trzymać ! 25.02.12, 19:05
        ale to co wypisuje i jak jeździ "{obserwator" to strach na ulicach !

PS
        no i nagminne zjazdy bez obowiązkowego "migacza" w prawo !
    • Gość: roco Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.02.12, 18:45
      cyt. Z prawego zewnętrznego pasa skręcamy tylko w prawo lub prosto, a jeśli ktoś chce skręcić w lewo lub jechać prosto należy to zrobić jadąc pasem wewnętrznym - lewym.

Obrazowo: Jadąc od Przemyśla, Krasnego, Auchan w kierunku Tesco, Leclerc, Krosna należy zająć lewy pas a nie prawy! Nie raz widziałem jak ktoś prawym pasem objechał dookoła całe rondo wymuszając pierwszeństwa.

Przyklej sobie człowieku jakąś naklejkę na auto bym mógł cie z daleka zobaczyć i uniknąć spotkania na rondzie.

Jakim cudem ktoś kto jedzie swoim pasem ( skrajny prawy ) nawet dookoła ronda może wymusić pierwszeństwo na kimś kto zmienia swój pas ruchu ( z wewnętrznego prosto - przecinając właśnie skrajny prawy ) ????

Rondo to też pasy ruchu, które zmieniając należy ustąpić pierwszeństwa tym co na nich są - a mitomanom co uważają że z wewnętrznego można walić prosto nie patrząc na tych co na prawym to pałą po łbie trzeba dać , a nie dopuszczać za kierownicę !

• Gość: pieSZy Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:29
        Proponuję doszkolić się odrobinę,
        odświeżyc swą wiedzę z przepisów ruchu drogowego
        bo jedną z ważniejszych rzeczy przed wjazdem na rondo
        jest zajęcie właściwego pasa ruchu.

obserwator popełnił na rondzie tylko jeden błąd
        przed zjazdem, nie patrzył w prawe lusterko
        ale zasady jazdy rondem - opisał dobrze.
        • Gość: roco Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.02.12, 19:33
          Pieszy - proszę nie wsiadaj do auta - przynajmniej za kierownicę.

Zajęcie pasa to jedno - a wymuszanie pierwszeństwa do drugie !
        • Gość: PEPE Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 19:38

Oddział 4

Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu

Art. 22.

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
          do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Takie są przepisy... P
          • Gość: obserwator Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 19:48
            ale jakby były takie strzałki namalowane na asfalcie to kierowca nie skręcałby z prawego pasa w lewo na rondzie tylko wcześniej zająłby właściwy pas w zależności od tego gdzie chce jechać.

Wymusiłoby to na nim pewne zachowania.
            • jasioplo pewne zachowania... - chyba na Tobie ... 25.02.12, 19:54
              konkretne pytanie i oczekuję także takiej odpowiedzi !
              kto ma pierwszenstwo jesli ty opuszczasz skrzyżowanie z "wewnętrzego" pasa ?
              Ty czy pojazd na zewnętrznym ?

> Wymusiłoby to na nim pewne zachowania. < hehhhe
              Chyba na Tobie !
              nie widzisz tego, że cały czas tylko się pogrążasz ?!

• Gość: obserwator Re: pewne zachowania... - chyba na Tobie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:08
                jeśli już jest ten ktoś na zewnętrznym pasie to ten z zewnętrznego chociaż popełnił wcześniej błąd gdyż nie zajął prawidłowego pasa

Napisałem wyraźnie że jak będą oznakowania na rondzie nie będzie dochodziło do sytuacji gdy ktoś będzie wymuszał pierwszeństwo
                • Gość: PEPE Re: pewne zachowania... - chyba na Tobie ... IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 20:13
                  >chociaż popełnił wcześniej błąd gdyż nie zajął prawidłowego pasa
                  Jeszcze raz... podstawę prawną poproszę... :P

>Napisałem wyraźnie że jak będą oznakowania na rondzie nie będzie dochodziło do sytuacji gdy ktoś będzie wymuszał pierwszeństwo

marzyciel... :)))
                • jasioplo zaczynasz pisać niezrozumiale 25.02.12, 20:16
                  > jeśli już jest ten ktoś na zewnętrznym pasie to ten z zewnętrznego chociaż pope
                  > łnił wcześniej błąd gdyż nie zajął prawidłowego pasa

wcześniej pisałeś głupoty, a teraz zaczynasz pisać w dodatku niezrozumiale
            • Gość: PEPE Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 20:11
              Jakby były, to by były... ale nie ma :P
              A Ty i tak próbujesz forsować swoje, póki co, nieprawidłowe zachowania (na rondzie) czyli po prostu, wymuszanie pierwszeństwa... :P Więc jeśli już upierasz się, żeby pokonywać ronda wewnętrznymi pasami (Twój wybór - Twoje prawo) to zwróć proszę uwagę na tych, którzy (z różnych względów) poruszają się pasami prawymi... :) Dla swojego i ich bezpieczeństwa...
              • Gość: obserwator Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:16
                zwracam! i ustępuje im pierwszeństwa bo co mam zrobić?! czekać aż wjadą we mnie?! Ale powtarzam, że ich tam nie powinno być bo powinni zjechać wcześniej z ronda jadąc tamtym pasem albo zjechać razem ze mną a nie powodować to, że nasze drogi sie zetną w jednym punkcie
                • Gość: PEPE Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 20:37
                  Ty im ustępujesz pierwszeństwa?!
                  Proszę Cię :)))
                  Z tym ustawianiem się na odpowiednich pasach jest podobnie jak z jazdą "na zamek". Póki co nie jest to obwarowane żadnymi przepisami. Inaczej mówiąc - można ale nie trzeba... :P
                  Ale przynajmniej tą uwagę zwracasz :)
                  • Gość: obserwator Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:48
                    jazda na zamek jest np wymagana w Krasnym koło Lerła Merlę. Stoi tam tablica która mówi nam jak należy się zachowywać na tamtym zwężeniu.

A swoją drogą po godzinie 15 na prawym pasie stoi 100 samochodów a na lewym 3. Dlaczego? - Bo ci co jadą prawym pasem boją się, że jakby jechali lewym to by nikt ich nie wpuścił na prawy pod koniec zjazdu.

Zdarza się też, że na tym lewym pasie stoi kilka aut które zamiast dojechać do końca zjazdu i tam zmienić pas ruchu to stoją 500 metrów przed tym zjazdem tamując ruch na tym lewym pasie. Zawsze znajdzie się przynajmniej jeden taki kierowca - król lewego pasa. Albo próbuje zmienić pas 500 metrów przed zjazdem albo podjeżdża po 5 metrów chociaż ma przed sobą pusty pas i może śmiało jechać! Dla mnie to chore!
                    • Gość: PEPE Re: Kodeks drogowy Dział II Ruch drogowy IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 20:56
                      > jazda na zamek jest np wymagana w Krasnym koło Lerła Merlę. Stoi tam tablica która mówi nam jak należy się zachowywać na tamtym zwężeniu.
                      Ona nie jest wymagana... ona jest zalecana...
                      I tu dochodzimy do sedna sprawy... Ty po prostu mylisz ZALECENIE z WYMOGIEM... :P
                      Ja nie sprzeczam się co do zasadności zalecenia ale póki nie jest ono obwarowane przepisem, to zastosowanie się do niego jest DOBROWOLNE... A skoro tak, to musisz zakładać, że znajdą się osoby, które się do niego nie zastosują... I będą miały do tego prawo :) Więc tekst w stylu "Jego tam nie ma prawa być" jest tylko i wyłącznie Twoją interpretacją, która nie obroni się w przypadku kolizji...
        • jasioplo jeden błąd tylko ? czyżby ? 25.02.12, 19:39
          zresztą tak naprawdę o bezpiecznej i prawidłowej jeździe na rondzie wcale nie są tak ważne jakie pasy zajmiemy na wlotach, ale najważniejszy jest sposób jego opuszczania !
          co z opisu "osberwatora" jest karygodnem błędem !
          • Gość: Traktorzysta Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:29
            Jest bardzo prosty sposób na rozwiązanie tego sporu . . .
            Proponuję udać się na egzamin do WORD
            i podczas jazdy przez rondo (dwujezdniowe)
            przy "prośbie" o opuszczenie ronda 3/4 zjazdem
            wjechać na rondo pasem zewnętrznym (prawym)
            • jasioplo Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? 25.02.12, 20:33
              tylko zauważ, że "główna dysputa" jest o tym, jak prawidłowo opuszczać rondo !
              a nie, jak na niego wjeżdżać !
              • Gość: Traktorzysta Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:54
                Nie zgodzę się z tym że nie ważny jest przwidłowy wjazd na rondo.
                Jeśli nieprawidłowo wjedziesz na rondo, zwiększasz prawdopodobieństwo doprowadzenia do kolizji przy zjeździe.
                Jeśli zamierzasz zjechać z ronda zjazdem 1 lub 2 - wjedź pasem zewnętrznym.
                Jeśli chcesz jechać zjazdem 2-3-4 wjedź wewnętrznym.
                Na rondzie sygnalizuj zamiar zjazdu, patrz w lusterko
                i nic złego się nie wydarzy.

p.s.
                - w jakim celu są 2-pasy przy dojeździe do ronda
                - po co są 2-pasy na rondzie
                - czemu służą 2-pasy na zjeździe z ronda
                (oczywiście dotyczy to ronda 2-pasmowego)
                • jasioplo Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? 25.02.12, 21:48
                  > Nie zgodzę się z tym że nie ważny jest przwidłowy wjazd na rondo.

ja nigdzie nie napisałem, że nie jest ważny wjazd na rondo !
                  ale zdecydowanie ważniejszy dla bezpieczństwa jazdy jest sposób jego opuszczania !

> Jeśli nieprawidłowo wjedziesz na rondo, zwiększasz prawdopodobieństwo doprowadzenia >do kolizji przy zjeździe.

czyli jaki nieprawidłowy wjazd w jaki sposób zwiększa możliwość kolizji ?
                  (odrzucając np. przypadek wjazdu lewym pasem i od razu zjazd na 1. zjeździe)
                  • Gość: obserwator Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 21:51
                    widać że nie masz wyobraźni...
                  • Gość: Traktorzysta Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 21:58
                    korzystasz z wewnętrznego pasa na rondzie ?
                    czy jeździsz wyłącznie zewnętrznym ?
                    bo jeśli ver.2 - to nie ma o czym rozmawiać . . . .

(czy błędem jest nieuzasadnione tamowanie, blokowanie ruchu) ?
                    • Gość: PEPE Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 22:04
                      >(czy błędem jest nieuzasadnione tamowanie, blokowanie ruchu) ?
                      Podobnym do tamowania ruchu na pasie wewnętrznym w sytuacji kiedy, ze względu na specyfikę "ronda" (jak zwał, tak zwał :P) i związaną z tym , znacznie ograniczoną widocznością w lusterku prawym (vide "rondo" na Warszawskiej) jesteś zmuszony do zablokowania pasa wewnętrznego, żeby bezpiecznie zjechać na zewnętrzny... W takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest trzymanie się pasa zewnętrznego i wykazanie minimum uprzejmości, przy wpuszczaniu tych, którzy zjeżdżają z pasa wewnętrznego... I ja stosuję taką właśnie zasadę...:P
                    • jasioplo Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? 25.02.12, 22:07
                      > korzystasz z wewnętrznego pasa na rondzie ?
                      > czy jeździsz wyłącznie zewnętrznym ?
                      w zależności od kierunku jazdy

> (czy błędem jest nieuzasadnione tamowanie, blokowanie ruchu) ?
                      no pewnie ! a co to ma do tematu ?
            • Gość: PEPE Re: jeden błąd tylko ? czyżby ? IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 20:41
              Wątpię...
              tam Cię uwalą za niezaciągnięcie ręcznego na parkingu albo za stanie na światłach "na luzie" więc to żaden wyznacznik... :P
    • jasioplo Panowie - ja odpuszczam, bo to nie ma sensu ... 25.02.12, 20:21
      Panowie - ja odpuszczam, bo to nie ma sensu ...
      sami widzicie - jak grochem o ścianę ;-)
    • Gość: v Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 20:53
      ta dyskusja trochę nie ma sensu bo mówimy o różnych sytuacjach. Gdy nie ma znaków poziomych i pionowych wyznaczających kierunek jazdy to jest jak jest - trzeba przed zjazdem z rondo zjechać na prawy pas ustępując pierwszeństwa. jest to uzasadnione bo nie każde rondo ma równomiernie rozplanowane zjazdy i gdyby zrobić odgórny przepis, że z tego pasa jedziemy prosto lub w prawo a z drugiego w lewo to powstałoby wiele niejasnych sytuacji.

A gdy są znaki poziomie wyznaczające kierunki jazdy to należy się do nich stosować. Pytanie czy powinny być. Wg. mnie tak bo to usprawnia i porządkuje ruch. Jak ktoś ma jechać w prawo lub prosto (zjazd na 1 lub 2 zjeździe w typowej sytuacji) to powinien mieć do dyspozycji prawy pas. Jak ktoś chce jechać w lewo lub zawrócić (w typowej sytuacji zjazd na 3 lub 4 zjeździe to powinien mieć do dyspozycji pas lewy).
    • Gość: wiki Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.ostnet.pl 25.02.12, 21:53
      Szanowni EKSPERCI, niektórym z Was mieszają się pojęcia i zasady. Przejeżdżaniem ronda i przejeżdżaniem skrzyżowania z ruchem okrężnym kierują odmienne zasady,bo na rondzie pierwszeństwo miał / MIAŁ,bo chyba już nigdzie takie obecnie nie istnieją, ale istniały/ wjeżdżający na t,zw.obwiednię ronda , a na współczesnych skrzyżowaniach/okrężnych/ pierwszeństwo mają kierujący będący już w ruchu okrężnym. W tamtych zamierzchłych czasach obowiązywała zasada,że prawym pasem wjeżdżał na rondo tylko ten kierujący,zwany czasem szoferem,który na najbliższym /następnym / zjeździe opuszczał rondo a mówiąc językiem niektórych z Was-skręcał w prawo.Pozostali tj.jadący " na wprost" i "skręcający w lewo" mieli obowiązek wjeżdać pasem lewym a następnie odpowiednio wcześniej zająć pas zewnętrzny i z tego pasa spieprzać z ronda. To działało całkiem dobrze do czasu gdy natężenie ruchu było niewielkie /tylko auta państwowe i niewiele prywatnych/. Później,gdy lud prosty zaczął się gwałtownie bogacić/ co trwa dotychczas w tempie niepokojącym/ i wzrastała ilość samochodów, pewiem uczony wymyślił Skrzyżowanie z ruchem okrężnym i dopuścił wjazd na nie z każdego pasa ruchu jak również jego opuszczenie z każdego pasa ruchu przy czym stare zasady nigdy nie zostały wyraźnie anulowane a nowe nie są podane w KD wprost tylko wynikają pośrednio jedna z drugiej. W ogóle,w polskim prawie a w Prawie o ruchu drogowym szczególnie,przepisy są zagmatwane po mistrzowsku. Mając tę świadomość, na tego typu skrzyżowaniach zajmuję najczęściej pas zewnętrzny i w razie kolizji/od mojej lewej/ policjant dobrodziej musi stanąć po mojej stronie. Gdy zdarza mi się opuszczać skryżowanie z pasa wewnętrznego to czuję się jak hazardzista bo lustrkach kiepsko widać co dzieje się za mną. Na szczęście kolejni uczeni wymyślili ronda /!? / półturbinowe i turbinowe,przez które jedziesz i gwiżdżesz.
      • Gość: PEPE Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 21:59
        ... przy czym stare zasady nigdy nie zostały wyraźnie anulowane a nowe nie są podane w KD wprost tylko wynikają pośrednio jedna z drugiej. W ogóle,w polskim prawie a w Prawie o ruchu drogowym szczególnie,przepisy są zagmatwane po mistrzowsku. Mając tę świadomość, na tego typu skrzyżowaniach zajmuję najczęściej pas zewnętrzny i w razie kolizji/od mojej lewej/ policjant dobrodziej musi stanąć po mojej stronie. Gdy zdarza mi się opuszczać skryżowanie z pasa wewnętrznego to czuję się jak hazardzista bo lustrkach kiepsko widać co dzieje się za mną.

DO-KŁAD-NIE...
      • jasioplo Re: Namalować strzałki na rondach! 25.02.12, 22:04
        >Gdy zdarza mi się opuszczać skryżowanie z pasa wewnętrznego to czuję się jak hazardzista >bo lustrkach kiepsko widać co dzieje się za mną.

masz po prostu obowiązek ustąpić pierwszeństwa ...
        • Gość: wiki Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.ostnet.pl 25.02.12, 22:29
          DO jasiopolo. Toż z kontekstu wynika,że wtedy ustępuję pierwszeństwa ale przy dużym natężeniu ruchu i ograniczonym oglądzie sytuacji za mną/ po prawej / i tak mi strach dupę ściska. Wiki.
      • Gość: v Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.12, 23:04
        podsumowując: skoro stare zasady nie zostały anulowane to potwierdziłeś tym samym to co mówił obserwator. że powinny być jednak te strzałki bo to wprowadza porządek poprzez wymuszenie zajmowania określonego pasa. i także moje skromne uwagi, że niejako "zwyczajowo" (chociaż nie do końca bo nauczają o tym na kursach i wymagają na egzaminach) powinno się zajmować odpowiedni pas w zależności gdzie kto zjeżdża a nie dowolny (chociaż jak też sam napisałeś, nie jest to zabronione wprost). I niepotrzebnie czepiasz się nazwy rondo - wiadomo że w polskich warunkach jest to synonim skrzyżowania o ruchu okrężnym. Takie "pierwotne" ronda natomiast można podobno spotkać b. często na Ukrainie, co zamierzam w tym roku sprawdzić osobiście ;-)
    • Gość: ViViVi Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.02.12, 22:01
      rzeszoskie (i okoliczne i nie tylko) miszcze kierownicy i krule ałtostrat dopiero niedawno sie z furmanek i wozów drabiniastych na czinkłeczenta i inne blaszaki przesiedli to sie nie ma co dziwić, że na jakimś kacapskim rondzie jeździć nie umiom.
      swoją drogą, o ile strzałki na rondach (i inne rzeczy) to dobre pomysły, to jest jedno pytanie - któryżżesz ach któryż z wyżej wymienionych kluluf ałtostrat i miszczuf kierownicy będzie przestrzegał jakichś strzałek na rondach i innych przepisów ruchu drogowego, o których powinien mieć pojęcie a nie ma, oraz elementarnego zdrowego rozsądku, którego bozia poskąpili, nie mówiąc o kulturze jazdy (a ki pierony nadali takiego coś)?
      • Gość: Wanda Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.40.253.198.threembb.co.uk 25.02.12, 22:47
        Ale bzdury... , jak ktos zdaje egzamin w WORD ktorego reputacja jest nieskazitelna , to 100% wie co to rondo i jak sie skreca . Ten temat to odwrocenie uwagi od paranienormalnych pomyslow Tadeusza i jego klakierow ; sld i niedorozwoj rzeszowa .
    • Gość: obserwator Re: Namalować strzałki na rondach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 22:41
      www.czysty.erzeszow.pl/Pliki/image/Kalendarium/22.jpg
      I na tym zdjęciu jest czerwone auto: Czy jeśli to czerwone auto będzie chciało pojechać w kierunku Przemyśla skręci w prawo czy jednak wyprostuje koła i pojedzie prosto? I jak już opuści rondo to skręci w lewo żeby się nie znaleźć na trawniku - w lewo a nie w prawo. Dopiero gdzieś 10 metrów za rondem skręci delikatnie w prawo by jechać w wyznaczonym pasie ruchu
      • Gość: PEPE ja mam dość...:P IP: *.krak.tke.pl 25.02.12, 22:58
        Podziękował za twórczą wymianę opinii... Ja się poddaję, bo zaraz zaczniemy analizować, przy jakim kącie skrętu kół można uznać że zamiast jechać prosto wchodzimy już w fazę zakrętu... :)))
        Tak czy siak... uważajcie na rondach... na tych co na prawym i tych co na lewym... :P
        Obserwator... A Ty to czym jeździsz... ? Tak na wszelki wypadek pytam...

żartowałem.... :))))
        Pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka