Gość: Tytus
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
11.03.12, 22:06
Pojawiałem się na dzisiejszym spotkaniu z władzami miasta Rzeszowa i oto kilka moich osobistych spostrzeżeń.
Prezydent z 30 członkami swojej świty przyjechał agitować prosty lud, czyli nas. Przedstawiono masę obietnic bez pokrycia na kwotę ponad 20 mln zł ( przebudowa kanalizacji na Zagórze, poszerzenie drogi na zagumniu, przebudowę stadionu i jeszcze kilku innych), zapytacie czemu bez pokrycia ? A dlatego że Pan Ferenc nie decyduje o rozdziale środków z budżetu miasta, jedynie rada miasta rzeszowa jest organem podejmującym takie decyzje.
Ponadto jeśli ktoś oczekuje przebudowy stadionu, to pragnę odesłać do Słociny gdzie od 2006 nie zrobiono praktycznie nic i stadion jaki był taki jest nadal . Mało tego, jeżeli Malawa mogła by coś ugrać na włączeniu do Rzeszowa to tylko przez następne dwa lata, po tym okresie będą wybory do rad miasta i nikt nie będzie się przejmował Malawą na peryferiach. Prezydent Ferenc naopowiadał bzdur na temat swojego patriotyzmu i służbie dla ludzi ( zresztą przykłady opowiadania bzdur mieliśmy już okazję wielokrotnie usłyszeć, wspomnę tylko kolejkę linową , grającą fontannę i inne banialuki ), mało tego kłamał w sprawie ściągania do Rzeszowa takich firm jak MTU czy Borg Warner ( obie firmy są na terenie gminy Trzebownisko ).
Po heroicznym wystąpieniu pana Ferenca mikrofon przejęła pani Skarbnik miasta Rzeszowa , która usilnie próbowała przekonać mieszkańców, iż podatki będą o wiele niższe niż te, które płacimy. Po mozolnych wyliczeniach na scenę wstąpił człowiek, który długi wywód pani skarbnik obalił nakazem płatniczym mieszkanki Słociny, która płaci o 407 zł więcej niż płaciła by będąc na terenie gminy Krasne.
Po oficjalnych wystąpieniach przyszła kolej na pytania, na które odpowiedzi nie uzyskaliśmy. Widać było że kilka osób jest zdecydowane zagłosować za, nie jestem pewien czy jest to dbałość o interesy lokalnej społeczności , czy są kierowani własnym interesem. Mam na myśli pana Wiśniewskiego czy pana Kubasa ( którego żona pracuje dla pana Ferenca ) .
Mam głęboką nadzieję , iż ludzie nie dadzą się omamić obietnicami i pomimo nacisków zagłosują przeciw.
Ps , już niedługo na naszym profilu fb nagrania z dzisiejszego spotkania
www.facebook.com/pages/Malawa/195105983864484