Dodaj do ulubionych

Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni...

25.03.12, 15:26
Mam pytania...

1. Co to za blondyna na pierwszym zdjęciu taka wylaskowana ? jakaś prominentna działaczka ?

2. Czy Prawo i Sprawiedliwosc wie jak wyglada zgodna z polskim prawem flaga Polski ? (a propos zdj nr 1)

3. Góral w dźinsach ? A miały chociaż parzenice ?

4. Od kiedy NSZZ Solidarność sprzedaje (promuje) chleb wiejski domowy ?

5. Ile zarobił quasigóral na sprzedazy pieczywa pod znakiem NSZZ Solidarność ?

6. Dlaczego wśród 4 tematów poruszonych przez Błaszczaka Mariusza aż 3 dotyczyły stosunków państwo - Kościół ? Czyżby od tego zależał los kraju ?

7. I takie ogólne...czemu służyło to spotkanie w wąskim gronie trzydziestu paru osób w miejscu publicznym ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacenty Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 15:43
      Czy tam ktoś z zewnątrz był, oprócz funkcjonariuszy PiS?
      • Gość: Ano Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.rz.izeto.pl 25.03.12, 15:54
        Po to się zbiera PiS na rynkach, żeby pokazać, że jeszcze partia nie umarła "póki my żyjemy". I w niedziele, bo ci działacze myślą sobie, że ludziska prosto po mszy przyjdą na rynek. A tu klapa. Nikogusieńko, puściutko - jak na największą partię opozycyjną - klęska.
        To tylko znaczy, że umieją ujadać na Tuska, ale niczego zaproponować "w tej wielkiej biedzie" (jak mówią) - nie umieją. Wypalił się temat smoleński, zaczął się temat kościelny, urojonej wojny PO z Kościołem. Ale widać na Podkarpaciu ludzie wiedzą, że ani Kościół, ani katolicy nie są dyskryminowani i choćby nie wiadomo jak krzyczeć, manifestować, maszerować - to rzeszowianie wiedzą, gdzie bije serce Polski: w domu przy stole i obiedzie.

• Gość: frogman Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 16:22
      pan Błaszczak też powinien placić podatki, a nie placi. Dlaczego?
      • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 16:30
        Nie płaci? A czemu?
        • Gość: wesoleknie Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.centertel.pl 25.03.12, 17:49
          nie placi jako inwalida bo mu wodzus wylyzeczkowl czerep i teraz sam nie wydedukuje nic powtarza wkolo jak katarynka ,, rzad donalda tuska''
    • Gość: Gdańsk to Srańsk! Powinien podwyższyć podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 17:32
      Są za niskie.
    • flipvert Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... 25.03.12, 17:38
      Ja tylko w kwestii tej emigracji.PiS wygralo wybory w 2005r.Szczyt wyjazdow przypadal wlasnie na lata 2005-2006.Tusk nie byl wtedy premierem.Nie bylo tez kryzysu finansowego.
      Sie pan Blaszczak z prawda z letka mija.Nie uwazam,ze Tusk jest sensacyjnym premierem(co najwyzej sensacyjnie nieudolnym),ale nie wypada zeby (tfu)posel tak lgal.
      Moze nieletni chuligani,przepraszam,patrioci pilkarscy nie pamietaja tego,co sie dzialo pare lat temu(podobnie jak czesc elektoratu prezesa,ale tu raczej czynnikem jest demencja-BTW,pamieta ktos jak sie tak kiedys na kondomy mowilo,prezes?),ale wiekszosc niestety pamieta.Troche jeszcze za wczesnie na przeklamywanie rzeczywistosci.
      • kmdr_rohan Elektorat PiSu 25.03.12, 17:48
        Grupa podwyższonego Rydzyka.
        • flipvert Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:30
          Tez lubie "Niezwyciezonego":)
          • deck5 Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:36
            Nie należę do elektoratu PIS-u.Jedyną organizacją(związkową) ,do której miałem zaszczyt należeć to NSZZ Solidarność.A będąc w komitecie strajkowym swojego zakładu pracy od 1980 roku jestem wierny jej ideałom.
            • potykacz Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:58
              I co jeszcze pracujesz i zakład istnieje? Bardzo mnie to ciekawi bo po moim nawet smród nie pozostał.
              • deck5 Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 19:04
                Ze swoim zakładem rozstałem się w 1983 roku,nie byłem wygodny ,ciążyła mi przeszłość.Najzwyczajniej dostałem zawoluowanego kopa
            • prof.tarantoga NSZZ 25.03.12, 20:36
              NSZZ Solidarność ?
              To Ci co sprzedaja pieczywo wiejskie domowe przebrani za górali tak ?
              • deck5 Re: NSZZ 25.03.12, 20:43
                Chyba nie wiesz o czym piszesz.Doceniam Twój uszczypliwy komentarz,ale nadaje się on raczej do któregoś z satyrycznych programów p.Palikota.
                • prof.tarantoga Re: NSZZ 25.03.12, 20:54
                  na Twoim miejscu wył bym z wściekłosci że symbol Solidarności został sprofanowany.
                  Nie zabolało Cię jako byłego związkowca takie NADUZYCIE ?
                  • deck5 Re: NSZZ 25.03.12, 20:59
                    Każde nadużycie z samej definicji jest czymś nieuczciwym.Na pewno dopuszczają się tego ludzie nieodpowiedzialni.Ale czyż nie powinniśmy tolerować występki naszych "braci mniejszych"?
                    • prof.tarantoga Re: NSZZ 25.03.12, 21:06
                      No pięknie !
                      teraz to sprowadziłes biednego górala do roli zwierzecia.

Czy wiesz kim sa "bracia mniejsi" ? kto uzył tego okreslenia ?
                      No piknie... dałes ciała stary.. A taki jestes "superkatolicki"

he he..:)
              • koloratura1 A kto to taki? 26.03.12, 06:54
                prof.tarantoga napisał:

> NSZZ Solidarność ?
                > To Ci co sprzedaja pieczywo wiejskie domowe przebrani za górali tak ?

Przede wszystkim, to te różne Guzikiewicze itp., na bardzo wysoko opłacanych etatach w jeszcze dychających zakładach pracy.
                Oszuści-złodzieje, którzy owinięci w białe szmaty z czerwonym napisem solidarycą (jak długo jeszcze będą profanować ten Święty Symbol?!), przy byle okazji jeżdżą na zadymy do Warszawy, palić opony w Centrum.
          • kmdr_rohan Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:43
            Dzięki!
            Mój ulubiony Lem.
            • deck5 Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:45
              Gdyby Lem przewidział jak potoczą się losy jego Ojczyzny,zapewne zajął by się inną tematyką.
              • kmdr_rohan Re: Elektorat PiSu 25.03.12, 18:52
                Nie znasz twórczości Lema, więc nie snuj swoich wizji na jego temat. To tak w ramach nauki pokory.
      • koloratura1 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 26.03.12, 06:29
        flipvert napisał:

> Troche jeszcze za wczesnie na przeklamywanie rzeczywistosci.

No, coś Tyyy...?!
        Do najbliższych wyborów - wprawdzie - jeszcze parę lat (do PE - 2014, do Sejmu i Senatu - 2015), ale trzeba działać z wyprzedzeniem; przecież nie można dopuścić do siódmej /ósmej z kolei przegranej!
    • Gość: GTPRESS Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... IP: *.c3-0.80w-ubr1.nyr-80w.ny.cable.rcn.com 25.03.12, 17:57
      moja kieszen od 1989 r. jest dziurawa, skarpetki tez maja dziury....... no i te szczeliny w asfalcie bez asfaltu sa problemem, jaja w proszku sa bez jaj, czym to posolic? piaskiem?
      • Gość: Misiek Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 20:04
        Rozumiem, że przed 1989 były pełne? A kto był w pariii - ty czy rodzice?
        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:09
          Moi Rodzice pochodzili ze Lwowa.Przeżyli sowiecką gehennę.W naszym domu słowo Polska wymawiało się z należną czcią.Ja zostałem wychowany w duchu patriotycznym.Brzydziłem się od najmłodszych lat sowieckimi marionetkami.
          • joly.roger Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:06
            deck5 napisał:

> Moi Rodzice pochodzili ze Lwowa.Przeżyli sowiecką gehennę.W naszym domu słowo P
            > olska wymawiało się z należną czcią.Ja zostałem wychowany w duchu patriotycznym
            > .Brzydziłem się od najmłodszych lat sowieckimi marionetkami.

No dobra, ale akurat nie Ciebie pytałem. Masz sraczkę internetową i musisz odpowiedzieć na każdy post? Czy płacą Ci od sztuki?
      • 0721x Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 26.03.12, 07:39
        wyjedź na Kubę lub Koreę Północną tam jest jak 89 albo i gorzej
    • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:23
      Ograniczę się do punktu szóstego.Tak,jeżeli choć śladowo znasz historię Polski,nie zadawał byś tak tendencyjnych pytań.
      • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:25
        Przepraszam, że ja. Świetna odpowiedź. Wiele mówiąca o odpowiadającym.
      • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:25
        Historia to niech sie historycy zajma.Politycy maja budowac lepsze jutro.Z kosciolem pod reke nie da sie tego zrobic.
        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:30
          Myślę,że tysiącletnie doświadczenie naszej Ojczyzny jest wystarczającym argumentem.
          • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:40
            Historia uczy jednego. Że jeszcze nikogo, niczego nie nauczyła. Przynajmniej w tym kraju.
            • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:41
              Zwłaszcza tych,którzy jej nie znali.
              • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:44
                A tych którzy ją znali, czego nauczyła?
                • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:46
                  Pokory.
                  • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:51
                    Jakiś przykład, czy tylko tak sobie zmyślasz?
                    • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:59
                      Po prostu znam historię ostatnich dziesięcioleci z autopsji.Byłem świadkiem wielu wydarzeń,które miały wpływ na dzisiejszy kształt państwa.Wielu poswięciło swoje kariery zawodowe,zdrowie,a nawet życie po to tylko,by słowo- Polska brzmiało dumnie.Na pewno nikt nie przypuszczał,że zaczną naszą Ojczyznę rozmieniać na drobne.....
                      • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:02
                        Jeszcze raz, napiszę powoli. Przykład?
                    • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:09
                      Nie należę do fantastów .Wszystko co przeżyłem i w czym mam doświadczenie,każe mi twierdzić,że w społeczeństwie o tradycjach katolickich walka z Kościołem jest skazana z góry na przegraną.
                      • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:12
                        Widzę, że odpowiadanie nie natemat opanowałeś. Niech zgadnę. Jesteś politykiem?
                        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:18
                          Może Cię rozczaruję.Nie jestem politykiem.Właściwie polityka jest dla mnie odrażającym elementem codzienności.Jednak nie mogę być obojętnym na oczywiste manipulacje społeczeństwem,zwłaszcza jego młodszą częścią w imię własnych interesów partyjnych
                          • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:25
                            Och, jakiś Ty wrażliwy. A w imię czego społeczeństwem manipuluje kościół katolicki, którego tak zażarcie (za żarcie?) bronisz?
                          • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:52
                            Hola mój Panie !
                            A czyz z takowa manipulacja nie mielismy doczynienia dzis w samo południe na rynku rzeszowskim ?

Rozumiem, ze odpowiesz że nie bo oni bronili wiary w Polsce... tak ?
                            • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:56
                              Nie potrafię sie do tego odnieść.Nie znam sprawy.
                              • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:00
                                Jak to nie znasz!
                                Wypowiadasz sie w wątku dotyczacym dzisiejszego eventu pisu na rynku rzeszowskim i nie przeczytałes artykułu pod którym toczy sie ta dyskusja ?
                                To o czym my tu rozmawiamy ?
                                • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:07
                                  Nie wierzę w to co piszą.Może precyzyjniej.Sam miałem kiedyś do czynienia ze "ścierwem"propagandowej nagonki.Dlatego ocena jednego żródła nigdy nie jest dla mnie miarodajna.
                                  • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:13
                                    Jasne !
                                    To wszystko fotomontaż i wroga działalnośc antykatolicka, wynaradawianie i takie tam inne przestepstwa...

smich na sali..:)
                                    • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:14
                                      Śmiej się zatem,podobno to bardzo zdrowe.
                                      • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:22
                                        Co czynię, bo jak tu nie uśmiechnać sie na tak zapalczywą polemikę.
                                        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:34
                                          Dobrze,że użyłeś stosownego określenia.Polemika jest czymś godniejszym niż kłótnia,nawet ta zapalczywa polemika,bo rządzący woleli by widzieć naród skłócony...
                                        • eggerger Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 26.03.12, 10:34
                                          Nie wiem, czy ktoś
                                          nafaszerowany bogoojczyźnianymi
                                          hasłami i Lema nie.znający,
                                          /wyklikał w Wiki?/,
                                          warty jest dyskusji?
                      • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:16
                        Nie jest.Przykladem Rewolucja Francuska.
          • Gość: sths Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 18:54
            Wystarczającym argumentem przeciw.
      • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:45
        deck5 napisał:

> Ograniczę się do punktu szóstego.Tak,jeżeli choć śladowo znasz historię Polski,
        > nie zadawał byś tak tendencyjnych pytań.

A co powiesz o historii Czech ? Albo Niemiec, Anglii, Holandii, Szwecji i jeszcze paru innych krajów których pozycja KK jest słaba lub żadna ? Hę ?
        Rozumiem, ze to biedne, zacofane kraje które sie nie rozwinęły bo "pogoniono" oficjeli KK.
        Coś mi mówi że jest odwronie. A Tobie ?
        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:52
          Pracowałem ponad dwa lata w Czechach,zdążyłem poznać ich mentalność.Byli zawsze pod przemożnym wpływem kolejnych okupantów.Przed wojną byli wiernopoddańczy wobec Niemiec,po wojnie bez reszty poddali się sowieckiemu dyktatowi.Na wzór sowietów pozamykali kościoły,nawet podobnie jak oni zamienili je na magazyny.Każde komunistyczne święto było czczone bardziej niż w ZSRR.Polska to nie Czechy.Tu zawsze dbało się o dobro Ojczyzny.O jej niezakłamany wizerunek.
          • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:57
            A Anglia, Niemcy, Szwecja ?
            Na te przykłady tez masz taką "propagandową" wypowiedź ?
            przypomne że kościoły zamykano nie tylko w CCCP.

Moje pytanie tyczyło czegoś innego. Czy nie zauważasz że ta ścisła "więź" z kosciołem katolickim raczej nie sprzyja rozwojowi społeczeństwa ?

Doprawdy nie zauważasz tego ?
            • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:02
              To zależy co uważasz za ROZWÓJ.Czasem dotyczy to jedynie dóbr materialnych.Ale to jeszcze nie rozwój.
              • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:11
                Nie tylko! Społeczny, kulturalny. Nauka, sztuka i gospodarka też. To składa się na rozwój.
                Poza tym cóz złego w w rozowju materialnym ?
                Czy Pan bóg nie dał nam Ziemi bysmy korzystali z jej zasobów ? I ze swojego rozumu ?
                • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:13
                  Tak,Pan Bóg dał nam ziemię we władanie,ale wszystkim ją dał....
                  • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:17
                    Wszystkim ? A wiec też zydom i masonom i ateistom.

A pzoa tym skoro dął wszystkim "niby po równo" to dlaczego biskupi mieszkaja w pałacach a ich wierni czesto nie maja na chleb. He ?
                    • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:30
                      Kiedy Bóg przekazał ziemię we władanie ludziom ateizm był formą nieznaną.Ale poważnie.Uważam,że biskupi zbytek jest godny potępienia na równi z luksusem podróżowania naszego premiera kilka razy w tygodniu samolotem.Czy wiesz ile taka podróż kosztuje?Na pewno trochę więcej niż "miesięczny'.A nasz premier jest głową rządu bądż co bądż biednego kraju.
                      • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:36
                        Czyli, ze jak jest ?
                        Czy twierdzisz że skoro ateizm był nieznany to znaczy, że ateiści nie maja prawa do Ziemi ?
                        Skąd pewnośc ze Adam i Ewa nie byli ateistami ?
                        A Bóg był dla nich takim miłym wujkiem co pozwalał im pomieszkac w raju ?
                        • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:46
                          Nie kwestionuję prawa ateistów do godnego współistnienia obok wierzącej części mieszkańców ziemi.Odnosząc się do Adama i Ewy.Myślę,że Bóg nie stworzył ateizmu(a więc ateistów)..Człowiek jest istotą przekorną.Wielu wykreowało się na nich,więc jeśli uważają,że to pomaga im w osiągnięciu szczęścia?
                          • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:03
                            Dając im wolną wolę poniekąd stworzył równiez i tych co w niego nie wierzą.
                            Bo rozumiem, ze przymusu nie ma ?
                            A co z buddystami, hinduistami i innymi ? Czy ich stworzył Bóg czy też nie ? Jak sądzisz ?
                            • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:22
                              To oczywiste...Od stworzenia upłynęło wiele czasu,a chwała była wznoszona w wielu religiach,które jak języki etniczne rozwijały się w sposób niezależny.
                              • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:37
                                Więc nie narzucaj innym swojego zdania !
                                Nie uważaj siebie i swoich poglądów za jedynie słuszne !
                                Bo tak naprawde nie wiesz co jest prawda a co fałszem.
                                Nie nauczaj wieć i pozwól by każdy żył swoim życiem. Wtedy Ciebie też nikt nie bedzie osądzał za Twój światopogląd.
                                Ty twierdzisz że Polska moze byc tylko katolicka i wierna kościołowi. Ja sie z tym nie zgadzam a poniekąd Ty to samo mówisz w swoich odpowiedziach o równości praw dla wszystkich.
                                I niech tak pozostanie.
            • Gość: 188888 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.12, 21:07
              Dorzuć jeszcze Zambię leszczu. Historii nie zmienisz i nie doszukuj się analogii z innymi krajami.
              "Niezależne" media skutecznie starają się wyeliminować instytucję kościelną im niewygodną a wy jesteście często nieświadomie nakręcani przez nie, stajecie się ich narzędziami. Nie bardzo rozumiem skąd taka walka przeciw.
              Co takiego się stało, że nie ma złośliwości na temat podwyżek, większych podatków czy pracy praktycznie do śmierci.
    • kociewiak2 Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... 25.03.12, 18:49
      .trzeba byc politykiem a nie ,,papuga,,gadajaca bo tak kazal pan prezes.Do kieszeni podatnikow najwiecej zaglada kosciol katolicki...
      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:53
        Gdyby nie Kościół Katolicki,kto wie czy nie stał byś dzisiaj w kilometrowej kolejce po pół kilo kaszanki.
        • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 18:57
          Jasne. I kto wie, czy gdyby nie kościół katolicki, nie miałbyś pryszczy. Świetna argumantacja, Księże Proboszczu. Trochę z du.y, ale świetna.
        • potykacz Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:07
          I był bym bogatszy o jakieś 25 mld zeta plus kilka mld rocznie na uczelnie KK, szkoły KK fundusz kościelny, ulgi podatkowe, darowizny i zniżkowe sprzedaże gruntów etc etc.Starczyło by na kaszankę.
          • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:13
            Cóż,czego się nie robi dla dobra tego Kraju.Drobne poświęcenie Ci nie zaszkodzi.Tym bardziej,że nasze Państwo i tak nie wywiązało się z obietnicy zwrotu wszystkich dóbr zagrabionych Kościołowi w okresie mrocznej komuny.
            • kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:20
              Bo tylko kościół katolicki wart jest zwrócenia tych dóbr. Wszyscy inni - nie bardzo. Piękny przykład mentalności Kalego.
              • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:35
                Kościół to bardzo szerokie pojęcie.Jeśli przyjmiemy,że to tylko instytucja,burzy się w nas krew na wiadomość jaką to dysponuje własnością,ile dóbr w jej ręku.Nie każdy sobie zdaje sprawę ile kosztuje utrzymanie takich dóbr.Państwo dokłada się do remontów wiekowych budowli tylko w wypadku klasy zerowej zabytków.Nie będę rozwodził się w szczegółach.Jednak pielęgnacja zabytków świadczy o szacunku dla dóbr kultury.Na tym powinno nam wszystkim zależeć,nie tylko wierzącym,a ci właśnie ponoszą największe ofiary na ratowanie naszego wspólnego dobra.Działalność charytatywna również wymaga środków.To są tylko te główne aspekty-często nie dostrzegane przez zaślepionych,bądż nieświadomych krytyków duchowieństwa.Zazwyczaj są to ludzie,którzy nie mają zielonego pojęcia o rzeczywistości.Powtarzają jak wyuczone papużki zasłyszane tekściki dziennikarzyn np.z "Wyborczej"
                • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:45
                  Stac ich na te renowacje bez pomocy panstwa.Wystarczy popatrzec,ile buduja.
                  Nie chodzi o to,co maja,ale jak weszli w posiadanie tego majatku.
                  Wiesz np.jaki byl powod wprowadzenia celibatu?Podpowiem ci tylko,ze ma to wiele wspolnego z chciwoscia kosciola.
                  • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:50
                    Oczywiście,że celibat ogranicza nie tylko przyziemną chuć,ale pozwala na bardziej autonomiczne zarządzanie dobrami.Jednak w obecnej rzeczywistości ten drugi aspekt jest już chyba nieaktualny.
                    • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:54
                      Chyba jednak wciaz jest.
                      I ten drugi aspekt jest w zasadzie glownym i jedynym.
                      Przeciez jakikolwiek majatek zgromadzi ksiezulo(taki np.Jankowski),to nie podlega on dziedziczeniu.Przez nikogo.Oprocz kosciola.

• kmdr_rohan Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:56
                      Nie sądzisz, że jeśli kogoś nie stać na utrzymanie swych dóbr, powinien się ich pozbyć, a nie żądać jeszcze więcej od ogłupianego społeczeństwa i posłusznych rządów? czy takie postępowanie jest moralne?
                      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:04
                        Gdyby to chodziło wyłącznie o dobra,to owszem można by się ich pozbyć(pytanie komu je przekazać?).Wszak to wiekowe budowle,do których na okrągło się dokłada.Nie nadają się na hotel,a na teatr?Skąd biedne,zadłużone państwo miałoby na to znależć fundusze.A tak utrzymują to w większości wierni przy niewielkim wsparciu urzędów miast,czy gmin.
                        • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:25
                          Przekazac panstwu.
                          Postawic budke z biletami przy wejsciu i przeznaczac te same fundusze,ktore dostawal kosciol:)
                          • Gość: 1 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.12, 21:10
                            Ok, ale kasa dla kościoła.
                            Tak jak z autostradami jest. Droga wybudowana za pieniądze podatników, na podatników ziemi a zyski płyną do prywatnej kieszeni. Czemu nie protestujesz? Czemu media nie piszą sarkastycznie o tym?
                • joly.roger Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:13
                  Szczególnie wzruszyła mnie troska o te tereny które odzyskały zakony za ćwierćdarmo, żeby natychmiast je sprzedać 10x drożej. Przy pomocy ubeków notabene których w tym przypadku jakoś ks. Isakowicz nie ścigał (bo jakby się odezwał to by do końca świata ewangelizował murzynów w Burkina Faso)
                  Istnieją tylko 2 możliwości - albo KK i zakony to idioci i należy ich ubezwłasnowolnić, bo przecież idiotom nie można dawać do ręki wielomilionowego majątku, albo to złodzieje, których co prawda nie da się wsadzić do więzienia, ale na pewno złotówki z państwowych pieniędzy nie powinni dostać
                  • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:18
                    Państwo to my wszyscy.Kościół to wierni.Nie chcę bawić się w statystyki,ale ilość chrztów nie odbiega w znaczącym stopniu od ilości urodzonych dzieci w Polsce.O czym więc mówimy?
                    • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:23
                      Ja tez bylem ochrzczony.Mialem rok i nikt mnie o zdanie nie pytal.
                      Teraz juz sie wypisalem.Zadna z moich dwoch corek nie jest i nie bedzie przeze mnie ochrzczona.
                      Kiedys ten temat wygladal tak,jak mowisz.Czasy sie jednak zmieniaja.
                      Ksieza nawet bekarty(ich termonologia)chrzcza,co kiedys bylo nie do pomyslenia.Teraz maja bardziej...biznesowe podejscie.
                      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:29
                        Ja co prawda byłem ochrzczony w trzecim miesiącu życia-też nie miałem możliwości wypowiedzieć się uprzednio co o tym sądzę.Moi obaj synowie również zostali ochrzczeni nieświadomie.Jednak z tego powodu nie czujemy się napiętnowani.
                    • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:49
                      deck5 napisał:

> Państwo to my wszyscy.Kościół to wierni.Nie chcę bawić się w statystyki,ale ilo
                      > ść chrztów nie odbiega w znaczącym stopniu od ilości urodzonych dzieci w Polsce
                      > .O czym więc mówimy?

I tego sie trzymajmy ! Państwo to my OBYWATELE a nie wierni. Kościół to wierni i niech tak zosrtanie. jest jeszcze kościoł instytucjonalny który rości sobie prawo do bycia państwem w państwie.
                      Ilosć chrztów wynika nie ze znajomości wiary a z TRADYCJI która sie ukształtowała. Podobnie jak chodzenie do kościoła.
                      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:54
                        Kultywujmy więc tradycję.Bo to nasza,polska tradycja.
                        • prof.tarantoga Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 21:03
                          Kto chce niech kultywuje. Nikt tego nie zabrania.
                          Ale nie zmuszajcie wszystkich uczestniczyli w tym a przede wszystkim płacili za to "kultywowanie".
                    • joly.roger Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:13
                      deck5 napisał:

> Państwo to my wszyscy.Kościół to wierni.Nie chcę bawić się w statystyki,ale ilo
                      > ść chrztów nie odbiega w znaczącym stopniu od ilości urodzonych dzieci w Polsce
                      > .O czym więc mówimy?

O przemożnym, wręcz histerycznym strachu kościoła przed podatkiem kościelnym (który nawet nie miałby być dodatkową daniną, a powinien) Bo wtedy okazałoby się ilu Polaków katabasom figę pokazuje. Dorosłych i świadomych ludzi nie niemowlaków. aha - w statystyki się pobaw, zamiast pieprzyć co ci się wydaje - bo aż się zdziwiłem ilu moich znajomych nie chrzci dzieci, bo nie chcą przechodzić upokorzeń przed katabasem.
                      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 22:26
                        Pozostaje mi "pogratulować "takich znajomych.Za komuny też wielu wstępowało do ZMS-u
                        • eggerger Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 26.03.12, 10:52
                          Kolejny Kleryk
                          przysłany na forum.
                          Oprócz Brewiarza
                          nie przeczytał
                          żadnej książki.
            • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:25
              Oddali im wszystko z nawiazka.Nawet to,co zabrali Bismarck i car.
              Ciekawe w jaki sposob kosciol ureguluje swoje dlugi wynikajace z ich czynnego poparcia dla rozbiorow?
              Czu moze za Targowice tez my im mamy zaplacic?
              Nie kpij sobie.
    • Gość: d Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... IP: *.net.stream.pl 25.03.12, 19:37
      GDYBY blaszczak byl premierem a kaczynski prezydentem by bylo wszystko za darmo nawet w kosciele czemu ich nie wybrali wszedzie wszystko drozeje jest bylo i bedzie obojecie jaki rzad bedzie w POLSCE to bedzie drozec
      • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:44
        To oczywiste,że drożyzna będzie postępowała w sposób bardzo dolegliwy dla przeciętnego obywatela.Jednak związaliśmy się z wspólnotą,która nie zważa na nasze opóżnienie w stosunku do bardziej rozwiniętych krajów zachodnich.Cierpienia naszego społeczeństwa są im obojętne,a wiernopoddańcza postawa premiera na rękę.Zwłaszcza,że ten premier tez wietrzy interes w takiej postawie.
        • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:51
          Juz wiem,tys jest prezes!
          Domyslilem sie po twoich sliskich komentarzach pelnych niedopowiedzen a pozbawionych jakiejkolwiek wartosci merytorycznej.
          Wygralem cos?Pierwszy zgadlem,wiec cos mi sie nalezy.
          • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 19:58
            Chybiony.Nawet nigdy nie byłem zwolennikiem prezesa.Owszem,podobała mi się postawa jego ś.p. Brata.Ale nie bardzo mogłem się zgodzić z jego uległością wobec sugestii Jarosława.
            • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:20
              Eee tam.Tylko tak mowisz zeby mi nagrody nie dac:)
              • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:25
                Cenię polemikę,ba nawet kłótnię.Bo dobro Polski wszystkim nam powinno leżeć na sercu.Jednak na specjalną nagrodę niestety nie mam funduszy.
                • flipvert Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:27
                  Kosciol zagarnal?
                  Zartuje oczywiscie:)
                  Szacunek dla ciebie za kulturalna dyskusje(moze troche malo merytoryczna,ale bylo milo).
                  To nieczeste na forum.
                  Ja musze leciec,bo mi dzieci placza.
                  • deck5 Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze 25.03.12, 20:30
                    Dzięki za rozmowę.Cześć.
        • Gość: potykacz Re: Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kiesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 19:56
          A uzgodniłeś to z biskupami ? Bo jakoś bez obrzydzenia biorą kasę z dopłat dla rolnictwa jak też na projekty unijne ( remonty obiektów itp) za pośrednictwem i szczodrą pomocą lokalnych władz samorządowych. Ładnie to gryźć rękę która daje???
    • Gość: pojemność 2400 Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 21:09
      Na rynku pojawili się wszyscy działacze PISu z całego województwa. Przyszła siła chłopa i blondyna. Brakowało banity Traktorzysty i schizmatyków Kazimierza Jaworskiego, Mieczysława Golby i Kazimierza Ziobro. Ale był Rzuk i Farbowany Tupecik El Presidente.
      Kibice nie dotarli. Będą chyba wyrzucać za brak klakierów.
    • totapis500 Błaszczak: Rząd coraz głębiej sięga do kieszeni... 25.03.12, 23:45

Nich ten przemądrzały bydlak przyzna się ile oficjalnie zarabia i dlaczego tak dużo niech pokaże co w swoim życiu dla ojczyzny zrobił,on jaki cała wataha darmozjadów z PiS robią tylko;pochody,manifestacje,miesięcznice,odwołują i wetują,kto im płaci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka