Dodaj do ulubionych

Kłopoty Promaru

IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 20:33
zaczyna się plajat prywatnych szkół, tutaj doszło do przeinwestowania, i
teraz domino juz poleci, drugi to tyczyński wssg, też juz jest bankrutem, jej
rektor przeionwestował, studentów niewielu i koleina szkoła do zamkńięcia,
ciekawe, kto następny kaszuba czy ktoś inny?
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 20:38
      słyszałem, miałem swoją córkę tam posłać, ale lepiej niech studiuje na wsiz, to
      pewniejsze i trwalsze
      • Gość: zdziwiony Re: Kłopoty Promaru? IP: *.man.rsk.pl 17.06.04, 00:04
        Myślę,że Promar sobie poradzi. Większy budynek, większe moce przerobowe, a
        także dobra opinia i prestiż - to mocne stony tej szkoły. Kwestia tylko czasu,
        nie można przecież z jednorocznego czesnego uzbierać kwot na spłatę wszystkich
        zadłużeń, to musi trochę potrwać. Wystarczy aby szkołę było stać przynajmniej
        na obsługę zadłużenia. Przykro tylko, że Wyborcza chce im dokopać. Chyba nie
        dostali kasy od Promaru. Niedługo okaże się, że Wyborcza pobiera haracz od
        firm - jak zapłacisz to cię nie obsmarujemy a może nawet pomożemy, jeśli
        niezapłacisz to masz przechlapane.
        • Gość: bylybkursant Re: Kłopoty Promaru? IP: *.rzeszow.um.gov.pl / 195.117.156.* 17.06.04, 13:26
          Bardzo madrze mowisz, zreszta gazeta zawsze maiala takie artykuly zeby tylko
          dokopac komus jest to bardzo dobra szkola i ja bylem uczstenikiem kursow tej
          szkoly. Jest do bradzp dobra szkola i dalej tak twierdze, budynek maja teraz
          imponujacy i ciesze sie ze udalo sie go postawic bo warto bylo i ms;le ze warto
          bedzie. Mam nadzieje ze szkola wyjdzie z klopotow finansowych i nie przestanie
          ksztalcic ludzi jezykowo czego im z calego serca zycze

• Gość: asprokol Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.mm.pl 16.06.04, 21:24
      Obawiam się że taki artykół to gwózdz do trumny tego przedsięwzięcia -
      gratulacje...
      • Gość: Maggi Re: Kłopoty Promaru IP: 82.177.98.* 17.06.04, 15:24
        Oni są drudzy w kolejce. Zapytajcie co słychać w Resovii. Tamci przerabiają to
        już trzeci rok, tylko nikt nie napisał o tym jeszcze. Pensje nie płacone, ZUS
        nie płacony latami i..... zresztą zajrzyjcie na wokandę sądową.
    • Gość: lobo Re: Kłopoty Promaru IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 16.06.04, 21:28
      Bucha ha. Liczył na Ciesielskiego, to się przeliczył, nie on jeden.
      Ja liczę dni Ciesielskiego, ale w rządzie.
      • Gość: Nauczyciel Re: Kłopoty Promaru IP: *.man.rsk.pl 16.06.04, 23:14
        Szkól językowych jest za dużo. W każdej Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej
        jest specjalność językowa, namnożyło się kolegiów nauczycielskich.
        Rynek wreszcie zaczyna działać.
    • Gość: Samanta Re: Kłopoty Promaru IP: 82.177.98.* 17.06.04, 16:30
      A wiecie jak to z Resovią jest? Też przeinwestowane.Ale w innym stylu. Czy o
      tym ktoś pisał?
      • Gość: KRN Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:21
        NIGDY NIE SPADNIE!
    • Gość: greg Re: Kłopoty Promaru IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 20:57
      Z tego co wiem to wykonawca nie wywiązał się w pełni z umowy. Sale wykładowe
      miały być wyciszone a w tej chwili każdy kto prowadzi zajęcia przy użyciu
      sprzętu audio jest słyszany w całej uczelni - to ma być spełnienie warunków
      technicznych budowy - to raczej wykonawca odwalił fuszerkę i moim zdaniem
      powinien dość słono za to zapłacić.
      Jeśli część wykładowców w ośrodkach zamiejscowych nie ma wypłaconych pieniędzy
      na czas to po części sami są sobie winni bo zobowiązani są do przypominania
      kursantom o zaległych wpłatach - a jeśli nie wszyscy w terminie płacą (jak
      wiedzą że nie zapłacą to po co się zapisują) to z czego szkoła ma zapłacić
      nauczycielom. Nie mówiąc o tym że pomimo zapisów w umowach część kadry Promaru
      pracuje u konkurencji - co jast złamaniem warunków.
      Może inwestycja jest dua, ale dla szkoły która chce istnieć w psrzyszłości
      standard kształcenia musi być wysoki i sądzę że ta inwestycja wcale nie okaże
      się porażką, tylko jeszcze bardziej umocni pozycję Promaru.
      • Gość: re Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:19
        jeżeli część kadry pracuje u konkurencji to chyba daje to do myślenia, czyż nie?
        • Gość: s Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:04
          • Gość: s Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:07
            ja w kazdym razie nie place kolejnej raty, chcecie skonczyc jak klienci
            splajtowanych biur podrozy to placcie tylko sie nie dziwcie jak zostaniecie z
            reka w nocniku po oplaceniu czesnego... nie bede sie skladal za wybujale
            ambicje jakiegos faceta
            • Gość: dyrektor Re: Kłopoty Promaru IP: *.srubex.com.pl / 195.117.241.* 18.06.04, 09:44
              a ja studiowałem w promarze i mam teraz bardzo dobre stanowisko a wy uczcie sie
              na Wsizie i gińcie w masie niedokształoconych studentów bez pracy albo
              pracujących na czarno w uni europejskiej...
              a tak nawiasem mówiąc kadra Promaru to najlepiej wykształceni fachowcy i jeżeli
              któryś z nich zwątpił w sukces promaru i podcina skrzydła prężnej firmie za
              pomocą plugawych i niekonkretnych artykułów w gazecie to niech idzie zarabiać
              gdzie indziej a nie szarpie imię dobrej firmy która wszystko robi żeby
              rzetelnie przygotować swoich studentów i kursantów
              poza tym autorka tego paszkwila nie zna za bardzo zasad dziennikarstwa i pisze
              takie bzdury nie poparte faktami że szkoda słów wogóle na jakiekolwiek
              komentarze
              jeśli chce zrobić dobry reportaż niech się umówi z prezesem Promaru na wywiad i
              rozwieje swoje wszystkie wątpliwości zamiast psuć imię porządnej firmy
              pogłoskami i niekompletnymi danymi uzyskanymi z niewiadomych źródeł
              wszystkim polecam promar bo to porządna i rzetelna firma wywiązująca się ze
              swoich zobowiązań pod każdym względem, chwilowe kłopoty nie mogą być podstawą
              do jakichkolwiek sądów i skazywania firmy na upadłość nawet wirtualnie i w
              domysłach !!!
              • Gość: bez_kompleksów Re: Kłopoty Promaru IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 13:21
                a łyżka na to nie możliwe...
          • Gość: blue Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:04
            Znam te szkole od ponad szesciu lat.Sama uczylam sie 3 jezykow obcow od dziecka
            i umiem rozroznic dobry poziom nauczania od przecietnego.Do promaru poslalam
            moje dziecko,bo na kursach w innym szkolach niczego juz nie potrafili nauczyc,
            jak sami zreszta twierdzili. W Promarze jednak bylo sie czego uczyc i
            umiejetnie nadrobic braki z innych miernych szkolek. Dzieki Promarowi moje
            dziecko studiuje teraz anglistyke i wszystkim bede polecala te szkole ze
            wzgledu na wysoki poziom nauczania. Gazeta Wyborcza przedstawila szkole w
            bardzo negatywnym swietle zamiast starac sie na swoich lamach pomoc
            wartosciowej placowce! A wykonawcy rzeczywiscie spartaczyli, bo kazdy moze sie
            przekonac jakie "dzwiekochlonne"scianki wykonali, wiec nie dziwie sie, ze nie
            dostali za to pieniedzy. Swietny dyrektor, znakomita kadra i zamiast im pomoc,
            to sie wykancza? My Polacy tylko to potrafimy najlepiej, a potem placzemy, ze
            na Podkarpaciu brak uczelni na poziomie.
      • Gość: ja Re: Kłopoty Promaru IP: *.enformatic.pl 21.06.04, 23:26
        piszesz jakby ci Rydzik zapłacił żebyś gadał - dokladnie to co chce aby ludzie mysleli. stuknij sie i pomysl czy bylbys taki przekonany o "czesci swojej winy" gdyby tobie nie wyplacili pensji?
        kolejna ofiara propagandy rydzikowskiej (choc nie pamietam aby kształcil adwokatow)
    • Gość: greg Re: Kłopoty Promaru IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 14:21
      Niestety ale w Polsce praca na etatach kilku uczelni jest plagą. U mnie na AE w
      Krakowie większość wykłada na prywatnych uczelniach a AE głupia płaci za nich
      ZUS i inne - to jest porąbane bo wtedy ci wykładowcy na własnej uczelni się nie
      przykładają do pracy tylko robią pod nią podkopy. Moim zdaniem część
      pracowników jest zachłanna dlatego pracuje u konkurencji. Założe się że jeśli
      byłyby w Krakowie jakieś studia magisterskie na prywatnej uczelni to by
      przejrzeli dopiero na oczy. Ale zawsze musi być ten ktoś kto przez to traci. To
      co wiem odnośnie Promaru to są wiadomości pochodzące od jednego z wielu
      szeregowych pracowników Promaru i pomimo że też w pełni wszystko wobec tej
      osoby nie zostało jeszcze w pełni uregulowane (płatności) to rozumie zaistniałą
      sytuację i stara się pracować pomimo tego normalnie. Ale Ci pracownicy którzy
      kopią dołki w tej chwili czują się na tyle pewni bo na językoznawców w tej
      chwili jest strasznie duże zapotrzebowanie a za kilka lat jak języki w Polsce
      staną się na tyle powszechne (języki są jednym z najbardziej obleganych
      kierunków) to znacznie spadnie zainteresowanie nimi i ciekawe co wtedy zrobią?
      Będą chcieli wrócić do Promaru? W krakowie w tej chwili jest tak osra
      konkurencja pomiędzy szkołami prowadzącymi kursy że przy centrum każde
      skrzyżowanie jest obstawione przez osoby z ulotkami szkół - u was jeszcze nie
      jest tak źle bo przez centrum przejdziecie spokojnie.
      Uczelnia na której kończyłem licencjat została zamknięta przez MEN ale pomimo
      upływu 2 lat więcej tam się nauczyłem niż w tej chwili na AE bo zajęcia w
      grupach np. po 40 osób to nie to co w tej chwili 200 osób na wykładzie a na
      egzaminach dochodzi do 300 osób - normalna masówka - fabryczka magistrów i
      tylko tyle bo stwierdziłem że po jej ukończeniu obowiązkowo muszęjeszcze zrobić
      doddatkowy kurs bo tak to całe 5 lat będzie zmarnowane.
      Sądzę że większość prywatnych uczelni kształci znacznie lepiej i ich kadra
      znacznie bardziej przykłada się do zajęć dlatego sądzęże Promar i tak wygra
    • Gość: car Re: Kłopoty Promaru IP: *.krak.tke.pl 18.06.04, 15:35
      to nie jedyna uczelnia z problemami...
    • Gość: yyyy Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:10
    • Gość: pracownik Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:19
      Wypłacać pensję,chcę jechać na wakacje
    • Gość: poinformowany Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:46
      Sprawa PROMARU nadaje sie do prokuratury.Wykonawca zrobił budynek zgodnie z
      projektem.Natomiast Pan R. wymusił na wykonawcy olbrzymi upust,w trakcie
      realizacji inwestycji który położył firmę.Firma ta musiała ogłosić
      upadłość,zwolnić ponad 100 ludzi,stracić wszystko.Inwestycja nie była
      przygotowana,bo trzeba było oszczędzac.Za opóżnienie w oddaniu inwestycji Pan
      R.nie naliczył kar bo by zapłacił podatek dochodowy.Wolał dostac kilkaset
      tysięcy upustu,zupełnie bez uzasadnienia i bezprawnie.Ale cóż będzie pięknie
      mówił o etyce.uczciwośći i praworządnośći.Niestety nie swojej.
    • Gość: lingwistka Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 07:54
      Przedziwna ta szkoła ten PROMAR.Prowadzi ją człowiek który nie włada żadnym
      językiem oprócz polskiego.Jaka więc jest kontrola jakości nauczania? Poprostu
      zrobił sobie chłopina maszynkę do robienia pięniędzy,a reszta się nie liczy.
      • Gość: drogi Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 18.07.04, 11:07
        Jak zwykle My Polacy zawsze komuś zazdrościmy a szczególnie pieniędzy. Nawet
        pomysłu. A najbardziej temu co sie powiodło. A jak jak się być może "noga
        podwinie to go dobić". I taki nasz już narodowy zwyczaj. Oczywiście ja go nie
        popieram. A gdzie tu katolicyzm ,wiara itp.Wszak jesteśmy narodem
        katolickim.Być może szkoła przeżywa jakieś klopoty to my zamiast ręke podać to
        ja kończymy.Przeciż Pan R. zainwestował własne pieniądze a być może i własny
        cały majątek. I co z tego że nie zn języka.Do Europarlamentu kandydowali tacy
        co po polsku żle mówią.
        • Gość: Osjan Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:54
          O R. mam jak najgorsze zdanie i uważam, że swoich uczniów pozyskiwał nie zawsze
          w uczciwy sposób.
        • Gość: olek Re: Kłopoty Promaru IP: *.enformatic.pl 29.07.04, 21:46
          Mój "drogi" - Twoje i tym podobne wypowiedzi najwyraźniej świadczą o znikomej wiedzy o tym jak poważne są powinności dyrektora R. wobec jego pracowników. Z tego co wiem, pracownikom etatowym wypłaty pensji zostały wstrzymane na całe wakacje ,natomiast zobowiązania szkoły wobec nauczycieli sięgają po parę tysięcy na osobę za ostatnich kilka miesięcy pracy. Czy w takiej sytuacji też byłbyś taki wspaniałomyślny i twierdził że tu ktoś kogoś chce dobić. W gęście podania ręki rozumiem że z chęcią odroczyłbyś sam swoją wyplatę a jeszcze lepiej zrzekłbyś sie jej. Chciałbym to zobaczyć. Pamiętaj ze kazdy ma swoje rachunki do opłacenia i swoje plany ktore chce zrealizować. I tak uważam ze pracownicy Promaru jak do tej pory wykazali sie wielką doza cierpliwosci i zrozumienia, bo mogliby przecież swoich praw dochodzić w inny sposób (i mieli by do tego święte prawo). Wiec jesżeli juz zdecydowałeś sie napisac o zwyczajach i katolicyźmie Nas Polaków to właśnie to co się dzieję wokół Promaru i postawa pracowników wobec dyrektora R. budzi wielki mój szacunek. Można tylko pogratulować mu kadry która z nim pracuje - choć słyszac rózne opinie na jego temat nie sadze by kiedykolwiek zdał sobie tego sprawy. Ja w swojej firmie wiele bym dał aby mieć takich oddanych pracowników!
          W tym momencie najbardziej trafny uważam prosty i dosadny komentarz "pracownika" - niz dodać nic ujac. Zgadzam sie rowniez z "normalnym" -jest to zdroworazsądkowe podejscie do problemu i wiele z daje sie wytłumaczyc czytajac opinie "ja_też" - moze jest w tym jakies ziarnko prawdy. Tak czy inaczej nie jest to z pewnością problem <poprostu przeinwestowania> moj "drogi".
          P.S.
          Wystrzegaj sie mój "drogi" uogólnień, szczególnie typu <My Polacy zawsze komuś zazdrościmy a szczególnie pieniędzy>. Jest to żałosne stwierdzenie bo co najwyżej może świadczyć o istnieniu Twoich ciągotek do "zazdrości szczególnie pieniedzy". Na mnie nie licz!!!
      • Gość: multilingual Re: Kłopoty Promaru IP: 198.7.249.* 30.07.04, 20:06
        smieszna jestes lingwistko
        czy do kirowania szkola jezykowa trzeba plynnie mowic w innych jezykach? nic
        dalszego od prawdy. Dyrektor ma zachowac postawe lidera, inspiratora dla swoich
        pracownikow. On to bowiem ma wplyw na zatrudnienie pracownikow, w tym
        specjalistow od "human resources" zeby sprawdzali poziom instruktorow,
        specjalistow od finansow, budzetow itd
        To ze jest kiepskim planista to inna sprawa i teraz musi poniesc konsekwencje
        swoich decyzji. Opoznianie wyplat wynagrodzen jest rzecza tragiczna i
        niedopuszczalna. Pracownik jak i kazda firma kredytowa (bank etc) musi starac
        sie o pokrycie swoich naleznosci. Po pokryciu kosztow stalych (biuro,
        dotychczasowi pracownicy) reszte przeznacza sie na obsluge dlugu zewnetrznego,
        i tak to droga lingwistko dziala.
        Jesli masz jakies dodatkowe pytania, wal smialo..
    • Gość: normalny Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 00:58
      Nie rozumiem większośći komentarzy.Obywatel R. założył interes.Przeinwestował z
      własnej winy, i teraz mają wszyscy cierpieć tylko nie on.Za co ci ludzie którzy
      nie dostają pensji mają żyć.Oni nie oszukają innych i nie pójdą do sklepu i
      powiedzą że zapłacą po otrzymaniu pensji od pana R.Jak chcę mieć piękny budynek
      to wykładam własną kasę lub mam pewne pieniądze z kredytu,a nie póżniej robię
      wszystko kosztem innych.To jest obrzydliwe.Nie rozumiem jak tacy ludzie mogą
      patrzeć w lustro i widzą jeszcze siebie.
      • Gość: ja_też Re: Kłopoty Promaru IP: *.enformatic.pl 27.07.04, 21:44
        W pełni zgadzam się z powyższym postem "normalnego". Niestety, większość autorów postów nie za bardzo chyba orientuje się w dramaturgii i złożoności całej sytuacji (stąd komentarze typu "nie kopie się leżącego" itp) Pan R. na obecną sytuację "ciężo" zapracował swoją polityką prowadzenia firmy w ciągu ostatnich lat (a pewnie i od samego początku istnienia firmy). Pan R. zawsze na wszystkim się najlepiej znał, począwszy od obsługi klienta w sekretariacie, poprzez projektowanie grafiki, fotografię (?o zgrozo!) a na psychologii, marketingu, autoprezentacji, metodyce pracy skończywszy, nie wspominając już o znajomości języków (ojczystego i obcych). Pan R. zawsze wiedział wszystko najlepiej i zrobił wszystko najlepiej a ludzi - swoich pracowników lub osoby, które doraźnie świadczyły usługi w sposób najbardziej przedmiotowy, zgodnie z zasadą "wykorzystać ile się da, a potem zrobić w balona". W rezultacie, firma ta nigdy nie zmieniła swojego modelu zarządzania - tak jak była ręcznie sterowana na pocz. lat 90., kiedy to pan R. decydował o wszystkim w firmie zatrudniającej kilkunastu pracowników i prowadzących kursy dla kilkudziesięciu osób, tak też się dzieje do dzisiaj w firmie zatrudniającej kilkaset osób i prowadzących różnego rodzaju kursy w kilkunastu miejscach dla łącznie kilku tysięcy kursantów. Zupełnie jak w PRL-u gospodarka była ręcznie sterowana i jak tak dalej pójdzie finał będzie podobny. Inwestycja taka jak budowa własnego budynku jak soczewka tylko skupiła te wszystkie absurdy, które tą firmę do tej pory nękąły i były w niej wręcz na porządku dziennym. W normalnej firmie skończyło by się na zaciśnieciu pasa w krytycznym okresie spłacania kredytu, w Promarze, kredyt i inwestycja go rozłożył. Co więcej mimo ciężkiej sytuacji, wciąż przybywa nowych dzieł sztuki (?!) na korytarzach firmy.
        Radziłbym, gruntowną i autentyczną reformę systemu zarządzania i finansów oraz sprzedaż kilku nieruchomośći w Rzeszowie i nie tylko (sic!). Ponadto, chyba naj wyższy czas zreformować swój "balonowy" światopogląd i podejście do innych ludzi. Z tym będzie pewnie najgorzej - przecież lata praktyki nie mogą pójść w zapomnienie.
        • Gość: drogi Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 23:41
          Jezeli tak jest jak pisze "normalny" i "ja_też" to co innego.Jest to problem
          uczciwości w biznesie i poprostu przeinwestowania. Pozdrawiam.
          • Gość: blue Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:29
            Znam te szkole od ponad szesciu lat.Sama uczylam sie 3 jezykow obcow od dziecka
            i umiem rozroznic dobry poziom nauczania od przecietnego.Do promaru poslalam
            moje dziecko,bo na kursach w innym szkolach niczego juz nie potrafili nauczyc,
            jak sami zreszta twierdzili. W Promarze jednak bylo sie czego uczyc i
            umiejetnie nadrobic braki z innych miernych szkolek. Dzieki Promarowi moje
            dziecko studiuje teraz anglistyke i wszystkim bede polecala te szkole ze
            wzgledu na wysoki poziom nauczania. Gazeta Wyborcza przedstawila szkole w
            bardzo negatywnym swietle zamiast starac sie na swoich lamach pomoc
            wartosciowej placowce! A wykonawcy rzeczywiscie spartaczyli, bo kazdy moze sie
            przekonac jakie "dzwiekochlonne"scianki wykonali, wiec nie dziwie sie, ze nie
            dostali za to pieniedzy. Swietny dyrektor, znakomita kadra i zamiast im pomoc,
            to sie wykancza? My Polacy tylko to potrafimy najlepiej, a potem placzemy, ze
            na Podkarpaciu brak uczelni na poziomie.

• Gość: Kaacha Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 18:41
      Ja myslę że Promar doskonale sobie poradzi!!! Czyim kosztem? Naszym oczywiście!
      Juz kilka lat ucze sie w Promarze...i zdązylam juz poznac "kulisy" tej
      szkoły/firmy. Ceny kursów coraz wyższe ..przecietny klient tego nie
      zauważy..ale naciągają jak tylko mogą..na każdym kroku!!! Oszczędzają jak
      mogą...na rabatach, wpisowych...i tego typu drobnostkach! A najgorsze jest to,
      ze oszczędzają na lektorach i pracownikach...co odbija sie na jakości usług!!!
      Szczerze mówiąc spodziewalam sie tego!
    • Gość: policeman [...] IP: *.it / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 16:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: rafał Re: Kłopoty Promaru IP: *.wist.com.pl 06.08.04, 20:52
        Czy zapewnia najlepszą jakość usług? Nie wiem nie miałem okazji się przekonać.
        Wiem tylko tyle, że jeszcze w czerwcu zapisałem sie na kurs wakacyjny
        organizując sobie wakacje i kurs na prawko jazdy zeby wszystko mi pasowało. I
        co sie okazuje. W piątek tuz przed rozpoczęciem kursu dzwoni do mnie miła pani
        i informuje iz niestety kurs nie odbedzie sie poniewaz nie uzbierala sie
        odpowiednia liczba chetnych osob i moze w nastepnym turnusie za tydzien sie
        kurs rozpocznie. A dzisiaj ide do promaru i niestety pani mnie informuje ze
        kurs nie odbedzie sie poniewaz przeważnie(!) w sierpniu sie nie odbywa bo jest
        malo chetnych. No to ja sie pytam po co do cholery organizowac takie kursy jak
        wiadomo ze nie ma na to zapotrzebowania i jeszcze robic ludzi w balona.
        Ja za uslugi tej firmie juz podziekuje...
        • Gość: red Re: Kłopoty Promaru IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 22:57
          za to kursy wakacyjne w empiku sie odbywają
      • Gość: j_a Re: Kłopoty Promaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:35
        "policeman" Ty sam nudzisz!!! W jakąs kampanie reklamową sie bawisz, czy
        co?? :/ Pytasz: "jak można oszczędzać, dając komus rabaty?". Aż byś sie
        zdziwił! Sztucznie podwyższają ceny; rabaty to tylko przynęta i mobilizacja do
        wpłacenia raty w jak najwcześniejszym terminie. Dziś nikt nikomu prezentów nie
        daje. Takie czasy. A i rabat też nie jest za darmo! haha...musisz najpierw
        wpłacić wpisowe (bezzwrotne) kilka miesięcy przed nauką, to dostaniesz rabat na
        kolejne wpłaty na kurs, który i tak może nieistnieć...bo zabraknie raptem
        jednej osoby do utworzenia grupy!!!
        Druga sprawa: podałeś najniższą stawkę z wszystkich możliwych (8 zł). Tymczasem
        podczas przejścia na kolejne poziomy nauki (1 poziom = 60h), dopłacamy
        (średnio) kolejne 2 złote za godzine! I co? Nadal uwazasz ze robią komuś łaske,
        dając rabat? hehehe Oni calkiem dobrze na tym wychodza! A Ty możesz szczycić
        się tym, że dostałeś rabat...hahahah Myślisz, że ktoś jest tu głupi?
        Nie czepiaj sie więc bzdur i nie wciskaj ludziom kitu!

W jednym przyznam Ci rację: to lektorzy tworzą szkołę. Ale co powiesz na fakt,
        że niektórym z nich przez okres nawet kilku miesięcy nie wypłacali zaległej
        pensji? To dopiero oszczędna szkoła! hahahaa

A swoją drogą...wydaje mi sie, że albo jestes pracownikiem Promaru albo nieźle
        Ci zaplacili za napisanie tej notki! :) Za reklame przecież sie płaci :D :D :D
      • Gość: Kaacha Re: "policeman" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 16:47
        oj... żeby "policeman" łamał prawo?
        No nieładnie, nie popieram takiego zachowania !!!

Ale gratuluję postawy..zachował sie pan jak na polskiego policjanta przystało!:D

POZDRAWIAM :)

..i czekam z niecierpliwością na zapowiedziane szczegóły :D
        • Gość: :-) Re: IP: *.it / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:57
          podawanie Twojego adresu to lamanie prawa???? to po co go ujawniasz a pozniej
          zglaszasz watek do skasowania????? ja powiem tylko jedno na Twoja odpowiedz -
          ladnie tak dzialac przeciwko wlasnej firmie??? - do zobaczenia w PROMARZE:-
          )))))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Kaacha Re: :-)))))))))))))) ...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:20
            "przeciwko własnej firmie"????? ...to stwierdzenie dotyczy mojej osoby?!?!?
            Albo bierzesz mnie za kogoś innego...albo ja tu czegoś nierozumiem! :(
            z resztą... to mało istotne.

Po pierwsze: nie działam przeciwko...tylko wyrażam swoje zdanie, kóre jest
            negatywne (szkoda!), a to już nie moja zasługa! :-)
            Druga sprawa: to nie ja napisalam "Wiadomość została usunięta ze względu na
            złamanie prawa lub regulaminu" tylko administrator strony. Poza tym nie
            przeszkadzał mi fakt, że w Twojej wiadomosci widniał mój adres...ale byłam
            ciekawa, z kim mam do czynienia. :)
            Po trzecie: piszę to dlatego, bo mam nadzieje, że ktoś, czytajacy te lub inne
            uwagi... weźmie to sobie do serca... i postara sie w końcu zaingerowac w pewne
            sprawy!
            W czerwcu przeprowadzacie ankiety wśród kursantów..po to żeby wiedzieć, czego
            oczekują klienci, jakie mają potrzeby, co ich razi..itd.
            Skoro nie wyciągacie zadnych imponujących wniosków i nie staracie sie niczego
            poprawic... to po co robicie te ankiety? Dla własnej satysfakcji?
            Każde słowo krytyki..usłyszane od klienta.. powinno byc dobrze przemyslane,
            przedyskutowane i poddane realizacji... a nie KRYTYCE i potępieniu!!!
            Nie mam i nigdy nie miałam złych intencji wobec Waszej (nie mojej!!!) firmy...
            ale jak kazdy klient (płacąc niemałe pieniądze za usługi oferowane z Waszej
            strony) mam prawo czegoś wymagać! A Wy powinniscie się starac zeby sprostać
            wymaganiom klienta... a nie krytykować!

Po to jest forum dyskusyjne zeby wyrazić swoje zdanie...a tutaj co drugi post
            ("reklama") pisany jest przez kogos z Promaru... (nie da sie niezauwazyc)
            żeby przypadkiem nie ucierpiał wizerunek firmy!!!
            I skąd bedziecie wiedziec, czego oczekuje klient..skoro nie dacie mu sie nawet
            wypowiedziec i miec własnego zdania ???

Powinniscie byc wdzieczni, ze ktos daje wam do myslenia, nie olewa sprawy i
            mozecie dzieki temu ULEPSZAĆ swoją firme ...wiedząc, ze w efekcie klient bedzie
            w pełni zadowolony!

Poza tym przez kilka negatywnych postów nie zbankrutujecie...bo każdy ma swoje
            własne zdanie na temat PROMARU...ukształtowane na podstawie własnych
            doświadczeń, a nie paru postów przeczytanych na forum! :-) Ja mam złe
            doświadczenia...wiec i zdanie jest nienajlepsze!
            To WAM powinno zależeć, żeby zmienic to zdanie (nie perswadując, a ULEPSZAJĄC
            jakość świadczonych usług)!
            A to czy ktos z waszych ofert skorzysta zalezy tylko i wyłacznie od WAS !!!
            Im bardziej bedziecie dbac o klienta...tym bardziej sie wam odwdzięczy! :-)
            ...i odwrotnie!!! :-/

A to, czy klient bedzie zadowolony z waszej szkoły, zalezy nie tylko od
            lektorów, którzy bezposrednio kształtują poziom świadczonych usług... ale od
            wszystkich pracowników pierwszego kontaktu z klientem (przede wszystkim "Biuro
            obsługi klienta")! A o tym chyba ktoś zapomniał...! Uuuups...!

A adres e-mail podałam celowo... dla ludzi, którzy umieją z niego korzystać
            i go wykorzystać!
            W innym przypadku rodzi sie sytuacja...jaka zaistniała na tym forum.

Jeżeli chodzi o szkoły językowe, to wypowiadałam sie nie tylko na temat
            Promaru.
            Dodam jescze, że nie były to pozytywne opinie.
            Otrzymałam jednak niejednego maila (zaden SPAM) od niejednej szkoły językowej z
            ich ofertą, mozliwością kontaktu, korespondencji, z czego z przyjemnością
            skorzystałam.

Niektórzy umieją wykorzystać poczte elektroniczną i pozyskać sobie klienta! :)

>>> "Sukces w biznesie jest jak jazda na rowerze. Albo jedziesz naprzód,
            albo upadasz."

Jezeli mogę coś zasugerować... to proszę odebrać tę notatkę jako sugestię
            a nie złośliwość.
            Bo złych intencji nigdy nie miałam i miec nie bedę.

Pozdrawiam... i życzę powodzenia!!!

• Gość: ciekawski Re: do Kaachy IP: *.it / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:26
              wszystkich dookola krytykujesz - o co chodzi????slyszec mozna wiele ......to co
              piszesz to niesprawdzone i nierzetelne informacje(mowie rowniez o innych
              wypowiedziach w zupelnosci nie dotyczacych Promaru!).poza tym ile w tych
              wypowiedziach ukrytych!!!! zlych uczuc.ludzie co sie z wami dzieje w
              dzisiejszych czasach? satysfkacjonuja was takie dzialania? jak patrzycie w
              lustro to widnieje wtedy na waszych twarzach usmiech???zamiast pomoc dzialacie
              przeciwko rzeszom ludzi i chcecie zeby w Polsce bylo dobrze?????!!!kilku
              lektorow to Twoi znajomi(i moi tez!!!!!i stad sie znamy i niedlugo mysle
              porozmawiamy!!! bo jestem tu ostatni raz!) - powiedz im zeby podziekowali takim
              ludziom jak Ty gdy nie daj Boze straca prace!dobrze ze ja pracuje z ludzmi
              ktorzy nie dzialaja za plecami.gratuluje pomyslu i wytrzymalosci sumienia!
              • Gość: Kaacha Re: do Kaachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:10
                dlaczego odbierasz to jako krytykę???
                ...to w dzisiejszych czasach klient niczego już nie może wymagać, bo od razu
                zostanie posądzony o krytyke i wrogie nastawienie do świata (o zgrozo!)?
                Do jakich skrajności my dążymy? trzeba ULEPSZAĆ wszystko to, na co mozemy miec
                wpływ... a nie popadac w skrajności i uzalać sie nad sobą, bo ktoś ma o nas
                inne zdanie, niż my byśmy chcieli! Bez przesady!!!

piszesz: "zamiast pomoc dzialacie przeciwko rzeszom ludzi i chcecie zeby w
                Polsce bylo dobrze????"
                - no dobrze. to w takim razie jak ma byc dobrze, jesli nie bedziemy od siebie
                niczego wymagać??? to wtedy Twoim zdaniem w kraju ma byc dobrze?
                a...wymaganie czegokolwiek odbierasz jako "działanie przeciwko rzeszom ludzi" ?
                Widze, że stajemy sie coraz mniej ambitnym narodem, a nasza główną cechą jest
                wygodnictwo! Jak widać...wyjątkowo lubimy sie nad sobą uzalać.

Nie sądzę, zebysmy sie znali, więc proszę, bądz tak mily(a), i nie pisz głupot,
                typu:
                "kilku lektorow to Twoi znajomi [...] powiedz im zeby podziekowali takim
                ludziom jak Ty gdy nie daj Boze straca prace! [...] .gratuluje pomyslu i
                wytrzymalosci sumienia!"
                ...nie sądzę, zeby którys z lektorów mógł przeze mnie kiedykolwiek stracić
                pracę, bo nie mam na to najmniejszego wpływu!!! Zastanów sie czasem, zanim coś
                napiszesz!!! :)

Jescze jedno... na jakiej podstawie sądzisz, że to co piszę, to "niesprawdzone
                i nierzetelne informacje"?
                Ciekawa jestem, skąd masz taką "sprawdzoną i wierzytelną" informację???
                :-))))))))

Moźe zakończmy już te niepotrzebne dywagacje, bo pewnie i tak nic to nie
                zmieni! :)

POZDRAWIAM !!!
                • Gość: Kaacha Re: ciekawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:34
                  Powyższy post zaadresowany jest do Ciebie. Przepraszam najmocniej, ze nie
                  zamieściłam tego w tytule. :)
        • Gość: t Re: IP: *.it / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:56
          kto zmusza kogos do uczenia sie w tej Szkole...jestem przekonany ze inni tak
          samo jak ja i moja corka przychodza do PROMARU poniewaz lektorzy sa
          rewelacyjni.Jezeli kogos nie stac na nauke w tak prestizowej Szkole, mozecie
          zawsze skorzystac z lekcji prywatnych(u dobrego nauczyciela okolo 40-50zl za
          godzine,wiem bo sam tyle za dziecko placilem) i dostaniesz z pewnoscia duzyyyy
          rabat:-)powodzenia!!!!
          • Gość: martin dziwna ta "szkoła" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 01:20
            ...a ja ciekawy jestem, czy odbyły sie jakieś kursy wakacyjne w tym roku!!!

Po moim doświadczeniu z poprzednich lat... to domyslam sie, ze sie wogóle nie
            odbyły, bo "nie ma chetnych" albo "za malo chetnych" (slynne gadki). Troche
            prymitywne wymówki..ale ok..ich sprawa.
            aaaa....szkoda słów
            Powiem tyle: najwazniejsza dla nich jest kasa...a reszta juz nikogo obchodzi
            (kompletnie). A pózniej jakby co, w razie komplikacji..to na nauczyciela sie
            zwala, bo tak najprosciej.
            Naciągacze i tyle! Ode mnie juz zadnych pieniedzy nie dostaną, koniec.
            ..są inne szkoły, niekoniecznie tanie.. ale napewno bardziej uczciwe!!!
            • Gość: maras Re: dziwna ta "szkoła" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 12:40
              martin, są szkoły i uczciwe i tanie. Jak oni to robią???? :))) A swoją drogą
              nie spodziewałem się że PROMAR to takie bagno jak tu czytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka