slavres 19.06.04, 02:36 Wszystko to cieszy.. Mamy pięknie zagospodarowane tereny zieleni w mieście... Właśnie kończę tworzyć prezentację multimedialną na temat "Zagospodarowanie terenów zieleni w mieście Rzeszowie", a naprawdę będzie co oglądać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zuchwa Re: Nowe pergole na placu Wolności IP: *.krak.tke.pl 19.06.04, 09:15 Cze,a nie uwazasz ze w Rzeszowie brakuje troche zieleni.Nasze parki sa znacznie mniejsze niz tereny zielone w wiekszych miastach.A,ze te ktore sa,sa dobze zagospodarowane to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo ja pergole te pergole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 17:53 :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani od polskiego Do Slavresa i innych też. IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.04, 11:10 Bardzo często Rzeszowianie używają słów "miasto Rzeszów". Wg mnie samo "Rzeszów" jest wystarczające. O co chodzi? Czy to jakaś lokalna tradycja, obyczaj, czy potrzeba podkreślenia miejskości? Nie spotkałem się z tym gdzie indziej. Np. nazwa "Biuro Rozwoju Miasta Rzeszowa" jest dla mnie kuriozalna. Czy ktoś mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
slavres Re: Do Slavresa i innych też. 20.06.04, 13:44 Zastanawiam się czy "Pani od polskiego" nie ma innych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Do Slavresa. IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 14:40 Ależ Slavresie sądze że Pani od polskiego ma rację.To nie jest problem ale lepiej i prościej jest np.Biuro Rozwoju Rzeszowa. Dotyczy to również np róznego rodzaju rad itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo ja pergole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 15:32 Trwa seans uszczęsliwiania na siłe mieszkańców "miasta Rzeszowa". Lumpy w "dziadowskim ogrodzie" ubdarowano altankami :) - ciekawe jak owe altanki długo postoją. Na placu wolności są solidniejsze piergole- a kawałek dale błotnista uliczka, wydeptany trawnik w stonę dworca i syf-chodniki kolejowej. Na moim N.Mieście latam czasem po promocyjne pyfko blotnistą scieżką w stronę Championa /odkąd zdarli betonowe płyty to syf jak cholera!!!. W sobotę bylem na "gryllu" w okolicach ul. Borowej - błoto i dziury gruntowej uliczki 10 min. od centrum rzeszowa. Kolo zapory ścieżka rowerowa /od strony N.miasta urywa się w błocie ,o obiecanym tunelu rowerowym pod zaporą ani słychu ani widu... A oni nam pergole fundują - Panie F. ja pergole te Pańskie pergole :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
odpady_selektywne Re: Do Slavresa i innych też. 20.06.04, 15:35 Szanowna Pani [od polskiego]:) Jakkolwiek pod względem prostoty i poprawności językowej ma Pani całkowicie rację, to jednak musi Pani wziąć pod uwagę jedną prostą rzecz. Otóż - pomijając oficjeli - zdecydowana większość wypowiedzi tzw. czytelników, które pojawiają się w prasie, czy choćby na tym forum, pochodzi od osób będących w przeszłości lub obecnie bardzo (bardzo!) blisko związanych z lokalną administracją publiczną. Rzeszów jest dla nich (w większości) podmiotem o oficjalnej nazwie Gmina Miasto Rzeszów i nie potrafią używać innych określeń. Jeżeli mówią coś Pani słowa "pług" i "dynamit", to zrozumie Pani skąd to się bierze;) Jeżeli jest Pani prawdziwą "Panią od polskiego", to nie poczuje się Pani urażona, jeżeli powiem, że wiele tu też wątpliwej jakości zasług naszych nauczycieli. A dziennikarze, prasa... Przecież oni jak te papugi... Natomiast co do oficjalnych nazw, które są dla Pani kuriozalne, to jednak muszą one być takimi (Tj. nie kuriozalnymi!:))) ze względów formalnych. Cała sztuka polega na tym, żeby umieć rozdzielić ten "jedynie słuszny" prawniczy bełkot od pięknej, poprawnej polszczyzny i tą ostatnią potrafić praktycznie użyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani od polskiego Re: Do Slavresa i innych też. IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.04, 22:30 "Po sąsiedzku" funkcjonuje Biuro Rozwoju Krakowa. To znaczy, że można... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksik Re: Do Slavresa i innych też. IP: 213.216.95.* 20.06.04, 23:05 ale Wy macie kompleksy - az sie nie chce wierzyc, ze Rzeszow to miasto wojewodzkie i uniwersyteckie - wszystko chyba na sile... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piwo_nuklearne Re: Do Slavresa i innych też. 20.06.04, 23:45 hahaha! Pani, pani... transwestyto, mówisz o Stołecznym Królewskim Mieście Krakowie??? Tam to dopiero mają problem! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani od polskiego Re: Do Slavresa i innych też. IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.04, 00:28 Transwestyto?! Piwko nuklearne promieniuje na resztki mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś