lupus1020 12.05.12, 12:04 Otóż to - dziwne to wszystko. Dziwny to największy i najdroższy festiwal w mieście, na którym nie dzieje się nic sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Predator Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.19.165.46.osk.enformatic.pl 12.05.12, 12:32 walesajaca sie i draca morde o 2 w nocy opita cholota . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 12:43 ble ble ble ble !!!!!! Siedzcie w domu i ogladajcie Magde M.... byeeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Zelmeru Re: zwiedzajacy drą mordę i klną jak prostytutki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.12, 11:20 Dodam, że ta hołota od samego rana też darła mordę i dzieci mieszkające po sąsiedzku mogły słyszeć od tej hołoty swojskie p i e r d o l i ć i k u r w a nawet przez zamknięte okna w mieszkaniu - tak głosno się darli. - Czy to tak w ramach szerzenia kultury??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czcina Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 12:56 Genialnie! Organizatorzy NoBordera zaskakują już po raz drugi i to dodatkowym przekazem. Ci, którzy nie zrozumieli sensu imprezy i mówią tylko o zmarnowanych pieniądzach są widzami krótkowzrocznymi niestety. Tak jak napisał Alek - to ma calu masowe uświadomienie problemu zagospodarowania i architektury w jednym z prężniej rozwijających się miast w Polsce (czyt. Rzeszowie). Niestety Rzeszów mimo wielu inwestycji nadal nie "trzyma się kupy" i efekt mamy na ulicach pod postacią w/w kebabów, reklam i naprawdę beznadziejnych projektów arch. Aby lepiej zrozumieć problem polecam wywiad z dyrektorem festiwalu Aleksandrem. Reszta rzeczy (koncerty itd.) ma zachęcić do wzięcia udziału w dyskusji! Mogę śmiało stwierdzić, że Ci ludzie pozytywnie trzęsą miastem i dzięki nim mamy imprezy na poziomie nawet europejskim! Odpowiedz Link Zgłoś
lupus1020 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 13:07 Każdy mógłby "pozytywnie trzaść miastem" przy takich dotacjach z pieniędzy podatników. Z ich gadania o tkance miejskiej nic nie wynika, a za takie pieniądze można było zrobić naprawdę dobry festiwal i chociaż jeden porządny koncert w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
baba8012 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 17:20 No dobrze skrytykowałeś czyjąś koncepcję i pracę, masz do tego prawo. Ale przedstaw przynajmniej, jak według Ciebie powinien wyglądać "dobry festiwal", czego powinien dotyczyć i w jaki sposób uzyskałbyś odpowiednie do tego środki finansowe. Według mnie zruganie tych, którzy próbują zrobić w mieście coś innego, bez zaproponowania jakiejś alternatywy to zwykłe malkontenctwo... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus1020 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 13:08 Wykłady Alka sprawią że znikną bary z kebabem. To jest największy problem Rzeszowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 13:33 Ależ właśnie już ich nie ma. Ostatnio bardzo rzadko bywam w okolicach ulicy Piłsudskiego i Dworca Głównego PKP (tak się teraz pisze, bo są jeszcze w Rzeszowie dworce poboczne). Ale kilka dni temu byłem, na własnych nogach byłem - i stanąłem jak wryty. Zachwycony pięknem architektury odsłoniętej po usunięciu budek obok dworca PKS, a to jest w szczególności: - starej, poaustriackiej rampy kolejowej (za PRL-u należącego do PSK) obok dworca głównego, obok której na szutrowej, wyboistej drodze za składem węgla wysypiają się w pustych autobusach kierowcy dalekobieżnych kursów PKS. Wzruszyłem się aż zobaczywszy, że część owego kompleksu dworcowego nadal wynajmuje od kolei (jeszcze polskich i jeszcze państwowych) także Państwowa Policja na potrzeby Komisariatu Kolejowego - który już miał być zlikwidowany, ale się jednak jakimś cudem ostał, co znaczy, że jednak całkiem jeszcze duch w narodzie nie zginął, a oleum nie wywietrzało do końca; - odpicowanego szaletu (z windą dla niepełnosprawnych!) z pięknym, wielkim, chromowanym wywietrzakiem ponad poziomem terenu; - zabytkowego budynku dworca PKS, zbudowanego w latach 60-tych jako tymczasowa prowizorka zacwyciłem się tą panoramą wielkomiejską, jako też sprawnością drwali z Miejskiego Zakladu Dbania o Zieleń, którzy wycięli dwa ostatnie, potężne drzewa, jakie jeszcze niedawno tam rosły, jak również zdjęciem siatki oddzielajacej do niedawna niegdysiejsze tereny PKS od PSK. Teraz tam jest tak pięknie i wielkomiejsko, że aż dech zapier a. Dziennikarzy lokalnych zaś proszę o szybką informację, czy to aby nie jest pierwszy krok w realizacji wielkiego planu Rzeszowskiego Centrum Komunikacyjnego. Tempo przemian w tym rejonie pozwala mi postawić śmiałą tezę, że już za około 50 lat ogłoszony może zostać pierwszy przetarg na zagospodarowanie terenu oraz wreszcie sprecyzowanie i ogłoszenie światu o co właściwie z owym Rzeszowskim Centrum Komunikacji chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted464 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.05.12, 19:45 Oczywiście masz na myśli Europę w okolicach Uralu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 13:29 Pomysł świetny, przestrzeń wydarzeń genialna - szkoda, że teren sprzedany bez sensu i zamiast loftów będziemy mieli beżowe familoki kryte blachodachówką. Niestety nastąpił przerost formy nad treścią. W halach fabrycznych nie robi się kameralnych koncertów jazzowych - myzykoterapia. To miejsce raczej na okołoelektroniczne brzmienia. Coś mi się wydaje, że organizatorom raczej zależało na wydojeniu kasy z dotacji i zabrakło najważniejszego - koncertów z prawdziwego zdarzenia. Tu giazdą nie powinna byc po raz kolejny Sofa ale Auterche albo Bonobo. Z powodu fatalnej akustyki, słabych kolumn i jak to zwykle w Rzeszowie niedouczonych dźwiękowców impreza zamieniła się w zwykły piknik przy kiełbasie zwyczajnej z grila (jedyny catering na festiwalu) i naprawdę obrzydliwym piwie Leżajsk. Powinien piwowar z Heinekena znowu przyjechać skontrolować jakość, bo smakuje jak stara szmata. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... 12.05.12, 13:59 "Tylko te ceny wysokie, nie na kieszeń kucharki. Ale doceniamy jakość i ręczną robotę - oceniła Bożena, która do hali przyszła z Anią, bezrobotną koleżanką." Ten fragment mówi sam za siebie... smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 14:20 "Właśnie tak wyobrażałam sobie Miejski Klub z listu otwartego Młodego Rzeszowa, ze sceną dla początkujących muzyków, studiem fotograficznym, pracownią artystyczną, salą prób, w którym występują wykonawcy, których komercyjne kluby nie zaproszą, i w którym odbywają się imprezy alternatywne: bitwy freestyle'owe, jam session, slamy poetyckie, przeglądy filmów niezależnych, dyskusje, itp." Na klub w miejscu dawnego ZELMERU, nie ma co liczyć. Nieodwracalne zniszczenie tego terenu, jest niemalże pewne. Nie pomoże tutaj nawet 100 tego typu festiwali, zrobionych, w moim odczuciu proforma. Pokłosiem tej imprezy, będzie zapewne jedno wielkie nic. Ale cóż. Zaściankowej mentalności nie można zmienić, nawet przez dwa a czasem trzy pokolenia. Jednakże jest w mieście, a przynajmniej było miejsce, gdzie można by taki klub stworzyć: budynek Zespołu Szkół Energetycznych przy Batalionów Chłopskich. Władze chciały tam urządzić ICENT. Myśleze dobra lokalizacja. Można hałasować :) Zaadoptować to odpowiednio, pomalować i byłoby. Oczywista jeśli już czegoś tam nie urządzono :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reaktor Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.rz.izeto.pl 12.05.12, 14:38 Wziął to Powiatowy Urząd Pracy. A propozycja zrobienia tam Icentu tak jak szybko się pojawiła tak szybko zgasła. Nawet nie doprowadzono do jakiejś dyskusji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 15:30 A coś ten urząd daje? Czy tylko wziął? :) Myślę że to było fatalne miejsce dla ICENT. ICENT tak jak sugerowali twórcy całej koncepcji powstania centrum, powinien znaleźć lokalizację gdzieś w okolicy bulwarów nad Wisłokiem. Musi być to nowoczesny, a nawet ekstrawagancki w formie, budynek, usytuowany na trasie spacerów mas ludzi. Wtedy będzie naprawdę atrakcją Rzeszowa, i przysłuży się wychowaniu kadry dla naszej nauki. Tylko nie można na takich rzeczach oszczędzać. Albo coś na wysokim poziomie, z instalacjami również na zewnątrz. Nowoczesne, multimedialne, atrakcyjne dla zwiedzających, albo nie robić nic. Przykładem moze być skatepark. Lata ględzenia, przepychanki, obcinanie marnych kilkuset tysięcy w sytuacji kiedy na kwiatki, które padną po kilku miesiącach wykłada się ponad 700 000, przetargi wygrywane przez dziadowskie firmy, a na końcu stanęło na tym że wydadzą tyle ile planowano pierwotnie. I gdzie tu sens i gdzie logika? Ja bym poszedł dalej. Zamiast na kwiatki i swiatełka, dołożył milion i postawił konkretny skateprak, na dziesiątki lat. Gdzie można rozgrywać zawody ogólnopolskie albo międzynarodowe. Z zapleczem, boiskami, otoczeniem,oświetleniem, odpowiednim dozorem itp. Za 3 miliony można postawić obiekt którym moglibyśmy się chwalić w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cios Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.12, 14:13 Zgadzam się z przedmówcą. Generalnie w przestrzeni starych budynków w których coś kiedyś się działo stosunkowo łatwo stworzyć klimat. Pytanie po co i przede wszystkim za czyje pieniądze, bo dysponując publicznymi jeżeli ktoś się do nich dorwie można i takie i inne performance robić - na zasadzie to jest sztuka nie ważne ilu osobom się podoba, ważne żeby powodowała zastanowienie. Uważam, że dobrze, że odbywa się takie coś tylko dlaczego nie tak jak w innych miastach na świecie nie jest to prywatną inicjatywą. Jeżeli ci ludzie mają pomysły to niech je realizują samodzielnie, zarażają inwestorów, zachęcają do wywoływania dyskusji. W naszym przypadku Urząd Miasta wywołuje dyskusje z samym sobą - przecież to na końcu urzędnicy decydują. Dlaczego pobudzanie ich do dyskusji odbywa się za dodatkową nie małą jak sobie wyobrażam kasę skoro i tak już im płacimy gigantyczne pieniądze. Jakieś pogubienie... Powoli niedobrze mi z tych zachwytów z których mało co zostanie. No cóż tylko tak można w Rzeszowie.....innowacyjne podejście do wzbudzania myślenia wśród urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reaktor Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.rz.izeto.pl 12.05.12, 14:40 Ktoś wie jaki na to przeznaczono budżet ? Odpowiedz Link Zgłoś
baba8012 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 17:23 Ale skoro miasto ma już przeznaczać jakieś środki finansowe na inicjatywy kulturalne, to wolę żeby moje podatki szły na taki Festiwal Przestrzeni Miejskiej niż na festyny z muzyką biesiadną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 21:39 > wolę żeby moje podatki szły na taki Festiwal Przestrzeni Miejskiej niż na festyny z muzyką > biesiadną... i pożal się Boże 'pikniki naukowe'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: einstain Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.rz.izeto.pl 12.05.12, 22:05 Nie znasz się. Piknik jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 23:27 co to ma do rzeczy? jeśli miasto wydaje pieniądze niech wydaje na jedną imprezę ale dobrą; festiwal się rozwija i jak widać robią go fachowcy. niech robią też w jego ramach ten cały piknik i po krzyku. jedno miejsce jedna kasa i święto. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo "festiwal się rozwija ..." ??? 13.05.12, 10:45 "festiwal się rozwija ..." - czy świadczy o tym brak tej imprezy w ubiegłym roku ?? " i jak widać robią go fachowcy..." - czy prawdziwy "fachowiec" może sobie pozwolić na stratę czasu ? mówię tu cały czas o ubiegłym roku gdzie ci "fachowcy" zaniechali jego organizacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żorż Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.rz.izeto.pl 13.05.12, 14:20 Tak dołącz do tego jeszcze swojskie jadło, świeto paniagi i carpatie.. Po co łaczyć Festiwal z Piknikiem naukowym ? Bez sensu bo to zupelnie inne imprezy Odpowiedz Link Zgłoś
astrogator_horpach Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 13.05.12, 14:52 Piknik piknikiem a FPM to zupełnie inna bajka ale......patrząc na fotorelacje zamieszczane w gazecie to chyba porażka organizatorów. Kompletny brak zainteresowania publiczosci. Te pare osób które widać na zdjęciach to i tak pewnie co najmniej 3/4 znajomi i rodzinki. A jesli nie to i tak frekwencja gorzej niż mizerna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 19:28 > Po co łaczyć Festiwal z Piknikiem naukowym ? Bez sensu bo to zupelnie inne imprezy a choćby po to żeby nadać temu piknikowi prestiżu i rozreklamowac jakoś, bo wiele osób nie ma pojęcia ze takie coś na podkarpaciu jest. proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 20:47 > a choćby po to żeby nadać temu piknikowi prestiżu > że niby co? FPM ma nadać piknikowi prestiżu, czy festiwalowi Piknik Wiedzy? nie żartujmy.... Piknik Wiedzy to impreza mająca zupełnie inne cele i charakter a biorąc pod uwagę z jakimi patronatami startuje od samego początku... nie ma się co martwić o jej prestiż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Piknik naukowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 23:50 UFF. Wróciłem właśnie z wawy: piknik naukowy to super impreza i o organizacji takiej powinno się pomyśleć w Rzeszowie!!! także myślę że Festiwal przestrzeni miejskiej to dobre miejsce; w warszawie setki odwiedzających z całej polski. To jest warte naśladowania! Może organizatorzy festiwalu wezmą pod uwagę na rok przyszły. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żorż Re: Piknik naukowy IP: *.rz.izeto.pl 13.05.12, 14:17 Jesteś niedoinformowany misiu. Piknik Naukowy w Rzeszowie jest organizowany od 3 lat. Nazywa się Dzień Odkrywców. Przyjeżdżają tak jak do Warszawy animatorzy z całej Polski. W tym roku będzie w sobotę 2 czerwca na ul. Szopena koło RARu i al. Lubomirskich. Zresztą poczytaj sobie tutaj. www.dzienodkrywcow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Piknik naukowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 19:23 przepraszam ale jak widać na powyższym przykłądzie - słabo przygotowan to impreza, bo nic o niej nie wiadomo; to że organizatorzy wiedzą nie znaczy że inni też. stąd zdziwienie, może faktycznie lepiej było wam podłaczyć się do festiwalu przestrzeni? wtedy przynajmniej zyskalibyście na reklamie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Piknik naukowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 20:34 no frekwencja prawie 15 tysięcy osób w ubiegłym roku... chyba jednak ktoś wiedział:) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus1020 Re: Piknik naukowy 13.05.12, 20:47 No i co? Na piknik bez wsparcia miasta przychodzi więcej ludzi niż na pseudo-festiwal przestrzeni. Mam nadzieję że to żenujące widowisko odbyło się ostatni raz. Martwiłem się że zajmą mi parkingi pod biurem bo to blisko ale nawet nie było z tym żadnego problemu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Piknik naukowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 20:52 no właśnie o tym mowa - na Pikniku Wiedzy w ubiegłym roku było prawie 15 tys. osób:) Odpowiedz Link Zgłoś
mata_kari Re: Piknik naukowy 14.05.12, 11:29 lupus1020 napisał: > No i co? Na piknik bez wsparcia miasta przychodzi więcej ludzi niż na pseudo-fe > stiwal przestrzeni. Mam nadzieję że to żenujące widowisko odbyło się ostatni ra > z. Martwiłem się że zajmą mi parkingi pod biurem bo to blisko ale nawet nie był > o z tym żadnego problemu :D Lupusku, dlatego, że większośc ludzi przychodziła na własnych, osobistych stopach. To akuracik nie jest argument "przeciw" FPM, raczej "za":-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gic Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.12, 15:02 Byłem wczoraj na pokazie filmów, po którym była "dyskusja". Na pytanie o to czy miasto ma jakąś ogólną wizję rozwoju, w kotekście terenów pozelmerowskich i w ogóle Dyrektorka Biura Rozwoju Miasta, odparła dość zmieszana "No..., żeby ludziom żyło się lepiej" Poczułem sie jak na BORACIE. Zero pomysłu, zero myślenia. Ta Pani nie ma pojęcia o tym jak powinno funkcjonowac miasto i czym jest współczesna urbanistyka. Dopóki tacy ludzie nie odejdą w Rzeszów zawsze będzie zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 15:15 Koncert bonobo hahaha budzet festiwalu oscylowal wokół gazy takiego zespołu wiec prosze schowajcie te frazesy z zarazaniem inwestorow i robieniem za wlasne pieniadze.Zapytajcie Elwiry Rutkowskiej ktora tworzyla Texstyle ile dostalana swoj projekt a ile ja kosztowal... Przy festiwalu pracowalo 100 wolontariuszy bo pieniadze nie wystarczylyby nawet na dobra reklame...Fashion week w Łodzi budzet 2mln pln...ta impreza kosztowala 10 razy mniej...siedzcie w domach i piszcie na forach. A potem na Maryle i na zuzel sialalalala a najlepsze sa te teksty o zbudowaniu jakiegos centrum...wezcie ruszcie dupe i pokazcie cokolwiek a nie tylko gadanina i marzenia scietej głowy. Najpierw to was powinien sie Rzeszow wstydzic a nie urzednikow bo to wy jestescie Reszowem!! Amen Odpowiedz Link Zgłoś
astrogator_horpach Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 12.05.12, 15:22 ale o co Ci chodzi ? Bo taki jakiś chaotyczny jesteś. Potrenuj troche bo juz za rok matura Odpowiedz Link Zgłoś
mata_kari Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... 13.05.12, 13:12 Hale są fantastyczne! Nie ma co marzyć o placówce kultury w tym miejscu. Trzeba by było władować kupę forsy i mieć bardzo konkretny plan na wiele lat do przodu a na to nikt w Rzeszowie, gdzie ściubi się na odwyrtkę i doraźnie, się nie zdecyduje. Szkoda, bo w Polsce takie miejsca się rewitalizuje i przywraca do życia:-((((((( A tak to przyjdzie nowe, rozwali hale i postawi bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remi Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.12, 15:42 Smutne, ale juz w zasadzie wszytko zostało przyklepane. Zamiast rozbudowywać śródmieście- jedyna taka szansa, która już się nie powtórzy, rejon w centrum Rzeszowa o ogromnym potencjale oddaje się pod developerskie osiedle mieszkaniowe. Rzeszów miastem innowacji? Jakiś żart!!! Popatrzmy jak to się robi na świecie i w innych miastach, a nie starajmy się wyróżnić w tak głupi sposób. Prezydent i Dyrekcja Biura Rozwoju Miasta muszą odejść - to ludzie z innej epoki, którzy nic nie są już w stanie wymyślić i zmienić:( Odpowiedz Link Zgłoś
stopniszczeniu_rzeszowa Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 13.05.12, 16:05 Dopóki jest Ferenc i jego zastrachana ekipa z wyłączonym myśleniem, dopóty będzie rządził prezydencki kaprys i zachcianka. To są rządy zaścianka, klerykalizmu najzwyczajniej w świecie niszczące dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 13.05.12, 20:57 Z pewnych źródeł wiadomo mi że dotychczasowy inwestor, chce się wycofać z tej inwestycji. Podobno przerastają go koszty w związku z pewnymi sprawami technicznymi. Może jeszcze coś się da zrobić. Tylko żeby w miejscu ZELMERU powstało nowe centrum Rzeszowa, władze musiałyby uchwalić szczegółowy plan zagospodarowania, zawierający koncepcję stworzenia dużego deptaka, skwerów, budynków o przeznaczeniu kulturaln -rozrywkowym. Nie jedynie mieszkalnym i handlowym. Zniechęciwszy w ten sposób developerów, należałoby ten plac, za zapewne mniejsze pieniądze odkupić. Następnie ogłosić konkurs architektoniczny z udziałem znanych i cenionych pracowni, a potem znaleźć inwestora i sprzedać mu teren za odpowiednią kwotę. Taki chytry plan zrodził się w mej głowie. Nie wiem tylko czy nadawałby się do realizacji. Tak z prawnego punktu widzenia. Poza tym jest to czyste administracyjno-urbanistyczne bredzenie. Nawet gdyby teoretycznie, dałoby się coś takiego przeprowadzić, w stolicy innowacji takie rzeczy miejsca mieć nie mogą :) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus1020 Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 13.05.12, 21:26 To jest takie śmieszne gadania młodych wizjonerów bez kasy i pojęcia o biznesie - wybudujemy sobie wielkie centrum kulturalne :) Zrozumcie ludzie, albo porządne osiedle z funkcją handlowo-usługową albo kupuje to Rysiek i buduje bazar z kilkoma hektarami parkingu. Bo nie wiem czy wiecie że o mało co do tego nie doszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gic Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: 89.188.200.* 14.05.12, 09:18 A to jest gadanie kogoś kto nie ma pojęcia jak takie rzeczy robi się na świecie. Popatrz na Kopenhagę, Sztokholm, czy ostatnio Melbourne. Odnosząc się jedynie do polskich "standardów" robienia byznesów trafiasz na tor myślowy prowadzący na Białoruś albo Ukrainę... Gdyby rozumować tak jak ty, to rzeczywiście nie ma sensu budować muzeów, teatrów, i inwestować w kulturę... Lepiej w centra handlowe i hipermarkety... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 14.05.12, 11:08 Nie chodzi ino o kulturę i rozrywkę, ale zrównoważony rozwój takich terenów. Nie mogą to być tylko bloczki z gazobetonu, styropianu i blachodachówki. Przy racjonalnym planowaniu znalazłoby się miejsce na wszystko. Kasę ma miasto, nie ma jedynie żadnej koncepcji rozbudowy centrum i śródmieścia. "Zrozumcie ludzie, albo porząd > ne osiedle z funkcją handlowo-usługową albo kupuje to Rysiek i buduje bazar z > kilkoma hektarami parkingu. Bo nie wiem czy wiecie że o mało co do tego nie dos > zło..." Ależ ja doskonale rozumiem stosunki panujące w Rzeszowie, jak też jest mi znanym stan umysłów samorządowców. Nie musisz mi tłumaczyć oczywistych rzeczy. Ja pisałem czysto teoretycznie. W Łodzi planuje się budowę nowego centrum miasta na 90 hektarach. Ostatnio nieco zmodyfikowano harmonogram i zakres prac, w związku z pewnymi problemami i kryzysem, jak też budową nowego dworca, który jest naprawdę potężną inwestycją. Liczy się jednak sam zamysł, koncepcja, dążenie do jasno wytyczonego celu. Wybitni architekci, planiści. Rzeszów nigdy nie wyskoczy ponad prowincjonalne miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 14.05.12, 11:39 Nie gazobeton, tylko autoklawizowany beton komórkowy. To jest najlepszy materiał :) Odpowiedz Link Zgłoś
mata_kari Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 14.05.12, 11:22 Świnta racja! Ale jak to się dzieje, że w innych miasatch można teorię i wizję przekuć w praktykę? Odpowiedz Link Zgłoś
mata_kari Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 14.05.12, 11:24 Miało być "miastach":-) Brak kofeiny, sorki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliniak Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 12:23 chytry to chce być developer który podąża "śladami" "Ryszarda", i "myśleniem" z minionej epoki, a można popatrzeć za miedzą jak zarabiają prawdziwi developerzy Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... 13.05.12, 21:01 Moja opinia o festiwalu jest taka: miejsce ok, muzyka bardzo dobra, akustyka hali taka, że łeb urywa. Bez butelki wódki na głowę, nie dało rady wysłuchać więcej niż trzech numerów. Ciekawe murale, wystawa fotografii. Poza tym smaczna kiełbasa. Ogólnie bez rewelacji, jak dla mnie. Ujdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
stopniszczeniu_rzeszowa Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 13.05.12, 21:19 A ta "Przestrzeń Miejska" w nazwie to stąd że impreza odbywała się w przestrzeni miejskiej... tak? Bo jako impreza kulturalna, koncerty, prezentacja projektantów odzieży, wystawa fotograficzna... OK. Ale.... taki był z tego Festiwalu "Festiwal Przestrzeni Miejskiej" jak z Rzeszowa "Stolica Innowacji" i "Stolica Kultury"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokosz Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.cdma.centertel.pl 13.05.12, 21:07 to ile kosztowal ten festiwal??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mena Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:38 i drugi dzień Ogólny chaos.Było bez sensu.Dziwne to wszystko było i szkoda kasy na takie głupoty w mieście.Dla dzieci jedynie było OK.Informacji zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskiej ... IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 11:55 Ludzi sukcesu od ludzi "niesukcesu" odroznia jedna rzecz - podjęcie akcji!!! To robią organizatorzy, nie siedzą przed laptopem i nie "hejtują" dla sportu by leczyc swoje małomiasteczkowe kompleksy. Odroznia ich w tym uspionym miescie chęć zmiany, chęć działania i zarażania innych tą energia. Jezeli masz potrzebe skrytykowania czegos - nie dając z siebie nic - policz do dziesieciu - nastepnie idz pobiegac, zlap swieze powietrze - wróć z swoimi prawdziwymi przemysleniami i je tu napisz - a jak dalej chcesz "nienawidzic" - to wejdz na onet....tam sie odnajdziesz. pozdrawiam 5! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Pierwszy dzień Festiwalu Przestrzeni Miejskie 16.05.12, 12:18 Maciusiu, każdy ma prawo wyrazić woją opinię. Ty piszesz o nienawiści, a ja widzę jedynie krytykę, na którą każdy organizator, każdej imprezy powinien być przygotowany. O ile nikt nikogo nie obraża, ma prawo, by napisać że mu się nie podobało bo ... i tu powinien wypunktować swoje zastrzeżenia. Moje było takie, że surowa hala nie jest miejscem na koncerty, bo nic oprócz huku nie słychać. Szkoda tych zespołów. Albo zawiesić kotary, banery reklamowe lub cokolwiek co wygłuszy pomieszczenie, albo nie robić tam koncertów. Chyba że muzyki typowo elektronicznej, typu industrial. jak ktoś lubi męczyć ucho, niech się szpula po hali :) Odpowiedz Link Zgłoś