Dodaj do ulubionych

Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ...

IP: *.rz.izeto.pl 13.06.12, 21:06
Oczywisty idiotyzm nawiedzenców. Nie powiem o argumencie: Ogródki mają być miejscem fantastycznego wypoczynku i relaksu, a nie psucia zdrowia - uważa radny Cypryś

Więcej... rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,11928579,Radni_PiS_chca_wygonic_palaczy_z_kawiarnianych_ogrodkow.html#ixzz1xhX8cGpH
który powala. Zakazać powinniście radni (skoro wiecie, co jest dobre) spożywania piwa - bo to przecież wstrętny alkohol - ile z tego choróbsk, deprawacji, przepijania ostatniego grosza. W lokalach wprowadźcie zakaz spożywania wina i wódki. To takie samo zło! I marsze, pikiety postawcie pod ogródkami - przecież żyjemy w katolickim kraju! Zło wypleńcie u samej podstawy, z korzeniami.
Zakażcie wreszcie sprzedaży tego śmierdzącego gówna w całym mieście.
I przy okazji nie zapomnijcie o autach jeżdżących pod ogródkami, odpoczniecie sobie fantastycznie ze swoimi dziećmi i żonami niepalącymi.
I nie zapomnijcie też o całym globie: przecież dezodoranty, tez szkodzą - też zabroncie uzywac w mieście Rzeszowie.
Znowu osmieszacie miasto.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 21:29
      Nie lubie PIS-u ale to akurat popieram. Nie pale juz kilka lat i nie lubie smrodu dymu papierosowego a jak ktos chce sie truc to nie musi tego robić w towarzystwie niepalacych i uprzykrzać atmosfere. To niepalenie jest normą więc niech palacze palą w wydzielonym dla nich miejscu albo niech po prostu nie palą. Proste. Fajki sa do dupy!!
      • 33qq Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 15:40
        jak chcesz wąchać świeże powietrze, to usiądź wśród niepalących, to oczywiste. Sam też żuciłem palenie, ale , w odróżnieniu od takich jak ty, jestem tolerancyjny
    • Gość: gościówa Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.dynamic.mm.pl 13.06.12, 21:32
      co ten Wisz pieprzy za przeproszeniem, na przystankach palenie papierosów to nadal norma, widzialam nawet jak facet palił i wyrzucił peta pod siebie oczywiście a to wszystko w obecności strażników miejskich, którzy nie widzieli potrzeby interweniowania. Weźcie się do roboty!
      • Gość: sandra Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: 195.158.247.* 14.06.12, 08:15
        nie tylko na przystankach, ale na ulicach pali kto chce. Place zabaw dla dzieci, parki to norma. Ale wywalenied palaczy z ogródków jest bardzo spekrtakularne i chyba o to chodzi.
      • Gość: nn Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: 91.234.186.* 14.06.12, 09:21
        Ja widziałem na przystanku paląc ciężarną i to z poradnikami o wychowaniu dziecka:/ To dopiero żenada
    • Gość: niepalący Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 21:42
      > Znowu osmieszacie miasto.

Sam się ośmieszasz młotku. Picie piwa to interakcja wyłącznie z organizmem pijącego. Palacze w przestrzeni publicznej oprócz samych siebie - to ich wybór - TRUJĄ tych, którzy siedzą w sąsiedztwie. a to już jest zmuszanie innych do palenia biernego, które jest równie szkodliwe jak czynne. Jeśli nazywasz kogoś oszołomem bo nie chce się podtruwac - to jesteś zwykłym kiepem.
      • stopniszczeniu_rzeszowa Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 13.06.12, 21:58
        Do PiSu daleko mi jak stąd na Hawaje ;) ale bez dwóch zdań... cenna inicjatywa :) Nareszcie w upalny dzień będzie można wypić kawę w ogródku kawiarni, bez ryzyka że obok siądzie ktoś uzależniony i zasmrodzi okolicę. Trzymam kciuki za powodzenie!
    • Gość: kobi Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: 91.223.175.* 13.06.12, 21:59
      A kto przygotuje uchwałę i wygoni rzeszowskich radnych (także tych z PIS). Zakaz przestrzegany na przystankach, śmiechu warte. A niedopałki rzucane pod ławki to ptaki przynoszą...
    • Gość: mz Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.19.165.124.osk.enformatic.pl 13.06.12, 22:03
      A co robią matki z dziećmi w piwnych ogródkach? Czy też piją wspólnie piwo?
      • Gość: tik Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.krak.tke.pl 13.06.12, 23:59
        Ty chyba nic innego w życiu jeszcze nie zamówiłeś oprócz piwa. Wyobraź sobie, że w ogródkach można wypić kawę, herbatę, zjeść lody, ciastko itp. Weź czasami wyskrob z kieszeni więcej niż piątaka, to będziesz miał większą przyjemność niż piwo i kilka fajek.
    • Gość: rzeszowiak Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:09
      pijacy piwo, kawę nawet setę wplywa tylko na swoj organizm. zas palący na otoczenie więc strefy publiczne winne byc wolne od palacza ( ma swa łazienkę ale czy mu odpowiedzialność za dzieci pozwoli tam palić)
    • Gość: czytający Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:13
      Niestety wielokrotnie razem z żoną rezygnowaliśmy z pobytu w ogródkach (nie tylko na samym rynku) z powodu palących obok osób. To przykre gdy człowiek jest zmuszany do wdychania czegoś na co wcale nie ma ochoty. A tak się składa, że palenie tzw. bierne często jest gorsze od aktywnego.
      Ktoś gdzieś wspominał, że "dym się rozejdzie i po sprawie". Otóż często pod parasolami i daszkami ten dym utrzymuje się bardzo długo i naraża tych co nie palą na kontakt z nim. O prześmierdniętym ubraniu nie wspomnę.
      Tak więc uważam, że idea radnych jest słuszna.
      • Gość: Grzeczny Jaś Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:24
        Że zacytuję "klasyka": "Yes, Yes, Yes" :) Oby się udało!
        • Gość: m Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:35
          > Że zacytuję "klasyka": "Yes, Yes, Yes" :) Oby się udało!

powinni wypieprzyć to goowno z każdej formy życia publicznego. ale z drugiej strony, pamiętajcie ludzie, że rzecznika Chłodnickiego w czasie wizyty w Chinach, najbardziej urzekły fajki rozdawane przy okazji ślubów. Jak zatem takiemu kmiotkowi wytłumaczycie ideę niepalenia w miejscach publicznych???
      • Gość: miastowy Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:30
        do tego: palący zaciąga tylko sam syf zdeponowany w papierosie, natomiast paląccy biernie - także bonus w postaci zmutowanego, śmierdolącego wydechu nałogowca.
        Zapraszam do szpitala, na wydział laryngologii (choćby przy ul. Szopena), popatrzycie sobie na tych szczęściarzy z rurkami zamiast krtani, ze zgrabnymi dziarami po ekstrakcji węzłów chłonnych, ciągnącymi się od ucha do obojczyka. Żyć nie umierać: jedzenie przy pomocy rurki wetkniętej przez nos jest na pewno trendy!!!
        Bardzo dobra inicjatywa! Tylko złośliwy idiota będzie przeciw.
        • Gość: Gaga Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rz.izeto.pl 13.06.12, 23:13
          Miastowy: z taki argumentami to do swoich dzieci, które wpieprzają niezdrowe chipsy, piją chińska kolę, gniją przed komputerem - popatrz na kardiologię, ile tam biedaków leży.
          Itd. itd.
          Któryś z mądrali pisze, że piwo tylko w interakcji ze swoim organizmem - a jak taki szczy w bramie obok, to w jaką interakcję wchodzi? A jak zionie wydechem w autobusie - to jaka interakcja, a jak pier...lnie koszem w przystanek po pijaku - to co?
          Zakazać papierosów, zakazać alkoholu, zakazać tłustego jedzenia, zakazać kebabów, zakazać jazdy w mieście, bo trują spaliny (o to jest dopiero interakcja - z pieszymi na chodnikach, z mieszkającymi obok parkingów!). Zakazać wszystkiego, co szkodzi ludziom. Będziemy szczęśliwi i dłogo zyć będziemy. Amen.
          • Gość: :-) Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:28
            Nie mam dzieci. Pudło. Podobnie jak Ty - nie masz argumentów. Klasyczna próba zakrzyczenia tematu i prania torebką na oślep. :-) Czytaj ze zrozumieniem: mam to gdzieś czy ktoś chce palić czy nie. byle tylko nie zmuszał mnie do palenia biernego. proste?
            Dla własnej satysfakcji możecie się zasmrodzić, zachlać i zaćpać jak bombowce. Jeśli tego nie kumasz - trudno. Może spotkamy się na onkologii i wtedy - kto wie - pogaadamy dłużej.
          • 0721x Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 08:23
            gaga zapomniałeś dodać że w każdym miejscu publicznym stanąć winna tablica z dziesięcioma
            przykazaniami o zgrabnym krzyżyku nie wspomnę bo to oczywista oczywistość i nie wpuszczać hołoty bez zaświadczeń o odbytej spowiedzi
            • shepard102 Bum tralala chlapie fala :-) 14.06.12, 08:37
              "... gaga zapomniałeś dodać że w każdym miejscu publicznym stanąć winna tablica z dziesięcioma przykazaniami o zgrabnym krzyżyku nie wspomnę bo to oczywista oczywistość i nie wpuszczać hołoty bez zaświadczeń o odbytej spowiedzi ... "

A to jest właśnie elegancki przykład na TYPOWĄ wypowiedź, nie mniej typowego KRZYKACZA: żadnych rzeczowych argumentów w dyskusji, tylko rozpaczliwa próba przywalenia kwestii tym co zwykle: NIEDOBRY PIS, PASKUDNI KATOLE, KRZYŻYK i ŚWIECZKA :-))

- Jasiu! Z czym Ci się kojarzy śnieg?
              - z bzykaniem...
              - dlaczego???
              - bo mi się WSZYSTKO KOJARZY z BZYKANIEM...

Brawo. Ubawiony, pozostaję pod wrażeniem... :-))))))
              • jagienka.prima Re: Bum tralala chlapie fala :-) 14.06.12, 09:26
                Dokładnie tak... Nie ma argumentu? To jak ruski komputer: a u was Murzynów biją...
                I niestety palacze noszą przy sobie ten smród... Dziś miałam przykład takiej bomby odorowej w autobusie... Siadł za mną facet przepalony do szpiku kości... Gdyby nie poczucie obowiązku, że muszę być w firmie na określoną godzinę, wysiadłabym na najbliższym przystanku, bo myślałam, że mnie zatchnie... Zresztą nie ma co bawić się w konwenanse: brało mnie obrzydzenie...
                W ogródkach nie bywam bo nie udaje mi się trafić, żeby nie było obok kopcącej osoby... A nie raz chętnie poszłabym posiedzieć w takim miejscu... Lecz palacze skutecznie mi to uniemożliwiają... Dlatego jestem jak najbardziej za zakazem...
                • Gość: lox Re: Bum tralala chlapie fala :-) IP: 202.174.145.* 14.06.12, 13:17
                  @jagienka
                  Nie twierdze ze palenie nie smierdzi. Cuchnie... tak samo jak nieumyta pacha czy niezmienione gacie. Wszystko to uswiadczysz w MPK (szczegolnie w lecie). Dlatego mysle, ze musisz pojsc dalej, proponujac wprowadzenie kontroli sanitarnej na wszystkich przystankach autobusowych. Mogloby sie to odbywac poprzez zatrudnienie specjalnych wachaczy, ktorzy by mieli okreslac skale smrodu danej osoby...Wplyneloby to pozytywnie na redukcje bezrobocia w rzeszowie. Jestem za.
                  @shepard
                  Zeby zakazac palenia na wolnym powietrzu (ogrodki), musiano by zabronic palenia na terenie calego rynku, gdyz niepalacze idacy na piwo/ kawe... do niesmierdzacego ogrodka, mogliby sie przypadkiem natknac na chmure dymu papierosianego. Jesli nie, to ktos kto pali, wychodzilby poza teren ogrodka i tam palil. A wtedy niedoskonlosc calego przepisu polegalaby na tym, ze nie uwzgledniono by w nim kierunku wiatru, ktoy moglby nawiewac caly smrod na niepalacych relaksujacych sie ludzi:)- chyba, pozwolic palic tylko po stronie zawietrznej- mozna by wprowadzic poradniki opisujace co to takiego (np przy wspolpracy z Polskim Zwiazkim Zeglarskim)- straz miejscka by odpytywala palaczy ze znajomosci przepisow i dawala zaswiadczenie- co upraszczaloby procedury otrzymania patentu zeglarskiego;)Jesli nie to, to taki zapis ma sens tylko wraz z zakazem palenia w calym srodmiesciu.... i kolejny przepis pozostanie martwy. Plus zycze powodzenia wlascicielom ogrodkow i punktow gastronomicznych w srodmiesciu....
                  Bierne palenie jest szkodliwe i nie zamierzam polemizowac.... ale zamiat zakazywac wszystkiego to mozna dojsc do porozumienia. Wlasciciele ogrodka moga z uwagi na niesamowita liczbe klinetow z malymi dziecmi, sami wprowadzac taki zapis. (najwyrazniej nie ma takich tlumow by im sie to oplacalo) Poza tym trzeba byc wyjatkowym idiota zeby kopcic wprost na dziecko siedzace przy innym stoliku - jako rodzic widzac cos takiego sam bym zareagowal i grzecznie poprosil o uwage podczas palenia.... a, ze ludzie sa z gatunku pojetni mysle, ze nikt by nie oponowal i zlosliwie nie dmuchal w kierunku mojego dziecka. Do tego nie potrzeba dziwnych uchwal ktore tworza prawo, ktore nie bedzie respektowane.
          • jwasz1952 Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 15:44
            Jestem za. Będziemy zdrowsi umierać
        • Gość: ksk Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.podkarpacki.net 14.06.12, 16:21
          za nim zaczniesz się wypowiadać na forum publicznym polecam zasięgnąć do słownika języka polskiego....
      • Gość: a Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 22:35
        Po uzasadnieniach Panów radnych o "fantastycznym wypoczynku i relaksu a nie psuciu zdrowia" i "matkach z dziećmi" w ogródkach piwnych widzę, że nasze gwiazdy lokalnej polityki w onych ogródkach chyba w życiu nie były...ot cza się polansowac w mediach jak to się o mieszkańców dba...
        O ile rozumiem w pełni zakaz palenia w lokalach, przy jednoczesnym wydzieleniu miejsc dla palaczy to zakazywanie palenia w ogródkach odbije się na...właścicielach tych ogródków. Gdzie moi geniusze przewidujecie miejsca wydzielone dla palących? W zakamarkach trasy podziemnej? Czy przy koszach na śmieci stojących na rynku? Rzekomych kłębów dymu pod parasolkami jakoś w życiu nie widziałem a jestem tam często.
        Idźmy dalej...zakażmy uchwałą puszczania bąków pod parasolkami...Ludzie..odrobina zdrowego rozsądku wystarczy...
        Sam nie palę.
        • Gość: terefere Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:39
          > zakazywanie palenia w ogródkach odbije się na...właścicielach tych ogródków.

Strachy na lachy. Sprytna próba perswazji, ale nietrafiona. Podobnie gardłowano za palącymi, gdy wchodziła ustawa o miejscach wolnych od dymu: straszono, że razem z palącymi znikną klienci w kawiarniach, knajpach itp. Nic bardziej mylnego: na miejsce palących przychodzą niepalący, którzy wreszcie mogą spokojnie i bez smrodu posiedzieć w lokalach. Tak będzie i ttym razem.
          • Gość: a Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 22:47
            Zwróć uwagę na drobną różnicę, o której już pisałem. W knajpach masz zakaz palenia ale jednocześnie umożliwiono palaczom korzystanie z wyizolowanych pomieszczeń.
            Jak to zrobić na rynku?
            Gdyby Panowie radni czasem przyszli pod te parasolki i posiedzieli pod nimi to by może zobaczyli jaka jest skala tego problemu i czy dym jest faktycznie uciążliwy a nie opowiadali głupot o matkach z dziećmi...
            • Gość: tere fere Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:56
              Nie chodzi mi o radnych ale o to co naprawdę dzieje się w tych miejscach: w N. Migdałach w Rzeszowie, nie można zjeść lodów labo wypić kawy, bo zasiadają obok różne typy, które dymią ci do smaku. Nie wiem jak inni, ale ja zdecydowanie wolę lody bez smrodu i wyziewów pochodzących z paszcz nałogowców. Zwracanie uwagi nie ma sensu, bo tylko wstęp do pyskówki. Może nosić ze sobą gaśnicę?
              A co do obaw "właścicieli", zacytuję Krzysztofa Przewoźniaka, socjolog medycyny, przewodniczącego Obywatelskiej Koalicji "Tytoń albo zdrowie".

Przed wejściem w życie ustawy antynikotynowej wielu właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych i rozrywkowych obawiało się zmniejszenia dochodów. W Nowym Jorku, gdzie taki zakaz funkcjonuje od dawna, paragony podatkowe z barów i restauracji wskazują na wzrost dochodów o 8,7 proc, a zatrudnienie wzrosło tam o 10 600 nowych miejsc pracy. - Przeprowadziliśmy badania w 400 lokalach gastronomicznych przed wejściem w życie ustawy i po - mówi Magdalena Petryniak ze Stowarzyszenia Manko, koordynatorka programu Lokal bez papierosa.pl. -W marcu 2010 roku połowa pracowników popierała zakaz, 34 proc. było mu przeciwnych; w lutym 2011 roku zwolenników jest już 80 proc. Połowa pracowników uważa, że zakaz wpłynął na polepszenie ich zdrowia i samopoczucia, rzadziej chorują na choroby układu oddechowego, rzadziej biorą zwolnienia.
              • Gość: a Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 23:20
                Wszystko ok. Tylko podajesz dane dotyczące LOKALI. Notabene w ten skok zatrudnienia w branży spowodowany samym tylko wprowadzeniem zakazu nie wierzę...
                Po raz kolejny powtarzam, że uważam zakaz palenia w lokalach za dobrą inicjatywę ponieważ zakazuje palenia w lokalach a jednocześnie umożliwia stworzenie przestrzeni wydzielonej dla palaczy. I jednocześnie po raz trzeci pytam co z przestrzeniami takimi jak rynek?
                W Nowym Jorku wprowadzono praktycznie całkowity zakaz palenia na zewnątrz. Absurd? Oczywiście, jeśli weźmie się pod uwagę choćby smog i natężenie ruchu jakie tam panuje. Czy od tego zakazu ludzie przebywający w Wielkim Jabłku będą zdrowsi? Nie sprowadzajmy życia codziennego do absurdu!!
                Więcej badziewia wdychasz z kominów okolicznych kamienic gdzie ludzie palą czym popadnie albo ze spalin samochodów jeżdżących po centrum niż z dymu pochodzącego z papierosów palonych pod parasolkami.
                • Gość: tere fere Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:32
                  > Więcej badziewia wdychasz z kominów okolicznych kamienic gdzie ludzie palą czym
                  > popadnie albo ze spalin samochodów jeżdżących po centrum niż z dymu pochodzącego z
                  > papierosów palonych pod parasolkami.

Być może. Ale nie dokucza mi to tak doraźnie jak dymiący w bezpośrednim sąsiedztwie nałóg.
                  • Gość: a Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 23:45
                    No widzisz...czyli jednak bardziej chodzi o Twoje subiektywne odczucia i o to, że "Tobie przeszkadza" niż o zdrowie.
                    Chcesz zadekretować czyste powietrze czy kulturę osobistą?
                    Rozumiem, że przeszkadza Ci dym papierosowy i szanuję Twoje zdanie. Ja z kolei uważam, że rynek jest zarówno dla palących i dla niepalących a dym z papierosa w przestrzeni otwartej nie jest takim problemem, który wymaga wprowadzania odgórnych zakazów.
                    Dla mnie to jest akcja PR-owa o czym świadczą głupkowate argumenty użyte przez Cyprysia i Kultysa. Nie pierwszy raz z reszta.
                    Najłatwiej jest czegoś zakazać i uznać, że problem z głowy albo kreować sztuczne problemy. Byle tylko prasa o tym napisała.
                    Pozdrawiam :)
                    • Gość: gosc Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 00:12
                      > uważam, że rynek jest zarówno dla palących i dla niepalących a dym z papierosa
                      > w przestrzeni otwartej nie jest takim problemem, który wymaga wprowadzania odg
                      > órnych zakazów.

teoretycznie. tylko, że ci pierwsi - przeszkadzają doraźnie tym drugim, natomiast ci drudzy - w niczym nie szkodzą pierwszym. i to jest konflikt interesu. Wszystko można by załatwić na poziomie kulturalnym, ale tylko teoretycznie. Zadne zakazy nie byłyby potrzebne gdyby ludzie potrafili szanować się nawzajem. Skończy się na tym, ze trzeba będzie poszukać jakiegoś gwoździa, do uczenia kultury parkowania? to jest eskalacja przemocy.
                • Gość: andrzej Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 21:35
                  Jaki logiczny komentarz. Można by powiedzieć jak ich dużo w internecie tylko zawsze papierosiarza szkodnika.
    • sennikrzeszowski Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... 13.06.12, 22:34
      I bardzo dobrze! Jestem jak najbardziej za, żeby taki zakaz się pojawił. Zwracanie uwagi często spotyka się z chamską odzywką. Więc jak nie można prośbą to trzeba ustawą. I egzekwować. Nie cierpię smrodu dymu papierosowego. Do tego muszę go bardzo unikać, bo mam astmę. Stąd ogródki są dla mnie niedostępne. Zresztą czasem nawet na rynku poza ogródkami nie da się posiedzieć bo zalatuje dymny zapaszek.
      • Gość: Maxx Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy IP: 173.233.202.* 13.06.12, 23:52
        Politycy rodem z PiS-uaru uwielbiaja wrecz, by ograniczac innym wolnosc!!!
        • Gość: ? Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 00:15
          > Politycy rodem z PiS-uaru uwielbiaja wrecz, by ograniczac innym wolnosc!!!

A jak nazwiemy zmuszanie przez palących innych, niepalących, do wdychania papierosowego dymu?
      • Gość: sandra Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: 195.158.247.* 14.06.12, 14:38
        A ja bardziej od papierosów nie cierpie smrodu ludzkiego potu, nieumytego ciała, łoju na łbie oraz brudnych gaci i ubrań! A to mozna wyczuc niestety wszedzie: w MPK, urzedach, szkołach, knajpach, kosciele ( o tak! chociaz jestem tam gosciem i to nie z włsnej nieprzymuszonej woli za kazdym razem śmierdzi. tak jak dawniej naftalina, tak terez brudem) Moze ktos wymysli sposób na zmuszenie ludzi do codziennej toalety i uswiadomi im, ze mycie włosów i zmienianie bielizny tylko "przed doktorem" to stanowczo za rzadko...
    • Gość: sds Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:41
      SZOK! Prosto z Dubaju do Rzeszowa: blekitna.tv/pl-movies-full-163.html
      • Gość: tyyy Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 22:54
        Moze caly Rynek objac strefą bezpapierosową? Później bezalkoholową? Potem wpuszczać tam tylko białych? A na końcu białych blondynów?
        • Gość: :-) Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:01
          > Moze caly Rynek objac strefą bezpapierosową? Później bezalkoholową? Potem wpuszczać > tam tylko białych? A na końcu białych blondynów?

może. nie zaszkodzi też wprowadzić zakaz przebywania tam idiotów. takich jak ty.
          • Gość: tik Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.krak.tke.pl 14.06.12, 00:17
            To są właśnie argumenty na poziomie. Ktoś ewidentnie nie odróżnia działania przeciw plagom społecznym takim jak szkodliwość palenia, od dyskryminowania ludzi za ich wygląd. Z takimi szkoda nawet gadać. To trochę jakby się chciało przekonać złodzieja recydywistę że powinien uczciwie pracować.
    • mjot1 Radni PiS ... 13.06.12, 23:07
      głupota darem jest bożym…
      • Gość: :-) Re: Radni PiS ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:12
        Zostawmy radnych i PIS i kontynuujmay raczej wątek o paleniu w miejscach publicznych. o.k?
        • Gość: a Re: Radni PiS ... IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 23:23
          A dlaczego mamy zostawić radnych PiS? To przecież ich inicjatywa i ich ciekawe argumenty na jej poparcie.
          • Gość: b Re: Radni PiS ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:34
            Dobra. masz rację. Zatem dorzućmy jeszcze smoleńsk.
            • Gość: a Re: Radni PiS ... IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.12, 23:48
              Heh...nie wiem czy jestem na to gotowy :)
              • mjot1 Re: Radni PiS ... 14.06.12, 21:10
                Ci nawiedzeni uszczęśliwiacze innych progeniturę swą po knajpach włóczący są gotowi do wszystkiego…
      • jael53 Re: Radni PiS ... 14.06.12, 09:56
        mjot1 napisał:

> głupota darem jest bożym…

Ale i tak są tacy, co dar boski z jajecznicą pomylą. Chyba obcujemy z tym właśnie przypadkiem. Nb, w Rzeszowie z żadnych ogródków nie korzystam - też mi przyjemność pić kawę w oparach spalin.
    • Gość: lokalbezpapierosa Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:10
      Wielu palaczy uznało ustawę antynikotynową za próbę pozbawienia ich wolności. Jednak polska konstytucja gwarantuje prawo do "ochrony zdrowia" (art. 68 ust. 10) oraz "do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy" (art. 66 ust. 1).

Osoby niepalące nie powinny bać się zwracać uwagę palaczom, czy to na przystankach, czy w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych. Jeśli prośby nie wystarczą, zachęcamy do zgłoszenia interwencji na naszej stronie: lokalbezpapierosa.pl/index.php/zglos-interwencje/.
      Jeśli zaczniemy mocno walczyć o swoje prawa, odniesiemy sukces. Pamiętajmy, że stanowimy większość: około 70 proc. Polaków nie pali!

• Gość: Też Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rz.izeto.pl 13.06.12, 23:23
        Zajmij się też koleś tymi, co piją. Nie tylko papierosy szkodzą.

Pooglądaj: infografika.wp.pl/title,Jak-alkohol-wplywa-na-twoj-organizm,wid,14561570,wiadomosc.html

Czego nie apelujesz, żeby zgłaszać opitych codziennie sąsiadów, gó...arzy pod sklepem, z ku.wami i ch. mi na ryju, drącym sie na całe osiedle. Zakazać alkoholu i po sprawie.
        Alkohol szkodzi spolecznie bardziej niz dymek z papierosa.
        • Gość: Żet Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 23:37
          > Alkohol szkodzi spolecznie bardziej niz dymek z papierosa.

Alkoholu nie piję. A dym mi przeszkadza. I nie mam zamiaru go tolerować w moim otoczeniu. Tyle na temat.
        • Gość: Plastik Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.krak.tke.pl 14.06.12, 00:21
          Jakbym pił w ogródku piwo i pluł nim dookoła to zapewne by ci przeszkadzało gdybym cię oblał. Chyba że to lubisz? Mnie natomiast przeszkadza jak mi ktoś dmucha dymem do stolika.
        • Gość: Mieszkanka Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 09:24
          Ależ apeluję również!
          Jest dużo chamstwa na około, a jednym z jego objawów jest właśnie dmuchanie dymem nikotynowym niepalącym sąsiadom, którzy mają na przykład ochotę usiąść w ogródku na rynku i zjeść deser o smaku i zapachu truskawek, delektować się zapachem kawy, itp...
          A po przyjściu do domu nie być zmuszanym do dezyfencji - bo dym papierosów "osiada" dosłownie na wszystkim!
          A jeśli ktoś ma ochotę na przysłowiowego "dymka" - trudno - musi to robić w taki sposób, aby innym nie szkodzić! I to wszystko!
    • oryona Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 03:55
      na pohybel neofitom

www.youtube.com/watch?v=VUcU6C1SRig&feature=related
      • stopniszczeniu_rzeszowa Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 07:30
        Cyt: "zakazywanie palenia w ogródkach odbije się na...właścicielach tych ogródków."

Identyczne argumenty padały kiedy miał być wprowadzany zakaz palenia w lokalach, też lały się łzy jak to rozpocznie się fala bankructw. I co? Ano nic. Wystarczy zerknąć do lokali, klientów nie brakuje, a siedzi się w atmosferze pachnącej kawą, a nie śmierdzącej popielniczką.

I tak samo będzie w tym przypadku.
        • shepard102 Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 08:48
          "... w atmosferze pachnącej kawą, a nie śmierdzącej popielniczką. ... "

Trzy razy TAK. :-)
          Dodam, że popielniczka - to mały kaziu... Palące osoby, nawet jeśli w danej chwili nie palą - śmierdolą tak, że znajdującego się obok - odrzuca na parseki... Nie daj Boże, jak taki jeszcze buźkę otworzy... :-(
          (Oczywiście należy dodać, że niektórym niepalącym także z pyszczka wali jak z toy-toya... ale to już jest całkiem inny problem, na inny temat...)

Tak czy inaczej: WŁAŚCICIELE LOKALI: bądźta spokojni... i nie dajta sobie wmówić, że jeśli ZGODNIE z PRAWEM - wywalicie popielniczki z waszych ogródków, stracicie klientów. To są bajki do straszenia prostego luda... :-))))
      • Gość: rzeszowiak Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.rz.izeto.pl 14.06.12, 10:08
        CIEKAWE DLACZEGO JAK ZAKAZY TO ZAWSZE TE SAME NAZWISKA Z PIS????A CO Z PALACZAMI??? JA PROPONUJĘ ZAMKNC OGRÓDKI I NIKT NIE BEDZIE NARZEKAŁ NA DYM. A PIWI MOZNA PIĆ W LOKALACH ZAMKNIĘTYCH GDZIE JUZ PALIĆ NIE MOZNA ALBO WE WŁASNYM DOMU!!!
    • Gość: smutny Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 07:43
      palacze - pamietajcie o tych pisowskich katolickich pojeb..ch przy okazji nastepnych wyborow i spuscic w kanal
      • shepard102 Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 08:52
        "... palacze - pamietajcie o tych pisowskich katolickich pojeb..ch przy okazji nastepnych wyborow i spuscic w kanal ..."

Palący Biernie - z nowotworem krtani, płuc i cholera wie czego - pamiętajcie o koncernach tytoniowych i PUŚĆCIE ICH z TORBAMI... :-)

P.S. Sprawdź statystyki mądralo i policz, O JAKIM ELEKTORACIE PISZESZ... :-)))))
    • Gość: paląc Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.poczta-polska.pl 14.06.12, 07:49
      to może zabrońmy w ogródkach picia alkoholu, niech sprzedają soczki i piwo 0%, lizaczki dla dzieci i mleko dla karmiących żeby nie musiały przynosic ze sobą

i dlatego nie zagłosuje więcej na PIS bo jak widać oszołomy nie tylko sa w Ruchu P.
      • shepard102 Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 10:06
        Ty naprawdę jesteś taki durny, czy tylo udajesz? Kiedy zrozumiesz, że bierne palenie jest tak samo szkodliwe jak czynne wciąganie? Wtedy gdy Tobie, albo komuś z bliższych znajomych wsadzą stalową rurkę do gardła?

P.S. A tak z ciekawości: gdyby to ktoś z Platformy albo PSL'u wyciął taki projekt, to też byś ujadał?
    • Gość: sandra Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: 195.158.247.* 14.06.12, 08:13
      Aroganckie i agresywne zachowanie objawia sie przede wszystkim u tych, którzy wypija za duzo alkoholu-bo nic tak jak wóda i jej pochodne nie ryje łba, wiec proponuje przygotowac kolejny projekt uchwały o zakazie picia piwa w ogródkach. W ogóle zlikwidujmy te ogródki bo to źródło wszelkiego rodzaju zła, zepsucia i upadku moralnego! Sodomia i Gomoria jednym słowem!A wszystkiemu winni palacze i ich nałóg...Fe!
      • Gość: okor Zamknijmy ich do getta. IP: *.ngm.net.pl 14.06.12, 09:38
        W ogródku chyba nikomu nie szkodzi?? ma ochotę nich właśnie na wolnym powietrzu / w ogródku/ sobie zapali.
        Odrobina tolerancji nikomu ujmy nie przyniesie - nie można na nich polować, nawet zwierzęta często się chroni.
        • shepard102 Typowe... 14.06.12, 10:19
          ... zachowanie. Z jednej skrajności w drugą: jak z rzeszowskimi kierowcami - albo nadmierna brawura, albo - przesadna ostrożbność. Nic po środku...

Otóż wszędzie należy umiar zachować: sami krzykacze nakręcacie tę sprężynę: DO GETTA!, POLOWANIA, WOLNOŚĆ i NIEPODLEGŁOŚĆ... A zdrowy rozsądek wisi na kołku w stodole?
          Jeśli ktoś sobie pali, a innemu to NIE PRZESZKADZA - niech sobie pali.
          Tutaj cały czas chodzi o to, że palący nie chcą zrozumieć, że to oni - wraz ze swoim dokuczliwym nałogem - muszą się podporządkować niepalącej reszcie społeczeństwa. Jeśli ktoś kopci w miejscu publicznym i nie chce odpuścić mimo zwrócenia uwagi - sam stawia się w brzydkiej sytuacji. I wtedy albo wyciąga się paragraf albo inne środki i eskalacja trwa...
          Zatem: lekarstwo to czytelny przepis plus zdrowy rozsądek i ocena sytuacji.

Jeśli to nie pomoże, cóż... trzeba będzie sięgać po bardziej drastyczne środki, z firmy "Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie"... czyli jak np. gwóźdź dla niesfonego kierowcy zastawiającego chodnik... :-)

• Gość: vvv I bardzo dobrze IP: 91.234.186.* 14.06.12, 09:19
      Pozwolenie na palenie przed wejściem bo zakaz jest w budynku to bzdura. W końcu ten smród rozchodzi się dość daleko. Osobiście uważam, że powinny istnieć palarnie dla trucicieli a nie jak to ma też miejsce w urzędach "strefa palenia" w drzwiach wejściowych:/
    • Gość: Młody Chca dokuczyć innym niż oni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 09:26
      Prawdę mówiąc to w Rynku jest tylko jeden ogródek gdzie można napić się kawy lub zjeść ciacho lub deser.Stoliki też są tak oddalone od siebie,że nie przeszkadza jeżeli palący siedzi przy sąsiednim.Tam też w zasadzie nie spożywa się piwa a jeżeli juz to raczej wyjątek.
      Pozostałe tzw ogródki piwne to prawdziwe centra smakoszy piwa, cygar,bluźnierstw i języka potoczniezwanym wulgaryzmami.
      Tylko wyjatkowo "odważni" mogą tam siąść z dziećmi a nawet niemowlakami.
      Nie oszukujmy się.Tam schodzi się cały szuwar naszego miasta z jego klasycznymi przywarami.
      Aż strach się bać szczególnie w godzinach wieczornych.A palenie papierosów to pikuś w porównaniu z tym co się dzieje w godzinach wieczornych.
      A odnośnie inicjatywy PiS.Naprawdę bardzo ciekawa szczególnie kiedy jest bardziej niż pewne,że zwolennicy tej obcji to owszem chodzą do kościoła/tam się nie pali/do salek katechetycznych/tam się nie pali/ aale nie uświadczysz ich w kawiarni,kinie,filharmoni czy tez na imprezie plenerowej oprócz parafiady.
      Czynią to na zasadzie złośliwości i dokuczenia innym niż oni.
      Muszą przecież kogoś nienawidzić
      • jagienka.prima Re: Chca dokuczyć innym niż oni. 14.06.12, 09:35
        Kolejny z brakiem argumentów... :) A to co napisałeś mija się szeroko z prawdą... To, że ktoś jest wierzący nie znaczy, że nie bywa w miejscach innych niż te przeznaczone do kultu... No i Ty pewnie nie chodzisz do kościoła/salek katechetycznych/na parafiady, prawda...? Przecież to obciach...! Więc skąd wiesz kto tam bywa...? Tak na zapas teoretycznie zakładasz...? No, a skoro nie bywasz to skąd wiesz, czy ten który siedzi obok w kawiarni/ogródku/filharmonii to nie katolik...?
        I co ma troska o zdrowie i prawo do czystego powietrza do ewentualnej nienawiści...?
      • Gość: Plastik Re: Chca dokuczyć innym niż oni. IP: *.krak.tke.pl 14.06.12, 11:22
        Wygląda na to, że według Młodego użytkownicy ogródków to tylko poganie, agnostycy, sataniści, scientolodzy, muzułmanie, Żydzi i animisci. Gratuluję poglądu. Radzę sie jednak lepiej przygotować do matury, bo studia będą poza zasięgiem.
    • Gość: Rzeszowianka Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 09:29
      Palenie bierne przypłaciłam poważną operacją płuc. Nie ma co dyskutować! Bezwzględny zakaz palenia powinien obowiązywać w każdym miejscu, w którym znajduje się nawet pojedyncza osoba niepaląca! Jeśli ktoś na własne życzenie chce się truć, niech się truje we własnym gronie. Statystyki mówią, że 70 % społeczeństwa nie pali, więc to chyba większość, nieprawdaż????
    • Gość: heniu Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.12, 09:42
      Wygonić pisiowskich przygłupów z rady! Wykonać!!!
      • shepard102 spostrzeżenia pana Henia... 14.06.12, 10:24
        Panie Heniu!
        Okazało się, że to co Pan brał za ORGAZM, to była ASTMA!

Pozdrawiam,
        Doktor Wycior
    • Gość: oburzona Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 10:27
      Skoro poczuliście się panami i władcami tego miasta nie zapomnijcie również o zakazie picia PIWA w tych prymitywnych ogródkach!!!
      I oczywiście zwróćcie uwagę że te mamusie ze swoimi pociechami "kurzą pety popijając je piwskiem" a potem chwiejnym krokiem wracają do domu!!!
      HIPOKRYZJA tego kraju dawno już przekroczyła wszelkie granice, WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • shepard102 Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc 14.06.12, 11:03
        "... Skoro poczuliście się panami i władcami tego miasta nie zapomnijcie również o zakazie picia PIWA w tych prymitywnych ogródkach!!! ..."

TAK JEST! Pełna zgoda!
        W następnej kolejności - należy się wziąć za GOŁĘBIE: najlepiej do getta albo rezerwatu. Żeby nie fajdały na wszystko...
        Jak zrobi się porządek z gołębiami - wystrzelać KOMARY. Są gorsze od gołębi! Gryzą i bzykają.
        Ale, ale... przecież podobno DYM odstrasza komary! Zaraz, zaraz... Radni PIS coś przeoczyli. :-( Palacze powinni siedzieć i dymić. Zwłaszcza w sezonie komarowym. Za wolność naszą i waszą. Jamen.
        :-)))
    • Gość: cc Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: 195.158.247.* 14.06.12, 10:54
      "Zakazać powinniście radni (skoro wiecie, co jest dobre) spożywania piwa - bo to przecież wstrętny alkohol - ile z tego choróbsk, deprawacji, przepijania ostatniego grosza."

Pijąc szkodzisz tylko sobie a paląc także innym. Argument nietrafiony.
      • Gość: lox Re: Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianyc IP: 202.174.145.* 14.06.12, 15:47
        Gość portalu: cc napisał(a):

> "Zakazać powinniście radni (skoro wiecie, co jest dobre) spożywania piwa - bo t
        > o przecież wstrętny alkohol - ile z tego choróbsk, deprawacji, przepijania osta
        > tniego grosza."
        >
        > Pijąc szkodzisz tylko sobie a paląc także innym. Argument nietrafiony.

Powiedz to rodzinie alkoholika....
    • Gość: namiętnypalacz Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.06.12, 11:52
      panie radny,zwolenniku kulturalnego chlania piwa pod parasolami,amoże tak dla rownowagi wprowadzic obowiazek używania masek p.gazowych przez niepalacych w ogrodkach kawiarnianych,parkach,przystankach autobusowych?
    • Gość: k Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: 193.46.186.* 14.06.12, 12:30
      nie pale od paru miesięcy (min. pomogł mi zakaz palenia w miejscach pubblicznych :) naprawde) i oczywiscie lubie zapach papierosów i nie przeszkadza mi on zbytnio, ale... jednak razi, jednak juz jest inne myslenie, ja i moi znajomi juz przyzwyczailismy sie ze sie nie pali i nie dmucha na obcych ludzi dymem.
      Ostatnio myslałam, ze padne jak na ogródkuz ust palacza jakiegos wielkiego cygara chmura dymu poszybowala w kierunku małżenstwa z maleńkim dzieckiem :( to juz nie jest fajne
    • Gość: Łukasz Radni PiS chcą wygonić palaczy z kawiarnianych ... IP: *.wist.com.pl 14.06.12, 12:40
      słuszny pomysł - a możeby na ulicach też zacząć przestrzegać i egzekwować zakazu palenia - tam gdzie jest miejsce publiczne gdzie ludzie swobodbnie się poruszają chodniki wolne od dymu.
      Zbyt duże są straty jeśli chodzi o skutki i leczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka