Dodaj do ulubionych

skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk

IP: *.podkarpacki.net 05.10.12, 21:00
Co za patałach pozwolił na to,by zabytkowy pomnik autorstwa Jana Robaka wykańczany był płytkami?Gdzie nadzór konserwatora zabytków?Tło wokół orłów z brązowych płytek,co może dobrze by w kiblu wyglądały,ręce wystają z szarego granitu(?)A to jeszcze nie koniec remontu.Co jeszcze partacze projektanci wymyślili?Zamiast odtworzyć sypiący się nieco oryginał,produkuje się kolejny kicz(patrz pomnik papieża na rondzie)
Obserwuj wątek
    • Gość: leCHUJarek Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.ostnet.pl 06.10.12, 10:03
      Może o to chodzi. Po remoncie ktoś ważny stwierdzi że wygląda paskudnie i buldożer rozwiąże problem definitywnie.
      • dr_psychol Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk 06.10.12, 12:59
        Ciesz się że pomnik nie świeci, nie tryska wodą i nie opowiada o zarobkach wyższych niż we Wrocławiu :)))

Najlepiej żeby te 10 rąk pokazywało środkowy palec, albo chociaż "figę z makiem" :)))
    • Gość: gość Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 17:20
      Niestety znów władze wykazały się totalną ignorancją. Ten pomnik miał unikatowy charakter a i historię powstania arcyciekawą. A tak na marginesie ciekawe czy wiele osób wie, co upamiętnia? I co z tego, że "nie gra i nie świeci", skoro już nie jest taki jak był pierwotnie?
      • Gość: Józef Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:48
        Jako 6 letnie dziecko byłem świadkiem rozstrzelania 10 niewinnych ludzi(zakładników wyznaczanych kolejno codziennie innych mieszkańców Staromieścia).Sporządzona była lista mężczyzn mieszkańców Staromieścia.Z listy tej codziennie kolejnych 10 pełniło rolę zakładników na wypadek zagrożeń ewentualnych ataków na Niemców.Do takiego zdarzenia doszło gdy mężatka zadająca się z Niemcami wracała z randki a zazdrosny mąż po ciemku zaatakował i poranił kochanka.Pani narobiła wrzasku a za płotem na terenie parku stacjonowała jednostka niemiecka.Wszczęto alarm i obławę.Nikogo nie złapali.Wobec braku winnego Niemcy zabrali zakładników.Powiązali im ręce z tyłu drutem kolczastym i dla utrudnienia ucieczki powiązali ich trójkami i parami między sobą.Przywieźli na miejsce zdarzenia samochodem ciężarowym i tam w obecności spędzonych i wystraszonych mieszkańców okolicznych domów strącili krwawiących i jęczących do rowu ustawiając ich w szeregu.W odległości 10 metrów położył cię jeden szwab z karabinem maszynowym i po odczytaniu wyroku serią z tego karabinu zastrzelił wszystkich. Poruszających się jeszcze w konwulsjach śmiertelnych dobijał kolbą karabinu opasły ssman.To widziałem,pamiętam i przekazuję potomnym.Teraz mam 75 lat i nie mogę patrzeć jak profanowany jest pomnik który dzięki wielkiemu zaangażowaniu Pana Robaka powstał i upamiętniał pomordowanych niewinnych młodych mężczyzn.Nie podaję celowo swoich danych by nie kusić chętnych sensacji i niepotrzebnego rozgłosu.
    • Gość: Patyzant Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 18:25
      ciekawy jestem "efektu końcowego"
      bo narazie to zapowiada się MASAKRA
      taka kwintesencja współczesnego rzeszowa
      • Gość: bozia zdjęcia... IP: *.podkarpacki.net 06.10.12, 21:04
        img341.imageshack.us/img341/8316/img1738m.jpg
        img38.imageshack.us/img38/3699/img1739jf.jpg
        img210.imageshack.us/img210/3525/img1737ku.jpg
        img31.imageshack.us/img31/3372/img1745xg.jpg
        • Gość: rzeszowianka Re: zdjęcia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 21:52
          Jestem porażona tym co zobaczyłam. Dlaczego nie odwzorowano tego co było w pierwowzorze? Są na to dokumenty (osobiście posiadam kopie zarówno projektów jak i wszelkich opisów i pozwoleń), więc gdzieś są też oryginały. Jak można tak zbezcześcić miejsce, upamiętniające śmierć 10 kolejarzy? Teraz ten "pomnik" wygląda jak wykonany z lastriko. Taka chińska podróba! SKANDAL! I dlaczego remont nadzoruje Zarząd Zieleni???? Czy pomnik to trawnik lub klomb???
          • Gość: MZZ Re: zdjęcia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 22:19
            Przetarg na remont pomnika
          • dr_psychol Re: zdjęcia... 06.10.12, 22:36
            Rzeczywiście. Mogli od razu zrobić z pobitych talerzy, jak w Alternatywy 4 - "Takiego orła!" :)

Rzecz o tyle groteskowa co tragiczna. Pomnik nigdy zanadto finezyjny nie był, aczkolwiek miał swój klimat.
            Myślę że urzędnicy nie chcieli źle. Oni po prostu nie mają za grosz gustu. Stąd taki drobnomieszczańsko-grobowy kicz w parkach i na skwerach. Jedyne, co się jako tako broni, to sama zieleń. W końcu projektowała ją matka natura :)
    • Gość: MZZ Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 22:35
      . . . fragment specyfikacji technicznej robót, dołączonej do przetargu

"Wyczyszczenie płyt i orłów
      Uzupełnienie ubytków w orłach materiałem dobranym co do jakości i koloru ( płytki ceramiczne lub granitowe ).
      Obłożenie obramowania płyt z orłami granitowymi płytkami w kolorze białym.
      Obłożenie ścian bocznych płyt z orłami granitowymi płytkami Strzegom Szary, Bohus lub Talila
      Wyłożenie tła orłów płytkami granitowymi 1,5 cm w kolorze zbliżonym do czerwonego"
      • Gość: rzeszowianka Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 23:02
        Jan Robak przewraca się w grobie. Zanim pomnik powstał toczył boje w komuchami. Teraz całą Jego pracę szlag trafił. Normalnie masakra! Myślałam, że takie miejsca się rekonstruuje a nie remontuje! Chyba ktoś kto zlecił tę robotę nie widział na oczy pierwotnej dokumentacji!
        • Gość: Antoś Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 23:55
          To jest w stylu świetlnej fontanny, ot taka wsiowa robota. Cieszcie się, że w poszczególnych powierzchniach pomnika nie zamontowano porozbijanych lusterek lub takich samych fajansowych talerzy. Będzie to wyglądało jak WC po remoncie. Brak szacunku dla pomordowanych, ale za to kasa wydana.I oto chodziło.
          Boże miej litość nad naszym miastem, wybacz im bo nie wiedzą co czynią.
          W ramach ekspiacji decydentów , wykonawców projektu oraz łapczywych wykonawców, co nie biorą pod uwagę jakie niedorzeczności biorą do wykonania, pomordowanym w 1944r. przez Niemców zapaliłem świeczkę .Boże miej Ich w swojej opiece, zginęli bo byli Polakami.
          • Gość: bozia Re: skandaliczna renowacja pomnika dziesięciu rąk IP: *.podkarpacki.net 07.10.12, 01:22
            www.wykop.pl/ramka/1285267/skandaliczna-renowacja-pomnika-w-rzeszowie/
            "renowacja" na głównej wykop.pl
    • Gość: AMF Korony gdzie? IP: *.66-mat-sat.pl 02.11.12, 21:50
      Orły już dawno powinny je mieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka