Dodaj do ulubionych

O Bolku Wałęsie

14.12.12, 17:03
i stanie wojennym.Polecam tym co nie ogladali i tym co myla Powstanie warszawskie ze stanem wojennym.
www.tvp.pl/vod/audycje/publicystyka/jan-pospieszalski-blizej/wideo/13122012/9192754
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawski Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rz.izeto.pl 14.12.12, 18:40
      Lechowski51 ty tępy durniu forumowy nawiedzony PiSdogłowiem ,Wałęsa Nasz Narodowy znak
      rozpoznawalny na świecie .Śmiesz kpić z jego dorobku i znaczenia .Co sam reprezentujesz i
      kto chce ciebie czytać. Pospieszalski taki sam jak i pozostali nawiedzeni jarusiowymi gęganiami.
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 14.12.12, 20:06
        Nasz Narodowy znak....dobre!.A myslalem ze tym znakiem jest Solidarnosc za ktora zginełło z rak komunistycznych siepaczy dziesiatki Polakow?!
        • Gość: Zginęłło Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.12.12, 00:11
          "Zginełło", to brzmi prawie jak Jagiełło, ale chyba nie o to chodziłło.
          Co z tego wszystkiego rozumiesz? Czy potrafisz jakąś swoją myśl sformułować?
          Może nielkoniecznie tę, że nienawidzisz. Tylko dlaczego? Bo ONI myślą inaczej!
          I dlatego są siepaczami. Z przyjemnościa pewnie zgodziłbyś się zostać siepaczem i rżnąłbyś owych komuchów, tak po chrześcijańsku, szczerze!
          • leslaw28 Re: O Bolku Wałęsie 24.12.12, 03:57
            komuniscci matole wymordowali dziesiatki milionow, wiec zamilcz
      • Gość: cq Re: O Bolku Wałęsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 22:36
        ciekawski no i co się tak rozindyczyłeś,przejdż się na wieczorny spacer,weż parę głębokich oddechów,zrób coś pożytecznego wyzbieraj w parku psie gówna to ci przejdzie.gwarantowany zdrowy sen.
      • Gość: czytelnik Re: O Bolku Wałęsie IP: *.net.stream.pl 18.12.12, 19:45
        Boluś to prymitywny pazerny analfabeta który uwierzył ze jest namaszczony prze niebiosa.
    • Gość: ll Z życia Pierwszego Opozycjonisty: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 22:47
      „Warszawa, dnia 18 grudnia 1981 r. Notatka z rozmowy z Jarosławem Kaczyńskim (dalej Jar) przeprowadzonej w ramach operacji KLON w dniu 17 grudnia z polecenia kierownictwa służbowego.

Zgodnie z zatwierdzonym planem działań operacyjnych w stosunku do figuranta Jar, po rozmowie prowadzonej przez Wydz. IX Dep. III MSW, J. Kaczyński ponownie został zatrzymany przez grupę realizacyjną i doprowadzony do KSMO. Rozmówca był kompletnie zaskoczony i zdezorientowany. Uporczywie wyjaśniał, że był na rozmowie w MSW i został zwolniony, sugerował, że musiała nastąpić pomyłka, że zapewne chodzi nam o jego brata bliźniaka Lecha. (…)

J. Kaczyński od początku rozmowy był przekonany, że będzie internowany. Wielokrotnie podkreślał, że siedzieć nie chce. (…)

W sposób bardzo zdecydowany zażądałem, aby określił czy będzie przestrzegał przepisy stanu wojennego, w przeciwnym razie zostanie internowany, jednocześnie przedstawiłem wypełnioną już decyzję o internowaniu. Zażądałem podpisu na tej decyzji, że zapoznał się z nią.

Wywarło to na nim bardzo silne wrażenie, zmienił ton, widać było, że usilnie kalkuluje swoją sytuację. Zaproponowałem kawę, zgodził się. Dalej w luźnej rozmowie, odpowiadając na pytania, opowiedział o swojej działalności politycznej, m.in. o działalności w Biurze Interwencyjnym KSS KOR, pracy w filii Uniwersytetu Warszawskiego w Białymstoku, tworzeniu Klubów Służby Niepodległości, działalności w zespole redakcyjnym „Głosu”. Wypowiedzi te potwierdzały nasze dotychczasowe rozpoznanie operacyjne. Zgodnie z przyjętą taktyką nie pytałem o szczegóły, w tym o rolę poszczególnych osób. (…)

Widząc jego załamanie kontynuowałem rozmowę na neutralne tematy. Jar stopniowo uspokajał się. Zaproponowałem, byśmy rozpoczęty dialog kontynuowali w przyszłości. Jar odmówił, tłumacząc, iż oznaczałoby to współpracę z nami. Powróciłem do wcześniejszych argumentów, iż nie chodzi o informacje o jego znajomych, ale dialog dwóch dorosłych ludzi, którym na sercu leży troska o dobro naszego kraju. Zapewniłem, że nie będę żądać zobowiązania o współpracy. Po dalszej rozmowie Jar w końcu zgodził się na kontynuowanie rozmów na neutralnym gruncie.
      Przyznałem, iż jestem oficerem MSW, w KSMO występuję gościnnie, podałem numer telefonu i poprosiłem, aby przedstawił się imieniem i prosił Białostockiego. Umówiliśmy się na spotkanie 23 bm.

J. Kaczyński sprawiał wrażenie osoby mocno niepewnej. Bardzo często zasłaniał się przepisami prawnymi. Jego wygląd jest niedbały. Twierdził, że nie interesują go sprawy materialne, kobiety, np. nie zależy mu w przyszłości na założeniu rodziny. Ma flegmatyczne usposobienie, wygląd książkowego mola. Pozuje na myśliciela Solidarności. Mimo pewnej demonstracyjnej rezygnacji z życia, kariery, rodziny, stwierdzam, że jest osobą bardzo ambitną. Obruszał się, gdy mówiłem, że pozycja jego brata Lecha jest w Solidarności znacznie wyższa. (…)”

„Wykorzystując sprzyjającą sytuację poruszyłem działalność grupy A. Macierewicza, tj. <prawdziwych Polaków> i obecności w niej osób narodowości żydowskiej tj. L. Dorna. Potwierdził, że L. Dorn jest Żydem, jednocześnie na moją złośliwą uwagę, że dziwne jest, iż Żydzi nie są chłopami czy robotnikami, odparł, iż są zdolniejsi od Polaków i dlatego plasują się w środowisku inteligenckim. Wywnioskowałem, że temat jest drażliwy i prawdopodobnie dotyczy go bezpośrednio.

Wnioski:
      1. Rozmowa potwierdziła trafność koncepcji działań operacyjnych w stosunku do figuranta Jar.
      2. Dokonano wstępnej fazy pozyskania. Dalsze rozmowy określą jego przydatność jako osobowego źródła informacji.
      3. W przypadku braku kontaktu telefonicznego w dniu 23 bm., proponuję ponownie doprowadzić figuranta na rozmowę, zagrozić represjami i w zależności od zachowania podjąć decyzję, czy ma być internowany.
      4. W celu zakonspirowania Jara jako ewentualnego tw, proponuję nie rejestrować w Biurze „C”, a spowodować prowadzenie rozpracowania w ramach kwestionariusza ewidencyjnego przez Wydz. II Dep. III. Koordynacja przedsięwzięć prowadzona byłaby na szczeblu kierownictwa departamentu.

St. Inspektor Wydz. II Dep. III MSW ppłk M. Kijowski”
    • Gość: OtCo Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.12.12, 00:17
      Nie wiem, kim jesteś, nie wiem, ile masz lat, ale mentalnie jesteś gó...arzem, niestety!
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 15.12.12, 08:51
        Nastepcy mjr.Lesiaka dzialaja dalej i czuja sie w tym pomagdalenkowym bagnie znakomicie.Czeka kiedy Bul-Komorowski odznaczy Orderem Orła Białego,człowieka honoru Kiszczaka.A pozniej szef kapusi zaprosi do Magdalenki swoich podwładnych i beda swietowac "obalenie komunizmu"
        • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 15.12.12, 09:12
          Wywiad o tym jak III Rzeczpopolita kapusi dba o swoich;

wPolityce.pl: Może Pan przypomnieć, dlaczego i w jaki sposób Instytut Pamięci Narodowej zajmował się dokumentami dotyczącymi Lecha Wałęsy, które „zaginęły” w latach 1992-1995?

Dr hab. Sławomir Cenckiewicz: Było to związane z pracą nad książką „SB a Lech Wałęsa”, którą napisałem wraz z Piotrem Gontarczykiem. Dokumenty Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, które stały się istotną częścią książki, zostały odnalezione w ABW i w ramach porozumienia pomiędzy Instytutem Pamięci Narodowej, a ABW właśnie, zostały przekazane Instytutowi. Rzecz jasna cała procedura odbyła się w oparciu o odpowiedni artykuł ustawy o IPN, który mówi, że jeśli jakakolwiek instytucja posiada dokumenty, które mogą rzutować na sprawy dotyczące ustawowych ram czasowych, w których działa IPN, to jest zobligowana do przekazania materiałów w formie kserokopii lub oryginałów. Na tej podstawie IPN pozyskał pokaźny zestaw dokumentów pochodzących ze śledztwa, które prowadził Urząd Ochrony Państwa, a które dotyczyło okoliczności kradzieży dokumentów w okresie prezydentury Lecha Wałęsy w latach 1992-1995. Dokumenty, o których mówimy, dotyczyły jego przeszłości agenturalnej. Śledztwo w UOP wszczęto po dojściu do władzy Aleksandra Kwaśniewskiego, w związku z tym, że w szafie pancernej szefa UOP nie znaleziono całego pakietu dokumentów związanych z Wałęsą, które były tam zdeponowane. Do tego dochodzi dokumentacja prokuratur. Warto przypomnieć, że w tej sprawie minister Siemiątkowski złożył zawiadomienie o przestępstwie polegającym na kradzieży tych materiałów. I dokumenty UOP, i te pochodzące z prokuratury, zostały przekazane w formie kopii do IPN i stały się ważną podstawą źródłową książki. To są bardzo poważne materiały – m.in. ustalenia śledczych z UOP i prokuratury, którzy dzień po dniu ustalili okoliczności wyprowadzania materiałów dot. Wałęsy.

Śledztwo w tej sprawie zostało umorzone?

Śledztwo zakończyło się umorzeniem. W ciekawych okolicznościach – było wiele nacisków na panią prokurator Nowak, później wykorzystano fortel prawny związany z reformą kodeksu, choć początkowo postawiono zarzuty Milczanowskiemu, Czempińskiemu i Koniecznemu. Ale najwięcej pytań i kontrowersji wywołało to, w jaki sposób należy zająć się rolą Lecha Wałęsy w tej sprawie. Włączenie byłego lidera "S" do śledztwa powodowało olbrzymie komplikacje polityczne i ostatecznie od tego odstąpiono, tłumacząc, że prezydent jest chroniony immunitetem, nawet jeżeli przyczynił się do jakiegoś przestępstwa w czasie prezydentury. Przyznam, że to dość skomplikowana konstrukcja tłumaczenia tej sprawy.
          wpolityce.pl/wydarzenia/42700-nasz-wywiad-slawomir-cenckiewicz-o-zaginionych-materialach-dot-lecha-walesy-wszyscy-sie-wszystkiego-boja
          • Gość: Idol Krk Re: O idolach w kieckach IP: *.tktelekom.pl 15.12.12, 09:41
            Lechowski51 napisz o swoich idolach w czarnym suknie w kształcie sukienki jak to oni sposobem (niby wiary) dochodzą do złota i majątków Watykanu :
            Religia często odgrywa dominująca rolę jako podżegacz wojenny. „Kościoły chrześcijańskie świetnie potrafią rozpalać żądzę krwi, a my z tego chętnie korzystamy” — tak wypowiedział się brytyjski generał Frank P.Crozier o pierwszej wojnie światowej. Hitler tę zasadę perfekcyjnie wykorzystał.
            Kiedy w roku 1938 Niemcy zmusiły Czechosłowację do uległości, pod groźbą zastosowania przemocy - odbyta w Fuldzie konferencja biskupów, stała się okazją do przesłania Hitlerowi listu gratulacyjnego.

W 1939 roku, w dzienniku urzędowym diecezji bamberskiej, znalazło się takie oto kazanie, z okazji urodzin Führera: CZYTAJ ;
            www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/hitler.php
            Lechosiu51 proszę napisz o swoich idolach , no wiesz prawda jest gorzka ?
            • lechowski51 Re: O idolach w kieckach 15.12.12, 09:57
              Jak kazda ateistyczna dewotka masz ograniczona wiedze wyniesiona z Wieczorowego Uniwersytetu Marksizmu i Leninizmu i z Twoich "swietych pism" z Nie i Faktow i Mitow.Jak kazdemu Dobremu Ateiscie brakuje Ci ambony wiec wykorzystujesz kazda okazje aby swoja dobra ateistyczna nowine glosic wszedzie.Swiadkowie Jehowy i da do ludu i pukaja od drzwi do drzwi.Niestety Dobrzy Ateisci sa zbyt leniwi i tchorzliwi,aby podniesc doope i szerzyc swoja religie wsrod ludu polskiego.Wykorzystuja wiec forum michnikowej załganej szmaty i codziennie ewangelizuja tutaj.Oto przyklady z ostanich kilku dni;
              forum.gazeta.pl/forum/w,69,141105676,141105676,Zniszczono_ateistyczny_billboard_Kto_za_tym_stoi_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,69,47923229,47923229,Czy_to_juz_dno_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,69,42755118,42755118,Ko_sciol_Katolicki_Sp_z_o_o_cz_2_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,69,140412532,140412532,Zniszczyl_figure_Chrystusa_Odpowie_za_obraze_u_.html
              Jeszcze Ci mało?!Ten watek jest o Bolku Wałęsie.
              • Gość: szmul-jontek Re: O idolach w kieckach IP: *.cybermax.pl 15.12.12, 16:58
                Lechowski51 ty buraku nawiedzony ,nasłuchałeś i naczytałeś się odkrywczych teorii Cenckiewicza Brauna Macierewicza .Plujesz po forach swoje PiSowskie teorie .Spadaj szmato i nie mieszaj .Do Lecha Wałęsy nie dorastasz palancie .
                • lechowski51 Re: O idolach w kieckach 15.12.12, 19:47
                  Przykro mi ale ja nie bylem kapusiem komunistycznych tajnych sluzb i nie bralem forsy za donoszenie na kolegow z pracy jak Bolek Wałęsa.Ja rowniez jak on nie wykorzystywalem urzedu panstwowego aby zniszczyc dokumentacje ze swojej niechlubnej przeszłości.
                  • lechovvski5l Re: O idolach w kieckach 15.12.12, 20:05
                    A kim byłeś ?
                    • Gość: znajomy Re: O idolach w kieckach IP: *.tktelekom.pl 15.12.12, 20:37
                      Odpowiadasz na:
                      lechovvski5l napisał:
                      > A kim byłeś ?
                      Lechuj ski51 był szmatą i jest do podcierania biskupom i księżom du_ y
              • joannabarska Ratunku! 23.12.12, 16:34
                lechowski 51 =Masz 61(????) lat,więc mózg miał prawo Ci wyschnąc.
    • Gość: anna Zobacz i wyciągnij wnioski IP: *.rzeszow.mm.pl 15.12.12, 20:28
      youtu.be/CSpLxBwgrWU
      • Gość: Kto jak kto Re: Zobacz i wyciągnij wnioski IP: *.tktelekom.pl 15.12.12, 22:19
        ale Glapiński i Parys były minister który przekręcił odszkodowania od Niemców dla Polaków (ok.20 mln.)pracujących w III- rzeszy. Pan Glapiński wymyślił kasę dla kolesiów z partii PC z Kaczym pingwinem na czele za handel paliwem i jeszcze inne duperela, które musieli płacić prezesi spółek złodziejom . Dziś PC ( Porozumienie Centrum ) to jest PiS-dzielstwo na czele z napoleonem kocim Jarusiem....
        • Gość: ds16 Re: Zobacz i wyciągnij wnioski IP: 91.225.135.* 15.12.12, 22:22
          Czy tu się obraża ś.p. Alika !?
          • lechowski51 Re: Zobacz i wyciągnij wnioski 17.12.12, 17:53
            O Bolku Wałęsie dr.Cenckiewicz
            se24.se.pl/wydarzenia/cenckiewicz-tak-lech-walesa-byl-tajnym-wspolpracow,672/
            • Gość: ciekawski Re: Zobacz i wyciągnij wnioski IP: *.rz.izeto.pl 17.12.12, 18:21
              Ten Cenckiewicz taki sam dureń jak i ty lechowski51
            • Gość: Kapuś Lechowski Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? IP: *.tktelekom.pl 17.12.12, 18:41
              w prl płatnym propagandzistom dawali etaty, mieszkania i przywileje - a ty, gołodupcu na śmieciówce, za co się prostytuujesz? za pajdkę chleba żeby wieprzom biskupim dogodzić?
              Antykomunizm to jedna z najbardziej zbrodniczych ideologii w dziejach świata. Antykomunizm był drugim po antysemityźmie motorem napędowym hitleryzmu. Po IIWŚ w imię prymitywnej antykomunistycznej ideologii wymordowano najwięcej ludzi. W imię prymitywnego antykomunizmu prowadzona była zbrodnicza wojna w Wietnamie, w imię antykomunizmu USA wspierało zbrodnicze faszystowskie junty w Ameryce Południowej których głównym celem było zwalczanie wszelkich ruchów uznawanych za komunistyczne, w imię antykomunizmu Zachód wspierał takich zbrodniarzy jak Pinochet, Suharto, Pol-Pot, Mobutu Sese Seko. W XX wieku tylko hitlerowski antysemityzm był bardziej morderczą ideologią od antykomunizmu.
              "Lechowski51 pan z wami" i do piekła będziesz się smażył jak skwarek słoniny bufonie !
              • lechowski51 Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? 17.12.12, 19:38
                Wklejasz biedaku te wypociny w kolejnym watku zamiast nastawiac piers przeciwko zniewazaniu "naszego dobra narodowego".
                • Gość: Po bandzie Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.12.12, 20:10
                  Wklejowski51 (jak powszednie wiadomo lechowski51, niczego nigdy nie wkleił):
                  "Wklejasz biedaku te wypociny w kolejnym wątku zamiast nastawiać pierś przeciwko znieważaniu "naszego dobra narodowego".
                  Czy nasze dobro narodowe to owi "wieprze, biskupi", Panie Wklejowski? Tym razem poszedł Pan chyba po bandzie!
                  • lechowski51 Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? 17.12.12, 20:21
                    O Bolku Wałęsie chłopie rozmawiamy.A nie o Twoim hobby czyli biskupach i ksiedzach pedałach.
                    • Gość: Księdza pedały Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.12.12, 20:42
                      Jak rozumiem, Twoim hobby jest Lech Wałęsa, a nie "księdza pedały", jak piszesz.
                      Ale skoro TK to może jeszcze "Kazek" vel "Tadeusz"?
                      • lechowski51 Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? 18.12.12, 08:44
                        W tym watku rozmawiamy o kapusiu Wałęsie.Ty jak zwykle obsesyjnie wtryniasz sie z jakimis nowymi donosicielami.Nie kazdy pracowal w IV Wydz SB aby po pseudonimach kapusi rozpoznawac kim byli.
                        • Gość: Dla odmiany Re: Zobacz za co kapusie donoszą ? IP: *.rzeszow.hypnet.pl 18.12.12, 22:02
                          To może, dla odmiany, teraz pogadamy o tych, jak ich wdzięcznie nazywasz, "ksiedzach pedałach". Kogo proponujesz? Może Jego Ekscelencja Abp Paetz?
    • Gość: ds16 TROLL :) IP: 91.225.135.* 18.12.12, 23:06
      Dorotka, coraz bardziej mi imponujesz w rzucaniu rękawicy swemu łaskawcy Adminowi :)))

Pomyśl tylko, że gdyby ów demiurg miał choćby krztę żartobliwej intencji zaglądnięcia w pierwsze frazy Netykiety twój harmonogram dnia mógłby ulec drastycznej zmianie :)))

Przyznasz, że dzisiejsza Polska kipi wolnością, nie ? :)
      • Gość: Ignorować Re: TROLL :) IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.12.12, 00:00
        Trolla się ignoruje!
        • Gość: ds16 Re: TROLL :) IP: 91.225.135.* 19.12.12, 00:49
          Trolla się ignoruje!

Serca nie masz...
          • lechowski51 Re: TROLL :) 19.12.12, 08:39
            ktos tam pisze;
            To może, dla odmiany, teraz pogadamy o tych, jak ich wdzięcznie nazywasz, "ksiedzach pedałach". Kogo proponujesz? Może Jego Ekscelencja Abp Paetz?

Jeszcze raz!.Ten watek forum poswiecony jest kapusiowi Wałęsie.Chcesz rozmawiac o pedałach Biedroniu czy Paetzu to zaloz oddzielny watek.Czy Ty sie nie mozesz uwolnić od obsesji dopie...nia czarnym gdzie tylko mozliwe?!
            • Gość: Ktoś tam pisze! Re: TROLL :) IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.12.12, 20:40
              Rezygnuję z "księdzów pedałów" (tak ich nazywasż), chociaż przeciez grzeszą!
              Proponuję zatem wrócić do korzeni, czyli TW. Wszystkich, w tym Lecha Wałęsę i "Wiktora", jak kiedyś napisałeś, choć zapis gdzieś przepadł, traktujesz tak samo.
              Ale nagle zacząłeś narzekać na "księdzów pedałów", o których ja w ogóle nie pisałem, ale wyzwanie przyjąłem. Choć to przecież łatwizna!
              Konynuujmy więc, TW "Łukasz". Może to i nie Wałęsa, ale zawsze...
      • Gość: bolek Nie "Bolek" tylko "Bolesław"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 23:43
        więcej szacunku proszę :)
    • crimen Re: O Bolku Wałęsie 19.12.12, 17:09
      Kuriewny lechowski, jeśli jesteście tak namiętnym tropicielem agentów, to mam dla was kolejne namiary. Niejaki Stanisław Szczepanowski, będąc na usługach obcych mocy, próbował obalić legalnego króla Polski, Bolesława Śmiałego, za co pośmiertnie został świętym, a obecnie idolem narzucanym przez kościół, jako wzorzec osobowy dla młodzieży. Niejaki Władysław Sikorski, agent na usługach Francji, współdziałał w obaleniu legalnych władz swojego kraju, będącego właśnie w stanie wojny. Zapewne za to wystawiono mu pomnik w Rzeszowie. No i ostatnia gwiazda PiSu płk. Kukliński, przejęty przez Rosjan agent amerykański, stał się kanałem przekazywania informacji o determinacji Rosji w kwestii utrzymania w strefie swoich wpływów krnąbrnego sojusznika. Takie miernoty. jak Ogień-Kuraś, czy Żubryd, możesz sobie odpuścić. Oczekiwałbym precyzyjnego określenia granicy, gdzie kończy się patriotyzm, a zaczyna zdrada. Nie musicie odpowiadać, bo i tak wiem, że was to przerasta Towarzyszu kuriewny!!!
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 19.12.12, 19:48
        Do Twojego zbioru "zdrajcow" mogles dopisac rowniez Dmowskiego,Piłsudskiego,Korfantego i wielu jeszcze takich co zdradzili swoich zaborcow.Zdradzil mozna Ojczyzne a nie okupanta a metody walki z okupantem bywały wdziejach naszego kraju rozne.Dlatego tez Ci dzielni zolnierze jak Ogien i Zubryd walczac z komunistami probowali metody Wallenroda.
        Trudno towarzyszowi szmaciakowi wytłumaczyc czym jest patriotyzm skoro towarzysz szmaciak nie ma ojczyzny,bo jego ojczyzna jest cały swiat.
        • Gość: Racja musi być po Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.12.12, 22:28
          "(...) dzielni zolnierze jak Ogien i Zubryd walczac z komunistami probowali metody Wallenroda.
          Trudno towarzyszowi szmaciakowi wytłumaczyc czym jest patriotyzm skoro towarzysz szmaciak nie ma ojczyzny,bo jego ojczyzna jest cały swiat."

Niestety, mordowali. Niemców, Polaków, również tych inaczej myślących, Żydów też! I to oni decydowali, kogo mozna zabić bez grzechu... Wallenrodzi od siedmiu boleści!
          A przecież Bóg zabronił zabijać! Czy Bóg pozwolił zabijać komunistów? Czy ojczyzną człowieka nie jest cały świat? A może tylko Polska jest ojczyzną Boga?
          No cóż, wiara to wiara, a racja musi być po naszej stronie, nieprawdaż?
        • crimen Re: O Bolku Wałęsie 23.12.12, 15:21
          Gdybyś rozumiał teksty pisane, to bez trudu zauważyłbyś, że pisałem jedynie o zdrajcach Polski. Niejaki Żubryd w czasie wojny wpadł w ręce NKWD i w cudowny sposób się z nich wydostał. Nigdy nie należał do żadnej polskiej organizacji, a będąc milicjantem,na polecenie sowieckich mocodawców, uwolnił z wiezienia grupę Polaków i stanął na ich czele. Nie walczył o nic, a siejąc terror na polecenie Moskwy, torpedował próby organizacji życia codziennego na terytorium Polski. Nacjonalista-psychopata Ogień głównie mordował ludność cywilną, która nie dość ochoczo go popierała. Jako nacjonalista, mordował Żydów, Słowaków, Czechów, Cyganów. Jeśli pomiędzy ofiarami trafił się nawet jakiś komunista, to w niczym nie usprawiedliwia to ludobójstwa kaczego idola. Trudno racjonalnie wytłumaczyć komukolwiek swoje stanowisko, jeśli inteligencję zastąpiła wiara, a źródłem wiedzy są kuriewne nasiadówki!!!
    • Gość: ll Re: O Bolku Wałęsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 20:34
      Wywołany został temat patriotyzmu i jego definicji. Pozwolę sobie zatem na przybliżenie jednej z odmian patriotyzmu, cechującej jedynych, prawych i sprawiedliwych Polaków. Oto kilka słów o patriotyzmie genetycznym:

spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Patriotyzm_genetyczny
      Zapraszam do lektury :-)
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 19.12.12, 20:42
        ...a idiota dalej swoja mantre ciagnie!
        Wracajac do tematu.Czytam ciekawy wywiad.A ze podobny miełem troche zyciorys i podobnie mysle to pozwole sobie przytoczyć;

wPolityce.pl: - Czy dostrzega Pani tę manipulację w tym, że np. to już nie Anna Walentynowicz jest bohaterką Sierpnia 80 obok Aliny Pieńkowskiej, Gwiazdy, Wyszkowskiego a nagle symbolem Sierpnia stała się Henryka Krzywonos, a Walentynowicz została "wygumkowana"?

- Przyglądam się temu z bardzo dużym niesmakiem. Z Walentynowicz siedziałam w Gołdapi - bardzo wielu rzeczy, zakulisowych, od niej się dowiedziałam. Walentynowicz nie była wygodna od samego początku, dlatego, że ludzie bezkompromisowi nigdy nie są wygodni. Dlatego ona była tak tępiona. I wielu odetchnęło, kiedy zginęła. Ale jeszcze pozostali Gwiazdowie. Wszyscy, którzy stanęli w opozycji do okrągłego stołu, którzy nie dali się złamać, kupić, czy jakkolwiek to nazwiemy, zostali odsunięci. Nikogo - proszę zwrócić uwagę - żadnego z nazwisk, kogoś, kto nie przyłączył się do okrągłego stołu pan nie zobaczy w polityce, pan nie zobaczy nigdzie, na jakimś znaczącym stanowisku, wszyscy zostali odsunięci.

A z Krzywonos, ta manipulacja była tak ordynarna i chamska, że w pierwszym momencie byłam pewna, że ludzie tego nie "kupią". Ale widać, że "Śniadanie Mistrzów" się pokazuje i ona odgrywa rolę substytutu Walentynowicz. Dla mnie jest to żenujące, ale znowu wracamy do tego podstawowego tematu - myśmy tę historię zaniedbali w tym popularnym nurcie, przez te ostatnie dwadzieścia parę lat...

wPolityce.pl: - A Lech Wałęsa? Jak jego Pani dziś ocenia?

- Proszę Pana, niech mnie pan nie zmusza, żebym ja to komentowała...
        wpolityce.pl/wydarzenia/43071-nasz-wywiad-ksenia-kopystynska-o-zaklamywaniu-historii-manipulacjach-i-zwyklej-ludzkiej-podlosci-mysmy-te-historie-po-prostu-zaniedbali
        • Gość: Ksenia czy lechows lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.12.12, 21:39
          "Mantra (dewanagari मन्त्र , od rdzenia man- myśleć, z przyrostkiem tra- wznieść lub ochraniać) – w buddyzmie i hinduizmie formuła, werset lub sylaba, która jest elementem praktyki duchowej. Jej powtarzanie ma pomóc w opanowaniu umysłu, zaktywizowaniu określonej energii, uspokojeniu, oczyszczeniu go ze splamień. Szczególnie istotną sprawą jest bezpośredni przekaz z ust wykwalifikowanego nauczyciela (guru), gdyż tylko wtedy mantra uzyskuje właściwą moc." To tak na wszelki wypadek, abyśmy zrozumieli, o czym mówimy. Chyba, że guru to Ty.
          To może teraz ad rem. Piszesz, "ze podobny miełem (tzn. miałeś, jak sadzę) troche zyciorys i podobnie mysle to pozwole (pozwalasz, jak mniemam) sobie przytoczyć".
          Byłbym Ci ogromnie wdzięczny, gdybyś zechciał wyjaśnić bardziej precyzyjnie, na czym polega owa bliskość życiorysu? A może jesteś Ksenią Kopytyńska?
          • Gość: ds16 Re: lechowski czy Ksenia IP: 91.225.135.* 19.12.12, 22:55
            No chyba zaraz se smarkne, sarkne, sam już nie wiem... ale jak można się nad tą małą głową tak znęcać ? :>

Abstrahując nieco. Wyznawcom Proroctwa Smoleńskiego i Wielkiego Dzieła Toruńskiego z dawien dawna zupełnie szczerze polecam pójście szeroko przedeptaną w świecie ścieżką w kierunku kościoła narodowego. Zaprzeczając uniwersalizmowi chrześcijaństwa, które z zasady zaprasza człowieka do wspólnoty, a nie wyklucza, ci profani sami sobie taką drogę jednokierunkową wybrali i albo ją sobie rychło uświadomią albo znikną. Oba warianty uważam za równie prawdopodobne.
            • Gość: Prawda? Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.12.12, 00:02
              "No chyba zaraz se smarkne, sarkne, sam już nie wiem... ale jak można się nad tą
              małą głową tak znęcać ?
              • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 20.12.12, 08:54
                No właśnie!.A sprawia wam to dziką przyjemność.O kapusiam tutaj dyskutujem a nie o Kaczyńskim.
                • Gość: Mnie też nie Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.12.12, 20:06
                  A lojalka? I te pretensje o nieinternowanie?
                  Też pewnie obraziłbym się! Wyobraź sobie, mnie też nie internowali! I słusznie! A Ciebie? Nie masz pretensji?
                  • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 20.12.12, 20:37
                    Kapusi czasem internowali na pare tygodni aby im zbudowac legende.Ciebie nie musieli bo i tak wszyscy kumple i sasiedzi wiedzieli,ze jestes ich uchem.
                    • Gość: Superagent Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.12.12, 20:46
                      W tym przypadku czuję się jednak bliższym Panu Prezesowi. Też nie zamknęli!
                      Odnoszę jednak wrażenie, ze jesteś moim sąsiadem, nie powiem kumplem, ale przecież nigdy nie kapujesz. Skąd tylko ta superwiedza?
                      • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 21.12.12, 14:47
                        No i co czego doszło?!.Michnik razem z antykomunistycznymi oszołomami z nozem w zębach oskarza "nasze dobro narodowe" razem z Cenckiewiczem ze był kapusiem SB.

W piątek "Gazeta Wyborcza" ujawniła, że w 2010 r. IPN uznał, że słynna książka IPN o domniemanej współpracy Lecha Wałęsy z SB autorstwa Sławomira Cenckiewicza i Piotra Gontarczyka "nie przynosi nowych faktów".
                        fakty.interia.pl/raport/przeszlosc_walesy/news/ipn-uznal-2-lata-temu-ze-nie-wystapi-o-wznowienie-lustracji,1875095
                        • Gość: Pozdrawiam, serdec Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 22.12.12, 01:06
                          Wesołych swiąt!
                        • Gość: . Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.mm.pl 22.12.12, 08:35
                          Obawiam się, lechowski51, że nie zrozumiałeś tekstu, do którego link wkleiłeś, albo nie potrafisz wyciągać wniosków.
                          • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 22.12.12, 10:51
                            A jakie Ty wnioski z tego wyciagłeś?.Skoro zgadzaja sie z faktami przedstawionymi przez dr.Cenckiewicza i dr.Gontarskiego to Wałęsa był kapusiem SB,brał za to pieniadze a potem wykorzystujac urzad Prezydenta RP,za widza Czempińskiego i Milczanowskiego zniszczył dużą cześć dokumentow ze swojej wspołpracy z SB.
                            • Gość: Purysta Re: lechowski czy Ksenia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 24.12.12, 00:58
                              "Wyciagłeś"? Chyba "wyciągnąłeś"?
                              • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 24.12.12, 11:33
                                Jak zwykle merytorycznie....
                                • lechowski51 Re: lechowski czy Ksenia 28.12.12, 12:30
                                  Polecam ciekawy wywiad o Bolku Wałęsie

Kiedy poznał Pan Lecha Wałęsę? W jakich okolicznościach? Jak go Pan wówczas oceniał?

Krzysztof Wyszkowski: Przyszedł do mnie do domu na początku czerwca 1978 r. Gdy założyliśmy w Gdańsku Wolne Związki Zawodowe, milicja urządziła najście na moje mieszkanie. Został wtedy zatrzymany mój brat, Błażej, który otrzymał karę dwóch miesięcy więzienia za rzekome pobicie milicjantów. Odbyła się wówczas w Trójmieście wielka akcja ulotkowa w jego obronie. Wałęsa podobno znalazł w tramwaju taką ulotkę i zgłosił się na podany w niej adres, gdy razem z Bogdanem Borusewiczem i Piotrem Dykiem – Józef Śreniowski głodował w Łodzi – prowadziliśmy głodówkę protestacyjną.

Gdy rozległo się pukanie, w telewizji transmitowano spotkanie piłki nożnej, trwały Mistrzostwa Świata w Argentynie. Sądziłem, że to milicja chce nam przeszkodzić w oglądaniu meczu [śmiech]. Ale za drzwiami zobaczyłem wystraszonego, niskiego człowieczka, który zaczął stękać pod nosem, że ma ulotkę i chciałby porozmawiać. Nie chciałem tracić meczu, zaprosiłem go do środka, zapytałem, kim jest. Powiedział, że robotnikiem. Rozmowa nie kleiła się. Bogdan i Andrzej Gwiazda, który był wtedy z nami, oglądali mecz i gość może dlatego, żeby zwrócić na siebie uwagę, zaczął mówić, że głodówka jest niepotrzebnym osłabianiem siebie, a to przecież komunistów trzeba osłabiać, walczyć aktywnie. Zapytałem, co w takim razie proponuje. Doszło do zupełnego zaskoczenia – powiedział, że trzeba wysadzać w powietrze komendy milicji. Gwiazda z Borusewiczem spojrzeli uważnie na typka i włączyli się do rozmowy. Gwiazda zrobił mu wykład na temat wyższości walki bez przemocy nad terroryzmem, ale nie widać było, żeby zrobiło to na gościu wrażenie. Zapytałem, jak to sobie wyobraża. Odpowiedział, że był w wojsku i tam go uczono posługiwania się granatami. Było to tak idiotyczne, że Bogdan i Andrzej odwrócili się z powrotem do telewizora. Powstało wrażenie, że to albo kompletny dureń, albo bardzo kiepski prowokator.

Jako gospodarz, trochę z uprzejmości, a trochę z rozbawienia zacząłem go podpytywać, jak miałoby wyglądać to wysadzanie komend. On na to, że uczono go wiązać granaty w pęczki i wtedy siła rażenia radykalnie się zwiększa. Na pytanie, skąd te granaty wziąć, odpowiedział, że nietrudno je kupić albo nawet zrobić. Cała rozmowa miała charakter tak absurdalny, że już bez żenady brnąłem dalej: „Ale jeśli Pan tę komendę wysadzi, to zginie także mój brat”. Wałęsa i na to miał receptę – granaty trzeba będzie wrzucać na dach! W jaki sposób? Katapultą!

Nie zamierzałem już dłużej rozmawiać. Gdy chciałem go wyprosić i pożegnalibyśmy się zapewne na zawsze, wpadły do mieszkania Magda Modzelewska, dzisiaj żona Mirosława Rybickiego, z Bożeną Rybicką, młodszą siostrą Mirka i świętej pamięci Arama Rybickiego, które uzyskały właśnie zgodę księdza Bogdanowicza, proboszcza Bazyliki Mariackiej w Gdańsku, na rozpoczęcie w Kaplicy Katyńskiej codziennych modlitw w intencji uwolnienia Błażeja. Zapytały „Kto idzie z nami?” i Wałęsa cichutko do nich dołączył. Okazało się, że jest bardzo rozmodlonym katolikiem, zaczął codziennie tam przychodzić i w ten sposób, pośrednio przez zakrystię, przylgnął do tej grupy. Wyglądało na to, że zrezygnował ze swoich pomysłów z granatami, w każdym razie już nigdy o terrorze przy nas nie wspominał, za to dostał Nagrodę Nobla [śmiech]. Powoli się do niego przyzwyczailiśmy.

Później nasze stosunki układały się bardzo dobrze. Czułem się kimś w rodzaju jego opiekuna. Andrzej Gwiazda ze swoim ścisłym rozumem bardzo lekceważył tego niezbyt poprawnie klecącego zdania byłego stoczniowca, wówczas kombinatora, który żył z różnych „lewizn”. Bogdan Borusewicz też najpierw go całkowicie zlekceważył, dopiero później uznał, że jest do czegoś przydatny. A ponieważ Wałęsa zaakceptował nasze metody działania i był bardzo posłuszny, więc powoli wszedł do grupy
                                  nowyobywatel.pl/2012/12/27/walesa-czlowiek-na-smyczy/
    • dr_psychol Re: O Bolku Wałęsie 28.12.12, 16:13
      Myly Państwo, napiszę tyle; cieszmy się że ziemia nasza wydała człowieka takiego formatu jak Lech Wałęsa.
      Gdzie indziej tego typu mędrców nie mieli. Takim krajem są np Czechy, które odstawiamy pod każdym względem, zwłaszcza rozwarstwienia społecznego, ilości biednych pracujących, mieszkań na 1000 mieszkańców oraz liczby czytanych książek na tzw. łeb.

W krajach byłego bloku wschodniego, dalej dziadostwo, zacofanie i terror. Nie miał bowiem kto u nich komuny "obalyć" :)))

Na kolana chamy przed majestatem i geniuszem chłopa z Popowa.
      • Gość: tiaa! Re: O Bolku Wałęsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 19:06
        Areszt Śledczy, Lublin ul. Południowa 5 - Kaczyński 4.29% - Tusk 95.71% 2. Chełm, Zakład Karny ul. Kolejowa 112 - Kaczyński 4,35% - Tusk 95,65% 3. Zakład Karny w Hrubieszowie ul.Nowa 64 - Kaczyński 4,65% - Tusk 95,35% 4. Zakład Karny w Zamościu, ul. Okrzei 14 - Kaczyński 7,14% - Tusk 92,86% 5. Areszt Śledczy, Radom ul. Wolanowska 120 - Kaczyński 3,36% - Tusk 96,64% 6. Oddz. Zewnętrzny Aresztu Śledcz., Radom ul. Witosa62 - Kaczyński 8,11% - Tusk 91,89% 7. Warszawa, Zakład Karny ul. Ciupagi 1b - Kaczyński 6,71% - Tusk 93,29% 8. Warszawa, Areszt Śledczy ul. Ciupagi 1 - Kaczyński 3,75% - Tusk 96,25% 9. Zakład Karny, Płock ul. Sienkiewicza 22- Kaczyński 7,67% - Tusk 92,33% 10. Siedlce, Zakład Karny ul. Piłsudskiego 47- Kaczyński 6,23% - Tusk 93,77% 11. Ostrołęka, Areszt Śledczy, ul. Romualda Traugutta 19 - Kaczyński 6,43% - Tusk 93,57% 10. Siedlce, Zakład Karny ul. Piłsudskiego 47- Kaczyński 6,23% - Tusk 93,77% 11. Ostrołęka, Areszt Śledczy, ul. Romualda Traugutta 19 - Kaczyński 6,43% - Tusk 93,57% 12. Zakład Karny Nr 1 w Łodzi ul. Beskidzka 54 - Kaczyński 4,68% - Tusk 95,32% 13. Zakład Karny Nr 2 w Łodzi ul. Kraszewskiego 1/5 - Kaczyński 7,89% - Tusk 92,11% 14. Areszt Śledczy w Łodzi ul. Smutna 21- Kaczyński 6,18% - Tusk 93,82% 15. Piotrków Trybunalski, Areszt Śledczy - Kaczyński 3,37% - Tusk 96,63% 16. Zakład Karny w Sieradzu, ul. Orzechowa 5 - Kaczyński 3,35% - Tusk 96,65% 17. Poznań, Areszt Śledczy ul. MŁYŃSKA 1 - Kaczyński 4,58% - Tusk 95,42% 18. Poznań, Oddz. Zewnętrzny Aresztu Śledczego - Kaczyński 1,65% - Tusk 98,35% 19. Zakład Karny we Wronkach, ul. Partyzantów - Kaczyński 4,80% - Tusk 95,20% 20. Gdańsk, Areszt Śledczy ul. Kurkowa 12- Kaczyński 2,97% - Tusk 97,03% 21. Areszt Śledczy, Kraków Montelupich 7- Kaczyński 2,21% - Tusk 97,79% 22. Areszt Śledczy, Kraków Czarnieckiego 3 - Kaczyński 2,11% - Tusk 97,89% 23. Zakład Karny Kraków - Nowa Huta, Kraków Spławy 2 - Kaczyński 7,02% - Tusk 92,98% 24. Zakład Karny, Nowy Sącz, ul. Pijarska 1 - Kaczyński 4,01% - Tusk 95,99% 25. Świetlica na terenie Zakładu Karnego w Łupkowie- Kaczyński 3,03% - Tusk 96,97% 26. Wrocław, Areszt Śledczy ul. Świebodzka 1 - Kaczyński 4,08% - Tusk 95,92% 27. Wrocław, Zakład Karny Nr 2 ul. Fiołkowa 38 - Kaczyński 3,45% - Tusk 96,55% 28. Wrocław, Zakład Karny nr 1 ul. Kleczkowska 35 - Kaczyński 4,70% - Tusk 95,30% 29. Areszt Śledczy, Jelenia Góra ul.Grottgera 2 - Kaczyński 3,68% - Tusk 96,32% 30. Areszt Śledczy Zielona Góra ul. Łużycka 2 - Kaczyński 4,81% - Tusk 95,19%
        • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 28.12.12, 20:43
          I po co idioto tutaj to kopiujesz?!
          • Gość: Idiota Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 29.12.12, 01:15
            A po co Ty kopiowałeś?
            • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 29.12.12, 10:19
              A Ty po co ciagle pytasz zamiast komentowac?!.Skopiowałem bo ta rozmowa jest zwiazana z watkiem o Bolku Wałęsie.
              • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 03.01.13, 19:18
                Dla lemingow przyzwyczajonych do pisma obrazkowego...
                www.youtube.com/watch?v=UD-9eDaRDeY
                www.youtube.com/watch?v=TDd9Rgx1Lcs
                • Gość: Łatwiejogladać Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 03.01.13, 20:57
                  Niech więc "prawdziwi Polacy" wysyłają i oglądają obrazki! Sukcesów! Łatwiej oglądać niż pisać. A ta ortografia, że o interpunkcji nie wspomnę to jakaś niepolska abrakadabra!
                  • Gość: Niepolskaabrakadab Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 03.01.13, 21:00
                    Przepraszam, miało być tak:
                    Niech więc "prawdziwi Polacy" wysyłają i oglądają obrazki! Sukcesów! Łatwiej oglądać niż pisać. A ta ortografia, że o interpunkcji nie wspomnę, to jakaś niepolska abrakadabra!
                    • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 04.01.13, 17:18
                      Dzięki za POdbijanie tematu.O Bolku naszym "skarbie narodowym" nigdy za dużo wiedzy o jego osiągnięciach.
                      • Gość: Bye! Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.01.13, 01:11
                        Myślałem, że chcesz dyskutować! Skoro nie, to tematu nie będę "podbijał"! Bye!
                        • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 05.01.13, 18:02
                          Ty chłopie to uważąsz za dyskusje o Wałęsie?!

Gość: Po bandzie 17.12.12, 20:10 Odpowiedz
                          Wklejowski51 (jak powszednie wiadomo lechowski51, niczego nigdy nie wkleił):
                          "Wklejasz biedaku te wypociny w kolejnym wątku zamiast nastawiać pierś przeciwko znieważaniu "naszego dobra narodowego".
                          Czy nasze dobro narodowe to owi "wieprze, biskupi", Panie Wklejowski? Tym razem poszedł Pan chyba po bandzie!

Gość: Księdza pedały 17.12.12, 20:42 Odpowiedz
                          Jak rozumiem, Twoim hobby jest Lech Wałęsa, a nie "księdza pedały", jak piszesz.
                          Ale skoro TK to może jeszcze "Kazek" vel "Tadeusz"?

Gość: Dla odmiany 18.12.12, 22:02 Odpowiedz

Gość: Ignorować 19.12.12, 00:00 Odpowiedz
                          Trolla się ignoruje!

Gość: Ktoś tam pisze! 19.12.12, 20:40 Odpowiedz
                          Rezygnuję z "księdzów pedałów" (tak ich nazywasż), chociaż przeciez grzeszą!
                          Proponuję zatem wrócić do korzeni, czyli TW. Wszystkich, w tym Lecha Wałęsę i "Wiktora", jak kiedyś napisałeś, choć zapis gdzieś przepadł, traktujesz tak samo.
                          Ale nagle zacząłeś narzekać na "księdzów pedałów", o których ja w ogóle nie pisałem, ale wyzwanie przyjąłem. Choć to przecież łatwizna!
                          Konynuujmy więc, TW "Łukasz". Może to i nie Wałęsa, ale zawsze...

Gość: Racja musi być po 19.12.12, 22:28 Odpowiedz
                          "(...) dzielni zolnierze jak Ogien i Zubryd walczac z komunistami probowali metody Wallenroda.
                          Trudno towarzyszowi szmaciakowi wytłumaczyc czym jest patriotyzm skoro towarzysz szmaciak nie ma ojczyzny,bo jego ojczyzna jest cały swiat."

Niestety, mordowali. Niemców, Polaków, również tych inaczej myślących, Żydów też! I to oni decydowali, kogo mozna zabić bez grzechu... Wallenrodzi od siedmiu boleści!
                          A przecież Bóg zabronił zabijać! Czy Bóg pozwolił zabijać komunistów? Czy ojczyzną człowieka nie jest cały świat? A może tylko Polska jest ojczyzną Boga?
                          No cóż, wiara to wiara, a racja musi być po naszej stronie, nieprawdaż?
                          itd itp.............
                          • lechowski51 Oswiadczenie dr.Cenckiewicza 06.01.13, 21:27
                            w sprawie lustracji i donosów Bolka Wałęsy;

Warto również pamiętać, że sędziowie Sądu Lustracyjnego działali pod ogromną presją gwałtownej kampanii propagandowej, świadomi znaczenia, jakie wyrok w sprawie Wałęsy może mieć nie tylko dla historii Polski, lecz także dla jej współczesności. Brak czasu uniemożliwił Urzędowi Ochrony Państwa dokonanie głębszej kwerendy archiwalnej, a rozwiązania przyjęte w ustawie uniemożliwiały w tym względzie właściwe działanie urzędu Rzecznika Interesu Publicznego. Jednym i drugim brakowało czasu, tak samo jak sądowi, który nie mógł wysłuchać istotnych dla sprawy świadków. Ale to tylko część prawdy. Jest tu także i druga, znacznie ważniejsza, strona medalu. Do niej należy m.in. nikły stan wiedzy merytorycznej na temat metod działania SB zaprezentowany w całości orzeczenia lustracyjnego. Uzupełniało je pomijanie lub zniekształcanie podstawowych faktów oraz dowolność w traktowaniu materiału dowodowego. Do tego dochodzi częsta rezygnacja przez sąd ze stosowania elementarnych zasad logiki i notoryczne zastępowanie analizy zgromadzonego materiału dowodowego luźnymi spekulacjami pozbawionymi merytorycznych podstaw. To tylko niektóre, najpoważniejsze zarzuty, które należy postawić omawianemu orzeczeniu. Trudno jednoznacznie stwierdzić, co w sprawie lustracji L. Wałęsy odegrało rolę decydującą: problematyczność w interpretacji niekompletnego materiału dowodowego, niesprzyjające okoliczności procesu, niekompetencja czy zła wola.

Nie sposób nie odnotować faktu pominięcia – tak w czasie procesu, jak i w orzeczeniu – kwestii losów dokumentów dotyczących L. Wałęsy w latach 1992-1995. Sąd Lustracyjny dysponował aktami śledztwa V Ds 177/96, w ramach którego usiłowano wyjaśnić losy dokumentów przekazanych przez UOP prezydentowi L. Wałęsie. Jego członkowie wiedzieli więc, kto odpowiada za »wyprowadzenie« z MSW dokumentów dotyczących TW ps. »Bolek« zgromadzonych przez ministra Antoniego Macierewicza i kto »przejął« mikrofilmy znalezione w mieszkaniu Jerzego Frączkowskiego. Jednak treść dokumentów zgromadzonych w śledztwie V Ds 177/96 została przemilczana przez sędziów: Pawła Rysińskiego, Krystynę Sergiej i Zbigniewa Kapińskiego. To wydaje się najwymowniejszym elementem sprawy” (cyt. za: S. Cenckiewicz, P. Gontarczyk, SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii, Gdańsk-Warszawa-Kraków 2008, s. 272-273, pominięto przypisy i adresy archiwalne dotyczące wymienianych dokumentów).
                            wpolityce.pl/artykuly/44190-cenckiewicz-wiele-kluczowych-dokumentow-dla-rozstrzygniecia-tej-sprawy-m-in-donosy-agenturalne-bolka-nie-bylo-znanych-sedziom
                            • lechowski51 W Sejmie obraduja 09.01.13, 17:23
                              a w WSI-24 cisza i ciagle o dzielnym sędzi Tuleyi...

Lech Wałęsa był tajnym współpracownikiem, krzywdził kolegów. Cierpiały przez to również ich żony i dzieci. Ucierpiały na tym również losy Polski. Być może, gdyby nie zaangażowanie Wałęsy we współpracy z SB, losy Polski byłyby inne, późniejsze decyzje Wałęsy byłyby inne

- wskazuje lider Wolnych Związków Zawodowych.
                              wpolityce.pl/wydarzenia/44382-historia-procesow-ws-bolka-w-sejmie-eksperci-zaznaczali-ze-nie-ma-watpliwosci-lech-walesa-byl-tajnym-wspolpracownikiem-sb
                              • Gość: Ciekawypomysł Re: W Sejmie obraduja IP: *.rzeszow.hypnet.pl 09.01.13, 20:29
                                Czyli Wyszkowski na Wałęsę? Bardzo ciekawe! Ajaki płodny pomysł1
                                • lechowski51 Re: W Sejmie obraduja 09.01.13, 22:43
                                  ??????????????????
    • Gość: Tymco mylą Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 09.01.13, 23:38
      I tym, co mylą Zychowicza z Zybertowiczem, a Lisickiego z Lisieckim, głowę zaś z piersią itd.
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 10.01.13, 14:15
        Zychowicza z Zybertowiczem?.Znów masz zwidy jak z "prawdziwymi Polakami"?!
        • Gość: Tymcomyślą Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 10.01.13, 20:28
          Faktycznie, to fiś do końca nie mógł zrozumieć, kto jest kim? Pozdrów go ode mnie. Alter ego?
          Ale pomysł z pomyleniem Lisickiego z Lisieckim, że nie wspomnę o piersi i głowie, to już chyba wyłącznie twoja twórczość?
          A Piłsudskiego należało rozstrzelać jako prawdziwego Polaka za Przewrót majowy? Jak widzisz, znów "mam zwidy jak z "prawdziwymi Polakami".
          No, może juz wystarczy...
          • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 10.01.13, 21:11
            Jak sie nie ma nic do powiedzenia to sie chłop łapie litery.Tutaj E!.I znow bredzisz o "prawdziwych Polakach"!.Trzeba go było mianować Naczelnikiem Panstwa za zasługi w walce o niepodległość Polski a za zamach na demokratycznie wybrane wladze II Rzeczpospolitej zdegradować do szeregowca i rozważyć postawienie przed plutonem egzekucyjnym.
            Potem niestety panstwo polskie gniło jak za czasow Prezydentury Bolka Wałesy wspieranego przez kapciowego Wachowskiego a wspieranie lewej nogi odbija się nam czkawka do dzisiaj.
            • lechowski51 Rozmowa z Wyszkowskim 11.01.13, 12:23
              o Bolku Wałęsie
              www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H9LwUYEFzgQ
              • adreswstopcepostu Re: Rozmowa z Wyszkowskim 11.01.13, 12:54
                To znowu ten po.jeb z Mielca znaczy teren?
            • Gość: Bezkomentarzy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 11.01.13, 20:50
              Tak piszesz o Piłsudskim:
              "Trzeba go było mianować Naczelnikiem Panstwa za zasługi w walce o niepodległość Polski a za zamach na demokratycznie wybrane wladze II Rzeczpospolitej zdegradować do szeregowca i rozważyć postawienie przed plutonem egzekucyjnym."
              Moze lepiej nie komentować?
    • Gość: poszukiwacz Re: O Bolku Wałęsie IP: *.tktelekom.pl 12.01.13, 19:13
      lechowski51 11.01.13, 12:23 Odpowiedz
      o Bolku Wałęsie
      tu szujo katolicka ryjesz ! ty jesteś podłym pucybutem watykańskich łotrów ! liżesz buty i odbyt , do czasu. Młodzi gniewni spalą cię na stosie !to nie będzie trwało następne 2000 tyś lat ! bez mózgowy geniuszu Watykanu !

• losiu4 O Bolku Wałęsie -wymagany respect! 13.01.13, 13:28
      z szacunkiem drogi kolego. Do b. prezydęta należy z szacunkiem się zwracać. Nie Bolek, a Bolesław.

Pozdrawiam

Losiu
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! 14.01.13, 11:12
        Przepraszam!.Bolesław Wałęsa,ktoremu świadectwo dzielności i prawości wystawił gen.Wojciech Jaruzelski pseudonim Wolski.
        • Gość: Czy godzi się? Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 14.01.13, 22:38
          Chyba jednak Lech. Czy godzi się aż tak kpić z ochrzszczonego bliźniego? Czy to jest po chrześcijańsku, ze o katolizyźmie nie wspomnę?
          A czy Tobie ktoś odważy się wystawić świadectwo dzielności i prawości?
          • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! 15.01.13, 19:25
            Ty.........
            • Gość: Czy godzi się? Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.01.13, 20:28
              "Ty........."

I to jest ta Twoja szlachetna odpowiedź? Prawdziwego Polaka, katolika?

Pozwolę sobie powtórzyć pytanie:
              • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! 15.01.13, 22:10
                Niestety znowu bredzisz o "prawdziwych Polakach"!.Przestań oglądać WSI-24,bo oprocz "prawdziwych Polakow" będziesz wszędzie widział "polskich faszystów".........
                • Gość: Czy godzi się? Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.01.13, 23:17
                  O polskich faszystach, jak mówisz, wcale nie pisałem. Chciałem jedynie zobaczyć w Tobie owego "porządnego Polaka". Ty zaś odpowiadasz mi: "Ty..." Argumentów jakby zbrakło.
                  Pozwolę sobie zatem powtórzyć raz jeszcze pytanie:
      • Gość: bolek Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 23:44
        Oj Łosiu...
        • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie -wymagany respect! 15.01.13, 19:41
          Zobaczymy czy sędziowe będą tak "odważni" jak sędzia Tuleya?!

Sąd pytał Wyszkowskiego o nowe wnioski dowodowe w sprawie dot. Wałęsy. Adwokaci przekazali pisemne wnioski dowodowe: m.in. fragment książki kpt. SB Henryka Składanowskiego, w której autor analizuje książkę „SB a Lech Wałęsa” i stwierdza, że Wałęsa był agentem SB o ps. Bolek.

Sąd zarządził następnie 5 min. przerwy, po czym zapoznał się z wnioskami i poprosił o ustosunkowanie się do nich obrończynię Lecha Wałęsy - mec. Wolańską. Ta stwierdziła, że wnioski nie wnoszą nic nowego i poprosiła o ich odrzucenie.

Ostatecznie jednak sąd dopuścił dowód w postaci kserokopii dokumentu czechosłowackiego MSW z roku 1982, który opisuje związki Wałęsy z SB. Pozostałe wnioski oddalił.
          wpolityce.pl/wydarzenia/44800-tylko-u-nas-relacja-z-procesu-ws-walesa-wyszkowski-29-stycznia-orzeczenie-sadu-ws-wniosku-o-ponowne-zbadanie-sprawy-zwiazkow-walesy-z-sb
    • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.01.13, 00:19
      Myślę, że to ciekawe i wiele wyjaśnia.
      Kalukin pisze o Wyszkowskim i Wałęsie:

„Tak się potoczyły ich losy, że w sierpniu 1980 r. to Wałęsa stał się nagle wielki, a Wyszkowski odrabiał utracone pole. Bo gdy koledzy z WZZ przygotowywali strajk, jego tam nie było. Skonfliktowany z Borusewiczem i Gwiazdą, trzasnął drzwiami jeszcze w 1978 r., obrażony na cały KOR. „Zajął się wydawaniem Gombrowicza. I podrywaniem kolejnej dziewczyny” – drwił po latach Borusewicz.”
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 16.01.13, 16:28
        Prawda w wydaniu michnikowej załganej szmaty niczym nie różni od tych kiedys głoszonych w Radio Erewań.Gratuluje autorytetów!

Działalność opozycyjna w PRL

Od 1977 współpracownik KSS KOR, współzałożyciel Wolnych Związków Zawodowych na Wybrzeżu, autor Deklaracji Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, w której postulował m.in. pokojowe metody walki o założenie niezależnej organizacji reprezentującej rzeczywiste interesy robotników.

Uczestnik strajku sierpniowego w Stoczni Gdańskiej im. Lenina w 1980, od 1981 sekretarz redakcji "Tygodnika Solidarność". Swoje teksty umieszczał także w "Tygodniku Wojennym". Po zatrzymaniu 13 grudnia 1981 w sopockim Grand Hotelu, internowany w stanie wojennym w ZK w Strzebielinku, gdzie prowadził głodówkę protestacyjną; w sierpniu 1982 zbiegł ze szpitala i ukrywał się. Aresztowany 22 lipca 1983, zwolniony na podstawie amnestii. Uczestnik strajków w Stoczni Gdańskiej w maju i sierpniu 1988 jako doradca Komitetu Strajkowego strajku w Stoczni Gdańskiej w 1988.

W czasach PRL był wielokrotnie inwigilowany przez funkcjonariuszy SB i zatrzymywany na 48 godzin. W 1989 z ramienia Video Studio Gdańsk był niezależnym obserwatorem obrad "Okrągłego Stołu

wpolityce.pl/artykuly/44823-lance-armstrong-wzorem-dla-lecha-walesy-zachecmy-lecha-walese-do-ujawnienia-prawdy-o-tym-co-sie-stalo-na-poczatku-lat-70-tych
        • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.01.13, 21:10
          To był "Newsweek". Mało czytasz!
          A przedział 1978-80 gdzieś zgubiłeś! Objawił się jako "uczestnik strajku sierpniowego". Tylko jakiś tam uczestnik? Sam widzisz! Współzałożyciel i za chwilę marny uczestnik... Nie wódz?
          Ciekawe, co porabiał 13 grudnia w sopockim Grand Hotelu? I z kim? Nowa burżuazja?
          I chyba zupełnie nie rozumiesz, czym było i jakie miało znaczenie Radio Erewań, cytuję:
          "Radio Erewań – na terenie ZSRR i w PRL-u nazwa fikcyjnego źródła nierzetelnych informacji, parodiująca metody propagandy komunistycznej. (...) Radio Erewań było przede wszystkim tematem serii dowcipów w stylu czarnego humoru o tematyce politycznej." Radio Erewań nigdy nie maiło pretensji do wiarygodności! Wprost przeciwnie, chodziło przecież o paradoks i kpinę! Ale skąd Ci o tym wiedzieć? Mało czytasz! Więcej piszesz, a najwięcej wklejasz!
          • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 16.01.13, 21:30
            Kalukin kojarzy mi sie jako cyngiel Michnika.Nie wiedziałem ze dorabia u Liza!.
            ...a w Grand Hotelu domorosły historyku odnywało sie ostatnie posiedzenie KK Solidarnosci skad sbecy wygarniali prawie cała czołówke zwiazku.
            • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.01.13, 21:44
              "Kalukin kojarzy mi sie jako cyngiel Michnika.Nie wiedziałem ze dorabia u Liza!.
              ...a w Grand Hotelu domorosły historyku odnywało sie ostatnie posiedzenie KK Solidarnosci skad sbecy wygarniali prawie cała czołówke zwiazku." Po pólnocy też?
              I to już cała argumentacja. Jestem zachwycony i usatysfakcjonowany.
              Twoją wiedza o Radiu Erewań też. Jak zreszta całym Tobą:)
              Jednak mało wiesz, np. o Kalukinie... Powinieneś brać przykład z Wyszkowskiego: "Wykształcenie: podstawowe. Zawód: Stolarz. Miłośnik i wydawca (w drugim obiegu) Gombrowicza. Oczytany jak diabli. Sam nauczył się francuskiego."
              • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 17.01.13, 15:09
                Chcesz powiedziec,że matoł co przeczytał w zyciu 10 ksiązek zrobił licencjat w Kolbuszowej czy w Mielcu a potem zaocznie skończył studia magisterskie na ktorejś rzeszowskiej uczelni jest bardziej wykształcony od Wyszkowskiego?
                ...po północy też!.Wiecej czytaj mniej pytaj.
                • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 17.01.13, 15:14
                  Bolek Wałęsa wzywa do "właściwego" zarabiania,czyli jak Kwaśniewski prawie magister u Jasia Kulczyka i u dyktatora w Kazachstanie.

Nie wolno tak robić. Walczyliśmy o wolną Polskę i ona jest. Jest poobijana, ludzie naprawdę źle żyją, ludziom trzeba pomagać, a w tej klasie, kiedy miał korzystną, ze zwycięstwa, był senatorem i on jeszcze wyciąga rękę do III Rzeczypospolitej, która jest tak biedna? Więc to nie, to mi się nie mieści w głowie. (…) ilu jest skrzywdzonych przez komunizm? Po groszu nie wystarczy dla każdego… No nie można tak… Elita musi zrozumieć potrzeby i biedę naszej Ojczyzny. Nie można wyciągać łapę do biednej Polski! Taki Romaszewski niech zarabia podobnie jak my, prezydenci. Zarabiamy na kapitalistach. Robimy różne roboty i mamy pieniądze. Gdyby tak się ustawił, proszę bardzo. A nie wyciągać łapy do biednej Polski, gdzie tylu jest ludzi biednych, skrzywdzonych, których nie zauważamy. A że on ma lepsze możliwości, że się lepiej broni to on dostanie pieniądze, a ten biedak nie dostanie, nie, nie, nie, nie… To jest obrzydliwe, o-brzy-dli-we!
                  • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.01.13, 21:10
                    Mimo wszystko w kwestii zarabiania wolę Wałęsę i Kwśniewskiego niż Romaszewskiego. Kwaśniewski i Wałęsa nie golą kasy publicznej, czego o byłym senatorze (na szczęście) powiedzieć się nie da! Niestety!
                • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.01.13, 19:55
                  Nie, chcę powiedzieć, że daleko Ci do Wyszkowskiego - absolwenta szkoły podstawowej i z wykształcenia stolarza!
                  • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 17.01.13, 22:13
                    Przy takim geniuszu jak Ty kazdy jest intelektualnym karłem...
                    • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.01.13, 23:10
                      Pozwolę sobie, mimo wszystko, nie skomentować....
                    • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 18.01.13, 11:17
                      I tak przy Twoim dzielnym wsparciu dobiliśmy do setki ,POpularuzując osiągnięcia "naszego skarbu narodowego" w obalaniu komuny.Dziękuję!
                      • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 18.01.13, 23:13
                        I o tę setkę tak walczyłeś? Myślałem, ze chodzi Ci o coś innego? Zawsze byłem naiwny!
                        Nic to, cieszę się twoją radością! I, mimo wszystko, gratuluję!
    • Gość: antysemita Re: O Bolku Wałęsie IP: *.net.stream.pl 18.01.13, 19:36
      Z takimi „przyjaciółmi” czas się zabić. Tylko taki komentarz ciśnie się na usta, gdy zobaczyłem, że Gazeta Wyborcza z troską pochyliła się nad moim „listem” do Rafała Ziemkiewicza. Mógłbym piętnować manipulacje GW. Wyrywanie zdań z kontekstu, niedokładne przytaczanie itp. Ale jaka jest GW każdy widzi. Co tu komentować...

Jedynie, do znudzenia, można się zastanawiać, czy są granicę hipokryzji tego środowiska. Środowiska, które jest jednym z tych, które najwięcej zrobiło, aby antysemityzm w Polsce trwał, sztucznie go prowokując, nadymając, używając do swoich celów. Środowiska Agory, która z lubością na swoim portalu eksponuje teksty, w których niezależni dziennikarze (Samuel Pereira) wyzywani są od zwierząt i nie-ludzi. Środowiska, które podlizuje się najbardziej marnej i obrzydliwej postaci polskiego życia publicznego jaką jest Palikot. Środowiska, które wspiera z całą siłą, bądź wręcz tworzy, nagonkę na tych co są słabsi i którzy ośmielają się sprzeciwić obecnej władzy. Od siebie mogę tylko stwierdzić: GW, pocałujcie mnie gdzieś!

Środowisko prawicowe tym się różni od Was, że jest w nim możliwa debata. Napisałem ten tekst, bo wiem, że na prawicy możliwa jest dyskusja, różne zdania, spór. Co też dla mnie oczywiste – ta debata jest konieczna. Z Rafałem mogę rozmawiać. Z wami nie. U was jest tylko zgodny, nudny chór towarzystwa gotowego oddać się w całości najbardziej nawet parszywej władzy, jeśli ta będzie reprezentować Wasze interesiki.

Nie wplątujcie mnie więc w Wasze gierki. A jak chcecie walczyć z nienawiścią, zacznijcie od siebie. Potrzebna jest Wam poważna, szokowa terapia - zacznijcie od zwolnienia redaktora naczelnego, wszystkich członków redakcji i rozwiązania tytułu.

Droga GW chcecie walczyć z antysemityzmem zacznijcie od napiętnowania waszych „ludzi honoru” Jaruzelskiego i Kiszczaka odpowiedzialnych za antysemickie nagonki. Do tego czasu, nosząc ich na swoich sztandarach jesteście platformą wybielania antysemityzmu. Teraz zaś instrumentalnie używacie go do ataku na Rafała Ziemkiewicza, który od wielu lat bezbłędnie demaskuje wasze intencje.
      Autor: Dawid Wildstein
      Żródło: niezalezna.pl
      • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 20.01.13, 17:35
        Bolek Wałęsa wyraził swoje oburzenie w WSI-24 po tym jak Romaszewski otrzymał odszkodowanie.Odpowiada mu Słomka,kiedyś znany działacz KPN.

GDZIE PAN BYŁ PANIE PREZYDENCIE?

We wrześniu 2009 r. Sąd Okręgowy w Lublinie oddalił pozew o odszkodowanie skierowany przez nestora lubelskiej opozycji (ur. 1921) Janusza Rożka skierowany przeciwko funkcjonariuszom MO i SB, którzy pobili go w 1978 roku. Na posterunku milicji w Milejowie został pobity przez komendanta posterunku Józefa R. i funkcjonariusza SB Zdzisława H. Obaj zostali skazani za to prawomocnym wyrokiem na kary po jednym roku i jednym miesiącu więzienia. Gdy komunistyczni zbrodniarze katowali Janusza Rożka prezydent Wałęsa nie przejawiał jeszcze większej aktywności społeczno-politycznej.

Pan Janusz w czasie II wojny światowej był żołnierzem Batalionów Chłopskich. W latach 1945 -1947 służył jako chorąży w KBW i został wydalony z wojska za członkostwo w PSL. Od 1977 zaangażował się w działalność Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela. W 1978 powołał pierwszą niezależną organizację rolników (Tymczasowy Komitet Samoobrony Chłopskiej Ziemi Lubelskiej). Janusz Rożek ściśle współpracował z Konfederacją Polski Niepodległej. Po „Sierpniu 1980” stał się jednym z liderów rolniczej "Solidarności". W stanie wojennym został internowany na okres od 13 grudnia 1981 do 28 kwietnia 1982. Skazano go następnie na karę trzech lat pozbawienia wolności za napisanie apelu do wojskowych o niesubordynację. W 1983 uzyskał zwolnienie na mocy amnestii. Był posłem z ramienia Komitetu Obywatelskiego wybranym w okręgu Lubartów.

Uzasadniając wyrok o oddaleniu powództwa, sędzia Jolanta Szymanowska podkreśliła, że Rożek zbyt długo zwlekał z wystąpieniem o odszkodowanie. Był aktywnym działaczem i mógł to zrobić. Miał świadomość, że upływ czasu działa na jego niekorzyść. Od jego pobicia na posterunku milicji minęło 30 lat, a według prawa roszczenia o odszkodowanie przedawniają się po upływie najdalej 10 lat od zdarzenia, które jest ich przyczyną. Sędzia podkreśliła, że Rożek wiedział, kto go pobił i w związku z tym mógł wystąpić o odszkodowanie zaraz po pobiciu. "Jeśli nawet przyjąć, że czas dochodzenia roszczeń, wywołanych represjami w latach 70. czy 80., uległ zawieszeniu do czerwca 1989 r., to powód wystąpił z powództwem dopiero w 2008 r., czyli po upływie 20 lat, kiedy to roszczenie mogło być dochodzone" - powiedziała sędzia.
        wpolityce.pl/artykuly/45161-adam-slomka-co-nie-miesci-sie-w-glowie-lecha-walesy-w-efekcie-zmowy-okraglostolowej-i-grubej-kreski-utrwalacze-wladzy-ludowej-zyja-z-wielotysiecznych-emerytur
        • Gość: RomaszRożek Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.01.13, 22:25
          Z kim mam ewentualnie dyskutować, z Tobą czy z A. Słomką. A Ty masz jakieś zdanie o odpowiedzi Słomki?

"Sędzia podkreśliła, że Rożek wiedział, kto go pobił i w związku z tym mógł wystąpić o odszkodowanie zaraz po pobiciu. "Jeśli nawet przyjąć, że czas dochodzenia roszczeń, wywołanych represjami w latach 70. czy 80., uległ zawieszeniu do czerwca 1989 r., to powód wystąpił z powództwem dopiero w 2008 r., czyli po upływie 20 lat, kiedy to roszczenie mogło być dochodzone" - powiedziała sędzia.
          Ja w żadnym wypadku nie zachowałbym się tak jak Romaszewski! Nawet jak Rożek. A Ty?

• Gość: Żetakpowiem Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.01.13, 22:13
        Przepraszam, a co to ma wspólnego z Lechem Wałęsą, że tak powiem...
        • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 20.01.13, 22:30
          Tekstu nie rozumiesz,to może POmogą Ci obrazki;
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/walesa-wstydze-sie-za-romaszewskiego-to-jest-obrzydliwe,300648.html
          • Gość: Jakromaszewski Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.01.13, 22:46
            Wałęsa mówi: "Wstydzę się za Romaszewskiego."
            Doskonale go rozumiem!
            Nie mam powodu wstydzić się za Romaszewskiego. Niech on sam wstydzi się za siebie! To jego problem i problem jego sumienia. A Ty postąpiłbyś jak Romaszewski?
            Bo przecież piszesz gdzie indziej:
            "A ja jestem jak i w duzej mierze moje dzieci kontynuacja tego co wyniosłem z domu rodzinnego.Dlatego brzydzę sie cwaniactwem,zyciem na czyjś koszt, niesprawiedliwością, złodziejstwem,obojętnościa na potrzeby moich sąsiadów i mojej Ojczyzny,robieniem karier dzieki układom i znajomościom.Wie z domu co to Honor,Patriotyzm...."
            To jakby właśnie to!
            • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 21.01.13, 08:38
              Ty sie za Romaszewskiego nie wstydzisz,ja też!.Mam nadzieje,ze wstydzisz sie za knajacki język Bolka Wałęsy?!
              Pieniedzy za to co robiłem walcząc z komuną nie brałem i nie wezmę.Natomiast w przeciwieństwie do Bolka Wałęsy nie bede potępiał tych,ktorym kiedys komuna zabrała wolność,możliwość robienia kariery zawodowej a zatem prawo do godnego życia.
              Bolek Wałęsa zamiast pouczać innych,co dała im wolna Polska,niech kmiotek sam popatrzy na siebie.Czym stał sie z elektryka kapusia i dzięki czemi i komu to osiągnął?.
              • Gość: WaWy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 21.01.13, 20:55
                Powtarzam, za Romaszewskiego nie wstydzę się. Uważam bowiem, że to wyłącznie problem jego sumienia.
                Mam nawet wrażenie, że Ty również odcinasz się od niego, pisząc: "Pieniedzy za to co robiłem walcząc z komuną nie brałem i nie wezmę."
                Prof. Modzelewski spędził ponad 8 lat w więzieniach PRL. Mówi: "Biłem się z PRL nie dla odszkodowania, ale by dać systemowi po mordzie."

Gwoli jasności: nigdy nie przepadałem za Wałęsą. Zawsze uważałem go za megalomana, kabotyna i prostaka. O języku wolę nie wspominać.
                Czy można jednak potępiać człowieka, który 40 lat temu (czy byłeś już wtedy na świecie) dla bezpieczeństwa swojego i rodziny poddał się, ale... jednak nie ustąpił. I jeszcze próbował. I udało się!
                A tak, a propos Tuleyi, czy przypadkiem nie obiło Ci się o uszy, że dziadek Cenckiewicza był ubekiem?
                Ot, taki jest ten polski świat...
                P.S. Dbaj o język. Zeby nie był knajacki...
                • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 21.01.13, 21:08
                  Nie potepiam,że sie "poddał" i kapował swoich kolegów.Potępiam za to,że do dzisiaj kłamie i nie ma odwagi się do tego przyznać.Mało tego!.Tych co głoszą prawdę kim był w latach siedemdziesiątych włóczy po sądach i szykanuje.
                  Dziadek Cenckiewicza był ubekiem i sam Cenckiewicz mówi o tym.Nie tylko mówi a też potępia za to kim był.W tej całej jeremiadzie o Tulei nie rozumiem jednego?.Gdyby jego matka była prządką lub sprzątaczką a Gmyz o tym napisał,to tez byłoby to ohydne,jak mowi były komunistyczny propagandzista Passent?!
                  • Gość: Wawy Re: O Bolku Wałęsie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 22.01.13, 00:25
                    A gdyby matka Tuleyi była prządką lub sprzątaczką, to Gmyz by o tym napisał? Jak sądzisz? Znowu pytania!
                    • lechowski51 Re: O Bolku Wałęsie 29.01.13, 15:53
                      Bolek Wałęsa w POtrzasku!.Owsiak da teraz z "baśki" sędziemu,ktory chce podważyć kwity IPN-u..
                      fakty.interia.pl/raport/przeszlosc_walesy/news/sad-wznowic-postepowanie-ws-przeszlosci-walesy,1887849
                      • adreswstopcepostu lechowski51 29.01.13, 16:16
                        Pojeb z Mielca znowu rzygnął...
                        • lechowski51 Re: lechowski51 29.01.13, 16:20
                          Nie ja idioto a sąd...
                          • adreswstopcepostu Re: lechowski51 29.01.13, 16:46
                            Nie ja idioto a sąd

Nie kłóćmy sie o drobiazgi, pojebie z Mielca...
                            • lechowski51 Re: lechowski51 29.01.13, 17:19
                              Idiota oczywiście wie,ze Bolek Wałęsa to nasz "skarb narodowyę,bo za idiotę myśli WSI-24 i dlatego burak gada sobie telewizorem nie używając mózgu.
                              • Gość: Intelektualista Re: lechowski51 IP: *.rzeszow.hypnet.pl 31.01.13, 00:15
                                Tak pisze "intelektualista", fan m.in. Rotha i Llosy:
                                "Idiota oczywiście wie,ze Bolek Wałęsa to nasz "skarb narodowyę,bo za idiotę myśli WSI-24 i dlatego burak gada sobie telewizorem nie używając mózgu."
                                Za to Ty maksymalnie wykorzystujesz mózg, szkoda tylko, że z minimalnym efektem, co widać w cytacie. Żebyś chociaż "gadał telewizorem". Może dałoby się jakoś Ciebie zrozumieć? Ale Ty uparłeś się na polszczyznę własną, niestety.
                                • lechowski51 Re: lechowski51 17.02.13, 21:01
                                  Nasz "skarb narodowy" znowu w niebezpieczenstwie.Antykomunistyczne oszołomy z nożem w zębach przy pomocy siepaczy z IPN atakują nieskalaną legendę Solidarności.Co na to Niesiołowski znany z milczenia w śledztwie?.
                                  niezalezna.pl/37118-zwrot-w-glosnej-sprawie-zaginiecia-akt-sb-i-uop
                                  • Gość: Padlinożerca Re: lechowski51 IP: *.rzeszow.hypnet.pl 18.02.13, 01:20
                                    I kogo to interesuje?
                                    • lechowski51 Re: lechowski51 18.02.13, 10:10
                                      Tych,którym Prawda i Sprawiedliwość nie jest obojętna.Wszyscy kapusie i ich mocodawcy chcą jak Bolek Wałęsa ten czas zapomnieć,zakłamać i zabetonować w niepamięci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka