smalltownboy
31.01.13, 19:49
Pomijając temat jakości naszej regionalne telewizji, ciekawy jestem jak zarząd TVP zamierza technicznie pokryć województwo sygnałem. Z proponowanej siatki nadajników wynika, że regiony Lubaczowa, Dębicy, Stalowej Woli raczej zostaną pozbawione lub znacznie utrudnione w odbiorze MUXa z Rzeszowa.
Lubaczów lepiej odbierze z Tarnawatki, a tam leci Lublin.
Dębica, Ropczyce i Mielec z Tarnowa, a tam nadaje Kraków.
Stalowa Wola przeważnie kieruje anteny na Święty Krzyż, a tam program lokalny mają Kielce.
Czy oprócz nadajnika w Machowie koło Tarnobrzega, pomyślano o doświetleniu Stalowej Woli z Mostostalu?
Czy jest jakiś plan dla pokrycia dobrym sygnałem Dębicy?
Mówimy tutaj o dobrym sygnale odbiorczym, a nie w ogóle sygnale. W tej chwili w wymienionych przeze mnie miastach można odbierać TV z Rzeszowa, ale z wymienionych wyżej kierunków sygnał jest mocniejszy i zawiera wszystkie 3 MUXy. Doświetlenie w/w okolic może spowodować możliwość odbioru MUXa 3 z Rzeszowa bez przestawiania anteny. Zatem mając antenę ustawioną z Kielce czy Tarnów dla MUXa 1 czy 2, MUX 3 z Rzeszowa dałoby się złapać niekoniecznie kierując antenę w nadajnik. Tak jak ma teraz np. Tarnobrzeg. MUX 1 i 2 łapią z Kielc, ale bliskość Machowa sprawia, że też dobrze odbiera mimo innego kierunku.