Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie

03.08.13, 11:08
Rzeszów miasto Imitacji z czarodziejem Ferencem na czele. Nie pamiętam od kiedy słyszę o tych wspaniałych pomysłach na zagospodarowanie basenów. Byle siedzieć przy korycie, a bliżej wyborów łgać ludziom co to się nie zrobi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Czesio kolejna imitacja Felenca IP: 79.190.236.* 03.08.13, 11:30
      Kolejne bzdury , a prawda jest taka że nie ma kasy w budżecie na przebudowe basenów ,
    • Gość: antyresman Re: Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie IP: *.play-internet.pl 03.08.13, 11:35
      Z reguły Tadek sprzedaje jedną "kaczke" dziennikarzom tygodniowo. A że rok tylko do wyborów, " rewelacji" będzie więcej. Aquapark i rozbudowa basenów - to się kupy nie trzyma panie Ferenc
      • Gość: Rysiek Re: Nowy pomysły Tadka Felenca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.13, 12:10
        Tadek zbuduje tam kort tenisowy
        • Gość: gosc. Re: Nowy pomysły Tadka Felenca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.13, 13:22
          Na dachu.
    • lordktos Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie 03.08.13, 13:26
      Może to i dobry pomysł, ale dlaczego w sierpniu dyskutuje się o przebudowie, która podobno już dawno była zaplanowana. Gorzej, że za tą dyskusją idzie kasa na kolejne opracowania. A może o to chodzi?
    • Gość: gość Re: Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.13, 13:30
      Jesteś wiecznie narzekającym wrednym malkontentem któremu nic nigdy nie pasuje. Proponuję żebyś się wybrał do Piotrkowa albo Łodzi - tam będzie ci dobrze
      • Gość: Jaś Baseny imitacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.13, 14:24
        Kolejna wstawka Tadka , kiedy następna !

Baseny miały być juz przebudowane w 2010 roku, widać że ratuszowa ekipa sie gubi , odgrzewa stare kotlety !
    • dr_psychol Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie 03.08.13, 14:22
      Po prostu geniusz :)

Oto rzeszowski profesjonalizm w pełny krasie. Rach, ciach, trach będzie dach. Nie ma jak przemyślana, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, wykalkulowana we wszystkie strony strategia rozwoju, nie tylko basenów miejskich ale całego miasta.
      Koncepcje zmieniają się jak w kalejdoskopie. Będzie i aquapark w parku, basen olimpijski i jeszcze basen z baldachimem, ma się rozumieć w kwiatki, bo życie jest takie piękne :)

Duże dzieci, lubią duże zabawki. Po co na przykład zrobić jeden porządny park wodny, zadaszony, atrakcyjny, służący cały rok, w miejscu śmierdzącego ROSIRU, jak można nadziubać po całym mieście, tu sikawkę, tam atrapę aquaparku (zrobioną rękami inwestora-lepioka), a jeszcze gdzie indziej basen kwadraciak. A i miasteczko ruchu drogowego się jeszcze dało wcisnąć. I korty i brodzik i zjeżdżalnia panie. Wszystko mamy, wygrywamy, cało Polskę odstawiamy.

Najlepsze jest hasło, że koszt tej pseudo rewitalizacji to AŻ, uwaga AŻ 16 milionów złotych, kiedy na zupełnie niepotrzebnego, kuriozalnego rupiecia pod postacią potworka-okrąglaka rzucono 12,5 miliona, a znanemu rzeszowskiemu przedsiębiorcy podarowano 4,5 miliona offsetu :)))

• repres1 Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie 03.08.13, 15:55
      Nie ma się co oszukiwać: "klimat zawsze był przeciwko nam".
      Lubię rzeszowski basen. Myślę, że to miejsce nie potrzebuje zbyt wielu udziwnień w rodzaju rwących rzek. Potrzebuje przede wszystkim więcej miejsca do pływania. Potrzebuje wypożyczalni leżaków za rozsądną cenę. Potrzebuje stolików, przy których można coś zjeść w przyzwoitych warunkach. Pomysł z zadaszeniem jest dobrym pomysłem. Jest szansa na wydłużenie sezonu.
      Gmina (miasto) nie jest od zarabiania pieniędzy. Gmina jest od wydawania pieniędzy. Zdziwiłem się, że do basenu dokładamy jedynie 50.000zł rocznie.
      Wolałbym żeby Rzeszów darował sobie gigantomianię w postaci Aquaparku. Kryte pływalnie takie jak w Nowej Wsi czy Ropczycach, gdzie można spędzić czas z dziećmi - tak. Setki milionów na niefunkcjonalnego molocha to pieniądze źle wydane.
      • resovski Re: Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie 03.08.13, 16:06
        Polecam obiekt z prawdziwego zdarzenia.
        Trochę daleko ale jeśli wziąć pod uwagę dogodny dojazd autostradą warto się wybrać.
    • Gość: Tom Jedyne co trzeba zrobic na ROSIRze IP: *.xdsl.centertel.pl 03.08.13, 16:41
      to przebudować hale sportowa (wyburzyć i wybudować nowa) tak aby spełniała wymagania krajowych i międzynarodowych rozgrywek klubowych dla siatkówki, koszykówki i piłki ręcznej z widownia na 1500-2000 miejsc - obecnej hali brakuje z 10m długości i przy poszerzeniu o widownie z drugiej strony boiska ok 20 metrów. No i do hali i basenów przydałby się parking wielokondygnacyjny na 500 samochodów (wymóg dla większości rozgrywek międzynarodowych). Miejsca na rozbudowę i parking jest wystarczająco. A otwarte baseny w tym miejscu są tylko do likwidacji - należy wybudować nowy aquapark w oparciu o źródła geotermalne gdzieś pod miastem z dobrym dojazdem od "4"-ki i S19. Czas tez pomyśleć o miejskiej fontannie solankowej lub tężni solankowej na bulwarach w oparciu o okoliczne źródła solanek (Solonka).
      • jasioplo ROSiR ... 04.08.13, 11:59
        1 pomysł powiększenia hali ROSiR jest dość rosądny ... tylko czy racjonalna jest rozbudowa/modernizacja obecnej hali czy postawienie nowej większej.
        2. ani największa hala w Polsce Atlas Arena ani druga - Spodek nie dysponuje parkingiem, który wg Twoich (wydumanych chyba) kryteriów spełnia wymogi jakichś tam federacji sportowych ...
        A dziwne jest, że mimo tego odbywają się tam wszystkie największe rozgrywki sportowe ...
        • Gość: Tom Re: ROSiR ... IP: *.xdsl.centertel.pl 04.08.13, 15:01
          nie są to wydumane dane tylko wymagania FIBA do rozgrywek międzynarodowych rangi mistrzowskiej , sprawdzałem kiedyś przy okazji tematu w którym pewna durna gmina kupowała sprzęt (kosze, zestaw do siatkówki) z atestami FIBA i FIVB (2x droższy tego samego - sic!!!- ale bez certyfikatu) do swojej śmiesznej hali w której nawet nie mieli mieć rozgrywek nawet na poziomie II ligi , ani odpowiedniego parkingu, ani widowni - przepłacając na tym grubo ponad 150tys zł. Dużo by mówić o przepieprzaniu publicznych pieniędzy przez kretynów samorządowych ; jedna z gmin zażyczyła sobie na basenie system pomiaru Omega za 500 tys zł - jak zadzwoniłem do centrali związku pływackiego w Wa-wie to facet złapał się za głowę i mówi - panie a po co im to? jak my zawsze wypożyczamy taki sprzęt na każde zawody rangi mistrzostw Polski za grosze, a poza mistrzostwami taki sprzęt nie ma zastosowania!!!

Niedawno bylem na występach "Objazdowego Cyrku Ferenca" na moim osiedlu - to co ci goście bredzą o zrealizowanych i planowanych inwestycjach w mieście i okolicy to jest kabaret absurdu , niestety bylem jedynym spoza egzekutywy, komitetu (PZPR) oraz MO i ORMO . Dziadki (towarzysze) szalały z euforii, a ja myślałem ze pęknę ze śmiechu - kto by pomyślał ze tak łatwo można się przenieść w czasy jak z filmów Barei w skali 1:1.
          • jasioplo Re: ROSiR ... 04.08.13, 15:55
            Rozumiem i wiem, że federacje poszczególnych dyscyplin mają i wymagają odpowiednio wysokich parametrów (rozgrywki klasy międzynarodowej) odnośnie placu gry, zaplecza, min. liczby miejsce na widowni ... itp
            Ale nie wiem skąd wziąłeś jakieś wymagania odn miejsce parkingowych ...
            Powtórzę - największe hale obecnie czyli Atlas Arena i Spodek nie mają własnego parkingu !
            I odbywają się tam bez przeszkód wszelakie rozgrywki o najwyższym, międzynarodowym statusie.

PS
            nie musisz mi mówić co się dzieje na "objazdowym cyrku Ferenca" - wiem. bo miałem okazję w tym "uczestniczyć" ale w ubiegłym "sezonie", bo w tym roku jeszcze nie brałem udziału w tym kabarecie ;-)
            • Gość: Tom Re: ROSiR ... IP: *.xdsl.centertel.pl 05.08.13, 21:02
              nie jest powiedziane ; "własne miejsca parkingowe" tylko "miejsca parkingowe" zapewne we wnioskach podciągają wszystkie okoliczne miejsca parkingowe.
              Zresztą ze stadionów na Euro 2012 chyba tylko stadion we Wrocławiu miał parking i to w wersji znacznie okrojonej w stosunku do projektu (1/2) bo kasy i czasu brakło, a tzw stadion narodowy w warszwce nie ma praktycznie żadnych parkingów nawet w okolicy (parking pod płytą boiska jest tylko dla VIPów) - to dlatego w razie organizacji meczów kibiców goni się jak bydło mostami na drugą stronę rzeki
              • jasioplo parking ROSIR - koszty ... 06.08.13, 09:23
                >>>przydałby się parking wielokondygnacyjny na 500 samochodów (wymóg dla większości rozgrywek międzynarodowych). <<<
                - chyba wiesz jaki jest tego koszt ?
    • prawdziwy_olo Re: Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie 03.08.13, 19:14
      Pozamykać kiboli w klatkach i otworzyć przybasenowe zoo. Było by trochę monotematyczne bo prezentowałoby samo bydło, ale jakaś atrakcja by była ...
    • Gość: piotr Re: Nowy pomysł na miejskie baseny w Rzeszowie IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 04.08.13, 12:19
      pier..lisz leniu, ak siedzisz na bezrobociu i w życiu ci nic nie wyszło to przynajmniej się ucisz i nie obrażaj ludzi
    • shepard102 A może by tak...? 04.08.13, 16:32
      „…a po modernizacji odkryte baseny nadal będą działały tylko przez mniej więcej dwa miesiące w roku. I będą przynosiły straty…

... poprawić te proporcje i wstawić tam coś takiego co będzie mogło funkcjonować dłużej niż dwa miesiące?
      Może warto się zastanowić i na części terenu, który stoi nie zagospodarowany (nie potrzeba wcale hektarów powierzchni) zainstalować coś w rodzaju Ogrodu Doświadczeń? Eksponaty estetycznie zaprojektowane mogłyby tematycznie dotyczyć zjawisk wykorzystujących wodę (przynajmniej w części). Trochę edukacji nieformalnej nie zaszkodzi nawet najlepszym pływakom i tłumom spragnionym wypoczynku :-)
      Działa w Krakowie (Ogród Lema), dlaczego nie może być w Rzeszowie i to właśnie na terenach rekreacyjnych? Kiedyś na terenie basenów było parę takich wynalazków, np. ścieżka zdrowia… jakoś nikt nie narzekał… :-)
      Ogród taki mógłby funkcjonować dłużej niż dwa miechy...
      A wodne urządzenia i instalacje ilustrujące prawa fizyki - to naprawdę spory zakres możliwości. Wystarczyłoby na początek przenieść do skali "plenerowej" to co budują młodzi konstruktorzy ze zespołu szkół Nr 4... i prezentują na Dniu Odkrywców od 2010 roku...

P. P.
      • dr_psychol Re: A może by tak...? 05.08.13, 09:45
        Myślę że Stolica Innowacji powinna najpierw zainwestować w drona do zwalczania kiboli :)
        • Gość: Kabum Re: A może by tak...? IP: *.devs.futuro.pl 08.08.13, 00:11
          Baseny powinny być wybudowane od nowa. Stary post, a nadal aktualny
          Jak Rzeszów powinien budować baseny:
          stolicaimitacji.blogspot.com/2012/07/jak-rzeszow-baseny-wybudowac-powinien.html
          Ps. Przy tych upałach nawet woda na ROSiRze była cieplejsza niż zwykle ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka