Dodaj do ulubionych

Nowe paragony od 1.X.2013

11.09.13, 21:07
Ma ochotę ktoś może podyskutować na ten temat ? No bo my - tak do pierwszego mandatu. A później z hukiem zamkniemy biznes i wywiesimy dość duże ogłoszenie dlaczego to zrobiliśmy. Mała sonda w dniu dzisiejszym utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie będziemy sami. Po prostu - małe biznesy są przy tych przepisach bez szans.
Obserwuj wątek
    • Gość: rebel_child Re: Nowe paragony od 1.X.2013 IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.13, 17:01
      A co w tych przepisach takiego strasznego jest ?
      • bravocharlie Re: Nowe paragony od 1.X.2013 12.09.13, 21:03
        przyłączam się do pytania przedmówcy. Wyjaśnij w skrócie.
    • bean357 Re: Nowe paragony od 1.X.2013 12.09.13, 17:14
      Po nowemu paragony MIAŁY być- co było wiadome od kwietnia.Co poniektórzy już się do tego przygotowali, ponieśli koszty i stracili czas. A na początku września okazało się, że właściwie jakby się uparł to nic nie trzeba na kasach zmieniać .Źródło: www.gofin.pl, biuletyn nr 25 z dnia 1 września.
    • chris1970 Re: Nowe paragony od 1.X.2013 12.09.13, 20:48
      Posikane ty moje biedactwo.
      A radź sobie tak jak to robią inni - nie wydawaj paragonów.
      Ja się muszę u takich drobnych prywaciarzy upominać o dokument zakupu.
      Wreszcie będzie porządek i towary będą sklasyfikowane wg rzeczywistych nazw.
      • lechowski51 Re: Nowe paragony od 1.X.2013 12.09.13, 21:30
        "Drobni prywaciarze"...No,no!.Powołać znowu inspekcje robotniczo-chłopska i będzie porządek!
        Polactwu nie przeszkadzają chore przepisy i anty obywatelskie państwo.Bo polactwo wychowane na komunistycznych absurdach,paranoję uważa za normalność.Szkoda gadać!
    • e_w_a_21 co jest strasznego w paragonach ? 12.09.13, 21:30
      w sumie po co wam wyjaśniać skoro i tak najważniejszą w waszych zawistnych, polaczkowych głowach jest nowa korona MB.
      • Gość: znafca problemu. Re: co jest strasznego w paragonach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 21:43
        Jak zlikwidujemy resztkę tych drobnych prywaciarzy jedynie pozostaną menele którzy poprzez konsumpcję napojów wysokoakcyzowanych będą utrzymywać armię biurew.
        Ale czy wątroba temu podoła mam na myśli organ nie nowego naszego pasterza Wątrobę..
        • lechowski51 Re: co jest strasznego w paragonach ? 12.09.13, 22:06
          ewa 121 pisze
          w sumie po co wam wyjaśniać skoro i tak najważniejszą w waszych zawistnych, polaczkowych głowach jest nowa korona MB.

Jak zapominasz o swoich antykatolickich obsesjach,to czasami udaje Ci sie napisac cos sensownego.Niestety tylko czasami...
      • bravocharlie Re: co jest strasznego w paragonach ? 12.09.13, 22:34
        Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja zadałem jedynie prośbę o wyjaśnienie, co jest nie tak z tym, że z paragonu konsument ma dowiedzieć jaki produkt zakupił.
        • e_w_a_21 no to wyjasniam 13.09.13, 00:40
          Prawo tutaj jest tworzone z myślą o dużych firmach ale jednocześnie dotyczy także tych niewielkich. Tam gdzie są czytniki to może rzeczywiście mały problem. a tam gdzie nie ma ? Teraz operujesz 10 - 20 kodami a po zmianie ? Chcesz się uczyć na pamięć / konkretny przykład z praktyki / 5 000 kodów ? Powiesz - zainwestuj w czytnik. A jak chcesz śrubki, guziki, bułki ....skanować ? Odwiedź proszę pierwszą lepszą pasmanterię / nie dział pasmanteryjny w hipermarkecie / to zobaczysz jaki tam jest asortyment i jak się w praktyce sprzedaje. A w ulubionych sklepach Polaków - w szmateksach. Jak ma wyglądać szczegółowy paragon opisujący jednoznacznie obsrane spodnie po jakimś Helmucie ? Tam przecież nie ma dwóch jednakowych rzeczy. Pytań wiele, rozwiązań mało - a mandaciki z US się posypią.
          PS. W kwiaciarni Pani zrobi wam bukiet na życzenie lub wieniec na pogrzeb. I potem zacznie klepać paragon i wypisywać bukiet 12 róż czerwonych i 3 żółte + ............. Po 15 minutach Ciebie już w tym sklepie nie będzie. A następny klient poprosi o to samo tylko 12 żółtych i 3 czerwone - zabawa od początku. W myśl przepisów paragon musi jednoznacznie identyfikować zakupiony towar. Tak jak zawsze - polski ustawodawca, oderwany od rzeczywistości takich sytuacji nie przewidział.
          • Gość: rebel_child Re: no to wyjasniam IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.13, 18:20
            Wystarczy wpisać róża (nikogo nie interesuje kolor), byle nie wpisywać kwiatek. Podobnie w pasmanterii wystarczy wpisać guzik (nikogo nie interesuje kolor lub kształt) itd. I to jest właśnie jednoznaczna identyfikacja. Piwo ale nie napój alkoholowy itd. Śrubka lu gwóźdź ale nie wyrób metalowy itd. Wystarczyło przeczytać odpowiednie przepisy prawne, ale rozumiem że bizneswomeny nie mają na to czasu.
      • ouimet Re: co jest strasznego w paragonach ? 12.09.13, 23:21
        e_w_a_21 napisał(a):

> w sumie po co wam wyjaśniać skoro i tak najważniejszą w waszych zawistnych, po
        > laczkowych głowach jest nowa korona MB.

@@@@
        nie upraszczaj:)Wiekszosc zastanawia sie czy zmieniles obsikane maltki na wzglednie swieze:)
        A moze masz pieluche:)
      • chris1970 Re: co jest strasznego w paragonach ? 13.09.13, 16:57
        Nie bardzo rozumiem, co ma korona do twojej traumy związanej z koniecznością dopasowania swojego biznesu do wymagań prawnych?
    • e_w_a_21 2 wpisy na kasę i po problemie ! 13.09.13, 01:02
      Niemożliwe ?
      Każdy produkt w sklepie będzie kosztować np. 5 zł. Jeżeli cena jest taka sama nie trzeba wyszczególniać więc:
      1 wpis : 50 x 5 zł = 250 zł
      Teraz następuje tradycyjne liczenie z którego wychodzi 20 zł
      2 wpis : rabat 1 x 230 zł = 230 zł
      Genialnie proste :-)
      • e_w_a_21 PS 13.09.13, 01:04
        Na dodatek można zgodnie z prawdą w oknie wystawowym wywiesić banner SALE - 90 %
        • lechowski51 Re: PS 13.09.13, 08:50
          I po co Ci były korony MB,skoro część z nas uważa,że masz rację?.Apropos sikania?.Jak wybierzesz sie do znajomych w Niemczech,gdzie mieszkałeś,to załatw tą potrzebę swojej antyreligijne ekspresji pod meczetem,który dzisiaj jest w prawie każdym miasteczku.Wcześniej radzę sporzadzić testament.
          • e_w_a_21 na temat korony 13.09.13, 09:10
            Ja nie sikam, żeby kogoś albo coś olać tylko sikam że szczęścia, że taka wiadomość trafiła do gazety jako news dnia. Owszem jest w tym ironia ale nie obrażanie waszych uczuć religijnych. Ale pozostanę przy swoim - biskupi mają nadwagę.
            • lechowski51 Re: na temat korony 13.09.13, 09:31
              A sikaj sobie!.Kiedyś nadstawiałem karku abyś mogł każde głupstwo tutaj napisać.Tylko ja walczyłem z komunistycznym totalitaryzmem o Wolność od;
              -chamstwa
              -przemocy
              -czynienia krzywdy w imieniu prawa itd
              Skoro jednak uważasz,że obrażanie innych,wyśmiewanie katolickich sąsiadów to przejaw Wolności,to czyń to.Ja bedę jednak uważał,że to przejaw chamstwa a nie wolności.
              • Gość: staś ten od nel Re: na temat korony IP: *.res.pl 14.09.13, 19:21
                Gdzie walczyłes styropianowy umyśle ? W USA przy azbeście ?
    • Gość: x Re: Nowe paragony od 1.X.2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.13, 23:24
      Ewo jak Ty sobie radzisz z prowadzeniem biznesu, skoro nawet wybór tematyki forum przerasta cię?
      Dlaczego wszystko wpisujesz na forum "Rzeszów"?
      Przecież fiskalizacja to nie jest lokalny problem dotyczący tylko Rzeszowa, to jest temat na forum "gospodarka".
      • ouimet Re: Nowe paragony od 1.X.2013 13.09.13, 23:52
        Gość portalu: x napisał(a):

> Ewo jak Ty sobie radzisz z prowadzeniem biznesu, skoro nawet wybór tematyki for
        > um przerasta cię?
        > Dlaczego wszystko wpisujesz na forum "Rzeszów"?
        > Przecież fiskalizacja to nie jest lokalny problem dotyczący tylko Rzeszowa, to
        > jest temat na forum "gospodarka".
        @@@@
        tam jest zapewne ban,poniewaz durnot nie akceptuja?Wiec tutaj sika:)
        • e_w_a_21 Re: Nowe paragony od 1.X.2013 13.09.13, 23:57
          Bełkot !
      • e_w_a_21 Re: Nowe paragony od 1.X.2013 13.09.13, 23:53
        Nie masz większych problemów ? Niestety forum gospodarka pasuje na forum śmietnik ale takiego nie ma. :-)
        • Gość: x Re: Nowe paragony od 1.X.2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 00:39
          Ty robisz śmietnik z forum Rzeszów, bo wpisujesz tu tematy "ogólnopolskie", a forum jest lokalne.
          • bravocharlie Re: Nowe paragony od 1.X.2013 16.09.13, 20:51
            Tylko tu znajdują zainteresowanie. Ktoś zwróci się do nich po nicku. Będzie satysfakcja. A szczerze, mamy myśleć tak jak przedsiębiorca. Pomyślmy o biednym kupującym, który chcąc zgłosić reklamację będzie miał problem, bo nie będzie mógł tego znaleźć na paragonie. Nawet dla przedsiębiorców będzie lepiej bo kupią coś w Jankach, Łomiankach czy Wólce Kosowskiej - przyjdzie co do czego to na fakturze nie znajdzie np. zamiast 10 rodzajów bielizny (szczegółowo opisanych) 10 x majtki... w bardzo podobnej cenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka