Dodaj do ulubionych

Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20

19.02.15, 21:58
gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/7107/plany-i-potrzeby-inwestycji-kolejowych-na-podkarpaciu-w-latach-2014-2020-opinia-jacka-kiczka
Wg mnie najważniejsze to:
1/ dokończenie remontu odcinka trasy E 30 Kraków (Podłęże) - Rzeszów do prędkości 160 km/h;
2/ dokończenie rewitalizacji odcinka E 30 Rzeszów Gł - Przemyśl Gł;
3/ Elektryfikacja linii do Jasła i Tarnobrzega
4/ Budowa bocznicy do Dworzyska
5/ Budowa odcinka z trasy "tarnobrzeskiej" do lotniska Rz-Jasionka
6/ Remont stacji Rzeszów Główny (Rzeszowskie Centrum Komunikacyjne)

Macie jeszcze jakieś pomysły godne realizacji?
Obserwuj wątek
    • wislocki12 A uda się? 20.02.15, 00:14
      Myślę, że jak to się uda, będzie nieźle! :-(
      • rz2014 Re: A uda się? 20.02.15, 11:53
        Tez jestem tego zdania bo trochę tego jest.
        Najważniejsze to:
        - linia E 30 (remont Kraków-Rzeszów i rewitalizacja Rzeszów-Przemyśl),
        - linia do Jasionki,
        - Rzeszowskie Centrum Komunikacyjne ewentualnie zamiast tego - gruntowny remont peronów i infrastruktury stacji Rzeszów Główny.
    • smalltownboy Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 20.02.15, 13:07
      Jedyna linia, która ma sens to Przemyśl - Kraków. Reszta do zaorania lub tylko dla ruchu towarowego.
      • chris1970 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 20.02.15, 15:58
        Nie zgadzam się z takim podejściem.
        Linia Rzeszów - Tarnobrzeg się obroniła poprzez ofertę, jeszcze kulawą, ale tu widać, że szansę na zwiększenie ilości pasażerów jest.
        Dojazd do Tarnobrzega w godzinę to jest czas jaki pozwala kolei na konkurowanie z komunikacją autobusową. Po elektryfikacji linii czas przejazdu powinien się skrócić o kilka minut. Tu szynobusy nie kursują puste. Tutaj spokojnie można wprowadzić takt co godzinę. Ograniczeniem, niestety, są nieliczne mijanki na tej jednotorowej linii.
        Pomysł na kursy Rzeszów - Głogów Młp nietrafione. Tu pociąg powinien jechać do Tarnobrzega i Stalowej, skoro nie mogą do Sandomierza.
        Linia Rzeszów - Jasło to linia raczej o znaczeniu strategicznym. Tu trudno będzie poprawić frekwencję w pociągach. Po wprowadzeniu pociągu TLK z Gdyni do Zagórza widać, że zapotrzebowanie na przewozy w kierunku Bieszczadów jest. Tu akurat widzę przyszłość w przewozach dalekobieżnych bardziej, niż regionalnych. Na tym może zyskać sam Rzeszów, mając też i dodatkowe połączenia dalekobieżne. Ruch lokalny na tej trasie widzę raczej do Strzyżowa.
        Linia Munina - Bełżec to linia o znaczeniu strategicznym. Pasażerski ruch raczej związany będzie z turystyką i dowożeniem pasażerów do Horyńca i Zamościa.
        Najbardziej martwi mnie jednak linia Przeworsk - SW Rozwadów. Tutaj widać, że przewozy regionalne są rozłożone na łopatki. Obecnie jest kilka kursów na tej trasie. Ja bym tutaj nie oferował pociągów regio tylko na odcinku SWR - Przeworsk, a puściłbym je dalej do Rzeszowa, czy do Przemyśla. Gdyby pociąg Regio jechał z Leżajska czy Nowej Sarzyny do Rzeszowa niewiele ponad godzinę, to miałoby to sens. Kolej mogłaby konkurować z autobusami. Tylko tu nie mogą być 2 -3 pociągi na dobę, ale przynajmiej w takcie co 2 godziny.
        • rz2014 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 20.02.15, 16:43
          Popieram, że duże znaczenie ma pociąg TLK Zagórz-Gdynia przez Jasło/Rzeszów Gł. Oby był jak najdłużej w rozkładzie jazdy. Ponadto powinno uruchomić linię Gorlice-Jasło-Rzeszów Gł.

Linia do Tarnobrzega ma również bardzo duże znaczenie (pociągi do Lublina, Warszawy - jadą tą trasą). Linia ta stanowi także alternatywę dla zamkniętej dla ruchu pasażerskiego linii Dębica-Mielec (która jest w totalnej rozsypce).

Oczywiście, że najważniejszą i strategiczną jest międzynarodowa linia E 30 Przemyśl-Rzeszów-Kraków-Wrocław (obecnie w remoncie - jak długo jeszcze tego nikt nie wie)
          • smalltownboy Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 20.02.15, 16:44
            No nie wiem, czy duże znaczenie ma pociąg, w którym oprócz konduktora jadą 2 osoby.
            • rz2014 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 21.02.15, 15:56
              Jeżeli o ruch pasażerski to odbywa się on głownie na linii E 30 (Kraków-Rzeszów-Przemyśl).
              Jasło i Tarnobrzeg maja bardzo małe obłożenie ale ważne jest, że jako miasto mamy 4 linie wychodzące z miasta w każdym kierunku geograficznym (no i jesteśmy bodajże największą stacja węzłową na poł.-wsch. Polski)
            • chris1970 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 23.02.15, 14:16
              Badałeś frekwencję?
              Sam jechałem tym pociągiem dwa razy do Zagórza. W 2 klasie frekwencja była ponad 50%, w pierwszej klasie było rzeczywiście kilka osób.
              Dużo daleko powyżej wyniku 2 osoby (zapewne rodzina kolejarzy) plus konduktor.
              • chris1970 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 23.02.15, 14:24
                Zapomniałem podać, że do końca do Zagórza jechała spora grupa turystów.
                Dużo osób wysiadało w Jaśle i Krośnie. Mało osób wysiadło w Sanoku.
          • chris1970 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 23.02.15, 14:19
            Odnośnie linii z Gorlic, to Podkarpacie jak najbardziej było zainteresowane, jednak samorząd małopolski nie był zainteresowany współpracą i uruchomieniem pociągów nawet na trasie Jasło - Stróże. Przyczyna prosta, Gorliczanie więcej spraw załatwialiby w Rzeszowie, Jaśle, a tak to mają Nowy Sącz i Kraków.
        • smalltownboy Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 20.02.15, 20:18
          Nikt nie mówi o likwidacji linii jako takich, może pozostać ruch towarowy. Jednak czy jest sens dopłacać z podatków do wożenia pasażerów? Lepiej zrobić przetarg na ruch samochodowy, aby dowoził ludzi tam, gdzie komercyjnie jest to nieopłacalne. Na pewno będzie taniej niż do pociągów.
          • rz2014 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 21.02.15, 15:59
            Ciekawe co będzie z odcinkiem Dębica-Mielec?
            Ruchu pasażerskiego tam nie ma / a czy jest towarowy tego nie wiem.
            Słyszałem o przymiarkach dot. wznowienia na tym odcinku ruchu pasażerskiego ale wydaje mi się, że miałby on obłożenie około 5% jak nie mniej (dopłata U.Marszałkowskiego byłaby pewna).
        • rz2014 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 22.02.15, 18:00
          TLK Zagórz - Gdynia kursuje przez Sanok, Krosno, Jasło, , Strzyżów, Rzeszów Gł i jakoś daje radę.
          Powinno pozostawić sie ten pociag jako całoroczny. Podreperowac troche linię Zagórz-Jasło i bedzie git.
          Południe Podkarpacia bedzie mialo bezpośrednie kolejowe połączenie z Rzeszowem, Krakowem, Warszawą, Gdańskiem
        • rz2014 Re: Plany kolejowe - ciąg dalszy 2014-20 22.02.15, 18:08
          Linia jasielska ma TLK i tarnobrzeska również.

Pociąg TLK SAN (rozpoczyna bieg w Przemyślu) z Rzeszowa Gł. do Bydgoszczy jedzie przez Głogów Młp., Kolbuszową, Tarnobrzeg i dalej przez Lublin, Warszawę.

To plus także dla tej linii, że kursują po niej nie tylko PR ale TLK
    • 21_a_w_e pytanie do RZ2014 22.02.15, 18:13
      Naczelby kolejarz Podkarpacia jestes czy co ? Kolejka w piwnicy jut ci nie wystarcza ? A powiedz - jak bawisz sie kolejka do czapke na glowe zakladasz, masz gwizdek i lizaka ? Pewnie masz - kazdy ma.
      • wislocki12 Gwizdek, lizak, że o sznapsie nie wspomnę 23.02.15, 00:20
        Mam wrażenie, że tym razem z owym sznapsem nieco przesadziłeś... :-(
        PS. Jak tam z twoim gwizdkiem, że o lizaku nie wspomnę?
        • 21_a_w_e Re: Gwizdek, lizak, że o sznapsie nie wspomnę 23.02.15, 01:09
          Na sluzbie nie pije no chyba ze Kölsch
        • 21_a_w_e Re: Gwizdek, lizak, że o sznapsie nie wspomnę 24.02.15, 23:59
          Mi sie powoli nudzi
      • rz2014 Re: pytanie do RZ2014 23.02.15, 08:44
        Ewa przestań w końcu tyle pić!!!
        Tak mam 3 kolejki, 5 gwizdków, 3 czapeczki i 6 kukiełek imitujących pracowników kolei :)
        • 21_a_w_e Re: pytanie do RZ2014 23.02.15, 08:51
          No to z ciebie juz prawie prawdziwy facet wyrosl. A jak ta twoja kolejka juz jedzie to ubierasz kamizelke odbaskowa ?
          • rz2014 Re: pytanie do Ewy 24.02.15, 16:03
            Jak oceniasz kolej na Podkarpaciu i które linie powinny zostać bądź też być dotowane przez Urząd Marszałkowski?
            • 21_a_w_e Re: pytanie do Ewy 24.02.15, 16:24
              Co mam oceniac skoro nigdy polskim pociagiem nie bylo dane mi jechac. Ale podobno jest w nich brudno i w kiblach nie ma mydla i papieru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka