Dodaj do ulubionych

Orszak 2017

06.01.16, 13:58
We Wroclawiu zakazano wjazdu do miasta cyrkom ze zwierzetami. Ciekawe czy to dotyczy tez Orszakow - jezeli tak to Rzeszow powinien wziasc przyklad.Zreszta co to za przyjemnosc nalozyc sobie kawalek tektury na glowe i biegac po miescie spiewajac glosno koledy. Normalnych ludzi to by policja od razu ukarala za zaklocanie porzadku na ulicach.No ale zabobonni to ta lepsza sorta Polakow jedzaca miecho , nie majaca rowerow i palaca weglem. Pozdawiam wszystkich ktorzy w tym cyrku nie brali udzialu i.....chlusniem bo usniem
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: Orszak 2017 06.01.16, 14:24
      Jak widzę, że ktoś pytać się czy wziąść, zawsze mówię, że należy braść, jak tylko chcą daść.
      • wislocki12 Wziaść czy wziąść? 07.01.16, 00:41
        Czy to przypadkiem nie jest aluzja do prof. Krystyny Pawłowicz? Ona jest zwolenniczką formy "wziąść"! :-((
    • rz2014 Re: Orszak 2017 06.01.16, 15:03
      Ale popatrz np. w Anglii jak pielęgnuje się tradycję (specjalnie podałem ten kraj bo jest w tzw. "starej UE" - czyli bliższy Twemu sercu). Np. Boxing Day. Nazwa pochodzi od pudełek, którymi wymieniają się ludzie. Oczywiście w środku są podarunki. Tradycja ta sięga XIII w. Naturalnie Anglicy śpiewają kolędy. Wysyłają też świąteczne kartki. To tylko część świątecznych tradycji ale i nie tylko. Mają ich sporo. Możesz poszukać w necie na ich temat.
      W wielu krajach świata: tradycja, obrządki, różne ceremonie to świętość.
      A co do wielbłąda to nie "cyrk ze zwierzętami" a jedynie wypożyczone z cyrku zwierzę. Nie róbmy więc "cyrków" z tym zwierzęciem :):):) On posłużył jako jako rekwizyt. Tu chodzi o coś więcej.
      Zapoznaj się z programem:
      www.rzeszow.pl/miasto-rzeszow/aktualnosci/12743,orszak-trzech-kroli-w-rzeszowie.html
      W Polsce przez ostatnie lata "tradycja" przeszła sporą metamorfozę. Ludzie zamiast świętować Boże Narodzenie (jak to robią np. w Anglii) wyjeżdżają gdzieś a w Wigilię już a po 20 knajpy są otwarte. To nie było do pomyślenia przed 1990 rokiem. Na szczęście jest wiele rodzin gdzie pasterka, śpiewanie kolęd, spędzanie Świat w gronie rodzinnym a także Święto Trzech Króli obchodzone jest tak jak przed "pseudo-transformacją" w 1989 roku. Jednakże media zrobiły swoje...
      Każdy naród musi posiadać swoja tożsamość, tradycje - inaczej "wyginie". Chodzi mi o naszą polską, przekazywaną z pokolenia na pokolenie a nie tą zaczerpniętą m.in z USA (indyki, całe wsie gdzie niemal każdy dom był cały poobwieszany światełkami. Do tego jakiś Halloween, Walentynki). Dużo polskich rodzin na szczęście wraca do modelu sprzed lat, przynajmniej w części.
      Dobitnie to podkreślił jeden z naszych Wieszczów, cyt:
      "Polsko! lecz ciebie błyskotkami łudzą!
      Pawiem narodów byłaś i papugą;
      A teraz jesteś służebnicą cudzą..."
      pozdrawiam
      • von_bellow_11 Re: Orszak 2017 06.01.16, 16:46
        Z biegiem lat wszystkie zwyczaje ulegaja modyfikacji - nawet czarne sukienki pozwolili jesc mieso na wigilie. Za kmuny zadnego swieta 3 kroli nie bylo a modly byly w kosciolach i dobrze tak bylo. Ja nie bylem na swieta w Rzeszowie, nawet w Polsce - bo i tak nie mam do kogo przyjezdzac gdyz cala rodzina jest w DE a pozatym jestesmy ewangielicy i nie obnosimy sie swoja wiara na pokaz - do obrazkow, swietych, Maryji tez sie nie modlimy. Tylko do Boga i dobrze tak. Na wigilie jemy ges a moja 16 letnia corka z przyjaciolmi o 22.00 idzie na disco. Zreszta katolicy w DE sa jacys inni - tacy normalni. A te polskie katolickie sukienki to lepiej na kazaniu mowily pozyteczne rzeczy a nie o polityce. O tym np. aby nie trzymac psow na lancuchu.
        • rz2014 Re: Orszak 2017 06.01.16, 18:01
          Faktem jest, że dużo pseudo-katolików (szczególnie wieś) obnosi się ze swoją "niby wiarą" chyba dlatego aby sąsiad widział, że jest na mszy, uroczystości. W małych miejscowościach jest dodatkowo presja społeczeństwa (nie tak duża jak była kiedyś).
          Ja osobiście do kościoła nie chodziłem bo drażnili mnie ludzie takiego właśnie pokroju. Jak przeprowadziłem się do Rzeszowa w 1997 to byłem tylko raz u O. Dominikanów przy Politechnice. I od tego czasu nie byłem ani razu, choć w Rzeszowie nie ma żadnej presji, ludzie bardziej swobodnie podchodzą do spraw wiary. Jak rozmawiam z kumplami z Rzeszowa to oni nie obnoszą się z wiarą, nie dyskutujemy o tym. W większych miastach jest po prostu inne podejście do KK (odmówisz kolędy - to nikt Cię nie będzie obmawiał ani nic). A na wsi - tak
        • chris1970 Re: Orszak 2017 06.01.16, 20:28
          Nie napisałeś, czy mili panowie o arabskim wyglądzie zrobili ci dobrze. Nie rozumiem, dlaczego wy, niemki tak protestujecie. Przecież w zbiegiem lat zwyczaje ulegają modyfikacji. Teraz w noc sylwestrową będzie przeprowadzana darmowa mammografia.
          • wislocki12 Mammografia 07.01.16, 00:37
            Nie rozumiem, na jakiej podstawie uznajesz, że von_bellow jest kobietą i dlaczego "niemki" piszesz z małej litery? :-((
            PS. Mammografia dotyczy całkiem innej części ciała! ;-))
            • chris1970 Re: Mammografia 07.01.16, 09:25
              Drogi wisłocki12, von_bellow przestawił sie, że jest dawną naszą pupilką ewcią, zwaną przez niektórych wielbicieli - wusia. Skoro facetowi nie przeszkadzało być ewunią, nie powinno jej / jemu przeszkadzać, jak w męskiej formie zwraca się do niego w żeńskiej formie.
              Odnośnie mammografii - jaką część ciała wymieniłem we wcześniejszym poście?
              A niemki napisałem z małej litery z rozpędu - mój błąd. Cieszę się, że zwracasz uwagę na błędy, szkoda tylko, że moje, a nie przeszkadza ci jak wusia stosuje te same czasowiniki co profesor Pawłowicz.
              Czy rzecznik prasowy wusi jest zadowolony?
              • wislocki12 Forma 07.01.16, 12:10
                Drogi chrisie!
                Jaką część ciała wymieniłeś? A jaką część ciała miałeś na myśli, pisząc: "Nie napisałeś, czy mili panowie o arabskim wyglądzie zrobili ci dobrze."? ;-)
                PS. Co miałeś na myśli, pisząc: "Skoro facetowi nie przeszkadzało być ewunią, nie powinno jej / jemu przeszkadzać, jak w męskiej formie zwraca się do niego w żeńskiej formie."? ;-)
                PS2. Myślałem, że w ten sposób chciałeś wyrazić swój brak entuzjazmu dla Niemców w ogóle. ;-))
              • von_bellow_11 Re: Mammografia 07.01.16, 12:53
                Moze chris na szparagi przyjedziesz ? Ostatnia szansa dla ost-europy. W tym roku 3,20 za godzine + 0,75 ? za kilogram. Wusia ci zalatwi jakbys chcial. Od 2017 Syryjczycy beda to robic. Za 1 ? / godzine - tak chce Arbeitsamt i Jobcenter.
                • rz2014 Re: Mammografia 08.01.16, 21:04
                  3,95 euro x 4,2 zł = 16,59 zł/h (w tym 0,75 euro pod znakiem zapytania). Od tego trzeba odjąć pewnie dojazd, wyżywienie, itd
                  Niezła kasa :)
                  To praca najwyżej dla studentów lub desperatów (alternatywa ew. dla zbierających złom - i to niepewne)
                  • franek Re: Mammografia 08.01.16, 21:15
                    Faktycznie.Za takie stawki nie chce się fatygować nawet krajowym cieciom.
                • wislocki12 Jak każdy Polak... 08.01.16, 23:16
                  Rozumiem, że jak każdy Polak nie przepadasz za rodakami, ale może masz coś bardziej atrakcyjnego? ;-)
                  • franek Re: Jak każdy Polak... 08.01.16, 23:46
                    Ja znam ...coś bardziej atrakcyjnego.Beatę.;-))
                    • wislocki12 Mania czy mania? 09.01.16, 00:22
                      Może i masz rację, ale mnie to wygląda na manię... ;-))
                      • franek Re: Mania czy mania? 09.01.16, 00:28
                        Mnie bardzo,bardzo,bardzo....bardzo odpowiada.;-))
      • franek Re: Orszak 2017 09.01.16, 23:28
        >Każdy naród musi posiadać swoja tożsamość, tradycje - inaczej "wyginie". Chodzi mi o naszą polską, przekazywaną z pokolenia na pokolenie

Myślisz,że coś takiego istnieje w Judeopolonii poza świętami katolickimi?
        • franek Re: Orszak 2017 09.01.16, 23:39
          Powszechną tradycją od pokoleń w Judeopolonii jest sztuka przetrwania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka