Dodaj do ulubionych

Emerytury UB i SB do ostrego cięcia !!!

18.12.16, 08:36
Emerytury UB i SB (i innych) - do ostrego cięcia !!!
Brawo. Ta decyzja mi się bardzo podoba. Demonstracje w Warszawie dziwnym trafem zbiegły się z glosowaniem nad w/w. Dziwne, prawda?
Wolność dla mediów, etc?? A może chodziło o emeryturki tych z UB i SB (i nie tylko)?
Przy okazji mordy swe pokazali w TV je..ne UBeki, SBki. "Jak ja przeżyję za 2 tys" - grzmiał jeden z ustawionego podestu. Nóż się w kieszeni otwiera. Wiele osób musi przeżyć np. za 700 zł renty, niekiedy utrzymując jeszcze "z tego" np. współmałżonka. Przykładów można mnożyć.
Jak za PiS-em nie przepadam to ta decyzja rządu bardzo mnie ucieszyła.
Dość emerytur po kilka-kilkanaście tysięcy! Aż z wrażenia Tusk do Breslau przyleciał.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 "Pacta sunt servanda". 19.12.16, 00:59
      Może i masz rację, ale moim zdaniem "Pacta sunt servanda" to jest nakaz cywilizacyjny. Nawet po trzydziestu latach! I szkoda, że o tym zapominamy... :-((
      PS Ten twój passus o Tusku i Breslau jest żenujący, niestety! :-((
      • rz2014 Re: "Pacta sunt servanda". 19.12.16, 11:28
        Czyli mam rozumieć, że broni Pan, przytaczając nakazy cywilizacyjne, zbrodniarzy PRL-u?
        O Tusku mam najgorsze zdanie i tego nie zmienię. A, że jest to "żenujące" to wyłącznie Pana opinia. Kogo Pan reprezentuje - broniąc w/w (jak wynika to z postu) ?
        A może bojaźń o przyszłą emeryturę czy może już nabytą?
        • wislocki12 Służby 19.12.16, 12:09
          Śpieszę wyjaśnić, że los owych zbrodniarzy mało mnie interesuje. Bardziej bliska jest mi zasada konsekwentnego przestrzegania przyjętych dobrowolnie zobowiązań bez względu na okoliczności. Odstępowanie zaś od nich (ustaleń) i to w trybie odpowiedzialności zbiorowej świadczy o braku tzw. honoru i zdziczeniu obyczajów... :-(
          A jeżeli myślisz, że w dzisiejszej RP nie ma służb "strzegących bezpieczeństwa" to wykazujesz się wysokim stopniem naiwności... Nie wiadomo też, jak ich działalność ocenią przyszłe rządy! :-(
          PS Reszta twojego postu to inwektywy i insynuacje na poziomie... służb peerelowskich. :-))
          PPS Wpis zaś o Tusku i Breslau nadal uważam za żenujący! :-(
          • rz2014 Re: Służby 19.12.16, 16:12
            Służb "strzegących bezpieczeństwa" mamy pod dostatkiem!
            Podtrzymuje jednak swoją niechęć do Tuska. "Breslau" użyłem w sposób świadomy, podkreślając jego niemieckie korzenie oraz dość mocną przyjaźń z Angelą. Nie uważam, że moje wyrażenie dot. Donalda T. jest żenujące, bardziej prowokacyjne.
            • wislocki12 Tusk jak Breslau? 19.12.16, 20:40
              Myślę, że pomysł uzewnętrznienia niechęci do Tuska przez nazwanie Wrocławia Breslau nie był szczególnie trafnym i... mądrym. :-((
              • rz2014 Re: Tusk jak Breslau? 20.12.16, 09:35
                To, że Tusk ma niemieckich przodków, bardzo "integruje się" z Niemcami, stąd moje porównanie" Tusk/"Breslau". Określenie Wrocławia "Breslau" o niczym złym nie świadczy. Niemiecka nazwa „Breslau” ma pochodzenie słowiańskie (patrz: Wikipedia). W czasie, w którym Niemcy osiedlali się nad Odrą, istniało już osiedle polskie na Ostrowie Tumskim. Wrocław przechodził w historii "z rąk do rąk" (był polski, czeski: "Vratislav", niemiecki i ponownie jest polski).
                Przykładowo "Resovia", używana w nazwach zespołów sportowych w Rzeszowie to nic innego jak łacina i nikt z tego powodu się nie oburza. Nie mniej jednak aby podkreślić fakt przybycia "niemieckiego poplecznika" na ziemie, które do 1945 były pod władaniem właśnie Niemców - z premedytacja użyłem w/w nazwy. Ciekawe też dlaczego wybrał Wrocław? Czyżby obawiał się wizyty stolicy czy alternatywnie w Krakowie?
                • wislocki12 Europejska Stolica Kultury 20.12.16, 12:19
                  Może i masz rację, ale Tusk przyjechał do Wrocławia na zakończenie Europejskiej Stolicy Kultury... Niestety, ani w Warszawie, ani w Krakowie taka impreza nie odbywała się. ;-))

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,21136105,tusk-we-wroclawiu-demokrajca-bez-wolnego-dostepu-do-informacji.html#ixzz4TNNVkTSd
    • chris1970 Re: Emerytury UB i SB do ostrego cięcia !!! 19.12.16, 12:21
      Przy okazji medialnego cięcia emerytur oficerom UB i SB dużo stracą zwykli funkcjonariusze i ich rodziny. A o tym się bardzo mało mówi.
      Już takie lekkie cięcie było w ubiegłej dekadzie. Tak się składa, że mój ojciec w latach 1946-1948 biegał po lasach w Bieszczadach za Ukraińcami z UPA. W roku, chyba 2006, wliczono ojcu te 3 lata pracy jak w organie UB, ponieważ ktoś na krótko wcielił młodych chłopaków z tych jednostek Milicji Obywatelskiej do UB. Ucięto mu około 150 złotych emerytury, czyli 10%.
      Jak to możliwe, że od tego czasu utrzymały się takie kiszczakowskie emerytury o których się prawi w tv? Obawiam się, że do redukcji dojdzie i u Kiszczakowej i u mojego ojca emeryturze. Nie ważne, że ona ma tysiące, a mój papcio 1600 PLN z dodatkiem starczym, pielęgnacyjnym.
      • wislocki12 Sprzątaczki też 19.12.16, 23:36
        Podobno nawet sprzątaczki oberwą... ;-))
        PS Ciekawe, czy praca w SB była przestępstwem? ;-))
        • chris1970 Re: Sprzątaczki też 20.12.16, 09:50
          Jak wszyscy, to sprzątaczka też. Wbrew pozorom, taka sprzątaczka to prawdziwe źródło wiedzy, co kto ma na biurku, w koszu na śmieci, w kubku po kawie czy herbacie.
          • wislocki12 Żarty jakieś... 20.12.16, 23:24
            I dlatego mają mieć obcięte emerytury? Chyba żartujesz... ;-))
      • rz2014 Re: Emerytury UB i SB do ostrego cięcia !!! 20.12.16, 10:12
        "Jak to możliwe, że od tego czasu utrzymały się takie kiszczakowskie emerytury o których się prawi w tv?"
        A dlatego, gdyż celowo nie dopuszczono w RP m.in. do prawdziwej lustracji. A to po to aby taki np. Kiszczak czy inni zbrodniarze pobrali jak najdłużej sowite emeryturki.
        Zmiana ustroju (poprzez podstawionego przez służby TW Bolka, i do tego Noblisty!!!) odbyła się cicho, praktycznie w zapleczach gabinetów. Dziwny trafem w sposób niemal pokojowy :) Porozdawali więc "swoim" wysokie stołeczki w rożnych urzędach, spółeczkach (tak jak i "styropianowcom" - czytaj: Solidaruchom, aby im gęby zatkać) i tak sobie żyli. Ci co przechodzili na emeryturki brali ładną kasę (a z reguły takie szuje długo żyją). Teraz pełno jeszcze komuchów, zbrodniarzy, wysoko ustawionych na różnych intratnych posadkach.
        No i podniosło się larum bo PiS układ ten chce zaburzyć. Powstał więc KOD, nagonka medialna, sterowana wiadomo przez kogo.
        A te ciemniaki z Parlamentu UE dalej nic nie wiedzą "o co biega" (bo lepiej aby mniej wiedzieli) - tak jak i większość obywateli RP. Żyją w totalnej nieświadomości a młodzi to już totalna porażka. Dotyczy to grabieży majątku polskiego, układów, złodziejstwa, etc. Dla tych co za dużo wiedzą jest przygotowane zawsze jakieś wyjście, np. samobójstwo (patrz: Lepper) .
        A Miler, Kwaśniewski i ich "dobrzy współpracownicy" są nadal nie do ruszenia?
        • chris1970 Re: Emerytury UB i SB do ostrego cięcia !!! 20.12.16, 10:46
          Lata temu słyszałem taką teorię, że ustalono, że my wam damy władzę, ale zostawcie nam możliwość zarobkowania. Młoda demokracja władzą się ucieszyła, nie rozumiejąc, że kto ma pieniądze, ten ma władzę w rzeczywistości. Stąd dziś mamy możnych, których rodowód wywodzi się z różnych służb, bowiem mieli możliwości na dobry start. Np. szantażowany dyrektor banku przydzielił kredyt na dobrych warunkach, często zamrażany po częściowej spłacie. Za ten kredyt powstała firma, którą dobrze ktoś pokierował, dorobił się majątku. Resortowe dzieci wysyłane były do dobrych szkół, po szkołach miały dobre stanowiska, gdzie od razu pensja była wyższa niż szaraka. Misiewiczów to ja pamiętam doskonale już na początku lat 90tych jak zacząłem pracę. Pamiętam 26 letniego dyrektora HR bez ukończonych studiów itp.
          Mnie tylko dziwiło, że przy tym obcinaniu emerytur na początku pierwszej dekady bieżącego wieku nadal takie kwiatki mamy. Biorąc spiskową teorię o Lepperze, to jeżeli już, to on miał za długi ozor w sprawie Klewek. Ktoś gdzieś się zapomniał, przy nim wygadał, a ten klepał na około jak popadnie. Skończyli z Samoobroną za pomocą sex afer w sposób znany od dawna, czyli metodą Anastazji P. Nie wiem, czy gruba kreska byłaby dobra, bo coś z tymi ludźmi trzeba było zrobić. Wysłać za granicę jak w 1968 roku? Tyle, że wtedy pozbyto się ludności pochodzenia żydowskiego, która była ludnością zwyczajną, bez specjalnych umiejętności szkodzenia, a ci jednak mieli wiedzę, umiejętności, znajomości, więc jako grupa stanowili czy stanowią zagrożenie. Do dziś wiadomo, że niektórzy się nie pogodzili z rzeczywistością i plują, charczą jak Urban i podobni. A niektórzy działają, tylko tyle, że o nich mało się wie, bo działają nie w świetle reflektorów.
          • wislocki12 Misiewicz też? 20.12.16, 11:58
            Domyślam się, że to wszystko opowiedział Ci papcio co to "w latach 1946-1948 biegał po lasach w Bieszczadach za Ukraińcami z UPA" w imieniu władzy ludowej, zresztą. ;-))
            PS Misiewicz też Ci się nie podoba? :-((
            PPS Co to jest HR?
        • wislocki12 "Styropianowcy", czytaj "solidaruchy" 20.12.16, 12:26
          Twoja wersja historii Polski, aczkolwiek uproszczona, jest fascynująca... Zwraca uwagę zwłaszcza kwiecisty język rodem z... "Trybuny Ludu".;-))
          PS Najbardziej spodobali się mi owi "styropianowcy", czytaj "solidaruchy". :-(
          • rz2014 Re: "Styropianowcy", czytaj "solidaruchy" 20.12.16, 18:51
            O tak, mam "kwiecisty język", to fakt. Aż czasami za bardzo.
            Historię od 1989 znacznie uprościłem. Kto się chce dowiedzieć czegoś więcej, poznać to co może znać "zwykły obywatel RP", na pewno znajdzie odpowiednią lekturę. A co do "Trybuny Ludu" to była dla mnie obojętna i szara. Nie miała takich ładnych, kolorowych zdjęć jak "Kraj Rad", który był wydawany bodajże na kredowym papierze. Jako małolat wycinałem z niego zdjęcia i wklejałem je do dużego zeszytu :) Nie ostał się jednak :(
            A co do "styropianowców" - nazewnictwo to było dość powszechnie używane i niekiedy dalej jest więc nie jestem odkrywcą w tym temacie.
            • wislocki12 Kwiecisty język "Trybuny Ludu" 20.12.16, 22:50
              Może i masz rację, ale:
              - język "Trybuny Ludu" kwiecistym na pewno nigdy nie był;
              - "Kraj Rad" nie był kultowym czasopismem Polaków;
              - "styropianowcy" to określenie pogardliwe, niestety, członków "Solidarności! :-((
              • rz2014 Re: Kwiecisty język "Trybuny Ludu" 21.12.16, 15:37
                Nie napisałem, że "Trybuna Ludu" była pisana kwiecistym językiem ani że "Kraj Rad" był kultowym czasopismem.
                "Styropianowcy" - owszem to pogardliwe, tu się zgadzam.
                • wislocki12 Też nie zasługujesz... 21.12.16, 22:34
                  A to, że "Trybuna Ludu" nie miała takich ładnych, kolorowych zdjęć jak "Kraj Rad", który był wydawany bodajże na kredowym papierze. Jako małolat wycinałem z niego zdjęcia i wklejałem je do dużego zeszytu."
                  Myślę, ze na pełną emeryturę też nie zasługujesz! :-((
                  • rz2014 Re: Też nie zasługujesz... 24.12.16, 20:20
                    Już nie, zawaliłem sprawę. Pewnie już mam teczkę w IPN :)
                    Być może nawet czekają mnie ostre sankcje z tego tytułu.
                    A tak nawiasem to nie wierze aby za lat ok. 40 utrzymały się emerytury, takie jakie są w obecnym kształcie. Pewnie będzie jakaś "opcja emerytury obywatelskiej" (na poziomie niższym od minimum egzystencji w Ugandzie). No i o ile wcześniej nie "kopnę w kalendarz" albo ktoś mnie kropnie.
                    Ważne aby skupy złomu i butelek ostały się do tego czasu!!!
                    • wislocki12 Punkty skupu? 24.12.16, 21:37
                      "Emerytury obywatelskie (na poziomie niższym od minimum egzystencji w Ugandzie) to największe osiągnięcie kaczyzmu... :-((
                      PS Chyba Ci się coś pomyliło... Spróbuj oddać butelki w jakimkolwiek sklepie za 35 gr. A i punktów skupu nigdzie nie uświadczysz... :-((
                      • rz2014 Re: Punkty skupu? 25.12.16, 08:33
                        Ma Pan rację. Niezbyt trafnie napisałem: "i butelek ostały się do tego czasu". Powinienem napisać: "Ważne aby skupy złomu i butelek powstały do tego czasu".
                        Wiem, że jest problem z oddaniem szklanych opakowań (po piwie). Jeżeli posiada się paragon to $$$ zwrócą w sklepie. Miałem raz przypadek, że chcąc sprzedać kilkanaście butelek musiałem okazać paragon. Mówię, że nie mam.
                        - A to po 20 groszy. I zapłaciła tyle! Nie wiem jak to rozliczyła w raporcie dziennym? A raz w Tarnowie zapłacono mi bez paragonu 50 groszy (nie wiem jakim cudem i to nie tak dawno).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka