20.02.17, 21:20
"Do 5 lat więzienia grozi Damianowi P., wandalowi, który na początku stycznia zniszczył podgrzewany przystanek przy ul. Lisa Kuli w Rzeszowie. Prokuratura Rejonowa dla miasta Rzeszowa skierowała akt oskarżenia do Sądu Rejonowego w Rzeszowie.
Do zniszczenia ogrzewanej wiaty przystankowej przy ul. Lisa Kuli w Rzeszowie doszło w nocy z 3 na 4 stycznia 2017 roku. Wandal powybijał szyby, zniszczył ławkę, uszkodził instalacje grzewcze i klimatyzację. - Dorwiemy tego wandala - mówiła wówczas Anna Kowalska, dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego w Rzeszowie.
Przystanek przy ul. Lisa Kuli zniszczył kamieniem."
Mam nadzieję, że Damian P. nie znajdzie swojego senatora... :-((
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: Wandal 21.02.17, 09:50
      Dorwali Damiana i co mu zrobią? Nic. Napompowany sąd wyda śmieszny wyrok w powadze godnej kostnicy. Jakaś grzywna, kara finansowa, z której się można wymigać, bo wystarczy napisać, że się nie pracuje, klepie biedę i umarzają.
      We wiekach średnich przynajmniej jak taki posiedział w dybach, w słocie czy słońcu, to ochota na takie rzeczy mija.
      Lat temu ze 25, jechałem pociągiem w przedziale z wychowawcami z Załęża. Mówili mi, że mają dużo takich ludzi, którzy powinni raczej nie odsiadywać wyrok, a dostać porządnie w skórę aby więcej nie kradli / nie niszczyli niczego. Mówili, że notorycznie trafia do nich człek, który jak zobaczy rower, to bierze go, jeździ sobie i odstawia na miejsce. Problem w tym, że zdarzało się, że człek ten bywał złapany zanim rower oddał i trafiał za kratki. Wychowawca twierdził, że jakby takiemu sprawił manto na dolne plecy bez odzienia, to następnym razem widząc rower, czułby piekące plecy i więcej roweru cudzego nie tknął.
      • wislocki12 Konsekwencja i nieuchronność 21.02.17, 20:47
        Może i masz rację, ale mimo drakońskich rozwiązań w systemach karnych w starożytności i średniowieczu przestępczości nie udało się wyplenić...
        Myślę, że nie powinniśmy ulegać prostackim receptom. Najważniejsza jest konsekwencja i świadomość nieuchronności kary! :-))
        • chris1970 Re: Konsekwencja i nieuchronność 22.02.17, 09:20
          Szczególnie recydywiści są pod wrażeniem nieuchronności kary ;) Konsekwencji pewnie też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka