Dodaj do ulubionych

Historia Dworku przy ulicy Dabrowskiego 19

18.02.19, 16:11
Witam, Czy ktos zna lub wie gdzie mozna znalesc historie tego dworku . Ogolnie kiedys mieszkalem obok jak jeszcze bylo to opuszczone miejsce ( przed bankiem i zajazdem weselnym )
I wiem ze ma ono historie... jednak nigdzie nie moge znalesc zadnych informacji .
Byly tam podziemne tunele ktore laczyly sie z pobliskim obiektem ,( kiedys byl tam zlobek )

Ogolnie to miejsce mroczne , wiem ze dzialy sie tam rozne rzeczy jak jeszcze bylo opuszczone , cos mnie naszlo ostatnio zeby dowiedziec sie wiecej i bylbym wdzieczny za jakiekolwiek info o histori tego obiektu

tutaj link ze zdjeciami w stanie obecnym ( po generalnym remoncie)

www.google.pl/maps/place/BANK+SPÓŁDZIELCZY+W+LUBENI,+IV+ODDZIAŁ+W+RZESZOWIE/@50.0298899,21.9943119,18z/data=!4m5!3m4!1s0x473cfbabafdcbbbf:0x186ec07fe43e2ccb!8m2!3d50.0299474!4d21.9947959

www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/8785/Rzeszow_-_Ul._Dabrowskiego_19/
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Dworek 18.02.19, 20:24
      Dworek
      "(...) w obszernym ogrodzie, stoi ocieniony starymi modrzewiami stylowy dworek ozdobiony czterokolumnowym portykiem.
      Zbudowany został w około 1918 roku, a następnie rozbudowany w 1942 roku, według projektu Józefa Zakrzewskiego, który nadał mu charakter staropolskiego dworku.
      Po remoncie przeprowadzonym w latach 2002-2002 mieści restaurację i hotelik Dworek.
      Posesja ta ma dość ciekawą historię. Zapoczątkował ją austriacki generał, komendant rzeszowskiego garnizonu, Zavadil. Po odzyskaniu niepodległości posiadłość nabył rzeszowski adwokat dr Józef Liwo."
      Podczas okupacji Niemcy wyrzucili właścicieli, a budynek przeznaczyli na mieszkanie dla Kreishauptmanna.
      PS Liwo ponoć był posłem na Sejm i właścicielem słynnego sklepu spożywczego przy ul. 3. Maja w Rzeszowie.

www.wyspazdrowia.pl/hotele-spa/dworek-rzeszow-rzeszow/1,272/prezentacja
      • wislocki12 Jednak Alsa... 18.02.19, 21:26
        Cyba pamięć nie dopisała... Liwo ponoć mieszkał przy ul. Alsa... ;-)
    • chris1970 Re: Historia Dworku przy ulicy Dabrowskiego 19 19.02.19, 08:45
      Troszeczkę o tym dworku pisał pan Kotula w swoich książkach, chyba Tamten Rzeszów, ale mogę się mylić. Dokładnie nie pamiętam, ale chyba wspominał do kogo należał dworek przed wojną i wspominał nazwisko tego Niemca, który rządził Rzeszowem podczas okupacji, bo właśnie dworek pełnił funkcję kwatery dla niego.
    • samuro1 Re: Historia Dworku przy ulicy Dabrowskiego 19 21.02.19, 11:02
      Dzieki za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka