Gość: Rzeszowianin IP: *.man.rsk.pl 02.01.05, 22:35 A wojewoda milczy, kiedy znowu nam wyprowadzają poza Podkarpacie kolejne placówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rohan Re: Straż Graniczna. Zmiany na południu IP: 81.15.189.* 03.01.05, 08:46 Granica Polsko - Słowacka jest wewnętrzną granicą Unii? A w którym miejscu? Może w Radoszycach? To niech obywatel Unii spróbuje tam przekroczyć tą "granicę przyjaźni" :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 01:27 Podobno od 1 stycznia 2005 roku nie obowiązuje umowa o tzw. "małym ruchu granicznym" i dotychczasowe przejscia "mrg" są spowrotem ogólnodostępnymi dla obywateli UE. Słowacja i Polska podpisały stosowne umowy i wymieniły sie notami. Gdyby tego nie uczyniły groziłoby to skargą na Słowację w instytucjach europejskich, bowiem pojęcie "małego ruchu granicznego" w realiach UE sprowadza sie TYLKO I WYŁĄCZNIE do dyskryminowania obywateli UE ze względu na miejsce zamieszkania. Jest wiec sprzeczne z prawem unijnym. A że granica polsko słowacka jest najmniej przyjemna po wejściu do UE ze wszystkich "wewnetrznych" to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rohan Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: 81.15.189.* 04.01.05, 09:18 Pożywiom - uwidim! Na razie nie bardzo chce mi się jechać do Radozyc weryfikować informację na własnej skórze. Ale dzięki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 16:52 Tu jest artykuł w słowackim SME na ten temat. cestovanie.sme.sk/clanok.asp?cl=1847619 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rohan Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: 81.15.189.* 04.01.05, 17:39 No...dzięki za linka. Mam nadzieję, że będzie wreszcie normalnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Straż Graniczna. Zmiany na południu 05.01.05, 16:26 Straci Przemyśl, bo to Przemyśl jest siedzibą Bieszczadzkeigo Oddziału SG, o czym w artykule dziennikarz nawet sie nie zajaknal, co mnie nie dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś