Dodaj do ulubionych

Straż Graniczna. Zmiany na południu

IP: *.man.rsk.pl 02.01.05, 22:35
A wojewoda milczy, kiedy znowu nam wyprowadzają poza Podkarpacie kolejne
placówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rohan Re: Straż Graniczna. Zmiany na południu IP: 81.15.189.* 03.01.05, 08:46
      Granica Polsko - Słowacka jest wewnętrzną granicą Unii? A w którym miejscu?
      Może w Radoszycach? To niech obywatel Unii spróbuje tam przekroczyć tą "granicę
      przyjaźni" :[
      • Gość: Travel Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 01:27
        Podobno od 1 stycznia 2005 roku nie obowiązuje umowa o tzw. "małym ruchu
        granicznym" i dotychczasowe przejscia "mrg" są spowrotem ogólnodostępnymi dla
        obywateli UE. Słowacja i Polska podpisały stosowne umowy i wymieniły sie notami.
        Gdyby tego nie uczyniły groziłoby to skargą na Słowację w instytucjach
        europejskich, bowiem pojęcie "małego ruchu granicznego" w realiach UE sprowadza
        sie TYLKO I WYŁĄCZNIE do dyskryminowania obywateli UE ze względu na miejsce
        zamieszkania. Jest wiec sprzeczne z prawem unijnym.

A że granica polsko słowacka jest najmniej przyjemna po wejściu do UE ze
        wszystkich "wewnetrznych" to już inna sprawa.
        • Gość: Rohan Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: 81.15.189.* 04.01.05, 09:18
          Pożywiom - uwidim!
          Na razie nie bardzo chce mi się jechać do Radozyc weryfikować informację na
          własnej skórze.
          Ale dzięki za info!
          • Gość: Travel Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 16:52
            Tu jest artykuł w słowackim SME na ten temat.

cestovanie.sme.sk/clanok.asp?cl=1847619
            • Gość: Rohan Re: Radoszyce, Muszynka, Jurgów... IP: 81.15.189.* 04.01.05, 17:39
              No...dzięki za linka. Mam nadzieję, że będzie wreszcie normalnie.
              Pozdrawiam!
    • rychu_z_przemysla Re: Straż Graniczna. Zmiany na południu 05.01.05, 16:26
      Straci Przemyśl, bo to Przemyśl jest siedzibą Bieszczadzkeigo Oddziału SG,
      o czym w artykule dziennikarz nawet sie nie zajaknal, co mnie nie dziwi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka