Dodaj do ulubionych

Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 08:12
Ten wątek niech będzie kontynuacją wątku Rzeszów - dziwne miasto w podwątku sp
9.
Dla wszystkich zainteresowanym osobistym kontaktem podaję swój mail:
zwirek7@wp.pl
Obserwuj wątek
    • crimen Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie 06.06.01, 21:54
      Miałem przyjemność uczyć się w "dziewiątce" w latach 1966-1974.A Ty?
      • Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 07.06.01, 17:20
        Lata 1963-1971.
        Klasa "b".
        Pamiętam kilku nauczycieli, którzy mnie uczyli:
        Ostatnią wychowawczynią była geograficzka Pani Łukasik (wcześniej też
        geograficzka - Pani Adamkiewicz "Żyrafa"), matematyka - Pan Marszałek, język
        polski - Pani Kozdęba, później Pan Józef Kawałek ("Józek"), język rosyjski -
        Pan Zając ("Truskawa"), język francuski - Pani Paulukiewicz, w-f - Pan
        Buczkowski, w-t Pan Tondera, później Pan Andrzej Bukała, historia - Pan Bytnar
        (?). Muszę poszukać w zdjęciach pewnie przypomnę sobie więcej.

Jeśli byłeś harcerzem to na pewno się znaliśmy. Też byłem! ;-)
      • Gość: Gośka Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 24.100.122.* 08.06.01, 03:51
        Kawałek nie był taki zły. Lubiłam nawet to deklamowanie, a pisanie także mi
        nie przeszkadzało, bo zawsze wolałam pisać aniżeli odpowiadać przy tablicy.
        Pozdrawiam młodszy rocznik.
    • Gość: crimen Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 07.06.01, 23:08
      Pamiętam ich wszystkich.Ciebie tez musiałem spotykać w szkole.Jesteś jednak
      zbyt starym rocznikiem Ciebie mógł pamiętać.Pamiętam za to pana Sitko z
      mandoliną i pierwszą krótką spódniczkę w szkole panią Zosię Florek.To było
      zjawisko.A przypominasz sobie "czarną" i "złotą" księge.Niestety do żadnej z
      nich nie trafiłem ale one muszą chyba leżeć gdzieś wśród starych dokumentów
      szkolnych.
      Pozdrawiam
    • Gość: Gośka Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 24.100.122.* 08.06.01, 03:45
      Witam na nowej stronie. Na poprzedniej popełniłam błąd. Ja także ukończyłam
      podstawówkę w 1971-ym roku. Chodziłam tam przez siedem lat, zostałam
      przeniesiona z 10-tki. Klasa "c", wychowawczyni-pani Szlachcińska. Pani
      Paulukiewicz mieszkała w moim bloku.
      Czy do Twojej klasy chodziło rodzeństwo, Adam i Jego siostra, która chyba miała
      na imię Ewa G.? Adam ożenił się z dziewczyną z mojej klasy Ewą P.
      Pozdrawiam
      • Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.06.01, 06:36
        Chodziłem do klasy z Ewą G. Adam jest starszy o rok lub dwa.
        Doskonale pamiętam Pana Sitko i jego mandolinę. Pani Zosia... Działała na
        wszystkich chłopaków tak samo.
        Mnie wpisano do obu ksiąg. Byłem taki... trochę dobry, trochę zły ;-)
        • Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.pp.rzeszow.pl 08.06.01, 19:27
          Dużo nas wyrosło z "dziewiątki" powracam we wspomnieniach do pana Gabriela
          Ziewca,dystyngowanego jak na te czasy "młodzieńca". Wpajał nam na godzinie
          wychowawczej teorię Darwina o pochodzeniu człowieka. Wumuszał dyscyplinę , czy
          pamiętacie panowie?, uderzeniem po rękach wskaźnikiem do map. Ale mniemam,że
          wyrośliście na przyzwoitych obywateli poprzedniej czy obecnej epoki.Serdecznie
          pozdrawiam. Irena.
          • Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 217.96.9.* 08.06.01, 19:50
            Jeszcze słów kilka o panu Brzeżańskim.W moich wspomnieniach pozostał prawdziwym
            dyrektorem.Miał w sobie dużo dostojeństwa ale też i trwogi. Obecni dyrektorzy
            niby mają krawaty i to wszystko, panie dyrektorki niby eleganckie ale czy to
            wszystko.Pan Brzeżański był kimś kto zasługuje na odrobinę wspomnień.
          • Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.06.01, 01:34
            To dla mnie niespodzianka.
            Nie pamiętam Gabryjela z dziewiątki, tylko z innych zgoła czasów. W kórym roku
            on uczył?
            A Pan Brzeżański to rzeczywiście klasa. Do dziś stanowi dla mnie wzór dyrektora
            szkoły (choć wtedy nazywali się chyba kierownikami). Ciepły, życzliwy
            rozumiejący młodzież ale równocześnie stanowczy i konsekwentny. I ten
            autorytet - osiągnięty bez krzyków i gnojenia człowieka.
            Pamiętam jak kiedyś kazał mi się zgłosić nastepnego dnia rano w swoim
            gabinecie. Nie zmrużyłem tej nocy oka. Sprawdziłem kilka razy wszystkie szkolne
            grzeszki. Kiedy rano wszedłem do jego gabinetu byłem u kresu wytrzymałości.
            A tu okazało się, że Pan Brzeżański ma do mnie jako do przybocznego drużyny
            harcerskiej jakąś sprawę urzędową. Ale co przeżyłem tej nocy to moje. czy
            dzisiaj bobasy tak szanują nauczycieli lub dyrektorów szkół. Sądzę, że nie.

Z dziewiątki pamiętam jeszcze naszą pasję do grania w "dołka" i w "cymbergaja".
            Czy ktoś pamięta jeszcze te przeboje szkolnych przerw?
            • Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.pp.rzeszow.pl 09.06.01, 22:36
              Pan Ziewiec o ile pamiętam uczył nas w latach 1965 do? A jak na harcerza i
              przybocznego to musiałeś być niezłe "wybij okno" skoro drżały Ci kolanka przed
              kierownikiem szkoły.
              • Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 05:38
                Wiesz jak jest. Każdy ma swoje grzeszki. Ja też je miałem.
                • Gość: krajanka Re: Dziewiątka IP: 213.76.146.* 11.06.01, 13:44
                  Milo poczytac o dawnych czasach, przypomniec sobie nazwiska nauczycieli (jakos
                  nie trzymaja sie mojej glowy...).
                  To fajnie, ze bylo nas wiecej nie calkiem grzecznych... Ja to juz bylam calkiem
                  niegrzeczna; obnizone zachowanie, nagana, reprymenda przez szkolne glosniki. O
                  rany, alez moi rodzice mieli klopotow! Ja i moja kolezanka Terenia bylysmy
                  chyba potworami; przed nami nawet chlopcy uciekali. Pamietam, ze potrafilam w
                  klasie urzadzac sobie zapasy z chlopakami i zwyciezac. Moze nie zawsze, ale
                  zapamietalam wygrane pojedynki.
                  Mam nadzieje, ze nie ma tutaj tych wlasnie...
                  • Gość: xxxx Re: Dziewiątka IP: *.pp.rzeszow.pl 21.06.01, 21:05
                    Temat Dziewiątki zaczyna powoli spadać coraz niżej a szkoda bo dziewczyny były
                    tam niezłe,moja żona też z dziewiątki.Ja z piątki drugi koniec miasta.
                    Jakie ładne dziewczyny
                    z dziewiątki wyrosły,choć
                    przybyło gdzie niegdzie,
                    szron przyprusza im kędziory
                    ale z nich laski do tej pory...
                    • Gość: crimen Re: Dziewiątka IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 21.06.01, 23:23
                      Pozdrowienia dla Ciebie i Żony.Co do dziewczyn też mogę się pod tym podpisać.
                    • Gość: Gośka Re: Dziewiątka IP: *.100.122.158.on.wave.home.com 23.06.01, 00:00
                      Dziękuję za komplement w imieniu wszystkich dziewczyn z dziewiątki.
                      W mojej klasie najładniejszą dziewczyną była Ewa P. (ta co wyszła za Adama G.-
                      przyp. mam 45 lat, klasa c, wychowawczyni pani Szlachcińska)
                      Potem i inne dziewczyny powyrastały na ładne "laski". Ciekawa jestem czy
                      kiedykolwiek je zobaczę , czy poznam?
                      Po dwunastu latach mój mały brat znalazł tam sobie śliczną żonę. Było to już
                      liceum a nie szkoła podstawowa.
                      Rzeczywiście zaczyna się ten wątek kończyć. Ja mam trochę gorące dni w domu i
                      myślami jestem przy swoich sprawach. Zawsze jednak wpadam na stronę i
                      sprawdzam nowe listy. Coś mi się wydaje, że nie za wiele ludzi korzysta w
                      Polsce z internetu, zwłaszcza z moich lat. Wiem, wiem jest to zabawka
                      kosztowna, ludzie mają inne problemy.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego w Polsce używa się tak dużo angielskich
                      słów? Wiem, że jest to nie na temat, ale...
                      Czy macie nadzieję, że zmieni się coś w Polsce na lepsze, bo na razie to z
                      zachodu wybierane tam jest wszystko to co najgorsze? Małpowanie szkolnictwa
                      łącznie z czapkami na przykład. Czy nasz system był taki zły? Polacy po
                      średnim wykształceniu tym z moich lat wypadają dużo lepiej jak tubylcy po
                      liceum.
                      • Gość: krajanka Dziewiątka IP: 213.76.146.* 26.06.01, 00:00
                        Moze ktos zalozylby jakas strone dla nas, np. na Hotmailu albo na Yahoo, byloby
                        fajnie.
                        kto jest chetny?
                        Pozdrawiam wszystkich absolwentow.
                        • Gość: Gośka Re: Dziewiątka IP: *.100.122.158.on.wave.home.com 26.06.01, 00:00
                          Jak będziecie szli na inną stronę to powiedzcie mi jak tam dojść, bo nie jestem
                          zbyt biegła w internecie.
                          • Gość: krajanka do Goski IP: *.acn.waw.pl 30.06.01, 13:28
                            Zagapilam sie! A moglam Ci wczesniej powiedziec, ze
                            wlasnie dzis moja kolezanka Alka wybiera sie z cala
                            rodzina na 10 dni do Kanady. Wyglada na to, ze
                            jestescie z jednego rocznika z naszej "9". Ona mieszka
                            teraz w Chicago. Przed wyjazdem nie zdazymy juz jej
                            przechwycic, niestety.
                            A propos stronki absolwentow - widze, ze nikt nie ma
                            zamiaru do niej sie przylozyc, a ja jeszcze nie umiem.
                            Musze poprosic kolegow, moze pewnego F. z NY. Dlaczego
                            nikt z Rzeszowa tego nie zrobil?
                            Goska, zalozylam dzis konto na GW, moj adres:
                            e-mania@poczta.gazeta.pl
                            Napisz.
                            Pozdrawiam.
                    • Gość: M_z_R Re: Dziewiątka IP: 217.97.21.* 23.06.01, 00:00
                      Oj były dziewczyny, były.
                      Dużo by mówić...
                      Sięgnąłem do albumu ze zdjęciami.
                      Rzeczywiście jak maliny!
                      :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka