Gość: M_z_R IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 08:12 Ten wątek niech będzie kontynuacją wątku Rzeszów - dziwne miasto w podwątku sp 9. Dla wszystkich zainteresowanym osobistym kontaktem podaję swój mail: zwirek7@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crimen Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie 06.06.01, 21:54 Miałem przyjemność uczyć się w "dziewiątce" w latach 1966-1974.A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 07.06.01, 17:20 Lata 1963-1971. Klasa "b". Pamiętam kilku nauczycieli, którzy mnie uczyli: Ostatnią wychowawczynią była geograficzka Pani Łukasik (wcześniej też geograficzka - Pani Adamkiewicz "Żyrafa"), matematyka - Pan Marszałek, język polski - Pani Kozdęba, później Pan Józef Kawałek ("Józek"), język rosyjski - Pan Zając ("Truskawa"), język francuski - Pani Paulukiewicz, w-f - Pan Buczkowski, w-t Pan Tondera, później Pan Andrzej Bukała, historia - Pan Bytnar (?). Muszę poszukać w zdjęciach pewnie przypomnę sobie więcej. Jeśli byłeś harcerzem to na pewno się znaliśmy. Też byłem! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 24.100.122.* 08.06.01, 03:51 Kawałek nie był taki zły. Lubiłam nawet to deklamowanie, a pisanie także mi nie przeszkadzało, bo zawsze wolałam pisać aniżeli odpowiadać przy tablicy. Pozdrawiam młodszy rocznik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crimen Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 07.06.01, 23:08 Pamiętam ich wszystkich.Ciebie tez musiałem spotykać w szkole.Jesteś jednak zbyt starym rocznikiem Ciebie mógł pamiętać.Pamiętam za to pana Sitko z mandoliną i pierwszą krótką spódniczkę w szkole panią Zosię Florek.To było zjawisko.A przypominasz sobie "czarną" i "złotą" księge.Niestety do żadnej z nich nie trafiłem ale one muszą chyba leżeć gdzieś wśród starych dokumentów szkolnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 24.100.122.* 08.06.01, 03:45 Witam na nowej stronie. Na poprzedniej popełniłam błąd. Ja także ukończyłam podstawówkę w 1971-ym roku. Chodziłam tam przez siedem lat, zostałam przeniesiona z 10-tki. Klasa "c", wychowawczyni-pani Szlachcińska. Pani Paulukiewicz mieszkała w moim bloku. Czy do Twojej klasy chodziło rodzeństwo, Adam i Jego siostra, która chyba miała na imię Ewa G.? Adam ożenił się z dziewczyną z mojej klasy Ewą P. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.06.01, 06:36 Chodziłem do klasy z Ewą G. Adam jest starszy o rok lub dwa. Doskonale pamiętam Pana Sitko i jego mandolinę. Pani Zosia... Działała na wszystkich chłopaków tak samo. Mnie wpisano do obu ksiąg. Byłem taki... trochę dobry, trochę zły ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.pp.rzeszow.pl 08.06.01, 19:27 Dużo nas wyrosło z "dziewiątki" powracam we wspomnieniach do pana Gabriela Ziewca,dystyngowanego jak na te czasy "młodzieńca". Wpajał nam na godzinie wychowawczej teorię Darwina o pochodzeniu człowieka. Wumuszał dyscyplinę , czy pamiętacie panowie?, uderzeniem po rękach wskaźnikiem do map. Ale mniemam,że wyrośliście na przyzwoitych obywateli poprzedniej czy obecnej epoki.Serdecznie pozdrawiam. Irena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: 217.96.9.* 08.06.01, 19:50 Jeszcze słów kilka o panu Brzeżańskim.W moich wspomnieniach pozostał prawdziwym dyrektorem.Miał w sobie dużo dostojeństwa ale też i trwogi. Obecni dyrektorzy niby mają krawaty i to wszystko, panie dyrektorki niby eleganckie ale czy to wszystko.Pan Brzeżański był kimś kto zasługuje na odrobinę wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.06.01, 01:34 To dla mnie niespodzianka. Nie pamiętam Gabryjela z dziewiątki, tylko z innych zgoła czasów. W kórym roku on uczył? A Pan Brzeżański to rzeczywiście klasa. Do dziś stanowi dla mnie wzór dyrektora szkoły (choć wtedy nazywali się chyba kierownikami). Ciepły, życzliwy rozumiejący młodzież ale równocześnie stanowczy i konsekwentny. I ten autorytet - osiągnięty bez krzyków i gnojenia człowieka. Pamiętam jak kiedyś kazał mi się zgłosić nastepnego dnia rano w swoim gabinecie. Nie zmrużyłem tej nocy oka. Sprawdziłem kilka razy wszystkie szkolne grzeszki. Kiedy rano wszedłem do jego gabinetu byłem u kresu wytrzymałości. A tu okazało się, że Pan Brzeżański ma do mnie jako do przybocznego drużyny harcerskiej jakąś sprawę urzędową. Ale co przeżyłem tej nocy to moje. czy dzisiaj bobasy tak szanują nauczycieli lub dyrektorów szkół. Sądzę, że nie. Z dziewiątki pamiętam jeszcze naszą pasję do grania w "dołka" i w "cymbergaja". Czy ktoś pamięta jeszcze te przeboje szkolnych przerw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.pp.rzeszow.pl 09.06.01, 22:36 Pan Ziewiec o ile pamiętam uczył nas w latach 1965 do? A jak na harcerza i przybocznego to musiałeś być niezłe "wybij okno" skoro drżały Ci kolanka przed kierownikiem szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_z_R Re: Dziewiątka - czyli wątek dla absolwentów SP 9 w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 05:38 Wiesz jak jest. Każdy ma swoje grzeszki. Ja też je miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajanka Re: Dziewiątka IP: 213.76.146.* 11.06.01, 13:44 Milo poczytac o dawnych czasach, przypomniec sobie nazwiska nauczycieli (jakos nie trzymaja sie mojej glowy...). To fajnie, ze bylo nas wiecej nie calkiem grzecznych... Ja to juz bylam calkiem niegrzeczna; obnizone zachowanie, nagana, reprymenda przez szkolne glosniki. O rany, alez moi rodzice mieli klopotow! Ja i moja kolezanka Terenia bylysmy chyba potworami; przed nami nawet chlopcy uciekali. Pamietam, ze potrafilam w klasie urzadzac sobie zapasy z chlopakami i zwyciezac. Moze nie zawsze, ale zapamietalam wygrane pojedynki. Mam nadzieje, ze nie ma tutaj tych wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Dziewiątka IP: *.pp.rzeszow.pl 21.06.01, 21:05 Temat Dziewiątki zaczyna powoli spadać coraz niżej a szkoda bo dziewczyny były tam niezłe,moja żona też z dziewiątki.Ja z piątki drugi koniec miasta. Jakie ładne dziewczyny z dziewiątki wyrosły,choć przybyło gdzie niegdzie, szron przyprusza im kędziory ale z nich laski do tej pory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crimen Re: Dziewiątka IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 21.06.01, 23:23 Pozdrowienia dla Ciebie i Żony.Co do dziewczyn też mogę się pod tym podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Dziewiątka IP: *.100.122.158.on.wave.home.com 23.06.01, 00:00 Dziękuję za komplement w imieniu wszystkich dziewczyn z dziewiątki. W mojej klasie najładniejszą dziewczyną była Ewa P. (ta co wyszła za Adama G.- przyp. mam 45 lat, klasa c, wychowawczyni pani Szlachcińska) Potem i inne dziewczyny powyrastały na ładne "laski". Ciekawa jestem czy kiedykolwiek je zobaczę , czy poznam? Po dwunastu latach mój mały brat znalazł tam sobie śliczną żonę. Było to już liceum a nie szkoła podstawowa. Rzeczywiście zaczyna się ten wątek kończyć. Ja mam trochę gorące dni w domu i myślami jestem przy swoich sprawach. Zawsze jednak wpadam na stronę i sprawdzam nowe listy. Coś mi się wydaje, że nie za wiele ludzi korzysta w Polsce z internetu, zwłaszcza z moich lat. Wiem, wiem jest to zabawka kosztowna, ludzie mają inne problemy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego w Polsce używa się tak dużo angielskich słów? Wiem, że jest to nie na temat, ale... Czy macie nadzieję, że zmieni się coś w Polsce na lepsze, bo na razie to z zachodu wybierane tam jest wszystko to co najgorsze? Małpowanie szkolnictwa łącznie z czapkami na przykład. Czy nasz system był taki zły? Polacy po średnim wykształceniu tym z moich lat wypadają dużo lepiej jak tubylcy po liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajanka Dziewiątka IP: 213.76.146.* 26.06.01, 00:00 Moze ktos zalozylby jakas strone dla nas, np. na Hotmailu albo na Yahoo, byloby fajnie. kto jest chetny? Pozdrawiam wszystkich absolwentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Dziewiątka IP: *.100.122.158.on.wave.home.com 26.06.01, 00:00 Jak będziecie szli na inną stronę to powiedzcie mi jak tam dojść, bo nie jestem zbyt biegła w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajanka do Goski IP: *.acn.waw.pl 30.06.01, 13:28 Zagapilam sie! A moglam Ci wczesniej powiedziec, ze wlasnie dzis moja kolezanka Alka wybiera sie z cala rodzina na 10 dni do Kanady. Wyglada na to, ze jestescie z jednego rocznika z naszej "9". Ona mieszka teraz w Chicago. Przed wyjazdem nie zdazymy juz jej przechwycic, niestety. A propos stronki absolwentow - widze, ze nikt nie ma zamiaru do niej sie przylozyc, a ja jeszcze nie umiem. Musze poprosic kolegow, moze pewnego F. z NY. Dlaczego nikt z Rzeszowa tego nie zrobil? Goska, zalozylam dzis konto na GW, moj adres: e-mania@poczta.gazeta.pl Napisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_z_R Re: Dziewiątka IP: 217.97.21.* 23.06.01, 00:00 Oj były dziewczyny, były. Dużo by mówić... Sięgnąłem do albumu ze zdjęciami. Rzeczywiście jak maliny! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś