Dodaj do ulubionych

Przemyśl stolicą

IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:42
Proponuje rozpoczęcie akcji mającej na celu przeniesienie stolicy województwo
podkarpackiego do Przemyśla. Jest to piękne miasto z bogatą tradycją, które
odegrało nieporównywalnie większą rolę w historii niż Rzeszów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: Przemyśl stolicą IP: 213.77.14.* 19.08.05, 16:53
      "...do Przemyśla. Jest to piękne miasto z bogatą tradycją, które
      odegrało nieporównywalnie większą rolę w historii niż Rzeszów."
      ...w historii Rusi ....Halickiej???

• Gość: Jaaaaaaa Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:45
        Tak. I byloby 2x mniejsze od najmniejszego miasta wojewodzkiego....
        • Gość: milo Re: Przemyśl stolicą IP: 193.151.68.* 12.09.05, 09:52
          poprawka trzy razy mniejsze !!!
    • Gość: Rzeszow Re: Przemyśl stolicą IP: *.viknet.pl 20.08.05, 21:32
      Nie szkoda wam czasu na pisanie tych śmiesznych postulatów? Może Gniezno
      zostanie stolicą Wielkopolski. Przemyśl jest piękny ale chyba wam odbiło. Moim
      zdaniem nie dorasta do pięt Rzeszowowi - i to tylko moja opinia, a prawda jest
      taka że to Rzeszów jest stolicą tego regionu i będzie nią. Nie wszystkim musi
      się to podobać.
    • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 07.09.05, 19:42
      Widać coś ma skoro jest metropolią - wpisany 6 września. Postulat o
      stołeczności Przemyśla to absurd i mało śmieszny żart.
    • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 07.09.05, 19:43
      Rzeszów ma 651 lat, i historię także ma, więc nie kłam. W encyklopedii
      wydawnictwa Gutenberga z lat 20 wyraźnie pisze że było to miasto niewiele
      mniejsze niż Przemyśl (ok. 30 tys., Przemyśl blisko 40 tys.)
      • Gość: herman Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 10:20
        poprostu przemyslakom żal dupsko ściska
        • Gość: autor Re: Przemyśl stolicą powiatu!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:27
          Pozdrowienia dla bratniego miasta.
          • Gość: wiesiu Re: Przemyśl stolicą powiatu!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:03
            no to co ma takiego rzeszów, jakies zabytki?? miasto bez historii, albo inaczej
            któro nie wniosło nic do historii polski.
    • Gość: nowy Re: Przemyśl stolicą IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.09.05, 00:38
      w1975 roku powolano 49 wojewodztw .Przemysl,Krosno,ale tez Slupsk,Gorzow
      Wkpl;Plock,Jelenia Gore i co.Miasta te wykorzystaly swoja sznse ,zostaly
      rozbudowane,powstaly nowe zaklady,uczelnie badz filie.A Przemysl co;ludnosc z
      53tys. w 1975 do 62tys. obecnie /maly wzrost/,zero uczelni,zero nowych
      inwestycji.Nawet fakt ze pierwsi mieliscie autobusy na gas to dzisiaj kupujecie
      stare trupy z NIemiec na rope a Rzeszow kupuje nowe niskopodlogowe gazowce
      swiadczy o was i gospodarzach miasta.Krotko:przespaliscie swoja szanse ,25 lat
      bycia miastem wojewodzkim zmarnowane.Wiec nie widze potrzeby przenoszenia
      stolicy podkarpacia do tej miejscowosci.A historia ;no coz to juz tylko
      historia.
      • Gość: DJK Re: Przemyśl stolicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 07:43
        Ranking miast wg „Polityki”:
        1. Sopot: 1174 punktów;
        2. Warszawa: 1158 punktów;
        3. Opole: 1152 punktów;
        4. Poznań: 1109 punktów;
        5. Olsztyn: 1097 punktów;
        6. Krosno: 1086 punktów;
        7. Rzeszów: 1047 punktów;
        8. Bielsko–Biała: 1043 punktów;
        9. Wrocław: 1028 punktów;
        10. Kraków: 1018 punktów;
        Przemyśl, jak mozna wyczytac na stronie UM uzyskał prawa miejskie
        (magdeburskie) potwierdzone w 1389 r . przywilejem króla Władysława Jagiełły.
        Krosno 41 lat wczesniej - w 1348
        • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 09.09.05, 08:15
          Rzeszów w roku 1354. Poza tym co wniósł Przemyśl w porównaniu do Krakowa czy
          Lwowa? I najważniejsze - co wnosi teraz? Żyjąc tylko historią (całkiem
          przeciętną) nie osiągniecie sukcesu. Jak na razie to Rzeszów ma 8.5% bezrobocia
          (tylko 3 duże miasta mają mniejsze), a Przemyśl 21%, to Rzeszów ma wyższe
          pensje i większy wkład w PKB. A Przemyślanie często kierują się kłamstwami,
          mówiąc np że przed wojną Radymno było większe od Rzeszowa - czysty absurd,
          encyklopedia z roku 1925 którą posiadam mówi że w Rzeszowie mieszkało ok. 25
          tysięcy ludzi, w Radymnie 1907 osób. Stare animozje sfrustrowanych mieszkańców
          Przemyśla. Chociaż jak się zastanowie, to nawet was rozumiem.
        • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 09.09.05, 08:19
          Ranking miast wg Tygodnika Samorządowego Wspólnota

1.Warszawa
          2.Olsztyn
          3.Poznań
          4.Kraków
          5.Rzeszów

Ranking miast Centrum Badań Regionalnych (z wyłączeniem Warszawy)

1. Poznań
          2. Sopot
          3. Rzeszów
          4. Wrocław
          5. Kraków
          • Gość: Antek A. Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:54
            Proponuje zakończyc dyskusje z zakompleksionymi Przemyslakami.
            Nie ma o czym gadac - Rzeszów jest wiekszy, ma wieksze perspektywy, ma
            kilkanascie interesujacych zabytków, ma lotnisko, budownictwo mieszkaniowe
            przezywa swoje 5 minut, gruntowne remonty drog i budowa nowych, centrum
            handlowe, rozrywkowe i kulturalne regionu.
            I wali mnie to jaki rzeszów byl 80 lat temu, jak dla mnie to moglbyc wielkosci
            nawet radymna. Wazne jaki jest teraz - a jest o niebo lepszym miastem od
            przemysla.
            KONIEC I BASTA
        • Gość: Satan of Swing Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:14
          Przemyśl był dużym jak na owe czasy miastem zanim w Europie pojawiło sie prawo
          magdeburskie, więc data nadania mu tego prawa to słaby argument. Maista wtedy
          stawały sie miastami ze wzgledu na charakter osiedli, a nie na "prawa". Wincenty
          Kadłubek określił w swojej kronice (koniec XII wieku) Lublin jako miasto
          ("urbs") chociaż prawo niemieckie Lublin uzyskał dopiero w 1317 roku, to nikt
          nie nazwie przecież wsia duzego skupiska ludzi o wykształconym układzie
          urbanistycznym z 4 kościołami i prawdopodobnie cerkwią. A co powiedzieć o
          Krakowie? dostał prawa miejskie w 1253 roku, kiedy było tam ok. 30 kosciolow,
          klasztory, siedziba królewska, katedra itd. - to jak to nazwać inaczej niż
          miastem? W Przemyślu była siedziba królewska (palatium z rotundą) już ok. 1000
          lat temu, a ok. 900 lat temu zaczął tam urzędować biskup. Drugim ważnym miastem
          regionu był niegdyś Sanok - o Rzeszowie i Krośnie to nikt jeszcze wtedy nie
          słyszał. A ze dzisiaj przenoszenie stolicy województwa do Przemyśla to bzdura,
          to już inna sprawa:-)
    • Gość: wiesiu Re: Przemyśl stolicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.05, 15:26
      W Przemyslu jest teraz najwiksza inwestycja na podkarpaciu a nie w rzeszowie,
      mianowicie wyciag narciarski, pozatym Przemysl byl trzecia twierdza pod
      wzgledem wielkosci w europie w czasie 1 wojny swiatowej. Wiadomo ze rzeszów,
      sie rozrasta, bo radni rzeszowcy kradna pieniadze unijne przeznaczone dla
      przemysla i innych miast. Bylo to opisane w gazecie ze rzeszów nie dal kasy na
      wyciag narciarski , które to pieniadze nalezaly sie Przemyslowi. POzatym pytam
      sie o zabytki w rzeszowie nie ma nic kompletenie. Turysta u was jest mnijsza od
      zera i taka jest prawda. Pozatym przed wojna z czego rzeszów słynna to yło
      bardzo duzo zydów wiecej niz polaków(nie jestem anty semitą). Przemysl mimo
      tego ze rzeszowscy radni w sejmiku wojewódzki nie daja kasy, ktora sie
      Przemyslowi nalezy to i tak Przemysl sie rozwija, i jak ruszy wyciag ia pre
      innych atrakcji turystycznych, to rzeszów zginie.
      • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 10.09.05, 15:27
        Największą inwestycją w regionie ostatnich lat jest rozbudowa rzeszowskiego
        portu lotniczego i tworzenie parku technologicznego. I nie pisz Rzeszów z małej
        litery, trochę kultury gdy piszesz na jego forum.
        • skydiver_rzeszow Re: Przemyśl stolicą 10.09.05, 15:30
          I tak oto powtarza się schemat: w mowie o przemyślu wymieniasz tylko to co było
          przed wojną. Ale tego już nie ma. To port lotniczy w Rzeszowie daje wam szansę
          na prawdziwą turystykę. A jak uważasz że Rzeszów kradnie pieniądze Przemyślowi,
          to od czego są sądy? Dlaczego rządzący Rzeszowem nie siedzą skoro są tacy
          podobno nieuczciwi. Zabytków Rzeszów ma 420 w rejestrze, więc stwierdzenie
          kompletnie nic też jest kłamstwem. Przed wojną Przemyśl metropolią nie był,
          miał 48 tys. mieszkańców a Rzeszów 25. Siłą rzeczy różnica nie mogła być
          wielka. Myślę że większe znaczenie ma to, co jest dzisiaj. A jak jest to widzą
          wszyscy.
      • Gość: BUBBA Re: Przemyśl stolicą IP: 72.10.71.* 11.09.05, 12:40
        wyciag narciarski... whoopee!!! duza investycja...NOT. Rzeszow jest stolica i
        tak dalej powinno zostac. Rzeszow jest miastem ktore zacheca obcokrajowa
        investycje przyklad: UTC(WSK Rzeszow)... Co Przemysl moze pokazac? Wyciag...?
      • sokol84 Re: Przemyśl stolicą 12.09.05, 16:58
        Gość portalu: wiesiu napisał(a):

> W Przemyslu jest teraz najwiksza inwestycja na podkarpaciu a nie w rzeszowie,
        > mianowicie wyciag narciarski, pozatym Przemysl byl trzecia twierdza pod
        > wzgledem wielkosci w europie w czasie 1 wojny swiatowej. Wiadomo ze rzeszów,
        > sie rozrasta, bo radni rzeszowcy kradna pieniadze unijne przeznaczone dla
        > przemysla i innych miast. Bylo to opisane w gazecie ze rzeszów nie dal kasy
        na
        > wyciag narciarski , które to pieniadze nalezaly sie Przemyslowi. POzatym
        pytam
        > sie o zabytki w rzeszowie nie ma nic kompletenie. Turysta u was jest mnijsza
        od
        >
        > zera i taka jest prawda. Pozatym przed wojna z czego rzeszów słynna to yło
        > bardzo duzo zydów wiecej niz polaków(nie jestem anty semitą). Przemysl mimo
        > tego ze rzeszowscy radni w sejmiku wojewódzki nie daja kasy, ktora sie
        > Przemyslowi nalezy to i tak Przemysl sie rozwija, i jak ruszy wyciag ia pre
        > innych atrakcji turystycznych, to rzeszów zginie.

Mieszkałem pod Lublinem,więc częściowo jestem z boku wojny Przemyśl-Rzeszów.
        Znam kilka osób z Przemyśla i okolicy i każdy uważa, że budowa wyciągu jest bez
        sensu. Głównym argumentem (oprócz dewastacji żyjącej tam flory i fauny) jest
        położenie nartostrady-budowana będzie ona na stoku południowym i niestety śnieg
        rzadko tam dłużej się utrzymuje. Pozdro. dla mieszkańców obu miast
        • Gość: do przemyślan Re: Przemyśl stolicą IP: 193.151.68.* 12.09.05, 17:03
          głosujcie na Przemyśl: i udowodnijcie że go lubicie:
          www.gmina.pl/index.php?dzial=gminy
    • Gość: civitas r. Re: Przemyśl stolicą IP: *.viknet.pl 10.09.05, 15:34
      Wątek jest absurdalny i śmieszny. Przenoście sobie stolicę, idźcie do rządu z
      projektem, niech wojewódzkie będzie 65-tys. miasto, które wg prognoz GUS w roku
      2030 będzie miało ok. 51 tysięcy. Jesli tak chwalisz się zabytkami to
      powinieneś wiedzieć że podobną ilośc zabytków ma przeciętna prowincja we
      włoszech albo we francji. Historia to jeszcze nie wszystko. Proponuję zakończyć
      wątek bo sięgnął dna, argumenty typu twierdza są żałosne, a stok narciarski
      chyba nie kosztuje ponad 100 mln zł bo rozbudowa lotniska kosztowała 61 mln a
      nowy terminal 45 mln zł. Skończmy głupi i bezsensowny temat.
    • Gość: ss Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 16:12
      Jak odbiorą województwo sen o wielkim Rzeszowie będzie mitem.
      • Gość: Mandaryn Re: Przemyśl stolicą IP: *.rzeszow.mm.pl 10.09.05, 16:21
        Buaaaaahahahaha Oj Przemyślaninie - nic nie myślisz bracie :-)
    • macpherson Re: Przemyśl stolicą 10.09.05, 17:27
      Od dwóch lat te same prowokacje, te same odpowiedzi a i tak niczego to nie da...
      • Gość: wiesiu Re: Przemyśl stolicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.05, 23:01
        Hehehe, porónujecie zabytki(niewidozne ) rzeszowa z Przemyskimi, hahaha
        śmiechawa na całego. A obecnie to wlasnie ten stok narciarski jest najweksza
        inwestycją.A władze juz zainterysowały sie tym ze rzeszowskie władze kradna
        kase juz nie długo.
    • Gość: nowy Re: Przemyśl stolicą IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.09.05, 20:30
      Wiesiu powtarzam historia to jest czas przeszly ,liczy sie teraz i jutro a to
      jutro ma lepsze widoki w Rzeszowie niz w Przemyslu, mysl chlopie
    • Gość: Argus Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 10:02
      Ten cały wątek jest taki:
      Przenieśmy stolice Polski z Warszawy do Krakowa, bo Kraków ma niepodważalnie
      więcej zabytków i bogatszą historię!!!
      Sami chyba o tym wiecie, że jest to niemożliwe. Kraków odegrał duża rolę w
      historii Polski ale stolicą nigdy nie będzie.
      Podobnie jest na podkarpaciu. Rzeszów jest stolicą i nią będzie. A wy w
      Przemyślu to zrozumcie.
    • Gość: civitas Re: Przemyśl stolicą IP: *.viknet.pl 12.09.05, 10:05
      Nie wiem czy ten wiesiu jest zdrowy na umyśle, podaj liczby człowieku.
      Szczegóły dotyczące budowy stoku. Bo coś mi się wydaje że inwestycje takie jak
      modernizacja lotniska w Rzeszowie (116 mln zł) albo budowa obwodnicy północnej
      (125 mln zł) kosztują "trochę" więcej niż stok, którego zresztą wcale nie
      widac. Już nie mówię o parku naukowo-technologicznym, kompleksie Temida (250
      mln zł), który zaczęto budować w tym roku, punkcie logistycznym PP (ponad 200
      mln zł). Także nie ośmieszaj się.

Po drugie - aktualnie? Aktualnie to Rzeszów jest w czołówce wszystkich
      rankingów, a przemyśl na samym końcu. Ranking poziomu życia Polityki - Rzeszów
      7, Przemyśl 45, ranking Wspólnoty - Rzeszów na 5 miejscu, w raportach banków -
      6 miejsce pod względem dochodów na 1 mieszkańca, w rankingu centrum badań
      regionalnych w warszawie - 3 miejsce w Polsce (ranking wyłączał Warszawę), pod
      względem infrastruktury 2, pod względem potencjału inwestycyjnego - 7. Gdzie
      twój przemyśl?

Mam prośbę - nie dysktujmy więcej z tym człowiekiem, nie ma z kim rozmawiać.
      • Gość: civitas Re: Przemyśl stolicą IP: *.viknet.pl 12.09.05, 10:09
        Przecież to absurd, tak samo można przenosić stolicę Wielkopolski do Kalisza
        albo Gniezna. Najmniejsze wojewódzkie miasto Zielona Góra po zmianie granic
        będzie mieć ponad 140 tys. mieszkańców - gdzie się pcha 65-tys. Przemyśl, 3 co
        do wielkości miasto regionu? W roku 2030 wg prognoz GUS miasto będzie mieć ok.
        50 tys. mieszkańców - co to za miasto. Ponad 20% bezrobocia (w Rzeszowie 8.9%),
        żadnych inwestycji, żadnych urzędów, peryferyjne położenie, fatalna komunikacja
        (przyszła autrostrada ominie Przemyśl, droga S19 także, do portu lotniczego
        ponad 1.5 h jazdy), fatalna infrastruktura. Trochę myślenia. To ładne miasto
        ale to nie wystarcza by być stolicą regionu, może postarajcie się lepiej o
        turystów bo ostatnio byłem tam kilka dni i widziałem raz kilku Włochów z
        aparatami. I na tym koniec.
        • Gość: wiesiu Re: Przemyśl stolicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 22:49
          ja nie napisałem, zeby przenosic stolice do Przemysla, bo owszem rzeszów jest
          wiekszy, ale wkurza mnie to ze rzeszów ni e daje kasy unijnej do przemysla bo
          te pieniadze sie nalezą przemsowi, to zwykla kradziez, a rzeszów z tego słynie
          ze lubi przewlszczac cos co nie nalezy do niego. ok rzeszów jest bogatszy ok
          gospodarka spoko... ale turystyka hehehe i co powiecie. W biurach turystycznych
          to Przemysl jest brany pod uwage a nie rzeszów.
          • Gość: mast Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:59
            Przestańcie obrażać naszych braci mniejszych z Rzeszowa maja swoje 5 min niech
            wykorzystaj. Po co się przekomarzać to samo robomy z Ukraińcami w Przemyślu
            niepotrzebne to jest.To moze powinniśmy odebrać panorame Racławicką i pomnik
            fredry z rynku we Wrocławiu bo przecież bardziej pasuje i miał być w
            Przemyślu.Prawda jest taka w naszym zaściankowym Przemyślu zadużo osób chce
            rządzić Żyd, Mason, Ukrainiec a Polak jak to Polak za bardzo religijny??
            • Gość: babajaga Re: Przemyśl stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 15:31
              jedyne co wiem o przemyślu, to że serwują tam pyszne placki ziemniaczane.
              Chociaż nie wiem czy bar jeszcze nie splajtował, bo jak byłam tam jakieś 2 lata
              temu to miasto wydawało mi się jakieś opustoszałe, kilku włóczęgów pałętało się
              koło rynku, niezbyt czysto, sklepy polikwidowane. A może ja w jakas podejrzaną
              dzielnicę trafiłam? :-//
              • Gość: wiesiu Re: Przemyśl stolicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 15:50
                no raczej w podjrzaną... a knajpa istniej do dzis to ta koło dworca PKP nie
                wiem czemu wlasnie przemysl s;ynnie plackow ziemniaczanych a nie z odów :D :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka