Dodaj do ulubionych

basen z niemowlakiem??

31.08.05, 12:29
Witam. Marzy mi się nauka pływania i zabawa w wodzie z maluszkiem. Wiem że
basen musi spełniać pewne wymagania. W krakowie np. są organizowane specjalne
zajęcia dla maluszków - woda nieco cieplejsza, cetryfikaty czystości,
przystojny instruktor...:) Nie wiem czy gdzieś w okolicy jest taka możliwość.
Czy ktoś orientował się w tej sprawie i potrafi dać mi jakis namiar??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dalliw Re: basen z niemowlakiem?? 01.09.05, 23:35
      Wejdź na stronkę www.gbsport.pl tam są informacje dot. nauki pływania (a raczej
      zabawy z maluchami). Rozpoczęcie kursu na basenie Muszelka na Starzyńskiego -
      10 września br.
      Dorota
      • anieska1 Re: basen z niemowlakiem?? 02.09.05, 22:56
        bardzo dziekuje za ten namiar!!! juz miałam zaczynac ten wątek, bo bardzo
        chciałam chodzic z moim Matim na zajęcia pływackie. No, ale jeszcze sobie
        poczekam ze trzy miesiace...
        • magaol Re: basen z niemowlakiem?? 07.09.05, 10:12
          Jestescie odwazne!!Ja tez mialam kiedys zamiar wybrac sie z moja corka na basen
          ale mialam pewne obawy o jej zdrowie.....Kilka przypadkow opryszczki na calej
          twarzy i w uszach,zapalenie przewodow moczowych leczone przez dlugie
          miesiace...to odstraszylo mnie od zamiaru pojscia z mala na basen,Jeszcze
          poczekam....
          • patatajowa Re: basen z niemowlakiem?? 07.09.05, 14:25
            Fakt, ostatnio czytałam w "Dziecku" wypowiedż dr Albrechta na temat chodzenia z
            niemowlakami na basen publiczny. Był krytycznie do tego nastawiony ze wzgl. na
            to wszystko o czym wspomniała magaol. Co innego kilkulatek juz podrosnięty ;)
            Moja 4,5 letnia córcia uwielbia chlupać sie w wodzie - niestety w okolicach
            Rzeszowa nie ma odpowiednich dla dzieci warunków. Często jestesmy w aqua parku w
            Krakowie-to prawdziwy raj dla niej ze wzgl. na "bąbelkową" wodę - czyli jaccuzi
            :)). Bylismy raz z nią w Nowej Wsi ale woda jest tam dosyć chłodna i po pol
            godzinie wyszlismy bo szczękała zębami. A w muszelce z tego co mi wiadomo tez
            nie ma specjalnego basenu dla niemowląt -a moze sie myle?pozdr patatajowa
      • frranz Re: basen z niemowlakiem?? 03.09.05, 15:03
        wielkie dzięki za namiary. może się spotkamy... pozdrawiam
      • anieska1 Re: do dalliw 08.09.05, 15:10
        Patatajowa napisała, że podobno w Muszelce nie ma specjalnych warunków dla
        niemowlaczków. Jamyślała, że może jest tam specjalna woda (to znaczy czysta i
        ciepła) i że nie jest to normalnie basen publiczny, tylko właśnie taki dla
        maluchów. Jakie masz iadomości na ten temat? Nie chciałabym, żeby mały zaraził
        sie czymś...
        • dalliw Re: do dalliw 08.09.05, 20:45
          Ja właśnie w sobotę wybieram się po raz pierwszy na basen z moimi dziewczynkami
          (21 miesięcy). Dopiero po pierwszej lekcji będę mogła coś napisać. Zobaczę jaka
          będzie temperatura wody, jak córcie przyjmą zabawę itp.
          Pozdrawiam Dorota
          • dalliw Re: przedszkole pływackie 10.09.05, 13:19
            Wszystkim zainteresowanym maluchom (wraz z rodzicami) mogę śmiało polecić
            przedszkole pływackie. Podejście instruktora, zabawa - super. Woda powyżej 30
            stopni. Trochę zabawek, wiaderek itp. I naprawdę nie mam żadnego interesu by
            zachwalać kurs, zwłaszcza, że moja jedna córa w ogóle nie chciała wejść do wody
            i cały czas bawiła się na brzegu basenu wylewając wodę z konewki. :)
            Pozdrawiam Dorota
            • anieska1 Re: przedszkole pływackie 10.09.05, 22:24
              Dziękuję Ci bardzo za te informacje! Jak tylko Mateusz podrośnie na pewno sie
              tam zapiszemy!;-)
            • 79ania Re: przedszkole pływackie 06.12.05, 09:50
              Na którym basenie jest to przedszkole pływackie? Mój synek kończy teraz 4
              miesiące :) - czy juz nadawałby sie na basen? Czy jeszcze musi troszke
              podrosnąc?
              POzdrawiam
              • anieska1 Re: przedszkole pływackie 07.12.05, 21:33
                To przedszkole jest na Starzyńskiego, basen nazywa sie Muszelka. Ja jednak
                zrezygnowałam z chodzenia na basen. Chodzę z małym na rehabilitację do budynku
                obok i dowiedziałam się, że woda w basenie nie jest dostosowana w pełni dla
                niemowlaków. Powinna być ozonowana, a jest na pewno chlorowana. Poza tym nie
                chciałam ryzykować, bo Mati miał małe problemy ze skórą.
                • pilchowa Re: przedszkole pływackie 09.12.05, 10:48
                  chodziłam do tego przedszkola i jedyna uwaga to woda czasem była zimna, a tak
                  to super
                  jednak twierdzenie, że lepsza dla dzieci jest woda ozonowana to nie prawda,
                  kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2795604.html
                  a w domu w czym kąpiesz dziecko?? w wodzie chlorowanej
                  • anieska1 Re: przedszkole pływackie 13.12.05, 22:53
                    No tak, ja miałam dotychczas doświadczenie z basenami prywatnymi (praca), gdzie
                    kąpie się najczęsciej rodzina i woda jest tylko ozonowana i to wystarcza. Na
                    publicznych basenach trzeba silniejszych środków, przyznaję. Niestety, nie dla
                    nas taki basen, przynajmniej przez nabliższe miesiące (mieliśmy zakażenie
                    układu moczowego i kłopoty ze skórą).
                  • anieska1 Re: przedszkole pływackie 13.12.05, 23:00
                    pilchowa napisała:

> a w domu w czym kąpiesz dziecko?? w wodzie chlorowanej

chodzi o ilośc chloru w tej wodzie. W domu mały ma swoją wanienkę, nie kąpie
                    się z kimś i na pewno chloru jest mniej niż w basenie. No dobra, nie będziemy
                    się nawzajem pouczać, bo nie chciałam tu wywołać żadnej większej dyskusji.
                    Koniec, kropka.
    • pilchowa Re: basen z niemowlakiem?? 02.11.05, 12:45
      nie wiem czy to ktos jeszcze przeczyta,
      ale ja chodze z moją Młodą (10 miesięcy) na basen na Starzyńskiego,
      jest fajnie, choć są pewne minusy np. szatnia za mała, jednak woda ciepła, i
      czysta (wiem, bo sprawdzałam przez Sanepid:)
      i same zajęcia są fajne:)
      podrawiam:)
      jak ktos ma jakieś pytania to porszę na gg nr 475025
      • dalliw Re: basen z niemowlakiem?? 03.11.05, 00:54
        To pewnie się spotykamy.
        Ja jestem w grupie następnej.
        • pilchowa Re: basen z niemowlakiem?? 03.11.05, 10:38
          i jesteś zadowolona??
          bo ja tak
          • dalliw Re: basen z niemowlakiem?? 03.11.05, 23:01
            Moje córcie często wołają: na basen!!! :) I to chyba właściwa odpowiedź.
            • pilchowa Re: basen z niemowlakiem?? 04.11.05, 11:38
              moja jeszcze nie woła, ale się cieszy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka