Dodaj do ulubionych

KONIEC PODKARPACIA

09.12.05, 08:50
Znienawidzone przez wiekszość ludzi Podkarpacie zniknie z mapy. Podziękujcie
za to rządowi PiS.

SN:

Z Rzeszowa wyprowadzone będą niebawem Wojskowe Biuro Emerytalne oraz
prawdopodobnie delegatura Ministerstwa Skarbu Państwa. Jeszcze wcześniej ze
stolicy Podkarpacia i innych miast naszego regionu wyniosły się m.in.
wojewódzkie oddziały państwowych firm i instytucji, jak Poczta Polska,
Telekomunikacja Polska, PZU, Orlen, PGNiG. Czy nowe władze RP przygotowują
się do kolejnej zmiany podziału administracyjnego i czy wskutek niej
zabraknie na mapie Polski Podkarpacia? Część polityków z naszego regionu nie
ma co do tego wątpliwości: Podkarpacie ma niebawem zniknąć z mapy
administracyjnej kraju.

Jedyna nadzieja w tym że Rzeszów będzie w małopolskim. M.in. dlatego
opóźniono poszerzenie miasta.
Obserwuj wątek
    • emsih Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 08:54
      Uwaga: przygotowywany jest nowy podzial administracyjny na 9 regionów. Niemal
      całe Podkarpacie trafi do Małopolski, oprócz 2-3 powiatów na północy ktore
      przejdą do lubelskiego. Kilkanaście tysięcy mieszkańców Rzeszowa straci pracę
      po likwidacji regionu. Zlikwidowany zostanie uniwersytet, nie będzie kasy na
      terminal (Kraków nigdy jej nie da). Nie będzie powiększenia miasta i statusu
      metropolii. Krótko mówiąc spełniły się najczarniejsze scenariusze - koniec z
      Rzeszowem. Czas się pakować.
      • jetpilot1 Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:01
        chyba nie jest aż tak źle jak mówisz,możesz podać źródło z jakiego korzystałeś??
        • emsih Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:04
          Kup dzisiejsze SN i poczytaj co mówi grupa polityków o planach reformy
          administracyjnej. Będzie 8,9 lub 12 regionów, w wersji 12 będzie Podkarpacie
          ale w dwóch pozostałych już nie. Zmniejszenie liczby regionów nie było plotką,
          tyle że wszyscy przypisali te plany PO...
      • Gość: art Re: KONIEC PODKARPACIA IP: 195.117.30.* 09.12.05, 09:23
        Co za bzdury wypisujesz ! Nawet jesli zlikwiduja wojewodztwo ( w co watpie) to
        dlaczego maja likwidowac Uniwersytet ? Dlaczego kilkanascie tys ludzi ma tracic
        prace ? Cos ty czarnoksieznik czarnowidzacy czarna przyszlosc ..czy Panikarz
        jakis
        • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:26
          Uniwersytet w mieście powiatowym?
          • Gość: artU Re: KONIEC PODKARPACIA IP: 195.117.30.* 09.12.05, 09:47
            A co to ma do rzeczy w kwestii uniwersytetu ??? Czy powiatowe czy wojewodzkie
            czy gminne ?
    • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:12
      Czy Dronka i Wdowik są teraz z siebie zadowoleni? Cieszycie się panowie że
      będziecie po wszystko jeździć do Krakowa?

Nie przejmujcie się, wiele fajnych i bogatych miast ma status powiatu: Bielsko-
      Biała, Gliwice, Świnoujście, Włocławek. Jakoś z tym żyją. Będziemy mieli fajne
      rejestracje: KRZ :)
    • Gość: asd Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.netcontrol.pl 09.12.05, 09:20
      nie boj zaby podkarpackie akurat bedzie, a co do reformy administracyjnej
      sprzed kilka ladnych lat to zostala ona kompletnie polozona wlasnie przez zbyt
      duza ilosc wojewodzstw( opolskie swietokrzyskie lubuskie)
      • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:22
        Mam pytanie - co znaczy że podkarpackie akurat będzie? Skąd wiesz i jakie
        argumenty za tym przemówią? Słyszałem o tym że właśnie te 4 "dodatkowe" regiony
        będą zlikwidowane, a w najgorszym wypadku 4 kolejne. O tym mówi się już od
        roku.
        • Gość: asd Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.netcontrol.pl 09.12.05, 09:51
          ja o likwidacji jakiegokolwiek wojewodzstwa dowiedzialem sie z tego forum
          nigdzie indziej o tym nie slyszalem, wiec nie wiem skad ta panika
          • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:53
            SN:

Zdaniem naszego rozmówcy, wysokiego rangą samorządowca z Rzeszowa (prosi o
            nieujawnianie nazwiska), przygotowane są trzy scenariusze reformy
            administracyjnej, z podziałem na 8, 9 i 12 nowych województw. - Tylko w tym
            ostatnim przypadku województwo podkarpackie zostałoby utrzymane. W pozostałych
            przyłączeni zostalibyśmy w większej części do województwa małopolskiego ze
            stolicą w Krakowie, a mniejsza, północno-wschodnia część Podkarpacia
            przypadłaby Lublinowi - zdradza nasz informator.

Poseł Mieczysław Kasprzak, PSL: - Jest realne zagrożenie likwidacji
            województwa. Tego nie da się ukryć. Kilkakrotnie zresztą pytałem o przyczyny
            likwidacji kolejnych instytucji. Niestety, do dzisiaj nie otrzymałem konkretnej
            odpowiedzi. Co gorsza, tych przypadków jest coraz więcej. Dzieje się coś bardzo
            niedobrego i należy się temu przeciwstawiać. Przy każdej okazji podnosić tę
            kwestię, zwłaszcza w Sejmie, mobilizować naszych parlamentarzystów. Nie
            wyobrażam sobie sytuacji, żeby któryś z tutejszych posłów czy senatorów poparł
            likwidację województwa. Z tym, że w obecnej sytuacji najwięcej mają do
            powiedzenia parlamentarzyści PiS. Od nich zależy w dużej mierze byt regionu.

Jeżeli doszłoby do likwidacji województwa, pracę straci bardzo wiele osób
            zatrudnionych w instytucjach rządowych i samorządowych. W samym budynku Urzędu
            Wojewódzkiego, gdzie mieści się szereg rozmaitych biur (poza wojewodą i jego
            urzędnikami m.in. kuratorium oświaty, delegatura Ministerstwa Skarbu Państwa i
            Samorządowe Kolegium Odwoławcze, pracuje około 500 osób. Kolejne 300 to Urząd
            Marszałkowski. Nieunikniona będzie likwidacja komend wojewódzkich policji i
            straży pożarnej (ogółem kilkaset osób), zagrożeni będą pracownicy wojewódzkich
            oddziałów rządowych: Narodowego Funduszu Zdrowia, Agencji Restrukturyzacji i
            Modernizacji Rolnictwa, Agencji Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa i Agencji
            Rynku Rolnego. Ogółem pracę może stracić nawet kilka tysięcy urzędników.
            • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:55
              GC Nowiny:

Podkarpackie zniknie z mapy?

- Likwidacja biura to kolejny skandal. Ktoś pracuje nad tym, żeby Podkarpackie
              traciło funkcje regionu - oburza się poseł Jan Bury z PSL. - Za pięć lat może
              się okazać, że nasze województwo nie jest potrzebne.
              Biuro emerytalne to kolejna instytucja, która może trafić do Lublina. W piątek
              Sejm zdecyduje, czy w Rzeszowie zlikwidować terenowy oddział ministerstwa
              skarbu i przenieść go do Lublina.
            • Gość: asd Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.netcontrol.pl 09.12.05, 09:56
              jezeli jest to prawda to mam nadzieje ze nie zliwkwiduja tylko podkaracia ale
              takze inne wojewodzstwa, plus jeden jest taki ze odchudzi sie troche
              administracje
              • fire.show Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 09:59
                No fakt. Czyli generalnie PiS rozwali nam region ale dalej będzie OK.
                • Gość: asd Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.netcontrol.pl 09.12.05, 10:00
                  z naszego punktu widzenia nie jest to korzystne , ale patrzac globalnie tak
                  • Gość: aron Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.12.05, 10:49
                    możecie próbować się połączyć z Lubelskim może po długich negocjacjach Lublin
                    da wam marszałka a sam weźmie sejmik. A wasz Uniwersytet będzie po prostu filią
                    KULu. Bo to że z Krakowem niczego nie wywalczycie to oczywiste.
                    • signal00 Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 10:54
                      Mysle ze nie bedzie likwidacji regionu. W najgorszym wypadku 12 województw tak
                      jak pierwotnie dzisiejsze środowisko PiS planowało. Artykuł SN jest tendencyjny
                      (anonimowy informator powtarza to co Trybuna pisała w lipcu o zamiarach PO-
                      PiS). Dopóki nie będzie takich planów, nie ma sie czym przejmowac. SN rozpisuja
                      sie o odejsciu Poczty Polskiej, TP itd. a nie zauważa że pojawiły się/pojawiają
                      się nowe instytucje jak wydział zasilania NBP, punkt logistyczny PP, sąd
                      rejonowy. Tym bardziej że ministrowie przygotowują się do zmian w kwestii
                      metropolii - Rzeszów, Lublin i Białystok mają otrzymać status pełnoprawnego
                      obszaru metropolitalnego, a nie potencjalnego jak teraz to zapisano. Likwidacja
                      jakiegoś wydziału wojskowego (wcale nie przesadzona) wynika z tego że tu i w
                      Białymstoku obsługiwał najmniej osób.
    • Gość: zxc Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.osk.enformatic.pl 09.12.05, 22:10
      Czytaj dalej gazety pokroju SN to bedziesz w zimie w sandalach chodzil.
    • jat000 Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 23:34
      A ja jestem z Sanoka i wedlug mnie podkarpackie powinni przylaczyc do Ukrainy-
      wojewodztwo lwowskie. Przeciez takie podkarpackei to obciach dla polski-
      wybaczcie ale (do tej pory mieszkalem w pomorskiem-od 3 miesiecy w Sanoku i
      dalej placze za polska... :(
      • signal00 Re: KONIEC PODKARPACIA 09.12.05, 23:49
        Ja płaczę za Polską (Małopolską czyli m.in. Podkarpaciem) bo mieszkam na
        Pomorzu, w ktorym nadal większość tego co jest pochodzi z czasów niemieckich.
        Prawdziwa Polska kończy się w okolicach Poznania i Torunia, dalej są ziemie
        zagrabione przez Stalina celem wzmocnienia wpływów ZSRR.
        • Gość: jola szukają oszczędości na becikowe?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 08:13
          PIS szuka oszczędności - bo potrzeba im kasy na becikowe - aby lumpy płodziły
          lumpy dla chwały lpr-u i tatusia rydzyka. A jedno województwo mniej jedno
          więcej - tym łajdakom wszystko jedno
      • Gość: art Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:32
        A co toz za Polska to Pomorskie ? to Niemce i Krzyzaki przeciez...
        • Gość: Tomek Re: KONIEC PODKARPACIA IP: 217.96.82.* 10.12.05, 19:26
          Jestem mieszkańcem tego województwa i co mi z tego przyszło?? Moje miasto jest
          nazywane przez Rzeszowiaków jako zaplute. Szczerze mówiąc jest mi to obojętne
          czy będe w Podkarpackim czy Lubelskim czy Krakowskim.
        • Gość: Tomek Re: KONIEC PODKARPACIA IP: 217.96.82.* 10.12.05, 19:26
          Jestem mieszkańcem tego województwa i co mi z tego przyszło?? Moje miasto jest
          nazywane przez Rzeszowiaków jako zaplute. Szczerze mówiąc jest mi to obojętne
          czy będe w Podkarpackim czy Lubelskim czy Krakowskim.
    • Gość: podkarpacki Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:43
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=1097
      • Gość: krytyk Re: KONIEC PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 18:29
        Posłowie pisu - ze szlachtą na przodzie - jeśli dopuścicie do likwidacji
        Popdkarpacia - będzie parszywymi owcami w naszym mieście i województwie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka