Dodaj do ulubionych

Gimnazjalisci..... (sic!)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:05
Bylem dzisiaj na koncercie w filharmonii, koncert byl przeznaczony dla
mlodziezy szkolnej, ale ogolnie wstep wolny wiec moga wejsc wszyscy za free,
co dla studenta jest okazja. I co ujrzaly moje oczy... stado chamstwa..
okreslilbym to gorzej, ale szkoda sie denerwowac.. Uwlaczajace bylo to, ze
poczawszy od dyrygenta poprzez solistow!!!! dzieci te byly wciaz uciszane,
smialy sie, jadly chipsy etc, zero szacunku dla drugiej osoby i dla muzyka,
ktory dla nich gral!! Dziewczynki po 13, 14 lat mialy taki makijaz i stroj,
ze tylko je postawic pod latarnia... oczywiscie wszyscy wyposazeni w komorki,
ktore co chwile dawaly o sobie znac.. Jednym slowem tragedia!! I tu takie
drobne pytanie po jaka cholere takie smrody sie zabiera do instytucji
kulturalnej?? Przeciez to jest ublizanie artyscie, ktory stara sie swa praca
umilic komus czas, a ktos ostentacyjnie wychodzi do wc poprawic makijaz... 10
lat temu tez mialem tyle lat co dzisiejsi gimnazjalisci i jakos nie
przypominam sobie takiego chamstwa w mojej szkole, oczywiscie to sa dzieci i
maja trudnosci w koncentracji, no ale bez przesadyzmu, rozpieszczenie do
potegi, nauczyciele mowili swoje, a oni olewka bo kto dzisiaj slucha
nauczycieli... jestem za tym, aby wprowadzic jednakowe mundurki i odpowiedni
rygor, nie interesuje sie polityka, ale ustawa o tym by promowac uczniow do
kolejnych klas rowniez na podstawie zachowania jest trafiona! Wspolczuje
wszystkim ktorzy musza pracowac z taka banda wyrostkow, w szczegolnoscie z
dziewczynami, ktorym progesteron uderza do glowy...
I nie polecam darmowych wizyt w filharmonii juz lepiej zaplacic i skorzystac
niz sie denerwowac..
Obserwuj wątek
    • Gość: klient Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:15
      chyba sie z drzewa z tymi mundurkami urwal :) wyobraz sobie uczniow w szkole
      sredniej w mundurkach - puknij sie ... zanim znow napiszesz kolejna debilan
      informacje - ok
      • Gość: john Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:28
        Uargumentuj dlaczego mundurki sa debilne jakos w USA czy UK ten pomysl sie
        sprawdza i nie ma rewii mody.
        • Gość: ds16 Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 23.02.06, 19:22
          małolatom odpie.. od dłuższego czasu już...niedawno byłem w ich wieku ,ale
          jak nawet gadam z kumplami z tamtych czasów to wszyscy są w lekkim szoku...oby
          tylko wyrosło to z tego debilizmu !
    • Gość: to-tylko-ja Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 16:52
      Twój opis dokładnie przypomina mi zachowanie uczniów gimnazjum podczas
      spektaklu "Dziady" w MDK. Ucze w gimnazjum juz 9 rok i juz kilka razy
      sprawowałam opiekę nad młodzieża podczas takich wyjsć. Na codzień mam do
      czynienia z brakiem kultury i szacunku zarówno na korytarzach w szkole, jak i
      w czasie wyjsć na spektakle. Z roku na rok niestety jest coraz gorzej. Szkoda,
      ze rodzice nie maja okazji zobaczyć swoich pociech w akcji. Pewnie nie od razu
      uwierzyliby własnym oczom, ale moze by do nich cos wreszcie dotarło.
      Uważam, że wprowadzenie obowiazkowego zestawu ciuchów do szkoły to niezły
      pomysł. Strój potrafi zmienić zachowanie człowieka.
      Przykre jest to,ze młodzież gimnazjalną ciezko sprowadzić na właściwe tory.
      Proces wychowywania powinien zaczac sie dużo wczesniej, nauczyciele
      (oczywiscie, Ci którym zalezy na wychowaniu młodego pokolenia)mogą juz tylko
      podszlifować to co zostało zaszczepione w dzieciństwie.
      Po tych paru latach pracy stwierdziłam, ze coraz bardziej zabiegani
      rodzice "odpuszczają" sobie wychowanie i zwalaja ten obowiązek na szkołe. A
      moze byście tak, drodzy rodzice, trochę pobyli ze swoimi dziecmi, zabrali ich
      czasem do filharmonii, czy teatru w najlepszych wyjsciowych ubraniach, żeby
      pokazac im pewne kanony zachowania.
      I takie pytanie na koniec: jak bedzie wygladała nasza starość, kiedy będziemy
      uzależnieni od obecnego nam teraz młodego pokolenia?
      • smalltownboy Re: Gimnazjalisci..... (sic!) 24.02.06, 16:54
        A może repertuar nieinteresujący dla młodzieży w tym wieku? Nie pomyślałeś o
        tym?
        • Gość: ehh Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 16:56
          interesujący czy nie.. szacunek dla pracy innej osoby powinnien być.
          • smalltownboy Re: Gimnazjalisci..... (sic!) 24.02.06, 17:00
            Od dzieci nie możesz wymagać tego tego samego, co od dorosłych.
            • jetpilot1 Re: Gimnazjalisci..... (sic!) 24.02.06, 17:22
              To chyba nie grzech wymagać od dzieci by przez kilka chwil zamknęły swoje
              niezamykalne buzie.Na wsi jeszcze nie jest tak źle-większość kłania się
              nauczycielowi.Ale w mieście to już totalne chamstwo i obłuda.Na lekcji "O dzień
              dobry,jak się Pan dziś czuje", a po szkole to nawet sp******j nie powiedzą.
              Taka już młodzież-nic na siłe, wszystko młotkiem
              • Gość: klient Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 17:30
                ale jakiego 16 latka interesuje jakies tam zympolenie na gitarze przez jakiegos
                nudnego faceta - taka mlodziez wola by cos bardziej orginalnego to samo tyczy
                sie lektur - co jakis czas slysze co za k..... to pisala i nie dosc ze ona nie
                zyje to my to musimy czytac - wogole caly system ksztalcenia uczniow jest
                do .......
              • smalltownboy Re: Gimnazjalisci..... (sic!) 24.02.06, 17:31
                Uważam, ze program w szkole jest po prostu nudny. Dzieci i młodzież, które są w
                okresie dorastania, rozpiera energia i należy jakoś tę energię spożytkować
                m.in orgazizując ciekawe zajęcia. Słuchanie o jakimś poecie czy czytanie
                wierszy przez 2 godziny(bo tak przeważnie są łączone lekcje polskiego) nie
                tylko dzieci, ale i mnie, co szkołę mam dawno za sobą, może doprowadzić do
                frustracji.
                • Gość: ra Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 20:10
                  stary w gimnazjach jest teraz takie begno że masakra,
                  dam przykład z szkoły w mojej miejscowości ostatnio rozwalili drzwi od sali
                  lekcyjnej w ubikacjach specjalnie ściągnięto drzwi te wejściowe żęby było
                  wiadomo co robią małolaty, wcześniej podtapiali łazienke i rozbijali płytki na
                  ścianach
                  rozwalanie grzejników to norma. całą zime wszystkie drzwi ewakuacyjne są
                  zamknięte a na oknach korytarzów pościągane klamki! przez woźnego! żęby łepki
                  nie wychodziły. jakiś rok temu albo troche więcej była afera z kradzieżami
                  słuchawek do kompów piłek do nogi kosza i siatki. zostało teraz tylko kilka
                  sztuk i po problemie:-)
                  • Gość: b Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 01:29
                    ta szkoła ktora opisujesz to pryzpadkiem nie gim9 z rzeszowa?
            • Gość: dfd Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:08
              jezeli nie nauczysz ich teraz szacunku to juz tak zostanie.
      • Gość: john Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:50
        "A moze byście tak, drodzy rodzice, trochę pobyli ze swoimi dziecmi, zabrali
        ich czasem do filharmonii, czy teatru w najlepszych wyjsciowych ubraniach, żeby
        pokazac im pewne kanony zachowania."

Swiete slowa!! Niestety dzisiejsi rodzice sa bardzo zapracowani, co odbija sie
        na dziecku. Brak swojej obecnosci rodzic kompensuje kupnem np komorki.. co dla
        mnie jest idiotyzmem do potegi, bo po co 10latkowi telefon??
        Drugim problemem jest oplakany stan oswiaty w Polsce. Dzieci uwazaja szkole za
        zlo konieczne, nie widza sensu nauki (oczywiscie nie wszystkie). W ogole co to
        za paranoja, ze uczen moze naublizac nauczycielowi i jedyna kara jaka go spotka
        to obnizenie zachowania czyli zadna kara, a niech nauczyciel sprobuje cos
        powiedziec uczniowi to od razu afera bo jak on mogl podniesc glos etc...
        Jezeli cos nie zostanie zrobione w sprawie wychowania uczniow w szkole to nie
        chce sobie nawet wyobrazac co bedzie za kilka lat.. Pocieszajace jest to, ze
        teraz ocena z zachowania bedzie sie liczyla przy promocji ucznia do kolejnej
        klasy. Moze to ich jakos uspokoi.

P.S. Klient czekam nadal na Twoja argumentacje.
        • Gość: let Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:25
          klijent sam pewnie jest dzieciakiem. gdyby wiedział co się dzieje teraz w
          gimazjach. Ja wiem bo mam brata 3kl i kuzyna2kl cęsto przynoszą na komurkach
          nagrane bujki lub urywki lekcji - powiem krutko sajgon.
          pamiętam jak chodziłem w ich wieku też się praliśmy ale nie tak jak oni (bez
          powodu i 10 na jednego)dawniej było inaczej, pamiętam jak baliśmy się
          nauczycieli, a u derektora na dywaniku to się nogi trzęsły.
        • Gość: letowniak Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:28
          a palenie fajek pod szkołą! niedługo będą jarać na lekcjach!
          • Gość: klient Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 10:15
            szkole juz skonczylem nie to co ty
    • Gość: tHe_LoCoS Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:52
      To może ja się wypowiem. Jestem gimnazjalistą. Mam 16 lat chodzę do szkoły w
      Iwoniczu-Zdroju. Byłem na tym koncercie, ponieważ był organizowany wyjazd z
      mojej miejscowości. Faktycznie niektóre zachowania się w pale nie mieściły, no
      ale taka współczesna młodzież. Wstyd mi za mój wiek, dlatego że niektórzy mylą
      mnie z tą chołotą zwaną współczesną młodzieżą. Ale oni nie myślą, nie muszą, za
      nich myślą redaktorzy Bravo. A co do wychowania to jedynym skutecznym sposobem
      na przywrócenie im porządku w głowach wydaje się być siła. Parę razy pasem i po
      sprawie. Żadne kary nie pomogą.
      • Gość: Aneta Re: Gimnazjalisci..... (sic!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 13:07
        Myślę, że na braku wychowania większości (!) uczniów z gimnazjum wiele traci ta
        druga, normalna i dobrze ułożona część młodzieży. W tym roku ukończyłam
        gimnazjum i wiele razy cierpiałam z powodu braku wychowania u innych.
        Nauczyciele często nie są w stanie normlanie prowadzić lekcji... rozwrzeszczane
        panienki wołają do nauczycieli na "ty", klną, rzucają czym tylko się da etc.
        Istna paranoja! Człowiek siedzi tylko w ławce i czeka aż skończy się lekcja i
        będzie mógł odejść spokojnie (z nabytym bólem głowy). Podobnie było na
        wszelkich wyjazdach do teatru czy kina: wino przelane do butelki po pepsi i
        piją na spektaklach, nie wspomnę już o zachowaniu jakie temu towarzyszyło...
        Ileż razy wsyd mi było pokazywać się w towarzystwie własnej klasy! Oczywiście
        jest kilka osób, które potrafiło i nadal potrafi zachowywać się odpowiednio do
        miejsca, własnego wieku itd.
        Myślę, że głównym problemem jest tu nieumiejętność zachowania dyscypliny na
        lekcjach przez nauczycieli. Nauczyciele boją się, że po "dosadniejszym"
        upomnieniu ucznia ten poskarży się (do rodziców później dyrektor itd) i dalsza
        praca w szkole stoi pod znakiem zapytania.
        Wiem jednak, że w moim gimnazjum jest kilku nauczycieli, którzy potrafili
        utrzymać dyscyplinę nawet przy tak nieokiełznanej klasie jak moja. Dla nich
        ogromny respekt... Oczywiście rodzicom również powinny otworzyć się oczy na to
        co robią ich "pociechy".
        I proszę tylko o jedno: nie uogólniajcie młodzieży mówiąc, że wszyscy są
        niewychowani etc! Wierzcie, że istnieje jeszcze zdolna i ambitna młodzież, za
        którą nie trzeba się wsydzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka