Dodaj do ulubionych

Przekręty o.Rydzyka

IP: 217.153.103.* 26.11.02, 18:48
Co powiecie o wyemitowanym filmie dokumentalnym (25.11.) w TVP1? W dniu
dzisiejszym (tj. 26.11.) przeczytałem artykuły w "Gazecie Wyborczej"
i "Rzeczpospolitej" również na temat działalnosci ojca Rydzyka i jego radia.
Przekręty ze ściąganiem samochodów (bez cła) zza naszej zachodniej granicy
czy szmugiel pieniędzy i ciemne transakcje złotówka/marka. Wreszcie nie
płacenie podatków jak i traktowanie swoich podwładnych przez w/w duchownego.
Moim zdaniem Radio Maryja i cała "rodzina" o. Rydzyka to "państwo w państwie"
i jedna wielka mafia, którą nikt jeszcze nie zdążył się zająć. Ojciec Rydzyk
żeruje na biednych, sflustrowanych i zarazem zacofanych ludziach, którzy za
ojca Rydzyka są w stanie oddać życie - a to jest najgroźniejsze. Dziwi mnie
również postawa Episkopatu Polski na czele z Prymasem Polski, który nie jest
w stanie (lub nie ma odwagi) ukrócić chore zapędy ojca Rydzyka i jego
powiązań z polityką i politykami szczególnie tymi najbardziej skrajnymi. Co
sądzicie o tej bulwersującej sprawie? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Do wiezienia z nim Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 22:05
      Co się dziwisz Rydzyk ma za soba nietylko zdewociałych katolików ale i siły
      polityczne w postaci Ligi Polskich Rodzin (wczesniej było AWS-ZCHN). Ten
      człowiek powinnien pójść za kraty za przestępstwa a nie być gloryfikowanym
      przez swoich "słuchaczy".
      Oglądałem ten filmik o Rydzyku i powiem krótko jestem w szoku .
      • Gość: Jan W sumie film nie pokazał nic nowego IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 23:39
        Prawie o wszystkim tzw opinia publiczna wiedziała już wczęśniej.
        Zapowiadała się wielka sensacja, a wyszło... takie nic nowego
    • Gość: witold17 Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow-moniuszki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 22:20
      Gość portalu: ppww napisał:

> Co powiecie o wyemitowanym filmie dokumentalnym (25.11.) w TVP1? W dniu
      > dzisiejszym (tj. 26.11.) przeczytałem artykuły w "Gazecie Wyborczej"
      > i "Rzeczpospolitej" również na temat działalnosci ojca Rydzyka i jego radia.
      > Przekręty ze ściąganiem samochodów (bez cła) zza naszej zachodniej granicy
      > czy szmugiel pieniędzy i ciemne transakcje złotówka/marka. Wreszcie nie
      > płacenie podatków jak i traktowanie swoich podwładnych przez w/w duchownego.
      > Moim zdaniem Radio Maryja i cała "rodzina" o. Rydzyka to "państwo w państwie"
      > i jedna wielka mafia, którą nikt jeszcze nie zdążył się zająć. Ojciec Rydzyk
      > żeruje na biednych, sflustrowanych i zarazem zacofanych ludziach, którzy za
      > ojca Rydzyka są w stanie oddać życie - a to jest najgroźniejsze. Dziwi mnie
      > również postawa Episkopatu Polski na czele z Prymasem Polski, który nie jest
      > w stanie (lub nie ma odwagi) ukrócić chore zapędy ojca Rydzyka i jego
      > powiązań z polityką i politykami szczególnie tymi najbardziej skrajnymi. Co
      > sądzicie o tej bulwersującej sprawie? Pozdrawiam.

To duży problem Kościoła, myślę że Rydzyk cieszy się poparciem (oficjalnym lub
      cichym) większości polskich księży, a także wielu biskupów. Niektórzy -
      Frankowski z Sandomierza, chyba też Michalik z Przemyśla - w jego radiu
      występują. Jak więc liczyć na rozwiązanie tej sprawy przez Episkopat?
      To zresztą nie tylko sprawa Kościoła. Rydzyk manipuluje prymitywnymi i źle
      wykształconymi ludźmi, narzucając im swój sposób widzenia świata oparty na
      przekonaniu, że wszyscy nas okradają i wykupują, szerzy antysemityzm i strach
      przed obcymi. Martwi mnie, że taką popularność ma to radio w moim Podkarpaciu,
      tu najwięcej ludzi go słucha, tu wyborcy głosują karnie na ludzi z LPR. W
      wyborach prez. Rzeszowa 3 miejsce z dość dużym poparciem zajęła pani Dzierżak-
      osoba zupełnie nieznana, nikt- tylko dlatego, że była z LPR-u. Trudno oprzeć
      się opiniom, że pomimo wyższych uczelni, dobrych wyników testów w szkołach
      Podkarpacie jest regionem ludzi ciemnych i prymitywnych. Niestety, jedynym
      sposobem rozwiązania sprawy Rydzyka byłaby interwencja Papieża, niekoniecznie
      oficjalna, byle skuteczna.
      Pozdrawiam
      Witold
    • Gość: misiek Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 00:55
      Ten film jest jednym wielkim przekrętem. Nakręcony został ubeckimi metodami -
      ukryte kamery, podsłuchy, filmowanie osób bez ich zgody - to jest normalne
      przestępstwo. W kilku momentach podłożono inne słowa pod inny obraz. Czy w coś
      takiego można wierzyć? Wszystko można odpowiednio zmontować.
      Zastanawiające, że ukazuje się równocześnie artykuł w "Nie", "Gazecie
      wyborczej", "Rzeczpospolitej" i film w TVP. A to wszystko na dwa tygodnie przed
      zakończeniem negocjacji z Unią Europejską. Chodzi o wyciszenie LPR i odwrócenie
      uwagi od tych negocjacji. Majstersztyk z zakresu socjotechniki.
      To prawda, że 80 % dziennikarzy jest niechętnych Kościołowi. To co Kościół
      katolocki posiada w zakresie mediów w Polsce (jedno ogólnopolskie radio,
      którego formuła nie odpowiada zresztą nawet wszystkim katolikom) to naprawdę
      niewiele. A gdzie jest katolicka TV? Jedna chyba właśnie upadła. Gdyby nie to,
      że istnieją telewizje komercyjne (które nie wszędzie docierają), bylibyśmy
      zdani na monopol postkomunistycznej i cenzurowanej TVP.
      Czy są jakieś przekręty w Radio Maryja, tego nie wiem, ale myślę, że są
      instytucje powołane do tego, aby to zbadać. Nie przesadzajmy z tym, że wszyscy
      się boją O. Rydzyka - to chyba jakiś żart. Wszyscy z niego drwią i szydzą.
      A swoją drogą uważam, że osiągnął dużo i trzeba to docenić. Czy tylko Walter,
      Solorz i Michnik może mieć swoje imperium medialne?
      • Gość: AntyLPR Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 09:51
        Gość portalu: misiek napisał:

> Ten film jest jednym wielkim przekrętem. Nakręcony został ubeckimi metodami -
        > ukryte kamery, podsłuchy, filmowanie osób bez ich zgody - to jest normalne
        > przestępstwo. W kilku momentach podłożono inne słowa pod inny obraz. Czy w
        coś
        > takiego można wierzyć? Wszystko można odpowiednio zmontować.
        > Zastanawiające, że ukazuje się równocześnie artykuł w "Nie", "Gazecie
        > wyborczej", "Rzeczpospolitej" i film w TVP. A to wszystko na dwa tygodnie
        przed
        >
        > zakończeniem negocjacji z Unią Europejską. Chodzi o wyciszenie LPR i
        odwrócenie
        >
        > uwagi od tych negocjacji. Majstersztyk z zakresu socjotechniki.
        > To prawda, że 80 % dziennikarzy jest niechętnych Kościołowi. To co Kościół
        > katolocki posiada w zakresie mediów w Polsce (jedno ogólnopolskie radio,
        > którego formuła nie odpowiada zresztą nawet wszystkim katolikom) to naprawdę
        > niewiele. A gdzie jest katolicka TV? Jedna chyba właśnie upadła. Gdyby nie
        to,
        > że istnieją telewizje komercyjne (które nie wszędzie docierają), bylibyśmy
        > zdani na monopol postkomunistycznej i cenzurowanej TVP.
        > Czy są jakieś przekręty w Radio Maryja, tego nie wiem, ale myślę, że są
        > instytucje powołane do tego, aby to zbadać. Nie przesadzajmy z tym, że
        wszyscy
        > się boją O. Rydzyka - to chyba jakiś żart. Wszyscy z niego drwią i szydzą.
        > A swoją drogą uważam, że osiągnął dużo i trzeba to docenić. Czy tylko Walter,
        > Solorz i Michnik może mieć swoje imperium medialne?

PO TWOICH WYWODACH WNIOSKUJE ŻEŚ KSIĄDŹ, WIĘC KSIĘżULKU NAWRACAJ LUDZI A
        NIEMAMOĆ ICH SWOIMI WYWODAMI NA NECIE !!!

Dodo
    • Gość: misiek Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 22:27
      Niejaki anty LPR napisał, że jestem księdzem. Niestety mylisz się. A film jest
      beznadziejny, zresztą wszyscy, którzy znają się na dziennikarstwie to
      potwierdzą, że nie można stosować podłuchów, ukrytych kamer itp. Ja wcale nie
      bronię O. Rydzyka, uważam, że sprawę należy zbadać i dopiero potem wyrokować.
      Dziwne jest to, że akcja jest tak świetnie schynchronizowana
      Uważam, że zarówno w Internecie, jak i w eterze jest miejsce dla różnych
      poglądów. Niestety przeciwnicy Kościoła nie mają pojęcia co to jest tolerancja.
      Czy Forum Gazety to miejsce zastrzeżone dla antyklerykałów i osób
      niedouczonych? Jak tylko ktoś napisze coś trochę poważniej, to już musi być
      ksiądz.
      • Gość: witold17 Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow-moniuszki.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 00:14
        Gość portalu: misiek napisał:

> Niejaki anty LPR napisał, że jestem księdzem. Niestety mylisz się. A film
        jest
        > beznadziejny, zresztą wszyscy, którzy znają się na dziennikarstwie to
        > potwierdzą, że nie można stosować podłuchów, ukrytych kamer itp. Ja wcale nie
        > bronię O. Rydzyka, uważam, że sprawę należy zbadać i dopiero potem wyrokować.
        > Dziwne jest to, że akcja jest tak świetnie schynchronizowana
        > Uważam, że zarówno w Internecie, jak i w eterze jest miejsce dla różnych
        > poglądów. Niestety przeciwnicy Kościoła nie mają pojęcia co to jest
        tolerancja.
        > Czy Forum Gazety to miejsce zastrzeżone dla antyklerykałów i osób
        > niedouczonych? Jak tylko ktoś napisze coś trochę poważniej, to już musi być
        > ksiądz.

Film nie był taki zły. To, że nie było rozmowy z Rydzykiem i innymi ludźmi z
        radia- to nie wina dziennikarzy, oni nie chcieli rozmawiać z dziennikarzami.
        Film rzeczywiście nie pokazał nic nowego, o tych wszystkich przekrętach pisano
        już wielokrotnie w różnych gazetach. Jeśli chodzi o "zsynchronizowaną akcję"
        (nie wiem czy to akcja, nie wierzę w spiskową teorię dziejów) ma ona jedną
        ważną zaletę: daje nadzieję, że przynajmniej część instytucji, które wcześniej
        nie wykonywały swoich powinności weźmie się do pracy, a ludzie w nich
        zatrudnieni przestaną trząść tyłkami ze strachu. A jeśli chodzi o "przeciwników
        Kościoła" i "tolerancję"- nie bądź śmieszny. Czy ktoś, kto chce, aby człowiek
        tarzający się w pieniądzach płacił podatki i nie oszukiwał na cle jest
        przeciwnikiem Kościoła? Czy ktoś, kto jest wierzącym katolikiem i przeszkadza
        mu, że używa się imienia Maryi do firmowania sekty szerzącej ksenofobię,
        antysemityzm, często nienawiść i do straszenia ciemnych ludzi integracją
        europejską i postępem (wbrew woli Papieża)- też jest przeciwnikiem Kościoła? A
        co do tolerancji- poszukaj jej najpierw w radiu M. Jak znajdziesz- daj znać.
        Nie dziw się, że ktoś podejrzewał że jesteś księdzem- odpowiadasz na krytykę
        czegokolwiek, co jest związane z Kościołem i religią właśnie jak większość
        księży: jak krytykuje to przeciwnik lub wróg (paradoks dziejowy: to przecież
        czysto stalinowski typ myślenia).
        A Kościołowi, który jest moim Kościołem i nie jest mi obojętny bardziej szkodzi
        Rydzyk i LPR niż wszyscy "przeciwnicy".
    • Gość: misiek Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 00:12
      Do Witolda17:

Masz sporo racji. Ja też nie słucham Radia Maryja, choć czuję się mocno
      związany z Kościołem. Ale wiem, że bardzo wiele osób go słucha. Dla wielu
      starszych ludzi jest to ważny element ich życia. Dlatego staram się docenić
      pozytywną rolę tego Radia.
      Radio Maryja nie prowadzi działalności zarobkowej, nie emituje reklam,
      utrzymuje się z datków. Dlatego nie jest zobowiązane do płacenia podatków.
      Jeżeli rzeczywiście O. Rydzyk niezgodnie z prawem omijał cło to uważam to za
      oszustwo, za które powinien odpowiedzieć.
      Co do linii programowej na pewno konieczna jest korekta, ale trzeba zrobić to
      tak, aby nie zranić tych ludzi, którzy tego radia słuchają.
      • Gość: witold17 Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow-moniuszki.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 00:54
        Gość portalu: misiek napisał(a):

> Do Witolda17:
        >
        > Masz sporo racji. Ja też nie słucham Radia Maryja, choć czuję się mocno
        > związany z Kościołem. Ale wiem, że bardzo wiele osób go słucha. Dla wielu
        > starszych ludzi jest to ważny element ich życia. Dlatego staram się docenić
        > pozytywną rolę tego Radia.
        > Radio Maryja nie prowadzi działalności zarobkowej, nie emituje reklam,
        > utrzymuje się z datków. Dlatego nie jest zobowiązane do płacenia podatków.
        > Jeżeli rzeczywiście O. Rydzyk niezgodnie z prawem omijał cło to uważam to za
        > oszustwo, za które powinien odpowiedzieć.
        > Co do linii programowej na pewno konieczna jest korekta, ale trzeba zrobić to
        > tak, aby nie zranić tych ludzi, którzy tego radia słuchają.

Dzięki za odpowiedź!
        Chciałbym jeszcze wrócić do korekty linii programowej radia. Zgadzam się, że
        wszelkie działania powinny brać pod uwagę słuchaczy, zwłaszcza że są to w
        większości ludzie zagubieni w dzisiejszej rzeczywistości, często chorzy i
        samotni a radio M. jest ich jedynym łącznikiem ze światem. Rozwawiałem z takimi
        ludźmi- są totalnie zmanipulowani, wmówiono im pewien obraz tego świata, nie
        docierają do nich żadne logiczne argumenty, po prostu betonowa ściana... Często
        spotykam opinie, również biskupów, że częśc programu (ta modlitewna, religijna)
        jest bardzo dobra, tylko ta publicystyka..., ale w ogóle radio jest dobre. Nic
        bardziej błędnego! Jeżeli nienawistny bełkot nadaje się na zmianę z modlitwami,
        przemówieniami Papieża, mszami, to ten bełkot się uwiarygadnia! Dla ludzi
        głęboko wierzących, a jednocześnie niewykształconych i prymitywnych, staje się
        niemal prawdą objawioną. Nie są zdolni tego krytycznie ocenić. Dlatego myślę,
        że jedyna metoda to likwidacja radia (musi się w to włączyć Watykan, bo
        wszystko zaszło za daleko), a następnie utworzenie nowej rozgłośni pod inną
        nazwą, z innymi ludźmi, na tych samych częstotliwościach. Jeżeli tego problemu
        się nie rozwiąże, obawiam sie poważnego rozłamu w polskim Kościele po śmierci
        Jana Pawła II a może i wcześniej. Biskup Lefebvre w porównaniu z guru Rydzykiem
        i jego 5 mln wyznawców to mały pikuś.
        Pozdrawiam
        Witold
    • Gość: dr Re: Przekręty o.Rydzyka IP: 217.153.103.* 29.11.02, 12:06
      Sprawa Rydzyka znana jest od lat. Dziwię się , że do tej pory nie zrobiono z
      nim porządku. Z drugiej strony wiem , że to trudna sprawa , mając na uwadze
      liczne rzesze jego "fanatyków". Żal mi tych prostych ludzi którzy tak bronią
      swojego bożyszcza. Zdesorientowani sytuacją w kraju i manipulacyjnymi
      wypowiedziami o. Rydzyka, jak również wypowiedziami na antenie radia
      prowadzących doprowadziło właśnie do obecnej sytuacji, w której śmiało można
      porównać to zjawisko z sektą. Niewątpliwie w kraju takim jak Polska jest to
      wielki problem i cios zadany Kościołowi katolickiemu. Nastąpił wielki rozłam,
      na tych katolików związanych z o.Rydzykiem i pozostałych z Episkopatem Polski
      na czele. W tej sprawie moim zdaniem należy podjąć zdecydowane środki, mające
      na celu wyjaśnienie niejasnych działań tego pseudokleryka, i ukrócenie takich
      praktyk z odwołaniem Rydzyka właącznie. Następnie zmiana kierunku działalności
      Radia Maryja na faktycznie katolickie radio, wolne od polityki i układów, a
      także od niejasnej polityki finansowej. Oczywiście winni powinni być
      doprowadzeni do sądu i postawieni na ławie oskarżonych , jak wymaga tego
      państwo prawa. Nie jestem w żadnym wypadku przeciwnikiem obecności katolickich
      rozgłośni na rynku medialnym, ale ich działalność musi być przejrzysta (sprawa
      zresztą oczywista), a w przypadku mediów katolickich również zgodna z
      przyjętymi przez Kościół katolicki normami , zasadami etycznymi i moralnymi.
      Wolne od wypowiedzi antysemickich i antyeuropejskich, wolne od jakiejkolwiek
      polityki!!! Rydzyk powinien sam się odwołać, a sprawą pokierować Episkopat
      Polski. Przykre byłoby gdyby w tej sprawie musiał interweniować sam papież...
    • Gość: misiek Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 00:12
      Do dr i witolda17:

Z tym rozłamem to lekka przesada. Widzę, że cytujecie teksty z "Wprost"
      i "Neewsweeka". Żadnego rozłamu na razie nie ma i nie sądzę by był możliwy.
      Zgadzam się, że słuchacze Radia Maryja są zmanipulowani, zapatrzeni w O.
      Rydzyka. Nie wiem jakby się zachowali, gdyby on opuścił radio. Myślę, że
      zamknięcie radia, byłby to krok zbyt drastyczny. Należy zmienić kierownictwo i
      linię programową maksymalnie bezboleśnie, tak aby stali słuchacze nie przeżyli
      frustracji i załamania.
      Z drugiej strony są na rynku inne radia katolickie (np. Plus, Via itp.), ale są
      one krytykowane za zbytnią komercjalizację i zatracenie głebii duchowej. Jeżeli
      np. puszczają tylko zwykłą świecką muzykę rozrywkową to jest tam wiele treści
      antychrześcijańskich. Jest ogromny nurt rewelacyjnej i nowoczesnej muzyki
      chrześcijańskiej (niekoniecznie katolickiej, ale to nie ma znaczenia), ale nikt
      tego nie puszcza.
      Polecam stronę: www.ccm.pl
      • Gość: żmudzin Re: Przekręty o.Rydzyka IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 01.12.02, 12:25
        Historia lubi się powtarzać mamy więc w Toruniu nowego komtura o.Rydzyka a
        metody ewengelizacji krzyżackie - różnica zamiast miecza psychologia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka