Gość: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:36 pasjonujący artykuł.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olias nie wiem kto głupszy - pani wójt czy mieszkańcy 17.05.06, 23:01 podobno duchy przodków mają straszyć ćwoków, którzy pozbawili ich drzew. A może pani wójt robi se podłogi czy boazerie z dębu? Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 17.05.06, 23:09 powołać komisję śledczą kto stoi za wycięciem tych drzew!! założe się, że to układ za tym stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
zbujowachata Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa/Polemika !!!!! 18.05.06, 13:53 Polemika !!!!!! To jest chora społeczność do ptęgi n-tej - bajdurzy godzinami o porządkowaniu i wycinaniu starych zmurszałych drzew - chwastów. Tak się słada że przez ponad 25 lat zasadziłem las na pow 4 ha i uważam taka selekcję za właściwą !!! Natomiast jestem ciekaw czy którykolwiek z bajarzy sam z własnej woli zasadził chociaż 1 sztukę? a jeśli tak jest to niech nie wysila swoich zmurszałych komórek chociaż młode ale samo Wapno !!!!! Old Hors . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:14 no szok, jakie bzdury wypisuje ta pani od dłuższego czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rascal Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.man.rsk.pl 17.05.06, 23:38 Z całego artykułu fota jest najlepsza. Tylko ścięte na wpół drzewko nieco prześwietlone. Podoba mi się i tak. Co do treści proponuję od razu pisać "ARTYKUŁ SPONSOROWANY" Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 18.05.06, 10:06 W parku na Pułaskiego też wycięto stare drzewa. Zostawiono ohydne, łyse miejsce straszące pniakami. Kiedyś przyjemnie było przejść tamtą alejką :-( Zastanawiam się, dlaczego tamto barbarzyństwo przeszło bez echa. Najciemniej pod latarnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: 195.117.241.* 18.05.06, 10:21 Nasze miasto i region rozwija się wspaniale, o czym wszyscy wiedzą. Nie ma konfliktów, problemów i jakichkolwiek innych, ważnych spraw do opisywania. Na pierwszej stronie królują artykuły o przyrodzie. Jutro proszę po raz setny opisać przycinanie drzew przy głównych traktach metropolii oraz o pięknym zielonym maju. Cóż za niespodzianka w tym roku znowu w maju jest ciepło! Chociaż może lepiej przygotować grunt pod kolejną inwazję ślimaków i uprzedzić konkurencję. Szkoda by było także nie podjąć tematu kasztanowców i .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.man.rsk.pl 18.05.06, 10:29 A ja bym chciał się nie bać, że grobowiec moich rodziców i w jakiejś przyszłości mój - rozwali stare drzewo. Cmentarz to nie park, duże stare dzrewa stanowią zagrożenie dla grobów. Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 18.05.06, 11:18 nie daj boże jeszcze zabiją jakiegoś trupa :| jakie zagrożenie?? - dla kogo??, dla ludzi , którzy raz do roku przyjdą na 1. listopada, zapalą świeczke i czym prędzej odejdą stamtąd żeby sobie butów nie pobrudzić?? cmentarz powinien być nie tylko miejscem pochówku zmarłych, powinien pełnić jakąś funkcje artystyczną a ta w tym przypadku została wymazana całkiem z krajobrazu szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.man.rsk.pl 18.05.06, 11:57 Musisz mieć kaca jetpilot11! To stary cmentarz, nie ma tam "krajobrazu szpitala". Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 18.05.06, 12:08 Jasne, nie ma sensu ubolewać nad jakimiś durnymi drzewami. Apres nous le deluge! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coś wiem o tym Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:34 Jak by nie stare drzewa, to już dawno podusilbyśmy się na Ziemi, idiotko. I pisz po polsku, bo nie każdy jest tak oświecony jak ty. Panie chroń nas przed takimi inteligentami! Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 18.05.06, 14:00 Gdybyś troche uważniej czytał to zauważyłbyś nutke ironii w tym co napisała po.prostu.ona - tak dla wyjaśnienia ona także jest przeciw wycinaniu tych drzew :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:08 Bije sie w pierś... Przepraszam. Zorientowałem się już po wykonaniu opcji wyślij... Trochę byłem zbulwersowany tą wycinką, bo mnóstwo jest jełopów w naszym kraju- tanich imitacji przyrodników... Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 18.05.06, 12:15 -po pierwsze to jestem jetpilot1 a nie jetpilot11 -po drugie to nie mam kaca...akurat dziś nie mam(zresztą nie widze sprzeczności z tym, że się ma kaca a pisaniem na forum) -po trzecie i najważniejsze dlatego, że to jest stary cmentarz i stare drzewa (pomijam to że są one uznane za pomnik przyrody)to tym bardziej nie powinny zostać ścięte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: 62.233.250.* 18.05.06, 14:27 Mieszkańcy naciskali, więc pani wójt się przestarszyła, że nie zostanie wybrana na następną kadencję i w te pędy- wycięła. Tragiczna wprost głupota tych ludzi. Typowy cham, co to "żywemu nie przepuści". Licy sie jego lastriko na cmyntarzu i tyle. Tak sie składa, że o klimacie starych cmentarzy decydują w bardzo dużej mierze własnie drzewa. A jeżlei nawet stanowiły jakies zagrożenie- to od czego są fachowcy potrafiący usunąć te fragmenty drzew i gałęzie, które mogą sie złamać? W całym cywilizowanym świecie drzewa sie reguluje, a nie zaniedbuje, żeby w końcu je wyciąć bez śladu refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista albo las albo cmentarz IP: *.dnet.pl 18.05.06, 14:29 na cmentarzach nir powinno być ogromiastych drzew lecz ozdobne krzewiki. TO jest chora ustawa zakazująca ludziom wycinania drzew na własnej posesji. Zgodnie z tą ustawa można ścinać tylko drzewka owocowe lub drzewka o srednicy mniejszej chyba niz 30 cm. Taka ustawa powinna obejmowac tylko i wyłącznie parki skwery ogrody miejsca ważne ze względów przyroniczych lub turystycznych rekreacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teofil Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:46 No i bardzo dobrze, że wycieli. Jakby gałaź spadła i zrobiła komuś krzywde to ciekawe czy wtedy konserwator zabytków byłby taki cwany. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 LOP 18.05.06, 19:46 Baaardzo interesującą wydała mi się wypowiedź Pana Wnuka z LOP. Widać, że gość potrafi się znaleźć i dokładnie wie skąd wieje wiaterek... Brawo Panie Wnuk! Pogratulować umiejętności ;-) Obecnie nagminnie wycina się drzewa przy drogach, bo ponoć (wg miłośników czterech kółek) one tylko czyhają by znienacka rzucić się na przejeżdżające mimo autko i zabić niewinnego automobilistę. Jednak od czasu gdyśmy już „nareszcie we własnym domu” bezmyślnie i nieudolnie okalecza się lub wyrzyna w pień drzewa właśnie na cmentarzach i przy kościołach. Onegdaj pewnego dobrodzieja straszono nawet karą w kwocie kilku milionów, ale sprawa oczywiście ucichła. Ale o tym nie wypada... Nieprawdaż Panie Wnuk? Proponuję by obecnie naszych zmarłych zalewać betonem (przynajmniej robactwo tak szybko ich nie przerobi na „proch”) No i przecie cmentarz powinien kojarzyć się z martwotą a nie żeby jakieś ptaszęta świergoliły święty spokój zakłócając. Najniższe ukłony! M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: LOP 19.05.06, 15:37 Równie "interesująco" tłumaczono barbarzyńską wycinkę w parku przy Pułaskiego. Ponoć drzewa były "kruche" czy coś w tym guście. Życzyłabym urzędasom, podpisującym zgodę na ich unicestwienie, takiej kruchości w sędziwym wieku. Wątpię, czy w tym biurokratycznym gronie znalazł się choć jeden biolog mogący postawić rzetelną ekspertyzę. Te piękne i dostojne drzewa, schronienie wielu ptaków, opierały się wichurom i nawałnicom, jednak niestety głupota ludzka + mechaniczne piły mają nieporównanie bardziej niszczącą siłę. Smutne i przykre :-( A jeśli moje doczesne szczątki miałyby spoczywać na jakiejś betonowej pustyni, którą co kilkadziesiąt lat równa spychacz, to wolałabym zostać skremowana i rozsypana w jakichś pięknych okolicznościach przyrody. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 "Wysokie drzewa" 19.05.06, 19:48 „O, cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa, W brązie zachodu kute wieczornym promieniem, Nad wodą, co się pawich barw blaskiem rozlewa, Pogłębiona odbitych konarów sklepieniem. Zapach wody, zielony w cieniu, złoty w słońcu, W bezwietrzu sennym ledwo miesza się, kołysze, Gdy z łąk koniki polne w sierpniowym gorącu Tysiącem srebrnych nożyc szybko strzygą ciszę. Z wolna wszystko umilka, zapada w krąg głusza I zmierzch ciemnością smukłe korony odziewa, Z których widmami rośnie wyzwolona dusza... O, cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa!” L.S. Czy zauważyliście ile jest piękna w drzewach nawet wówczas, gdy są martwe? Prawda. Jest to widok smutny, czasem tragiczny a czasem nawet straszny, lecz przecie piękny. Ileż z konwulsyjnie wygiętych konarów, podkreślonych umiejętnie dobranymi barwy można wyczytać treści... Jest i tragizm i boleść niezmierna, ale jest i godność! (i guzik mnie obchodzi , że ktoś zarzuci mi przypisywanie drzewu określeń należnych ludziom jedynie! ponoć...) To piękno, które (jeśli je dostrzeżesz) zmusi cię do zadumy... „Drzewa umierają stojąc”... Lecz wówczas jedynie, gdy nie jest to śmierć tragiczna. Bo gdy ginie zgładzone ręką drwala lub w wyniku kaprysu natury to jednak pada... I wtedy nie ginie niezauważenie, cichutko. Wtedy wali się z głośnym trzaskiem i hukiem! Wręcz rykiem! I nie trzeba mieć zbyt wyczulonego słuchu by wyłapać wyraźny bolesny jęk... w dźwięku tym wyraźnie słychać i przekleństwo i spazm bezsilności... Całym swym jestestwem wyraża bolesny swój protest! Drzewo w chwili śmierci gwałtem zadanej potrafi być straszne. A w jego upadku bunt widać wyraźny! Ono, które przez lata całe potęgą swą chroniło wokół pomniejszych współbraci teraz miażdży wszystko co zdoła dosięgnąć konarami, ba! najdrobniejszą gałązką swą zabić potrafi! Drzewo nie ginie potulnie. Gdyby drzewo miało możliwość ruchu... Najniższe ukłony! Mający pewność! że drzewo to nie tylko prymitywne życie M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_i_katolik Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa 19.05.06, 16:38 skandal, wina po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik Re: Bezprawnie wycięto stare drzewa IP: *.19.165.33.osk.enformatic.pl 19.05.06, 20:13 Jakby na łeb któremuś sucha gałąź spadła? Ludzie trochę wiedzy z ogrodnictwie nie zaszkodzi. Po co dyskutujecie o sprawach, na których się nie znacie?!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś