Dodaj do ulubionych

Polska Bawaria

06.02.07, 13:41
W najnowszym "Wprost" znajduje się artykuł na temat przemian na wschodzie
kraju. Obala on stereotyp biednej "ściany wschodniej" i co ciekawe pojawia
się w nim określenie "ściana zachodnia". W końcu ktoś napisal że np.
podkarpackie ma bezrobocie o 8% niższe niż zachodniopomorskie czy lubuskie.
Pisze też, że województwa wschodu kraju rozwijają się od kilku lat dużo
szybciej niż zachodnie, a zachodowi kraju zaczyna grozić stagnacja.
Wspomniano o Dolinie Lotniczej (wartość sprzedaży 600 mln dolarów na rok),
darmowym internecie Resman, przeniesieniu się do Rzeszowa największej firmy z
sektora IT (Asseco+Softbank) oraz inwestycjach takich jak Felicity w
Lublinie.

Co ciekawe, w okresie komunizmu na wschodnią Polskę przypadała wg tego
artykułu 0.1% wszystkich inwestycji, podobnie było w III RP (miliardy na
drogi na Dolnym Śląsku i śmieszne kwoty na Podkarpacie). Mimo tego PKB
Podkarpacia jest tylko o 10-15% niższe niż regionów zachodnich, a stopa
bezrobocia jest dużo niższa. Natomiast duże inwestycje dopiero się zaczynają -
budowa dróg, rozwój lotniska, rozwój uczelni, przemysłu, usług.

"Drogą Bawarii idą województwa tzw. polskiej ściany wschodniej. Już dziś
radzą sobie lepiej od tych z zachodu - mają mniejsze bezrobocie, rozwijają
nowocześniejsze gałęzie przemysłu, największe miasta zajmują czołowe lokaty w
rankingach poziomu życia, a mieszkańcy zgromadzili na kontach bankowych
większe oszczedności niż w województwach zachodnich. Do tego uczniowie ze
wschodu kraju lepiej zdają matury, a siedmiolatki mają zdecydowanie lepszy
dostęp do nauki języka angielskiego"

Okazuje się że Podkarpacie zajmuje 2 miejsce w kraju po mazowieckim pod
względem tempa rozwoju w latach 1999-2004 (mimo niemal zerowych dotacji w
porównaniu do tego co pakowano w zachód kraju!), zajmuje też 2 miejsce po
Mazowszu pod względem posiadanych oszczędności mieszkańców. Wszystko to bez
autostrady, bez dróg ekspresowych, z zaniedbaną przez państwo koleją w
regionie, z sensownym lotniskiem dopiero od 1.5 roku (a terminal dopiero w
budowie), z dopiero rozkręcającym się Rzeszowem. W artykule pisze że za
kilkanaście lat Podkarpacie może nie tylko dogonić województwa na zachodzie
ale nawet prześcignąć je, tak jak w Niemczech zrobiła to jeszcze
kilkadziesiąt lat temu biedna Bawaria, dziś najbogatszy land tego kraju.
Cieszę się że w końcu dziennikarze przestają umacniać głupie stereotypy i
zwracają uwagę na fakty i to jak wszystko się zmienia.
Obserwuj wątek
    • doktor_borsuk Re: Polska Bawaria 06.02.07, 14:49
      milo jest przeczytac taki artykul:) niemniej jednak jesli rzeczywiscie chcemy
      byc w przyszlosci "polska bawaria" to trzeba sie konkretnie wziac do roboty. bo
      jeszcze dluuuuuuuuuuga droga pred nami i wiele przeszkod i pulapek po drodze:)
      takie zmiany nie odbywaja sie w 2-3 lata, ale 20 lat. warto jednak robic
      wszystko, zeby sie to udalo:)
      pozdro
      • Gość: art deco Re: Polska Bawaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:15
        no przeciez robimy ;)

• Gość: astral_projection Re: Polska Bawaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 19:51
      U mnie na portalu wewnętrznym firmy (dawniej Softbank, dzisiaj
      Asseco :)) ten artykuł też czytałem. Niezmiernie cieszy bo to prawda.
    • Gość: SS Re: Polska Bawaria IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 06.02.07, 20:06
      Naprzód Galicja!
      • Gość: doktor_b Re: Polska Bawaria IP: 86.41.72.* 06.02.07, 20:30
        apropos galicji. ktos wie, dlaczego mamy taka durna nazwe? tj. podkarpackie?
        czy byla jakas propozycja nazwy galicja? ja pamietam malopolske wschodnia i
        przyznam szczerze podobala mi sie duzo bardziej niz podkarpacie
        • Gość: SS Re: Polska Bawaria IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 07.02.07, 00:42
          M. Krzaklewski z St Zającem zarządzili
          • doktor_borsuk Re: Polska Bawaria 07.02.07, 14:58
            ja gdzies slyszalem ,ze m.krzaklewski upieral sie strasznie przy nzawie
            wojewodztwo rzeszowskie - dlatego upadla nazwa malopolska wschodnia. natomiast
            nazwy "rzeszowskie" nie mogli zdizerzyc poslowie z innych miast podkarpacia z
            zajacem na czele. stad wymyslili twor o nazwie podkarpacie. nie wiem czy to
            prawda, ale brzmi dosc sensownie:)
            co do galicji - rzeczywiscie wielu ludziom zle sie kojarzy, ale to czesc naszej
            historii. ja bym tam wolal galicje niz podkarpacie:)
            pozdrowienia
          • doktor_borsuk Re: Polska Bawaria 07.02.07, 15:00
            oczywiscie najbardziej pasowala by mi malopolska od dziecka mnie uczono, ze
            mieszkamy w malopolsce:)
        • chris1970 Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:28
          Jeżeli nas miano nazwać Galicją, to lubelskie powinno być nazwane Lodomerią.
          Poza tym, nazwa Galicja wywołuje negatywne skojarzenia z biedą i zacofaniem.
          Słyszałeś określenie "Golicja i Głodomeria"? Podkarpacie, chociaż twór, takich
          skojarzeń nie miał. I tak pozostało.
          • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:33
            Teza rozdmuchana przez zakopleksionych warszawiaków z Kongresówki, którzy nie
            mogli znieść tego że Galicja mimo wszystko była bogatsza. Nie chce mi się znowu
            powtarzać dlaczego, ale porównaj choćby starszą zabudowę Białej Podlaskiej albo
            Chełma do Przemyśla, porównaj jakość materiałów z których budowano kamienice,
            bogactwo elewacji, wygląd wnętrz budynków czy nawet wielkość mieszkań w tych
            budynkach. Wioski były na podobnym poziomie, ale miasta miały dużo lepiej
            (większa samorządność) i to widać do dzisiaj.
            • chris1970 Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:43
              Z negatywnymi skojarzeniami spotkałem się w Wielkopolsce. Galicja to bieda i
              nędza (do dziś w to wierzą powszechnie), a Warszawa to pijactwo.
              Co do różnic w architekturze to się zgodzę z Tobą, widoczne są. Za śp. Babci
              Austrii budowano porządne budynki. Pokazywano przez to potęgę monarchii. Mnie
              się podobają nasze dworce. Takich jak krakowski, tarnowski czy przemyski, na
              terenach dawnej Kongresówki, nie ma.
              • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:47
                W Wielkopolsce mają złe zdanie o każdym miejscu na wschód od Poznania więc to
                mnie nie dziwi. Nie uważam też żeby ich opiniami należało się przejmować. Ten
                artykuł we "Wprost" obala właśnie dużą część wielkopolskich mitów - m.in. o ich
                rzekomej oszczędności, gospodarności oraz tym że to oni dotują inne części
                kraju. Zresztą wystarczy się tam przejechać by to zobaczyc. Wcale nie jest tak
                różowo jak to oni o sobie mówią :)
              • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:35
                no i my z c.k austro-węgier mieliśmy zupełnieinny standard demokracji i
                samorządności niż Priwislanska strona.
                Kurczę!!! JA CHCĘ DO MACIERZY! DO AUSTRII!!! REAKTYWOWAĆ CESARSKO-KRÓLEWSKIE
                AUSTROWĘGRY!!!!
                Niech żyje cesarz Franciszek!!!!
                ps. raz - my jesteśmy "brama wschodu", a nie jakaś tam ściana,
                dwa - że mamy być bawarią wschodu, to słyszymy od paru lat; jest na to duża
                szansa, tylko musimy pilnować nasze barany w sejmie, bo "wicie - rozumicie" jak
                mawiał I sekretarz KC PZPR Edward G.
          • Gość: SS Re: Polska Bawaria IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 07.02.07, 23:07
            Nic mi o tym nie wiadomo aby lubelskie (Kongresówka) miało coś wspólnego z
            historycznym podmiotem "Królestwo Galicji i Lodomerii".

Skojarzenia - co udowodniła rzeczywistość opisana w tekście Wprost - zmieniają się.
        • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:28
          nazwa Podkarpacie raczej jednoznacznie nas lokalizuje. Co do Galicjii czy
          Małopolski Wschodniej to tak nie do końca, bo Lwów już nie nasz ...;-(
          Ale ja się przyzwyczaiłem do tej nazwy ii choć może być i Galicja i Małopolska
          to błagam - ostrożnie z tą zmianą nazwy bo jak znam otoczenie nasze i pewnego
          znanego wroga województwa to jak złapią temat nazwy województwa to będziemy się
          nazywać lubelskie. CHCECIE TEGO!?
          Zaczekajmy ze wszelkimi zmianami jak prof Kulesza będzie już emerytem w
          zaawansowanym stadium braku sklerozy.
          • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:38
            tfuj! oczywiście "w zaawansowanym stadium sklerozy"
            reszta - ok
          • Gość: gość z Lublina Re: Polska Bawaria IP: *.vlan227.architor.lubman.net.pl 07.02.07, 23:42
            > to błagam - ostrożnie z tą zmianą nazwy bo jak znam otoczenie nasze i pewnego
            > znanego wroga województwa to jak złapią temat nazwy województwa to będziemy się
            >
            > nazywać lubelskie. CHCECIE TEGO!? - a broń cię panie bóg,a po co wy nam
            jesteście potrzebni :).
    • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:45
      Tak tylko, że stolicą landu jest tak atrakcyjne miasto jak Monachium: ponad 1,3
      mln mieszkańców, zespół miejski ponad 2,3 mln mieszkańców. Jak Rzeszów
      przekroczy 500'000 mieszk., to wtedy można się zastanawiać.
      • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:43
        jak Rzeszów przekroczy 500 tyś mieszkańców to przestanie być miłym sympatycznym
        nieco zleniwiałym miastem galicyjskim i stanie się typowym molochem, gdzie
        nawet mrówki będą czuć się gorzej nież w WIELKIM, "PRZELUDNIONYM" MROWISKU. Na
        cholerę Ci liczyć mieszkańców? Ludziska z WIELKICH miast dostrzegają w
        Rzeszowie to czego mieszkaniec Rzeszowa, przyzwyczajony do miasta nie widzi.
    • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 12:56
      Tak, ale w Bawarii nie było takiej ciemnoty jaka jest na Wschodzie Polski i nie
      wierzę aby to się miało zmienić.
      Poza tym jak sobie wyobrażasz, że 165 tyś miasto może być atraktorem dla
      inwestycji i kapitału ludzkiego? Przecież to śmieszne jest.
      • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 15:04
        Tylko ta ciemnota lepiej zdaje wszystkie egzaminy od genialnych zabużan z
        zachodu kraju :)
        • Gość: raar Re: Polska Bawaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:36
          A zabużanie zdają lepiej od Amerykanów . I co z tego genialnego wynika ?
        • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 16:49
          Bronisz tą ciemnotę bo pewnie jesteś sam jednym z tych, którzy przyczyniają się
          do blokowania rozwoju Rzeszowa. Wy PISuarne istoty zamknijcie się raz na zawsze
          w tych waszych kościołach i nie wychodźcie z nich, bo szkodzicie rozwojowi i
          całej cywilizacji.
          • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 16:51
            Jakbyś chciał wiedzieć dupku byłem jedną z osób organizujących protest
            przeciwko PiS i blokowaniu powiększenia miasta w grudniu, który niedawno tu
            przytaczałeś.
            • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 17:00
              To masz ostre rozdwojenie jaźni chyba w takim razie; raz jesteś za rozwojem
              Rzeszowa a raz za podkarpacką ciemnotą, która przyczynia się do jego blokowania.
              • doktor_borsuk Re: Polska Bawaria 07.02.07, 18:37
                "sothink" chyba nie zrozumiales tekstu cool-kida.
                w ktorym miejscu on broni czy popiera te podkarpacka ciemnote? i co to jest ta
                podkarpacka ciemnota wreszcie? on pisze o tym, ze zadnej mitycznej ciemnoty tu
                nie ma - jest taka sama jak w reszcie naszego wielce oswieconego kraiku. a
                roznica jest taka, ze tu na 100 ludzi jest 30 moherow, a w wielkopolsce 27,5:)
                pozdrowienia
                • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 19:05
                  Ów ciemnota to podkarpacki meherowy dominujący elektorat PISu, który tutaj
                  występuje w bardzo dużym stężeniu. Cool Kid pisze, że poziom wykształcenia ludzi
                  na podkrapaciu jest tak wysoki. A to PIS właśnie żerował na braku świadomości
                  społeczno-ekonomiczno-politycznej ludzi, na ludziach słabo wykształconych. Dla
                  mnie PISowcy to niewyedukowane tępaki, dla Cool Kida może to elita
                  intelektualna. Czyżby należał do elektoratu PISu?
                  • doktor_borsuk Re: Polska Bawaria 07.02.07, 19:57
                    hmm, ja sie nie dopatrzylem nigdzie, aby cool-kid pisal o pisiorach
                    jako "intelektualnej elicie". napisal tylko, ze maturzysci zdaja na wschodzie
                    mature lepiej niz ci z zachodniej polski (czy cos takiego, nie chce mi sie
                    szukac, a nie wiem czy dobrze zapamietalem:)).

co do tego mitycznego silnego elektoratu pisu, to nie przesadzajmy. wiadomo, ze
                    prawica ma tutaj najwieksze poparcie (z rozncyh wzgledow, o ktorych pisano juz
                    wiele) ale nie jest to poparcie miazdzace i tylko TROCHE wyzsze niz gdzie
                    indziej. przeciez nie jest tak, ze u nas pisiory mialy 70% a w poznaniu 10%.
                    roznice wynosily po kilka procent, a pisiory wygraly w wiekszosci wojewodztw.
                    wkurza mnie wiec to powielane klamstwo, ze to podkarpacie wybralo pis i tym
                    podobne bzdety. wielu ludzi, ktorzy uwazaja sie za inteligentnych mieszkancow
                    zachodu polski powtarza ze swietym przekonaniem te pierdoly, a swiadczy to
                    tylko o ich, niskim jednak, poziomie:).
                    tak samo z jakims blednym przekonaniem, ze podkarpacie glosuje tak jak kaze
                    ksiadz w kosciele. tak to jest moze na wsiach, ale na pewno nie w miastach. i
                    na pewno nie tylko na wsiach polski wschodniej.
                    pozdro
                    • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 20:11
                      Dzięki że mnie wyręczyłes bo właśnie to miałem powiedzieć tylko nie chciało mi
                      się już z nim rozmawiać :) Facet się wymądrza, obraża ludzi i posługuje
                      nieprawdziwymi informacjami i stereotypami, nie wiem czemu to mi tak pasuje do
                      typowego wrocławiaka.
                      • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 21:19
                        Zobacz jakie ty głupoty wypisujesz np. na forum Poznańskim. Człowieku,
                        podkarpackie ma nie o 10% tylko o 35% mniejsze PKB, a dochód na głowę ma ponad
                        2x mniejszy!To taka różnica w dochodzie jak między Polską a Niemcami prawie.
                        Piszesz o milionowych inwestycjach, które się okazują wykupem akcji(zyskuje co
                        najwyżej warszawa). A Rzeszów ze swoim 165 tyś to może być atrakcyjny dla kogoś
                        ze wsi w podkarpackim. To miasto jest grubo za małe, żeby cokolwiek przyciągnęło
                        i znaczyło. PIS to dobrze wie i to wykorzystuje.

Znaj swoje miejsce w szeregu!

"Wielkie miasta mają większe szanse rozwoju. W większości krajów metropolie
                        rozwijają się szybciej niż średnia krajowa, "uciekają" reszcie. Metropolia jest
                        to miasto z konkurencyjną - głównie usługową - gospodarką zdolną do tworzenia
                        innowacji; to miasto skupiające funkcje zarządcze będące ośrodkiem finansowym;
                        to miasto dobrze skomunikowane ze światem, oferujące wysokiej jakości atrakcje
                        kulturalne. To miasto magnes przyciągające biznesmenów, artystów, naukowców.

Dlaczego np. Radomsko przegrywa kolejną walkę o inwestora? Bo pies z kulawą nogą
                        nie chce mieszkać w Radomsku ani pod nim. Kiedyś japońscy inwestorzy przyjechali
                        do Słupska, bo chcieli kupić jakiś zakład, ale pochodzili po mieście i
                        zobaczyli, że nie ma dobrych restauracji, nie ma eleganckich sklepów, nie ma
                        szkół kształcących w językach obcych, miasto nie jest zachwycające. Powiedzieli:
                        nic z tego."
                        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3164242.html
                        Podziękuj wspaniałemu ludowi krainy podkarpacia.
                        • cool_kid Re: Polska Bawaria 07.02.07, 21:24
                          Konkrety proszę. Wiem że podkarpackie ma o 7% mniejsze PKB niż np. położone na
                          wspanialym zachodzie opolskie. Od Wielkopolski ma ok. 23% mniejszy dochód na
                          mieszkańca a nie dwukrotnie. Szkoda z tobą dyskutować. Wzrost gospodarczy na
                          Podkarpaciu w latach 2007-2013 według prognoz wyniesie 11-12% rocznie, a raport
                          IBnGR pokazał że Podkarpacie i inne biedniejsze regiony już doganiają kujawsko-
                          pomorskie, lubuskie czy opolskie i jest kwestią czasu gdy je przegonią.
                          Zobaczymy co wtedy media będą mówić.
                          • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 21:40
                            Czy to jest prawda?
                            www.rozrywka.resinet.pl/kina.php?co=news&idnews=1530
                            Rzeszów ma wyższe dochody/głowę od Krakowa???
                            • Gość: Res Re: Polska Bawaria IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 07.02.07, 22:13
                              www.erzeszow.pl/1869,3409,3330/3330/
                              www.erzeszow.pl/1869,3409,4153/4153/
                              www.erzeszow.pl/1869,3409,4263/4263/
                              www.erzeszow.pl/1869,3409,4258/4258/
                              Pozdrawiam
                          • sothink Re: Polska Bawaria 07.02.07, 21:44
                            www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060512/ekonomia_a_14-2.F.jpg
                            Rzeczywiście całkiem nieźle.
                        • Gość: SS Re: Polska Bawaria IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 07.02.07, 23:09
                          Statystyki nie uwzględniają: szarek strefy (granica miedzy państwami ją
                          podkręca), napływu kapitału z UK, Irlandii, USA. U nas jest tego - tak sądzę -
                          więcej niż w innych regionach kraju.
                    • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:49
                      chyba w żadnym województwie nie ma ludzisk tak mocno sobie wrzucających na
                      forum. I w żadnym województwie nie ma takich zagorzałych partiotów lokalnych
                      jak tu.
      • olias Re: Polska Bawaria 07.02.07, 22:46
        proponuję za miasto uważać to co ma co najmnie 80 000 000 mieszkańców.
        I co? Ludzie!! co Wam z tymi liczbami?! warszawą chceta być?!
    • Gość: tadfer Re: Polska Bawaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:10
      "Podkarpackie"- to rzeczywiście durna nazwa i bardziej pasuje do województwa
      krakowskiego niż rzeszowskiego. Dla mnie Rzeszowszczyzna to zawsze Małopolska
      Wschodnia. Ciekaw jestem, jak odpowiadaliby mieszkańcy naszego kraju na
      pytanie - W jakim województwie leżą miasta ;Sędziszów Małopolski, Głogów
      Małopolski czy Sokołów Małopolski ?

PS. pozdrawiam z Małopolski Zachodniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka