Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 00:38 Proszę o pomoc w ustaleniu, kiedy ( rok i ewentualnie miesiąc ) został otwarty w Rzeszowie sklep Pewex-u przy dawnej ulicy Obrońców Stalingradu, obecnie Hetmańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ztęskniony Re: Pewex IP: *.ostnet.pl 01.04.07, 16:41 NIe wiem kiedy, ale PEWEX to było coś. Można było poogladac lepeszy świat. A teraz co galeria plaza reduta wszędzie ten sam chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Re: Pewex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 01:29 ok, zapytam jutro rodziców :D sama pamiętam jeszcze ten Pewex XD i jeszcze ten na Rejtana :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n a rejtana? Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:15 ja pamiętam pewex koło ZDZ na lwowskiej zaraz za mostem /a może to już piłsudskiego/ to były sklepy... i na bardowskiego chyba tez był o ile dobrze kojarze "koniki " tam stały i dolce sprzedawały;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruudi Re: Pewex IP: 212.38.200.* 05.06.07, 21:55 Mała poprawka: nie "koniki", a "cinkciarze" "sałatą" handlowały ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Pewex 02.04.07, 09:39 Przy Obrońców Stalingradu były dwa Pewexy. Jeden odzieżowy mieścił się w tym ciągu handlowym co Delikatesy, tuż przy przejściu dla pieszych. Ostatnio w tym miejscu widziałem sklep mięsny. Drugi Pewex, pewnie bardziej znany, wielobranżowy, mieścił się w jednym ze środkowych pawilonów, tuż przy kiosku Ruchu. Kiedy dokładnie te placówki powstały, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:47 Chodzi mi o ten wielobranżowy. Powstał na początku lat 70-tych ubiegłego wieku. Chciałbym jednak wiedzieć dokładnie, w którym roku. Może ktoś zapamiętał datę, bo to było dla okolicznych mieszkańców spore wydarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revenant Re: Pewex IP: 82.177.97.* 02.04.07, 21:01 Dokładnie były 2 naprzeciw siebie pierwszy był ten pod wieżowcem a ten w pasażu chandlowym został oddany w 1971 był po lewej stronie za takimi niebieskimi kratami w oknach pamiętam go doskonale rodzice tam kupili pralke w 1983 i była doskonała do2003 roku pozatym pamiętam z tamtąd donaldy pepsi sprzęt wędgarski GERMINA i kultowe LEGO fajne wspomnienia obok niego z prawej strony był sklep owocowo-warzywny samoobsługowy. Pozatym sama nazwa był dość dziwna rzedsiębiorstwo eksportu wewnętrznego. Ciekawe co autor nazwy miał na myśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:56 Dzięki za informację. Chodziło mi o ten właśnie po lewej stronie ( idąc w kierunku stadionu Stali ) w pasażu handlowym. Myślałem jednak, że był oddany do użytku trochę później. Odpowiedz Link Zgłoś
kmd_rohan Re: Pewex 03.04.07, 08:46 Nie pamietam, w którym roku został oddany do użytku Pewex w pawilonie przy Hetmańskiej, ale pamietam, że w tym pawilonie, był wcześniej, dość krótko - rok lub dwa - bar. Ale bar nie cieszył się dużą popularnością, bo OIDP nie było w nim piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Godden Re: Pewex IP: *.nat.rsk.pl 04.04.07, 10:16 Fakt, to byla inna jakosc. U mnie w domku letniskowym nadal dziala 14" telewizor Sanyo zakupiony w 1989 roku wlasnie w Peweksie na Hetmanskiej. Telewizor przeszedl katorgi, przepracowal pewnie tysiace godzin. Nadal dziala, jedynie pilot wyzional ducha. Uplywowi czasu ugiela sie takze liczba programow do zakodowania - cale 30 ;) Ale choc dzis w kablowkach jest ich dziesiatki to i tak regularnie oglada sie max 5-10 kanalow. Dla porownania zakupiony w 2000 roku TV marki Sony juz wyzional ducha, padl w nim jakis elektroniczny duperel (naprawa pogwarancyjna), ktorego koszt wymiany rownal sie polowie wartosci nowego TV ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Re: Pewex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:51 niestety dowiedziałam się tylko tyle, że oddali go do użytku w tym roku, w którym oddano wieżowiec przy tej samej ulicy (obok obecnego Hetmana)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:30 A może będziesz mogła dowiedzieć się, w którym roku oddano do użytku ten wieżowiec. Z góry dziękuję bo ja obecnie nie mieszkam już w Rzeszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 06:45 A może ten Pewex ( w pawilonach handlowych ) został otwarty dopiero w 1974 roku. Na przełomie roku 1973/1974 budowano słynną "szafę" przy ulicy Dąbrowskiego i obok tej budowy była ścieżka do ulicy Obrońców Stalingradu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 20:44 Ponawiam prośbę o pomoc w ustaleniu daty otwarcia Pewexu przy Obrońców Stalingradu. Odpowiedz Link Zgłoś