IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 00:38
Proszę o pomoc w ustaleniu, kiedy ( rok i ewentualnie miesiąc ) został
otwarty w Rzeszowie sklep Pewex-u przy dawnej ulicy Obrońców Stalingradu,
obecnie Hetmańskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: ztęskniony Re: Pewex IP: *.ostnet.pl 01.04.07, 16:41
      NIe wiem kiedy, ale PEWEX to było coś. Można było poogladac lepeszy świat. A
      teraz co galeria plaza reduta wszędzie ten sam chłam.
    • Gość: Kuraiko Re: Pewex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 01:29
      ok, zapytam jutro rodziców :D sama pamiętam jeszcze ten Pewex XD i jeszcze ten
      na Rejtana :P
      • Gość: n a rejtana? Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:15
        ja pamiętam pewex koło ZDZ na lwowskiej zaraz za mostem /a może to już
        piłsudskiego/ to były sklepy... i na bardowskiego chyba tez był o ile dobrze
        kojarze "koniki " tam stały i dolce sprzedawały;)
        • Gość: Ruudi Re: Pewex IP: 212.38.200.* 05.06.07, 21:55
          Mała poprawka: nie "koniki", a "cinkciarze" "sałatą" handlowały ;-)
    • chris1970 Re: Pewex 02.04.07, 09:39
      Przy Obrońców Stalingradu były dwa Pewexy. Jeden odzieżowy mieścił się w tym
      ciągu handlowym co Delikatesy, tuż przy przejściu dla pieszych. Ostatnio w tym
      miejscu widziałem sklep mięsny.
      Drugi Pewex, pewnie bardziej znany, wielobranżowy, mieścił się w jednym ze
      środkowych pawilonów, tuż przy kiosku Ruchu.
      Kiedy dokładnie te placówki powstały, nie wiem.
      • Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:47
        Chodzi mi o ten wielobranżowy. Powstał na początku lat 70-tych ubiegłego wieku.
        Chciałbym jednak wiedzieć dokładnie, w którym roku. Może ktoś zapamiętał datę,
        bo to było dla okolicznych mieszkańców spore wydarzenie.
        • Gość: revenant Re: Pewex IP: 82.177.97.* 02.04.07, 21:01
          Dokładnie były 2 naprzeciw siebie pierwszy był ten pod wieżowcem a ten w pasażu
          chandlowym został oddany w 1971 był po lewej stronie za takimi niebieskimi
          kratami w oknach pamiętam go doskonale rodzice tam kupili pralke w 1983 i była
          doskonała do2003 roku pozatym pamiętam z tamtąd donaldy pepsi sprzęt wędgarski
          GERMINA i kultowe LEGO fajne wspomnienia obok niego z prawej strony był sklep
          owocowo-warzywny samoobsługowy. Pozatym sama nazwa był dość dziwna
          rzedsiębiorstwo eksportu wewnętrznego. Ciekawe co autor nazwy miał na myśli???
          • Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:56
            Dzięki za informację. Chodziło mi o ten właśnie po lewej stronie ( idąc w
            kierunku stadionu Stali ) w pasażu handlowym. Myślałem jednak, że był oddany do
            użytku trochę później.
            • kmd_rohan Re: Pewex 03.04.07, 08:46
              Nie pamietam, w którym roku został oddany do użytku Pewex w pawilonie przy
              Hetmańskiej, ale pamietam, że w tym pawilonie, był wcześniej, dość krótko - rok
              lub dwa - bar. Ale bar nie cieszył się dużą popularnością, bo OIDP nie było w
              nim piwa.
          • Gość: Godden Re: Pewex IP: *.nat.rsk.pl 04.04.07, 10:16
            Fakt, to byla inna jakosc. U mnie w domku letniskowym nadal dziala 14"
            telewizor Sanyo zakupiony w 1989 roku wlasnie w Peweksie na Hetmanskiej.
            Telewizor przeszedl katorgi, przepracowal pewnie tysiace godzin. Nadal dziala,
            jedynie pilot wyzional ducha. Uplywowi czasu ugiela sie takze liczba programow
            do zakodowania - cale 30 ;) Ale choc dzis w kablowkach jest ich dziesiatki to i
            tak regularnie oglada sie max 5-10 kanalow.

Dla porownania zakupiony w 2000 roku TV marki Sony juz wyzional ducha, padl w
            nim jakis elektroniczny duperel (naprawa pogwarancyjna), ktorego koszt wymiany
            rownal sie polowie wartosci nowego TV ;)
    • Gość: Kuraiko Re: Pewex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:51
      niestety dowiedziałam się tylko tyle, że oddali go do użytku w tym roku, w
      którym oddano wieżowiec przy tej samej ulicy (obok obecnego Hetmana)...
      • Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:30
        A może będziesz mogła dowiedzieć się, w którym roku oddano do użytku ten
        wieżowiec. Z góry dziękuję bo ja obecnie nie mieszkam już w Rzeszowie.
    • Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 06:45
      A może ten Pewex ( w pawilonach handlowych ) został otwarty dopiero w 1974
      roku. Na przełomie roku 1973/1974 budowano słynną "szafę" przy ulicy
      Dąbrowskiego i obok tej budowy była ścieżka do ulicy Obrońców Stalingradu.
    • Gość: Gość Re: Pewex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 20:44
      Ponawiam prośbę o pomoc w ustaleniu daty otwarcia Pewexu przy Obrońców
      Stalingradu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka