pietrekrz 31.05.03, 23:31 CO SĄDZICIE O TEJ MIEJSCOWOŚCI NA POGRANICZU UKRAINY I POLSKI ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 31.05.03, 23:32 FAKTY: miejscowość w województwie podkarpackim, na Podgórzu Rzeszowskim. 4,5 tys. mieszkańców (1996). Łącznie z Medyką największa lądowa stacja przeładunkowa na trasie kolejowej z Polski południowej na Ukrainę i do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.prz.rzeszow.pl 01.06.03, 19:28 ...pierwszy raz słyszę o "Pogórzu Rzeszowskim" ........ Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 19:42 Gość portalu: en napisał(a): > ...pierwszy raz słyszę o "Pogórzu Rzeszowskim" ........ Rzeszowskie Podgórze, region naturalny w południowo-wschodniej Polsce, stanowiący część Kotliny Sandomierskiej, położony pomiędzy dolinami Wisłoka i Sanu, na przedpolu Pogórza Dynowskiego. Powierzchnia 866 km2. Obszar wznosi się do 240-300 m n.p.m. W krajobrazie przeważają płaskie garby, przykryte piaskami i glinami czwartorzędowymi oraz utworami lessowymi. Miejscami zachowały się płaty lasów dębowo-grabowych, we wschodniej części regionu występują stanowiska roślinności stepowej. Podgórze Rzeszowskie jest krainą rolniczą. Miasta leżą na obrzeżeniach regionu, na północy: Rzeszów, Łańcut, Przeworsk i Jarosław, na południowym-wschodzie - Przemyśl. wiem.onet.pl/wiem/010869.html Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 17:22 Historia: znana i wzmiankowana w początkach XV w. 1406 jej właściciele, Leliwici, osiedlili w Żurawicy jeńców krzyżackich spod Grunwaldu. Miejsce pochodzenia Marcina Króla, wybitnego matematyka, lekarza i astronoma. W XVI w. proboszczem w Żurawicy był pisarz polityczny i religijny S. Orzechowski. W XVI i XVII w. działał zbór ariański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: FORUM ŻURAWICA IP: 194.204.168.* 01.06.03, 19:33 ty nudny pokrętny człowieku przestań tak kłamać oszukańczy proroku Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 19:41 Gość portalu: robert napisał(a): > ty nudny pokrętny człowieku przestań tak kłamać oszukańczy proroku DOWÓD: wiem.onet.pl/wiem/008fc3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 22:30 Miasto znane na cały region z Izby Wytrzeźwień i Szpitala dla wariatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.agh.edu.pl 04.06.03, 15:15 > Miasto znane na cały region z Izby Wytrzeźwień i Szpitala dla wariatów Ja bym to podliczyl: Izba Lordow, Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych, 2 stacje PKP Zaklad Taboru w Zurawicy Jednostka Wojskowa cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: FORUM ŻURAWICA 16.07.03, 01:33 Gość portalu: Adas napisał(a): > cos jeszcze? Pewnie, że tak!!! W gminie Zurawica: - Arboretum w Bolestraszycach, - forty Twierdzy Przemyśl (np. San Rideau). Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 04.06.03, 22:58 Gospodarczo powiązany z Przemyślem. Stacja przeładunkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiśnia Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 23:14 nie znasz się na teatrze ty ciemny kołku a wtrącasz sie do dyskusji o teatrze. zajmuj sie rolnictwem ciemnoto durna Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 04.06.03, 23:21 Gość portalu: wiśnia napisał(a): > nie znasz się na teatrze ty ciemny kołku a wtrącasz sie do dyskusji o teatrze. > zajmuj sie rolnictwem ciemnoto durna hmmm no racja, tylko, że rolnictwo to nie moja dziedzina wiśnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rue Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.krak.tke.pl 05.06.03, 08:29 pietrekrz napisał: > CO SĄDZICIE O TEJ MIEJSCOWOŚCI NA POGRANICZU UKRAINY I POLSKI Pierek, chyba cie zgrzało Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz ZABYTKI 08.06.03, 14:54 fortyfikacja ziemna (XV-XVI w.), dwór drewniany (początek XIX w.), zabudowania gospodarcze (1. połowa XIX w.), dawna stacja poczty konnej (1. połowa XIX w.). Park krajobrazowy (XIX w.). Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz REFERENDUM 2003 - WYNIKI 22.06.03, 10:43 FREKWENCJA: 57.73% GŁOSÓW NA TAK: 68% GŁOSÓW NA NIE: 32% www.referendum.pkw.gov.pl/sww/gminy/18/13/10A.1.html Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz http://www.bip.bazagmin.pl/zurawica/ 15.07.03, 22:27 www.bip.bazagmin.pl/zurawica/ Odpowiedz Link Zgłoś
o666o Re: FORUM ŻURAWICA 17.07.03, 21:44 zdaje się że tam szpital dla Jóźków z odchyłem się znajduje ? Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz SZPITALE 29.07.03, 19:54 Szpital Psychiatryczny, ul.Żurawica 492, (16)6723731 najbliższy szpital ogólny znajdują się w Ustrzykach Dolnych: Szpital Miejski, ul.29 listopada 57, tel.(13)4611028 Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz UCZELNIE 07.08.03, 21:13 niestety nie funkcjonuje uczelnia :( najbliższe uczelnie najdują się w: Jarosławiu Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa Rzeszowie Uniwersytet Rzeszowski Politechnika Rzeszowska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Wyższa Szkoła Zarządzania Wyższe Seminarium Duchowne Wyższa Szkoła Administracji i Zarządzania filia Odpowiedz Link Zgłoś
tommi1961 Re: UCZELNIE 24.12.03, 10:50 a przypadkiem nie wydaje Ci się że najbliższe uczelnie sa w Przemyslu ???? Chyba ze wydaje Ci się że przemysl to już na ukrainie...baranie jeden Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz WESOŁYCH ŚWIĄT 23.12.03, 17:53 POGODNYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ POWODZONKA W NOWYM ROKU 2004 DLA MIESZKAŃCÓW ŻURAWICY I POWIATU ZIEMSKIEGO PRZEMYSKIEGO przesyła Pietrek Rzeszów Odpowiedz Link Zgłoś