Dodaj do ulubionych

Bloki komunalne na bogatych osiedlach

07.06.07, 18:59
Przeprowadzam się w lipcu na zamknięte osiedle na obrzeżach Rzeszowa i
chciałbym się dowiedzieć z jakiej racji miasto w pobliżu wybudowało sobie
bloki komunalne? Nie było lepszego miejsca do tego? Nie po to ludzie
wykładają ciężko zarobioną kase na nowe mieszkanie, by potem mieć sąsiedztwo
jak w tym rotaku po Zelmerze.
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: 84.38.160.* 07.06.07, 19:09
      Trudno się mówi..
      a jak faktycznie się płowisz w kasie to sobie domek postaw :)
      • Gość: Prześmiewca Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.centertel.pl 07.06.07, 21:49
        Nigdy nie poprawiałem ortografii , przepraszam .Pławisz
        • Gość: anna Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.rzeszow.mm.pl 07.06.07, 21:51
          Gość portalu: Prześmiewca napisał(a):

> Nigdy nie poprawiałem ortografii , przepraszam .Pławisz

Bo to nie jest błąd ortograficzny tylko wyrazowy:)
    • doktor_borsuk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 07.06.07, 19:33
      a co masz cool_kid na mysli, piszac "nie bylo lepszego miejsca"? lepszego, czyli takiego z dala ode mnie, tak? ida tym tokiem rozumowania musieliby budowac te socjalki gleboko w lesie, a najlepiej pod ziemia. a moze znalezc jakas niezamieszkana jeszcze wyspe i wysylac tam tych wszystkich ludzi (jak kiedys do australii?:))
      dotknales tutaj bardzo waznego problemu - mieszkan socjalnych: generalnie sa 2 koncepcje lokowania mieszkan socjalnych. 1 zaklada budowanie calych blokow socjalnych, 2 wykupowanie pojedynczych mieszkan w "normalnych" blokach. 1 rodzi duze niebezpieczenstwo powstawania gett, obszarow nedzy i zwiekszonej przestepczosci. druga wydaje sie rozsadniejsza, bo nawet jesli trafi do takiego mieszkania rodzina patologiczna, oddzialywanie "normalnych" sasiadow moze jej pomoc w powrocie na wlasciwa droge (a nie kazda rodzina w socjalnym to patologia!)
      w irlandii np. 20% wybudowanych mieszkan deweloper musi odsprzedac miastu po specjalnej (odgornie ustalonej cenie) - jest to jakies 50% z tego co sie orientuje. te mieszkania kupic moga od miasta ludzie o niskich dochodach, a takze wykorzystywane sa jako mieszkania socjalne, ktore miasto wynajmuje (czy tez daje) najbiedniejszym. wydaje sie to rozwiazanie bardzo dobre (choc na pewno zdarzaja sie sytuacje, ze trafi sie za sciana melina:((( )

zamkniete osiedla to temat na osobna dyskusje - generalnie uwazam je za przeklenstwo naszych czasow, ktore tworzy z miasta karykature. kiedys byl ciekawy watek na forum warszqwskim - dotyczyl szalonego (ale dzieki temu podkreslajacego problem) pomyslu szefa warszawskiej spoldzielni mieszkaniowej, ktory postanowil ogrodzic stare osiedle (jak powiedzmy u nas na dabrowskiego). chcial to zrobic, poniewaz irytowaly go wycieczki sasiadow, z nowowybudowanego osiedla zamknietego, ktorzy wykorzystywali trawniki jego spoldzielni do wyprowadzania psow itd.:)
      • Gość: Prześmiewca Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.centertel.pl 07.06.07, 21:56
        "Doktor" podobasz mi się, tak właśnie buduje się enklawy biedy." Najważniesze
        odgrodzić się od biedy".Ale czy chcemy aby w Rzeszowie powstały w najbliższym
        10-cioleciu slamsy ?
        • oldtimer20 Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 26.07.07, 10:51
          Problem polega na tym,czy równać w górę,czy w dół. Slumsy istnieją na całym
          świecie ale na dalekich obrzeżach miast a nie w centrach i żyją własnym życiem.
          Nie wolno tego mieszać!
      • olias Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 10.06.07, 09:53
        przyznam że ja nie rozumiem idei zamkniętych osiedli.
        Co jeśli mam zamiar POSPACEROWAĆ uliczką? Nikogo nie chcę odwiedzać, do nikogo
        nie idę. Chcę tylko pospacerować. Jeszcze nikogo nie zdążyłem zabić na takim
        zamkniętym osiedlu. Mam czy nie mam za sobą Konstytucję?? Do k... nędzy!?
        Drugi aspekt - dzieci zamknięte z takim getcie tam się bawią, tam chodzą do
        pzredszkole, do szkoły.
        A gdy kiedyś opuszczą bezpieczne schronienie i wyjdą do otaczającego nieznanego
        obcego świata? Co wtedy? Psychiatryk? Czy też do końca życie bedą kolejnym
        pokoleniom opowiadać o dziwach za murem? bardzo ciekawy eksperyment.
    • mayaka Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 07.06.07, 19:34
      COOL kid tylko Slask moze CIE uratowac RZESzOW to DZIADY
      zapyziala WIES o prawach miejskich
      dziwie CI sie ze CIE jakas choroba psychiczna nie zlapala
      • bravocharlie Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 07.06.07, 19:48
        ten koleś mnie rozwala... Eufemistycznie określę jego mentalność jako
        niemiejską... Kolejny raz. Zdania nie zmienię
        • Gość: Prześmiewca Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.centertel.pl 07.06.07, 22:01
          Uważasz "Bravocharlie" że można dosadnie?
          • bravocharlie Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 07.06.07, 22:11
            wiesz, zawsze można napisać że to wieś. Ale ostatnio coś za dużo pisze o
            wiejskiej mentalności niektórych forumowiczów, więc postanowiłem napisać o tejże
            nazywając ją niemiastową;)
      • Gość: schlesier Tylko nie Śląsk.... IP: 212.160.172.* 08.06.07, 15:13
        mayaka napisała:

> COOL kid tylko Slask moze CIE uratowac RZESzOW to DZIADY
        > zapyziala WIES o prawach miejskich
        > dziwie CI sie ze CIE jakas choroba psychiczna nie zlapala

Dość takiej hołoty w 60-70 tych latach w charakterze WERBUSÓW na Śląsk
        przyjechało, nie potrzeba takich wiecej

• Gość: anna Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.rzeszow.mm.pl 07.06.07, 20:06
      Skoro jak piszesz osiedle jest zamkniete to chyba nie ma obaw. Pretensje możesz
      miec do tych, którzy Tobie sprzedali mieszkanie. A jakie jest lepsze miejsce niż
      obrzeża miasta jak sam piszesz na takie budynki komunalne?
      • Gość: krakers Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 09:15
        Znam wcześniejsze wypowiedzi Cool...
        i przyznam szczerze, że jestem zdziwiony a wręcz zaskoczony.
        Jednocześnie zaczynam mieć watpliwosci - czy to aby nie prowokacja.
        Jeżeli prowokacja to brawo.
    • Gość: dreamaker Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 15:03
      czasem czytam Cool kida i sadzilem do tej pory po jego wypowiedziach eze to
      koles z glowa na wlasciwym miejscu , ale po jego poscie o mieszkaniach
      komunalnych szczena mi opadla ... facet jak ci sie nie podoba to sobie kup
      kawalek ksiezyca i tam zamieszkaj ... jak wogole mozna miec czelnosc
      pisac "jakim prawem miasto cos zrobilo" zrobilo bo tak i juz , bo nikt
      miastu nie zabroni budowac blokow dla mieszkancow .. zastanawia mnie czy sie
      chcaiales dowartosciowac ta wypowiedzia czy leczysz jakies kompleksy, a moze ty
      wczesniej mieszkales( zapewne) w jakims komunalnym i teraz sie z ciebie wielkie
      panisko zrobilo ?

a swoja droga to nie znam jeszcze w rzeszowie zamknietego osiedla wiec smieszy
      mnie taka wypowiedz... typowe myslenie buraczanego wiesniaka - mowie tu o
      mentalnosci bo to ze sie w miescie urodziles to jeszez nic a nic nie oznacza
    • Gość: przesmiewca chwila prawdy mieszkaniowej IP: 212.160.172.* 08.06.07, 15:16
      cool_kid napisał:

> Przeprowadzam się w lipcu na zamknięte osiedle na obrzeżach Rzeszowa .....

raczej zamkniety zakład leczniczy i to specjalistyczny
      • smalltownboy Re: chwila prawdy mieszkaniowej 08.06.07, 15:20
        Widzę, ze jesteś z Katowic, napisz mi, po ile u was mieszkania chodzą?

PS. A Michała zostaw, każdy ma prawo napisać coś za szybko, a co innego mieć na myśli.
        • Gość: przesmiewca Re: chwila prawdy mieszkaniowej IP: 212.160.172.* 08.06.07, 15:21
          Nie jestem z Katowic, nie znam cen na katowickim rynku mieszkaniowym
          • smalltownboy Re: chwila prawdy mieszkaniowej 08.06.07, 15:24
            A IP masz jakby katowickie?
        • bravocharlie Za szybko... 09.06.07, 13:35
          Szkoda, ale jeżeli ma pisać tak "szybko" jak ostatnio to może lepiej żeby nie
          pisał w ogóle.
      • olias Re: chwila prawdy mieszkaniowej 25.07.07, 18:49
        o baaardzo wąskiej specjalizacji
    • Gość: sceptyk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 17:02
      Buhahahahahahaha.... cztery ogrodzone bloki z domofonem to dla ciebie "osiedle
      zamknięte"?? Znajdź sobie lepiej jakieś hobby albo idź do psychologa zamiast na
      forum się dowartościowywać w taki sposób....
    • chris1970 Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 09.06.07, 21:10
      Jaka szkoda, że ogrodzone i monitorowane osiedla tylko chronią przed
      złodziejami i tzw. elementem, a nie przed sąsiadami o poglądach wyrażonych w
      pierwszym poście tego wątku.
      • doktor_borsuk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 10.06.07, 04:13
        czy tak chronia to bym pewny nie byl:) moja przyjaciolka mieszka na takim "zamnietym osiedlu" w kraku na kur(d)wanowie i w jej klatce w ciagu 3 lat zdazyli okrasc juz 5 mieszkan... srednia podejrzewam godna najgorszego blokowiska:)
        • Gość: gosc Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 10.06.07, 08:22
          to w Rzeszowie są bogate osiedla ????

Jak ktoś ma pieniądze to buduje dom a nie kupuje jakieś mieszkanko
    • Gość: Ika Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 09:35
      Bogaci ludzie nie mieszkają na osiedlach lecz w atrakcyjnych okolicznych przysiółkach.Osiedla to miejsce dla ludzi biednych,Niektórym wydaje się,że są bogaci.Zaczynają gardzić trochę biedniejszymi od siebie.Owszem lokalna buraczanka wykupuje /w ich mniemaniu/mieszkania na dobrych dzielnicach.Podreperowali się trochę finansowo pracując w angielskiej przetwórni ryb lub rzeźni.Chcą więc być lepsi od sąsiadów.Mieszkania komunalne są bardziej niż wskazane w ich sąsiedztwie ponieważ w nich zamieszkują ludzie zdolni tchnąć ducha cywilizacji w środowisko buraczanki.
      • Gość: gosc Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.nm.e-zet.pl 10.06.07, 09:45
        glupie gadanie, jak ja bym mial duzo kasy to za chiny bym sie na wies nie przeprowadzil, wole jakies fajne mieszkanko w miescie gdzie jest wszedzie blisko :)
      • olias Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 26.07.07, 07:52
        przeczytaj swój własnt tekst i zdefiniuj siebie.
    • olias oho! rasa nadludzi zawitała w Rzeszowie 10.06.07, 09:47
    • Gość: sceptyk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:39
      jak tam przeprowadzka?

pozdrowienia z wrocławia
      • cool_kid Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 25.07.07, 18:59
        Właśnie się urządzam... Wroclaw to ty buraku widziałeś jak świnia niebo.
        • Gość: sceptyk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:02
          jak ja lubię tą rzeszowską mentalność :-)
          • krzysiek.mazur Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach 25.07.07, 19:07
            rzeszowska mentalność? a szto eta takoje.
            • Gość: sceptyk Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:10
              bardzo wyraźnie widać ją w wypowiedziach sz.p. cool_kida
    • Gość: ZIMOVIT Re: Bloki komunalne na bogatych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:28
      Ja sie nie dziwie. Chcielibyście aby koło was sprowadził sie element? Przeciez wiece jak wygladają osiedla komunalne. Towarzystwo popija od rana do wieczora. Wiem, że uogólniam ale cóż. Proponuje przejść sie nocą po rotacji koło dworca. Może wszyscy święcie oburzeni zmienią zdanie.
    • Gość: Tom "Muminkom" należy budować budynki tymczasowe... IP: *.171.192.19.crowley.pl 26.07.07, 09:30
      gdzieś w Bratkowicach, Budach Głogowskich... jak się nie potrafią zachowywać w cywilizacji to niech się grzebią w piasku gdzieś pod lasem. Tym ludożercom robi się warunki do mieszkania (remonty) a oni potrafią tylko demolować i niszczyć. Jak doprowadzą swoje budynki do poziomu slumsów to w takich budynkach powinni mieszkać - należy pozwolić ludziom wziąść odpowiedzialność za siebie. Hasło Leninowskie: "Każdemu według potrzeb" to utopia - "Każdemu odpowiedzialność za siebie" - to powinna być rzeczywistość "Muminków" i wszystkich innych obywateli.
      • Gość: wziasc-wziac Re: "Muminkom" należy budować budynki tymczasowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:06
        Bratkowice-Budy piekna okolica
        • po.prostu.ona Re: "Muminkom" należy budować budynki tymczasowe. 26.07.07, 12:57
          Ja mam w bliskim sąsiedztwie blok komunalny przy Hoffmanowej. Elementu, który
          zachowuje się tak, że porównanie do nierogacizny przynosi ujmę poczciwym
          czworonożnym stworzeniom - jest garstka. Większość, to normalni ludzie, w taki
          czy inny sposób zmuszeni do zamieszkania w tym miejscu. Kłaniamy się sobie,
          rozmawiamy. Ale ta nieliczna grupka - już ich znam z widzenia, robi "renomę"
          wszystkim. Niestety.
          Niektórzy właściciele mieszkań w blokach przy Pułaskiego nie są lepsi. Nie
          sprzątają po swych psach - pomimo ustawionych przez administrację koszy na
          odchody, wyrzucają na trawniki resztki jedzenia, ich dzieciaki zabawiają się
          rzucaniem przez okna worków z wodą. I długo by jeszcze wymieniać. Ale na
          "Zelmer" psioczą i nosem kręcą, że im "hołotę zakwaterowano". Cóż, przyganiał
          kocioł garnkowi.
          Ja mam pretensje i interweniuję tylko wtedy, jeśli owa "hołota" wrzeszczy mi w
          środku nocy pod oknem lub w inny sposób uprzykrza życie. Ale takie same metody
          gotowa jestem stosować wobec wszystkich tak postępujących, niezależnie czy
          mieszkają w "Zelmerze" czy w moim bloku.
      • Gość: Prześmiewca Re: "Muminkom" należy budować budynki tymczasowe. IP: *.centertel.pl 26.07.07, 18:11
        "Tom" przeczytaj jeszcze raz swój tekst, a dojdziesz do właściwego wniosku
        z tym hasłem Leninowskim.To hasło jest jak najbardziej na miejscu.Widocznie
        ludziom którzy notorycznie dewastują swoje mieszkania za bardzo się dogadza.
        W tym przypadku ich potrzeby /wymagania/ są niższe.Powinno się przekazywać
        tym ludziom mieszkania stosowne do ich potrzeb o niewygórowanym standardzie.
        Przykładowo: ustęp turecki,umywalki żeliwne,krany żeliwne, posadzki betonowe i.t.d.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka