Gość: klient IP: 88.156.160.* 23.01.08, 20:58 No pewnie bo kazdy na forsie spi. Ale juz wczesniej ten inwestro mogł zarzadac doplaty jak widzial ze jest na minusie a nie teraz ludzi przed faktem stawiac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tw Developer każe dopłacać IP: *.dnet.pl 23.01.08, 21:04 Miałem do czynienia z tą "firmą" Na szczęście wcześnie wycofałem się z podpisywania jakichkolwiek umów,które już w fazie przedpłaty były sformułowane niekorzystnie dla klienta. Nie na darmo do firmy można się dostać po odczekaniu przed szczelnie zamkniętymi drzwiami i szczegółowym przepytaniu.Poszkodowanym życzę powodzenia w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisek Developer każe dopłacać IP: *.nm.e-zet.pl 23.01.08, 21:49 I to jest tzw. rodzimy, rzeszowski byznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Developer każe dopłacać IP: 84.38.160.* 23.01.08, 22:03 za niewiele wyższą cenę mogę sprzedać porównywalne metrażem mieszkanie w śródmieściu, bez sztuczek notarialnych i sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potencajlny_klient Podoba mi się komentarz Pana Jaromiara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 23:22 Nie ma się zmiłuj... dla developera. Jak amator to niech ponosi tego konsekwencje. Natomiast klienci. Niech cierpliwie składają sprawy do sądu. Przecież i tak mają wygrane z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manek Developer każe dopłacać IP: *.dyn.optonline.net 24.01.08, 03:36 Jezeli dla pana Kamila Kalczyńskiego 20- cia - 30- ci tysiecy to nie jest duzo , to ja prosze go o darowizne , z mila checia przyjme i wspomoge biednych mieszkancow . Moze pan sam sfinansuje ta budowe do konca .Wiem ze rozpoczal pan juz podobne inwestycje w innych miastach Polski - ciekaw jestem jak zareaguja na ten artykul panscy nowi klienci... www.biznes-polska.com.pl/nieruchomosci/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Developer każe dopłacać IP: *.dyn.optonline.net 24.01.08, 04:09 wspaniale tylko tak dalej budowac za ludzkie pieniadze ,spisywac umowy ktore nic nie znacza i mowic ze nie wyszlo juz nie wiem ktora to Rzecz[pospolita ,? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kffitgu Re: Developer każe dopłacać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 08:44 WŁAŚNIE ???? MOŻE NAPISALIBY CO TO ZA "profesjonalna" kancelaria sporządziła te świecie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Developer każe dopłacać IP: *.centertel.pl 24.01.08, 09:53 Kancelaria Dagmary Wojdowicz - Targowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokatorka Nic dziwnego, że developer każe dopłacać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:42 Polacy to dziwny naród. Nikt nikomu nie każe dopłacać, tylko proponuje. To nie jest jakiś nakaz ze skarbówki czy z sądu. Płacisz masz, nie płacisz nie masz miekszania - proste jak drut. Jeśli chodzi o kwotę dopłaty to jest to w skali około 300 zł/mb więc całkiem rozsądnie. Każdy wie, że pustaki poszły w górę kilkaset procent a inne materiały też. Więc o co to halo? Ja dopłaciłam kasę i w kwietniu będę sobie spokojnie mieszkać na nowym mieszkaniu. Wydaje mi się że najbardziej się burzą ci co kupili na zarobek to mieszkanie i marża im stoponieje. Bo dopłata jest całkiem rozsądna biorąc pod uwagę podwyżki które miały miejsce. Poza tym gdzie w Rzeszowie można kupić mieszkanie za 3700 czy 3800 za metr? No wskażcie gdzie ? Jak wam nie pasuje to odsprzedajcie je mi. Nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo umów trzeba dotrzymywać a nie doić ludzi IP: *.49.rev.vline.pl 28.01.08, 22:49 mógł sobie skalkulowac koszty wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wjp Re: Developer każe dopłacać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 08:54 bardzo słuszna uwaga , z korzyścią dla przyszłych klientów należałoby ujawnić tak wyśmienitą kancelarię nnotarialną która "spłodziła" takie bubel ku przestrodze nastepnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona.t klientelizm na Targowej IP: 78.131.137.* 24.01.08, 17:44 Pani notariusz Dagmara W. reprezentuje interesy zaprzyjażnionych developerów ( w końcu taka kasę jej załatwiają, że trudno się dziwić) i nie robi z tego wielkiej tajemnicy, bo w moich aktach notarialnych zawarty jest ustęp "pan P. K. znany mi osobiście" (P.K to developer). W akcie zapisane: gdy kupujący się spóźni z zapłata to odsetki za zwłokę wyniosą 10% na dzień (SIC), a gdy devoloper zerwie umowę to zapłaci odsetki ustawowe czyli 10 % na rok. Na moja uwage, że to jest lichwa, pani notariusz usmiechnęła sie. Za umowę przedwstepną wzięła max i za umowę końcową max, tak ze koszty notarialne zakupu 45 m mieszkania w Rzeszowie o 50 % więcej niż 100m domu w Krakowie w tym samym czasie.Developer w obecności tej notariuszki pogwałcił warunki umowy, gdzie był wyraźny zapis cena x ilość m kw, a ponieważ w koncowym rozliczeniu miałam mniej o 0,25 m kw, co przekłada się na realne pieniądze, a on miał przygotowana fakturę na tyle samo, wyliczając mi w jej obecności ile juz zarobiłam, gdybym chciała sprzedać. I albo mu płacę, albo on odstąpi od umowy, bo ma na mieszkanie kupca. Świadkiem mojego protestu,że to co robi developer jest niezgodne z zapisami i tak juz niekorzystnie dla mnie spisanej umowy wstepnej była pani notariusz, milczała i czekała, karmiąc rybke.Kultura tej pani tez pozostawia bardzo wiele do zyczenia. W jej kancelarii czułam sie petent w urzędzie w głębokim PRL-u (tylko Pani w sekretariacie bardzo miła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Developer każe dopłacać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 09:07 słyszałam O "BP" i nie były to najlepsze opinie o nich , bezpodstawine każą dopłacać jak nie potrafią sobie kosztów skalkulować to niech sami pokryją koszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Developer każe dopłacać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 10:09 Ludzie! Nic Wam nie grozi - sprawę wygracie w sądzie. Developer zastosował klauzulę niedozwoloną w umowie. Bez obaw - niech on sie martwi! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Developer każe dopłacać IP: *.174.106.46.rzeszow.uw.gov.pl 24.01.08, 10:45 Najgorsze jest to, że pani notariusz z ul. Targowej nadal płodzi te prawne buble i bez mrugnięcia okiem kasuje za nie spore pieniądze. Zastanawiające jest również powiązanie między panią notariusz i robiącymi z nią interesy obydwoma właścicielami tej firmy developerskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Rzeszo 5000 zł m2 w Rzeszowie? za te pieniądze można ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:16 5000 zł m2 w Rzeszowie? za te pieniądze z mała dopłatą około 500zł m2 można w Gdańsku czy pod Warszawą kupić mieszkanie a Rzeszów to przecież jakieś zapyziałe miasto na wschodzie. Nie wiem z skąd ci deweloperzy biorą te ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: 5000 zł m2 w Rzeszowie? za te pieniądze można 28.01.08, 13:05 Jak widac sa w Polsce ludzie ktorzy wola Rzeszow od Gdanska. Potrafisz to przebolec? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Developer każe dopłacać 24.01.08, 11:58 i co mi z tego żem matematykę na maturze miał? chyba dlatego że to była komusza matematyka, to mi nic a nic nie wychodzi. bo tak: 240 ts za 70 m kw to 3,4 tyś/1 m kw - a piszą że kosztuje tem cholerny metr kwadratowy 2,8 tyś zł. Ale jakby tyle kosztował to kwata byłaby równa 196 tyś. drugie mieszkanie nie lepsze. 275 tyś zł za 80 m kw = 3,4 tyś za 1 m kw. To ile te mieszkadła miały kosztowć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany Developer każe dopłacać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 12:38 Chciałbym wszystkich ostrzec przed tą firmą.Jestem jednych z tych którzy zostali oszukani przez tych złodziei. Obiecują cuda a potem nie wywiązują się z obietnic. Przez pół roku na budowie nie było żywego ducha, widocznie ważniejsze były zakupy nowych gruntów niż budowa naszych mieszkań. Klucze do mieszkania mieliśmy dostać w grudniu 2007 roku, abyśmy mogli wykańczać sobie mieszkania i w marcu 2008 wprowadzić się na gotowe mieszkanie. Teraz okazuje się że każdy z nabywców ma indywidualnie napisaną informację o zmianie ceny mieszkania i ewentualnym rozwiązaniu umowy. Argumenty których używają odnośnie podwyżki są śmieszne. Zobaczcie na ich stronie www jak wygląda ich siedziba, która była w ubiegłym roku ruiną. Bardzo proszę innych poszkodowanych aby zgłaszali się do Rzecznika Praw Konsumenta w Rzeszowie, ul. Ofiar Getta 7. Mam nadzieję że wspólnymi siłami utrzemy nosa spółce Biznes-Polska i Pani notariusz Wajdowicz, która jest współwinna naszym problemom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Developer każe dopłacać IP: *.debica231.tnp.pl 24.01.08, 12:39 Co za głupota powoływać się na brak doświadczenia!przy tego typu iwestycjach jak blok mieszkalny! Jeśli panowie liczyc nie umiecie to się nie zabierajcie za biznes! To nie ludzie ,którzy wam zaufali i oddali ciężko zarobione pieniądze powinni ponosić konsekwencje za wasze mało przemyślane decyzje . Zastanawia mnie jaki udział miała w tym pani notariusz?:)dobrze ,ze zainteresował sie tym rzecznik Izby Notarialnej! mam nadzieje ,ze sprawa rozwiąze się po myśli mieszkańców!a konsekwencje poniosą nieuczciwi ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia z artykułu Developer każe dopłacać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 14:19 metr kwadratowy z mediami miał kosztować 3400 zł , firma developerska obiecała klucze na grudzień jak i akt notarialny z przeniesieniem własności , dzwoniłam kilkakrotnie czy będzie akt bo jak wiadomo wtedy jest sens kupować materiały i umawiać ekipy do wykończenia mieszkania..... zamiast kluczy otrzymałam pismo z pogróżkami, że odstapią od umowy i sprzedadzą mieszkania drożej innym osobom podając argumenty że możemy je sprzedać sami po wyższych cenach, tylko że ja akurat kupiłam je po to aby sie tam wprowadzić a nie zarabiać na transakcji kupno -sprzedaż , byłam złozyć skarge do Rzecznika Praw Konsumenta oraz o poradę u prawnika i pismo styczniowe jest bezpodstawne i bez mocy prawnej, po to zaplaciłam prawie 3000 zł za akt notarialny aby miec gwarantowaną cenę oraz , to że nikt nie będzie obracał moimi pieniędzmi za które płace "słone" miesięczne odsetki około 1000 zł / miesięcznie, sama prowadze firme i wiem że jak podpisuje umowę na okreslona kwotę to nie ma zmiłuj , za swoje pomyłki płacę ja a nie mój klient , bo tez zależy mi na dobrej opini na rynku ,zapraszam do Rzecznika Praw Konsumenta w tj sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motto Re: Developer każe dopłacać IP: *.ostnet.pl 24.01.08, 15:06 Czy moze ktos podac informację w jakim rejonie Rzeszowa buduje się te mieszkania, pozatym popieram wszystkich poszkodowanych w ich staraniach o swoje prawa i zycze jak najszybszego odbioru kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna z gazowni Developer każe dopłacać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 15:26 Czytając ten artykuł "nóż sam się w kieszeni otwiera"... Jaką podstawę prawną ma developer do podnisienia ceny za m2 mieszkania, skoro przy zakupie gwarantował!!! klientom cenę. Przecież to się samo w sobie wzajemnie wyklucza; jak można zmienić coś co się gwarantuje? Właściciele BP chyba się z kimś na głowy pozamieniali. W biznesie tak to już jest; jeśli czegoś nie przewidzisz, to zgodnie z literą prawa "Ty" dostaniesz po ....e a nie Twój klient. Spokojnie Pani Kasiu, proszę się nie denerwować bo w tej chwili Pani dziecko jest najważniejsze. Moim skromnym zdaniem mają Państwo sprawę wygraną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO fanatyk Nie wolno tak oceniać notariusza w Państwie PO - IP: *.stk.vectranet.pl 24.01.08, 15:37 oni ciężko pracują. Kasę biorą za nic ale po to rządzi PO! Kasa należy się wszystkim "prawnikom" - i już! Oni o nas tak dbają! Ograniczyć dostęp do zawodów prawniczych - obecni zarabiają za mało,za swoją ciężką pracę! Więcej władzy dla samorządów zawodowych - tylko one w sposób bezstronny (w państwie PO) mogą oceniać swoich członków!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Developer każe dopłacać IP: *.ostdsl.pl 24.01.08, 15:58 Ciekawe co grozi za umieszczanie reklam nie zgodnych ze stanym faktycznym? bo Biznes Polska na swojej stronie internetowej umieszcza zapis że posiada doświadczenie i jest profesjonalistą a w pismach skierowanych do przyszłych lokatorów było napisane że nie ma doświadczenia, to jak to w końcu jest ma je czy nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Developer każe dopłacać IP: *.chello.pl 24.01.08, 18:30 Absolutnie racja jest po stronie klienta!; tylko, że niestety dzięki nieuczciwej praktyce p.notariusz przedsiębiorca zastrzegł sobie w akcie notarialnym (klauzula niedozwolona), że może oddać pieniądze a państwo podpisali, tym samym upoważniając go do tego w świetle prawa. Proponuję walczyć do końca, ale koniec nie jest pewny. Więc rada dla przyszłych klientów: mieć na uwadze złodziejskie praktyki developera Biznes Polska i notariatu z Targowej, trzeba nagłośnić tą sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Developer każe dopłacać IP: *.wholesale.rp80.se 24.01.08, 20:12 Nie tylko ten Developer oszukał klientów. Podobne sztuczki stosuje Spółdzielnia Lokatorsko Własnościowa w Rzeszowie.Podnoszą ceny kiedy klient zdążył już dawno zamieszkać w swoim M.Poprostu wysyłają końcowe rozliczenie i płać człowieku! Byłam z Nimi w sądzie, trwało to trzy lata i nic nie wskórałam, podobnie będzie z poszkodowanymi przez tego Developera.W naszym kraju prawo stoi zawsze po stronie mocniejszego, jednostka nie wygra chyba że zdaży się cud... Sądy nie potrafią lub też i nie chcą zajmować się takim sprawami,przeciągają procesy w nieskończoność i myślę też że maja dużo wspólnego z tym nieuczciwymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renusz sprzedawali wirtualne lokum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:49 jak w 2006 roku Biznes Polska zaczynali sprzedawać mieszkania przy Podkarpackiej, to nie mieli jeszcze pozwolenia na budowę, dopiero co WZ były w opracowaniu. Widać byli "mocni" i czuli że pozwolenie otrzymają. Sam byłem zainteresowany tą inwestycją, ale warunki umowy były nie do przyjęcia. Choć nie jestem prawnikiem, to coś mi nie grało. Poszedłem z tym do biura pośrednictwa nieruchomościami i właściciel powiedział, że nigdy by tego swojemu klientowi nie zaproponował. Przede wszystkim całe ryzyko finansowe inwestycji ponosił klient, nie było pozwolenia na budowę (ciekawe ilu klientów wtedy na to zwróciło uwagę), a to wykluczało wszelkie umowy przedwstępne. Kupiłem sobie lokum na Filipowym Wzgórzu, gotowe, wybudowane, obejrzałem co chciałem i dopiero wtedy zapłaciłem. Nigdy nie kupujcie kota w worku i nie pozwalajcie "pseudodeweloperom" budować za Wasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany [...] IP: *.ostdsl.pl 25.01.08, 07:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Developer każe dopłacać IP: *.ostdsl.pl 25.01.08, 07:38 Ja tez mu odpisałem, że nie dostanie ani grosza wiecej , jak trzeba bedzie to pójde do sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Developer każe dopłacać IP: *.ostdsl.pl 25.01.08, 08:21 Ustawa Prawo o notariacie art 15 Art. 15. § 1. Przy powołaniu notariusz składa wobec Ministra Sprawiedliwości ślubowanie według następującej roty: "Ślubuję uroczyście jako notariusz powierzone mi obowiązki wypełniać zgodnie z prawem i sumieniem, dochować tajemnicy państwowej i zawodowej, w postępowaniu swym kierować się zasadami godności, honoru i uczciwości." To ja pytam: jak ta treść ślubowania odnosi sie do pracy pani Wajdowicz skoro w treści roty pisze jak byk, że ma to robić zgodnie z prawem a ona zawarła w akcie notarialnym tzw, klauzule niedozwolone, które są zakazane przez Kodeks Cywilny, Ciekawe jak na to zaopatruje sie Ministerstwo Sprawiedliwości? Odpowiedz Link Zgłoś