Dodaj do ulubionych

gwarancja na samochod uzywany

IP: 88.156.160.* 06.03.08, 16:06
kupilam samochod uzywany w salonie , auto ma 6 lat, po 3 miesiacach
samochod zepsol sie a naprawa jest dos droga. Mam pytanie czy jest
jakas gwarancja prawna na to auto?czy po tak krotkim okresie moge
domagac sie zwrotu kosztow naprawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: asd Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.nm.e-zet.pl 06.03.08, 20:01
      zaglądnij sobie w przepisy -jak dobrze pamiętam to chyć się ustawy o
      szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i zmianie kodeksu cywilnego
      (oczywiście jeżeli jesteś konsumentką) ... z tego co pamiętam na używane rzeczy
      odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową wynosi
      dokładnie rok także nic straconego... także z reklamacją do sprzedawcy - o ile
      nie jest to osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej w tym
      zakresie... tak to rękojmia - KC.
      • Gość: Jasiek Re: gwarancja na samochod uzywany IP: 91.196.9.* 07.03.08, 23:16
        Ja bym nie liczył na prawo - najlepiej zrobić ekspertyzę w autoryzowanym
        serwisie marki - obejrzą, wydadzą opinię i wtedy mozna wymagac od serwisu
        gwarancji (usługa płatna ale warto)
        • Gość: jurek Re: gwarancja na samochod uzywany IP: 91.196.9.* 07.03.08, 23:26
          zależy co masz napisane w umowie tzn np. masz wpis że zapoznałaś się ze stanem
          faktycznym auta albo coś w ten deseń??

Czy brałeś/ąś fakturę na auto??
          • Gość: elaela Re: gwarancja na samochod uzywany IP: 88.156.160.* 08.03.08, 21:44
            fakture na auto mam, w umowie jest napisane, ze zapoznalam sie ze stanem
            technicznym samochodu, wiec nie wiem czy mam jeszcze jakies szanse?
            • Gość: jurek Re: gwarancja na samochod uzywany IP: 91.196.9.* 08.03.08, 23:01
              hmm musisz pogadać z kimś kompetentnym - federacja konsumentów , prawnik.
              niestety nie mogę Ci pomóc przez forum ale to że posiadasz fakturę jest duuużym
              atutem.
              • Gość: elaela Re: gwarancja na samochod uzywany IP: 88.156.160.* 09.03.08, 08:50
                ok dziekuje...
                • Gość: asd Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.nm.e-zet.pl 09.03.08, 17:00
                  co z tego że zapoznałaś się ze stanem technicznym pojazdu...
                  zapoznałaś się tak samo jak przed zakupem każdej innej rzeczy.. nie
                  wyłącza to odpowiedzialności sprzedawcy.. Czy wada była widoczna?
                  Mogłaś to zobaczyć wcześniej? Czy salon sprzedał ci samochód mówiąc -
                  to i to może się zepsuć dlatego obiniżyliśmy cenę? Jeżeli nie -
                  dawaj i żadaj. Zaglądnij w ustawę... i sama będziesz wiedziała co
                  robić
    • Gość: gosc Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.nm.e-zet.pl 09.03.08, 17:33
      kupujac uzywany samochod liczylas na to ze bedzie on wiecznie jezdzil ? auta sie psuja - zadna nowosc
      • Gość: asd Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.nm.e-zet.pl 09.03.08, 20:34
        heh może w końcu warto poznać swoje prawa i z nich skwapliwie korzystać? Czy to
        takie złe? Myślisz że sprzedawcy są inni?
    • Gość: Zły Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.ostnet.pl 09.03.08, 21:58
      Zawsze na zakup samochodu wynająć eksperta .Nie będzie w
      przyszłości problemu
      • Gość: asd Re: gwarancja na samochod uzywany IP: *.nm.e-zet.pl 09.03.08, 22:10
        przecież samochód to tylko kropla w morzu towarów... kupujesz buty, kupujesz
        meble, kupujesz sprzęt rtv... używany czy nie używany... myślisz że na wszystkim
        się znasz? I myślisz że twój ekspert na wszystkim się pozna?;)
        Prawdopodobieństwo jedynie wyższe że akurat będzie sie znał...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka