sceptyk31 11.05.08, 17:52 Nie znam tego całego burmistrza Tyczyna, nie chcialbym by był nim w mojej gminie. Ale w jednym ma rację - ci niby dziennikarze lokalni rozgmuchuja sprawę nie z troski o tę dziewczynkę, ale by zaistnieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
st Szkoła zamiast pomóc dobija 11.05.08, 18:50 Oto kolejne doniesienie, po którym mam coraz głębsze przekonanie, że SZKOŁY TO PRZEŻYTEK LAT MINIONYCH I JAK NAJSZYBCIEJ NALEŻY JE ZLIKWIDOWAĆ. Już argumentuję dlaczego. Dawniej szkoły miały przekazywać wiedzę i kształtować obywatelskie postawy. A dziś?: 1. Są skuteczniejsze i mniej przykre/poniżające sposoby przekazywania wiedzy tym ,którzy chcą ją zdobywać. 2. Szkoła nie kształtuje już żadnych postaw prospołecznych, jest jakimśrytualnym chocholim tańcem, a i sami nauczyciele wzbraniają się przed jakimkolwiek kształtowaniem młodych ludzi - chcą tylko "przekazywać wiedzę". A wiedzy wciąż przybywa, nikt nad tym już nie panuje ani nie selekcjonuje ilości informacji niezbędnych do wtłoczenia w głowy młodych ludzi... 3. Nauczyciele nikogo nie potrafią już ukształtować, bo są zdegenerowanym, znerwicowanym, zdziwaczałym odpadem produkcyjnym - kto nie nadaje się się już do żadnej innej pracy ten z rozpędu zostaje nauczycielem. Zamiast uczyć - starają się przetrwać w tej dżungli, co najwyżej rozładowują własne stresy i kompleksy poprzez tzw. programy autorskie, udowadniając, że nikt nie zna danego przedmiotu lepiej niż oni... 4. Dzieci i młodzież wbita w tą dżunglę dzieli się na róż kategorie i podgrupy, jedni narzucają swoją wolę, inni starają się przetrwać i dostosować. ZRodzi się tłum, nad którym nikt nie panuje. Wiem, że takie uogólnienia krzywdzą te jednostki, które w szkole pracują rzetelnie i uczciwie. Piszę to jednak, bo tylko taka, uogólniająca może być forma takiej wypowiedzi, piszę jako nauczyciel i ojciec trójki prawie dorosłych dzieci. Obowiązek szkolny na naszych oczech przeradza się w bezduszne molestowanie w majestacie prawa. I nikt nie wie już co z tym wszystkim zrobić, jak się zachować. Dlatego jeszcze raz proponuję: NALEŻY ZAMKNĄĆ SZKOŁY W DOTYCHCZASOWYM ICH KSZTAŁCIE, PRZEMYŚLEĆ I STWORZYĆ WSZYSTKO OD POCZĄTKU, NA MIARĘ I POTRZEBY XXI WIEKU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eileen Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.08, 18:57 Powodzenia! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Burmistrz Tyczyna 11.05.08, 21:29 W internecie piszą, że burmistrz Tyczyna popełnił plagiat pisząc swoją pracę licencjacką - 89% pochodziło z innej pracy. Prokuratura umorzyła postępowanie z powodu "znikomej szkodliwości społecznej"! Gazeta pisała też, że ten sam burmistrz odwołał ze stanowiska dawnego dyrektora gimnazjum w Tyczynie. Czy teraz chroni nową dyrektorkę postawioną na jego miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Burmistrz Tyczyna 11.05.08, 21:36 > W internecie piszą, że burmistrz Tyczyna popełnił plagiat pisząc swoją pracę > licencjacką - 89% pochodziło z innej pracy. Prokuratura umorzyła postępowanie z > powodu "znikomej szkodliwości społecznej"! Ups, przepraszam - proces burmistrza trwa, właśnie 13 maja odbędzie się przesłuchanie byłego rektora WSSG w Tyczynie, gdzie bronił pracę burmistrz. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Burmistrz Tyczyna 11.05.08, 21:38 A w ogóle, to tu jest więcej ciekawych informacji o burmistrzu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=75196682&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Burmistrz Tyczyna IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.05.08, 17:10 "rektora WSSG w Tyczynie" - żartujesz, powiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-witkowska Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 14.05.08, 00:46 nie wiem jak dlugo jest pan w zawodzie nauczyciela ale prawdopodobnie to pan pominal sie z powolaniem to ze ta szkola jest taka to wy nauczyciele do tego sie przyczyniliscie teraz pan nawoluje do zmian a gdzie pan byl wczesniej kiedy bylo wiadomo ze gimnazjum to nie wypal molestowanie przepraszam nastolatek bylo i bedzie ja to tez przezylam a mam o zgrozo a mam 55la a to na religii w salce katech oczuwiscie koledzy sprawdz moje wymiaru a to jak wracalam z gimnnast z palacu kult w warszawie a to w internacie maz wychow jak byla a sanotorium w nocy sie zakradal do naszych lozek ma pan pretensje do szkoly a moze niech pan sprawdzi jakie to przedmioty sa na studiach pedagog - narkotyki - alkohol papierosy .tylko nie molestowanie ja mysle ze powinien pan troche pojezdzic po swiecie i spostrzec . ze mamy najlepszych nauczycieli w europie jeden z najwyzszych poziomow nauczania a reszta nam do piet nie dorasta zal mi tej dziewczynki rodzice wyjechali za chlebem a tu nawet nie ma sie komy wyzalic jak mialam 15 lat to wazylam 45 kg a teraz te dzieci sa b wybujale fizycznie ani to kobieta ani dziecko i bez matki czy pan w swojej opinii ma troche serca............. a teraz o jakiej likwidacji pan pisze, kogo , czego bo ja mam skojazenie z gettem lub......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościniec Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.gorzow.mm.pl 11.05.08, 19:10 Problem polega na tym, że to nie dyrektora ani burmistrza córka była molestowana. Zajmuję się walką z przemocą we wszelkich jej wariantach i z tego co zdążyłem zauważyć, to właśnie w takich pipidówach (nie wszystkich!) wielu buraków próbuje pokazywać, że wszystko wokół jest ok, by wizerunek miejscowości nie stracił za wiele. Nawet jeśli ma się to odbyć kosztem drugiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~obiektywny Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 217.153.102.* 11.05.08, 19:32 Tyczyn to przecież nic innego jak "wieś", bo kto z Was widział, żeby w mieście o 23 nie świeciły się uliczne latarnie, ulice były tylko namiastką jakiegoś traktu, a największą atrakcją był Kościół. Zresztą w Polsce jest wiele ładnych i większych miejscowości, które nie mają praw miejskich i ich nie potrzebują, a mogą stanowić wzór dla innych miast. Dlatego też, jakkolwiek by na to nie spojrzeć stanowisko burmistrza to nic innego jak posada sołtysa. Niestety temu widać "słomę z butów", bo inni próbują to maskować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filistyn Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 19:42 Sceptyk dokładne tak jak Ty, zabierasz bez sensu glos w kazdej sprawie a forum i wklejasz tą swoją stronę, ogarnij trochę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IrMa Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.elartnet.pl 11.05.08, 20:09 A co ze sprawcami gwałtu? Czy zostali ukarani, zawieszeni, przeniesieni? Czy też w glorii i chwale mołojeckiej po szkole się panoszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.nm.e-zet.pl 11.05.08, 20:39 debilu jakiego gwałtu!!! Twoja fantazja się rozhulała za bardzo!! Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 11.05.08, 21:42 @nata: Gwałt oznacza nie tylko uprawianie seksu bez przyzwolenia ofiary, ale też dokonywanie wszelkich czynności z użyciem siły wobec ofiary. W tym przypadku macanie dziewczyny z użyciem siły wbrew jej woli jej gwałtem. www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ik/I-KZP-0039_06.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 21:38 tak, to był gwałt. tak jeden z was jest tym co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezyr Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 81.219.211.* 11.05.08, 20:57 I znów nagonka na szkoły, to już chyba stało się tradycją. A co miała zrobić szkoła?? zbliża się koniec roku szkolnego, a jej grozi zostanie w tej samej klasie... no chyba, że lepiej nic było nie mówic i wystawic jej kilka pał na koniec roku i po zawodach a może trzeba ją może przepuścić tak z litości.. sami nie wiecie co jest dobre. Dziewczyna przeżyła tragedię, ale ta wiadomość została wysłana do babci, jej opieknuki i to ona powinna sie tym zainteresować, znaleźć dobry sposób aby to przekazać wnuczce, porozmiać z dyrektorem szkoły o wyjsciu z tej sytuacji,a nie lecieć z tym do prasy. Głupia baba i tyle. Wyrazy współczucia dla tej dziewczynki zarówno z tego co się stało jak również z powodu babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 21:18 Chyba niestety znowu GW szuka sensacji nie tam gdzie trzeba. Dlaczego szkoła "dobija"? Takie są przepisy, nie rozumiem tłumaczenia Pana kuratora o nadgorliwości - chyba sam wie jako nauczyciel, a od niedawna kurator, że jest to PRAWNY OBOWIĄZEK SZKOŁY - poinformowania ucznia i opiekuna w formie określonej w szkolnym statucie/WSO o grożących ocenach niedostatecznych. Gdyby nauczyciele/szkoła tego nie zrobili, opiekun mógłby mieć słuszne pretensje o to, że nie został poinformowany. Na pewno uczennica znajduje się w trudnej psychicznej sytuacji, z drugiej strony jednak - oceny są wystawiane za naukę przez cały rok szkolny i nieinformowanie o zagrażających ocenach niedostatecznych mogłoby być różnie odebrane-szczególnie przez innych uczniów. Z jednej strony - pomocna dłoń ze strony szkoły i nauczycieli w poprawieniu ocen na koniec roku, z drugiej strony zaś- przestrzeganie prawa. Myślę, że mogło to się odbyć inaczej - zamiast wysłania listu z zagrożeniami spotkanie z babcią, spokojna rozmowa i poinformowanie - również na piśmie, jeżeli wymagają tego przepisy szkolne o zagrożeniu ocenami niedostatecznymi i przedstawienie propozycji pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 21:40 dzięki, nareszcie zrozumiałem co znaczą słowa: "dobrymi radami jest wybrukowane piekło" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadziwona Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.19.165.30.osk.enformatic.pl 11.05.08, 21:31 Szkoda tylko,że dziennikarz nie napisał iż jeden z chłopaków którzy dokuczali tej dziewczynce jest synem wice przewodniczącego Rady RodzicOw. I stąd to święte oburzenie w szkole i całym grajdole jakim jest Tyczyn. Stąd uchwała Rady Rodziców. I jeszcze jedno tajemnica poli szynela w gimnazjum w Tyczynie jest to, że dyrektorka, wychowawczyni i pedagog z nocy z niedzieli na poniedziałek (we wtorek wkroczyli dziennikarze) produkowały kwity do kuratorium. Jak to niby pomagały dziewczynce. Ale nikt o tym oficjalnie nie powie bo nauczyciele którzy o tym wiedza boją się, że stracą prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lg Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 22:02 A może by tak ktoś przyjrzał by sie temu gimnazjum z innej strony.Dyrektorka czesze kasę nadliczbowkami-podobno ma przez to poznać lepiej dzieci[widać jak poznała].To samo wicedyrektorka-godziny nadliczbowe,wychowawstwo klasy i druga praca w szkole w Czudcu-kiedy ma mieć czas dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 21:44 a co Ty myślisz że my jesteśmy głupi? pewnie 99% domyślało się że co najmniej jedno z chamiątek ma rodzica chama ważnego. ale za informację dzięki. p.s. a może by tak powolutku odkrywać chamiątka? co? najpierw imiona chamiątek, potem 1 i 2 literki szacownych nazwisk? niech rodzice chamiątek chodzą dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 87.239.0.* 14.05.08, 15:38 Czyzby to kolezanki z pokoju nuaczycielskiego?? Ktore nie wiedza a sie wypowiadaja. Popatrzcie lepiej na to co robicie w szkole A robicie cale g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikes Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 217.98.20.* 11.05.08, 22:49 dlaczego szkoła ma pomagac a gdzie sa rodzice? kasa wazniejsza co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megan Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 22:52 Dlaczego w takich poważnych sprawach nikt nie zapyta, co powinni zrobić rodzice. Bo na pewno powinni być w trudnych chwilach z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:03 Rodzce .....no właśnie.....? Najważniejsze żeby zrobić sensacje. Zawsze można zwalić na szkołe a pozatem cud miód malina. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-witkowska Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 14.05.08, 01:01 pojechali za chlebem ale to nie pozytywizm ale 21 wiek mogli dziecko spokojnie wziac ja mialam rodzicow w latach 60 - tych i tez mnie to spotykalo to bylo jest i bedzie prosze mi wierzyc to glupia szczeniacka ciekawosc ale nie moze miec przyzwolenia ja pamietam ze jak mnie io spotkalo to koledzy z podworka dali takie lanie tym nie sfornym kolesiom ze mialam spokoj ale jak w tej piosence ,, gdzie te chlopaki orly . sokoly nie ma nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dori Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:35 Rodzice czasami głową muru nie przebiją. Kontaktu rodzic - szkoła poprostu nie ma, chyba że rodzić dysponuje wolnym czasem i biega od czasu do czasu do szkoły. Na wywiadówce kiedy rodzice zaproponowali żeby wychowawca poprostu dzwonił do rodzica jeśli jego dziecko coś przeskrobało - powiedział dobitnie że na to szkoły nie stać. Władze szkoły, nauczyciele jeśli dzieje się coś złego to szukają winy w dziecku - żle się uczy, prowokuje, jest głupi, potem w rodzicach - niech Pan/Pani coś zrobi z nim /autentyczna wypowiedź Pani psycholog ze szkoły nr 17/ tak wygląda sytuacja. Może z jednej strony to dobrze że się takie sytuacje nagłaśnia bo dużo dzieci jest agresywnych, bezdusznych, potrafiących tylko drugiegio z błotem zmieszać, wyszydzić, wyśmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 06:09 W tym przypadku widać wyraźnie, że szkoła sobie nie radzi a informując o jedynkach chce przerzucic winę na dom i uczennicę. W poprzednich artykułach też pisano, że szkoła szukała argumentów typu- dziewczynka prowokowała.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:20 Gościu, w informowaniu o jedynkach nie chodzi o radzenie sobie szkoły czy też nie- jeżeli nie poinformuje się ucznia w sposób i w terminie podanych w dokumentach wewnątrzszkolnych, łamie się ustalone przepisy. Jeżeli uczennica miała np. same oceny niedostateczne przez cały semestr z danego przedmiotu to ona i opiekun muszą zostać poinformowani, że grozi jej ocena niedostateczna. Czy do końca byłoby fair, gdyby z pojedynczych ocen niedostatecznych nagle dostała oceny dopuszczające na koniec roku? Z drugiej strony: na ocenę pracuje się cały semestr/ rok, podejrzewam, że oceny musiały być naprawdę słabiutkie, jeżeli w obecnej sytuacji zdecydowano się na wystawienie zagrożeń. Mam nadzieję, że to tylko formalność i że nauczyciele wyciągną do niej pomocną dłoń i zaproponują sposób na poprawienie ocen lub zmniejszenie ilości ocen niedostatecznych do takiej liczby, aby mogła zdawać egzamin poprawkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:31 Kasiu, skoro uczennica miała tak słabe oceny, to na co szkoła czekała aż do kwietnia?????Nie mozna jej było pomóc wcześnij???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:56 Pewnie można było, skąd wiemy, czy pomogli czy nie, jeżeli to jest w miarę normalna szkoła to zapewne przy paru jedynkach miała jakieś szanse poprawiania, a przy takiej kumulacji zagrożeń chcę wierzyć, że ktoś zwrócił uwagę na problem. Jeżeli informacja o zagrożeniach tak zaskoczyła babcię i uczennicę, to chyba babcia nie interesuje się na bieżąco wynikami wnuczki w nauce ( jedną jedynkę "z zaskoczenia" można zrozumieć, ale z połowy przedmiotów???) Czy babcia nie chodziła na wywiadówki, nie znała ocen z poszczególnych przedmiotów? Nie chcę mi się wierzyć, że w obecnej sytuacji zagrożenia te wzięły się "znikąd" i nie zostały dokładnie rozważone, można było przypuszczać, że nauczyciel wiedząc, co dzieje się z dziewczyną, parę razy pomyśli, zanim dojdzie do wniosku, że musi postawić zagrożenie. Większość uczniów znając swoje cząstkowe oceny jednak zdaje sobie sprawę, co czeka ich na koniec roku, żyją ewentualnie nadzieją, że jakoś się uda, a rodzice interesujący się postępami dzieci w nauce w ciągu semestru raczej nie są zaskoczeni informacją o zagrożeniach, no może rozczarowani/źli/przestraszeni itp, że dziecię jednak zagrożenie na piśmie dostało, czyli sprawa wygląda poważnie. Jednak dla większości rodziców zawiadomienie na piśmie to tylko formalność potwierdzająca ich przypuszczenia i obawy... Ciekawe, dlaczego w wydaniu papierowym GW zmieniono tytuł na "Wszyscy winni, tylko nie szkoła" - to co, jednak szkoła nie dobija??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 87.239.0.* 14.05.08, 22:14 Wreszcie cos madrego. Reszta to durne komentarze ludzi ktorzy nie znaja sie na pracy szkoly i wierza to co pisza pismacy. A oni pisza rozne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Twierdza Tyczyn - IP: *.rzeszow158.tnp.pl 12.05.08, 08:26 Syndrom oblezonej twierdzy - dobro 13 letniego dziecka maja za nic - tylko ochrona wlasnych pozycji - burmistrz ani slowem nic nie powiedzial o molestowanym dziecku - łamanie prawa w tej szkole i gminie jest na porządku dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Twierdza Tyczyn - IP: *.autocom.pl 12.05.08, 11:29 taka gmina..... zdupie, syf, obłuda,denni nauczyciele , bezsilny kurator...!! dyrekcja i burmistrz znajomi, ze słomą w butach.... nie ma nadziei na sprawiedliwość dla tej dziewczynki i dla innych... cieszę się że stamtąd wyjechałam i Wam radzę to samo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 05:58 Burmistrz Tyczyna, dyrektor szkoly, sceptyk31, pedagog i inni ciemnogrodzianie chetnie sadza ofiare, a nie wystepek i jego sprawcow, bo to nie molestowanie bylo przyczyna zlej slawy szkoly, ale jego ujawnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koluszki5 Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.crowley.pl 13.05.08, 08:40 zapewne okaże się, ze to były kolejne "końskie zaloty" babcia mogłaby się natomiast zająć pomocą swojej wnuczce a nie latać do prasy i robiąc aferę dodatkowo dołować dziecko ta dziewczynka i tak ma już przesrane bo tak to jest ze to zawsze ofiara jest obwiniana a nie sprawca druga sprawa - zdaje się ze to nie jest sierota tylko dziecko, ktorego rodzice wyjechali na zarobek zagranie moje pytanie brzmi - gdzie oni są do k.nędzy? jakby ktoś zrobił taką krzywdę mojemu dziecku to bym w 5 minut była z powrotem w kraju a tu zostawia się je z babcią i niech sobie samo radzi Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-witkowska Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 14.05.08, 01:31 popieram pana znam w anglii polskie rodziny majace dzieci w tym wieku i swietnie sobie radza w szkolach ang sa prymusami a nigdy nie zostawilabym w okresie dojrzewania corki mam namdieje ze otrzezwieja i zaraz ja zabiora do siebie bo tutaj bardzo sa pomocni w szkolach angielskich i na pewno dobrze sie skonczy jestem nauczcielk z 35 let stazem i mieszkam 1 , 6 m-cy w anglii, zna wiele dzieci z polski i sa najlepsi we wszystkich przedmiotach bo nasz poziom edukacyjny jest najw w europie gratulacje dla rodzcow i nauczycieli polskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 09:26 'Zachowujecie się jak hieny, woda po was spływa jak po kaczce' A to nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 09:31 Przeczytałam właśnie wszystkie komentarze, chociaż zwykle tego nie robię. Ale problem dotyczy też mnie. Jakie to żałosne, że czytelnicy dają się tak łatwo manipulować. Samodzielne myślenie to jest coś, co zanika w społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:43 Może rozwiniesz temat ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcfan Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:08 Kasia, na prawdę trzeba ci to napisać, żeby dotarło? Chyba jest wyraźnie i jasno powiedziane o co chodzi, właśnie na twoim przykładzie widać zanikającą umiejętność myślenia. Lub raczej wyciągania wniosków z otrzymywanych informacji. Tyczyn wiocha zabita dechami, a gwoździe podaje burmistrzo-sołtys co go od traktora oderwali dopiero co. Na pole, gnój rozrzucać a nie zajmować stanowisko w sprawie, o której nie ma pojęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:13 Oj, nie oceniaj mnie tak pochopnie ;-) Tą umiejętność mam rozwiniętą akurat bardzo dobrze :P Każdy wyciąga takie wnioski, jakie chce wyciągnąć. Nie znam Tyczyna, burmistrzo-sołtysa itd., ukręcanie sprawy czy też zamiatanie jej pod dywan przez szkołę czy też sołtysa i przerzucanie winy na siebie wzajemnie czy też niezauważanie problemu to jedno, druga zaś sprawa to obwinianie szkoły za to, co jest naprawdę jej obowiązkiem, czyli informowanie o zagrożeniach oceną niedostateczną. Jeżeli to dobicie, to mogli tylko "dobić" babcię tą informacją, gdyby jej nie wysłali, nie mieliby prawa do wystawienia ocen niedostatecznych. Ciekawe, czy w takiej sytuacji, gdyby za miesiąc stwierdzili -nie zawiadamiając wcześniej babci o zagrożeniach- że dają uczennicy ocenę niedostateczną, pan kurator stanąłby po stronie nauczycieli (czyli nie chcieli być nadgorliwi i nie chcieli niepokoić babci w obecnej sytuacji) czy też uznałby rację babci, że o niczym nie wiedziała, bo zgodnie z procedurą szkolną nie została zawiadomiona o zagrożeniach??? Zgadzam się z tym, co zostało napisane gdzieś wyżej: gdzie są rodzice tej dziewczyny? W sytuacji oskarżenia i molestowanie, w sytuacji zagrożenia oceną niedostateczną z połowy przedmiotów wszystko spada na babcię? Bardzo dobrze, że poszła na policję - tu brawa, w innym przypadku nie wiadomo, czy dyrekcja szkoły złożyłaby oficjalne zgłoszenie, do czego jest zobowiązana od jakiegoś czasu przepisami, a więc teoretycznie nie miałaby wyjścia, a praktycznie... hmmm... mogłoby się skończyć na małej mowie umoralniającej dla obu stron. Jednak czytając wypowiedzi uczniów w poprzednim artykule mam małe wątpliwości jak rzeczywiście mogła wyglądać cała sytuacja, gimnazjaliści znają siebie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 12:58 wielka mi sprawa. po co taki artykuł? jaki związek ma jedna sprawa z drugą. moze list to tylko formalność Odpowiedz Link Zgłoś
otto_1 Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 15:52 To jest formalnosc. Szkoła ma obowiazek wyslać pisemne zawiadomienie o zagrożeniu na miesiąc przed wystawieniem ocen. Co nie zmienia faktu, że starają się ukręcić sprawie łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlenka Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:39 Szkoła w takich sprawach robi WIELKIE G...!! Znam to z autopsji. Moja 8letnia wtedy córka była regularnie lana przez koleżankę z klasy. Od małego uczyła, że nie wolno bić dzieci, to zaowocowało - Mała się nie broniła, nie oddała. Nie skarżyła, bo tego też ją uczyłam. Jak przyszła do domu z pięcioma palcami na twarzy, nie wytrzymałam, i poszłam do szkoły. Pani "pedagog" mnie wyśmiała, że "córka taka wielka, a da się bić przez chuchro! hahaha!!! " Pani dyrektor podobnie zareagowała. Poszłam z córką do poradni psychologicznej, i tam pani psycholog UCZYŁA ją bić!! Bo szkoła nie potrafiła sobie, czy nie chciała, dać sobie z problemem rady!! Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 16:33 czyli najwazniejszym problemem jest to ze babcia poszla do gazety i na polcje a nie fakt ze w szkole molestowane jest dziecko? Mam nadzieje ze prokuratura sie tym zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.05.08, 17:14 Dokładnie. Podobnie dla innych przedstawicieli pewnego pokolenia spod znaku 95% Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-witkowska Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 14.05.08, 01:16 szanowna pani z agresja dzieci przychodza nie ucza sie jej w szkole miala pani corka pecha ale czy oko za oko wg starego testamentu ma racje bytu - wyglada na to moj maz ostatnio ciagle oglada czesia i jest szczesliwy ale co nie znaczy ze zle pani wychowala dziecko ale zycie jest brutalne i az trzeba bylo isc do psychologa . aby komus dolozyc wspolczyje i proponuje przeniesc dziecko do szkoly sportowej moze pomoze przepr ale pisze z anglii i mam trzcionke ang a tutaj sport kompl lezy ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Mają takiego burmistrza i taką szkołę ... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.05.08, 17:02 ... na jaką zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Szkoła zamiast pomóc dobija 13.05.08, 17:23 Zero wyobrazni ze strony dyrektorki. Ani z niej pedagog, ani czlowiek. Moze by tak ja odwolac? Na to nigdy nie jest za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:39 Trzeba by ją odwołac jak najpredzej, bo kazdy następny dzień tej .....w szkole to tylko kolejne problemy.Nieudolna i nie nadaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzastin Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.ostnet.pl 13.05.08, 19:13 Ta "Monika" to rzeczywiście dziecko (tak pisze w gazetach) skoro wymyśliła sobie taką historyjkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewinny Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.ostnet.pl 13.05.08, 23:00 TAK JEST - wszystkiemu winna jest szkoła! To wina szkoły, że szczeniaki pod bokiem swoich za...biście madrych i wykształconych w zawodówkach rodziców walą alkohol, palą, i pieprzą się na dyskotekach po nocach. (wracająca o pierwszej w nocy do domu 13-14 letnia gó..ara nie ma żadnych problemów ze strony swojej mamusi - jak wpadnie to oczywiście wina szkoły bo nie uświadomiła że bzykanie po ciemku nie chroni przed ciążą) To wina szkoły, że niewychowany matoł może powiedzieć do nauczyciela "wal sie gnoju" i nic praktycznie nie można mu zrobić bo matoł ma prawo robić co mu się podoba a jak sobie nawet zapali na lekcji to nie jego wina ale nauczyciela bo pewnie nawijał bez sensu i nie potrafił matoła zainteresować. To wina szkoły, że matoły robią sobie orgietki w toaletach, że umawiają sie na walki po lekcjach itp. To wina szkoły, że po zawiadomieniu rodzica matoła ze ma same pały i nic nie robi, jest chamski i ordynarny w stosunku do nauczycieli matolowi jest smutno. To wina szkoły, że wezwany do szkoły rodzic zamiast starać się pomóc szuka winnych wszędzie tylko nie u siebie. itp itd............... Szkoła nie jest idealna ale nie popełnia błędów tylko ten kto nic nie robi. Obdarto ją z autorytetów pozbawiono narzędzi do wychowania a banda pseudopedagogów typu "superniania" wprowadza swoje pseudometody. Szkoła nie może zastąpić rodziny w wychowaniu dziecka ojca i matki bo nie ma do tego narzędzi i prawa. Robicie z nauczycieli bezdusznych debili - a prawda jet też taka, ze bardzo wielu z nich poswięca wiele czasu swoim uczniom za darmo, poza swoimi obowiązkami. Nie można jednak pomóc komuś kto tej pomocy nie chce, ma ja w dupie, jest ordynarny i chamski (prosze nie łączyć tego z wątkiem o molestowaniu). Po jaką cholerę mam poświęcać swój czas takiej osobie???? Czyż nie lepiej poświęcić go dziecku które wie po co przychodzi do szkołu, które chce się uczyć, które chce działać i rozwijać się??? Szkoła powinna byc dla uczniów którzy TAM CHCĄ BYĆ niezależnie od ich potencjału intelektualnego bo nie wszystkim bozia dała po równo. Nie powinno być w niej miejsca dla bandziorów, kurewek, i tym podobnych meneli. Jasne zasady - rygorystyczne przestrzeganie regulaminu szkoły i nie ma 90% problemów wychowawczych. Dlaczego w prywatnych placówkach nie ma tego typu problemów??? Bo tam uczeń jeżeli chce chodzić to musi przestrzegać pewnych praw - a jeżeli mu się one nie podobają to wyjazd. W szkole publicznej uczeń nic nie musi, a wszystko może i wszystko mu się należy. Może wrócimy kiedyś do "starych czasów" gdzie wiedzę zdobywali Ci co bardzo chcieli a pozostali robili to do czego zostali stworzeni - do kopania rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-witkowska Re: Szkoła zamiast pomóc dobija 14.05.08, 01:47 szanowny panie zgadzam sie z panem ale moze nie umiem tak doslownie pisac jak pan bylam w zawodzie nauczyciela slownie 35 lat jako naucz wf trenerka p sietk nigdy nie mialam problemowo wychowawczych a nawet mam wychowanke w kajakach do pekinu jedzie na dlimpiade dziewczyna z wsi bo miala szczescie mnie spotkac ale szczescie spotkac takiego jak ja nauczyciela to naprawde cos bedac daleko od kraju zlozylam doniesienie na policje o prawd molest moich wychow ale ,b ryzytuje i finans i ............bo jest to podobno trudne w udowodnieniu czy pan sobie zdaje sprawe ide wa bank ale do konca zycia bede spala spokojnie nawet biednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 87.239.0.* 14.05.08, 22:19 To jest fakt. Masz gosciu zupelna racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.rzeszow.mm.pl 14.05.08, 22:27 Na tym przykładzie dobitnie widać jaką władzę ma 4 władza czyli media na prowincji. I jeszcze sprytnie zmanipulowany tekst. To nie ta dziewczyna została poinformowana o zagrożeniach z przedmiotów, tylko prawni opiekunowie. Molestowana od września, ale akurat teraz sprawa nagłośniona. Przypadek? Sprawców - chamów należy ukarać to nie podlega dyskusji, ale robienie reality show z pokrzywdzonej dziewczyny to robienie jej jeszcze większej krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Szkoła zamiast pomóc dobija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 07:05 Anna, pewnie sama manipulujesz czym i kim sie da, że tak rozpoznajesz manipulacje.ja mam zepełnie inne odczucie.To szkoła-dyrektorka manewruje teraz rozpaczliwie, żeby nie beknąc personalnie za to wszystko.Nikt nie pomógł dziewczynce, anie nikt się nie interesował jej jedynkami czyli nipowodzenimi w nauce. Została zupełnie sama. Gdzie rola szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Szkoła zamiast pomóc dobija IP: 89.174.106.* 15.05.08, 10:10 Wszyscy krytykują szkołę zwalniająjuż dyrektorkę itd. Zgadzam się z władzami szkoły, że nie potrzebnie zamieszały się w to media, bo na tym cierpi ta dziewczyna, przecież w społęczności lokalnej jest ona dobrze znana itd. podobnie jak chłopcy. Takie sprawy powinno się załatwiać w szkole (i tu przyznaje szkołą się nie popisała) jak to nie pomaga to kuratorium, policja, ale nie media ! To najgorszy pomysł, bo panowie redaktorowie to tak to wszytstko pięknie ubierają w słowa, że wychodzi seksafera większa jak w USA. Odnośnie ocen, dziewczyna jest zagrożona z większości przedmiotów - bo się nie uczy a nie dlatego, że została raz zmolestowana. Z tego co zasłyszałem ona też zachowywaa się wyjątkowo prowokująco w stosunku do chłopaków. Na koniec sprawa babci, z całym szacunkiem dla tej pani, opanowanie hormonów 13latki jej nie wychodzi, co wychodzi w słabych wynikach w nauce, gdzie są rodzice !! To oni powinni ją wychowywać nie babcia, która z obecnych 13latek ma dobry kontakt i potrafi dogadać się dobrze z mamą a co dopiero babcią ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb 13 letnie dziecko IP: *.rzeszow158.tnp.pl 16.05.08, 13:17 molestowano 13 letni bezbronne dziecko i postawa osob doroslych byla bardzo zla - ci co dzis atakuja ta dziewczynke i jej rodzine chyba nie zdaja sobie sprawy na jaki temat wypowadaja sie - tylko w polsce taki skandal moze byc zamieciony pod dywan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Re: 13 letnie dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 23:01 Ta szkoła dobija nie tylko uczniów ale i nauczycieli Niedługo żuraw otrzyma zbiorowy pozew o mobbing. Ale wtedy to dopiero media się napasą, zapraszam, będzie o czym pisac na całą Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś