Dodaj do ulubionych

PLAZMA czy LCD

IP: *.ostnet.pl 12.12.08, 16:07
Ktora technike polecacie do ogladania w glownej mierze progr.
telewizyjnych, sygnalu SD jaki i HD, zalezy mi na jakosci obrazu, co
na obecna chwile zapewnia lepsza jakosc i ktory produkt mozecie
polecic majac na uwadze wlasne doswiadczenie jak i wiedze fachowa, z
gory wielkie dzieki za probe pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: PLAZMA czy LCD IP: 84.38.160.* 12.12.08, 16:25
      Fragles użyj opcji szukaj
    • Gość: klami Re: PLAZMA czy LCD IP: *.189.216.13.skyware.pl 12.12.08, 16:35
      wiem tyle (sprawdzone źródło) ze jak co to LCD, plazma odpada
      • Gość: motto Re: PLAZMA czy LCD IP: *.ostnet.pl 12.12.08, 16:57
        a co to za sprawdzone zrodlo, a dokladniej jakie argumenty sa za LCD
        bo ja bylem lekko skierowany na kupno plazmy, powtarzam chce miec
        gwarancje jakosciowego obrazu i rozmiar miedzu 37 a 42", odbieram
        cyfrowy polsat ale ma byc zamieniony na N-kę za 2 m-ce, jesli juz ma
        wygrac LCD to ktora marka i model
        • Gość: guest Re: PLAZMA czy LCD IP: *.rzeszow.mm.pl 12.12.08, 17:23
          Nie łaska poszukać w internecie i zapytać na forum temu przeznaczonym (np. forum
          hdtv.com.pl)? Oczekujesz tego, że ktoś Ci na forum "Rzeszów" coś fachowo wyjaśni
          i rozwieje wątpliwości? Co z tego,że powiem Ci iż mam lcd sony 42 i jestem
          zadowolony?
          • Gość: Motto Re: PLAZMA czy LCD IP: *.ostnet.pl 12.12.08, 18:30
            hej mądraliński, na pewno nie na takie jak twoja porady czekam, wlep
            gały w swojego sony i nie odzywaj sie kiedy nie masz nic mąrego do
            powiedzenia
            • Gość: guest Re: PLAZMA czy LCD IP: *.rzeszow.mm.pl 12.12.08, 18:39
              Nie obchodzi mnie to na co ty czekasz, forum publiczne służy do tego żeby się
              odzywać i reagować na ułomne pytania LOL
              • Gość: Motto Re: PLAZMA czy LCD IP: *.ostnet.pl 12.12.08, 19:50
                no to pokazałes swoja klase, nie ma co, rzeczywiscie pytanie o
                jakiekolwiek zdanie osobnikow twojego pokroju jest mało rozsadne i
                kompletnie mija sie z celem
                • Gość: guest Re: PLAZMA czy LCD IP: *.rzeszow.mm.pl 12.12.08, 20:01
                  Z kolei zwrócenie uwagi i zasugerowanie wizyty na forum (gdzie jest większa
                  szansa, że ktoś naprawdę pomoże, a nie rzuci "-lcd.-Dlaczego? -Bo tak")
                  osobnikom twojego pokroju zrówna się z jednoczesnym urażeniem i otwarciem pyska,
                  jak widać wyżej.
                  • Gość: guest Re: PLAZMA czy LCD IP: *.rzeszow.mm.pl 12.12.08, 20:17
                    Dalsza dyskusja nie ma sensu, być może przesadziłem i jeśli poczułeś się urażony
                    to przepraszam.
                    • Gość: m Re: PLAZMA czy LCD IP: *.nm.e-zet.pl 12.12.08, 21:43
                      plazmy mają lepszą jakość- lepiej odwzorowują kolory- ich głowny minus to większa prądożerność niż lcd
                      • Gość: olek Re: PLAZMA czy LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 09:25
                        odezwal sie znaFca
                        • Gość: miluś Re: PLAZMA czy LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 09:38
                          dla mnie to zbyt trudne pytanie..
                      • Gość: user Re: PLAZMA czy LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 15:32
                        Co do poboru mocy to proszę odnieść się do tego (dane katalogowe):
                        plazma Panasonic TH-42PV80 - Pobór mocy (znamionowy), (użytkowanie), (oczekiwanie) 255 W, 215 W, 0,4 W
                        i LCD np LG 42LY99 Pobór mocy 250W.
                        Plazmy pobierają moc znamionową gdy wyświetlany obraz na całej powierzchni jest bardzo jasny. Gdy oglądasz zwykły film pobierana jest najczęściej moc "użytkowa", a gdy zmniejszysz kontrast to czasem w 200 W się zmieścisz. W LCD większość prądu zużywana jest na podświetlenie matrycy i jest ona względnie stała. Sprawność LCD poprawi się gdy wejdzie podświetlenie diodami LED, ale to przyszłość - słychać o tym parę lat ale nie widać. Poza tym nawet gdy kupisz plazmę pobierającą użytkowo ok 300 W to różnica w opłacie za prąd wyniesie z reguły nie więcej niż 60 zł/rok (8 godz dziennie oglądania).
                        Co do jakości, trzeba pooglądać sobie TV najlepiej w różnych warunkach - jasno, ciemno, z boku. Zwrócić uwagę na dynamiczne sceny a nie patrzyć na ładne i powolne demka z bluray, poprosić o włączenie obrazu z anteny - też ma być dobry.
                        Oglądając LCD w ciemności często nie zobaczysz czarnego koloru, matryca będzie świecić na szaro.
                        Co do matryc w TV LCD stosuje się przede wszystkim TFT/TN. A co to jest:
                        TN+film – najczęściej spotykana matryca, głównie ze względu na niski koszt produkcji. Matryce te charakteryzują się krótkim czasem odpowiedzi, mają jednak stosunkowo niski kontrast i wąski kąt widzenia. Większość matryc TN posiada możliwość odwzorowania jedynie 262 tys. kolorów. Jest to ilość wystarczająca do zastosowań domowych lub biurowych, jednak dla osób zajmujących się grafiką lub składem może być problemem.
                        Matryce o lepszych parametrach MVA/PVA/IPS stosuje się głównie w monitorach komputerowych, a nie w TV.
                        Poza obrazem zwracałbym uwagę na:
                        - ilość wejść podstawa to minimum 2x hdmi (obecnie standard to 4)
                        - obsługa trybu 24p - żeby filmy z bluray ładnie chodziły
                        - obsługa cyfrowej TV naziemnej
                        - tylko full HD (1920x1080p), nawet obraz z anteny na takim TV powinien być dobrej jakości (dobrze "się przeskalowuje")
                        Mniej ważne:
                        kontrast dynamiczny - to typowy parametr marketingowy, nie poparty żadnymi normami, realizowany programowo. Producenci podają co im tam wyjdzie, jedni 10000 do 1 (dla LCD) a inni 1000000 do 1 (dla plazm).
                        Jeśli patrzeć na kontrast to tylko statyczny, wtedy im więcej tym lepiej.
                        • Gość: lobo Matryce na LEDach już są. IP: *.19.165.80.osk.enformatic.pl 13.12.08, 18:21
                          Na razie w laptopach tylko w Rzeszowie widziałem ale może i tv są
                          • Gość: Motto Re: Matryce na LEDach już są. IP: *.ostnet.pl 14.12.08, 11:11
                            fajnie ze ktos rzeczowo stara sie pomoc, nie mysle tutaj o kilku
                            poczatkowych wpisach, w sumie nie zwracam juz uwagi na argument
                            prądożernosci plazm bo w skali roku różnice sa symboliczne biorac
                            pod uwage zmienny pobór energii przez plazmy, teraz pytanie, ktory z
                            modeli zapewni b.dobrą jakosć obrazu, o Pionierze nie mysle bo ceny
                            sa prawie z kosmosu, pozostaje plazma Panasa, Samsung lub LCD np.
                            Philipsa seria 7403 bo tak jakos utkwil mi ten model w pamieci
                            • Gość: klami Re: Matryce na LEDach już są. IP: *.189.216.13.skyware.pl 14.12.08, 14:23
                              www.freecall.com/en/index.html
                              medialider.pl/porady-i-artykuly/plazma-a-lcd---porownanie,15
                              • Gość: Motto Re: Matryce na LEDach już są. IP: *.ostnet.pl 14.12.08, 21:45
                                dzieki za ciekawe linki, co do free call, czy naprawde dziala tak ze
                                mozna zamienic za stacjonarny bo wiele innych ktore probowalem
                                niestety rwie rozmowy i tak wogole z jakoscia niespecjalnie
                            • Gość: user Re: Matryce na LEDach już są. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 18:57
                              Ja szukałbym coś w Panasach, najlepiej PY(z)8x(x). Poczytaj opinie na ceneo. Mam
                              porównanie do LG i w tych tańszych modelach Panas trochę lepiej odwzorowuje kolory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka