Dodaj do ulubionych

Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie

IP: 81.15.189.* 23.11.03, 14:24
Mieszkamy ponoć w województwie jak i mieście najbardziej opanowanym przez
Kościół. To u nas najwięcej ludzi chodzi w niedziele do Kościoła. Również u
nas jest najwięcej słuchaczy Rydzykowego Radia Maryja. Taki pogląd na nasz
region ma cała Polska. Skąd to się bierze? Czy rzeczywiście Rzeszów jak i
całe województwo to tzw. "twierdza kleru" w Polsce? Rozumiem, że jest to
wywołane również uwarunkowaniami historycznymi (Galicja zawsze była
najbardziej katolicka). Ale czy powyższe stwierdzenia są prawdziwe? Co
sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Osjan Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 15:22
      U nas kościół ma największą władzę, co oznacza, że ludzie chodzą doń nie tyle z
      przekonań co z obowiązku, z którego się ich rozlicza. Tak, jak za komuny robiła
      PZPR.
      • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 23.11.03, 16:40
        Niestety drogi ppww, ale to prawda. Rzeszów jest katolickim zaściankiem.
        Faktycznie wpływ miała na to przeszłość(Galicja), ale nie tylko. Przecież od
        tamtych czasów minęło wiele lat. Po za tym dziwne jest to, iż tak religijny
        region wydał tylu komunistów. Wynika z tego, iż mieszkańcy wierni są raczej
        danej władzy, niż po prostu kościołowi. Tak jak wspomniał poprzednik do
        kościoła ludzie chodzą z obowiązku, a ich religijność jest bardziej na pokaz,
        niż na serio. Bo czy normalne jest, że pierwszą rzeczą po wejściu do kościoła
        jest szukanie wolnego miejsca, później rozglądanie się, a na końcu dopiero
        modlitwa. Po za tym wiara mieszkańców jest bardzo pierwotna, wszystkie te
        ołtarzyki w oknach i kolorowe wstążeczki, oraz wiara w to, że obraz który
        dotykał jasnogórskiego oryginału ma jakieś cudowne właściwości. Po mieszkaniach
        parafian krążą obrazy przy których trwają całodniowe modły, a później
        przekazuje się je dalej. Ogólnie Polacy są katolikami od święta, np. wizyty
        papieża. Szkoda, że z jego gadania nie wyciągają wniosków i nie kierują się nim
        w życiu. Do tego wszechobecna ciemnota i nienawiść do ludzi o odmiennych
        poglądach oraz orientacji seksualnej(co widać na forum). Zakaz sprzedaży
        alkoholu w pewnej odległości od kościołów. I zmuszanie innych do wyznawania
        identycznych poglądów. Oraz oburzanie się, gdy innym pozwala się na różne
        rzeczy które są sprzeczne z katolickimi normami. Czyżby katolicy byli tak
        słabi, że jeśli coś sprzecznego z ich przekonaniami jest dozwolone to oni to
        zrobią???
        • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 19:36
          O jakości umysłów podkarpackich świadczą zachowania ludzi.
          Przypomina mi się jak bodajże rok temu, latem, coś (nie pamiętam czy to jakaś
          figura, czy jakiś obraz "cudowny") nawiedziło Rzeszów. I cóż wtedy się działo?
          Smętne gęby na każdym roku, pijaństwo, chamstwo, plotki, złodziejstwo były na
          porządku dziennym tak wtedy jak i w każdym innym okresie. Za to miasto nabrało
          zaiste odmiennego oblicza - przy każdej drodze paliki a na palikach kokardy,
          wstążeczki, kwiatki, lampeczki. To samo w każdym oknie. Odmiana niesamowita,
          ale powierzchowna, bo w głowie i w srecu każdego pożal się boże katolika bagno
          jak zwykle.
          A przyjezdni oczy przecierali ze zdumienia, a jak im się opowiadało jakie się
          tu rzeczy dzieją - niedowierzali - niedowierzali, że można aż tak bardzo
          różnić się w tym co się pokazuje, a co się naprawdę myśli.
          • Gość: brat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.rzeszow.mm.pl 23.11.03, 20:09
            > Smętne gęby na każdym roku, pijaństwo, chamstwo, plotki, złodziejstwo były na
            > porządku dziennym tak wtedy jak i w każdym innym okresie. Za to miasto
            > nabrało zaiste odmiennego oblicza - przy każdej drodze paliki a na palikach
            > kokardy, wstążeczki, kwiatki, lampeczki. To samo w każdym oknie. Odmiana
            > niesamowita, ale powierzchowna, bo w głowie i w srecu każdego pożal się boże
            > katolika bagno jak zwykle.

Nie uogólniaj proszę cię bardzo, Pierre.
            Skąd w tobie tyle jadu ???
            • Gość: Statysta Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 24.11.03, 20:13
              Brachu - to nie jest jad - to smutna rzeczywistość.
            • Gość: Tomek Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 26.11.03, 10:37
              Panowie jestescie wyjatkowo monotematyczni ,wasze tematy nr1 to
              antyklerkalizm ,obron pederastów i wciskanie ludziom czytującym to forum kitu
              o szczególnej prowincjonalności miasta jakim jest Rzeszów .

Spójrzcie na siebie ,pomyślcie chwilę ,a kompleksy idzcie leczyć gdzie
              indziej ...

• Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 26.11.03, 15:35

Następny kretyn który tylko czyta forum i ewentualnie napisze, że jest ono
                nudne. Skoro jesteś taki mądry to zainicjuj jakiś wątek, z chęcią się wypowiem.
                Jeśli powstają takie wątki, widocznie istnieje na nie zapotrzebowanie . Po za
                tym są inne tematy, ale najwidoczniej przeczytałeś 2 posty i wydajesz pochopne
                sądy.
          • Gość: Tomek Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 26.11.03, 10:41
            >Smętne gęby na każdym roku, pijaństwo, chamstwo, plotki, złodziejstwo były na
            porządku dziennym tak wtedy jak i w każdym innym okresie<

kurde Pierre gdzie Ty się chowasz ,na melinie !?

• Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 26.11.03, 15:49
              Nie, najprawdopodobniej mieszka od lat w Rzeszowie i wie jaki on jest.
              Człowieku ty żyjesz w Utopi, albo się naćpałeś i świat wydaje się piękny.
              Przejdź się po mieście, pojeździ trochę autobusami a zobaczysz. Wszechobecnych
              meneli którzy aby posunąć się o 2 kroki do przodu, najpierw muszą zrobić ich 20
              w bok. Ludzi którzy chyba przegrali z życiem i drażni ich to, iż inni jakoś
              sobie radzą. Wszechobecna zawiść i niemożność przyznania się do błędu.
              Nieróbstwo(bo jak się okazuje praca jest), jedyne co potrafią to narzekać!
              Wszyscy wszystkich obgadują, ludzie non stop w oknach obserwują co się dzieje,
              potrafią powiedzieć kto z kim i kiedy.
              O złodziejstwie można by się rozpisywać, ale szkoda czasu. Popatrz np. w Tesco
              jak na pułkach stoją puste puszki itp. Kasjerki zaglądają do opakowani past do
              zębów w obawie, czy ktoś nie wsadził tam tańszego produktu.
              Takie właśnie wygląda i zachowuje się duża część mieszkańców Rzeszowa.
              • Gość: Tomek Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 26.11.03, 18:31
                Refik ...i Ty chciałeś dyskutować...ech żałosny frustracie nie ośmieszajże
                się ...

W dupie byłeś gówno widziałeś i taka jest prawda ...

wojuj dalej z klerem jak sprawia Ci to frajdę ,ale nie wciskaj nikomu
                stolca ,bo fakt ,że masz go w mózgownicy jeszcze naprawdę niczego nie
                przesądza ...
                • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 26.11.03, 19:44
                  Za to z tobą dyskusja będzie najwyższych lotów. „W dupie byłeś gówno widziałeś
                  i taka jest prawda ...”. To jest tylko twoja prawda, którą wmawiasz sobie
                  codziennie. Jesteś ślepy jeśli sądzisz, że w Rzeszowie nie ma tego o czym pisał
                  Pierre.

A po za tym z klerem nie wojuje, tylko przedstawiam argumenty świadczące
                  przeciwko niemu. Wojować to mogę z głupotą niektórych forumowiczow, bo argument
                  do nich nie dotrze.
        • Gość: hh Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 20:14
          zgadzam się rzeszów jest"mały"jest to widoczne przy pierwszej wycieczce za mia
          sto Kraków ,Warszawa. Jest to chyba uwarunkowane ciągłym udawadnianiem sobie
          że nie jesteśmy Polską "b "jednak proza dnia codziennego mówi zupełnie coś
          inneo. Nie będę daleko szukał księża chyba zapominają że ich słowa naprawdę
          ktoś słucha i analizuje że ktoś próbuje nauki dopasować do dnia codziennego
          lecz dążenie do zapewnienia rodzinie minimum każe te nauki weryfikować.
        • Gość: hej-ha Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:22
          Dokładnie opisujesz zachowanie podczas pelnienia swojej esbeckiej słuzby i
          uczestniczenia w nabozestwach, szkoda, ze nie możesz teraz za to brać
          pieniedzy. Jaka szkoda, że nie możesz tego "zreformatować" Ubecki utrwalaczu
          wladzy ludowej.Ha! Ha!
          • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 25.11.03, 21:06
            Widzę, ze do niektórych idiotów niewiele dociera. Już 100 razy mówiłem, ze nie
            jestem komunista, ale to chyba wasze zboczenie i jedyny „argument”. Tylko na
            tyle was stać???
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 29.11.03, 21:27
              Gość portalu: Reformat napisał(a):

> Widzę, ze do niektórych idiotów niewiele dociera. Już 100 razy mówiłem, ze
              nie
              > jestem komunista, ale to chyba wasze zboczenie i jedyny „argument”.
              > Tylko na
              > tyle was stać???

-liberał to jeszcze gorsze ścierwo od komuny
      • herubinn Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 29.11.03, 15:28
        katolicy z reguły chodzą do kościoła z obowiązku. przecież mało kto chodzi do
        kościoła z jakiś wyższych popwodów. ludzie raczej chodzą do kościoła bo tak
        trzeba, bo taka jest tradycja...
    • Gość: nacjonalista prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 19:56
      kutasie pilnuj swego nosa szmaciarzy z SLD
      • Gość: Reformat Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.dami / 213.76.164.* 23.11.03, 20:09
        Widzę, że z kulturą to u ciebie kiepsko i zapewne jesteś
        przedstawicielem „cudownej” prawicy której niczego nie można zarzucić.

A po za tym to lepiej zamknij ten chamski ryj, jeśli nie masz nic do
        powiedzenia!!
        • Gość: hh Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 20:21
          przeczytałem przed chwilą kilka inwektyw po adresem uczestników forum ---
          wniosek mały poziom - spaDAM
        • Gość: raar Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.lanet.wroc.pl 23.11.03, 20:48
          Jeśli Rzeszów jest zaściankiem to dlatego,że mieszka w nim trochę
          zakompleksionych,schamiałych,a co najgorsze nieodwracalnie skomunizowanych
          towarzyszy(typu Reformat czy Pierre).Robią oni niemiłosiernie wiele szumu ale
          tylko na forum internetowym,nie mając nic nowego do powiedzenia poza lużnymi
          cytatami rodem z "NIE" czy "Trybuny".Szukanie rozwiązań Waszych problemów w
          okolicach Kościoł to brak myślenia elementarnego.Macie czerwonego prezydenta
          RP,premiera a ostatnio zafundowaliście sobie tow.Ferenca i zdaje się dalej
          macie problem katolicyzmu.Rozumiem ,że optymalnie by było gdyby Biskupa
          Przemyskiego wybierała egzekutywa SLD.Nie Wasze doczekanie.
          • jawnuta7 Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu 23.11.03, 21:40
            rar ty buraku już "ci" wcześniej inni dawali znać w tym również i ja, zanim
            zaczniesz pouczć innych naucz się czytać. Czytać to znaczy coś innego jak
            Brewiarz. Wcześniej nazwałem "ciebie" Homo Erectus i powtarzam zanim opacznie
            twoja kora mózgowa zrozumie tą nazwę, zalecam zapoznać się z encyklopedią.
            Czy wiesz co to jest ??
          • Gość: Reformat Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.dami / 213.76.164.* 23.11.03, 22:28

Nie jestem komunistą, ale ty przecież wiesz lepiej, pewnie codziennie po
            transie z radiem co ma ryja masz objawienia. Możliwe, ze nadajniki TV Trwam
            nieodwracalnie niszczą mózg.
            Ciekawe, bo nie czytam ani jeden z wymienionych przez ciebie gazet.

A tak w ogóle to ten wątek nie jest o sld i naszym prezydencie, chyba czytanie
            ze zrozumieniem ci nie wychodzi.

Co do chamstwa, to zobacz wątek „jestem gejem co robić?” Tam chamstwo zauważysz
            jedynie w moim wydaniu, bo pewnie homofoniczne brednie bardzo ci odpowiadają.

Nikt nie wspominał o wybieraniu biskupa, a ni innych hierarchów kościelnych
            przez sld. To nadinterpertacja wypowiedzi.
            • Gość: Bostonian Smieszy mnie ta Wasza dyskusja, na ktora... IP: *.ri.ri.cox.net 24.11.03, 05:05
              ... przypadkiem sie natknalem. Patrzac z nieco innej - niz Wasza - perspektywy
              wydaje sie mi sie, ze w wiekszosci wypowiedzi przebija sie podkarpacki
              kompleks "Polski B". Coz ma wspolnego katolicyzm z osobistym przezywaniem
              wiary i moralnoscia? Czyzby inne religie i swiatopoglady nie potrafily sie
              wyrazic na zewnatrz? Jak widze, mozna w reku trzymac dyplom doktorancki i
              miec "zielono w glowie". Ale sa tez tacy, ktorzy mimo braku wyksztalcenia sa
              przykladem madrosci.

Jesli ktos nie potrafi uszanowac swiatopogladu czy religii innych, np.
              okreslajac Obraz Jasnogorski czy tez Figure jakiegos swietego forma "ono" to
              przypomina mi to prostaka w garniturze, ktoremu wystaje przyslowiowa sloma z
              butow. Szkoda ze tu glownie tacy sie tylko pokazuja.

Pozdrawiam z przepieknych okolic Bostonu.
              Happy Thanksgiving dla tych co swietuja.
              • Gość: sdaf Re: Smieszy mnie ta Wasza dyskusja, na ktora... IP: *.if.uj.edu.pl / *.if.uj.edu.pl 24.11.03, 11:28
                skąd w Was tyle nienawisci do katolików?????? a przeciez uważacie sie za
                niezwykle tolerancyjych? cos sie kłoci tutaj, nie prawda?
          • Gość: Statysta Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: 81.15.189.* 24.11.03, 20:18
            Pozdrawiam rara - błogosławionego, ubogiego duchem i umysłem ......
        • Gość: Hej ha Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:33
          Kulturą tryskasz jak przwdziwy intelektualista i wiele sie nowego dowiedziałem
          prawdziwy erudyta i znawca zagadnienia. Zycze sukcesów w znanym dzienniku w
          ktorym publkował Piotrowski znany bandzior.
          • Gość: Reformat Re: prowokator z SLD wara ci od wartosci komuchu IP: *.dami / 213.76.164.* 25.11.03, 21:09
            Forum służy do dyskusji i przedstawiania swojego zdania, ale tobie katolicki
            cenzorze to przeszkadza. W tobie jest wiele z ubeka, starasz się za wszelka
            cenę uciszyć ludzi o innych poglądach. A może napiszesz coś na poziomie co
            będzie pozytywnie świadczyło o twojej religii???
    • Gość: ppww Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 24.11.03, 13:58
      Ponieważ to ja zacząłem temat pozwólcie, że napiszę jeszcze kilka słów.
      Po 1: Tematu tego nie wywołałem z powodu jakiś uprzedzeń w stosunku do Kościoła
      ogólnie , a jeszcze dokładniej nie było moim zamiarem walka z klerem. Bardziej
      chodziło mi o ludzi, którzy ośmielają się zwać katolikami i za takich uchodzą,
      a w życiu codziennym postępują jak postępują (zero "Tolerancji", bo to słowa
      zawiera ogólnie całą kwestię). Ludzie ci w przewadze po niedzielnej mszy nagle
      jakby znaleźli się w innej "skórze" nie kierują się nauką Kościoła ale pokazują
      raczej, że jedynie godzinę którą spędzają w Kościele są owieczkami, które
      kierują się Słowem Bożym. Społeczność naszego regionu długo jeszcze będzie
      nazywana ciemnotą dopóki nie pozna co rzeczywiście znaczy słowo TOLERANCJA ale
      nie w teorii, a w praktyce. I tą praktykę będzie stosować w codziennym życiu.
      Bardzo mi szkoda ludzi szczególnie tych najbiedniejszych w naszym regionie,
      którzy ledwie wiążą koniec z końcem, często jedząc jeden posiłek dziennie a
      znają na pamięć nr konta Radia Maryja pod który wpłacają pieniądze minimum raz
      w tygodniu. Czynem tym utrzymują Instytucję, która z miłościa bliźniego nie ma
      wiele wspólnego...

Po 2: Szkoda, że na forum pojawiają się tak prymitywne słowa nie mające nic
      wspólnego z dyskusją (patrz: nacjonalista),

Po3: Dziwi mnie wypowiedź Gościa: raar, który wcześniej wypowiadających się
      Reformata i Pierra bez powodu obraża tylko dlatego, że mają inne poglądy...

• Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 24.11.03, 15:57
        Raar i nacjonalista to właśnie przykład tych którzy idą do kościoła odsiedzieć
        (o wiele rzadziej odstać) swoje. Chyba nawet nie znają tematu dyskusji, tylko
        przyszli coś napisać.
      • Gość: witold17 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:44
        Rzeczywiście masz dużo racji. Tak właśnie u nas jest. Dlaczego? Rzeszów jest
        miastem z przewagą ludności napływowej z okolicznych wsi. Ci ludzie przywieźli
        do miasta swoje obyczaje (mieszkańcy Nowego Miasta pamiętaja nocniki wylewane
        przez okna)i swoją ludową religijność, prostą, gdzie najważniejsze są właśnie
        obrazy, paliki ze wstążkami, cała ta jarmarczna obrzędowość. Oni nie umieli
        inaczej, choć za tym wszystkim zwykle kryła się prawdziwa, głęboka wiara.
        Następne ich pokolenie - PPP (Pierwsze Pokolenie Piszące) robiące "karierę" w
        mieście, często zachowało już tylko obrzędy. Pamiętać należy, że mało tu było w
        okolicach ludzi wykształconych, określenie "galicyjska wieś" ma swoją tradycję.
        Tak więc nie jest przypadkiem, że elektorat LPR jest tu największy w Polsce i
        radia Maryja słucha najwięcej ludzi. Ksiądz był na wsi największym autorytetem
        i to jeszcze zostało- on decyduje jak głosować, kształtuje opinie prymitywnych
        ludzi o świecie, często w kościele szerzy nienawiść do myślących inaczej. Może
        stąd na forum tyle jadu, nienawiści wśród osób, które "bronią" Kościoła?
      • Gość: Hej ha Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 01:03
        ppww(zero "Tolerancji"bo to słowa zawiera ogólnie całą kwestję)tak
        powiedziałes a dalej Bardzo mi szkoda ludzi najbiednienszych wiążacych koniec
        z koncem i dzielącymi sie pieniedzmi z Radiem Maryja i utrzymuja "instytucje"
        która z miłoscia bliżniegonie mawiele wspólnego. Jakis ty tolerancyjny? Oni
        nie mają prawa słuchac tego co lubia i za co z przyjemnoscia oddaja
        przysłowiowy wdowi drosz, byłoby lepiej oddać te pienodze na te organizacje,
        które walczą z kosciołem
        • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 25.11.03, 21:13
          Niech sobie słuchają i płacą na dj rydzyka, tylko niech później nie gadają, ze
          nie ma czego do gara włożyć. Niech idą do Torunia, może ojczulek ich nakarmi.
          I jeszcze jedno niech radio z ryjem będzie rozgłośnia katolicka, a nie
          religijnym ramieniem lpr!
      • Gość: Ada Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.proxy.aol.com 01.12.03, 19:37
        Gratuluje odwagi w rozpoczeciu tego tematu, jak widac nie wszysce sie do takich
        dyskusjii nadaja. Cieszy mnie, ze ktos jest zainteresowany opiniami innych a
        nie tylko obrzucaniem sie wyzwiskami. Sprawa tak licznego oddania jakiejkolwiek
        religi jest na swiecie raczej ciekawostka w tych czasach, a nie jednokrotnie
        podziwu. Oczywiscie, ze sa tacy co wykorzystuja wiare do wlasnych interesow i
        wzbogacenia sie, ale to nie jest ewenementen Rzeszowa(porownac mozna IRA w
        Irlandii, gdzie do tego czasu ludzie sa mordowani niby w imie wiary).Moje
        skromne zdanie, jesli to komus pomaga to nie sadze ze musi sie tlumaczyc
        dlaczego chodzi do kosciola, wiele ludzi udaje ze lubi prace nauczyciela a czy
        to prawda, czy tylko chec zajmowania pozycjii w spoleczenstwie? Ja sama mam
        pare niechetnych obserwacjii w stosunku do instytucjii kosciola, ale nie
        smialabym zarzucac innym, ze sa slepi na to co widze, ani to nie przesadza o
        mojej wierze, ktorej tutaj nie bede nawet nazywac, bo to raczej malo istotne.
        A z drugiej strony to im wiecej ludzi roznych upodoban(legalnych), tym wieksze
        zasoby kulturalne z ktorych moga tylko plynac korzysci. Tolerancja religijna
        czy pogladowa jest naprawde droga do przodu. Tylko wtedy jak ludzie beda mogli
        bez obawy osmieszania wyznawac swoje poglady, wtedy okaze sie jak wielkie jest
        zainteresowanie np.religia czy uczestnictwo w obrzadkach koscielnych. Powodzenia
    • mjot1 Jednak się wtrącę... 24.11.03, 19:11
      Piszecie między innymi o tolerancji. To żart?
      Być tolerancyjnym nie jest sprawą prostą ni łatwą.
      By być tolerancyjnym trzeba wiedzieć co mamy zamiar ewentualnie tolerować. A do
      tego niestety potrzebna jest jakaś wiedza. Trzeba włożyć przynajmniej odrobinkę
      trudu by, chociaż spróbować zrozumieć to „inne”. A z tą znajomością „innego” u
      nas jest... No sami wiecie najlepiej jak jest.

Gdy padło kiedyś hasło, że będzie nauczanie religii to w pierwszej chwili
      krzyknąłem gromko: Tak!
      Ja durny myślałem, że religii w liczbie mnogiej, że przynajmniej podstawy będą
      wyłuszczone wyznań innych (przecie tyle się wówczas tego pustosłowia lało o
      ekumenizmie).
      No i mamy naukę religii! A jakże? Jedynie słusznej oczywiście religii. I
      oczywiście w liczbie pojedynczej!
      Do tego z pomocą doszła technika z różnymi radiami i telewizjami.
      No i sączy się teraz nieprzerwanym strumyczkiem jad „miłości bliźniego” i
      naucza się o „drugim policzku”. „Siać! Siać! Siać! Trzeba siać!”
      A grunt tu jest podatny i urodzajny niezwykle.
      Efekta już widać gołym okiem. Ziarenka kiełkują aż miło! Siejmy więc bez
      wytchnienia!
      Przecie naturalnym odruchem człowieka jest reakcja agresji na nieznane.
      Ciemnym motłochem manipulować łatwiej. Więc władza państwowa jak i pasterze
      dusz wspierając się wzajemnie dzielnie ramię w ramię prowadzą nas baranki boże
      na pachnące łąki.

Jest jeszcze jedna strona medalu. Mianowicie nasz „tumiwisizm”.
      Bo nie jest przecie tolerancją olewanie wszystkiego. A w wielu przypadkach
      (przynajmniej ja taką postawę często dostrzegam) nam się po prostu nawet nie
      chce bronić własnych poglądów! Jeśli w ogóle je mamy...

Najniższe ukłony!
      Smętnie spoglądający na ten radosny marsz drogą prostą i gładką ku
      świetlanej przyszłości M.J.
      • Gość: kazik Re: Jednak się wtrącę... IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 04:21
        ciekawa uwage zanotowal niezyjacy juz pisarz.oto ona- swoje oswiecenie
        zawdzieczam po prostu lekturze pewnej ksiazki. ksiazki? tak,jest to
        stara,prosta ksiazka,skromna niczym natura i jak ona naturalna.a zwie sie ja
        tez calkiem zwyczajnie ksiazka-Biblia-.
        biorac pod uwage to co niektorzy juz napisali,wcale sie nie ma co dziwic
        postepowaniu ludzi,ich stosunku do wiary i tradycji.nie mozna ich za ich
        nastawienie,ani winic,ani wysmiewac.problem lezy wlasnie w braku znajomosci
        Slowa Bozego,czyli Biblii,o ktorej mozna tez powiedziec,ze jest listem od Boga
        do nas ludzi,Jego stworzen,w ktorym informuje nas,i to z miloscia do nas,o
        sobie,o swej woli wobec nas i calej ziemi.informuje o tym co bylo,co jest i co
        bedzie.wszystko dla naszego dobra i zarazem uswiecenia swego Swietego Imienia w
        calym swym stworzeniu.
        ksiega ta chyba wywarla najwiekszy wplyw na dzieje czlowieka.wplyw ten mozna
        zauwazyc na calym swiecie w najwspanialszych rzezbach,obrazach,utworach
        literackich i muzycznych.wyraznie tez zaznaczyla sie w prawie.Biblia jest wysoko
        ceniona za swoj styl i ogromnie szanowana przez wiele starannie wyksztalconych
        osob.z niezwykla sila oddzialuje na zycie ludzi ze wszystkich warstw spolecznych
        .wielu tez pobudza do wyjatkowej lojalnosci.niejeden nawet ryzykowal zycie,zeby
        ja przeczytac.powinna wiec byc najwyzszym autorytetem w zyciu ludzi.zas ci co
        uwazaja sie za pasterzy prowadzacych ludzi do Boga,w szczegolnosci powinni sie
        nia kierowac i uczyc lud o milosci do Niego i do kazdego blizniego.w takim
        wypadku nie bylo by roznicy pomiedzy wyksztalconym z miasta i rolnikiem ze wsi.
        wszyscy by jednomyslnie kroczyli droga wskazana przez Boga,wskazana w Jego synu
        Jezusie.czy jednak tak jest,to kazdy moze sobie sam odpowiedziec.mozna raczej
        zauwazyc,ze chetniej sie polityka zajmuja niz prowadzeniem ludzi madroscia Boga
        do oczekiwanego i obiecanego Krolestwa Bozego.wniosek nasowa sie tylko jeden,ze
        wszystko wiec zalezy od czlowieka osobiscie,czy pragnie poznania Stworcy.
        szczere serce oczywiscie do tego bedzie pobudzac.madrosc sie poglebi i ludzie
        beda z wielka radoscia oczekiwac dnia bozego.poznaja prawde,ktora z wielu rzeczy
        i nawykow ich wyswobodzi.
        • Gość: jawnuta7 odpwiedż dla kazka- a jednak się wtrące IP: *.spektrum.sih.pl / *.spektrum.sih.pl 25.11.03, 18:00
          Piękne słowa, tylko dlaczego starasz się osądzać innych i narzucać Biblię jako
          to jedyne żródło prawdy. To jest brak tolerancji, ubrany jedynie w daleko
          posuniętą grę słowną, pozwalającą dobrowolnie interpretować,wywody
          filozoficzne.
        • Gość: Reformat Re: Jednak się wtrącę... IP: *.dami / 213.76.164.* 25.11.03, 21:17
          Faktycznie była inspiracją dla artystów, a architektura sakralna jest
          wspaniała. Mówiąc architektura nie mam na myśli nowoczesnych tworów jakich
          pełno w całym kraju. Brzydota nowych kościołów doprowadza do mdłości.

Szkoda tylko, że nie dodałeś, iż Biblia interpretowana przez różnych
          zbrodniarzy inicjowała śmierć dziesiątek milionów ludzi(np. wyprawy krzyżowe,
          procesy czarownic, czy chrystianizacja nowo podbitych ziem).
          • jawnuta7 Re: Jednak się wtrącę... 25.11.03, 22:22
            brawo Reformat
            • Gość: PIERRE Re: Jednak się wtrącę... IP: 62.93.42.* 26.11.03, 14:34
              Brawo Brawo!!!
              Ale niestety taki obiektywizm katolikom jest zupełnie obcy i dlatego jest jak
              jest.
          • Gość: Hej ha Re: Jednak się wtrącę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 16:13
            Reformacie teraz pokaz ktora formacja byla tolerancyjna, jezeli chciala sie
            utrzymac i przetrwac. Kazdy system jest budowany o wybrany przez okreslona
            grupe ludzi system wartosci i nie moze go zmieniac dowolnie. Musi sie go
            trzymac inaczej przestaje istniec. Zydzi przetrwali bo nie zmieniaja swojego
            systemu ustanowionego na Bibli, Oni nie dyskutuja o aborcji i nie chca go
            wprowadzac. Wartosci naturalnych nie mozna wprowadzac przez glosowanie.
            Rodziny ich sa b liczne, i mimo tylu zawirowan przetrwali. Rewolucja francuska
            w imie wolnosci rownosci i braterstwa zgladzila swoich tworcow. Socjalizm w
            imie podobnych racji wymordowal 100 milionow ludzi. Kapitalisci, globalisci w
            pogoni za pieniadzem (zyskiem bedacym ich bogiem) w walce konkurencyjnej wysla
            na wojne czy poslogujac sie mafia kazdego przeciwnika by mogli zapanowac nad
            Swiatem. Musza to robic szybko bo zycie jest tak krotkie, tu nie ma czasu na
            zastanowienie sie skad jestes i gdzie idziesz czlowieku. Jutro mozesz byc z
            drugiej strony ale dzis musisz zrobic wszystko za kazda cena (nawet zabicia
            konkurenta )aby hednistycznie spedzic czas. Kto wobec tego jest tolerancyjny i
            gdzie wskazac taki WZORZEC tych tolerancyjnych?
            • Gość: Reformat Re: Jednak się wtrącę... IP: *.dami / 213.76.164.* 26.11.03, 16:33
              Przykłady zbrodni katolickich podąłem, jako przeciwwagę do zachwalania Biblii
              jako inspiracji dla wspaniałych tworów.

Nie mów mi tutaj o Żydach, tylko zejdź na ziemie. Katolicy chcą wszystkim
              narzucić swoje poglądy, przy czym sami nie przestrzegają swoich przykazań itp.

Globaliści nie zamordowali setek tysięcy ludzi, komuniści nie głosili miłości
              do bliźniego(co nie usprawiedliwia ich zbrodni). A katolicy pod tym pretekstem
              urządzali sobie masakry których wspomniani przez ciebie komuniści by się nie
              powstydzili.

Dlatego do momentu, aż wszyscy katolicy nie zaczną szanować swojej religii, to
              niech nie zabierają się za chrystianizacje całego świata.
              • Gość: Hej ha Re: Jednak się wtrącę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 16:47
                Nie dales odpowiedzi gdzie szukc i wskazac wzorzec.
                • Gość: Reformat Re: Jednak się wtrącę... IP: *.dami / 213.76.164.* 26.11.03, 17:12
                  Nie potrzeba wzorca. Każdy racjonalnie myślący sam wytyczy sobie granice i
                  zasady których będzie przestrzegał, i nie jest w tym potrzebna żadna religia,
                  aczkolwiek jeśli ktoś chce to może się takową kierować.
                  • Gość: PIERRE Re: Jednak się wtrącę... IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 26.11.03, 17:58
                    Dokładnie - tylko byście dybali na wzorce.
                    A niełaska to samemu ruszyć głową? No chyba że głowa pusta i sama nic
                    sensownego nie wymyśli.
                    Jak można usprawiedliwiać bezsens istnienia religii twierdząc,
                    że "niewymyślono dotąd nic innego". Czy wiara ma zastępować proces myślowy?
                    Pożałowania godne!
                  • Gość: hej ha Re: Jednak się wtrącę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 10:38
                    Kazdy racjonalnie myslacy ? Co to znaczy?. Prosta droga do anarchi.Dla wielu
                    racjo w tej samej sprawie tak roznie znaczy.
    • Gość: ppww Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: 81.15.189.* 26.11.03, 20:58
      Szkoda, że nie zrozumiałeś moich intencji Hej ha. Nie chodziło mi o ludzi,
      których np. choroba przykuła do łóżka, a radio o którym wspomniałem jest dla
      tych ludzi czymś więcej niz tylko radiem. Tych ludzi szanuję - niech będa
      wiernymi słuchaczami Ojca Rydzyka, przecież to ich prawo. Prawo do słuchania
      tego radia ma każdy, również każdy ma prawo dawać swoje (niekiedy ostatnie)
      pieniążki na ten cel. Jednak chodzi mi o tych słuchaczy (zresztą w przewadze
      starszych), którzy wychodzą na ulicę w obronie Ojca Rydzyka, tylko dlatego, że
      np. odpowiednie instytucje w państwie chcą się wreszcie dowiedzieć jak
      dysponowane są pieniądze w tym radiu. Chodzi mi o ludzi do których nie trafiają
      argumenty innych, a jedynie argumenty które słyszą w tym radiu i traktują je
      jako jedyne słuszne i prawdziwe. Zamykają się w tych poglądach nie chcąc w
      ogóle dyskutować. To zwykłe zacietrzewienie i populistyczne hasła przewodzą tej
      grupie naszej społeczności. Ale najprościej znaleźć sobie jednego słusznego
      bohatera i zamykając sobie klapki na oczach iść jego śladem. Jak to mawia
      Ojciec Rydzyk : "Alleluja i do przodu!"
      • jawnuta7 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew 26.11.03, 23:43
        Dlatego wiara opiera się na dogmatach,

Tak ma być i już, koniec kropka.

Jest to najwygodniejsza forma unikania prawdy i dociekań.
        • Gość: Hej ha Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 10:19
          jawnuta piszesz wiara opiera sie na dogmatach itu nie masz racji bo kazda
          teoria sformalizowana opiera sie na dogmatach tz zdaniach, ktore przyjmujesz
          za prawdziwe i z nimi nie dyskutujesz np przez dwa rozne punkty mozna
          przeprowadzic jedna prosta bierzesz do tego pozostale 4 prawdy i logike
          binarna i masz geometrje Euklidesa znana od starozytnosci. Zalozysz ze przez
          dwa rozne punkty mozna przeprowadzic co najmniej dwie rozne proste i aksjomaty
          incydencji logike i masz geometrje Łobaczewskiego itd Przymowanie zdan za
          prawdziwe bez dowodu to nie tylko wiara. Tak przyjmujesz i koniec kropka. To
          nie jest forma unikania prawdy. Trudno te dwie teorie okrzyknac falszywymi.
          • Gość: Hej ha Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:32
            pomylilem aksjomaty przez punkt nie lezacy na prostej da sie przeprowadzic
            jedna prosta rownolrgla do danej prostej- dla geometri Euklidesa i jego
            zaprzeczenie ze istnieja co najmniej dwie takie proste -dla Łobaczewskiego.
            Przepraszam za pomylke. Jest mi przykro.
        • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.lanet.wroc.pl 29.11.03, 01:19
          Po pierwsze: czereśniaku z okolic Drabinianki od kiedy to ktoś z Rzeszowa
          zwraca się do kogoś z Wrocławia per "buraku".Jeżeli mnie chciałeś obrazić to
          wiedz, że moją reakcją był uśmiech politowania.
          Po drugie:poziom, który zaprezentowaliście po mojej wypowiedzi z 23.11.2003
          dokładnie ilustruje o jaką toleranję Wam chodzi.Czytania towarzysze uczyli mnie
          troszkę lepsi od Was (historii również)Nie macie nic rozsądnego do powiedzenia
          poza inwektywami,odsyłaniem do encyklopedii(swoją drogą gdybym miał
          tak "bogatą" wiedzę,bez encyklopedii nie wydukałbym jednego zdania)Pozowanie na
          intelektualność z otwartą przed oczami książką czy stroną www (najczęściej pod
          pozorem ścisłości danych)mdli mnie.
          Po trzecie:nic tak nie rozsierdza czerwonego jak nazywanie go
          czerwonym .Tłumaczenie Reformata,iż nie czyta tej czy owej gazety czy też nie
          należy do SLD,jest dobre dla bezdomnego analfabety murzyńskiego.Tow. Urban
          nigdy nie należał do PZPR i czy coś to zmienia?
          Po czwarte:nie mam nic wspólnego z "encyklopediami" i "literaturą" wg których
          liczba rzekomych ofiar katolicyzmu to kilkadziesiąt milionów (bodajże Reformat).
          Pomyliły Wam się towarzysze wyprawy krzyżowe z wyprawami( a właściwie zsyłkami)
          na Syberię a sądy czarownic z procesami ubeckimi.Zawracanie kijem Wisły to w
          końcu czerwonego specjalność.
          Po piate:używanie inwektyw typu "ubeku" pod adresem adwersarzy, ma w świetle
          Waszych poglądów taki sens,jakby przykładowo Martin Borman wyzywał mnie
          od "hitlerowców".
          Po szóste:czy człowieka,który nieświadomie powtarza komunistyczne brednie( ba,
          nawet nigdy nie słyszał o Leninie czy Stalinie)mając wrażenie,że właśnie
          dokonuje epokowych odkryć, można nazwać czerwonym?
          Najwyższa pora ruszyć łbem pospolite barany(nawiasem mówiąc ciekaw jestem jakie
          to rzeszowskie "uczelnie" Was tak wspaniale ukształtowały,brawo,brawo...!!!)
          Żeby nie było niedomówień - sam tak jak cała moja rodzina pochodzę z
          Rzeszowszczyzny.Słowo "Galicjok" napawa mnie dumą.Wierzę,że tych czterech czy
          pięciu internautów ,robiących na różnych forach "postępowy" zamęt i zakrzyk,to
          tak naprawdę margines tego zasługującego na szacunek miasta (mało jest miejsc w
          Polsce gdzie Rzeszów wywoływałby nieprzyjemne skojarzenia)
          • Gość: komu-ch Re: Czerwoni i Czarni IP: *.rzeszow.mm.pl 29.11.03, 08:18
            raar - wyluzuj !
          • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.dami / 213.76.164.* 29.11.03, 16:03
            W wątku o prezydencie się skompromitowałeś to teraz tutaj szukasz szczęścia. To
            gadanie o czerwonych jest tak nudne jak słuchanie narzekań, że Wojtyła nie
            dostał Nobla. Gadasz od rzeczy, a zamiast tego przedstaw jakieś argumenty.
            Tylko komentujesz wypowiedzi innych. A może ty nie masz swojego zdania i jesteś
            maszynką do powtarzania raz zasłyszanej bzdury. Boli cię to, że nie mam
            prawicowych poglądów??? Jeśli tak to musze powiedzieć, że ból ten będziesz czuł
            do końca życia, ponieważ nie działa na mnie nazywanie mnie czerwonym, czy
            towarzyszem.
            • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.lanet.wroc.pl 30.11.03, 20:42
              Wracając do wątku Waszego prezydenta:1.to nie ja napisałem na tamtym forum,że
              budżet tegoroczny został odziedziczony po poprzednim zarządzie miasta.
              2.to nie ja napisałem,że owszem widać inwestycje ale z budżetu,brak natomiast
              inwestycji kapitału prywatnego.
              O jakim w takim razie sukcesie bełkoczesz ??I kto tu się kompromituje.Powiedz
              człowieku ,że głosowałeś na Ferenca i to na razie wystarczy.Nie,Ty chcesz
              jeszcze powiedzieć,że cudownie uczyniłeś i rzekome(istniejące tylko w Twojej
              wyobraźni)sukcesy mają być tego dobitnym dowodem.Nie są !!! Przyjmij do
              wiadomości,że nie każdy kupuje bajki o gruszkach na wierzbie.
              Powtarzasz w kółko jedno i to samo zarzucając mi brak argumentów.Ty po prostu
              nie umiesz czytać ze zrozumieniem.Zresztą o jakich argumentach i o jakiej
              kompromitacji można dyskutować z kimś, kto na poważnie mówi o kilkudziesięciu
              milionach ofiar katolicyzmu(palenie czarownic,inkwizycja itp.)??Chętnie
              wznosiłbyś się na intelektualne poziomy,ale przykro mi,masz braki w wiedzy
              elementarnej.Czasami zastanawiam się,kto Ci dał maturę (o ile w ogóle ją masz)
              Oczywiście cieszę się,że nie głosujemy na te same formacje,z takimi jak Ty
              wyjątkowo mi nie po drodze.Najśmieszniejsze jest to ,że szydzicie z wieskiego
              nauczycieliny z LPR,sami reprezentując poziom półinteliganta z jakiejś
              rzeszowskiej "Sorbony"(przynajmniej rozumiem teraz skąd tak "eksponowane"
              miejsca rzeszowskich uczelni we wszelkich rankingach)
              • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.dami / 213.76.164.* 30.11.03, 21:18
                W wątku o Ferencu nie tylko ja pisałem, że jest on najlepszym prezydentem, ale
                pominę ten fakt. A co, lepiej, żeby te pieniądze się marnowały i szły na głupie
                pomniki??? Naprawdę nie znasz się na rzeczy, bo wystarczy przejechać się po
                mieście i widać, ze również osoby prywatne inwestują w naszym mieście(i nie
                chodzi tu o kiosk z gazetami, ale o duże inwestycje).

Ja powtarzam w kółko??? Ciekawe bo to ty bez przerwy nazywałeś mnie czerwonym,
                pewnie w nadziej, że zostaniesz zbluzgany i w ten sposób będziesz mógł pokazać,
                ze jestem zwykł mym chamem.

A ile według ciebie osób zabili katolicy przez 2000 lat istnienia swojego
                kościoła??? To co mówisz brzmi jak brednie pewnego klechy który starał się mi
                wmówić, że Henryk VIII zabił więcej osób niż katolicy.
                Zapomniałeś o watykańskim poparciu dla Hitlera, Mussoliniego, czy Franco????

Wiejskiego nauczyciela??? Sam powiedział, ze uczy w katolickiej szkole, a one
                ponoć mają bardzo wysoki poziom. Widocznie sam w to nie wierzysz. Po za tym
                każdy zdrowy psychicznie po przeczytaniu jego wypocin również go wyśmieje!!

Za to ty jesteś ostoją mądrości. Nie rozśmieszaj mnie, bo na sam widok twoich
                wypocin robi mi się niedobrze!
          • jawnuta7 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew 30.11.03, 09:45
            Masz rację rar nie powinienem Ciebie nazwać burakiem.
            Wchodząc na to forum 3/4 obraziłeś bo ty jesteś z Wrocławia, tlatego
            cofam "BURAKA", Jesteś teraz "BURAKIEM PASTEWNYM", bo na cukrowego nie
            zasługujesz.
          • Gość: jawnuta7 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.spektrum.sih.pl / *.spektrum.sih.pl 30.11.03, 10:12
            Masz rację raar - przepraszam że nazwałem Ciebie Burakiem, przecież Ty jesteś
            aż z Wrocławia a ja tylko z Rzeszowa.I ktoś ma czelność mieć inne zdanie jak Ty
            Dlatego Ja z Rzeszowa nazywam Ciebie nie BURAKIEM, lecz "BURAKIEM PASTEWNYM",
            bo na cukrowego jeszcze nie zasługujesz.
      • Gość: Hej ha Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie - rew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 10:29
        Cy instytucje w panstwie pytaja sie partii politycznych na co przekazuja swoje
        skladki czy robia to ich komisje rewizyjne.
        • Gość: Ed Re: Hej ha - biret włóż... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.03, 22:12
          "Wy, których dziełem, trudem - łgać, zdradzać, złorzeczyć,
          Zbyt poznani, milczycie, a głupi wam wierzy.
          Hipokryty! wśród waszych wzdychań i pacierzy
          Zdradne milczenie wtenczas, gdy cnota nie milczy,
          Pod jagnięcym pozorem ukrywa jad wilczy.
          Szarpacze cudzej sławy, dzielni błąd dociekać,
          Wiecie, jak zdradniej milczeć niźli jawnie szczekać;
          Wiecie, a cnota jęczy. Stąd zasługi tajne,
          Stąd talenta w pogardzie, stąd dusze przedajne,
          Stąd nieszczęście podściwych, a przeciw naturze
          Cnota w podłej siermiędze, występek w purpurze".
          (Ignacy Krasicki, "Pochwała milczenia")

Czy tak wysoko ustanowionej personie w hierarchii kościoła katolickiego też
          zarzucisz komunizmu, ateizm, czy to, że nic nie wiedział nic o środowisku, w
          którym przyszło mu funkcjonować.

Powtarzaj jeszcze za oszolomem, ze religijność sprzyja zdrowiu.

• oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 29.11.03, 11:56
      Tu jest prawdziwa Polska tu ludzie wiedzą ze są u siebie sa zgrani uczynni itd
      inie dadzą sie zadnym lewakom otumanic..choć już zaczynałem mieć co do tego
      wątpliwości jak komuch został prezydentem Rzeszowa i burmistrzem Dębicy..ale na
      szczęście wydajem mim sie że wszystkoz aczyna wracać do normy..na pocieszenie
      dodam ze Podkarpacie nie jest jedyną taką twierdza...Podlasie również..choć tam
      rzadziej chodzą do kościoła ale za to jest tam śliny ruch domowego koscioła
      oraz równie silna jak tu na Podkarpaciu jest LPR...zajrzyjcie sobie na strony
      OBW...tam jest zamieszczony ostatni sondaż popularnosci posczególnych ugrupowań
      w ujęciu regionalnym wojewódzkim..chcę wam pogratulować z powodu zajęcia prezez
      LPR 1 miejsca w waszym województwie..pdodobnie rzecz się ma tylko na
      Podlasiu..Podkarpecie Podlasie są jak dwie siostry zawsze bliskie kościołowi i
      ruchowi narodowemu...
      • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 29.11.03, 16:00
        Masz się z czego cieszyć, im większe poparcie dla lpr, tym więksi idioci
        mieszkają na danym obszarze. Lpr nie przedstawiła żadnego programu ratowania
        gospodarki, ponieważ takowy nie istnieje, no chyba, że chcą oddać władze
        papieżowi.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 29.11.03, 16:47

> Masz się z czego cieszyć, im większe poparcie dla lpr, tym więksi idioci
          > mieszkają na danym obszarze. Lpr nie przedstawiła żadnego programu ratowania
          > gospodarki, ponieważ takowy nie istnieje, no chyba, że chcą oddać władze
          > papieżowi.

-LPR ma program gospodarczy pilityczny i spoleczny!
          www.lpr.pl/artykul.php?id=10 o szczegóły proszę pytać pana posła dr-a
          Dariusza Grabowskiego
          • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 30.11.03, 02:24
            A niech i poseł Grabowski będzie profesorem po Sorbonie, z tym, ze po
            wstąpieniu w szeregi lpr powinno się odbierać tytuły naukowe, jako człowiekowi
            niebezpiecznemu dla ludzi myślących.
            A cały ten program jest śmiechu warty, co znaczy zachowanie całości terytorium
            państwa??? Co, jakaś woja wybuchła, a nikt o niej nie wie??? Czyżby żydo0
            masoneria zaatakowała??? Ludzi na barykady, do kopania rowów
            przeciwczołgowych, bo masoni stoją u bram!!
    • Gość: J.Lewandowski U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze też nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 12:09
      Praktycznie cała ściana wschodnia jest arcydewocyjna nacjonalistyczna i
      ksenofobiczna.. w Lublinie profesorowie głoszą na wykladach jawnie
      faszystowskie poglądy a w Białymstoku..o rany..walczą ze sztuką nowoczesną
      atakują wszystko to co nie jest narodowe czy katolickie..ba! tamtejsi radni
      wykreslili ze statutu szkół słowa demokracja tolerancja i wolność!!!!!
      poczytajcie sobie teksty z forum bialostockiego..to przechodzi ludzkie pojęcie
      zwłaszcza jak sie poczyta niejakiego oszoloma z radia maryja...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=9274419
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=9370864
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=9269523
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=9290742
      tak więc nie tylko Podkarpacie jest opanowane przez kościół czy raczej
      nalezałoby powiedzieć podlizujacych sie im klerykałom zwłaszcza z LPR...tam na
      dodatek mieszka mniejszosć prawosławna która jest ustawicznie nękana przez LPR
      czyli inaczej mówiąc polski taliban.. tak wiec mam nadzieję ze was trohce
      pocieszyłem..póki co nie słyszałem by w Rzeszowie dochodziło do takich ekscesów
      i mam nadzieję ze nigdy tam do czegoś takiego jak w Białymstoku tu nie dojdzie
      • Gość: witold17 Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 20:04
        Trochę to pocieszające, że nie cierpimy sami. A ten oszołom piszę chyba na
        każdym forum podobne teksty. On jest chyba na etacie u ojca Grzybka- to po
        prostu jego praca. Trzeba mu współczuć, ale widocznie nic innego nie umie robić.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te 29.11.03, 20:50
          Gość portalu: witold17 napisał(a):

> Trochę to pocieszające, że nie cierpimy sami. A ten oszołom piszę chyba na
          > każdym forum podobne teksty. On jest chyba na etacie u ojca Grzybka- to po
          > prostu jego praca. Trzeba mu współczuć, ale widocznie nic innego nie umie
          robić
          > .
          - to nie jest moje jedyne źródło utrzymania.wynajmuję mieszkanie studentom oraz
          jestem nauczycielem wosu i historii w katolickiej szkole średniej
          • Gość: witold17 Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 23:09
            < to nie jest moje jedyne źródło utrzymania.wynajmuję mieszkanie studentom oraz
            < jestem nauczycielem wosu i historii w katolickiej szkole średniej

Słyszałem, że opinie o wysokim poziomie nauki w szkołach prywatnych są
            przesadzone, ale nie myślałem, że aż tak. To straszne, co ta biedna młodzież
            musi przeżywać!
            • Gość: Reformat Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dami / 213.76.164.* 30.11.03, 02:27
              Pewnie pierwszy temat na twoich zajęciach to „Inkwizycja i jej pożyteczna rola
              na przestrzeni dziejów.” Następny to wykłady o chorobie jaką „jest”
              homoseksualizm, a następnie gadanie o „zasłużonych” dla polski ludziach jak
              Rydzyk, czy Macierewicz.

Wyrazy współczucia dla młodzieży uczonej przez oszołoma!!
              • Gość: PIERRE Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 02:54
                Ten osobnik przyznaje się w ogole do tego, że jest nauczycielem i że
                jednocześnie słucha radia maryja?
                Toż to się w glowie nie mieści! Gdybym był dyrektorem szkoły, to bym cię
                oszołomie na zbity pysk wywalił nawet z posady woźnego, żebyś swej chorej
                trucizny nie wlewał w umysły biednej młodzieży.
                Kiedy w tym kraju nauczyciele będą obiektywni. Kiedy nauczycielami będa ludzie
                wielcy, godni szacunku, a nie katolicko-rydzykowskie zaslepione pomioty?
                Nauczyciel co słucha radia maryja - HAHAHAHAHAHA
                To jest mozliwe chyba tylko tutaj - niesmaczny kabaret!
                • oszolom.z.radia.maryja Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te 01.12.03, 19:00
                  tylko nauczyciel katolicki moze nauczyć szacunku dla życia od poczęcia do
                  jnaturalnej śmierci drugiego człowieka kultury dobrych manier...młodzież jest
                  poddawana lewackiej propagandzie więc mioją rolą jest zminimalizowanie tego
                  wpływu na tę młodzież
                  • Gość: PIERRE Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 10:33
                    Szacunku dla drugiego człowieka?
                    Jesteś ślepy? Czy twój ojciec dyrektor ma szacunek do... ot chociażby czy ma
                    szacunek do Żydów?

W czym się objawia ta lewacka propaganda? W tym, że państwo płaci za
                    lekcje "jak być dobrym katolikiem" w szkołach? Nie ośmieszaj się i nie
                    kompromituj już do końca swojego chorego środowiska!
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te 02.12.03, 12:38
                      Gość portalu: PIERRE napisał(a):

> Szacunku dla drugiego człowieka?
                      > Jesteś ślepy? Czy twój ojciec dyrektor ma szacunek do... ot chociażby czy ma
                      > szacunek do Żydów?
                      >
                      - oczywiście że ma..to lewacka prasa próbuje z niego zrobić antysemitę

> W czym się objawia ta lewacka propaganda? W tym, że państwo płaci za
                      > lekcje "jak być dobrym katolikiem" w szkołach? Nie ośmieszaj się i nie
                      > kompromituj już do końca swojego chorego środowiska!

- a jacy księża uczą tej religii? Katolewica z Tygodnika Powszechnego!! V
                      kolumna masonów w łonie KK! i tylko dlatego jeszcze sie toleruje lekcje religii
                      w szkołach!
                      • Gość: PIERRE Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 19:33
                        No proszę - więc katolik katolikowi wilkiem? Sa katolicy dobrzy i źli. Są
                        katolicy lewacy i katolicy rydzykowscy (to ci równiejsi).

Znaczy się jest katolicyzm papieski i katolicyzm rydzykowski. Ojciec dyrektor
                        dokonał secesji polskich katolików - nowy odłam stworzył - odłam miłujących
                        bliźniego faszystów-narodowców kipiących z nienawiści.

Ojciec ma szacunek do Żydów? Mało jest ludzi poza LPR, co potrafią tak jak wy
                        kłamac w żywe oczy. Jak mozesz spać spokojnie? Nie dręczy cie sumienie?
                        • Gość: Reformat Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dami / 213.76.164.* 02.12.03, 19:48
                          Widocznie wypowiedzi oszołoma to jakiś przeciek kontrolowany. Niedługo rydzyk
                          ogłosi się ziemskim odbiciem boga, i zerwie stosunki z Watykanem.
                        • oszolom.z.radia.maryja Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te 02.12.03, 23:13
                          jeśli ktoś dokonuje podziałów wsród katolików to z całą pewnością nie jest to
                          ks Rydzyk tylko bp Pieronek Zycińśki ks Musiał i Boniecki
                          • Gość: Reformat Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dami / 213.76.164.* 03.12.03, 18:24
                            Ciekawe, bo ty jako sympatyk lpr zacząłeś gadkę o podziałach. Nigdy nie
                            słyszałem, żeby hierarchowie KK mówili o podziałach. Ale jeśli chcą to zrobić
                            to trzeba pogratulować pierwszej mądrej decyzji. Trzeba się odgradzać od bandy
                            kretynów z patologicznej rodziny radia co ma ryja. Jesteście wrzodem na tyłku
                            naszego społeczeństwa! Czas się was pozbyć.
                  • Gość: Reformat Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te IP: *.dami / 213.76.164.* 02.12.03, 14:50
                    Twoją rolą pomiocie jest obiektywne uczenie ich historii, a nie wciskanie
                    bzdury o ojcu rydzyku i reszcie tych bezmózgich szmat.
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: U was jeszcze nie jest tak źle choc dobrze te 02.12.03, 23:54

> Twoją rolą pomiocie jest obiektywne uczenie ich historii, a nie wciskanie
                      > bzdury o ojcu rydzyku i reszcie tych bezmózgich szmat.

- Ks Rydzyk to nie historia to współczesnośc.. o tym moge co nie co wspomnieć
                      na lekcjach WOSu
    • mjot1 Nie tylko do Raar(a) 30.11.03, 11:31
      Czytam sobie i czytam i....
      Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie właśnie pytania.
      Czy łatwo jest żyć w myśl jedynie słusznych zasad, że mieszkaniec wsi to
      ciemniak i prostak a mieszczuch to posiadacz światłego i otwartego umysłu?
      Kim więc według Was o światli jestem ja mieszkaniec nawet nie wsi, lecz
      chałupinki zagubionej w krzakach a były łyk wrocławski?
      Bo gdy jestem w swych krzakach to jestem burakiem i prostakiem. To wiem.
      Lecz kim jestem, gdy czasem udaję się do mego ukochanego Wrocławia? Czy wówczas
      automatycznie ginie moje prostactwo a IQ wzrasta gwałtownie do granic
      niewyobrażalnych?
      Czy wybycie Raar(a) z zadupiarskiej Rzeszowszczyzny do Wrocławia przysporzyło
      mu niezmiernej nobilitacji?
      Czy moja z kolei peregrynacja w rzeszowskie krzaki spowodowała automatycznie mą
      umysłową degradację?

Raar. Wrocław zawsze był dla mnie miastem otwartym dla ludzi i miastem ludzi
      otwartych.
      Mam prośbę... Nie czyń tak bym zaczął w to wątpić.

I pytanie kluczowe.
      Co ja mam sądzić o kimś, dla kogo podstawowym kryterium oceny człowieka jest
      miejsce zamieszkania?

To wszystko to tak nawiązując do tolerancji, o której gdzieś tam wyżej
      nagryzmoliłem jakieś wypociny...

Najniższe ukłony!
      Mjotający się z myślami M.J.
      • Gość: raar Re: Nie tylko do Raar(a) IP: *.lanet.wroc.pl 30.11.03, 21:57
        Stosujesz człowieku bardzo pokrętną logikę,szkoda tylko ,że cały Twój wywód to
        strzelanie z armaty do wróbla.Wiem lepiej niż Ci się wydaje,ze nie istnieje
        związek pomiedzy miejscem zamieszkania czy pochodzenia a poziomem
        intelektualnym, przynajmniej patrząc ściśle( a nie statystycznie)
        Jezeli wspomniałem skąd jestem,to nie dla dodania powagi swoim słowom,lecz dla
        uprzytomnienia,że rzucanie hasłami typu burak pod moim adresem,biorąc pod uwagę
        z jakiej "aglomeracji" pochodzi ich autor to szczyt paranoi.W przypadku
        odwrotnym ma to przynajmniej jakiś sens.
        Jest faktem ,że takich ludzi jak mjot 1,reformat,pierre czy jawnuta 7 można
        wysłać nawet do Nowego Jorku a nie staną się mądrzejsi ani trochę.Nie martw
        się,Twoje prostactwo widać z każdej odległości.
        Szkoda tylko, że przy okazji wychodzą Wasze kompleksy prowincjusza.
        W zadnym większym mieście nie spotkałem się, by ktokolwiek rzucał tego typu
        inwektywy(burak, wieśniak itp)Te określenia to w moich oczach najlepszy
        wyróżnik zaprzaństwa głuchej prowincji.Ściśle biorąc dotyczą one tylko mieścin
        z ambicjami przekraczajacymi stanowczo możliwości(bynajmniej nie wsi)
        Jak już zauważyłeś, Wrocław jest miastem otwartym, tolerancyjnym w faktycznym
        tego słowa sensie(znowu będą problemy ze zrozumieniem !)ale jakoś dziwnym
        trafem od 1989r. nie rządzili tu Wasi kumple w socjaliźmie.(podobnie jak w
        Warszawie , Poznaniu,Gdansku itp.)I jakoś dziwnym trafem do najpopularniejszych
        osób w mieście należy katolicki kardynał a nie np.lewicujący "intelekt"
        doktoryzujący sie na temat - czy Józef Wasirionowicz był jednak najwiekszym
        myślicielem świata.
        Nie przejmujcie się, wiem że Rzeszów( nie licząc ferencowego incydentu)to
        miasto ludzi w przewadze trzeźwo myślacych, ze zdrowym kregosłupem moralnym
        (wyniesionym wprost z wiejskiej tradycji)Rozumiem , że w takim otoczeniu
        pozostaje Wam miotać się z myślami tudzież tarabanić na alarm w związku z
        kościółkowatym Rzeszowem.Wcale bym się nie zdziwił, gdyby najbardziej
        otumanieni "postępem" grzecznie maszerowali do kościółka i dawali na
        tacę "sterroryzowani" przez swoje środowisko.To bardzo charakterystyczne dla
        takich zakompleksionych bufonów.
        • mjot1 Do Raar(a) 01.12.03, 19:30
          Nawiązując do tematu wątku mam do Waści pytanie.
          Czy jeśli nie byłoby tych wspaniałych budowli, tych zastępów pośredników w
          pysznych a prześmiesznych przebraniach, tych jasełek, tych ceremoniałów
          starannie wyreżyserowanych a niezbędnych ponoć, tych różnych regułek
          odklepywanych tyleż często, co bezmyślnie, itd. itd. to uważasz Waść, że
          wówczas nie byłoby też Boga?
          Czy jesteś Waść przekonany, że to wszystko jest Bogu właśnie potrzebne?
          Czy jesteś Waść w stanie jednoznacznie stwierdzić, że człowiekowi potrzebny
          jest pośrednik w postaci zorganizowanego kleru nie zaś rozum i wolna wola? Dar
          dany nam od Boga właśnie.
          Czy możesz Waść ...? Itd. itd....
          Pytań jest wiele.

A pytam dlatego bo też chciałbym nie mieć wątpliwości. Też chciałbym być tak
          szczęśliwym człowiekiem jak Waść. Człowiekiem, który ma jedynie pewność.
          Takich ludzi mniemam jest niewielu. Ja dotychczas w swym marnym życiu jeszcze
          takiego nie spotkałem. Taki ktoś toż to ideał przecie!

Piszesz: „Jest faktem, że takich ludzi jak mjot1 (...) można wysłać nawet do
          Nowego Jorku a nie staną się mądrzejsi ani trochę. Nie martw się, Twoje
          prostactwo widać z każdej odległości.”
          Dzięki o światły, że raczyłeś zniżyć się i dla mnie maluczkiego stracić tych
          chwil kilka.
          Tak sobie rozmyślam... Kim trzeba być by tyle pychy i pogardy w sobie pomieścić?
          Czy Ty łyku (przypuszczam, że w pierwszym pokoleniu) naprawdę sądzisz, że kwit
          świadczący o ukończonym fakultecie sprawia, że prostactwo automatycznie
          zamienia się w inteligencję i promieniuje nimbem nad czochradłem?
          Stajesz dzielnie w obronie nauk Chrystusa. I chwała Ci za to! Lecz...
          Z zaciśniętymi pięściami, usty i zębem zgrzytając? Z oczyma
          pałającymi „miłością” do bliźniego? To tak wygląda Twój „drugi policzek”?
          Masz niezbywalne prawo bronić jak każdy przecie tylko czy sposób, w jaki to
          czynisz właściwym jest? Tu wątpię. A wątpić ja z kolei mam prawo.

Przeczytałem też swoje poprzednie wypowiedzi i nie doczytałem żadnych (jak
          dotychczas) epitetów więc miałem prawo oczekiwać tegoż i od Waćpana.
          Nie znalazłem także sugestii pozwalających mniemać żem czerwony.
          Hmmm... Czyżbym w rodzie swym był pierwszym? Jeśli ktoś jak Waść światły tak
          sądzi to niechybnie tak być musi!

Najniższe ukłony!
          Wycofujący się jednak z tej smutnej dysputy i zdegustowany... M.J.
      • Gość: witold17 Re: Nie tylko do Raar(a) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 00:39
        mjot1 napisał:

> Czytam sobie i czytam i....
        > Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie właśnie pytania.
        > Czy łatwo jest żyć w myśl jedynie słusznych zasad, że mieszkaniec wsi to
        > ciemniak i prostak a mieszczuch to posiadacz światłego i otwartego umysłu?
        > Kim więc według Was o światli jestem ja mieszkaniec nawet nie wsi, lecz
        > chałupinki zagubionej w krzakach a były łyk wrocławski?
        > Bo gdy jestem w swych krzakach to jestem burakiem i prostakiem. To wiem.
        > Lecz kim jestem, gdy czasem udaję się do mego ukochanego Wrocławia? Czy
        wówczas
        >
        > automatycznie ginie moje prostactwo a IQ wzrasta gwałtownie do granic
        > niewyobrażalnych?

To nie tak. Napisałem wcześniej, że "kościółkowość" Rzeszowa wynika z tego, że
        większość jego mieszkańców to napływowi z okolicznych wsi. Czy to znaczy, że
        oceniam ludzi wg miejsca zamieszkania albo pochodzenia? Oczywiście, że nie.
        Na wsi są też ludzie mądrzy i inteligentni a w mieście prymitywy. I nie jestem
        pewien, gdzie których jest więcej. Człowieka kształtuje rodzina w której się
        wychowuje. Ta rodzina żyje w określonym środowisku, często pod jego
        presją. "Kościółkowość" dla mnie to nie tylko sposób manifestowania wiary,
        obrzędowość, przerost formy nad treścią, ale typ mentalności. Niestety, wsie w
        okolicach Rzeszowa i dalej nie jest intelektualną elitą Polski. Zresztą nie z
        winy tych ludzi, tu zawsze było zacofanie. Zwracam uwagę ta antysemicki obrzęd
        topienia Judasza, jedyny w Polsce, odprawiany co roku w Pruchniku. Na wyniki
        wyborów- i nie chodzi nawet o to, że zwycięża tu Liga Papy Rydzyka, ale że z
        dużą przewagą wygrywa Wrzodak- który chyba nawet nie wiedział gdzie leży
        Rzeszów, zanim mu ktoś nie podpowiedział, że tylko stąd ma szanse wejść do
        Sejmu. Ktoś mi powie- jest demokracja, muszę się poddać wyborowi większości.
        Właśnie, większości... To jest większość i ona stanowi o ocenie tego regionu.
        Duża jest w tym też wina tutejszych księży, którzy mając znacznie większy
        autorytet u wiernych niż gdzie indziej w Polsce- nie korzystają z tego i nie
        próbują tej mentalności zmieniać.
        Pozdrawiam serdecznie
        Witold
        P.S. Mój ojciec pochodził ze wsi- właśnie tej galicyjskiej- stąd nie wywyższam
        się, ale to nie znaczy, że nie mam być obiektywny.
        • mjot1 Do Witolda 01.12.03, 20:17
          Cóż...
          Panie Witoldzie ależ ja doskonale rozumiem, co napisałeś i zgadzam się w
          zupełności.
          Ja element napływowy mieszkam wśród ludności „tubylczej” jakiś już czas.
          Obserwuję rozmawiam dociekam... To są prości ludzie, ale na boga nie mylmy tego
          z prostactwem! Więcej prostactwa spotkałem w zbiorowiskach z tytułami!
          Ci ludzie mają sporo wiedzy tylko trzeba umieć i chcieć z niej korzystać. Są to
          zwykli, szczerzy ludzie jak każdy z nas zagubieni i szukający. Daje się im
          jedynie słuszne wartości i żadnej alternatywy, nie pozwala im się ni myśleć ni
          mieć wątpliwości. To stara zasada jak świat. Łatwiej jest taką masą manipulować.
          Piszesz o autorytecie kleru. On od kilku wieków przejąwszy rządy dusz i umysłów
          miał wielkie pole do popisu. Był czas, że średnia wypadkowa jego działań była
          pozytywna. Lecz to, co dzieje się ostatnio to jest jakiś obłęd! Widzi to każdy,
          nawet ci prości ludzie!
          Przecież my się zwijamy!

Poziom wykształcenia sług bożych w ostatnich latach zaczął zjeżdżać po równi
          pochyłej. Już jest poniżej krytyki! Wyraźnie widać że idzie się na ilość!
          Przecież ci biedni ludzie wychodzą stamtąd z klapami na oczach z tak
          makabrycznie zawężonym horyzontem myślenia że aż strach pomyśleć co się stanie
          gdy zabraknie Wielkiego Białego Ojca.
          Toż do cholery w czasach mrocznych a przerażających gdy w mundurkach i
          czwórkami chodziło się w niedzielę do kościoła, gdy religii uczono w szkołach i
          do księdza mówiło się: „proszę księdza profesora” czyli w czasach gdy żył
          wspomniany przez Rara batiuszka Soso. Otóż w czasach tych z księdzem można było
          prowadzić dysputy na przeróżne tematy, ksiądz grywał w szachy i w brydża,
          ksiądz bywał. Ksiądz miał a przynajmniej starał się mieć umysł otwarty.
          A teraz? Często jedynie pusta śmieszność pokryta bufonadą. Smutne...
          Słów szkoda.

Najniższe ukłony!
          Z wyrazami szacunku M.J.
          • Gość: witold17 Re: Do Witolda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 00:19
            mjot1 napisał:

> Więcej prostactwa spotkałem w zbiorowiskach z tytułami!

Cóż, jest tam tego sporo. Znam takie określenie: PPP- Pierwsze Pokolenie
            Piszące. Ci ludzie z tytułami to często Drugie a najwyżej Trzecie PP. Nasi
            okupanci przetrzebili nam elity. Jedni mordowali, drudzy wywozili tam, skąd
            najczęściej nie było powrotu. Ta luka pokoleniowa jest widoczna do dzisiaj. Ci
            po wojnie z "awansu społecznego" byli różni. Niektórzy nieuczciwi, inni mieli
            dobre chęci, ale...z pustego i Salomon nie naleje. Człowieka kształtuje dom
            rodzinny, pewnych spraw nie da się nadrobić.

> zwykli, szczerzy ludzie jak każdy z nas zagubieni i szukający. Daje się im
            > jedynie słuszne wartości i żadnej alternatywy, nie pozwala im się ni myśleć
            ni
            > mieć wątpliwości.

Oni często takich prostych recept na świat właśnie potrzebują. Nie chcą myśleć.
            Nie chcą przyjąć do wiadomości, że ich bieda i brak perspektyw to częto wina
            ich samych. Wolą wierzyć, że to przez Żydów, masonów i Balcerowicza, który musi
            odejść.

> Poziom wykształcenia sług bożych w ostatnich latach zaczął zjeżdżać po równi
            > pochyłej. Już jest poniżej krytyki! Wyraźnie widać że idzie się na ilość!
            > Przecież ci biedni ludzie wychodzą stamtąd z klapami na oczach z tak
            > makabrycznie zawężonym horyzontem myślenia że aż strach pomyśleć co się
            stanie
            > gdy zabraknie Wielkiego Białego Ojca.

Rozmnożono diecezje i co za tym idzie - seminaria duchowne. Wychodzą stamtąd
            ludzie z "wyższym" wykształceniem. Nie ma żadnej selekcji intelektualnej,
            skończyć takie coś nie jest trudno. Ci mądrzejsi idą dalej i nie wracają już do
            parafii. Między ludzi trafiają tacy, którzy często niewiele ich przerastają
            poziomem. Imponuje im waaaadza, samochody, to, że ludzie ich szanują (albo
            przynajmniej udają, że szanują). Cieszą się z pełnych kościołów i tacy (choć z
            tym ostatnio chyba gorzej) i tak trwają. Jak długo jeszcze?

Serdecznie pozdrawiam
            Witold

• Gość: Ed Re: Nie tylko do Raar(a) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 00:46
        Drogi mjot1.
        Przyczyna Twej zadumy wydaje się być w pełni naturalna, choc wcale nie nowa.
        Wiele wyjaśnić może łaciński termin "poganus" wszczepiony w nasz język w
        formie nieco zniekształconej wprowadzając jednocześnie bardzo zmienione
        treści. Czy dziwić się, że źle rzucony bumerang powraca?

Pozdrawiam
    • jawnuta7 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 30.11.03, 13:42
      Do raar przepraszam, ze nazwałem Cię BURAKIEM, ale po Twojej ostatniej
      wypowiedzi. Ty z Wrocławia my z Rzeszowa i nie mamy mieć innego zdania.
      Zmieniam zdanie : nie jesteś BURAKIEM lecz "BURAKIEM PASTEWNYM", bo na
      cukrowego nie zasługujesz.
      Znam wielu szlachetnych ludzi z Wrocławia więc nie wypowiadaj się za nich.
      • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 30.11.03, 22:14
        Trzeba było wejść na forum Rzeszowa ,żeby takiego chłopka -roztropka namierzyć.
        Gdzieś Ty się taki kmieć z Przybyszówki w Rzeszowie uchował.Zdanie żeby
        zmienić,to musiałbyś je mieć.Śmiem wątpić czy ktokolwiek z Wrocławia przyznałby
        się to znajomości z takim ćwokiem.To,że kolesie nie odcieli się od
        Twojego "uduchowionego" komentowania świadczy raczej o nich,a Ty bidaku ze
        słomą w butach myślisz,że o Twojej mądrości.Przynajmniej domyślam się dlaczego
        jedno z Waszych osiedli to Baranówka !!!!
        • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 30.11.03, 22:21
          Już wiadomo o co raarowi chodzi. Chce pokazać jaki z niego pan z „wielkiego”
          miasta. Idź ze swoimi frustracjami na forum psychologia, może tam ci pomogą.

Domyślasz się??? Niesamowite, wyjdź na ulice twego „Ogromnego” maisat i powiedz
          to wszystkim, niech widzą jaki jesteś zdolny. Gdybyś miał minimum poziomu
          wiedziałbyś skąd nazwa tego wspaniałego osiedla.
          • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 30.11.03, 22:54
            Ciebie śmiało można zaliczyć do mieszkańców tego siedliska.O jakim psychologu
            mówisz chłopie niepiśmienny skoro z tego co napisałem tyle zdołałeś zrozumieć.
            Dla takich "intelektualistów" w Nowinach kiedys był tzw.Jacuś.Mam nadzieję,że
            nie pozbawili Cię tej lektury.
            • jawnuta7 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 01.12.03, 00:58
              rar jak skończysz to nie zapomnij spłukać "cuchniesz"
              A wiesz może co to jest spłuczka ?
              • Gość: ppww Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 01.12.03, 13:33
                Ciekawi mnie ile lat mają niektórzy z Was wypowiadający się na powyższy temat.
                Sądząc po wypoiedziach bardzo mało, albo nie grzeszycie poprostu inteligencją z
                czego jest mi bardzo przykro. Do raar - nie wiem dlaczego obrażasz mieszkańców
                Baranówki. Jeżeli tylko dlatego, że kojarzy Ci się ta nazwa ze słowem "baran"
                to bardzo współczuję. Lepiej popatrz trochę w historie miasta, a dowiesz się
                dlaczego taka nazwa. Natomiast świadczy to o twojej głupocie.
                Zgadzam się natomiast z ostatnią wypowiedzią Witold 17. A o tej inteligencji -
                nie chodzi mi o wszystkich którzy wypowiadali się na powyższy temat.
                Pozdrawiam...
                • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 02.12.03, 12:43
                  Gość portalu: ppww napisał(a):

> Ciekawi mnie ile lat mają niektórzy z Was wypowiadający się na powyższy
                  temat.
                  > Sądząc po wypoiedziach bardzo mało, albo nie grzeszycie poprostu inteligencją
                  z
                  >
                  > czego jest mi bardzo przykro. Do raar - nie wiem dlaczego obrażasz
                  mieszkańców
                  > Baranówki. Jeżeli tylko dlatego, że kojarzy Ci się ta nazwa ze słowem "baran"
                  > to bardzo współczuję. Lepiej popatrz trochę w historie miasta, a dowiesz się
                  > dlaczego taka nazwa. Natomiast świadczy to o twojej głupocie.
                  > Zgadzam się natomiast z ostatnią wypowiedzią Witold 17. A o tej inteligencji -

> nie chodzi mi o wszystkich którzy wypowiadali się na powyższy temat.
                  > Pozdrawiam...

-a tam..daj spokój..niech się lewactwo wyszumi i wyładuje swoje frustracje w
                  necie dzięki temu ptrzynajmniej na ulicach jest bezpieczniej
                  • Gość: Ed Re: Katolewacy, katoprawiczki i rydzykowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 01:57
                    Boże, widzisz, a nie grzmisz. Teraz katecheci rydzykowcy przerzucają sie z
                    religii na lekcje WOS-u. Czy nie uważasz

Oszoł, czy w tym wypadku nadchodzi już czas zwiekszenia ilości godzin WOS-u
                    tygodniowo z jednej do czterech? Do wyrugowania pozostają jeszcze: matematyka,
                    języki no i może jakieś ambitniejsze przedmioty zawodowe, np. informatyka.

Po co w końcu parafianinowi komputer?

oszolom.z.radia.maryja napisał:
                    Data: 01.12.2003 19:00

> tylko nauczyciel katolicki moze nauczyć szacunku dla życia od poczęcia do
                    > jnaturalnej śmierci drugiego człowieka kultury dobrych manier...młodzież
                    > jest poddawana lewackiej propagandzie więc mioją rolą jest
                    > zminimalizowanie tego wpływu na tę młodzież
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9418676
                    Data: 02.12.2003 12:38

> - a jacy księża uczą tej religii? Katolewica z Tygodnika Powszechnego!!
                    > V kolumna masonów w łonie KK! i tylko dlatego jeszcze sie toleruje lekcje
                    > religii w szkołach!
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9431376
                    Data: 02.12.2003 23:13

> jeśli ktoś dokonuje podziałów wsród katolików to z całą pewnością nie jest
                    > to ks Rydzyk tylko bp Pieronek Zycińśki ks Musiał i Boniecki

Data: 02.12.2003 23:54

> - Ks Rydzyk to nie historia to współczesnośc.. o tym moge co nie co
                    > wspomnieć na lekcjach WOSu
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9445699
            • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 02.12.03, 14:55
              Nie czytam tego prawicowego brukowca wielkomiejski kretynie. Tyle masz do
              powiedzenia??? Skompromitowałeś się maksymalnie, najlepiej zmień forum.
              Poziomem dorównujesz oszołomowi z radia maryja.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 02.12.03, 21:36

> Nie czytam tego prawicowego brukowca wielkomiejski kretynie. Tyle masz do
                > powiedzenia??? Skompromitowałeś się maksymalnie, najlepiej zmień forum.
                > Poziomem dorównujesz oszołomowi z radia maryja.

- jest mi nizwykle miło że kogoś do mnie porównujesz a poza tym jak masz
                bluzgać to lepiej zamilcz z chamami którzy z kulturą osobistą są na bakier nie
                dyskutuję..nie rzuca się pereł przed wieprze
                • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 02.12.03, 21:49
                  A dziwisz się, że uznaje cię za kretyna, skoro wypisujesz na forum same brednie
                  które usłyszeć można miedzy innymi w radiu z ryjem. Przecież ty jesteś
                  nienormalny. Leszcz się, a za kilka lat podziękujesz mi za te bluzgi!!
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 02.12.03, 23:11

> A dziwisz się, że uznaje cię za kretyna, skoro wypisujesz na forum same
                    brednie
                    >
                    > które usłyszeć można miedzy innymi w radiu z ryjem. Przecież ty jesteś
                    > nienormalny. Leszcz się, a za kilka lat podziękujesz mi za te bluzgi!!

- a ty za kilka lat obudzisz się na doddziale zamkniętym
                    • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 03.12.03, 18:20
                      Jeśli pomioty z lpr przejmą władze to pewnie się obudzę, bo uznają mnie za
                      heretyka, a że na stosie palić ludzi już nie wypada, to w kaftan i zamknąć. Mam
                      jednak nadzieje, ze społeczeństwo zmądrzeje, i pozbędzie się tej ekstremalnej
                      kato- prawicy z kraju!!
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 03.12.03, 19:37

> Jeśli pomioty z lpr przejmą władze to pewnie się obudzę, bo uznają mnie za
                        > heretyka, a że na stosie palić ludzi już nie wypada, to w kaftan i zamknąć.
                        Mam
                        >
                        > jednak nadzieje, ze społeczeństwo zmądrzeje, i pozbędzie się tej ekstremalnej
                        > kato- prawicy z kraju!!
                        -prędzej pozbędzie sie takich nienawistników jak ty
                        • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 03.12.03, 21:48
                          Bardzo ciekawe. Czy to ja pieniłem się gdy usłyszałem pomyślne dla Polski
                          wyniki referendum akcesyjnego??? Czy to ja codziennie tworze dziejowe teorie
                          spisku z żydo- masonerią w roli głównej??? Czy to ja podnoszę ojca rydzyka
                          ponad Boga??? Czy to ja jestem twórcą rozgłośni której nazwa powinna brzmieć
                          radio nietolerancja.
                          Gadasz brednie, jakbyś ze schodów spadł oszołomie. Szkoda na to czasu. Śmierć
                          wam i waszym bredniom!! Nikt zdrowy psychicznie nie kieruje się w życiu
                          bzdurami głoszonymi przez rydzyka i lpr!! Jesteście zagrożeniem dla demokracji
                          i pokoju w państwie. Nie po to obalono komunizm, aby kretyni twojego pokroju
                          najpierw robili dzieciakom wodę z mózgu, a później wprowadzili katolicki
                          totalitaryzm i przenieśli stolice do Torunia!!
                          • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 05.12.03, 22:51
                            Ilość inwektyw,mitów oraz kłamstw przemieszanych z pospolitą komunistyczną
                            propagandą jest u Ciebie odwrotnie proporcjonalna do poziomu
                            intelektualnego,który reprezentujesz.To,że przy każdej okazji do pomocy spieszą
                            miernoty typu Pierre,Jawnuta czy inne mjoty(a właściwie młoty!)nie dodaje
                            Twojemu plwotokowi ani odrobinę mądrości.Tworzycie około 10- cio osobową grupkę
                            czerwonych krzykaczy(podejrzewam,że połowa to SLD-owska przybudówka)robiąca
                            rejwach na wszystkich możliwych rzeszowskich forach.Roją Wam się w głowach
                            sukcesy tow.Ferenca,zagrożenia związane z LPR czy księdzem Rydzykiem.Pomijacie
                            skrupulatnie fakt,że polska rzeczywistość anno domini 2003 to czerwone pyski
                            Millerów i Kwaśniewskich .Problem Wasz polega na tym,że w/w mają Was w głębokim
                            poważaniu (niczym posłanka Błochowiak pedałów).Kto podziela te brednie dowiecie
                            się przy okazji najbliższych wyborów.I na koniec jedna uwaga.Zanim komuś
                            zarzucisz brak argumentów,zaprezentuj coś do czego się można
                            odnieść.Trzydzieści Twoich wejść na forum,można spokojnie zamknąć w dwóch
                            zdaniach.Chyba brałeś lekcje wodolejstwa u Kwacha.Weź na siebie wyjaśnienie
                            temu przygłupowi co to jest spłuczka.Rozumiem,że jest nią oczarowany(w końcu do
                            tej pory biegał do wychodka za chałpę),z drugiej strony zadanie w sam raz na
                            Twoje możliwości "intelektualne".
                            • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.03, 08:48
                              Słuchaj śmieciu - użyj choć raz jednego argumentu, zamiast nazywać wszystkich
                              towarzyszami, komuchami, SLD-owcami, bo to nie tylko jest mało inteligentne
                              (czytaj: świadczy o tym jaki z ciebie matoł), ale też poprostu nudne.

Jeśli już o SLD mowa, to partia nie błyszczy intelektem, ale jakoś nie widzę
                              lepszej alternatywy. Miałbym oddać władzę Watykanowi (LPR, PiS)? A może
                              uciekinierom z tonącego okrętu AWS (PO)?

Nie wiem też dlaczego wspieranie (choć to za dużo powiedziane bo SLD tylko
                              toleruję) 100% legalnej partii mam uważać za wstyd?

Wielokrotnie powtarzam, że zwalczam głupotę - głupotą jest natomiast LPR, PIS,
                              Rydzyk i oszołomy typu oszoloma z radia z ryjem i ciebie!

• Gość: pirr-refo-ireszta Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.proxy.aol.com 15.12.03, 16:27
                                Swietnie zauwazyl raar, ze jest was kilku facetow z wypranymi muzgami przez
                                stara bolszewicka bibule utworzona przez towarzyszy i sekretarzy, ktorzy
                                edukacje zakonczyli na 3-miesiecznych powojennych kursach nauki czytania. To
                                byla ich edukacja a doswiadczenie pochodzilo najczesciej z kradzierzy i
                                rozbojow, za co trafiali do pierdla i tam juz dorobiono im
                                ideologie. "Myslicie", ze piszecie cos nowego jestescie powielaczami sloganow
                                od rewolucji francuskiej. Z wypranym mozgiem i torba wypelniona stechla bibula
                                nie mozna cos stworzyc trzeba jeszcze miec jaja? Zycie jeszcze przed wami, ale
                                zacznijcie czytac ze zrozumieniem, nalezy zywic nadzieje,ze zostaly jeszcze
                                sladowe ilosci szarych komorek, i one stana sie podstawa do odtworzenia
                                mozgu.Juz od dawna to co piszecie z latwoscia mozna opuscic i nie ma uszczerbku
                                w informacjach. Zrobcie refresher.
                            • mjot1 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 06.12.03, 11:16
                              „...miernoty typu Pierre, Jawnuta czy inne mjoty (a właściwie młoty!)”
                              Hmmm... Faktycznie bardzo interesujące argumenta Waść wytoczył. Na takie dictum
                              faktycznie kontrargumentów znaleźć nie sposób.
                              Taaa... Z kulturką na Wy? Przeczytaj Panie Raar swą wypowiedź z kilka razy, po
                              czym stań obok na neutralnej murawie i w skali od 1 do 10 przypunktuj stopień
                              prostactwa.
                              Zastanawia mnie, co za żłób Cię we Wrocławiu zameldował?
                              A jednak czasem mi żal takich radosnych, pszeniczno buraczanych ludzików...
                              Cóż...? Tak trzymaj Panie Raar! Świetlana przyszłość przed Tobą i potomstwem
                              Twym się rysuje.

Najniższe ukłony!
                              Czasem wartościami kościółkowymi zadziwion wielce M.J.
                              • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 06.12.03, 21:20
                                We Wrocławiu nie ma za wiele miejsca dla podobnych do Ciebie, stąd nie miałem
                                kłopotów z meldunkiem.Oj nagadałeś się kmieciu o argumentach,szkoda że masz
                                kłopoty z ich używaniem.Nie widzę durniu żadnych podstaw do pisania o
                                Rzeszowie - kościółkowy ,więc nie bardzo wiem po co mam szukać argumentów do
                                absurdalnych tez, stawianych przez zakompleksionych czereśniaków.Nauczcie się
                                barany przynajmniej jednego.To stawiający tezę musi mieć argumenty na jej
                                podtrzymanie,adwersarz może ograniczyć sie do krytyki jej założeń.Te podstawy
                                logiki musisz sobie przyswoić,zanim zaczniesz jakąkolwiek dyskusję.Co do
                                pszenno- buraczanych problemów to muszę Cię uważać za autorytet.W końcu
                                mieszkasz w mieście, w granicach którego uprawa buraków czy pszenicy to
                                normalka.O moją przyszłość mam zwyczaj troszczyć się sam.Zapewniam Cię ,że
                                rysuje się ona lepiej niż możesz sobie to wyobrazić oczami ograniczonego
                                móżdżku.Nie potrzebuję pokładać nadziei w SLD( niczym Pierre). Swoją drogą
                                jakim to trzeba być ograniczonym człowiekiem,żeby w ludziach którzy sprowadzili
                                ten kraj na klęczki w 50 lat,pokładać jakąkolwiek nadzieję.Może wskażcie
                                myśliciele kraj, gdzie ta myśl ideowa odniosła choć namiastkę sukcesu.
                                • mjot1 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 06.12.03, 23:27
                                  Dlaczego dzieje się tak, że gdy napotkam ludzi śmiesznych to robi mi się smutno?
                                  • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 06.12.03, 23:36

Może dlatego, że wiesz iż ich śmieszność spowodowana jest głupotą której
                                    następstwem mogą być niebezpieczne dla społeczeństwa czyny i decyzje.
                                • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 06.12.03, 23:32
                                  O czym ty matole bredzisz??? Jakich buraków cukrowych??? Czy wiesz w ogóle
                                  gdzie leżysz Rzeszów, czy twoje „wielkomiejskie” problemy nie pozwoliły ci
                                  nigdy dowiedzieć się tego???

A co do argumentów, choćby przedstawiać ci najbardziej rzeczowe, to i tak masz
                                  na nie stałą odpowiedź- „czerwony”, albo „towarzysz”. Dlatego oszczędź sobie
                                  tych wywodów i zostaw w spokoju mieszkańców miasta „w granicach którego uprawa
                                  buraków czy pszenicy to normalka”.
                              • Gość: ppww Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 06.12.03, 23:29
                                Ludzie, gdzie WY żyjecie ?(a przynajmniej część z WAS)
                                Teraz żałuję, że zacząłem powyższy temat. Myślałem, że potraficie normalnie ze
                                sobą dyskutować. Tymczasem w przewadze wypowiedzi przeczytać można tylko obelgi
                                i wyzywanie się jeden przez drugiego. To niestety do niczego nie prowadzi...
                            • Gość: Ed. Re: Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.03, 22:25
                              Gość portalu: raar napisał(a):

> Ilość inwektyw,mitów oraz kłamstw przemieszanych z pospolitą komunistyczną
                              > propagandą jest u Ciebie odwrotnie proporcjonalna do poziomu
                              > intelektualnego,który reprezentujesz.To,że przy każdej okazji do pomocy
                              > spieszą miernoty typu Pierre,Jawnuta czy inne mjoty(a właściwie młoty!)nie
                              > dodaje Twojemu plwotokowi ani odrobinę mądrości.Tworzycie około 10- cio
                              > osobową grupkę czerwonych krzykaczy(podejrzewam,że połowa to SLD-owska
                              > przybudówka)robiąca rejwach na wszystkich możliwych rzeszowskich forach.Roją
                              > Wam się w głowach sukcesy tow.Ferenca,zagrożenia związane z LPR czy księdzem
                              > Rydzykiem.Pomijacie skrupulatnie fakt,że polska rzeczywistość anno domini
                              > 2003 to czerwone pyski Millerów i Kwaśniewskich .Problem Wasz polega na
                              > tym,że w/w mają Was w głębokim poważaniu (niczym posłanka Błochowiak
                              > pedałów).Kto podziela te brednie dowiecie się przy okazji najbliższych
                              > wyborów.I na koniec jedna uwaga.Zanim komuś zarzucisz brak
                              > argumentów,zaprezentuj coś do czego się można
                              > odnieść.Trzydzieści Twoich wejść na forum,można spokojnie zamknąć w dwóch
                              > zdaniach.Chyba brałeś lekcje wodolejstwa u Kwacha.Weź na siebie wyjaśnienie
                              > temu przygłupowi co to jest spłuczka.Rozumiem,że jest nią oczarowany(w końcu
                              > do tej pory biegał do wychodka za chałpę),z drugiej strony zadanie w sam raz
                              > na Twoje możliwości "intelektualne".
                              Ed. Typowa katolicka argumentacja ad personam dostosowana
                              do "moliwości ""intelektualnych"" parafianuina. Czy gloszącemu Kazanie na
                              Górze" podrzuciłeś już wyostrzony miecz dla przygotowania przedpola
                              katolickiego miłosierdzia?
                              • Gość: raar Re: Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo... IP: *.lanet.wroc.pl 06.12.03, 22:49
                                Sądząc po tym co zdołałeś nagryzmolić reprezentujesz niezmiernie
                                wysoki "poziom"(szkoda że tylko we własnym mniemaniu)Katolickie miłosierdzie
                                polega na litości nad takimi sierotami.
                                • Gość: Ed Re: Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 01:06
                                  Jeżeli masz aż takie trudności z odczytaniem swoich
                                  niezaprzeczalnie "wartościowych" przemyśleń wypisywanych na forum, to
                                  rzeczywiście trudno spodziewać sie innych reakcji dla każdego innego innego
                                  poglądu.
                                  Po raz pierwszy Rydzykowi muszę przyznać rację. Podłoże specyficzne
                                  intelektualizmu kościelnego jest już tak przygotowane, że wystarczy
                                  tylko "siać" :-))
                                  • Gość: raar Re: Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo... IP: *.lanet.wroc.pl 07.12.03, 21:32
                                    Głebia Twoich przemyśleń oraz siła Twojej ironi wprost mnie powala(z
                                    nóg).Ciężko żebym miał trudności z moimi przemyśleniami(proponuję żebyś
                                    wypowiadał się w swoim imieniu)Przeczytaj jeszcze raz Twoje pierwsze
                                    zdanie,jeżeli dostrzegasz w nim choć cień logiki to gratuluję dobrego
                                    samopoczucia.Twoja racja jest Rydzykowi tak potrzebna jak.......
                                    • Gość: Ed Re: Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 00:10
                                      Po raz kolejny udowadniasz, że czytanie tekstów ze zrozumieniem może być
                                      sztuką trudną do opanowania. Tym samym potwierdzasz słuszność zastrzeżeń swych
                                      adwersarzy. Duch nietolerancji króluje w Twych wypowiedziach od pierwszego
                                      postu wyrażany w sposób daleki od zjawiska nazywanego dobrym tonem. Stawiając
                                      się nawet w roli kontrowertysty, wypadało by wiedzieć co się mowi i jak się
                                      mówi. Zmień swą karmę wyobraźni z cudów na realną rzeczywistość.
                            • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 13.12.03, 11:24
                              Gdzyby Rzeszów naprawdę był prokoscielny to niemożliwy byłby wybór na
                              prezydenta Rzeszowa człoaieka z postkomunistycznego etonu
                          • ares19 Niech bedzie... 13.12.03, 16:17
                            Zaczne trydycyjnym hasłem;
                            Niech bedzie pochwalony Ojciec Dyrechtór i Oszołom zawsze dziewica
                            odzew rzeczywista: tera i wystarczy!
                            Nie rozumiem o co sie tak kłocita
                            Ani ten rzeszów nie taki "kościólkowy" jak by chcieli niektóre nawiedzone
                            ani on taki zagrozony "czarnymi" jak sie boją inni
                            Przecież wiecie, że najważniejsze dla pospólstwa rzeszowskie świątynie to
                            Tesco, Le-kler-k oraz gdzieś tam budowowany już Lidl.
                            Popatrzcie w "świątek, piatek" gdzie ludzie sie "intergrują" - przy kasach!przy
                            kasach!! A jak sie modlą do "świetej Promocyi" i "blogosławionej Degustacji"
                            :-)))
                            Niech będzie pochwalony Ojciec Dyrechtór i O-szolom zawsze dziewica
                            Teraz i wystarczy
                            Amen
                          • Gość: ref-jaw-and like Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.proxy.aol.com 15.12.03, 16:35
                            Swietnie zauwazyl raar, ze jest was kilku facetow z wypranymi mozgami przez
                            stara bolszewicka bibule utworzona przez towarzyszy i sekretarzy, ktorzy
                            edukacje zakonczyli na 3-miesiecznych powojennych kursach nauki czytania. To
                            byla ich edukacja a doswiadczenie pochodzilo najczesciej z kradzierzy i
                            rozbojow, za co trafiali do pierdla i tam juz dorobiono im
                            ideologie. "Myslicie", ze piszecie cos nowego jestescie powielaczami sloganow
                            od rewolucji francuskiej. Z wypranym mozgiem i torba wypelniona stechla bibula
                            nie mozna cos stworzyc trzeba jeszcze miec jaja? Zycie jeszcze przed wami, ale
                            zacznijcie czytac ze zrozumieniem, nalezy zywic nadzieje,ze zostaly jeszcze
                            sladowe ilosci szarych komorek, i one stana sie podstawa do odtworzenia
                            mozgu.Juz od dawna to co piszecie z latwoscia mozna opuscic i nie ma uszczerbku
                            w informacjach. Zrobcie refresher.
                          • Gość: maniek Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.man.rsk.pl 15.12.03, 19:30
                            Reformato jestes psychodelik-uwaznie czytam twoje wypociny -tragedia
                            odmuzdzenie calkowite-przygladnijn sie twoim czerwonym braciom i ich
                            dotychczasowych dzialaniaach
    • Gość: Statysta Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 02.12.03, 14:01
      Czytam poszczególne wypowiedzi forumowiczów i jak to na forum - raz się mi
      chce śmiać, raz płakać. Osobiście proponuję taki eksperyment. Zwłaszcza tym,
      którzy na co dzień chodzą do kościoła. Policzcie wiernych uczestniczących we
      mszy. Pomnóżcie tą liczbę przez ilość mszy odprawianych w niedzielę. W jednej
      klatce w bloku o 5 kondygnacjach mieszka ok. 50-60 ludzi. W bloku 7-8 klatek,
      czyli ~ 400 ludzi. Na moje oko to frekwencja na mszy u "ks.Kapusty". Czyli w
      niedzielę do kościoła z tej parafii idzie 4-5 bloków. A tych bloków jest
      duuuużo więcej. Więc, o co się spieracie? A swoją drogą księżą można różne
      sprawy zarzucić, ale nie to, że są głupolami. To cwane chłopy. W tej materii
      mocno szkolone. Osobiście namawiam -zwłaszcza młodych rodziców - do
      prowadzenia dzieci do kościoła. To pomaga w wychowaniu a i tradycji staje się
      zadość. Pozdrawiam tych co za, a nawet przeciw.
      • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 19:47
        Z calym szacunkiem, ale dla mnie tradycja sypania kwiatków pod nogi księdza
        niosacego na czele procesji "ciało boga", wiązania wstążeczek na ulicach,
        padania na kolana przed kopią jakiegoś malowidła i spowiadania się obcemu
        facetowi, z moich grzechów i grzeszków i z moich myśli jest dla mnie gówno
        warta.
        Dziecko trzeba wychowywać w duchu NAUKI I WIEDZY a nie zabobonów, przesądów i
        domysłów. Chcesz wychować samodzielnie myślącą jednostkę czy
        ubezwłasnowolnionego oszołoma.z.radia.maryja.?
        • Gość: Statysta Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 03.12.03, 11:45
          PIERRE - to o czym piszesz dla mnie też nie jest wiele warte. Ale... w
          kościele czasem można usłyszeć że nie należy kraść, zabijać, szanowac siebie i
          innych ludzi....... I o to mi chodzi. Rolą rodzica jest dobrze pokierować
          dzieckiem. Kościół dużo może w tym pomóc. A dziecię jak wyrośnie to i tak
          będzie robić to co samo wybierze. Chyba że mi powiesz jaka jest lepsza
          instytucja którą można zastąpić kościół. Moja sugestia na koniec. Trzymajmy
          się każdy swego i nie wciskajmy kitu innym. Nawet gdyby to był plaster miodu.
          • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 62.93.42.* 03.12.03, 14:05
            Gość portalu: Statysta napisał(a):

> PIERRE - to o czym piszesz dla mnie też nie jest wiele warte.

Na początku swojego posta zwróciłem się do ciebie słowami "z całym
            szacunkiem". Źle zrobiłem, bo niewiedziałem, że przemawiam do kolejnego
            oszołoma.

>Ale... w
            > kościele czasem można usłyszeć że nie należy kraść, zabijać, szanowac siebie
            i
            > innych ludzi....... I o to mi chodzi.

Za to ja twierdzę, że można zabijać, można kraść, można nieszanować siebie i
            innych ludzi, tak? Tylko gdzie ja coś takiego mówiłem/pisałem?

Jak katolik całujący na klęczkach po drewnianych stopach drewnianą figurkę
            Chrystusa może twierdzić, że się szanuje. To chyba świadczy raczej o braku
            szacunku dla siebie i przede wszystkim dla swojego rozumu (no chyba, że go
            nieposiadasz).

>Rolą rodzica jest dobrze pokierować
            > dzieckiem. Kościół dużo może w tym pomóc. A dziecię jak wyrośnie to i tak
            > będzie robić to co samo wybierze. Chyba że mi powiesz jaka jest lepsza
            > instytucja którą można zastąpić kościół.

A co o życiu wie ksiądz, który sam rodziny nie ma? To jest dla ciebie
            autorytet?
            Po co jakaś instytucja? Dziecko ma rodziców, których powinno nasladować, no
            chyba, że rodzice są gówno warci i sami swoim życiem kierować nie potrafią (że
            nie wspomnę o cudzym). Wtedy masz rzeczywiście wielki problem, ale jak ktoś
            nie jest gotowy do wychowywania własnych dzieci nie powinien ich płodzic.

>Moja sugestia na koniec. Trzymajmy
            > się każdy swego i nie wciskajmy kitu innym. Nawet gdyby to był plaster miodu.

Że co?
            • Gość: Statysta Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: 81.15.189.* 03.12.03, 19:12
              Analizując twoje rozumowanie i sposób odbierania tego co piszą inni stwierdzam
              że przy waści mózgu kupa łajna to komputer! Małpa by zrozumiała a pier..ła
              nie.
              • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 22:48
                A może jakieś kontrargumenty? Co źle zrozumiałem? Co źle odebrałem?

A może zwyczajnie cię zgasiło śmieciu jeden?
    • jawnuta7 UWAGA RAAR ZNOWU SIĘ ODEZWAŁ - JAK RZ-W POSTRZEGAN 02.12.03, 23:11
      Radzę zachowć ostrożność.
      Tego typu głupota może być zaraźliwa.
      • Gość: bebe Re: UWAGA RAAR ZNOWU SIĘ ODEZWAŁ - JAK RZ-W POSTR IP: *.smoczka.ptc.pl 06.12.03, 11:50
        Bardzo smutne jest to co tu przeczytałem. Tak wiele o tolerancji, a żadko kto
        pamięta, że tolerancja to akceptacja każdego człowieka, ale brak akceptacji
        dla wszelkiego zła. Dla tych, którzy dziwią się potwornej zajadłości przeciw
        katolikom u niektórych: a może uderzmy się w piersi i zastanówmy, czy
        rzeczywiście, jeśli uważam się za katolika, moje życie jest świadectwem? Czy
        każdy, kto patrzy na mnie na co dzień widzi w moim postępowaniu to, jaki jest
        Chrystus? Czy ja patrzę na ludzi z myślą o tym, że w nich żyje Chrystus? Czy
        tak bym się zachowywał wobec innych, gdybym o tym pamiętał? To wszystko z
        pewnością nie jest takie proste, ale tak prawdę powiedziawszy, to całe moje
        życie, jeśli uważam się za katolika, powinno być dążeniem do swiętości. A co
        się zaś tyczy księży, to ich rola w Kościele jest jasno określona: mają służyć
        nam pomocą w stawaniu się świętymi i stać na straży Nauki Chrystusowej, byśmy
        jej sobie nie dopasowywali w zależności od okoliczności. Jeśli tak nie jest,
        to znaczy również i to. że ja zbyt mało modlę się o swoich duszpasterzy, że
        nie wspieram ich w ich działaniach, bo oni są również tylko ludźmi, wyszli z
        naszych rodzin, takich, jakimi one są. Może czas zacząć patrzeć głównie na
        siebie, na to co ja zrobiłem dla mojej Wspólnoty - Kościoła, a nie co ona
        zrobiła dla mnie? Wiem tylko jedno: każdy z nas będzie kiedyś, u kresu swojego
        życia rozliczony z MIŁOŚCI którą obdarzył i Boga i ludzi,a jeśli nie darzył
        nią ludzi, to niestety nie kochał również Boga. Po co Wam te zaciekłe kłótnie,
        obrzucanie się wyzwiskami? Czy to Wam pomaga w życiu? Spróbujcie kiedyś
        obdarzać się wzajemnie tym, co pomoże Wam przeżyć łatwiej choćby kolejną
        chwilę - to z pewnością trudniejsze od tego, co robiliście do tej pory i
        wymaga pewnego wysiłku, ale jestem pewien, że dużo przyjemniejsze.
        I jeszcze na koniec - nie jestem księdzem, jestem bardzo, bardzo zwyczajnym
        człowiekiem, którego często spotykacie na ulicy, w autobusie... . Nie mieszkam
        obecnie w Rzeszowie, ale często tam bywam i cieszę się, chodząc po ulicach, że
        mogę wracać, chociaż pewnie nie wszystko mi się również podoba. Tylko, czy to
        powód do tego, żeby prowadzić wojnę z całym światem? Pozdrawiam serdecznie
        wszystkich i życzę - z okazji Mikołajek - więcej radości i miłości w zyciu.
        • Gość: Ed Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.03, 22:59
          Szanowny bebe. Zdumiałeś mnie. Jesteś chyba jednym z naprawdę bardzo niewielu
          katolików rozumiejących to co piszą na forum w kontekście znacznie
          wykraczającym za horyzonty nieustającej walki ze wszystkim, co nie mieści się
          w pojeciu kanonicznego katolicyzmu. Nie przeszkadza mi żadna wiara do momentu
          wkraczania na drogę fanatyzmu poprawiania świata według swoich własnych reguł.
          Bywałem w Rzeszowie w czasach studenckich, stąd też od czasu do czasu zaglądam
          na to forum z różnymi zresztą "forumowymi" odczuciami. Na tle
          innych "katolickich" wypowiedzi odczuwam wyraźny brak Twojej tu obecności dla -
          chociaż by - zwykłego i ludzkiego łagodzenia obyczajów. Niestety, strawy w
          tym zakresie znajduje coraz mniej.

Z poważaniem
          Ed
          • Gość: ppww Kościółkowy Rzeszów i woj. podkarpackie IP: 81.15.189.* 06.12.03, 23:32
            Ludzie, gdzie WY żyjecie ?(a przynajmniej część z WAS)
            Teraz żałuję, że zacząłem powyższy temat. Myślałem, że potraficie normalnie ze
            sobą dyskutować. Tymczasem w przewadze wypowiedzi przeczytać można tylko obelgi
            i wyzywanie się jeden przez drugiego. To niestety do niczego nie prowadzi...

• Gość: Ed Re: Kościółkowy Rzeszów i woj. podkarpackie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 01:14
              Gość portalu: ppww napisał(a):

> Ludzie, gdzie WY żyjecie ?(a przynajmniej część z WAS)
              > Teraz żałuję, że zacząłem powyższy temat. Myślałem, że potraficie normalnie
              > ze sobą dyskutować. Tymczasem w przewadze wypowiedzi przeczytać można tylko
              > obelgi i wyzywanie się jeden przez drugiego. To niestety do niczego nie
              > prowadzi...
              Ed. Wzasadzie przyznaję Ci rację, choć pojecie normy - jak widać - przez wielu
              pojmowane jest z niewybrednymi atakami ad personam w miejsce jakiejkolwiek
              argumentacji. Czy uważasz, że pomijanie milczeniem tej formy bycia może do
              czegoś - w swnsie pozytywnym - prowadzić?

Pozdrawiam
          • Gość: bebe Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.smoczka.ptc.pl 07.12.03, 12:59
            Nie myśl sobie, ze od razu był we mnie taki spokój i sposób patrzenia na
            życie. Trochę mi zeszło, zanim pewne sprawy do mnie dotarły, dlatego teraz
            częściej rozumiem tych, którzy tak zajadle się o coś wykłócają. Bardzo czesto
            ta agresje jest tak naprawdę skierowana przeciw sobie samemu, bo nie rozumie
            się siebie, do pewnych rzeczy trudno jest człowiekowi przyznać się nawet przed
            samym sobą, a najłatwiej zakłopotanie, brak pewności siebie i niepewność
            pokryć właśnie agresją. Często - im agresja silniejsza, im głośniej krzyczymy -
            tym bardziej walczymy ze soba, tym wiecej nie rozumiemy itd. Tak naprawdę to
            ja lubię tych "krzykaczy", bo ich zachowanie swiadczy najczęściej o tym, że
            szukają, że walczą, że im się chce, czasem, że rozpaczliwie walczą o siebie.
            To mi od razu przypomina "Obyś był zimny, albo gorący", ale nigdy "letni",
            czyli nijaki. Jeśli ktoś jest zywy, to płynie pod prąd, tylko zdechłe ryby
            prąd unosi gdzie chce. Część osób nie umie uczyć się na cudzych błędach,
            koniecznie muszą na swoich i myślę, że człowiek ma prawo do popełniania
            błędów, warto tylko pamiętać, że moje prawa kończą się tam, gdzie zaczynają
            się prawa innych ludzi.
            Pozdrawiam. Nigdy nie dyskutowałem na żadnym forum - może to polubię?
            • Gość: Ed Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 13:14
              Gość portalu: bebe napisał(a):

> ...warto tylko pamiętać, że moje prawa kończą się tam, gdzie zaczynają
              > się prawa innych ludzi.
              Ed. Nic też innego nie kryje się w treści słów zawartych chyba w NT: "Nie czyń
              drugiemu, co tobie nie miłe". Przykre jest to, że dla wielu katolików
              wystarcza samo potrząsanie tą księga bez żadnej analizy zawartych tam treści.
              I dotyczy to nie tylko samych "parafian". Stąd też uważam, że nie milczenie i
              chowanie głowy w piasek przed artefaktami takich postaw, a głośne mówienie i
              wskazywanie bezsensowności hipokrytycznych blagów krojenia mgły ma szanse na
              unormalnienie stosunków społecznych w tym kraju.

Pozdrawiam
              • Gość: bebe Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.smoczka.ptc.pl 07.12.03, 20:26
                Stąd też uważam, że nie milczenie i
                > chowanie głowy w piasek przed artefaktami takich postaw, a głośne mówienie i
                > wskazywanie bezsensowności hipokrytycznych blagów krojenia mgły ma szanse na
                > unormalnienie stosunków społecznych w tym kraju

Pewnie masz rację, tylko ja jakoś bardziej skłaniam się najpierw ku temu, że
                gdy widzisz zło, to najpierw upomnij swego brata na osobności, jeśli to nie
                pomaga, to zrób to w obecności dwóch swiadków ze swojej wspólnoty, a dopiero
                jesli to nie odnosi skutku mów o tym głośno. A jakoś najczęściej bywa tak, że
                najpierw głośno, najlepiej jeszcze poza plecami zainteresowanego, głosimy
                wszem i wobec jaki to z kogoś drań i do tego jeszcze czasem wypieramy się tego
                co mówiliśmy, gdy dojdzie do konfrontacji. To prawda, że wcale niełatwo jest
                pójść np. do swojego proboszcza i powiedzieć mu, że coś z jego zachowania
                wpływa gorsząco na powierzonych jego opiece parafian, jednak myślę, że to
                odnoisłoby zdecydowanie lepszy skutek niż opowiadanie o tym wśród parafian.
                Za to całkowicie zgadzam się z Tobą w kwestii tego, że zło należy nazywać po
                imieniu, mimo, że to wcale nie jest ani łatwe, ani wygodne. Co ciekawe, wcale
                nie trzeba przy tym krzyczeć i krzywdzić kogoś.
                Wiesz co? To jednak budujące, że po tylu inwektywach wrzucanych tu wcześniej w
                trakcie dyskusji??? mozna jednak tak zwyczajnie, spokojnie wymienic poglądy.
                Bardzo serdecznie pozdrawiam.
                • Gość: raar Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.lanet.wroc.pl 07.12.03, 22:11
                  Przyjmujecie ,Panowie ,bardzo intelektualną pozę,zabierając głos w dyskusji(??)
                  wtedy,gdy właściwie utknęła ona w martwym punkcie.Sami sobie przyznaliście rolę
                  recenzentów,wybrzydzając na zacietrzewienie,brak zdystansowania się itp.Po
                  pierwsze,proponuję zadać sobie trochę trudu i przejrzec od początku zapis tego
                  forum,dla ustalenia faktu,kto i kiedy sięgnął po ten rodzaj argumentacji.Po
                  drugie,dlaczego nie włączyliście się Panowie do uspokajającej krucjaty w
                  początkowej fazie dyskusji?Odpowiedź wydaje się banalna.Wasza wymiana uwag nie
                  wnosi NIC do meritum sprawy.Przy całym szacunku argumentacja "bebe" to echo
                  rekolekcji wielkopostnych.Obawiam się tylko,że forum słuchaczy jakby inne.
                  • Gość: Ed Re: Wejście smoka ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 00:28

> ...Po pierwsze,proponuję zadać sobie trochę trudu i przejrzec od początku
                    > zapis tego forum,dla ustalenia faktu,kto i kiedy sięgnął po ten rodzaj
                    > argumentacji.

A jak wyglądało to sięganie do argumentacji?

Autor: Gość: raar IP: *.lanet.wroc.pl Data: 23.11.2003 20:48
                    > Jeśli Rzeszów jest zaściankiem to dlatego,że mieszka w nim trochę
                    > zakompleksionych,schamiałych,a co najgorsze nieodwracalnie skomunizowanych
                    > towarzyszy(typu Reformat czy Pierre).Robią oni niemiłosiernie wiele szumu
                    > ale tylko na forum internetowym,nie mając nic nowego do powiedzenia poza
                    > lużnymi cytatami rodem z "NIE" czy "Trybuny".Szukanie rozwiązań Waszych
                    > problemów w okolicach Kościoł to brak myślenia elementarnego.Macie
                    > czerwonego prezydenta RP,premiera a ostatnio zafundowaliście sobie
                    > tow.Ferenca i zdaje się dalej macie problem katolicyzmu.Rozumiem ,że
                    > optymalnie by było gdyby Biskupa Przemyskiego wybierała egzekutywa SLD.Nie
                    > Wasze doczekanie.

Pozostałe wypowiedzi utrzymane sa w tym samym tonie i zabarwieniu.

"Najgroźniejsze jest zepsucie tajemne; zepsucie, które się kryje, które udaje
                    porządek, które przybiera kształt zasady, które kieruje się tam, dokąd na
                    pozór wcale nie zmierza".
                    (Montesquieu)
                    • Gość: Villareal Re: Niezrównana parka IP: *.man.rsk.pl 08.12.03, 09:56
                      Pierre i Reformat hehe - parka najśmieszniejszych gnojków na tym forum ...

monotematyczność ,klapy na oczach i zapalczywość godna największego buraka
                      połączona z prymitywizmem wnioskowań 4-latka ...

Od rydzykowców rózni was tylko ...przeciwna strona barykady .
                      • Gość: Ed Re: Argumenty forumowe Villareal'a w dyskusji :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 15:45
                        Gość portalu: Villareal napisał(a):

> ... - parka najśmieszniejszych gnojków na tym forum ...
                        >
                        > monotematyczność ,klapy na oczach i zapalczywość godna największego buraka
                        > połączona z prymitywizmem wnioskowań 4-latka ...
                        >
                        > Od rydzykowców rózni was tylko ...przeciwna strona barykady .
                      • Gość: Reformat Re: Niezrównana parka IP: *.dami / 213.76.164.* 08.12.03, 17:18
                        Tylko przeciwna strona barykady??? Ciekawe. Widać jesteś kolejnym ograniczonym
                        umysłowe matołem. Bo racja znajduje się po mojej stronie, a z rydzykiem walczę
                        często jego własną bronią. Ale ty nigdy tego nie zrozumiesz.
                      • Gość: PIERRE Re: Niezrównana parka IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 18:11
                        Jaka monotematyczność? Mam się wypowiadać w każdym wątku? Mógłbym, ale
                        dziękuję - nie mam na to czasu i angażuję się w jedną dyskusję a tobie nic to
                        tego szmato.

Zapalczywość? Wybacz, ale nie będziesz mi dyktował poziomu dozwolonego
                        temperamentu.

Prymitywizm wnioskowń? Racz wykazać moje błędy w rozumowaniu w dyskusji i
                        pokaż, że się mylę, a jeśli niepotrafisz, to racz łaskawie spierdalać.
                        • Gość: Villareal Re: Niezrównana parka IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 08.12.03, 18:33
                          hoho :-) jakie poruszenie w szeregach antyklerykalnej braci ,mam nadzieję ,że
                          pokontrujemy się jeszcze trochę :-)))

Reformat...cytuję :-)

"Bo racja znajduje się po mojej stronie" - świetny punkt wyjściowy do
                          dyskusji ,nieprawdaż ? :DDDDDDDDD

"a z rydzykiem walczę często jego własną bronią." - i właśnie tu upatruje
                          wielkiego podobieństwa między wami :-))) obaj specjalizujecie się we wciskaniu
                          ludziom kitu

" Ale ty nigdy tego nie zrozumiesz." - właśnie
                          zrozumiałem ,przyznam ,ze "niezwykle trudno" jest cię rozgryzć :DDD

Pierre ? ekhhmmm...hehehbauahhaahaha chwilowy brak erekcji u partnera ,a ty już
                          się burzysz i flugasz na wszystkie strony :-) luzik ,stay cool ,to na pewno
                          przejściowe...wszystko będzie dobrze :-)

p.s.
                          Edi gdzie ta dyskusja ?

• Gość: Reformat Re: Niezrównana parka IP: *.dami / 213.76.164.* 08.12.03, 18:37
                            Co to za bełkot kretynie. Pisz po ludzku, a nie wstawiaj jakieś debilne
                            emotikonki!! Tylko tyle masz do powiedzenia??? Bo jeśli tak to zamilknij,
                            recenzentów nie potrzebuje!!
                            • Gość: Villareal Re: Niezrównana parka IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 08.12.03, 18:51
                              Recenzowanie twych jakże przeuroczych i przepojonych intelektualną esencją
                              wpisów to dla mnie czysta przyjemność ,tak więc korzystając z dobrodziejstw
                              internetu zamierzam bacznie obserwować twoje ambitne poczynania na forum gazety
                              i regularnie raportować o moim spojrzeniu na to niewątpliwie zajmujące zjawisko
                              jakim przecież jesteś ,ot taka mała zabawa ,coś na kształt psychoanalizy ;-)

Mam nadzieję ,że ci się spodoba .

p.s.
                              te symbole ,których niekiedy używam na końcu ,oznaczają mój aktualny i
                              odnoszący się do lektury twojej twórczości wyraz twarzy i stan ducha :D
                              • Gość: Ed Re: Niezrównany student ;o(( IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 19:16
                                www.ds16.agh.edu.pl/info.htm
                                Nieprawdaż?
                                Sądziłem, że dla studenta AGH zrozumienie pojęcia dyskusja nie może prowadzić
                                aż do takiego zaułka. Rozstrzygnięcie, czy to wynika z aktualnego stanu ducha
                                czy aktualnych praktyk nauczania akademickiego na tej uczelni pozostawiam
                                osobistym gustom i upodobaniom. Na więcej trudno jest liczyć.
                                • Gość: raar Re: Niezrównany student ;o(( IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 01:16
                                  Poziom nawiedzenia ,który reprezentujesz predyscynuje Cie do roli
                                  min.wicerektora olsztyńskiej AR d/s myślenia.Szkoda tylko,że jest to forma
                                  dekoracji dla niezbyt precyzyjnych tez(delikatnie rzecz ujmując)
                          • Gość: PIERRE Re: Niezrównana parka IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 21:26
                            > Pierre ? ekhhmmm...hehehbauahhaahaha chwilowy brak erekcji u partnera ,a ty
                            już
                            >
                            > się burzysz i flugasz na wszystkie strony :-) luzik ,stay cool ,to na pewno
                            > przejściowe...wszystko będzie dobrze :-)

No i ja tu mówię żebyś mi pokazał błędy w rozumowaniu i co?
                            No proszę - to czego oczekiwałem napisałeś. Głupie, prostackie ataki - bez
                            sensu, bez cienia argumentacji. Poprostu głupi, bezrozumny atak na osobe,
                            której jak widze nie umiesz przezwyciężyć w dyskusji. Wydaje ci się śmieciu,
                            że obrażając mnie zyskasz sobie poklask? Owszem oszołom i inni tego typu
                            osobnicy staną murem za tobą. Ale cóż - swój ciągnie do swego - brak mógu
                            rekompensujesz niewyparzoną gębą.
                    • Gość: raar Re: Wejście smoka ??? IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 00:45
                      Skoro już silisz się na intelektualne recenzje a słowem zepsucie wywijasz
                      niczym dyrygent pałeczką,wypada stan rzeczy przedstawiać jakim on jest a nie
                      jakim byś chciał go widzieć.Otóż mój głos na tym forum był bodajże ósmym z
                      rzędu.Sugerowanie,że to on akurat zaniżył poziom niestety nie ma podstaw w
                      faktach(proponuje sobie przeczytać głos hh paredziesiąt minut przede mną)
                      Manipulacja moją wypowiedzią ustawia Cię po "odpowiedniej" stronie sporu,a już
                      nauki moralne "oświeconych" to piramidalna wręcz obłuda.
                      • Gość: Ed Re: Wejście smoka ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 01:54
                        Rzekł Bajdala do Boga:
                        O, rety - olaboga.
                        Nie dość Ci, żeś potworzył mnie, szkapę i wołka,
                        Jeszczes musiał takiego zmajstrować Disiołka.
                        (Bolesław Lesmian)
                        • Gość: raar Re: Wejście smoka ??? IP: *.lanet.wroc.pl 12.12.03, 22:37
                          Argumentacja godna ludowego kabały.Chętnie by się innych przywoływało do
                          rozmowy na temat, szkoda że samemu niewiele się ma do powiedzenia.Cytaty z
                          Biblii,twórczości Gombrowicza czy czerwonej książeczki Mao nie wnoszą nic poza
                          chęcią dowartościowania się dyskutanta.
                          • Gość: Ed Re: Wejście smoka ??? Tak, na poziomie rara :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 00:38

> Argumentacja godna ludowego kabały.Chętnie by się innych przywoływało do
                            > rozmowy na temat, szkoda że samemu niewiele się ma do powiedzenia.Cytaty z
                            > Biblii,twórczości Gombrowicza czy czerwonej książeczki Mao nie wnoszą nic
                            > poza chęcią dowartościowania się dyskutanta.

Stać cię na jakieś argumenty w dyskusji oprócz pyskówki, czy intelekt
                            wyrobiony między blokowiskiem a zakrystią przekracza możliwość takiego wysiłku.
                  • jawnuta7 Re: Czyżby inny katolicyzm ??? 08.12.03, 00:41
                    Wspaniała przemiana nastąpiła w tober raar.
                    Najpierw inektywy, wszystkich obrzuciłeś błotem, teraz nagle przemieniasz się w
                    łagodnego BARANA.
                    Poczytaj wczesniejsze swoje wypowiedzi na temat mieszkanców Rzeszowa, nie tylko
                    na tym forum. To jesteś cały ty i tobie podobni . Za złożonymi rączkami fałsz
                    i obłuda.
                    • Gość: raar Re: Czyżby inny katolicyzm ??? IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 00:22
                      Najłatwiej jest ukryć swoją głupotę za plecami szumnego hasła "mieszkańcy
                      Rzeszowa".Myślę,że nikt rozgarnięty nie zaakceptuje takiego postawienia sprawy -
                      ja kontra mieszkańcy tego miasta.Podsumowując:kupą mości Panowie,bo prymityw
                      sobie nie radzi w dyskusji.
                      • jawnuta7 Re: Czyżby inny katolicyzm 09.12.03, 00:33
                        Wcześniejsze określenia twojej osoby, trzeba zweryfikować.
                        Ludzie "chorzy" potrzebują opieki specjalistycznej. A najlepiej ich
                        nie drażnić, bo wtedy są nieobliczalni,a jeżeli leczenie przynosi marne
                        skutki,pozostaje tylko współczucie. Znając twoje szlachetne "pióro" napewno
                        dasz znać.
                        • Gość: raar Re: Czyżby inny katolicyzm IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 01:21
                          Miotasz się bidoku jak wsza na powrozie.Ani myślę diagnozować Twoich problemów.
                          • jawnuta7 Re: Czyżby inny katolicyzm Do raar 09.12.03, 18:25
                            Ha a jednak wiedziałem,że dasz znać. Dlaczego tak krótko.Tak lubię się pośmiać.
                            Czyżby zabrało w główce nowych inwektyw. Polecam Słownik Języka Polskiego.
                            Bardzo pouczająca lektura, lecz nie dla wszystkich.Każdy wieczór bez twoich
                            wypocin to smutny wieczór. Jak mówi przysłowie "kto z kim przystaje taki sam
                            się staje",dlatego dbając o swoje zdrowie psychiczne,kończę tą żenującą i nie
                            na poziomie dyskusję. Prośba nie odwiedzaj lekarza inni też mają poczucie
                            humoru.
                            • Gość: raar Re: Czyżby inny katolicyzm Do raar IP: *.lanet.wroc.pl 12.12.03, 22:10
                              Cieszę się że swoimi cennymi uwagami(?)podnosiłeś czujnie poziom dyskusji.
    • Gość: klajsterr Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:59
      tam gdzie wiatr powieje tam mojszeszow~!
      • Gość: bebe Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.smoczka.ptc.pl 09.12.03, 09:16
        Ludzie!!! Czy Wy jeszcze wiecie o czym miała być ta dyskusja, czy też każdy
        temat dobry żeby sobie powyzywać kogokolwiek, bo wtedy Ci ulży i w lepszym
        humorze zaczynasz lub kończysz dzień?
        Odnoszę wrażenie, ze część zareagowała na ten temat tylko dlatego, że
        wystarczy "zahaczyć" w jakikolwiek sposób Kościół, a sępy same się zlecą, żeby
        sobie troszeczkę poszarpać, bo nawet jeśli się nie najedzą przy tej okazji, to
        co im zależy poćwiczyć.
        "Nie chce mi się z Wami Gadać", bo to w niczym nie przypomina dyskusji, albo
        ja inaczej rozumiem to słowo - może po prostu szukałem go w innym słowniku.
        Pozdrowienia dla Eda.
        • Gość: Villareal Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 09.12.03, 10:53
          Hejka !

cytat z Bebe :
          "Odnoszę wrażenie, ze część zareagowała na ten temat tylko dlatego, że
          wystarczy "zahaczyć" w jakikolwiek sposób Kościół, a sępy same się zlecą, żeby
          sobie troszeczkę poszarpać, bo nawet jeśli się nie najedzą przy tej okazji, to
          co im zależy poćwiczyć." - wydaje mi się ,że twoje spostrzeżenie jest bardzo
          trafne zresztą sam tak uważam...

ech Ed coż za przytomność umysłu ! Niezwykle przebiegła bestyja z Ciebie ,na
          jakiej podstawie jednak "oskarżasz" mnie o bycie studentem AGH ? ;-) ...bo
          korzystam własnie z ich sieci ? Wypraszam sobie takie insynuacje ;-)

p.s.
          Pierre Rulezzz
        • Gość: Ed Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 20:04
          Nawzajem
        • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 12.12.03, 22:52
          Razem z "wybitnym" intelektualistą Edem,biadolicie nad poziomem dyskusji nie
          wnosząc do niej nic , nie próbując nawet skierować ją w pożądaną przez Was
          stronę.Cóż,przybieranie pozy niezależnego(chyba od rozumu)mędrca nie każdego
          rzuca na kolana.Istnieją sytuacje,gdy brak określenia się po którejkolwiek ze
          stron, ma więcej wspólnego z tchórzostwem niż filozoficznym dystansem.
          • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 10:03
            I mówi to ten który „wykoleił” dyskusje poprzez komentowanie każdej wypowiedzi
            oraz nie zaprezentowanie swojego zdania i stanowiska.
            Gadasz jakieś bzdury, a przecież czytając cały wątek widać, że od kiedy
            pojawiłeś w dyskusji straciła ona sens, gdyż przestano mówić na temat. Ale tak
            to jest gdy niektórzy wszystko krytykują nie mając własnego zdania ani pomysłu.
            • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 10:30
              Jakoś nie mogę uwierzyć, że do tej pory nie zdążyłeś się zorientować jakie mam
              poglądy w Tej sprawie.Jeżeli to co zaprezentowaliście nazywacie stanowiskiem,
              to faktycznie nadaje się ono do wykolejenia.
              • Gość: Reformat Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 10:38

Miałem twoich poglądów doczytywać się z podwójnego znaczenia twoich krytyk???
                Lecz się, tutaj nikt cię nie zabije za poglądy i wal prosto z mostu.
                Po za tym dyskusja zawaliła się na samym początku gdy prawicowe bojówki
                rozpoczęły bluzgi i krytykę. Taka z wami dyskusja, potraficie tylko narzekać,
                ale pomysłu na lepsze brak!!
                • Gość: Jackass Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.man.rsk.pl 13.12.03, 11:16
                  "prawicowe bojówki " bauahahshjgfdhjkasfhghhHAHAHAHAHA co za debil

w kółko jedno i to samo ,Reformat przykro mi ...życie musiało Cię strasznie
                  okaleczyć ,zachowujesz sie jak lala wydymana przez stado baranów .
                • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 11:50
                  To prawda ,nie mam pomysłu na rozwiązanie Waszego problemu pt.Kościółkowy
                  Rzeszów, ponieważ takowego nijak nie widzę.Żądanie abym rozwiązywał tak
                  wydumane problemy to kompletna niedorzeczność.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 13.12.03, 11:25
      Gdyby Rzeszów naprawdę był kościółkowy to to miasto nie miałoby teraz
      prezydenta z SLD!!
      • Gość: PIERRE Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:59
        Mamy za to starą pannę (pewno lesbijka zaszczuta przez koścół) dewotkę
        Dzierżak w Radzie Miasta i pogromcę Ursusa tj. Wrzodaka w Sejmie. Tak -
        rzeczywiście nie jest to kościelne miasto.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 13.12.03, 16:14
          nie pogromcę a wybawcę Ursusa..widać nasłuchalismy się radia Erewań co?
          • ares19 Niech bedzie - 2 13.12.03, 16:26

> nie pogromcę a wybawcę Ursusa..widać nasłuchalismy się radia Erewań co?

Powtórze - bo za wysoko post mi sie wpakowal

Zaczne tradycyjnym hasłem;
            Niech bedzie pochwalony Ojciec Dyrechtór i Oszołom zawsze dziewica
            Odzew : teraz i wystarczy!

Nie rozumiem o co sie tak kłocita
            Ani ten rzeszów nie taki "kościólkowy" jak by chcieli niektóre nawiedzone
            ani on taki zagrozony "czarnymi" jak sie boją inni
            Przecież wiecie, że najważniejsze dla pospólstwa rzeszowskie świątynie to
            Tesco, Le-kler-k oraz gdzieś tam budowany już Lidl.
            Popatrzcie w "świątek, piatek" gdzie ludzie sie "integrują" -
            przy kasach!przy kasach!!
            A jak sie modlą do "świetej Promocyi" i "blogosławionej Degustacji"
            :-)))
            Niech będzie pochwalony Ojciec Dyrechtór i O-szolom zawsze dziewica
            Teraz i wystarczy
            Amen
            Ps Co do radia - bardziej byś sie pewnie Oszołomku bał gdyby za
            często Radia Tel Aviv słuchali co ?

• oszolom.z.radia.maryja Re: Niech bedzie - 2 13.12.03, 16:30
              trzy markety w Rzeszowie pięc w Lublinie i jeden w Bialymstoku a jesli uwzgl
              makro casch and carry to dwa..wracam do mojego ukochanego Białegostoku...
              • ares19 Re: Niech bedzie - 2 13.12.03, 16:41

> trzy markety w Rzeszowie pięc w Lublinie i jeden w Bialymstoku a jesli uwzgl
                > makro casch and carry to dwa..wracam do mojego ukochanego Białegostoku...

Niech bedzie pozdrowiony Ojciec Dyrechtor i Oszolom zawsze dziewica

Zostań Oszołomku - zostań za nami, zostań z nami ,zostań z nami!!!
                Tak się miło z tobą gada.
                A do tego w jednym postcie odpowiedzialem ci na dwa rózne wątki - kto
                mi "Ojciec Drektor zapłać" powie??
                • Gość: raar Re: Niech bedzie - 2 IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 16:46
                  Ja Ci odpowiem "postępowa"kreaturo.Językiem zrozumiałym dla tego typu
                  cwaniaczków z tekturki.Pocałujta w d..ę wójta!
        • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 16:41
          Macie też paru czerwonych przedstawicieli,tak w Radzie Miasta jak i w
          parlamencie.I co z tego? Macie to co sobie wybraliście.Nikt z tego powodu nie
          wywołuje problemu pt."czerwony Rzeszów".
          • ares19 Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie 13.12.03, 16:57

> Macie też paru czerwonych przedstawicieli,tak w Radzie Miasta jak i w
            > parlamencie.I co z tego? Macie to co sobie wybraliście.Nikt z tego powodu nie
            > wywołuje problemu pt."czerwony Rzeszów".

Niech będzie pochwalony OjciecDyrechtor i Oszolom zawsze dziewica

Już towarzysz stalin narzekał,że te komunisty poliaki to jak rzodkiewki - z
            wieżchu czerwone a pod spodem liberały - ta job ich mać
            Dla tego też te nasze czerwone nam nie straszne

A drogi Wracławiaku - po sie tak pienisz - nie pień sie bo ci tak zostanie
            Niech bedzie pochwalony Ojciec dyrechtór i Oszolom zawsze dziewica - z
            giermkiem raarem u pasa.
            • Gość: raar Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 17:22
              Ciężko żeby czerwonemu czerwony był straszny.Nie potrzebuję cytatów ze Stalina
              żeby to wiedzieć.Tak,mizernoto,jesteś przez Kościół sterroryzowany,że pozwalasz
              sobie na obraźliwe żarty.Do jasełek to Ty jesteś zbyt stary i za
              głupi.Liberał - to tak do Ciebie pasuje jak pod kowboja krowa.
              • Gość: Villareal Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.man.rsk.pl 13.12.03, 17:29
                Pierrre !

Niezmordowany obrońco wszelkiej maści pedryli i innych wynaturzeń nowoczesnego
                świata ,czyżbyś miał coś przeciwko lesbijkom ? :-))))

Chcesz o tym porozmawiać ???

:D
                • Gość: PIERRE Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 18:36
                  Zasrany pomiocie!
                  A teraz coś na twoim poziomie - może zrozumiesz parchu - CHUJ CI W DUPĘ ŚMIECIU!
                  • Gość: PIERRE Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 18:38
                    PS: Tak się odpisuje pomiotom!
                  • Gość: raar Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 18:49
                    W następnym postcie proponowałbym zacząć się użalać nad brakiem tolerancji w
                    Radiu Maryja i rzeszowskich kościołach.Wy towarzyszu plus Reformat,Ed i Ares
                    macie rekomendację osiedlowego koła d/s walki z ciemnotą(cokolwiek to nie
                    oznacza)do wyartykuowania tych żali.Sami przecież jesteście niedoścignionym
                    wzorem kultury,wiedzy,taktu a co najważniesze postępu( nie mylić z postępem
                    technicznym).
                    |
                    • ares19 Re: Rzeszów i woj.podkarpackie 13.12.03, 20:49

> W następnym postcie proponowałbym zacząć się użalać nad brakiem tolerancji w
                      > Radiu Maryja i rzeszowskich kościołach.Wy towarzyszu plus Reformat,Ed i Ares
                      > macie rekomendację osiedlowego koła d/s walki z ciemnotą(cokolwiek to nie
                      > oznacza)do wyartykuowania tych żali.Sami przecież jesteście niedoścignionym
                      > wzorem kultury,wiedzy,taktu a co najważniesze postępu( nie mylić z postępem
                      > technicznym).

KTO W RZESZOWIE PUSZCZA PAWIA - JAKIŚ TĘPY TYP Z WRACŁAWIA

> |Niech będzie pozdrowiony Ojciec Dyrektor i Oszołom zawsze dziewica - i ty
                      raarze

Drogi Umiłowany Bracie w Panu - w twoich słowach brzmią nuty całkiem
                      niechrześcijanskiej niemiłości bliżniego - głupi skurwielu.

Niech pokój Ojca Dyrektora i dziewictwo Oszołoma będzie z tobą

• Gość: Villareal Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.man.rsk.pl 13.12.03, 21:49
                        lubię Cię takiego Pierre :-)))

a jesli chodzi o Aresa (to zdaje sie ta sama rasa co pierrdziel ,reformiot i
                        ktoś tam jeszcze ) to tak wabi się pies mojego sąsiada ,tak więc do budy burku
                        i morda ,bo łańcuch skrócę !!!

• Gość: Reformat Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 22:53
                          Widzisz idioto twój sąsiad ma psa, a na forum ty za niego robisz, chociaż
                          zastanawiam się czy nie obrażam psów.
                      • Gość: raar Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 22:48
                        Pawia to ja mogę puścić na rzeszowskiego poetę ludowego.Jaczejka Cię
                        doceni,powinieneś zostać przewodnikiem duchowym obchodów 1 maja czy 22
                        lipca.Tam takimi zakrzykami bojowymi wywołasz zachwyt.Dobrze że masz ułożony
                        początek i koniec wejścia na forum(który klepiesz z zacięciem godnym lepszej
                        sprawy) , bo jednozdaniowe bon moty zbyt czytelnie oddawałyby Twój prymitywizm
                        myślowy.I pomyśleć,że ktoś kto w pięciu postach prezentuje pięć prostackich zdań
                        (w tym dwa powtórzenia)śmie kogokolwiek nazywać tępakiem.Zebyś capie miał choć
                        tyle rozumu co tupetu!!!
                        • Gość: Reformat Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 22:57
                          Raar jesteś żałosny!! Pierdolisz(mówisz do ciebie nie dociera) o czerwonych
                          kulturze itp., ale nie zauważasz jak śmiecie typu villareala czy innych
                          forumowych śmieci.
                          Mówiłeś, że nie jesteś związany z lpr, a zachowujesz się jak oni gdy
                          protestowali przeciwko słynnej już „Pasji”(genitaliów na krzyżu), o dziwo nikt
                          z protestujących na własne oczy nie widział. Tak samo ty nie znając gejów(w
                          twoim bełkocie pedałów) wypowiadasz się na ich temat.
                          • Gość: raar Re: Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 00:04
                            Tłumaczyłem Ci już,że zasada - uderz w stół a nożyce się odezwą - jest stara
                            jak świat.Obrażając innych musisz liczyć się z obrażaniem Ciebie.
                            Nie przypominam sobie natomiast abym kiedykolwiek protestował przeciwko
                            prezentacji w kinach tej czy innej szmiry.Jestem zwolennikiem
                            dobrowolnego ,płatnego ogłupiania się,pod warunkiem,że mi ta "przyjemność"
                            zostanie oszczędzona.W tych sprawach prezentuję podejście absolutnie liberalne
                            (we właściwym tego słowa znaczeniu)W końcu im więcej ogłupionych tym z mojego
                            punktu widzenia lepiej a nie gorzej.Byle nie odbywało się to za moje pieniądze.
                            Co do gejów, to sądząc po liczbie populacji,która przyznaje sie do tego
                            zboczenia,znam całkiem wielu.Tyle że nie robią oni z tego faktu manifestacji
                            politycznej.I oto chodzi.Na tym właśnie polega chrześcijańskie mołosierdzie.
                            • Gość: PIERRE raar ty kretynie IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 00:21
                              Raar - na twoja glupote i ograniczenie nieznajduje lekarstwa niestety. Przykro
                              mi, ale nie jestem w stanie cipo móc. Może Reformat by Cię uleczył ale
                              odradzam - najlepiej cie nie tykac - wiadomo, ze jak sie ruszy gówno, to
                              dopiero śmierdzi.
                              Takie parchy same wyginą.
                              • Gość: Reformat Re: raar ty kretynie IP: *.dami / 213.76.164.* 14.12.03, 00:31
                                Niech się zgłosi do byłego zomowca i poprosi o 10 uderzeń w pusty łeb, może to
                                zainicjuje proces myślowy???
                                • Gość: Jackass Re: reformat GENItaliUSZ IP: *.man.rsk.pl 14.12.03, 01:26
                                  chyba zgodzisz się ze mną odwieczny piewco pederastów ,że nad sztuką riposty
                                  musisz jeszcze sporo popracować ,ale jak to mówią trening czyni
                                  mistrza ,stworzymy jeszcze niejedną okazję dla twej rozepchanej paszczy ,by
                                  spróbowała coś niekonwencjonalnego wyartykułować :-)

• Gość: raar Re: raar ty kretynie IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 01:39
                                  No z kim jak z kim,ale z ZOMOwcami to Ty za pan brat.We dwóch ,z tow.Pierrem
                                  kontynuujecie ten "nurt myślowy" w Rzeszowie i trzeba przyznać,że całkiem
                                  nieźle Wam to wychodzi.
                                  • ouimet Re: raar ty kretynie 14.12.03, 02:10
                                    Zauwazylem pewna prawidlowosc!Kiedy nie pisze Reformat/ma reke zajeta,a druga
                                    przytula Pierrego/,to Pierre w tym czasie pisze cos,czyli stuka w
                                    klawiature.Bedac stukanym,trudno myslec ...ale wtedy moze oddac sie tylko
                                    sprawie spolkowania z ukochanym Reformatem,a nie pieprzyc tekstowe smiesznoty.
                                    • Gość: Villareal neverending story... IP: *.man.rsk.pl 14.12.03, 02:33
                                      hehe niezła polewka jest z tych ciot hehe

jest git i oby tak dalej

mam nadzieję ,że do południa te dwa klauny znowu czymś tutaj zabłysną !
                                      • Gość: PIERRE Re: neverending story... IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 11:37
                                        Nadzieja matką głupich
                                        • Gość: raar Re: neverending story... IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 21:13
                                          Do:Szp.Villareal i Ouimet
                                          Ze zdziwieniem muszę przyznać,że stosowana przez Was metoda luzowania głupoty
                                          przyniosła lepsze efekty niż próba z nią dyskusji .Ciekaw jestem jak długo
                                          oświeceni wysiedzą na d..zanim ponownie zaczną kąsać.Póki co moja czapka przed
                                          Wami z głowy plus głębokie pokłony.W końcu Rzeszów to miasto optymizmu!!
                                          • Gość: Reformat Re: neverending story... IP: *.dami / 213.76.164.* 14.12.03, 21:25
                                            Utwierdziłem się właśnie w przekonaniu, ze jesteś takim samym bezmózgim
                                            śmieciem jak psy którym gratulujesz. Przez cały czas widziałeś tylko „chamstwo”
                                            moje i Pierra, a bełkotu tych pomiotów nie zauważałeś.
                                            Jesteś godnym politowania zerem twoje wypowiedzi to powtarzające się w kółko
                                            bzdury, oszczerstwa które nie wniosły niczego do jakiejkolwiek dyskusji. Twoje
                                            polowania na czerwonych przypominają szykanie żydo- masonerii.

Jesteście największymi osłami jakich w życiu spotkałem. Postanawiam na jakiś
                                            czes. zakończyć działalność na forum, może zdechniecie w tym czasie.
                                            Nie doczekałem się od ciebie ani jednego argument to parodia dyskusji, cyrk w
                                            który nie mam zamiaru się bawić. Dostosowałeś wątek do swojego zerowego poziomu
                                            intelektualnego.

Uzupełnialiście się nawzajem debile, w „walce” z „pedalstwem”, „pedałami” i kto
                                            wie czym jeszcze. Zniszczyliście to forum własnymi ograniczeniem wynikającymi
                                            pewnie z jakichś przeżyć, albo zwyczajnej głupoty.
                                          • Gość: PIERRE Re: neverending story... IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 21:25
                                            Jesli swoja tworczosc nazywasz dyskusja to hahahahahaha o boze nie moge pisac -
                                            wszystko rozumiem, ale wez ty jeszcze raz poczytaj siebie.
                                            Jak mozna byc tak głupim żeby taka niedorzecznośc napisać - tylko rar i jego
                                            parchy sa do tego zdolni.
                                            • Gość: raar Re: neverending story... IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 21:32
                                              Wypróżniłeś się już?To spuść wodę bo śmierdzi.Boże ,przygłupie pisze się z
                                              dużej litery!Chyba że miałeś na myśli swego bożka, Reformata.Tak,wtedy jak
                                              najbardziej z małej.Tak małej jak jego rozumek.
                                            • ouimet Re: neverending story... 14.12.03, 23:21
                                              Gość portalu: PIERRE napisał(a):

> Jesli swoja tworczosc nazywasz dyskusja to hahahahahaha o boze nie moge
                                              pisac -
                                              > wszystko rozumiem, ale wez ty jeszcze raz poczytaj siebie.
                                              > Jak mozna byc tak głupim żeby taka niedorzecznośc napisać - tylko rar i jego
                                              > parchy sa do tego zdolni.
                                              Pirr-/..../zakonczenie jak zwykle.Wystukales/niechcaco?/zwrot:wszystko
                                              rozumiem...!Skoro ty zrozumiales,to dlaczego odsylasz do poczytania jeszcze
                                              raz AUTORA tekstu?Przeciez bardziej prosto juz sie nie da...!Durnoto,bierz
                                              tornister i do szkoly.Reformat co prawda ma na 9-ta,ale moze cie
                                              zaprowadzic...Moze cos przeczyta w wolnym czasie?Nie tylko "Nie"
                                              swojego "mistrza" i bozka.
                                              • Gość: Villareal Re: neverending story... IP: *.man.rsk.pl 15.12.03, 00:22
                                                Wszystko jest na dobrej drodze ,wyraznie idzie ku lepszemu ...

Serdecznie pozdrowienia Raar !

p.s.
                                                Pierrdu Pierrdu mów do mnie
                                                • oszolom.z.radyja.maryja Re: neverending story... 15.12.03, 23:28
                                                  Znowu nawygłupiałem się. Przepraszam. Wesołych Świąt.
                                                  • Gość: Villareal Re: neverending story... IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 16.12.03, 00:05
                                                    Wesołych Świąt ,hucznych zabaw w Sylwestrową Noc i wszystkiego najlepszego w
                                                    Nowym Roku 2004 !
    • Gość: Marynika Re: Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 09:06
      TAK!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka