Dodaj do ulubionych

Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa

IP: 81.15.189.* 24.11.03, 16:28
Czy ktoś jeszcze kilka lat temu o tym wiedział? Rzeszów jak i jego okolice
jest bogaty w złoża wód geotermalnych. Z badań ostatnio przeprowadzonych
wynika, że jest to ok. 6 kilometrów sześciennych wody o temperaturze od 60 do
100 stopni. Na zachodzie są miasta, gdzie po odkryciu takich wód powstawały
wielkie ośrodki leczniczo-turystyczne (zaplecze hotelowe, baseny, aquaparki)
co w eskpresowym tempie przyczyniało się do rozwoju gospodarczego tychże
miast. Jakie plany w związku z powyższym mają pracownicy Biura Rozwoju
Rzeszowa? Czy będą podejmowane działania zmierzające do powstania na początek
pierwszego w naszym mieście aquaparku? Czy władze miasta wykorzystają to co
podarowała nam natura i w Rzeszowie w przyszłości powstanie coś na kształt
ośrodka leczniczego znanego w całej Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa IP: *.smlw.pl / 10.1.8.* 24.11.03, 17:09
      www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d.asp?u_file=J%2ETXT

:) i wsztstko jasne
    • Gość: Geolog Re: Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 19:07
      Ciekaw jestem, jakich badań?
      Przestańcie siać propagandę, bo akurat Rzeszów jest w takim miejscu, że tych
      wód geotermalnych właśnie nie ma. Owszem, są na głębokości ok. 2000 m, ale
      temperatura jest zgodna ze stopniem geotermicznym x głębokość - po wydobyciu
      woda ochładza się i jest bezużyteczna. Tutaj nie ma przegrzanych wód. Wody
      geotermalne o temperaturze ok. 100 stopni występują w obszarze młodego
      wulkanizmu bądź w okresie współczesnego formowania się górotworu - tak jak w
      Yellowstone i na Jaszczurówkach w Zakopanem.
      Jak można siac taką propagandę?
      • Gość: łobywatel Re: Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:09
        mi to wyglada na robote zwiazkow zawodowych
        • Gość: milek Re: Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 21:34
          ja też słyszałem o tych wodach termalnych. Podobno są ale ich wygodna
          eksploatacja sprawiłą by, że trzeba by było zniszczyć park i okolicę babiej
          góry nad zalewem. ale na to poszło by tyle kasy, że inwestycję tą można schować
          między bajki na najbliższe 10-15 lat...
          • Gość: Elekon Re: Wody geotermalne szansą rozwoju Rzeszowa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 00:01
            Gość portalu: milek napisał(a):

> ja też słyszałem o tych wodach termalnych. Podobno są ale ich wygodna
            > eksploatacja sprawiłą by, że trzeba by było zniszczyć park i okolicę babiej
            > góry nad zalewem. ale na to poszło by tyle kasy, że inwestycję tą można
            > schować między bajki na najbliższe 10-15 lat...

30 mln zł to tyle co most zamkowy...

archiwum.pressmedia.com.pl/d.asp?u_file=/2003/2003.01.22/s.txt

• Gość: Elekon Re: Da się, da się, Panie Geolog IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 23:53
        Gość portalu: Geolog napisał(a):

> Ciekaw jestem, jakich badań?
        > Przestańcie siać propagandę, bo akurat Rzeszów jest w takim miejscu, że tych
        > wód geotermalnych właśnie nie ma. Owszem, są na głębokości ok. 2000 m, ale
        > temperatura jest zgodna ze stopniem geotermicznym x głębokość - po wydobyciu
        > woda ochładza się i jest bezużyteczna. Tutaj nie ma przegrzanych wód. Wody
        > geotermalne o temperaturze ok. 100 stopni występują w obszarze młodego
        > wulkanizmu bądź w okresie współczesnego formowania się górotworu - tak jak w
        > Yellowstone i na Jaszczurówkach w Zakopanem.
        > Jak można siac taką propagandę?

archiwum.pressmedia.com.pl/d.asp?u_file=/2003/2003.03.04/n.txt

www.geotermia.pl/index2.htm

www.uniejow.pl/geotermia.html

• Gość: Geolog Da się, IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 09:57
          ale komu potrzebna jest woda o t 20 stopni? Zas koszt wydobycia tego bylby
          olbrzymi.
          • Gość: Elekon Re: Da się, IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 14:51
            A gdzie jest napisane (oprócz tego co Pan był łaskaw), że woda ma 20oC?
            Ja np. bardziej wierzę - prosze wybaczyć - profesorowi geologowi, niż geologowi
            z forum. To właśnie on zrobił ekspertyzę dla Rzeszowa. Za tym profesorem, a
            przeciw Panu dodatkowo przemawia to, że on spędził życie na uruchamianiu, z
            sukcesem, tego typu obiektów i sieci w Polsce.
            Jest autorytetem światowym. No i to, że - wbrew temu co Pan pisze, oprócz
            zakopiańskich Jaszczurówek ciepłownie geotermalne w Polsce działają już w paru
            chyba raczej mało wulkanicznych miejscach, bo oprócz Podhala w:
            Pyrzycach (okolice Szczecina, woda na wypływie ok 50-60oC)
            Uniejowie (łodzkie)
            Mszczonowie (łodzkie)

a przygotowane są do uruchomienia w Warszawie i Radomsku.

Zresztą, moim zdaniem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w Rzeszowie, przed
            uruchomieniem całej geotermalnej machiny po porstu odczopować jeden z
            wymienionych w opracowaniu otworów i po prostu sprawdzić jakie paramerty będzie
            miała ta woda. To chyba jest wykonalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka