Dodaj do ulubionych

Contra in vitro zebrało podpisy

IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 27.04.09, 17:24
Komitet Contra in Vitro zebrał ok. 150 tys. podpisów pod obywatelskim
projektem ustawy zakazującym zapłodnienia metodą in Vitro!

W naszym regionie projekt poparło 25 tys. osób. Na konferencji prasowej w
Instytucie Jana Pawła II członkowie komitetu zapowiedzieli dziś, że o poparcie
zwrócą się do parlamentarzystów z Podkarpacia.

więcej:
www.kazimierzjaworski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=155&Itemid=1
Obserwuj wątek
    • Gość: dzidek Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 17:35
      > Komitet Contra in Vitro zebrał ok. 150 tys. podpisów
      Tym 150tys. powinni odebrać prawo do posługiwania się długopisem aby nie składali podpisów pod kretyńskimi inicjatywami!!!!
      • Gość: qwerty Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.rzeszow.mm.pl 28.04.09, 11:20
        To niech Contra in vitro i wszyscy , ktorym tak dyktuje sumienie nie
        korzystaja z mozliwosci zaplodnienia in vitro a od reszty sie
        odwala. NIE JESTESMY PANSTWEM WYZNANIOWYM. Mam dziwne wrazenie, ze
        wiekszosc z tej grupy CIV juz dawno w wieku pozakoncepcyjnym...
        • uszatek99 Re:Jak sie Bozia zezłości i nie da 28.04.09, 11:23
          potomstwa któremuś z tych to zmieni zdanie...i będzie za taką szansą.
          • Gość: jajko Re:Jak sie Bozia zezłości i nie da IP: *.ostnet.pl 29.04.09, 08:30
            a co ze zwierzetami,przeciez one sa chronione bardzie od czlowieka-
            inseminatorzy straca prace- przez kogo.........................?
            POZDROWIENIA
      • Gość: wkurzony! Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:48
        a tobie wypowiadania sie na forum bo nie posiadasz rozumu, pewnie jesteś z in vitro
        • Gość: dzidek Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 14:02
          > pewnie jesteś z in vitro
          hmmmm...a nawet jeżeli tak, to co??? człowiek gorszej kategorii???

popraw antenkę na swoim moherowym bereciku, może wtedy będzie się lżej myślało ;)
          • Gość: wkurzony! Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: 89.231.210.* 28.04.09, 21:47
            za to ty nie myślisz, masz pewnie móżdżek made in vitro, czyli kurzy...
        • Gość: 1944 Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.04.09, 16:06
          Mamy w regionie polskiego Ajatollacha ( z siedzibą w Przemyślu) no
          to zaczyna być jak w Iranie. Alleluja i do przodu!
    • Gość: fffela Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: 83.2.232.* 28.04.09, 11:38
      Pana Kazimierza Jaworskiego zapewne ten temat już nie dotyczy ,stąd ta
      akcja!Gdyby jednak okazało się,że ktoś z rodziny miałby problemy z posiadaniem
      potomstwa ,pewnie siedziałby cicho.Podpisy zbierano pod kościołami i najczęściej
      podpisywały się panie w wieku moherowym!Mimo,że jestem katoliczką,uważam,że
      należy dać ludziom szansę i nadzieję.Adopcja to nie to samo,nikt mnie nie
      przekona!Własne dziecko kocha się bezgranicznie,z adoptowanym może być różnie w
      zależności od różnych sytuacji życiowych i emocjonalnych.Osobiście podziwiam
      tych rodziców,bo mnie nie byłoby stać na taki krok!
      • Gość: koalicjant Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 14:11
        Tworzy się dziwna koalicja - nie tylko Jaworski, ale i Łukacijewska
        (wczoraj w aktualościach) poparła komitet.
        • Gość: dzidek Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 14:18
          >Tworzy się dziwna koalicja - nie tylko Jaworski, ale i Łukacijewska
          Ludzie nie mający pojęcia o czym mówią, chcą zbijać polityczny "majątek" na populistycznych hasłach! Nie mając nic konkretnego do zaoferowania swoim wyborcom, jak zwykle chwytają się najłatwiejszego wątku "katolicko-moralnego"! no ale u nas, jak na razie, się to sprawdzało :((
    • Gość: Lex Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.dreamhost.com 28.04.09, 13:32
      Polska to nie kraj wyznaniowy!
    • Gość: kenzoo102 Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.rzeszow.mm.pl 28.04.09, 19:09
      A wiecie kto jest Prezesem Stowarzyszenia Contra In Vitro ?

Nasz ulubieniec na forum, społecznik, gwiazda lokalna ... Jacek Kotula
    • Gość: add Mam wątpliwości morlane co do in vitro IP: 82.160.117.* 28.04.09, 22:14
      ale nie popieram tych wszystkich faszystowskich zakazów. Jak się komuś nie
      podoba in vitro to OK - nie musi z tego korzystać! Ale po co od razu zakazywać?
      Faszystowska mentalność! Ja nie popieram więc i nie korzystam ale szanuję prawo
      innych do myślenia i działania w przeciwny do mojego sposób, zwłaszcza, że
      dotyczy do rzeczy dyskusyjnej (nie każdy system moralny i nie każda religia, ba
      - nie każde wyznanie chrześcijańskie ma pogląd na in vitro taki jak KRK).
      • Gość: plemnik Re: Mam wątpliwości morlane co do in vitro IP: *.ostnet.pl 29.04.09, 08:25
        zgadzam sie z FFFELA-ale senator to czlowiek o watpliwej
        uczciwosci,wszedzie tam gdzie czuje,ze moze byc rozglos i
        interes.Dziwne,ze jeszcze naiwniakow spotyka i pracuja na
        jego "konto".Oczywiscie in vitro takiego senatora nie interesuje,bo
        juz sie napewno sprawdzil i cos tam wyprodukowal.Zastanawia mnie
        jako katolika,ze zawsze trzyma sie czarnej sukni-chyba czuje sie
        pewniej
    • lukasz2983 Re: Contra in vitro zebrało podpisy 29.04.09, 18:57
      Szkoda słow. Najgorsze jest to, ze ci ludzie nie wiedzieli co podpisuja. Rzadko, ktora babcia wychodzaca z kosciola wie co to jest in vitro. Wie tyle co jej ksiadz powiedzial. Ten jej powiedzial, ze nalezy glosowac przecic. Wiec sie podpisala. Ksiadz to Pan i Wladca. Jest nieomylny.
    • Gość: przemyslak Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.cable.ubr01.soli.blueyonder.co.uk 30.04.09, 01:43
      Lepszy ktoś, kto urodzi się in vitro, niż senator miękkim palcem zrobiony.
      • Gość: Ciekawy Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 15:50
        o kurcze byłeś przy robieniu senatora ?
    • kenzoo3 Re: Contra in vitro zebrało podpisy 18.05.09, 22:30
      Gratuluję komitetowi Contra in vitro a wszystkim niedouczonym mówię;
      poczytajcie coś więcej a nie tylko miejcie głowy w telewizorniach! Nie można
      chronić życia człowieka tylko w połowie. Wprowadzenie ustawy legalizującej
      metodę in vitro w Polsce jest przejawem cywilizacji śmierci i nie ma nic
      wspólnego z nauczaniem Jana Pawła II.
      Koncepcja człowieka zgodna z nauczaniem Jana Pawła II to taka koncepcja , w
      której dziecko jest Darem Bożym a nie długiem społecznym, który można egzekwować
      od państwa.
      Papież Polak podkreślał, że powoływanie dziecka do życia poza ustrojem matki
      jest zawsze niemoralne i niegodziwe. „Otoczmy troską życie” – to tegoroczny
      program nakreślony przez polski Kościół. Program, który ma być znakiem afirmacji
      dla wszystkich form życia, które wyszło spod ręki Stwórcy.
      „Otoczmy troską życie” idzie ku życiu, które dopiero co się rozpoczęło i nie
      wolno go niszczyć poprzez niemoralne metody zapłodnienia in vitro.
      Prawo nie powiązane z etyką i moralnością nie służy dobrze ludziom. Ci, którzy
      zeznawali przed trybunałem w Norymberdze mówili, że oni tylko wykonywali prawo.
      Legalizacja zapłodnienia metodą in vitro tylko zagłuszy ludzkie sumienia i
      będzie stanowiła furtkę do dalszych manipulacji. Przy zabiegach In vitro mamy do
      czynienia z rzeczywistością produkcji życia , co wkrótce przerodzi się w chęć
      decydowania kiedy należy uśmiercać ludzi. Prawda jest jednak taka: Bóg jest
      Panem Życia. I tylko On je daje i nim kieruje. Diabelską pokusą są mrzonki, by
      być jak Bóg. Nie wolno bawić się w równych Bogu, takich którzy produkują życie.
      Życie jest do przyjmowania przez człowieka, nigdy do produkowania.
      My-chrześcijanie musimy przyjąć bezkompromisową postawę w tym względzie, bo
      źródłem zła in vitro jest wyrwanie kontekstu poczęcia dziecka z aktu miłości
      małżeńskiej.
      Ataki na małżeństwo i rodzinę stają się z każdym dniem coraz silniejsze zarówno
      na płaszczyźnie ideologicznej jak i w sferze prawodawstwa. Ośmiesza się i
      wypacza najbardziej ewidentne rzeczywistości. Usiłuje się przedefiniować
      podstawowe pojęcia związane z rodziną, małżeństwem, życiem. To wszystko niszczy
      człowieka i urąga jego godności.
      Dlatego powstała oddolna inicjatywa „Contra In vitro”. Jest to inicjatywa ludzi
      dobrej woli z Rzeszowa i jego okolic a my rzeszowiacy jesteśy dumni, że mamy u
      siebie normalnie myślacych ludzi! jeszcze raz gratulacje!
      • Gość: mtg "Nie wolno bawic sie w rownych Bogu" IP: *.phlapa.east.verizon.net 20.05.09, 03:35
        ...Ja na ten temat mam calkiem inna opinie. ...Nikt nie powinnien
        sie w tracac w zycie najmniejszej komorki spoleczenstwa, jaka jest
        rodzina. ..."My-chrzescijanie". ...Wy uwazacie sie za chrzescian? Ta
        Wy jestescie gorsi niz wszyskie "diably" wziete do kupy. ...Kto Wam
        dal takie prawo, zeby drugiego czlowieka, rodzine
        dreczyc? ...Chcecie pokazac jacy jestescie silni, to zacznijcie
        zbierac podpisy, zeby zniesli lichwe! ..Tu jest Wasze
        prawo. ...Dodam jeszcze, ze Chrystus chcial, zeby kazdy czlowiek byl
        szczesliwy. ...A in vitro to jest "TO" co robi, niektore rodziny nie
        mogace miec dzieci bardzo szczesliwe.
      • Gość: dzidek Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 22:15
        >Prawda jest jednak taka: Bóg jest Panem Życia.
        >I tylko On je daje i nim kieruje.
        >Diabelską pokusą są mrzonki, by być jak Bóg.
        OK, zrezygnuj więc z przeszczepów serca, wątroby, nerek, antybiotyków, itd. Skoro tylko Bóg jest "Panem Życia" nie ingeruj w to co Ci ześle!!!

>źródłem zła in vitro jest wyrwanie kontekstu poczęcia dziecka z
        >aktu miłości małżeńskiej
        Ale czy nie uważasz, że "wyrwanie" nie jest zamiast "aktu" tylko oprócz, ponieważ sam "akt" jest nieskuteczny?
        Przez samo invitro pary nie przestaną się nagle "bzykać" i dokonywać wzniosłych aktów poczęcia! InVitro nigdy nie stanie się czymś "zamiast", będzie tylko czymś "oprócz" gdy wszystkie inne metody naturalne lub nie zawiodą.

Czy nie uważasz, że "Boskość" objawia się w samym zapłodnieniu? kiedy z dwóch różnych komórek powstaje życie-to można nazwać cudem!!!
        Tu należy szukać "Boskości" a nie w samym "akcie".

>Jest to inicjatywa ludzi dobrej woli z Rzeszowa i jego okolic
        >a my rzeszowiacy jesteśy dumni,
        Ja nie jestem!!!!!
        • Gość: tikitaki Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: 193.37.139.* 20.05.09, 22:22
          bo to tacy dziwni ludzie, słyszą płacz embrionów a radosnego śmiechu dzieci
          narodzonych dzięki in vitro to już nie słyszą...
          • Gość: Magda Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: 62.133.128.* 25.05.09, 09:06
            żal mi tych , którzy nie rozumieją czym naprawdę jest in vitro i podają się za
            katolików ale nie chcą słyszeć co mówi magisterium Kościoła na ten temat..
            • Gość: mar. Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.cityconnect.pl 25.05.09, 11:18
              Niech sobie mówi CO CHCE! Ale polska to kraj świecki, nie wyznaniowy. Ty sobie
              kościoła katolickiego słucha, ja nie muszę. Wg. mojego kościoła nie powinno się
              modlić do świętych. Może zbiorę jakiś komitet i zakażę tego w Polsce? Bo
              dlaczego nie?
            • Gość: dzidek Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 20:28
              >nie chcą słyszeć co mówi magisterium Kościoła na ten temat..
              Problem w tym, że nie mówi nic konkretnego!
              Czytając fragment, wyrwany akapit, można doczytać się konkretu, ale analizując całość "stanowiska" robi się trochę błędne koło!
              Na jedno zgoda jest a na drugie nie! i jak się wydaje, że oooo...w końcu jest odpowiedź to czyta się zdanie, które zaprzecza całej reszcie!!!
              InVitro to sprawa indywidualna - i żadne akty prawne nie powinny tu niczego zabraniać!
              W moim przekonaniu, każda taka "inicjatywa"/komitet zakładany przez lokalnego "polityka" to zbijanie kapitału politycznego, żadna troska !!!
      • Gość: mar. Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.cityconnect.pl 25.05.09, 11:14
        Wprowadzenie ustawy legalizującej
        metodę in vitro w Polsce jest przejawem cywilizacji śmierci i nie ma nic
        wspólnego z nauczaniem Jana Pawła II.

A co nauczanie JPII ma wspólnego z polskim ustawodawstwem? Nie podoba ci się-
        nie korzystaj. A najlepiej sam poczytaj o in vitro- tylko w naukowych
        czasopismach, nie w Niedzieli!
      • Gość: mar. Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.cityconnect.pl 25.05.09, 11:16
        A i poczytaj Biblię...Jezus też nie począł się w akcie małżeńskiej miłości.
        • Gość: z rz Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.rzeszow.mm.pl 25.05.09, 15:50
          Popieram. W Polsce najwyższym aktem prawnym jest konstytucja nie
          stanowisko koscioła. Nawiedzeni niech wracaja do klepania zdrowasiek
          a zostawią sprawy które ich przerastaja. Oni nie uprawiaja seksu, na
          nich stępuje jasnośc ducha świętego he he
    • Gość: przemyslak Re: Contra in vitro zebrało podpisy IP: *.cable.ubr01.soli.blueyonder.co.uk 26.05.09, 10:21
      Jak zwykle,tematem ,,dupa''(z czym wiąże się in vitro) zajmuje się środowisko
      tych klęczonów,co już nie mogą i pań, za którymi jest już tzw. wiek rębny. A co
      będzie jeśli ktoś, kto przyjdzie na świat będzie chciał być księdzem lub
      zakonnicą? Nie przyjmą ich, biskup obłoży ekskomuniką?
      ---
      A może lepiej zacząć zbierać podpisy pod obywatelskim wnioskiem o kastrację osób
      duchownych, bo skoro im nie wolno, to po co sprawne instrumenty? A tak nie będą
      wodzeni na pokuszenie, a i rodzice dzieci będą o wiele spokojniejsi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka