Gość: Julek IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 13.05.09, 20:42 Szczerze mówiąc to mnie bardziej zdumiewa bezmyślne zachowanie PKO BP. Złotówka długu może stanowić jakikolwiek problem? Czyżby tam nie było ludzi, a jedynie same automaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek30 Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.ostnet.pl 13.05.09, 22:24 a nie jest informacja przypadkiem przekazywana od 200zl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figari Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: 195.116.168.* 14.05.09, 10:06 Mniemam, iż nie wielkośc długu a sam fakt umieszczenia kredytobiorcy w bazie BIKu zablokowała procedury banku PKO, choc pewności nie mam. Co do samego BIKu każdy może zweryfikowac swoją historię kredytową wypełniając odpowiedni formularz przez stronę: www.bik.pl wchodząc kolejno na zakładki KLIENT INDYWIDUALNY RAPORT STANDARD (bezpłatny) lub wybrac inną, płatną formę raportu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kredyciarz Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: 87.105.201.* 14.05.09, 14:45 Gość portalu: figari napisał(a): > Co do samego BIKu każdy może zweryfikowac swoją historię kredytową wypełniając > odpowiedni formularz przez stronę: > www.bik.pl > wchodząc kolejno na zakładki > KLIENT INDYWIDUALNY > RAPORT STANDARD (bezpłatny) > lub wybrac inną, płatną formę raportu > ;) Prawda. Informacje pozytywne o kliencie w BIKu pozwalają nawet na szybsze uzyskanie kredytu, bo jest to dowód na to, że jest on wiarygodnym kredytobiorcą. Tak więc bzdurą jest to, że ktoś kto jest w BIKu nie dostanie kredytu, ponieważ BIK zawiera wszystkie informacje o kredytach klienta, zarówno te pozytywne i negatywne. Ponadto info z BIK jest podstawą udzielania tzw. szybkich pożyczek na dowód w Lukasach, Aigach, Eurobankach i innych podobnych pseudobankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalski a u mnie dwa złote IP: *.chello.pl 14.05.09, 21:11 miałem bardzo podobna sytuację, wydawało mi się, że spłaciłem wszystko a zostało niecałe dwa złote debetu na karcie w PKO, po kilku miesiącach bez uprzedzenia zostałem dodany do jakiejś bazy i nie dostałem kredytu właśnie w PKO BP, nigdy przenigdy moja noga tam nie postanie ten bank to kupa gwna, zlikwidowałem konta. wszystko, nie wiem jak reszta społeczeństwa może korzystać z ich usług wiedząc że to oni wymyślili lichwiarską "alicje", wg mnie to złodzieje (lichwa) i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Jeden bandzior mbank i drugi bandzior BIK daja IP: 82.109.210.* 14.05.09, 14:17 razem mieszanke szkodliwa dla kraju. Ale PKOBP wierzy bandziorom a nie ludziom. To tez swiadczy zle o PKOBP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Złotówka zablokowała kredyt IP: *.dublin.corp.yahoo.com 14.05.09, 14:24 sprawa prosta - bank odmawia mu kredytu, gosciu sklada pozew sądowny przeciwko Mbankowi o odszkodowanie -straty beda bardzo latwe do udowodnienia i spokojnie go wygra bo nie mial zadnego długu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.modlin.wtp3.org 14.05.09, 14:29 >Po naszej interwencji mBank zobowiązał się, że najpóźniej do piątku To jest chyba najbardziej tragiczne w tym wszystkim! Aby cokolwiek załatwić w banku, urzędzie, itp. trzeba najlepiej przyjść od razu z TV albo innymi mediami. Jak człowiek chodzi sam, pisze pisma, dzwoni to "se ne da" bo procedury, bo śmo, bo tamto!!!! Jak przyjeżdża TV i dziennikarze to nagle wszystko jest możliwe!!! I to jest ZGROOOZA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SenseiKrk dlatego nazywa sie media 4 wladza ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:35 dlatego nazywa sie media 4 wladza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi zdelegalizować wszystkie te BIK-i i KRD-y 14.05.09, 14:25 zwykłego człowieka wpiszą w 5 minut za głupie kilkaset złotych (czesto nieistniejącego) długu i masz przed sobą długie miesiące odkręcania tego... a jak firma jedzie klienta w bambuko, to klient może co najwyżej sprawę cywilną założyć, która trwa latami a firmę i tak stać na lepszych prawników... kto w ogóle zezwolił na na powstanie tego typu biur informacji, gromadzących dane osobowe o ludziach, którzy wobec tych biur żadnych zobowiązań nie mają - GIODO powinien zainterweniować jakim prawem ktoś podaje moje dane do BIK czy KRD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: zdelegalizować wszystkie te BIK-i i KRD-y IP: 193.0.242.* 14.05.09, 14:39 BIK posiada informacje o terminowych jak i nieterminowych spłatach kredytu. Działa na podstawie "Prawa bankowego" www.bik.pl/bik/o_bik/podstawy_prawne/ dodatkowo każdy Klient podpisuje zgodę na umowie kredytowej. BIK nie jest „czarną listą”, w bazie danych BIK 95% stanowią dane pozytywne - i to dzięki takim danym mozliwe są np. kredyty "na dowód". We Francji Klienci banków sami wystepują o raport do tamtejszego odpowiednika BIKu (Banque de France Central Credit Register) i z takim raportem (jesli jest pozytywny) starają się o kredyt z np. niższym oprocentowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: zdelegalizować wszystkie te BIK-i i KRD-y IP: 81.210.85.* 14.05.09, 14:50 takie instytucje jak BIK sa potrzebne i powinny istniec. to nie wina BIKu ze ktos kogos tam wpisal. bank przekazuje te informacje do BIKu i bank powinien odpowiadac za podawanie aktualnych danych, biuro tylko za natychmiastowa ich aktualizacje. takie szopki za 1 pln beda sie zdarzaly poki prawo sie nie zmieni i nie zacznie ekzekwowac od bankow ich obowiazkow. obligatoryjnie za cos takiego bank powinien placic wysokie kary - do budzetu i obywatelowi wzgledem ktorego niedopelnil formalnosci. tylko wtedy zmieni sie podejscie bankow, musza miec nad soba bat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luudzie Re: zdelegalizować wszystkie te BIK-i i KRD-y IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:25 >GIODO powinien zainterweniować jakim prawem >ktoś podaje moje dane do BIK czy KRD... podpisywałeś kiedyś umowę kredytową że tak się mądrzysz?? Jeśli tak to proponuję przeczytać następnym razem co podpisujesz!! albo spróbuj nie wyraźić zgody he he.. Najpierw wyrażasz zgodę na przekazanie swoich danych, a teraz krzyczysz o GIODO, :) :) gdzie sens gdzie logika.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Złotówka zablokowała kredyt IP: 81.210.85.* 14.05.09, 14:30 Niestety tak jest. Zona miala kredyt w Cetelem. Sume ostatniej rate splacilismy w oparciu o informacje z ich BOKu + 2-3 pln od siebie w razie czegostam. Dostalismy pismo o splaceniu i zamknieciu kredytu (dobrze ze je zatrzymalismy). Niestety przelew zostal zaksiegowany w terminie badz nie doszedl na czas. Sprawa miala miejsce 4 lata temu. Ostatnio zona chciala wziac kredyt na samochod. Okazalo sie ze jest w BIKuza....14 pln. Oczywiscie kredytu nie dostala, proby wyjasnienia w banku tez nic nie daly. Wystosowalem pismo do banku ze wnosze sprawe o niedopelnienie obowioazkow, probe wymuszenia i zadoscuczynienie za szkody. Szybko przedstawiciel banku skontaktowal sie z nami, bardzo przepraszal i w ciagu 2 tygodni otrzymalismy pismo z Cetelem o wypisaniu zony z BIKu, przeprosiny oraz pismo z BIKu potwierdzajace fakt wykreslenia. CETELEM zreszta zaslynal z wyludzania odsetek i kar poprzez zle naliczane raty - sprawdzajcie telefonicznie, listownie czy nie zalegacie z jakimis groszami w bankach. - bank ma obowoiazek poinformowac was jesli jeszcze zalegacie w jak najkrotszym terminie i mozna na tej podstawie skarzyc bank - nie wierzcie bankom, potwierdzenie splaty calosci zadluzenia jeszcze nie swiadczy ze faktycznie je splaciliscie...sprawdzac, sprawdzac,sprawdzac -ktos powinien przyjzec sie tym praktykom bankow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dee Złotówka zablokowała kredyt IP: *.ir.intel.com 14.05.09, 14:34 ech... mBank. dobrze, ze juz nie mam z nimi do czynienia. swoja droga niezla sciema "wyslalismy informacje do BIK" a nastepnie "do piatku na pewno wyslemy akutalizacje"- mialem podobna sytuacje z "wiszacym" wpisem w BIK. mbank po prostu nie wysyla tego tak sam z siebie, trzeba o to bardzo ladnie poprosic (o czym sie dowiedzialem, gdy wstrzymano mi rozpatrywanie wniosku kredytowego w innym banku z powodu dawno splaconego kredytu w mbanku, wiszacego ciagle w biku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Ten cały BIK to jakiś chory system IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 14:51 Jak można trzymać tak ważne informacje o człowieku i nie informować go o tym!!! Bank mówi, że wysłal, BIK mówi, że nie dostał, a klient nie ze swojej winy ma problemy. BIK powinien odpowiadać za informacje, które przekazuje bankom. Inaczej to nie ma sensu. Swoją drogą PKO BP też pkaało klasę. Skoro wiedzieli, że chodzi o złotówkę, to nie musieli robić z tego aż takiej afery i przyznać klientowi ten kredyt. Przecież po samej kwocie widać, że coś tu nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kv Re: Ten cały BIK to jakiś chory system IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:30 >BIK powinien odpowiadać za informacje, które przekazuje bankom. Czy wiesz co to takiego jest BIK?? W bardzo dużym uproszczeniu jest to "baza danych" do której banki wrzucają informacje!! Więc jak ta baza danych może "odpowiadać" za to co się w niej znajduje??? Za to co w środku odpowiada ten kto coś tam włożył!! To tak w max uproszczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ten cały BIK to jakiś chory system IP: *.chello.pl 14.05.09, 16:17 A jeśli ja powiem puiblicznie, że ktoś jest złodziejem i badntytą tylko i wyłączneie dlatego, że ktoś inny mi tak powiedział, to czy w takim przypadku nie odpowiadam za te słowa? BIK to nie jest tylko baza danych, ale jakaś firma, która pobiera opłaty za swoje usługi. A skoro przekazuje nieprawdziwe dane, to powinni za to odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Złotówka zablokowała kredyt IP: 62.29.174.* 14.05.09, 15:06 mBank przeprasza, ale to właśnie bank jest winny całego zamieszania. W moimm przypadku zmieniono harmonogram spłaty bez poinformowania mnie i powstała zaległość w kwocie 3,75 zł. Oczywiście od razu wpisano ją do BIK. Zmieniony harmonogram dostałem dopiero na moje żądanie po tym, jak dowiedziałem się o zaległości i wpisie do BIK (kilka miesięcy po zmianie). Po uregulowaniu kwoty poprosiłem o zaświadczenie, że nie mam zaległości. Tutaj zaczęła się polka z przytupem. Wystawienie kwitu zajęło mBankowi półtora miesiąca i dopiero po kilku interwencjach i karczemnej awanturze dostałem zaświadczenie. Co wiecej chcieli jeszcze obciążyć mnie kosztami jego wystawienia. Dowcip polega na tym, że zaległość powstała z winy BANKU, który nie dotrzymał warunków umowy i nie przesłał zmienionego haramonogramu, do czego był zobowiązany umową kredytową. W nagrodę dostałem dwa takie zaświadczenia, każde inne i każde z błędem. Później jeszcze przyszło pisemko z przeprosinami, tylko ze takie przeprosiny można sobie wsadzic w buty. Niestety, mBank jest bardzo nierzetelną instytucją i ma mało kompetentnych pracowników. Nie potrafią wyjść z twarzą nawet, gdy to jest ich ewidentna wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kv Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:20 W moimm przypadku zmieniono harmonogram spłaty bez poinformowania > mnie i powstała zaległość w kwocie 3,75 zł. Oczywiście od razu > wpisano ją do BIK. Zmieniony harmonogram dostałem dopiero na moje > żądanie po tym, jak dowiedziałem się o zaległości i wpisie do BIK > (kilka miesięcy po zmianie). Gościu najpierw dowiedz sie co to takiego jest BIK a dopiero potem szerz ciemnotę wśród ludzi!! Do BIKu zostałeś wpisany tuż po tym jak podpisałeś umowę przy okazji przekazywania danych przez dany bank!! Nawet jakbyś miał 10000pln nadpłaty i kredyt spłacony po tygodniu to i tak będziesz w BIKu!! Ludzie zanim szerzycie ciemnotę to dowiedzcie się czegokolwiek o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro mbank - i wszystko jasne IP: *.devs.futuro.pl 14.05.09, 15:10 kto jeszcze korzysta z tego lichwiarskiego banku? w ogole cale BRE to cwaniaczki od ktorych najlepiej trzymac sie z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: mbank - i wszystko jasne IP: *.chello.pl 14.05.09, 16:24 Ja korzystam i sobie chwalę. Ale przecież nikt nikogo nie zmusza. Jak się nie podpba, to jest mnóstwo konkurencji. Mogę jeszcze dodać, że wybrałem mBank ze względu na niskie opłaty (praktycznie zerowe za produkty, z których korzystam). Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Złotówka zablokowała kredyt 14.05.09, 15:17 Żadna kupa tak nie śmierdzi jak nieudaczniki, palanty i inne platfusy z banków! Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol A po co teraz brać kredyt na mieszkanie 14.05.09, 15:27 skoro za rok to samo mieszkanie będzie można kupić za połowę dzisiejszej ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: A po co teraz brać kredyt na mieszkanie IP: *.merinet.pl 14.05.09, 18:10 r_mol napisał: > skoro za rok to samo mieszkanie będzie można kupić za połowę dzisiejszej ceny? A nie za 10%? Przestań śnić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apatryda1 Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:27 Dzięki PKO BP moja historia kredytowa w BIK jest tragiczna! Zleciłem całkowitą spłatę karty PKO, niestety pracownik pomylił się wklepując numer konta i pieniądze poszły nie tam gdzie trzeba. Sprawa wyszła kiedy starałem się o kredyt inwestycyjny - widniałem w BIK jako nierzetelny kredytobiorca - zadłużenie pow. 90 dni dotyczyło spłaconej (a w rzeczywistości niespłaconej) karty kredytowej. Ustalenie dlaczego, po co i jak to się stało trwało od stycznia 2009. Bank przyznal się do pomyłki, ale kartę spłacić musiałem jeszcze raz, problem z otrzymaniem kredytu - bo nie tak łatwo to wszystko odkręcić - skończyło się wynajęciem prawnika. Wczoraj podpisałem umowę kredytową, otrzymałem prawie 70 tys zadośćuczynienia, ale - dla innego banku jestem niewiarygodny, a o utraconym zdrowiu i nerwach nawet nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Złotówka zablokowała kredyt 14.05.09, 15:35 A wiesz za co mogą cię wywalić z roboty? Ktoś może beknąć za tą złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon-prusak Złotówka zablokowała kredyt IP: 212.160.172.* 14.05.09, 15:49 Mnie Polbank zwleka juz blisko dwa lata z odpowiedzia na reklamacje i nie wyplaca kredytu hipotecznego jedna reka a druga daje linie kredytowe. Rzecznik Konsumentow w Warszawie twierdzi ze wszystko jest OK. Jest OK? Banki moga wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mjwypych Złotówka zablokowała kredyt 14.05.09, 15:58 mBank ma powazne wady jesli chodzi o procedury. Podczas studiow mailem zalozone konto studenckie za obsluge ktorego nie pobierano zadnych oplat...po studiach wyjechalem za granice na stypendium zostawiajac konto bez zadnych zobowiazan finansowych, i myslac ze po osiagnieciu przezemnie 24 lat konto zostanie zamkniete [regulamin stanowil, ze konto bezplatne mozna posiadac do wieku 24 lat]. Strasznie sie zdziwilem, gdy po 3 latach okazalo sie ze mBank zmienil moje konto z bezplatnego na platne i przez 3 lata obciazal moje konto dlugiem. Zyjac za granica nie mialem ani mozliwosci ani ochoty nadal kontunuowac korzystania z ich uslug i jestem w szkoku ze maja czelnosc egzekwowac dlug ktory zostal spowodowany ich bezmyslnoscia...teraz po 6 latach dlug sie podwoil i zostal przekazany firmie windykacyjnej. Myslicie Panstwo ze powinienem zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piit Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 16:04 Przeczytaj umowę o prowadzeniu rachunku. typowa praktyka banków jest że po osiągnięciu wieku w którym przestaje się być studentem wg. banku konto automatyczne przechodzi na warunki standardowe. Jeśli coś takiego jest w umowie lub regulaminie musisz zapłacić - Twoje zaniedbanie i trzeba płacić. Powinieneś zamknąć konto wyjeżdżając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: 79.139.12.* 14.05.09, 16:13 Tyle lat jestem w mBanku a jeszcze nie widziałem tam płatnego prywatnego konta ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: *.subscribers.sferia.net 14.05.09, 20:50 pewnie mowi o wbk!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIK Re: Złotówka zablokowała kredyt IP: 84.38.160.* 14.05.09, 20:24 mBank! Sami złodzieje i naciągacze! Z daleka od nich,,, Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Za brak aktualizacji BIK-u jest kara jakieś 30 tys 14.05.09, 16:06 mBank musi zapłacić karę, a nie trzymać kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Za brak aktualizacji BIK-u jest kara jakieś 3 IP: *.subscribers.sferia.net 14.05.09, 20:52 to powinno byc dla oszukanego klienta, a tak placą bikowi czyli samym sobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djjdjty identyczną historię miałem w bgż IP: *.wspgroup.se 14.05.09, 16:22 wówczas chodziło o 5 złotych. żaden bank nie chciał mi dać kredytu. sprawy w bik nie można było odkręcić tak szybko ale znalazło się wyjście - kredyt dostłem w bgż i to na całkiem dobrych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Złotówka zablokowała kredyt IP: *.171.80.227.static.crowley.pl 14.05.09, 16:51 BIK jest chory.. sprawdzam sie tamw sumie co roku i w tym roku nie ma tam mojej karty kredytowej... ktora zawsze byla:) jest za to moj kredyt z 2002 roku... 3 raty po 150 PLN... bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Złotówka zablokowała kredyt 14.05.09, 17:54 Gość portalu: autor napisał(a): > BIK jest chory.. sprawdzam sie tamw sumie co roku i w tym roku nie ma > tam mojej karty kredytowej... ktora zawsze byla:) > jest za to moj kredyt z 2002 roku... 3 raty po 150 PLN... > > bzdury Zaraz, jakim cudem z 2002 roku skoro wpisy w BiK starsze niż 5 lat powinny być usuwane (pomijając okres dostosowawczy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Złotówka zablokowała kredyt IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 16:59 To kolejna paranoja w naszym polskim piekiełku. Pogratulować bankowi podejścia do sprawy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIKer BIK IP: 193.194.132.* 14.05.09, 17:08 Też pracuję w banku i przyznaje lub nie kredyty. Wiem, ze nawet 1 zł długu może zepsuć scoring w BIK ale do cholery przecież raport czyta i interpretuje zazwyczaj człowiek a nie drewniany pajac z trzema przekładniami zamiast mózgu. Dla idiotów w banku nie powinno być miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h2o mbank to najwięksi złodzieje !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:14 ... i wyłudzacze !!! Dyletanctwo i niekompetencja tam jest porażająca !!! Omijać ten bank szerokim łukiem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jula ja też miałam problemy z kredytem przez mBank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:30 Okazało się, że w BIK-u widnieje informacja o zlikwidowanej karcie kredytowej... Dużo zdrowia, nerwów i trochę pieniędzy kosztowało mnie wyjaśnienie, że mBank zawinił. mBank przyznał się do błędu, ale nie zwrócił mi nawet opłat za dodatkowe zaświadczenia, które musiałam przedstawić. Słowo przepraszam także nie padło, jedynie że faktycznie nie powinno tak się zdarzyć i że im przykro... Pracowników niestety mBank ma do d...y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dtk Złotówka zablokowała kredyt IP: 83.229.10.* 14.05.09, 17:49 Mialem podobny problem, tyle, ze rzekomy dlug wyniosl dokladnie 1 grosz w Pekao SA. W BIKu zostal on zarejestrowany jako 1 zl. Dowiedzialem sie o tym rowniez podczas procesu przyznawania kredytu w innym banku. Oczywiscie moj wniosek zostal odrzucony, bo mialem przeterminowany dlug. Pekao SA za wystawienie zaswiadczenia, ze nie zalegam z zadnym kredytem zazadal jeszcze kilkudziesieciu zlotych zamiast niezwlocznie zaktualizowac BIK i grzecznie przeprosic. Odpowiedz Link Zgłoś