Gość: mzb Rozumiem, że sam tak dewastujesz lasy? IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 29.06.09, 10:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Quadami dewastują lasy IP: 84.38.160.* 29.06.09, 10:16 Nocne wilki? Chyba nocne fiuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśnik Quadami dewastują lasy IP: *.elartnet.pl 29.06.09, 10:28 Czy wy spytaliście jakiegoś leśnika o zdanie, czy szewca ekologa? Widział ktoś z was harwester albo forwarder w lesie? Ten to dopiero robi huk, a do czego służy? Do pozyskania drewna i jakoś ptaszki nie uciekają....Pilarz z piłą robi podobny huk, jeśli nie większy niż quad. Błagam, litości...Absurdalny artykuł. Quady są problemem, ale głównie dlatego że niszczą nawierzchnię...a rozwiązanie jest proste...wytyczyć im trasy w lesie. To jest zwykłe egalitarne zapotrzebowanie na funkcje rekreacyjne jakie las również powinien pełnić. Pozdrowienia dla autora artykułu...lekka przesada! Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Quadami dewastują lasy 29.06.09, 10:40 Nie. Zorganizować prywatne quadowiska. Ogrodzone, oznakowane. Podobno rolnikom żadne uprawy się nie opłacają. No to niech zakładają tereny do jazdy quadami czy do wyprowadzania agresywnych psów. Inwestycja niedroga: ogrodzenie, oznakowanie, parę Toitoi, budka z kebabami. I interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popey Quadami dewastują lasy IP: 155.140.133.* 29.06.09, 10:31 My się z takimi ludzmi u nas rozprawiamy po swojemu. Niedawno w naszych lasach pojawiły się dzieciaki (wiadomo - wakacje) na crossach które zasuwają po leśnych ścieżkach conajmniej 40km/h (również na zakrętach). Zaznaczam, że jest to miejscowość pod Warszawą więc pełno tutaj spacerujących ludzi. Zebraliśmy się więc w 4 chłopa (wszyscy motocykliści) i wyłapaliśmy bachorów i delikatnie mówiąc "przekonaliśmy" ich, że nie godzimy się aby niszczyli dobre imie motocyklistów. Od tamtej pory spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bejsbol Re: Quadami dewastują lasy IP: *.220.123.238.dsl.dynamic.eranet.pl 29.06.09, 11:11 Myślę, że takie quady ktoś musi na przyczepie dowieżć pod las i wyładować a potem pojazd z przyczepą czeka na takiego "rajdowca" aż wróci. Taki czekający z przyczepką pojazd powinien być dla mieszkańców urządzeniem godnym zainteresowania i obejrzenia szczegółowego. Gdybym ja mieszkał w takim miejscu to oglądałbym stojące pod lasem przyczepy z dużym zainteresowaniem, jako cuda techniki a gdyby to jeszcze było na moim polu to nawet z euforią. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Quadami dewastują lasy 29.06.09, 11:13 Quadziasz bardzo by się zdziwił, gdyby na swoim zaparkowanym samochodzie znalazł odcisk opony traktora albo ślady od lemiesza pługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bejsbol Re: Quadami dewastują lasy IP: *.220.123.238.dsl.dynamic.eranet.pl 29.06.09, 11:24 everettdasherbreed napisał: > Quadziasz bardzo by się zdziwił, gdyby na swoim zaparkowanym samochodzie znalaz> ł > odcisk opony traktora albo ślady od lemiesza pługa Pewnie by się zdziwił bardziej, że ludzie zaczęli w końcu myśleć i walczyć o swoje prawa, prawa do spokoju i ciszy z czym do tej pory nic nie robili. Odpowiedz Link Zgłoś
pgig Niech rząd i Sejm 29.06.09, 10:32 wreszcie zrobią coś z tą hołotą, wydając odpowiednie przepisy nakazujące rejestrację quadów i zakaz ich poruszania się bez specjalnego zezwolenia po terenach leśnych i łąkowych. Dość niszczenia przyrody i zakłócania spokoju innych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał kamiński A czemu nie prezydent? IP: *.polkomtel.com.pl 29.06.09, 11:18 Nie ufasz mu? nie wierzysz w jego sprawczą siłe? Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Rozpięta stalowa linka między drzewami bardzo 29.06.09, 10:32 Proszę zacytuj przepis który zabrania wykopywania dołów czy też rozwieszania linek we WŁASNYM lesie. Oczywiście to są radykalne metody - imho jest jedna bardzo prosta, wystarczy złapanego kierowce zobowiązać do naprawienia szkody - a że szkoda będzie oszacowana na dziesiątki tysięcy zł to już jego problem, do tego można by dorzucić zezłomowanie pojazdu na koszt kierowcy i było by po kłopocie. Oczywiście inna bajka że straż leśna "olewa" łapanie quad'owców bo im się po prosu nie chce - tutaj też leży problem. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Rozpięta stalowa linka między drzewami bardzo 29.06.09, 10:47 Większość lasów jest państwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Rozpięta stalowa linka między drzewami bardzo 29.06.09, 10:59 Tak się składa że ja mam kawałeczek prywatnego... ale akurat tam quad'owcy nie zaglądają ;] (inna sprawa że ostatnio złodzieje wycieli wszystkie drzewa :( ) Ale ok, zmieniając pytanie - pokażcie mi przepis który zabrania leśnikom kopania dołów w lesie czy rozwieszania linek. Oczywiście z jednoczesnym oznaczeniem "Wjazd do lasu an quad'zie grozi śmiercią" - myślę że sam taki znak wielu by "zniechęcił". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr bezmyślna banda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:41 W Poznaniu jeden już wywinął salto, jest częściowo sparaliżowany. Ot szalał na podmiejskich łąkach i lasach, bez umiaru. Ale widzę tu winę miasta - nie udostępnianie fanatykom quadów terenów jeżdzieckich. Quadowcy też ludzie! Ja ich nie lubię, ale w końcu czy to coś bardziej gorszego niż polowania czy terenowe rajdy samochodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: bezmyślna banda 29.06.09, 11:07 Istnieje do groma i ciut ciut nieużytków, np. wyrobisk po węglu brunatnym. Dlaczego tam nie urządzić quadowisk? Z możliwością pozostawienia quada na noc pod nadzorem, z Toitoiem, z budką z kebabami. A i tirówki się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ma litości kasować squr..li i ich ryczące przedłużenie fi.uta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:43 niech sobie hasają po własnym podwórku, chu.je! linki w poprzek trasy,rowy i gałęzie na leśnych dróżkach-niektórzy tak sobie ponoć radzą. BTW,czemu niszczenie przyrody uchodzi płazem,a niszczenie własności prywatnej już nie?czy quad mniej niszczy w lesie, niż na prywatnym polu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Quadami dewastują lasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:44 czy to naprawdę takie trudne namierzyc ich? przeciez sami mowia, ze ciagna quady na przyczepkach. nie wystarczy za takim samochodem z quadem na przyczepce pojechac? zreszta oni tam jezdza stadami. mozna za jednym zamachem namierzyc kilku jak jada do lasu i wyladowuja sprzet. nawet jesli uciekna quadami to sa zostawione auta z pryczepkami ktore juz mozna zidentyfikowac. Policja i lesnicy maja to w d, sami pewnie tez jezdza po lesie w weekendy quadami i dla nich to zaden problem. Ja bym sk... synow z karabinu maszynowego kosil. I niech ich ginie w tym lesie jak najwiecej. Im wiecej tym lepiej. Niech lamia karki jeden za drugim. Moznaby tez zaminowac najczesciej rozjezdzane lesne drogi. I rozwalone resztki qadowcow wieszac na drzewach dla odstraszenia nastepnych. Tylko pare pomyslow tak podsuwam do rozwazenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Wyrwac chwasty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:51 jeszcze jeden pomysl: wypuszczac na weekendy do lasu najgorszych mordercow z wiezienia, dac im w lape bazuke i za kazdego odstrzelonego quadowca odliczac jeden dzien od wyroku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek albo....pomalowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 11:43 jeszcze jeden mi pomysł przyszedł do głowy, wersja light: a co gdyby paintballowcy urzadzili sobie polowania na quadowcow w miejscu naturalnego występowania tych ścierw? nie znam sie na tym, ale moze mozna kupic kuleczki do paintballa z czyms wyjatkowo smierdzacym np skunksem czy zwyklym gownem. Wtedy i zabawa bylaby przednia i quadowca moznaby z daleka poczuc na ulicy i omijac. Chyba sam zainteresuje sie tematem... zaczyna mi sie to podobac. Moze moda na takie akcje wsrod paintballowcow rozwiazalaby sprawe. Przeciez lesnicy wiedza, ze na lesne szkodniki najlepiej poszukac ich naturalnego wroga w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Re: albo....pomalowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 12:13 ZNALAZŁEM! Najbardziej śmierdzące są kulki Spanki. Jadą gównem na kilometr. Jutro kupuję porządny sprzęt, zapas kulek i wreszcie jakaś porządna rozrywka w lesie. I jeszcze rada dla tych, którzy boją się, że gość z kłada zejdzie i będzie miał jakieś wąty: paralizator i do mrowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: albo....pomalowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 17:21 naćpałeś się i sam do siebie nawijasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: albo....pomalowac 29.06.09, 18:57 Oj, uwierz mi, mnie i moich teamowców świerzbią ręce coraz mocniej, kiedy nasze strzelanki przestają być możliwe z powodu ryku tak potwornego, że własnych myśli nie słychać. Ale zamiast strzelać raczej będziemy minować trasy dechami z gwoździami. Odpowiedz Link Zgłoś
yeyq Prędkość 29.06.09, 10:45 Ustawić w lasach kolejny las fotoradarów ... z pewnością tam przekraczają prędkość, nakazać też używania pasów bezpieczeństwa żeby chociaż wątroba ocalała jak jakiś debil rozwali łeb na drzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sportif w UK nie ma rejestracji quad'ów i IP: *.187.244.26.ip.abpl.pl 29.06.09, 10:54 w związku z tym nie ma możliwości używania tych maszyn na drogach publicznych. Quady jeżdżą TYLKO po prywatnych polach. Jeśli ktoś złamie przepis i wyjedzie na drogę publiczną czy do lasu - konfiskata maszyny, kara 2000 GBP i wpis Criminal Record. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc i tyle, niech sobie jezdza w prywatnym lesie IP: *.demon.nl 29.06.09, 11:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butelkow Re: Quadami dewastują lasy IP: *.220.123.238.dsl.dynamic.eranet.pl 29.06.09, 10:45 Gość portalu: Raskolnikow napisał(a): Krzykacze, miernoty zakompleksione, mam zarejestrowanego quada, mam prawojazdy,> i co? mozecie mi naskoczyc swoim ujadaniem tutaj :)> Jezdze kiedy mam ochote i nic wam do tego plujacy jadem nienawisci do> wszystkiego co sie rusza malutcy Rozwieszajcie linki, zabijecie dzieciaka jednego czy drugiego to > bedzie kupa smiechu i radosci! A będzie i nie tylko kupa smiechu i radości, ale i poczucie dobrze spełnionego obowiązku, polegającego na recyklingu jednostek szkodliwych społecznie. Również tacy jak Ty, debile, znajdą w końcu swoje miejsce na głębokości 1.60 m pod zienią, żeby nie smierdzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wir Re: Polskie bydlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:58 Zgadzam sie w 100% z przedmowca. POLSKIE BYDLO, ( ponoc 96% z nich to katolicy) nawoluje do mordow, odstrzalow, wymierzania sprawiedliwosci przez "łomot" POLSKIE BYDLO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wir` Re: Polskie bydlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:59 POLSKIE BYDLO wypowiada sie na tym forum oczywsice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bidifon Re: Polskie bydlo IP: *.rzeszow158.tnp.pl 29.06.09, 13:16 Witaj w stadzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Quadami dewastują lasy IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.09, 10:52 Same mandaty nie rozwiążą sprawy. Jest to jak z pijanymi kierowcami. łapie się ich po 100tys. rocznie i jakoś ich liczba nie spada(niektórych poi kilka razy). Oprócz mandatu odebranie sprzętu. Nadal obowiązuje przepis dotycz. prowadzenia pojazdów mechanicznych poza drogą publiczną jednak ma zastosowanie w przypadkach np,w stanie po użyciu alkoholu ,spowodowaniu zagrożenia lub wypadku. Żaden Policjant nie wystawi mandatu za brak uprawnień spotykając takiego kierującego na leśnej polance. I to jest chore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nmtew Quadami dewastują lasy IP: *.chello.pl 29.06.09, 10:53 Tyle się mówi o dziurze w budżecie, a tu tacy idealni klienci do obskubania - wlepiać im odszkodowania za niszczenie przyrody po kilkadziesiąt lub kilkaset tys. pln (przecież uczciwy podatnik płaci miliony za wycinki drzew pod autostrady, nie??) Ale państwo nie myśli o tym jak uczciwie ściągnąć pieniądze od tych którzy niszczą jego własność, woli natomiast nieuczciwie ściągać kasę od tych którzy państwo szanują. Dużo to mówi o naszej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Wniosek jest prosty: 29.06.09, 11:04 Popularność quadów dowodzi, że paliwa w Polsce są za tanie. Innym dowodem jest styl jazdy wielu Polaków: wyprzedzanie przy każdej okazji, slalomy, pisk opon, gwałtowne ruszanie i ostre hamowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel chciałbym mieć quada. 29.06.09, 10:55 Z prostych przyczyn. W okół mnie jest dużo pięknych normalnych lesnych dróg lasów łąk i pól na których nie widzę przeszkód żeby można było jeździć skoro jeżdżą samochody, rowerzyści itp. Chciałbym normalnie jeździć. Podkreślam nie rozjeżdżać szlaków tak jak leśne wilki czy jak im tam. Nie niszczyć drzew. to co widziałem na tych filmikach to normalne świadome i celowe niszczenie przyrody. Wielokrotne rozjeżdżanie dróg niszczenie drzew. Jest dużo ludzi, którzy chca jeździć świadomie i z poszanowaniem środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Quadami dewastują lasy IP: *.4web.pl 29.06.09, 10:56 Zapraszam w okolice Rosanowa. Zarówno las jak i pobliska żwirownia to tereny okupowane przez rozszalałych smarkaczy na quadach. Jeden z nich niedawno zginął, ale ani chłopaczków ani ich rodziców niczego to nie nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Quadami dewastują lasy 29.06.09, 11:00 Bo chłopaczki są wychowane na gierkach komputerowych: "mam jeszcze 7 żyć, a jak się skończą, to zrestartuję grę albo uruchomię nową". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucj gora! Re: Quadami dewastują lasy IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.09, 11:30 Dobor naturalny w koncu zaczyna dzialac! Przynajmniej geny debili nie przetrwaja jak sie ich dzieci pozabijaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Quadami dewastują lasy IP: *.olsztyn.mm.pl 29.06.09, 11:01 www.youtube.com/watch?v=_UGIx6Fsxvk Szpan, brawura, hałas, brak homologacji i brak kasków na głowach to główne problemy z quadami. Widziałem pod Olsztynem(południowe lasy kierunek Butryny) jadąc rowerem w lasach ludzi bez kasków jeżdzących po szutrach nawet 60 km/h! Słychać ich było w cichym lesie z odległości 500-600m już. Pod Olsztynem - oni bez kasków, ja bez możliwości zgłoszenia sprawy bo quady były tak brudne, że nie było widać na nich nr.rejestracyjnego. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
leroy_brown atv_team Police - zapraszamy 29.06.09, 11:13 Zapraszamy www.atvteam.com.pl/ Zapraszamy do jazdy po Puszczy Wkszańskiej w okolicach Szczecina. Tutaj też są piękne miejsca, wąwozy i strumienie. Jeździmy po plazach nad Zalewem Szczecinskim. Aha: policja i staż leśna nic nam nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel ja bym zrobił wam tak... 29.06.09, 11:18 powyłapał skvrwysynów i przywiązał do drzew tłumiki bak i silnik zapchał pianką pcv żeby musieli pchać swoje złomy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
leroy_brown Re: ja bym zrobił wam tak... 29.06.09, 11:37 gelbigel napisał: > powyłapał skvrwysynów i przywiązał do drzew tłumiki bak i silnik zapchał pianką > pcv żeby musieli pchać swoje złomy do domu. Zrobiłbyś, ale nigdy nic nie zrobisz bo musiałbyś wstać sprzed komutera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: ja bym zrobił wam tak... IP: *.ekspres.net.pl 29.06.09, 11:47 Spokojnie, spokojnie. Jeszcze traficie na jakis dol, albo drut kolczasty. Kiedys wszystkich takich ciulikow wylapiemy i gory czy lasy w koncu beda mogly odetchnac od waszego smrodu. Na pohybel takim ciulikom jak Wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Quadami dewastują lasy IP: 83.238.44.* 29.06.09, 11:16 Oby jeździli jeszcze niebezpieczniej - w końcu się pozabijają :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edredon Nie narzekajcie jak nic nie robicie! IP: *.acn.waw.pl 29.06.09, 11:17 To w naszych rękach jest przeciwdziałanie takiej sytuacji i zacząłbym od obywatelskiego projektu ustawy - napisać, zebrać podpisy, przedstawić w sejmie. W takiej ustawie dokładnie opisać jakie wymagania musi spełniać pojazd quadowy, konieczność jego rejestracji, płacenia OC i inne. Nie ma co czekać. No to kto z narzekających się za to weźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
one2be Na 'wilki' najskuteczniejsze są 'wilcze doły' 29.06.09, 11:20 wiedzieli to już nasi praprzodkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Quadami dewastują lasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 11:28 Tepi ludzie, mali i zawistni...heheh polactwo z Was wyłazi straszne. Najlepiej zabijcie wszystkich - przejeżdżających na czerwonym, jeżdżących po pijaku, bez biletu, kiboli i bezdomnych..itp itd. Niestety w tym chorym kraju powinien ktoś Was wziąć za mordę i nauczyć poszanowania prawa. Kombinatorzy i chorzy z zazdrości i zawiści ludkowie. Przecież nie każdy kto wiezie lawetą quada, jedzie niszczyć palić i gwałcić sarenki. Nie wiem czy wiecie, że są organizowane ( również na terenach leśnych i ze zgodą właścicieli) rajdy???!!! Również samochody terenowe jeżdżą po lasach. Ale nie sądzę żeby to was interesowało, najlepiej dołączyc do tłuszczy i wymachiwać kijaszkiem, nawet jeśli nie bardzo wiadomo o co chodzi...Ale najważniejsze żeby komuś dopier...lić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Quadami dewastują lasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 11:41 Nie warto sie wysilac. Rzym juz plonie. Bydlo chce ofiary i wczesniej czy pozniej samo ja sobie wezmnie. Zal tylko rodzicow tego dzieciaka ktory sie na ta przyslowiową linke nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bidifon Re: Quadami dewastują lasy IP: *.rzeszow158.tnp.pl 29.06.09, 13:32 A nie sądzisz że quady w każdą niedzielę ryczące tak że nie mogę spokojnie rozmawiać w domu to nie jest DOPIER..LANIE ? Pomimo łagodnego usposobienia, tolerancji i cierpliwości któregoś dnia "wybuchne" i skończy się to przykrymi konsekwencjami dla quadziarza... i dla mnie :/ Dla mnie to jest kompletny brak szacunku dla ludzi któzy chcą spokojnie żyć. Pomysl sobie że mieszkasz w bloku. Zazwyczaj hałasują sąsiedzi. Tez problem ale przynajmniej się znacie a pod moim domem hałasuja jacys obcy którzy mają gdzieś to że zakłucają mi ciszę, spokój i zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Bydło z małymi fiutkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 11:35 I innymi kompleksami. Prawdziwy facet nie musi się popisywać, a już na pewno nie na zasadzie: im mnie więcej i im głośniej, tym lepiej. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahmed Re: Bydło z małymi fiutkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 22:46 Pewnie stary... pewnie... małego fiutka pewnie masz ty, że nie wspomnę o drobnych jajkach. Prawdopodobnie nie dałbyś rady utrzymać quada w takim terenie. I przed nikim się nie popisujemy. Jeździsz najczęściej po 2 osoby, dla bezpieczeństwa. Nikt cię nie widzi, nikt nie ocenia. Robisz to dla własnej przyjemności. Nie oceniaj bo nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop bydłu Leśnicy powinni porozpinać stalowe, cienkie IP: 80.48.2.* 29.06.09, 11:37 linki pomiędzy drzewami. Jakby kilku sobie łeb ucięło, to byłaby kara i straszak dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Leśnicy powinni porozpinać stalowe, cienkie IP: 89.230.85.* 29.06.09, 12:13 Potrzebna jest zmiana ustawowa. Np Konfiskata mienia (quada) + np 5 tyś zł mandatu za niszczenie przyrody. Obecne kary są śmieszne. Poza tym istnieje wiele możliwości rozstawienia pułapek niegroźnych dla kierowcy, ale groźnych dla quada. Najprostszym może być pniak postawiony na sztorc pod odpowiednim kątem. Koło nie da rady na niego wjechać i urwie lub chociaż wygnie zawieszenie i po jeźzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś