Dodaj do ulubionych

Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Miasto

04.01.04, 21:12
Ot jak zawsze protest. Kiedy wreszcie w naszym mieście wybuduje się coś bez
protestów? Czyżby prezes spółdzielni postanowił rozpocząć jakąś kampanię
yborczą dla siebie i rozpoczyna od prostestów? Po otwarciu Media Markt juz
wszystko wraca powoli do normy. Tak saamo będzie z nowym centrum handlowym...
Obserwuj wątek
    • Gość: Teoplus Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Miasto IP: 80.51.255.* 04.01.04, 21:27
      Oczywiście Nowe Miasto zostaje wzięte w kleszcze hipermaketów i różnych
      marketów. Zablokowana jest często Rejtana i Powstańców, teraz będzie
      zablokowana ul. Kopisty i rondo koło uniwersytetu. Tam naprzeciw UR też się
      coś będzie budowało (Podkulski). Al. Niepodległości będzie wiodła wprost do
      Makro przy Armii Krajowej. Syf totalny się zrobi w tej okolicy. Że też nie
      chcą uszczęśliwić Baranówki, Krakowskiej Południe. Idźcie tam panowie ze
      swoim byznesem. Tam ludzie też chcą mieć markety.
    • Gość: abc Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 21:31
      przypominam sobie jak prezes bajowski oprotestowywał budowę kręgielni, że niby
      niezgodna z planem zagospodarowania...
      przecież w tym miejscu jest kupa krzaków i czas anby tam cos sensownego
      powstało.
      a swoja drogą jaka tam może być sieć dróg? chodniki tak bo parkingi to raczej
      pod oknami domków na cegielnianej!!!
      • Gość: bbb Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.smlw.enformatic.pl 04.01.04, 22:18
        no nareszcie..............koniec z tymi krzakami i domkami.ten teren wygadam
        jak czesc (miasteczka lub wsi!!!) ta czesc miasta zaluguje na zurbanizowanie
        miejskie!uffffffff
        • Gość: To ja Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: 80.51.141.* 04.01.04, 22:42
          Pewnie zapomniano o prezesie NM przy rozdzielaniu lapowek to teraz krzyczy..:P
    • Gość: aaa Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 22:22
      gdyby światła nie zmieniały się co 10 sek. nie byłoby takich korków
      • Gość: To ja Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: 80.51.141.* 04.01.04, 22:40
        Pewnie o prezesie NM zapomniano przy rozdzielaniu lapowek, to teraz krzyczy...:P
    • Gość: Gazda Sraczka intelektualna :( IP: 156.17.78.* 05.01.04, 09:49
      Protest protestem, ale jakiś sensowny plan zagospodarowania to by sie przydał.
      Kto pamieta jeszcze jak rejon Rejtana wyglądał 15 lat temu? Było co prawda
      siermiężnie (z wysokimi budynkami Conresu, Respanu i Polsrebra), ale w miarę
      schludnie. To co tam się teraz dzieje moja znajoma (architekt, własna firma
      projektowa) nazywa "sraczką intelektualną". Pod hasłem centrów chandlowych
      nawalono bez ładu na kupę budy i klitki ze szmacianką. Wzdłuż Rejtana idąc od
      ronda wygląda jak arabski suk.
      Panie ferenc!!! Apeluję do sumienia Pana i wydziału architektury UM. Nie róbcie
      z Rzeszowa największego jarmarku Unii Europejskiej!!!
      • des4 Re: Sraczka intelektualna :( 05.01.04, 10:44
        Gość portalu: Gazda napisał(a):

> Protest protestem, ale jakiś sensowny plan zagospodarowania to by sie
        przydał.
        > Kto pamieta jeszcze jak rejon Rejtana wyglądał 15 lat temu? Było co prawda
        > siermiężnie (z wysokimi budynkami Conresu, Respanu i Polsrebra), ale w miarę
        > schludnie. To co tam się teraz dzieje moja znajoma (architekt, własna firma
        > projektowa) nazywa "sraczką intelektualną". Pod hasłem centrów chandlowych
        > nawalono bez ładu na kupę budy i klitki ze szmacianką. Wzdłuż Rejtana idąc od
        > ronda wygląda jak arabski suk.
        > Panie ferenc!!! Apeluję do sumienia Pana i wydziału architektury UM. Nie
        róbcie
        >
        > z Rzeszowa największego jarmarku Unii Europejskiej!!!

Gdzie są te budy i klitki? Idąc od Rejtana od ronda mija się Leclerca, Fiata,
        CH Rejtan i pawilon z Dukatem, Biedronką i BH Video po jednej stronie, po
        drugiej stronie są Nssan, Mazda i Media Markt. Coś ci się pokopało chłopaczku,
        może miałeś na myśli mejn strit w swojej rodzinne wsi?
        • Gość: Gazda Re: Sraczka intelektualna :( IP: 156.17.78.* 05.01.04, 14:53
          To wejdź sobie na tyły. Zobacz okolice Fullmarketu, d. Respanu, ul.Geodetów i
          wreszcie dziwną hybrydę Conres-MediaMarkt. Jest to teren poprzemysłowy, nie
          przystosowany do handlu, bez odpowiednich lokali, bez rozwiązań
          komunikacyjnych. Wszędzie tymczasowość i atmosfera targowiska. Tam brakuje
          jakiejkolwiek wspólnej koncepcji zagospodarowania terenu i każdy z inwestorów,
          czy właścicieli robi co chce. Jakikolwiek porządek panuje przy Tesco i Leclerc,
          ale stawiano je w szczerym polu. CH Rejtan to kuriozum adaptacji, w Respanie
          czas zatrzymał się na początku lat 90'tych i powstał samozwańczy pomnik
          początków polskiej gospodarki wolnorynkowej. Ciasnota i prowizorka.
          Zrobienie tam porządku to prawdziwe wyzwanie dla miasta.
          • des4 Re: Sraczka intelektualna :( 06.01.04, 07:48
            Gość portalu: Gazda napisał(a):

> To wejdź sobie na tyły. Zobacz okolice Fullmarketu, d. Respanu, ul.Geodetów i
            > wreszcie dziwną hybrydę Conres-MediaMarkt. Jest to teren poprzemysłowy, nie
            > przystosowany do handlu, bez odpowiednich lokali, bez rozwiązań
            > komunikacyjnych. Wszędzie tymczasowość i atmosfera targowiska. Tam brakuje
            > jakiejkolwiek wspólnej koncepcji zagospodarowania terenu i każdy z
            inwestorów,
            > czy właścicieli robi co chce. Jakikolwiek porządek panuje przy Tesco i
            Leclerc,
            >
            > ale stawiano je w szczerym polu. CH Rejtan to kuriozum adaptacji, w Respanie
            > czas zatrzymał się na początku lat 90'tych i powstał samozwańczy pomnik
            > początków polskiej gospodarki wolnorynkowej. Ciasnota i prowizorka.
            > Zrobienie tam porządku to prawdziwe wyzwanie dla miasta.

Piszesz o arabskim suku przy Rejtana. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Gdzie
            więc przy Rejtana stoją budki z mydłem i powidłem? Proponuję, żebyś wytężył
            swój yntelekt i opracował studium zagospodarowanisa przestrzennego tej okolicy.
            Na pewno dostaniesz Nobla, chciaż konkurencja jest duża, bo jak zwykle na necie
            co drugi to geniusz który wie najlepiej jak nam zrobić dobrze...
    • Gość: jicky Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 10:35
      No wiesz, Slav,chyba tylko kolejny kosciolek nie wzbudzi kontrowersji
    • Gość: kika Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 05.01.04, 12:36
      A ja jestem przeciwna!! Mieszkam na Nowym Mieście- obecnie tu są ciągle korki!!
      Dlaczego inne części miasta nie są uszczęśliwiane kolejnymi marketami? Dlaczego
      my mamy mieszkać pomiędzy sklepami??
    • Gość: DELAQJ Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:18
      ŁUBUDUBU ŁUBUDUBU, NIECH ŻYJE PREZYDENT NASZEGO MIASTA FERENC.
      NARESZCIE KONKRETNY FACET, KTORY TEPI URZEDNICZY IDIOTYZM I IGNORANCJE.
      ZA TEGO PREZYDENTA COS SIE W KONCU W RZESZOWIE DZIEJE, A ZA SZLACHTY TYLKO
      PRYWATA, ZALATWIACTWO I NIC CIEKAWEGO
      • Gość: Student Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: 62.93.43.* 05.01.04, 13:52
        Budujcie ile chcecie, ale zadbajcie o NORMALNĄ komunikację na Rejtana. Dziś
        wjazd i wyjazd z uniwersytetu to mordęga. Dobudujcie kolejne pasy ruchu albo co
        tam mądrego specjaliści wymyślą, ale coś zróbcie!
    • Gość: wafel Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: 195.136.36.* 05.01.04, 14:56
      Do jakiej normy wraca!!!!!!!!! Chyba że normą jest wyczekiwanie na wyjazd lub
      wjazd z parkingu, poszukiwanie na nim miejsca i stanie w korkach aby skręcić do
      centrum osiedla. Każdego zapraszam na tydzień w te okolice. jak się jest z
      innego osiedla lub powiatu to się fajnie mówi. A sklepy niech ich będzie jak
      najwięcej tylko równomiernie w cały mieście a nie skupione w jednym miejscu bo
      akurat jakiś Podkulski lub ktoś inny sobie ziemię kupił.
    • Gość: Nowomieszczanin Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: *.man.rsk.pl 05.01.04, 16:04
      NIE POZWALAM NA TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Czy jest za mało korków na ul. Rejtana? Mieszkam na Nowym Mieście i trudno jest
      mi uwierzyć w to, jak bardzo zmienił się ruch na tej ulicy w ciągu ostatnich
      trzech lat.
      Od ok. 20 lat wybudowano tu ponad 20 sklepów (przy samej ulicy!). Są to:
      E.Leclerc, Tesco, Media Markt, Jysk, Komfort, BOZ, Rejtan, Respan, Full Market,
      Conres, Biedronka, Ducat, Predom, dawny Pewex, ok. 7 sklepów obok Pewexu, Hong -
      Kong, Champion. Mało? Do tego dochodzą jeszcze sklepy na osiedlach: Nowe
      Miasto i Paderewskiego oraz 3 stacje benzynowe (BP, E.Leclerc i Statoil) oraz
      kilka salonów samochodowych.
      Tak więc bardzo proszę rządzących tym miastem o dobre i dokładne przemyślenie
      tej sprawy. Czy nie lepiej rozbudowywać Rzeszów? Centra handlowe można budowac
      na obrzeżach miasta. Idealnymi miejscami są: Staroniwa, Pobitno, Słocina,
      Staromieście, Zwięczyca, Wilkowyja. Albo po prostu powiększyć Rzeszów o
      okoliczne wsie i tam budować.
      Bez względu na wszystko, jestem po stronie pana prezesa Bajowskiego.
      • Gość: Mikro Re: Nowe centrum handlowe może zakorkować Nowe Mi IP: 80.51.255.* 05.01.04, 22:37
        No i jeszcze dorzucić trzeba Jedynkę, Leader Price. I parę instytucji, które
        też mają swoich "klientów" (Urząd Skarbowy, Hotel Prezydencki z przybudówkami,
        Telewizja Rzeszów, 2 szkoły podstawowe (dowożone dzieci) , megagimnazjum
        (dowożone dzieci), pływalnia. Blisko zupełnie Uniwersytet i prywatna wyższa
        szkoła plus biblioteka. Zlitujcie się!!! Każdy chodnik jest już obstawiony w
        dwóch rzędach samochodami. Pan Ferenc mówi, żeby budować (zastał Rzeszów
        drewniany a zostawi murowany, czytaj: blaszany. A jako poprzedni prezes Nowego
        Miasta zgodził się puścić ruch przez fragment osiedla - ulica dojazdowa do
        Tesco. Co spółdzielnia miała z tego? Jakieś przeźroczyste ekrany dźwiękowe? Nie
        róbcie jaj już więcej. Chyba, że Rejtana będzie street z 4 pasami rchu po
        jednej i 4 pasami po drugiej stronie. To samo z Powstańców, Kopisto,
        Podwisłocze. To przecież nierealne. No i podziemne parkingi. Bo to się kiedyś
        zatka!!!
    • Gość: hans na marginesie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 19:32
      a tak marginesie Panie i Panowie: wiecie może cóż to za kolejne "cudo" powstaje
      na miejscu dawnego salonu Opla (pomiędzy Conresem a dawnym serwisem Deawoo)???
      • Gość: abc Re: na marginesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:41
        powiadają że to OBI, potem cos za WATKEMEM (Carefoour?.......) itd
        • Gość: zio Re: na marginesie IP: *.man.rsk.pl 05.01.04, 22:29
          OBI będzie po drugiej stronie czyli w miejscu salonu Fiata, a w miejscu OPLA
          już zaczyna powstawać IKEA i chyba już niedługo będzie wniej można robić
          zakupy. Co do tego, że w tej dzielnicy jest już dużo sklepów to się zgadzam,
          ale nie jest ich w cale za dużo. Mieszkam w tej okolicy i waclae mi to nie
          przeszkadza, jazda ulicami Rejtana czy Powstańców to nie żadna mordęga jak
          niektórzy piszą. pojedźcie sobie do innych miast to dopiero zobaczycie
          prawdziwe korki. w Rzeszowie komunikacja jest super rozwiązana, a przy okazji,
          jakby wszystkich inwestorów zmusić to małymi kroczkami doszli byśmy dzisiaj do
          wiaduktu dla samochodów nad ziemnego lub w postaci tynelu, co pozwalało by na
          bezkolizyjne skręt w lewo z powstańców warszawy w ulice Rejtana, ale neistety
          nikt nie pomyślał, zeby tak rozwiązać ten problem. Póki co ulice są dośc
          przejezdne, a usunięcie z centrum miasta tych chaszczy to bardzo dobry pomysł.
          Szpecą tylko i nie ma z nich żadnego pożytku.
          • Gość: Kicha Re: na marginesie IP: 80.51.255.* 05.01.04, 22:47
            A próbowałeś chłopie wyjechać spod Uniwersytetu w kierunku Lwowskiej, albo
            zjechać tam od ronda. Syf malaria. Tam prezydencie światła ustawić i to jak
            najszybciej, bo będą nieszczęścia. A przynajmniej zrobić pas dodatkowy na
            wyjazd. To teraz może nie jest na topie, bo ważniejsze parkingi na mieście z
            płyt. A zresztą zima, to i tak nic się nie da zrobić.
            Chętnie do Ikei podjadę np. na Zwięczycę, albo pod Miłocin, a Obi odwiedzę np.
            na Staromieściu pod Trzebowniskiem. Dobrze że sortowni Poczty Polskiej nie chcą
            budować na Nowym Mieście.
      • Gość: Niki Re: na marginesie IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:37
        A ja mam takie pytanie ,moze ktos wie gdzie mozna skladac podania o prace w
        wyzej wymienionych budujacych sie sklepach(IKEA,OBI),bede bardzo wdzieczna za
        odpowiedz:):)
    • Gość: ted Re: Nowe centrum handlowe ? IP: *.rzeszow.mm.pl 05.01.04, 22:55
      Dwa budynki po 2 tys. m^2 połączone pasażem - to jakiś kurnik z tego wyjdzie.
      A kiedyś chcieli budować tam Aqua Park !!!
      • Gość: Pelczarski Re: Nowe centrum handlowe ? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 20:42
        Nowe inwestycje sa potrzebne, ale i nowa organizacja ruchu na Nowym Mieście
        też. Jest miejsce na wybudowanie dodatkowych pasów ruchu na Rejtana i Alei
        Powstańców Warszawskich. Niech się dołożą do tego inwestorzy.
      • Gość: zio Re: Nowe centrum handlowe ? IP: *.man.rsk.pl 07.01.04, 21:49
        Też bardoz czekałemna Aqua Park w tym miejscu,ale jak widać nic z tego nie
        wyszło :( Może lepiej już zagospodarować źródła wód termalnych i zorbić ten
        park wodny, w ich pobliżu ;)

P.S. Oczywiście, że można te sklepy gdzie indziej ulokować, ale co z tymi
        niezagospodarowanymi terenami w centrum miasta?? Mają straszyć przechodniów??
      • Gość: zio Re: Nowe centrum handlowe ? IP: *.man.rsk.pl 07.01.04, 21:54
        Też bardoz czekałem na Aqua Park w tym miejscu,ale jak widać nic z tego nie
        wyszło :( Może lepiej już zagospodarować źródła wód termalnych i zrobić ten
        park wodny, w ich pobliżu ;)

P.S. Oczywiście, że można te sklepy gdzie indziej ulokować, ale co z tymi
        niezagospodarowanymi terenami w centrum miasta?? Mają straszyć przechodniów??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka