Dodaj do ulubionych

Kuchnie zamknięte

13.09.09, 18:10
Dwie pierwsze kuchnie bardzo mi się podobają: są przemyślane i mają klimat.
Reszta jest nudna i zwyczajna. Gdzie tu design?
Obserwuj wątek
    • fanajoanna Kuchnie zamknięte 13.09.09, 23:54
      Cieszę się że można sobie dowolnie zaaranżować swoją przestrzeń i właściwie niczym się nie ograniczać. Mam podobny klimat jak na 3 fotce tyle że ja miałam zrobione całe mieszkanie tzn. i kuchnię i salon i łazienkę. Zamówiłam całość w firmie Domm - bardzo miłe zaskoczenie w kwestii designu i generalnie profesjonalnego podejścia. Polecam oczywiście jakby co :)
    • aynshtayn Re: Kuchnie zamknięte 14.09.09, 07:48
      Gdzie ten design? Wydaje mi się, że rzucili tym artykułem subtelną sugestię, że
      mogą trochę się postarać, ale na 10 metrach to architekt dizajna nie zrobi.. :)
      A szkoda - wkrótce przeprowadzka do nowego lokum i szukam już pomysłów na
      urządzenie kuchni (niestety - zamkniętej :( )
    • cotozanazwa hehe :) 14.09.09, 10:26
      Jeśli kuchnia na zdjęciu nr 5 ma 6,3 m.kw. to ze mną coś chyba jest nie tak. 6 m.kw. to jest mniej więcej 3m na 2m. Zdarzyło mi się projektować taką łazienkę, ale w kuchni tej wielkości na pewno nie zmieściłyby się sprzęty ze zdjęcia nr 5 :)
      Prostokąt z szafkami ma owszem ok. 6,3, ale biorąc pod uwagę jeszcze stół (za którym stoi fotograf) i drzwi wejściowe, które prawdopodobnie są po lewej stronie można oszacować wielkość tej kuchni na co najmniej 8,5 m.kw.
    • joanka-r Kuchnie zamknięte 21.10.09, 19:39
      kuchnia nr 1 to jakieś nieporozumienie. Tak duża ilosć intensywnego
      niebieskiego, nie wygląda dobrze. Chyba farbę w Obi, czy jakimś
      innym supermarkecie w promocji sprzedawali.
      • mikaela13 Re: Kuchnie zamknięte 20.08.10, 10:33
        Fakt trochę dużo tego niebieskiego i może trochę ograniczyłabym użycie na
        niektórych powierzchniach, ale jako przynajmniej jakoś się wyróżnia. Pozostałe
        (może poza tą ostatnią) są nudne i wyglądają jak połowa kuchni, które widziałam
        u rodziny/znajomych i już nawet ja miałam oryginalniejsze pomysły kiedy
        zaczynałam się bawić w projektowanie w cad kuchnie;). Dobór ilustracji do
        artykułu raczej mało trafiony tym razem;) Poza tym, kiedy czytam, że kuchnie
        otwarte są na topie, to zawsze ogarniają mnie pewne wątpliwości, bo przypominają
        mi się opinie osób, które wprowadzając się do mieszkań nie miały wyboru, bo był
        w nich od razu zrobiony aneks kuchenny i były raczej niezadowolone z tego faktu;)
    • wyrwana.z.kontekstu Kuchnie zamknięte 01.08.10, 18:21
      Mhm....jestem na etapie projektowania własnej kuchni i mam
      następujące pytanie: we wszelkich poradnikach czytam, że lodówka
      absolutnie nie powinna stać obok kuchenki, tymczasem na wielu
      zdjęciach prezentowanych w Czterech Kątach jako inspiracje (np.
      tutaj zdjęcie 3) lodówka sąsiaduje bezpośrednio z piekarnikiem
      umieszczonym w wysokiej zabudowie. No to w końcu ma to znaczenie czy
      nie?
      • ktimesk Re: Kuchnie zamknięte 01.08.10, 20:50
        oczywiście, że ma. Będziesz więcej płacić za prąd, jeśli umieścisz piekarnik
        koło lodówki. Lodówkę powinno się stawiać z dala od wszystkich źródeł ciepła,
        więc także od kaloryfera.
        • koala801 Re: Kuchnie zamknięte 01.08.10, 21:38
          Bzdura, chyba, że mówimy o wolnostojącym 30-letnim sprzęcie. Lodówka
          jest zimna tylko w środku, na zewnątrz się nagrzewa jak każdy sprzęt
          elektryczny. Nowoczesne piekarniki do zabudowy prawie w ogóle się
          nie nagrzewają, a ciepło wyrzucają przodem. Można te sprzęty jak
          najbardziej stawiać obok siebie. Zresztą żaden z producentów tego
          agd nie ma takich przeciwskazań w instrukcjach. Jedynie co, ale to
          chyba niewykonalne, nie powinno sie otwierać jednocześnie drzwi
          piekarnika, gdy coś pieczemy i drzwi lodówki, bo wtedy jest duży
          kontrast temperatur.
          • ktimesk Re: Kuchnie zamknięte 04.08.10, 10:54
            nie pisz bzdura, jak się nie znasz. to tylko świadczy o twojej kulturze dyskusji. Fachowcem od oszczędzania energii nie jesteś.

            eco-zone.pl/oszczedzanie-energii/
            Lodówka i zamrażarka

            * Bardzo ważna w oszczędzaniu energii w lodówkach – przede wszystkim w tych starszych – jest izolacja termiczna zapewniana przez uszczelnienia na drzwiach urządzenia. Sprawne uszczelki powinny utrzymać włożoną kartkę papieru przy zamkniętych drzwiach.
            * Stawiajmy lodówkę jak najdalej od okien kuchennych i piekarników.
            * Regularnie odmrażajmy lodówkę i zamrażarkę. Gruba warstwa lodu jest dodatkową izolacją, a urządzenie by utrzymać wymaganą temperaturę będzie zużywać więcej energii.
            * Optymalną temperaturą w lodówce jest od 2 do 3oC a w zamrażarce -15oC.
            * Lodówko-zamrażarka klasy “A” zużywa 3/4 energii mniej niż 10-letnie modele.
            • koala801 Re: Kuchnie zamknięte 04.08.10, 20:24
              Nie pisz, że się nie znam, bo tego nie wiesz. Tak jak nie wiesz od
              czego jestem specjalistą, a od czego nie. Tym samym linkujesz jakiś
              artykuł z netu, którego autorem jest Bartek, Tak! Bartek, czyli
              specjalista od oszczędzania energii! Od razu mi ulżyło, bo przecież
              Bartek wszystko wie.
              Po za tym, wszystkowiedzący Bartek pisze o wolnostojącym starym
              sprzęcie, a wydaje mi się, że rozmawiamy o lodówkach będących w
              sprzedaży aktualnie i o piekarnikach do zabudowy słupkowej. Starej,
              wolnostojącej lodówki nie wolno stawiać tuż obok wolnostojącej
              kuchenki, czy to nowa czy stara-to się zgadza. Między lodówką, a
              płytą grzewczą też powinna być odległość.
              Obok słupka z piekarnikiem zabudowanym można stawiać lodówkę, a tym
              bardziej zabudowaną. Ba, nad piekarnikiem może być jeszcze
              mikrofalówka, a pod zmywarka. Tak, znam się.
              • koala801 Re: Kuchnie zamknięte 04.08.10, 20:31
                Aha, niech Bartek trochę poczyta jeszcze o nowoczesnych lodówkach.
                Teraz już nie trzeba brać wolnego z pracy, wyłączać lodówki na cały
                dzień, podstawiać misek i rozkładać na podłodze szmat, aby odmrozić
                lodówkę. Nawet są takie lodówki, co nie zarastają tonami lodu!!Tak!
                No frost ( z ang.)np. I jeszcze inne funkcje, które ułatwiają życie,
                co oczywiście nie oznacza, że jeśli Twoja stara lodówka jeszcze
                działa, to masz ją wyrzucać, mimo, że pożera mnóstwo energii a nie
                stoi koło kuchenki, a w przedpokoju, co by z dala od okien była.
    • hamerykanka Re: Kuchnie zamknięte 17.11.10, 03:59
      Kuchnia nr 6 ma najwiecej sensu. Duzo szafek pozwalajacych na schowanie wielu potrezbnych rzeczy, duza powierzchnia blatu. To wlasnie nie podoba mi sie w pozostalych kuchniach: male blaty, krotkie odcinki blatu oddzielajace zlew i kuchenke. Zero dodatkowych blatow typu wyspa czy polwysep! Takie kuchnie sa dobre jesli gotuje sie z gotowcow, bez wielu produktow.
      Kolejna rzecz na kilku projektach to wyrazny problem architekta w umieszczeniu mikrofali. Na jednym zdjeciu stoi ona na blacie, bardzo malym zreszta. Zwlaszcza ze przestrzen na scianach niest nieefektywnie wykorzystana. Zamiast zostawiac rog kuchni wolny , jak rozumiem z rura wentylacyjna, mozna to obudowac. mikrofale wbudowac w szafke wiszaca.
      W innej kuchni mikrofala stoi na miejscu przewidzianym dla drugiego piekarnika, ma duzo wolnej przestrzeni i wyglada po prostu glupio.
      Co do dyskusji o stawianiu obok piekarnikow i lodowki, problem jest jedynie ze starym sprzetem wydzielajacym duzo ciepla. Jesli, na zdrowy rozum, mozna piekarnik wbudowac w szafke drewniana, to ile to ciepla wydziela? Nie az tak duzo. Wiec postawienie obok nie lodowki nie sprawi problemu.
      Dla mnie design to rowniez ergonomia, nie tylko pomalowanie scian na 'wystrzalowy' kolor.
      A tego tu brak.
      • krapheika Re: Kuchnie zamknięte 19.11.10, 18:06
        Oprocz pierwszej kuchnie jak w wiekszosci domow,nic,nowego,ciekawego,inspirujacego. Ubolewania nad tym,ze kuchnia jest zamknieta za bardzo nie rozumiem,nie widze zadnego pozytku w otwartych kuchniach, w dodatku jak sie ma male dzieci to to jest zupelny brak praktycznosci.Dzieci wszystko ruszaja,otwieraja,dodatkowa praca.Poza tym ja lubie zapach obiadu,tylko podczas obiadu,a nie caly dzien i noc do nastepnego gotowania.Zapach cebuli przy ogladaniu telewizji...iiiiiiii
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka