Dodaj do ulubionych

Wnętrze orientalne

17.02.11, 16:09
Czy macie pomysł na orientalny salon (Bliski Wschód, nie Japonia)? Myślałam o ciemnej podłodze (wenge), drzwiach w tym samym kolorze i fiolecie na ścianach? Czy w takim zestawieniu pokój nie będzie za ciemny (ma 23m2)? A może jedna ściana fiolet - trzy pozostałe jaśniejsze, ale jakie? I jakie dodatki do tego? Złoto, amarant? Jaki kolor narożnika? Jestem totalnie początkująca w kwestii urządzania wnętrz także za wszelkie wskazówki i porady będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • vinotti_furniture Re: Wnętrze orientalne 24.02.11, 12:39
      Żeby nie było za ciemno, możesz wybrać dwa odcienie fioletu ciemniejszy i jaśniejszy , możesz również umalować 1-2 ściany na fiolet, a pozostałe na szary (srebrny) lub na jasny brąz (kawa z mlekiem). Co do mebli to proponuje kolonialne, z ciemnego drewna, najlepiej mahoniowe. Narożnik o prostej linii, w jasnym brązie, możesz go ozdobić orientalnymi poduszkami. A dodatki to na pewno orientalne świeczniki, orchidea, posążek buddy.
    • mikaela13 Re: Wnętrze orientalne 25.02.11, 13:50
      Salon w stylu orientalnym jest w stanie znieść dużo mocnych zestawień kolorystycznych, jednakże zbyt dużo ciemnych powierzchni (pomimo że będą wyglądać ładnie) może być trochę przygnębiające i przytłaczające. Dlatego też poeksperymentowałabym z kilkoma odcieniami ścian. Jeśli zdecydujesz się na meble z ciemnego drewna, mimo wszystko wybierz w jaśniejszym odcieniu, aby nie zlewały się w jedno z podłogą. Podoba mi się pomysł ze złotymi ozdobami, ale w granicach rozsądku:)
      • polyanna11 Re: Wnętrze orientalne 25.02.11, 17:11

Po ostatnich wizytach w sklepach też mi przyszło na myśl by jedną ścianę zrobic w fiolecie albo nakleic tapetę fioletową w jakieś wzory a trzy pozostałe zrobic szare (lub bardzo jasny fiolet, taki ze odcień byłby ledwo widoczny). A ddzie taka ściana we wzory będzie bardziej efektowna? Tam, gdzie będzie TV czy narożnik? I jeśli ściany będą szare to czy te złote dodatki (miały to byc np ramki na zdjęcia) nie zamienic lepiej na srebrne?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka